2019-09-27 991 瀏覽
今日行經帝苑餅店,心血來潮就想試一試呢度嘅蛋糕,因為呢度嘅蛋糕同蝴蝶酥都好似幾出名。Take away咗件拿破崙蛋糕,但係我冇諗過佢會是但用個裝麵包嘅紙袋幫我裝住件蛋糕。就算去普通連鎖蛋糕店都唔會咁樣裝件西餅俾你啦,搞到我件拿破崙蛋糕拎到返屋企已經分開咗兩層,散開晒。見到個賣相都唔開胃。但係個蛋糕係好食嘅,酥皮夠脆,甜度適中,配埋酸酸甜甜嘅士多啤梨仲有creamy 嘅吉士醬真係好match。

2019-09-26
  • 拿破崙
2019-09-09 946 瀏覽
The cakes are the best here so far i tried, especially to the chocolate one. I have to take one piece in every year of my Birthday. Surprising this year, they arranged we have tea time at 1/F and the restaurant environment is excellent, so we spent the whole afternoon there.
2019-08-25 1575 瀏覽
今日男朋友屋企人生日,又可以借啲意去買蛋糕啦,每次買蛋糕我都會一定去lee間因為真係好正fine food其實係帝苑酒店嘅一間餅鋪,最出名係拿破崙,每次俾我揀一定唔會揀佢個拿破崙,真係冇得輸👍😋但今次因為男朋友想有啲新意,所以揀咗第二款嚟食裏面裝修好華麗,好大,因為係酒店服務都好好望到啲蛋糕仔🧁就有啲忍唔住,全部都好想買一舊黎食啊我哋訂咗個兩磅嘅芒果🥭芝士蛋糕🎂,真係好好食,仲有一層朱古力🍫,所有嘢都好夾,上高舊芒果都好甜,留意番最好啲蛋糕🍰預先訂定先,d職員都好細心,因為個蛋糕🍰我係拎返屋企切嘅,所以佢都俾啲乾冰我keep好個蛋糕🎂

裏面裝修好華麗,好大,因為係酒店服務都好好

望到啲蛋糕仔🧁就有啲忍唔住,全部都好想買一舊黎食啊

2019-08-24
2019-08-19 1202 瀏覽
今日下午有同事升職請食餅,佢揀咗呢間帝苑餅店嘅餅請大家食,而我就揀咗帝苑餅店最出名嘅青蘋果芝士蛋糕來做我嘅下午茶!喺出邊好少見到有青蘋果味嘅餅!佢嘅外型已經十分吸睛,就係一個青蘋果嘅樣,咬咗一啖見到裏面係芝士蛋糕加蘋果蓉,食落有陣陣嘅青蘋果酸味,再加甜甜地嘅蘋果蓉,個芝士蛋糕食落又唔會好膩,成個餅都好特別!

2019-06-15 2875 瀏覽
一向好食嘅fine food!! 凡有朋友生日我都係喺嗰度買蛋糕! 見到有新款嘅雲石蛋糕!除咗覺得好靚之外,仲見到好多場內人士揀一個新款嘅蛋糕! 我諗大家都貪個樣靚同埋新款! 但係佢個味道不系人人討好,呢個蛋糕係芝麻味! 但係真係好靚影相打卡一流! 再加埋自家買嘅生日牌! 靚到沊一聲! 朋友收到超級開心😃😊全部人掛住影相,影咗好耐! 可惜個餡了麻麻哋,芝麻味唔係個個都啱食! 上邊果層icing 好甜好’流’!食落口癡粒! 好後悔買咗一個如果可以嘅話我都係買返最鍾意嘅芒果拿破崙! 算啦勝在影相夠靚

但係真係好靚影相打卡一流!
再加埋自家買嘅生日牌! 靚到沊一聲!
好後悔買咗一個
如果可以嘅話我都係買返最鍾意嘅芒果拿破崙!

算啦勝在影相夠靚
2019-06-11 2026 瀏覽
早前晏就同女友出尖東行下,晚上要出席朋友既婚宴。 行過帝苑餅店,女友突然好溫柔咁問我,知唔知帝苑既甜品都幾出名架😶其實依條唔係一個問題, 我一定要答「見到就想食!我地而家立即去買番件試下」-就係咁,女友選擇左兩樣,分吃係士多啤梨🍓及青蘋果🍏造型蛋糕。 咁岩出面仲有枱,可以坐底慢慢食。 男人既角度,兩款既造型都幾cute既,但價錢當然略貴啦。 但公主👸🏻開心最難得,千金難買好心情。 士多啤梨慕絲質感配海綿蛋糕,質感幾輕盈,酸酸甜甜咁,又唔覺膩。 至於青蘋果🍏,內裡其實係芝士蛋糕,但勝在唔係好實既質感,同樣唔會太溜, creamy 質感帶芝士香及青蘋果的酸甜口味, 兩樣都唔錯

2019-06-05 1623 瀏覽
pre ordered an assorted butterfly cookies online. $199 200g. has 4 favours ,original ,sesame chocolate and mocha. it is crispy and heavy butter smell. not too sweet. I love chocolate favour most and string in chocolate amour. mocha also good. cannot stop eating it

cannot stop eating it
2019-06-02 1881 瀏覽
屋企人生日指明要食芒果拿破崙蛋糕,我哋平時買開係天后誕去出名嘅蛋糕,今次想試試新野,發現原來呢度既蛋糕都幾出名,所以打電話訂咗個。職員好有禮貌,好細心咁問我要唔要係蛋糕上面寫字,而且好有耐性解答我嘅問題。當日去到鋪頭嘅時候發個都幾多人喎,好多人都係攞蛋糕,但係亦都有好多人喺度排隊買手信。不過好快就攞到蛋糕啦,唔駛等好耐。講外貌嘅話呢個蛋糕其實普普通通冇咩特別,不過食落就好驚喜啦,吉士醬好滑,而且有雲呢拿香味,加埋中間嘅芒果餡,感覺唔肥膩。拿破崙蛋糕最重要嘅酥皮好香脆,而且有牛油香味。片頭嘅芒果好甜,唔酸。三樣加埋好完美,我會比呢個拿破崙蛋糕9.5分!最後扣0.5分係有啲難切得靚,哈哈!

三樣加埋好完美,我會比呢個拿破崙蛋糕9.5分!
最後扣0.5分係有啲難切得靚,哈哈!
2019-05-04 2129 瀏覽
朋友送左一盒帝苑綜合口味蝴蝶酥比我地食 帝苑既蝴蝶酥出左名每一塊都好鬆脆 甜度剛剛好 食極唔厭😋 今次難得可以一次過試哂佢4隻味😍 原味食得多 朱古力味真係好好食 用左55%法國黑朱古力日日新鮮製作 好香濃🍫🤤 另外綠茶味同芝麻味都好出色 食唔停口👍🏻

2019-04-30 1531 瀏覽
青蘋果芝士蛋糕 - 人氣極高外表極漂亮, 好似一個青蘋果咁,但其實係白朱古力, 打卡之選。拿破崙 - 外表10分脆, 但係唔算好甜。士多啤梨yogurt cake- 外表十分漂亮,真係好似一個士多啤梨。唔會太甜,有一點點yogurt 的酸味,令到士多啤梨蛋糕的味道更出。Raspberry Rose macaron - 2層粉紅色的macaron 夾住raspberry, macaron 因為唔係即時食的關係,淋左少少。

拿破崙 - 外表10分脆, 但係唔算好甜。

2019-04-11 1628 瀏覽
朋友送上的Mango & black sesame Cream Cake(Marble style)看上去美美的,雲石面加金薄,清雅帶點貴氣,加上黑芝麻配芒果,吃上去濃濃的黑芝麻加甜甜的芒果肉,這配搭確有驚喜,除美美的雲石面裝飾糖皮較甜外,整體味道及配搭都很好,喜歡喜歡。

2019-04-05
2019-04-06 1635 瀏覽
今次經朋友介紹了帝苑酒店嘅蛋糕, 咁我就試下先。係網上面訂咗一個<芝麻脆片比利時朱古力蛋糕>蛋糕外表簡約時尚, 外層係用比利時朱古力包住, 而內層切開, 一層朱古力mousse ,幾層海綿蛋糕 ,夾雜住啲芝麻。味道方面朱古力味不太濃 ,因為配合住咗芝麻。還可以寫埋生日牌…奉送蠟燭及刀……係生日蛋糕不錯嘅選擇
今次經朋友介紹了帝苑酒店嘅蛋糕, 咁我就試下先。
係網上面訂咗一個<芝麻脆片比利時朱古力蛋糕>

味道方面朱古力味不太濃 ,因為配合住咗芝麻。

還可以寫埋生日牌…奉送蠟燭及刀……
係生日蛋糕不錯嘅選擇

外賣自取
帝苑餅店係酒店附屬產物, 由那裡出了個香港土產餅神之後, 轉接再脫變成現在這華麗的外型, 每日的產量應該幾駭人, 如果你在中午飯後左右到現場見到一車車由餅房推出來嘅"貨"! 而其中占大部份的都是拿破崙餅, 春天係士多啤梨旺季, 好自然整間餅店會被士多啤梨香氣彌漫着,今年太座送嘅生日餅居然係好久不見的士多啤梨拿破崙餅, 由於是即日食, 整件餅filo 碎片好乾身, 餅房忌廉係融和的口感, 而這吉士尺忌廉跟每一夥士多啤梨是完全填滿空間, 令客人切餅時的難度倍減, 但每次當切這餅時還是必須一些額外的道具, 調整呼吸後才切下去, 不同餅店出品的拿破崙餅都有不同的難度而帝苑的士多啤梨喺呢十年左右的確係改良咗好多好多, 每一粒都係多汁豐滿,外形大小一致, 整個餅的每一個細節九成完美,

2019-02-03
其他
  • 拿破崙
青蘋果芝士蛋糕🍏🧁呢個係人氣極高嘅青蘋果芝士蛋糕🧁,外表形象似一個青蘋果🍏,其實係白朱古力做嘅,外表精緻,非常𥄫睛👀入面就係酸酸甜甜嘅cream cheese🤤,裏面就有蘋果肉😚,cheese上仲有一啲脆粒牛油香😛,不過我個人建議唔好食晒白朱古力蘋果面,因為真係好甜好膩🙊開心果芝士蛋糕🥜🧁呢個係一個特別限量版嘅開心果蛋糕🧁,外層係開心果味嘅朱古力包住裏面有蛋糕🍰,上面有嘅 Raspberry🍒同埋 strawberry 🍓,而開心果味朱古力裏面有一啲 nuts 係有咬口嘅🤭,裏面係一個蛋糕在底層有朱古力脆脆🍫,層次感好豐富,值得一試💁🏻‍♀️

青蘋果芝士蛋糕🍏🧁

開心果芝士蛋糕🥜🧁
2019-03-22 1043 瀏覽
如果你同我一樣 覺得蛋糕太多cream 好滯嘅話我相信你會喜歡帝苑嘅拿破崙蛋糕佢係我食過最好味嘅蛋糕一層層嘅拿破崙好鬆化 一啲都唔油膩啲士多啤梨仲要唔酸添大家一定要買呀提提你 每逢節日都好難買架所以要記得預約啦仲有仲有帝苑個蝴蝶酥都好好味架 要試要試!
如果你同我一樣 覺得蛋糕太多cream 好滯嘅話
我相信你會喜歡帝苑嘅拿破崙蛋糕
佢係我食過最好味嘅蛋糕
一層層嘅拿破崙好鬆化 一啲都唔油膩
啲士多啤梨仲要唔酸添

大家一定要買呀

提提你 每逢節日都好難買架所以要記得預約啦

仲有仲有帝苑個蝴蝶酥都好好味架 要試要試!

• 蝴蝶酥