2009-08-01 18 瀏覽
來到帝苑酒店出席越南菜飯局, 早了點到來, 順道來餅店打個轉, 看看有什麼好買的。待會有大餐吃, 只好跟其著名的蛋糕甜點緣慳一面了; 倒是麵包類產品在下午 5:30 後有 6 折優惠, 買得過啊。由於時候已不早, 就是麵包也不是有很多選擇, 只買了兩個圓麵包 (hard & soft roll 各一, $6@) 留來第二天做早餐。Soft roll 是軟身的提子包, 吃的時候已放涼了, 故有點出油; 少少甜, 是很傳統的那種提子麥包味, OK 啦。Hard roll 是硬身一點近似法包的質感, 內有少許麥粒, 也不俗但又不是極好吃這樣子 。下次有胃納的時候要來買蛋糕。
下次有胃納的時候要來買蛋糕。

$7.2 (其他)
2009-07-22 24 瀏覽
男友買來CUT CAKES,知道我喜歡FINE FOOD的STRAWBERRY NAPOLEON,就買來兩件,還有CHOCOLATE TRUFFLE及蝴蝶酥。士多啤利,一貫的清甜,又香又甜,令人一吃愛上,CUSTARD做得細滑,是我的FAVORITE,一層一層的酥皮非常脆口,三者溶為一體真的是味道滿分;CHOCOLATE TRUFFLE又香又濃,朱古力不會過甜又不過苦,層次分明得很,是件很討好的蛋糕;我沒有吃蝴蝶酥,但根據以往經驗都是非常香脆可口的。吃過好多間店子的NAPOLEON,天后M字頭的很好吃沒錯,但論買餅的方便程度則是帝苑可取度較高,始終比較近地鐵站,在中環過來也比起往天后快得多;不過FINE FOOD這邊沒有芒果味道,天后M字頭則略為優勝。兩間店子都能做到質素什高的NAPOLEON是一定的了,至於那一間的PRIORITY較高則由閣下自行定奪了。

2009-07-20 82 瀏覽
在「莫拉菲」吹襲吓,原本plan定星期日之生日飯局,唔敢整定生日蛋糕,所以去食飯前買了一個蛋糕!曾經試過此店嘅Mango Cheese Cake,很好味,今次買了一個 2lbs Chocolate Truffle Cake,外形已相當吸引討好!味道方面,濃濃的朱古力味,很軟滑,吃了真的心花怒開,一個兩磅重的蛋糕,可以足夠16人吃,因為朱古力濃,吃了也很飽肚!大家吃過後都不斷激讚!價錢方面,兩磅$380,以酒店價錢,不算貴,如果持有HSBC白金咭還有85折優惠!三百多元吃到一流蛋糕,物超所值!

大家吃過後都不斷激讚!

2009-07-19
2009-07-07 30 瀏覽
Butterfly pastry ($60 a pack about 22 pieces): ordered two packs on the previous day. the butterfly pastry is very crispy. sweet and delicious. My friend siad that it is better than Cookie Quartet.Tiramisu:well balance of coffee, chocoalte and wine. best in the town. Chocoalte hazelnut cake: crunchy, smooth and rich chocoalte. very very delcious. a good alternative for the chocolate truffle cake.

• Tiramisu
  • butterfly pastry
  • chocoalte hazelnut cake
2009-07-07 25 瀏覽
帝苑0既西餅一直係大家公認高水平, 但係我一直未有機會嘗試, 終於前陣有理由買蛋糕, 當然唔會放過機會 入到間店D WAITRESS 姐姐好親切地問"有咩可以幫忙?" 對於我未食過帝苑0既西餅, 真係唔知可以點選擇. 後來經佢地推薦同引導我0既要求, 最後選擇了BERRIES Napoleon Cake . 雖然一磅都要$2XX, 要點兒貴, 但係比較其他冇名氣0既 cake shops 真係好抵啦 ! 果然拿到回家時, 家人見到都覺得好好食! 每一層PUFF PASTRY 都好脆, 但係唔係好甜, 令我一口氣都食左兩件, 聽聞平日切件NAPOLEON 好快賣完. 宜家終於知道佢人氣0既原因 !!!

果然拿到回家時, 家人見到都覺得好好食!
2009-07-05 827 瀏覽
上次只能與蝴蝶酥擦身相遇, 今次不能再錯失機會, 所以今次一定要買咗先之再去BUFFET。其實60蚊一包我真係覺得物超所值呀, 真係好好味, 味道又唔係太甜, 難怪蝴蝶酥次次都係LUNCH前後就會好快賣晒啦, 如果有心想試既話真係要訂囉。今次我冇訂到所以只係好好彩咁買到兩包, 個SALE話其他都俾人訂晒lu,仲叫我下次黎之前記得打電話黎訂左先呀。放心啦, 下次再買既話我一定會訂架。
蝴蝶酥
2009-06-29
蝴蝶酥
2009-06-16 27 瀏覽
I think it is the best Napoleon Cake in HK. The custard cream is hand made ; you can indeed see the vanilla seeds inside the cream. Strawberries are fresh and sweet....obviously good quality stuff !!! Puff Pastry is crispy and fragrant. Most of them are sold out before 4pm everyday...(started from 2pm)YUM YUM !!! one tip: better to give them a call for the availability before going

• Strawberry Napoleon Cake
2009-06-15 14 瀏覽
記得上次買蝴蝶酥時講過,下次會返嚟試佢嘅blueberry cheese cake,今日放假,要去尖東,就行多幾步去買件cake留返夜晚食!size都算幾大件,不過質地不是很硬身很漏那種,所以我食吓食吓就食晒成件了 味道同texture都是不錯的,但不是我最喜歡的那種blueberry cheese cake呢!

Blueberry cheese cake
2009-06-15
$38 (宵夜)
Blueberry cheese cake
2009-06-10 41 瀏覽
去訂蛋糕時見到個黑森林蛋糕外形好靚,但係食過好多黑森林都覺得做得麻麻地,所以問下可唔可以轉士多啤利。就係咁將D車喱子轉左做大大粒的士多啤利~不過因為係特別訂造,所以要$250一磅,略貴。味道雖然不及COVA好味,但一打開個盒就聞到好香朱古力味。下次想試下黑芝麻芒果蛋糕。
就係咁將D車喱子轉左做大大粒的士多啤利~
不過因為係特別訂造,所以要$250一磅,略貴。
味道雖然不及COVA好味,但一打開個盒就聞到好香朱古力味。
下次想試下黑芝麻芒果蛋糕。
2009-06-07
2009-06-10 96 瀏覽
五月十八‧有雨先說,相中的朱古力榛子脆餅原本賣相很好的,是我粗手粗腳的弄至如斯賣相。而要多謝的,還有另一件tiramisu。在Openrice最大的得著,就是認識到一大班懂吃又愛吃的食友,大家除了一起到處吃,看到好吃的東西,也會買來一同分享。是日東來順的大局,除了搞手整了美味的薰蛋凍給大家弟享,我還有更多的口福,就是這件朱古力榛子脆餅。朱古力片味道香濃,夾層的榛子慕絲幼滑香甜,加上蛋糕及墊底的朱古力脆片,味道配合得很好,不同的口感,吃起來也不單調。以前在帝苑買餅,掛頭牌的當然是tiramisu,之後會是拿破崙,原來這個也很美味的。Tiramisu當然味道很好,這裡最好的是芝士及咖啡酒的味道平衡得非常出色,是別處找不到的好水準。多謝小Meg。
五月十八‧有雨

多謝小Meg。
絕對美味的朱古力榛子脆餅
宵夜
絕對美味的朱古力榛子脆餅
  • 朱古力榛子脆餅,tiramisu
2009-06-07 13 瀏覽
在稻菊吃過有些失望的一餐後,要吃些精彩的甜食來調節一下心境。人仍在帝宛酒店內,有甚麼好過到餅店內買一塊提拉米蘇來吃 ?小小的一件雖要賣到二十八大洋,但入口那mascapone cheese的香滑細膩,馬利酒酒味適中,絕不會因有太多酒而吃醉。面頭下的朱古力粉也極夠濃夠甘,吃進口絕不會因此而嗆喉.....仍是城中其中一塊最好吃的tiramisu是也....

仍是城中其中一塊最好吃的tiramisu是也
....
$28 (宵夜)
2009-05-24 16 瀏覽
今年老虎的生日蛋糕是帝苑的Chocolate truffle Cake早一日打去電話預訂個店員都幾好禮貌個chocolate truffle cake真係好好味好濃朱古力味而且幾滑不過甜左少少下次再試其他cake
今年老虎的生日蛋糕
不過甜左少少
下次再試其他cake
2009-05-16
2009-05-21 12 瀏覽
前兩天係OR遊覽, 無意中登入左呢間餅店, 其實一早都聽講過佢的餅好好味, 同埋前排巳聽講又有番蝴蝶酥, 但一直都無機會去買黎試.咁啱知道那個他同我一樣鍾情於蝴蝶酥, 咁一定要買黎同他一齊品嚐啦, 於是即刻致電留貨, 聽電話的店員好有禮貌咁同我講當天巳無貨, 最快要到星期一, 於是都訂左一包.細細個的蝴蝶酥, 好鬆化, 甜度適中, 好好味, 雖然係貴D, 但諗到同自己鍾意的人一齊食大家都喜歡的食物, 就咩都抵啦下次有機會都想試下佢的蛋糕

下次有機會都想試下佢的蛋糕
2009-05-18
$60 (其他)
  • 蝴蝶酥
2009-05-18 20 瀏覽
我係napoleon既超級fans!食過paris既作品~一試愛上..誓要尋找最好食既拿破崙!好食既宗旨係:新鮮既酥皮唔會有水氣~要crispy鬆化脆口+蛋香奶油味既custard!而非cream+sponge cake!<~第17間係帝苑酒店既FINE FOODS-佢既酥皮係特別d既~因為面加左d焦糖~比較法式~但由於隔左幾個中頭先食~冇咁fresh~不過都仲crispy既~但係custard我覺得都仲有改善既空間~是次為朋友朋友買比我生日食既~不過佢唔係好食呢d野...我地係TST食完韓烤佢先拎出黎比我,搞到d酥皮好似淋左少少.應該可以再crispy d!$26~估唔到係酒店呢度都賣咁平喎!仲可以幫我留起件餅喎!我第一次黎佢賣哂呀!好彩今次有得食返~~希望下次可以試埋佢件CHOC HAZELNUT CRUNCH同新鮮出爐既拿破崙!P.S食過zoe同MIMOSA~我覺得3間都係好好食既~但各有特色~

• napoleon 拿破崙餅
2009-05-18 13 瀏覽
之前同男朋友行街經過, 俾佢個Chocolate truffle吸引住, 於是就買左一件黎試下....結果.....係好味到一再回味.....跟住靠左兩星期, 好想再食, 點知去到冇一件買, 一買就要買一個, 本來好失望, 但男友話唔緊要, 買一個啦!!一齊食....咁岩七日後係我個朋友生日.....結果買左個一磅既!!!但最後都係食唔晒......可惜可惜....

好正....好想快d放入口^^
個波波係空心既, 大果個食既時候有難度!
2009-03-12
好正....好想快d放入口^^
個波波係空心既, 大果個食既時候有難度!