2009-12-07 16 瀏覽
朝早訂夜晚便有得攞,,服務員態度良好,,,10年都5去一次既尖車咁岩撞正東亞運動會,,,好彩封路都無影響,,尖沙咀港鐵轉西鐵都好方便,,,真係可以考慮多D去尖車逛逛,,,1磅$200酒店出品係咪真係咁好食?無整開餅真係5識分D材料既珍貴度,,,但味精真係5錯既,,不過無驚喜,,,係唯一覺得個餅底有D硬,,切既時候要大力D吉開佢,,,過程感覺良好,,售貨員有笑容有禮貌,,,收費可用信用卡,,非常方便,,,=]
朝早訂夜晚便有得攞,,服務員態度良好,,,
10年都5去一次既尖車咁岩撞正東亞運動會,,,
好彩封路都無影響,,尖沙咀港鐵轉西鐵都好方便,,,
真係可以考慮多D去尖車逛逛,,,

1磅$200酒店出品係咪真係咁好食?
無整開餅真係5識分D材料既珍貴度,,,
但味精真係5錯既,,不過無驚喜,,,
係唯一覺得個餅底有D硬,,切既時候要大力D吉開佢,,,

過程感覺良好,,售貨員有笑容有禮貌,,,
收費可用信用卡,,非常方便,,,=]
2009-12-06 9 瀏覽
一年一度既生日,決定放縱~一早叫你老公去訂Chocolate Truffle,係n年前曾經試過,一試難忘,但後因體重激增而沒有有吃了...保持一貫水準,服務親切一流,老公說太甜,但i'm super Chocolate Fans,so i don't agree!!讚讚讚讚PS下次會試其他,見佢D 生果撻好似好fresh咁~~~~HKD200x1lbs好抵抵抵~
一年一度既生日,決定放縱~
一早叫你老公去訂Chocolate Truffle,
係n年前曾經試過,一試難忘,
但後因體重激增而沒有有吃了...

保持一貫水準,服務親切一流,
讚讚讚讚

PS下次會試其他,見佢D 生果撻好似好fresh咁~~~~
HKD200x1lbs好抵抵抵~
2009-12-04
  • Chocolate Truffle
2009-11-29 11 瀏覽
今日炭人聚會,為慶祝兩名男士壽辰,特約於尖沙咀慶祝。個人認為還是花錢好過花心機,詢問大家意見後大家也同意吃一個好一點的蛋糕,所以便於Fine Foods訂了一個一磅的Chocolate Truffle Cake,由於莊內數人也是朱古力迷。去到的時候很多人排隊,大部分也是訂了蛋糕,結果等了很久。不過店員服務很好,而且很有禮,只是可能太多單了,結果有丁點混亂。最好的是可以碌卡,唔駛俾cash! 這個才是最方便的地方。吃畢晚飯後,當然拿出蛋糕來慶祝。外形相當漂亮,有兩個朱古力波波,內裡是空心的,我不知道味道如何,因為我沒有份吃。蛋糕當然是非常好吃,大家也稱讚它呢。連不好朱古力的同學仔也吃了3/4,真的了不起。切開有數層,朱古力mousse是極幼滑,一點也不膩,不會過甜。蛋糕也是非常鬆軟,真的非常不錯。大家最喜歡的還是餅底,脆脆的,有頗香的牛油味。吃畢大家也直呼夠哂滿足了,哈哈,下次有機會再試另一種蛋糕。二百蚊真的不算很貴,因為質素實在是非常不錯,不過倒是難為我拎住個蛋糕由尖東走到海港城呢! =)

$200 (宵夜)
2009-11-22 4 瀏覽
上年買左兩個生日蛋糕比老公同細佬, 我都係睇下其他寫食評既食友先知呢間餅店....上年食過佢既chocolate truffle真係一試難忘...好好味...今年又係照辨煮碗, 要左個mango mousse比老公, chocolate truffle比細佬.老公生日先, 個晚由尖咀攞到番旺角, 真係有d溶溶地, 不過個蛋糕真係好靚, 我有食到, 因為我對mousse就麻麻地....細佬生日就落雨, 真係唔好彩, 攞住個cake都幾狼狽, 不過counter姐姐好細心比左個膠袋取代平時比開既紙袋....好窩心...ps, 今年既蛋糕價錢已經由168一磅去到200一磅...噢!

我係napoleon既超級fans!食過paris既作品~一試愛上..誓要尋找最好食既拿破崙!好食既宗旨係:新鮮既酥皮唔會有水氣~要crispy鬆化脆口+蛋香奶油味既custard!而非cream+sponge cake!好耐冇打過食評喇...由於太忙...而家上黎打返d食評先~<~繼上次食評<拿破崙餅試食記(十七)>-今次終於可以試埋佢件CHOC HAZELNUT CRUNCH同新鮮出爐既拿破崙喇!Chocolate Hazelnut Crunch cake$30嗯...其實外形賣相就100分喇..但係食落去我又唔係覺得要食完再食囉..係美版既kinder繽紛樂~但又好食過zoe既zoe cake囉!rasberry napoleon cake$30貴左???可能係rasberry比strawberry貴...冇計啦...我都冇得揀..c傳果日整咩就食咩嫁喇!嘩..好新鮮~好味呀!見到d vanilla seeds,又smooth又滑唔會太稀又唔會太杰身~不過唔知點解呢今次食我覺得面層既焦糖略甜左d~rasberry都好fresh!icing sugar可以多

好耐冇打過食評喇...由於太忙...
而家上黎打返d食評先~

<~繼上次食評<拿破崙餅試食記(十七)>

rasberry napoleon cake
我都冇得揀..c傳果日整咩就食咩嫁喇!
不過唔知點解呢今次食我覺得面層既焦糖略甜左d~rasberry都好fresh!icing sugar可以多d就好了!咁會再令d~

是日特登買比老豆食~
因為老豆生日..但屋企人又有糖尿病..
所以買cut cake好喇!

2009-10-02
  • napoleon 拿破崙餅
2009-11-14 27 瀏覽
椰絲包 (買時沒有留意這個包的名稱)糖面少許甜,甜度還可以接受,但不怎能吃甜的就會嫌棄這個甜度,有些香椰絲味,包很軟身可是初時被其外表騙到,以為好吃,結果是合格水準,要吃多一個就寧選其他款式
椰絲包 (買時沒有留意這個包的名稱)

有些香椰絲味,包很軟身

2009-10-15
2009-11-13 40 瀏覽
帝苑酒店訂來的吉士紅桑梅蛋糕作結,野桑梅不酸,吉士軟滑香濃,而牛油皮亦酥化,確實美味!這蛋糕不很甜,但在壽星女Joyce甜蜜笑聲下,替完美的一頓壽宴留下完美句號~
其他
  • 紅桑梅蛋糕
2009-11-08 22 瀏覽
要數香港有名的餅店,我相信Fine Foods一定是其中一間,我不敢說是最好,但就是餅界之中的高手,今日吃的一個chocolate truffle,可見一斑。外觀也是非常美麗,外面看來真的是非常之光滑,滑得如打了蠟的車身一樣,要知道做得那麼平滑的巧克力漿外層,要在巧克力漿凝固之前,快速的轉餅以掃勻表層的巧克力漿,不是一件容易的事來的。切開蛋糕一看,在巧克力漿之下,四層相間的是巧克力蛋糕及巧克力mousse,底層是薄薄的消化餅底,用叉子從光滑的表面垂直向下插,cut開一小塊來吃,放入口中一剎那,濃濃的巧克力味在口中不斷迴盪,但味道又不是太甜,所以吃起來不會太漏,真神奇!加上巧克力蛋糕鬆軟美味,巧克力mousse甜滑滋潤,再混入消化餅底的脆口,在口中一塊兒的感覺就是舒服得無比受用。一磅也只不過是二百元,以這個質素,真的是抵得很,一眾甜魔似乎又是出撃的時候了。

外賣盒包裝精美
巧克力漿外層非常光滑,其巧克力味也是非常濃郁
巧克力蛋糕鬆軟美味,巧克力mousse甜滑滋潤,消化餅底脆口
$25 (其他)
外賣盒包裝精美
巧克力漿外層非常光滑,其巧克力味也是非常濃郁
  • chocolate truffle cake
2009-11-07 16 瀏覽
今日去開尖沙咀食晏,諗起帝苑餅店的特濃朱古力蛋糕好食,一於買件回家慢慢嘆雖然回家後有少許容,但都忍不住要食,嘩!果然真是名不虛傳。入口朱古力味非常非常濃郁濃而不甜膩滑朱古力mousse好滑脆蛋糕餅底超脆其實已經食過午飯,本想買定做下午茶,試一淡後,太好味了。如果是朱古力的粉絲請不要錯過,應該一件是不夠吃的,食時要留意慢慢品嘗朱古力的香、、濃、、滑的味道,你必定會發現是一件非常吸引、非一般坊間、一試難忘朱古力蛋糕我還見好多個大大細細的朱古力蛋糕放在餅櫃內,全部都是預訂的,可想而知有多好吃啊!

雖然回家後有少許容,但都忍不住要食,嘩!果然真是名不虛傳。

入口朱古力味非常非常濃郁
濃而不甜膩
滑朱古力mousse好滑
脆蛋糕餅

底超脆

其實已經食過午飯,本想買定做下午茶,試一淡後,太好味了。

坊間、一試難忘朱古力蛋糕

有多好吃啊!
2009-11-07
2009-11-05 18 瀏覽
吃忌廉蛋糕的慾望一向不大而且所知不多,通常只注重味道而不太在意賣相.覺得Cova的忌廉蛋糕是較合心意的選擇(與之前在日本的經驗有關!講包裝賣相無可能有國家贏到日本,但味道就真係…通常大百貨公司內都一定有蛋糕賣,仲要幾靚幾貴都有!但試過很多次味道都是比不上一件賣$5的美心西餅!)家人生日,今年試試新口味!在OR找到這家.黑森林蛋糕----本來對蛋糕面的朱古力裝飾頗為反感,很討厭朱古力以這種形態出現!唔係脆唔係硬,軟奶奶入口又唔溶!想點?但當接觸到軟滑的忌廉及海綿蛋糕後,又改變了觀感,朱古力味濃而不甜,尤其是去到有野莓的那層,酸味令到整件蛋糕不覺得單調.牛油硬餅底真的過硬了一點.難得太后會主動要多一件,看來這次買對了蛋糕.
家人生日,今年試試新口味!在OR找到這家.
難得太后會主動要多一件,看來這次買對了蛋糕.

2009-10-17 6 瀏覽
以前係我心目中最至高無尚既拿破倫係港島香格里拉的士多啤梨味, 可自從一兩年前轉左做紅莓之後, 連帶個皮都冇以前咁好食, 今日俾我吃到返咁好味既拿破倫, 超級開心! 之前都黎過買cake好幾次, 都好好吃, 但就有lee舊拿破倫印象咁心刻! 我由買下玉回家放入雪櫃都有兩個小時, 但吃過晚返拿出來吃時仲係好脆, 面有像掃過麥牙糖般香脆, custard企身有vanilla香, 唔會成pat漿咁, 香甜得來不'漏', 忘了水果是什麼, 不過一定不酸, 不然跟custard一定不夾之前冇買過好可能係賣晒所以冇見到, 因為咁次買都係最後一件咋好嘢! 下年生日蛋糕係佢就好啦!男朋友吃朱古力tuffle cake. 也有水準, 亦很甜而不膩只是買的時候多人, 有本地人有遊客, 有人看餅有人俾錢有人排隊全擠在一起, 冇乜秩序可言, 店裡又冇指示, 店員又唔主動控制下, 只係埋頭埋面對個d客, 所以咁次都要成十分鐘先買到兩件餅, 個經理小姐仲唔多好, 串串共咁話我知全黑色個舊係cheese cake, 呆左! 等我bb差d冇得食chocolate cake! 問其他cake係乜都講到舊雲咁

好嘢! 下年生日蛋糕係佢就好啦!

! 問其他cake係乜都講到舊雲咁
  • 拿破倫
2009-09-26 250 瀏覽
男友買了一個生日蛋糕來我家,我一看袋子是royal garden的,就知道一定是tiramisu了﹗果然沒錯,打開簡約的蛋糕盒,就出現了賣相樸實的tiramisu。經過一個多小時的車程,蛋糕還是完好無缺。Tiramisu的質感很輕盈,濕潤程度恰到好處,而中間的手指餅更是蛋糕的精華所在。面層的可可粉也十分出色,我們當天只吃了一半的蛋糕,把另外一半放到第二晚吃也完全沒有變差了或出水的情況,委實不錯。這個tiramisu,比樓上sabatini的有過之而無不及呀。除了tiramisu,男友還買了一件choco cut cake 給我一試。這個choco cake雖然平平無奇,不過我卻十分喜歡其光滑的面層,用叉子一叉,頓覺得蛋糕軟滑無比。放入口中,更覺是滑入喉嚨,巧克力的香濃令人難以忘懷。兩個cake都有其獨特之處,如果一定要我選,一定是tiramisu更得我心。謝謝男友知我心意,讓我的生日大飽口福。

tiramisu
chocolate
2009-09-11
$135 (其他)
tiramisu
chocolate
2009-09-21 167 瀏覽
行到呢頭,突然諗起出名的帝苑西餅!入去睇睇,果然有Rose Petal & Strawberry Compote Cheese Cake!!其他只有芝士蛋糕「系列」、fruit tart,無甚吸引。老公說,買埋件Tiramisu啦,籌夠兩件。Rose那件,玫瑰味好微,好似食少少乾身,普通既日式芝士蛋糕咁,玫瑰落註在濕濕地的底層「餅干」中,其實那朕花瓣味食到好香的,可惜太輕了。Tiramisu就好好食喇!有酒味,有濕潤的咖啡浸蛋糕。相信在buffet中,一大「鍋」,”筆筆”吓,會仲好食!
行到呢頭,突然諗起出名的帝苑西餅!入去睇睇
Rose那件,玫瑰味好
!
味道唔特出
Tiramisu
2009-09-20
Tiramisu
my dearest bf b-day~以前既我會hand-makebut佢好咀勺的~我都唔敢自己整..幾個月前留意到fine foods ge chocolate truffle 好好賣...個個食完都好評..加上我男朋友鐘意食chocolate..所以就訂左個比佢啦個日我5 點去扲...見到display都有幾個有人order ge!去度諗住食下其它cake la...點知一早就賣曬啦..唉唉....本身我我男朋友個cake我自己整...見佢個樣就知佢幾咁驚同失望......actually...我整個d都見得人同好味架...係你pro咋~haha...切cake個時...佢就問我係邊度BUY...我就答fine foods...暗喜啦佢,,,,,帝苑D餅出名好食丫嘛....本身我以為個面係脆..點知唔係~係真係整得好靚呀..食落好滑..一層MOSE一層海綿蛋糕...口感一流丫..又唔會太甜喎..我都係第一次聽佢讚D食物....講真的//朱古力既海綿蛋糕真係幾難可以整到fine foods.既水準if個餅底香D同脆D就perfect la=]An ordinary outlook.
but佢好咀勺的~我都唔敢自己整..

加上我男朋友鐘意食chocolate..所以就訂左個比佢啦

帝苑D餅出名好食丫嘛....
本身我以為個面係脆..點知唔係~係真係整得好靚呀..
食落好滑..一層MOSE一層海綿蛋糕...口感一流丫..
又唔會太甜喎..
我都係第一次聽佢讚D食物....

if個餅底香D同脆D就perfect la=]

An ordinary outlook...an Extraordinary taste..
2009-09-04
生日
打電話去訂,即日訂即日取(但留意:若即日訂的話,或者要6點後才有)服務態度很好,取CAKE時,有位staff還很細心的問係咪要拎住好耐,然後比左1個大袋我載番屋企。這個CAKE係我食過咁多款最難忘的1款!賣相不算太特別,面頭的2個波波是空心的。面層和中間都有著很厚的朱古力醬,好香濃朱古力味,但又不會太甜。沒有其他nuts,就是這麼簡單的一個cake,但卻真的很令人回味。吃完後,忍不著要"lam"埋遺漏下的朱古力醬!它是1個會令你很心掛掛的CHOCOLATE CAKE!

這個CAKE係我食過咁多款最難忘的1款!
賣相不算太特別,面頭的2個波波是空心的。
吃完後,忍不著要"lam"埋遺漏下的朱古力醬!

它是1個會令你很心掛掛的CHOCOLATE CAKE!

CHOCOLATE TRUFFLE CAKE
CHOCOLATE TRUFFLE CAKE