2023-05-28 102 瀏覽
去開深水埗嗰頭買嘢先發現呢度有間川菜!雖然話係食川菜,但係裝修好型格🙈坐得都好舒服另外仲有分室內同室外位👍🏻除左酸菜魚,亦可以打邊爐同叫烤魚/雞煲😋另外仲有唔少小菜同串燒可以選擇叫完野食緊係啤啤佢等食!🍺生蠔燒得好靚!好入味!大隻得黎食落唔會乾身👍🏻超抵食嘅串燒組合😳咁多串都係$100左右呢個組合有牛肉 羊肉 雞軟骨 雞翼 雞腎 香腸😋每款兩串唔使爭串燒好惹味👍🏻正亦叫左一份豬腩肉串燒😋好厚身食落唔乾烤魚有幾隻口味,今次叫左麻辣🌶️魚都有4款,我地揀左海鱸魚🐟配料已經有豆卜 白蘿蔔 娃娃菜👍🏻份量好多魚肉好入味😋我地覺得都幾辣😂辣得過癮上枱都諗緊點解冇醬汁..原來內有乾坤!第一次食咁特別嘅紅糖糍粑!流心嘅😱😂炸得好酥脆之餘亦好煙韌好好味🥹甜度啱啱好食完辣野一定一定要食!
去開深水埗嗰頭買嘢先發現呢度有間川菜!
雖然話係食川菜,但係裝修好型格🙈坐得都好舒服

另外仲有分室內同室外位👍🏻

亦叫左一份豬腩肉串燒😋好厚身食落唔乾

配料已經有豆卜 白蘿蔔 娃娃菜👍🏻份量好多

魚肉好入味😋我地覺得都幾辣😂辣得過癮
紅糖糍粑

上枱都諗緊點解冇醬汁..原來內有乾坤!
第一次食咁特別嘅紅糖糍粑!流心嘅😱😂
炸得好酥脆之餘亦好煙韌好好味🥹甜度啱啱好
食完辣野一定一定要食!
蒜香烤生蠔
串燒組合A
黑豚五花腩
2023-05-26 37 瀏覽
今日放假約咗朋友仔去深水埗行街,行到有D攰喺附近揾D野食下,上openrice 見到有間川菜好吸引,即使去試下。川大哥 川菜,火鍋。去到餐廳地方好闊落,座位空間感好足夠,地方整潔,喺度食嘢感覺舒適。主菜 酸菜烤魚 318蚊 , 江團魚,微辣,烤魚好大條,材料好豐富,有酸菜,辣椒,香蔥,豆腐卜,菜。煎香咗唧江團魚魚皮香脆,魚肉非常嫩滑,魚味香濃,加上酸菜辣椒,味道酸酸甜甜,特別開胃惹味, 一梳梳嘅魚肉食落去大大啖,冇骨。魚肉吸收咗個酸辣味,令到魚肉的鮮味提升,令到味道更加有層次, 酸辣湯吸收曬魚肉嘅精華,配上白飯真係零舍開胃,最正就係啲豆腐卜又香又辣,味道醒神。蒜香蛙蛙菜 49元,娃娃菜焗到好香,上面鋪滿香蒜,蔥花,蒜蓉味道好突出,香口惹味。紅糖糍粑 48 元,入口味道香甜,外面炸到脆卜卜,食落去入面煙煙靭靭,非常酥脆,隨之而來就係糍粑軟糯口感,滿嘴都係香味。咁熱天氣點返支藍妹配酸菜魚真係一種享受, 餐廳價錢合理,食物質素好,性價比好高。
2023-05-20 228 瀏覽
正宗地道川菜🌸麻辣小龍蝦🌟🌟🌟🌟🌟超麻超辣呀!超入味,小龍蝦超鮮味呀!🌸燒生蠔(3隻)🌟🌟🌟🌟🌟每一隻都大大隻同好飽滿呀!爆多蒜蓉,生蠔超新鮮呀!🌸羊肉串2串🌟🌟🌟🌟🌟朋友同小編都超鐘意食羊,當然見到羊肉串唔會放過啦!重羊味,超易咬呀!🌸酸菜魚鍋(鯛魚)🌟🌟🌟🌟🌟小編揀左小辣同細鍋,但上枱都好大鍋呀!鯛魚片好彈牙,仲有好多紹菜同酸菜,超正呀!🌸紅糖糍粑🌟🌟🌟🌟🌟店員好好咁提示小編要襯熱食紅糖糍粑會最好味,外表脆卜卜,內裡煙煙靭靭咁,好得意!🍀王老吉🌟🌟🌟🌟🌟原來王老吉可以解辣解麻架!小編一飲就能解麻,超正呀!🍀獅威======詳情======川大哥 (深水埗)深水埗黃竹街29號地舖================#yummy #香港美食指南 #香港美食 #hkfoodie #hkfood #hkeat #吃貨 #吃貨日常 #RnT吃貨 #相機食先 #深水埗美食 #深水埗好去處 #香港美食探店 #香港探店 #王老吉 #獅威 #燒生蠔 #麻辣小龍蝦 #酸菜魚 #紅糖糍粑 #羊肉串 #地道川菜 #川大哥
正宗地道川菜

🌸麻辣小龍蝦🌟🌟🌟🌟🌟
超麻超辣呀!超入味,小龍蝦超鮮味呀!

🌸燒生蠔(3隻)🌟🌟🌟🌟🌟
每一隻都大大隻同好飽滿呀!爆多蒜蓉,生蠔超新鮮呀!

🌸羊肉串2串🌟🌟🌟🌟🌟

🌸酸菜魚鍋(鯛魚)🌟🌟🌟🌟🌟

🌸紅糖糍粑🌟🌟🌟🌟🌟

🍀王老吉🌟🌟🌟🌟🌟
原來王老吉可以解辣解麻架!小編一飲就能解麻,超正呀!
🍀獅威

======詳情======
川大哥 (深水埗)
深水埗黃竹街29號地舖
================

• 麻辣小龍蝦
  • 羊肉串
🐔辣子雞丁 $98雞丁辣度係固定左,雞丁偏嫩口唔似出面嗰啲炸到好乾好硬,味道好有花椒同洋蔥🧅既香味,頭大絕對推薦黎食😝💫💫💫💫💫🍢串燒組合b $149組合b有墨魚丸、牛舌、雞翼、黑豚五花腩、雞軟骨、芝士腸,每款2串共12串🍢頭大同愛人揀左小辣🌶️串燒除左有辣椒粉仲有孜然粉🧂其中頭大最欣賞就係牛舌😝大片得黎口感又腍唔會好嚡😋💫💫💫💫💫🦪蒜香燒蜆 $58以細細既熱爐裝住滿滿既蜆肉🦪雖然多蒜但唔會蓋過蜆肉既鮮味👍🏻而且份量多價錢又平都有鮮味蒜香💫💫💫💫💫🍄麻辣金菇 $49都係以小熱爐裝上,唔算好辣但好有麻香味,尾隨仲有少少甜味👍🏻💫💫💫💫💫🐷蒜泥白肉 $58比想像中肉質較瘦,入面夾住青瓜食就無咁膩,十分貼心,白肉上面有特製蒜🧄辣中帶甜💫💫💫💫💫🍆蒜香茄子 $35以$35有勁大條茄子🍆真係好抵食😚鍾意食蒜既朋友必點🤣因爲真係爆蒜架😋🧄🧄💫💫💫💫💫整體而言,餐廳好貼心咁用小熱爐裝住食物,可以比客人邊傾邊食住熱辣辣既野食👍🏻價錢平民而且份量多,加上環境寬敞比人有種放鬆既感覺🫶🏻鍾意食辣既朋友又多一間餐廳選擇啦😝

🐔辣子雞丁 $98
🍢串燒組合b $149
🦪蒜香燒蜆 $58
都有鮮味蒜香
🍄麻辣金菇 $49
🐷蒜泥白肉 $58
🍆蒜香茄子 $35
2023-05-14 14 瀏覽
川大哥店舖位於深水埗黃竹街,雖然唔近地鐵站但都好易搵到。餐廳以鍋物,串燒主打,仲係以QR CODE 落單,非常方便。蒜泥白肉$58味道比較特別嘅白肉,蒜泥係用特製醬料調配,白肉食嘅時候會配搭埋配菜一齊食,令到每一口好平衡,唔會好漏。黃金酸菜魚鍋$198招牌嘢無得唔叫嘅,由於兩個人食就叫個細嘅就算,小辣其實都相當夠辣,我地叫左鯛魚,貪佢無骨同埋啖啖肉。酸菜味恰到好處,唔會太搶哂魚嘅鮮味。辣子肥腸煲$98如果同朋友會飲兩杯的話,好推薦你叫呢個肥腸煲。 香辣味配埋炒到勁香嘅豬大腸,一路食一路飲十分過癮。串燒組合$10912串有6款食材,每款兩串。有雞翼,腸仔,雞腎,雞軟骨,羊肉,牛肉。每串都重調味,好惹味。另外,值得一讚嘅仲有雖然係串燒,都會熱盤上菜,可以慢慢食都keep 住個溫度。

蒜泥白肉$58

黃金酸菜魚鍋$198

辣子肥腸煲$98

串燒組合$109
  • 黃金酸菜魚鍋
2023-05-11 21 瀏覽
今日同朋友行經深水埗附近突然之間辣引起想食麻辣雞煲,見呢間新開張門口就已經聞到陣陣花椒四川香味,見整體價錢經濟實惠,一於試吓。餐廳採用手機落單快捷清晰,要咗個麻辣雞煲小辣,等咗陣就送上。店員都建議我哋先將雞件再煮熟少少便可食用,食完之後再可以加豬骨湯去打邊爐,雞卷份量都唔少入面,仲有唔少洋蔥,花椒秘製麻辣醬汁,聞唔落去已經好吸引,食落去雞件都嫩滑啖啖肉,食到咁上下我哋就加湯轉火鍋,點左配料炸魚皮,鮮蝦雲吞同生菜。炸魚皮做小食一流,打邊爐點可以冇佢呢。其他菜式都新鮮,我哋冇額外點其他肉,因為淨係個雞煲都已經好夠飽,最後我哋仲要咗個紅糖糍粑呢個四川甜品作結,糍粑有啲似糯米糍咁煙煙韌韌,外脆內軟好好食。餐廳特別之處就係你可以叫埋其他串燒小食,我哋有試埋個花甲粉絲非常惹味。
2023-05-11 18 瀏覽
Chuan Big Brother on Wong Chuk Street offers a good range of spicy cuisine from cold appetizers, skewers, hot pot to fried dishes.Mala Chicken PotDifferent than the typical chicken pots. Not the dry stir-fried version nor the hot pot version. Their chicken, along with lots of chili, garlic and bell pepper, was kept warm in a pot of sauce which tasted spicy with a sweet base. We ordered half chicken and they seemed to have also added more tender chicken leg pieces. Shrimp DumplingShrimp, minced p

Mala Chicken Pot

Shrimp Dumpling
Shrimp, minced pork, bamboo shoot, black fungus and sesame. Various layers of texture in one bite.

SKOL beer - always my favorite when it comes to pairing with strong-flavored Chinese food. Served ice cold.

The friendly owner also gave us some mala nuts to munch on.
2023-05-11 161 瀏覽
今日嚟到太子同深水埗交界有間新開主打食川菜嘅餐廳餐廳地方都好闊落落餐用QR code以食川菜來講,價錢相當之抵不過當然要睇埋實物先我哋叫咗個涼拌魚皮做開胃菜魚皮口感非常之彈牙配合埋啲洋蔥同埋泡椒做調味味道清新開胃嚟到一定要叫佢主打嘅酸菜魚有兩種魚可以俾你選擇,而我哋今次揀咗鯛魚肉質上會比較厚實一啲,相對亦都冇咁容易夾爛入口比較爽口,亦都好掛湯入邊亦都有滿滿嘅酸菜同埋娃娃菜吸晒整個酸菜湯嘅味道入口唔會第一時間辣,但係落到喉嚨會感覺到強烈酸辣嘅感覺鍾意食酸辣嘅朋友,一定要試吓之後我哋再叫咗鴨血同埋萵筍做配菜份量基本上都好多已經好飽亦都試咗佢唔同嘅串燒孜然粉嘅味道超級出,加上麻辣嘅味道非常之惹味最後當然唔少得紅糖糍粑基本上係我去所有川菜餐廳都會叫嘅甜品食完咁多辣嘢之後,食返個紅糖糍粑去中和返口腔嘅味道,簡直就係冇得輸飲品方面,我哋都叫咗舖頭入邊嘅無糖洛神花冷泡茶由於無糖嘅關係,所以飲落比較酸針對生津解渴一流

今日嚟到太子同深水埗交界
有間新開主打食川菜嘅餐廳

餐廳地方都好闊落

落餐用QR code
以食川菜來講,價錢相當之抵
不過當然要睇埋實物先

我哋叫咗個涼拌魚皮做開胃菜
魚皮口感非常之彈牙
配合埋啲洋蔥同埋泡椒做調味
味道清新開胃

嚟到一定要叫佢主打嘅酸菜魚
有兩種魚可以俾你選擇,而我哋今次揀咗鯛魚
肉質上會比較厚實一啲,相對亦都冇咁容易夾爛
入口比較爽口,亦都好掛湯
入邊亦都有滿滿嘅酸菜同埋娃娃菜
吸晒整個酸菜湯嘅味道
入口唔會第一時間辣,但係落到喉嚨會感覺到強烈酸辣嘅感覺
鍾意食酸辣嘅朋友,一定要試吓

之後我哋再叫咗鴨血同埋萵筍做配菜
份量基本上都好多已經好飽

亦都試咗佢唔同嘅串燒
孜然粉嘅味道超級出,加上麻辣嘅味道
非常之惹味

最後當然唔少得紅糖糍粑
基本上係我去所有川菜餐廳都會叫嘅甜品

飲品方面,我哋都叫咗舖頭入邊嘅無糖洛神花冷泡茶
由於無糖嘅關係,所以飲落比較酸
針對生津解渴一流
2023-05-05
  • 黃金酸菜魚鍋
2023-05-10 18 瀏覽
原來餐廳已經開業差唔多一年呢間真係深水埗區既滄海遺珠!!雖然食川菜,有串燒又有邊爐打但入到餐廳無痴笠笠,又無好潮濕/ 好大陣味既感覺星期二既閒日晚上, 食客都唔算少, 餐廳係內街但都坐滿7成位睇黎係呢區都有穩定既熟客仔, 多熟客仔即係信心保證 青藤椒魚鍋 (小) 配鯛魚片小既份量足夠兩個人,  鯛魚片爽滑同時鮮甜整鍋滿滿既青滕椒香氣,  少少刺激既酥麻感但非常爽!以家打字諗番起都流口水然後加少少湯可以用埋個湯底打邊爐, 不過咁樣食就會偏油D如果人多食得晒, 可以叫多個湯底黎打邊爐因為佢湯底選擇都唔少, 仲有雞煲可以食火鍋配料叫左炸響鈴卷, 鴨血, 美國牛頸脊(例)鴨血係必食, 大大舊但好質地細嫩, 富有彈性炸響鈴卷係新鮮炸既酥脆, 吸左青滕椒湯勁惹味!牛頸脊既牛味濃郁, 下次想試下牛胸尖串燒- 厚切牛利 ($35/ 2串), 墨魚丸 ($24/2串)串燒可以話係餐廳既招牌菜!!!墨魚丸既丸係有顆粒感, 而且價錢相當抵食!佢既燒牛利係我食過最好食既(沒有之一), 肉汁都係全保留左係牛利入面調味香料配埋牛羶味, 平時唔太特別鍾意牛利既我, 一個人都可以KO 4串!!今日遇到老闆傾計, 佢人
原來餐廳已經開業差唔多一年
呢間真係深水埗區既滄海遺珠!!

睇黎係呢區都有穩定既熟客仔, 多熟客仔即係信心保證

青藤椒魚鍋 (小) 配鯛魚片
小既份量足夠兩個人,  鯛魚片爽滑同時鮮甜
整鍋滿滿既青滕椒香氣,  少少刺激既酥麻感但非常爽!
以家打字諗番起都流口水
然後加少少湯可以用埋個湯底打邊爐, 不過咁樣食就會偏油D
如果人多食得晒, 可以叫多個湯底黎打邊爐
因為佢湯底選擇都唔少, 仲有雞煲可以食
火鍋配料叫左
炸響鈴卷, 鴨血, 美國牛頸脊(例)
鴨血係必食, 大大舊但好質地細嫩, 富有彈性
炸響鈴卷係新鮮炸既酥脆, 吸左青滕椒湯勁惹味!
牛頸脊既牛味濃郁, 下次想試下牛胸尖

今日遇到老闆傾計, 佢人非常HUMBLE
食物高質素不過依然想繼續改良做更加好
餐廳絕對值得支持呀
2023-05-09
2023-05-09 94 瀏覽
突如其來的紅色暴雨警告⛈️⛈️,心想晚上不好下大雨,因為和朋友book了深水埗黃竹街29號川大哥食酸菜魚🐟,果然不負有心人,晚上居然冇下雨🥳🥳🥳🥳環境方面:設有外面座位及室內座位,外面座位設有吸煙區及寵物專區,我見有客人帶埋🐶🐕🦮🐕‍🦺來一起湊熱鬧,多麼開心!室內座位設有幾張花園式的卡位及圓枱,地方不大但很舒服!食物以QR code 落單,非常方便又快捷!💯🐟 黃金酸菜魚小鍋(微辣) (生魚片) $198唔食得太辣的我今 今晚揀咗未辣嘅黃金酸菜湯一出場已聞到好香酸菜味,辣程度可以任君選擇! 魚片十分嫩滑,沒有魚骨, 魚肉分量好多,湯嘅酸味好突出,辣度啱曬我!性價比高😋🐟😋🐟😋🐟😋🐟😋🐟😋🐟🐟 紅薯粉 $38加埋紅薯粉落酸菜魚鍋內,吸曬所有精華,薯粉煙韌彈牙!不可不order,仲要double order🤭🍜🤭🍜🤭🍜🤭🍜🤭🍜🤭🍜🤭🐟🐟🐟 炸響鈴卷 $37新鮮炸出嚟嘅響鈴卷~鬆脆可口~即食非常好味!🤗🫔🤗🫔🤗🫔🤗🫔🤗🫔🤗🫔🤗🫔🐟🐟🐟🐟 紅糖糍粑 $48外脆內軟!帶少少黑糖味,這個做甜品很不錯!🍯🤤🍯🤤🍯🤤🍯🤤🍯🤤🍯🤤🍯🤤🐟🐟🐟🐟🐟 黑豚五花腩串燒兩串 $29🐟🐟🐟🐟🐟 牛肉串兩串 $18🐟🐟🐟

室內座位設有幾張花園式的卡位及圓枱,地方不大但很舒服!

食物以QR code 落單,非常方便又快捷!💯

🐟 黃金酸菜魚小鍋(微辣) (生魚片) $198

🐟🐟 紅薯粉 $38

🐟🐟🐟 炸響鈴卷 $37

🐟🐟🐟🐟 紅糖糍粑 $48

🐟🐟🐟🐟🐟 黑豚五花腩串燒兩串 $29
🐟🐟🐟🐟🐟 牛肉串兩串 $18
🐟🐟🐟🐟🐟 墨魚丸兩串 $24
👆👆👆👆🏽👆🏽👆🏽 以上呢三款串燒一起食、好滋味、好惹味~送啤酒確一流🍺🍻🍺🍻

🐟🐟🐟🐟🐟🐟 自製無糖冷泡茶( 洛神花及玫瑰烏龍) $17@
冰凍自家製嘅冷泡茶最適合火鍋飲用, 既健康又解渴🫖🫖🥂

總括來說:如果你喜歡吃酸菜魚,不妨來11大哥試一試~價錢仲好合理!🐟🎉🐟🎉🐟🎉🐟🎉🐟🎉🐟🎉🐟🎉🐟🎉🐟🎉🐟🎉

2023-05-07
  • 炸響鈴卷
2023-05-08 21 瀏覽
今日去左深水埗想食下串燒飲下野就搵到黎呢間川大哥一坐低就有麻辣花生送上 yummy❤️先講下個酸菜魚 係鯛魚片 真係好唔錯🥰😍一來個湯底酸得黎帶辣真係好惹味魚片冇骨的確抵讚 爽口彈牙真係加埋酸菜真係好正串燒方面我地叫左幾款有雞翼、厚切牛脷、墨魚丸、芝士腸最令人驚訝既就果塊厚切牛脷 真係成半吋厚 一串就有兩大塊食完酸菜魚食埋牛脷都已經飽左8成而其他串燒亦同樣色唔似一般只係得孜然粉味每一串都燒得香噴噴雞翼咬落juicy脆皮腸燒完外皮更脆最後要講既兩個小食就係灼魚皮以前係其他地方食過 唔係度度有今次見到忍唔住叫黎試下魚皮食落爽口彈牙真係不負所望最後要講既係麻辣牛肉佢既設定係應該係一個冷盤涼涼地食落又有D辣 但係越食越開胃唔覺唔覺真係食到飽住走餐廳重有好多唔同類型既串燒下次一定要再同朋友黎食串燒飲兩杯
今日去左深水埗想食下串燒飲下野
就搵到黎呢間川大哥
一坐低就有麻辣花生送上 yummy❤️

先講下個酸菜魚 係鯛魚片 真係好唔錯🥰😍
一來個湯底酸得黎帶辣真係好惹味
魚片冇骨的確抵讚 爽口彈牙真係
加埋酸菜真係好正
串燒方面我地叫左幾款
有雞翼、厚切牛脷、墨魚丸、芝士腸
最令人驚訝既就果塊厚切牛脷

涼涼地食落又有D辣 但係越食越開胃
唔覺唔覺真係食到飽住走
餐廳重有好多唔同類型既串燒
下次一定要再同朋友黎食串燒飲兩杯
川菜中以酸菜魚最為港人所熱愛,想當然每一間餐館烹調出來的,不論湯底的麻辣甜酸程度不同,就連魚塊亦各有風味。今次就到深水埗《川大哥》,試一試到底黃金酸菜魚好吃嗎?.❤️黃金酸菜魚(小$198)已經點了小份量的,上桌時還是直呼很大盆🤤高湯除了酸以外還香氣十足,微辣。酸菜厚度夠又爽脆,魚肉肉質柔嫩有彈性、而且份量大方,不會夾幾塊魚就沒了。不過麻辣刺激度還好,整體偏酸鹹。肉類串燒平均每串約$12-25我們點了一些羊肉串、牛肉串、雞軟骨串、墨魚丸串、雞肉腸等惹味下酒燒物,熱烘烘的串燒真香!一下桌會有一些香麻花生小吃前菜,店員服務態度也不錯,環境舒適,店內有部掛牆小電視,剛好那晚在播放香港電影金像獎頒獎典禮,特別有氣氛。
❤️黃金酸菜魚(小$198)

已經點了小份量的,上桌時還是直呼很大盆🤤

肉類串燒平均每串約$12-25

2023-04-29
2023-05-05 83 瀏覽
跟朋友想打下邊爐,又可以食下串燒,於是選了深水埗的川大哥,B2出口一直行,然後轉左,5分鐘就到了。裝潢很時尚,好似返左深圳咁,牆身都是水泥灰、水泥黑,空氣都充滿麻辣、孜然粉既味道,正!湯底方面,我們選了特濃蕃茄湯$108,蕃茄湯底有很多蕃茄,所以湯底非常濃郁,每啖都是蕃茄汁!鯛魚片 $88十分嫩滑,放在蕃茄湯裡,再碌熟,感覺好似蕃茄汁煮魚咁,好鮮味。金錢牛展 $88薄切,望落非常新鮮,鮮紅色,輕輕一碌,牛味重、有咬感,幼嫩無渣,厚厚既蕃茄湯黏住,就好似食緊蕃茄牛肉飯咁。油麥菜 $36新鮮綠嫩,解解油膩感,而且數量很多,食極都仲有一大籃。厚切牛脷(2串) $35厚切大大塊,仲要兩串,每串有兩大塊,燒得剛好外脆內軟,咬落去多汁,微辣,正!蒜香茄子 $35好多蒜蓉,正!好香!茄子燒到軟林林,令人食指大動!密密食,好快清哂。紅糖糍粑 $48作為甜點,咬落去煙煙韌韌,而且長條狀啱口型,剛好一口咬一啖。味道唔算太甜,好味!
跟朋友想打下邊爐,又可以食下串燒,於是選了深水埗的川大哥,
B2出口一直行,然後轉左,5分鐘就到了。
裝潢很時尚,好似返左深圳咁,
牆身都是水泥灰、水泥黑,
空氣都充滿麻辣、孜然粉既味道,正!

湯底方面,我們選了特濃蕃茄湯$108,
蕃茄湯底有很多蕃茄,所以湯底非常濃郁,每啖都是蕃茄汁!

鯛魚片 $88
十分嫩滑,放在蕃茄湯裡,再碌熟,
感覺好似蕃茄汁煮魚咁,好鮮味。

金錢牛展 $88
薄切,望落非常新鮮,鮮紅色,
輕輕一碌,牛味重、有咬感,幼嫩無渣,
厚厚既蕃茄湯黏住,就好似食緊蕃茄牛肉飯咁。

油麥菜 $36
新鮮綠嫩,解解油膩感,
而且數量很多,食極都仲有一大籃。
厚切牛脷(2串) $35
厚切大大塊,仲要兩串,每串有兩大塊,
燒得剛好外脆內軟,咬落去多汁,微辣,正!

蒜香茄子 $35
好多蒜蓉,正!好香!
茄子燒到軟林林,令人食指大動!
密密食,好快清哂。

紅糖糍粑 $48
作為甜點,咬落去煙煙韌韌,
而且長條狀啱口型,剛好一口咬一啖。
味道唔算太甜,好味!
2023-04-21
  • 特濃蕃茄湯
  • 鯛魚片
  • 金錢牛展
2023-05-03 63 瀏覽
收工後約朋友食飯,深水埗食野地方多,行冇兩步就見到尼間川大哥。先點佐酸菜魚。酸菜酸口得來又唔會太鹹。可以撿生魚片或鯛魚片。我哋喊佐中辣的鯛魚片,量好多,魚肉無骨,新鮮且冇刺,彈牙爽口有魚味。中度辣都唔是好辣,下次挑戰下最辣。酸菜魚的魚片食噻可以加滴湯底,然後捋下蘆筍片同鮮蝦雲吞、牛肉丸、午餐肉。蘆筍片是我最愛啦,又甜又脆。蝦雲吞有條蝦係入面,都出乎預料。午餐肉都幾好味。牛筋丸因為卑我煮得太耐,有啲硬,同事話貢丸多汁好味滴。涼菜點佐鳳爪。辣度好過癮,鳳爪好大隻。酸辣開胃。甜品點佐紅糖糍粑。紅糖糍粑細細條,啱啱入口,就feel到表面炸得好脆,加埋撒在面頭的紅糖粉,甜甜脆脆,好過癮,就是越食辣越想食甜,如果再多啲紅糖粉就冇嘚彈👍

牛筋丸
鮮蝦雲吞

午餐肉
萵筍片

涼菜點佐鳳爪。辣度好過癮,鳳爪好大隻。酸辣開胃。
泡椒鳳爪

2023-05-03
5 分鐘 (堂食)
牛筋丸
午餐肉
萵筍片
泡椒鳳爪
2023-05-03 30 瀏覽
今日放假約咗朋友去深水埗行街食嘢,深水埗真係好多嘢買,又平又靚。食飯嘅時候朋友帶咗我去一間專係食四川菜嘅餐廳。川大哥,地址喺深水埗黃竹街29號地舖,餐廳地方非常闊落空間感好足夠,望落去十分整潔,喺度食嘢感覺舒適。水煮魚(鯛魚), 水煮魚上枱分量真係好多,有蔥花,辣椒,酸菜,娃娃菜, 入口酸酸辣辣麻辣味慢慢滲出, 魚肉好結實夾落去都唔會散曬,一大片魚肉食落去全部都唔會有骨,真係大啖肉,肉質酸甜魚肉味香,最正就係啲娃娃菜吸曬啲酸辣味,又開胃又好味。串燒,串燒好特別用朋爐保溫,串燒有墨魚丸,芝士腸,雞翼,牛舌,雞軟骨,五花腩每樣都有兩串,性價比真係高,牛舌燒到啱啱好,食落去牛肉味好香濃,肉質爽口彈牙,加上小小之然粉辣椒嘅調味,令到牛肉味更加突出味道更加有層次。雞翼燒到啱啱好,雞皮好香脆,入面既肉仲係好juicy好嫩滑。炒萵筍絲,萵筍非常新鮮,入口爽滑香甜, 加咗少少蒜蓉辣椒,令到味道更加有層次。食咁好味嘅串燒,梗係要飲返支藍妹, 簡直係絕配
食咁好味嘅串燒,梗係要飲返支藍妹, 簡直係絕配
  • 水煮魚鍋