2019-05-07 89 瀏覽
今天和很久沒見的朋友約了吃飯,很久之前和她來吃過這家川菜,覺得不錯,所以今天就又來了。我們今天來得早,加上下雨,店裡還沒什麼人。兩個人店員給我們安排了四個人的卡座,坐起來很寬鬆。店裡的茶壺、餐具都是藍白瓷花紋,挺漂亮的。酸菜魚($168)很大的一碗,裡面有魚肉、酸菜、粉絲等等,份量超足,我們兩個女孩子都吃不完。魚肉很滑,沒有骨頭,辣度適中,有酸菜一起吃可以吃很多,很下飯。乾煸花菜($88)這是我們的比點,因為太香,太好吃了。花菜清甜爽脆,整體好吃。川菜都是香辣味重,所以我們點了兩碗白飯,澆上酸菜魚的湯能吃完。最後,店員一人送了一碗冰粉,冰冰涼涼,不會太甜,好吃。

店裡的茶壺、餐具都是藍白瓷花紋,挺漂亮的。
酸菜魚

酸菜魚($168)
乾煸花菜

乾煸花菜($88)
白飯

冰粉

最後,店員一人送了一碗冰粉,冰冰涼涼,不會太甜,好吃。
2019-05-07
酸菜魚
乾煸花菜
2019-05-07 27 瀏覽
今日同朋友lunch去食,見到門面裝修幾靚,於是被吸引左入去。入面大部分菜式是辣的,雖然本人唔係好食得辣,但都想試試。於是叫左個重慶酸辣麵,但真係辣到傻,但好過癮。但佢既菜式有得揀辣道,亦有bb辣揀,所以想食辣但怕辣既朋友可以叫bb辣試試。而我既朋友就叫左糖醋里脊,都不錯。雖然魚似炸得一般,但醬汁調教得非常好❤️ 送飯一流,而仲會送一個甜品桂花冰粉。好清新好好味。最後,同朋友叫多左個蒜泥白肉,也幾好好。下次會再去食
最後,同朋友叫多左個蒜泥白肉,也幾好好。下次會再去食
2019-05-07 108 瀏覽
之前聽朋友介紹話西營盤有間好地道既川菜食今次特登約埋個friend 一齊黎食系門口聞到d辣味已經好心急想快d Order food 🤤 menu有好多款式簡 就算吾食得辣既,都可以叫小辣or Bb辣,同埋川菜黎講呢度既價錢都合理四川涼面$48幼身的面線爽口彈牙配上四川風格的調味,形成酸酸辣辣又開胃的涼面🍝,簡簡單單的拌面,卻有著神秘的魔力,讓人不消一會就把面吃光光🤣🤣還好有點到這碗麵🤤吃過以後我每次來都會想再吃一遍紅燒牛肉麵 $48色香味俱全,都係使用幼身的麵條🍝,這個面比較辣,但是愛吃辣的一定超喜歡,牛肉聞落好香,咬落去口感不會散哂的感覺,確實有川味的感覺🤤黃金饅頭 $38(6個)炸饅頭,外脆內軟, 記得每次去中國旅行,中餐大部分菜館都會有炸饅頭,我一個人吃了四個😆重慶口水雞$78口水雞弄得非常入味,香香嘅芝麻在雞的表面肉質入口柔嫩🤤重慶酸辣粉$38和平時吃的感覺不一樣,酸酸的紅油也好香,應該今天肚子太餓把面整碗吃光光🙈家鄉手工餃子$68手工家鄉餃子,餃子皮滑滑的,餃子嘅材料都好豐富,肉同九菜分量也挺多的,食落好像小時候家人包的餃子,湯也有肉菜的鮮甜,湯和餃子🥟一口過吃的感覺,也太滋
之前聽朋友介紹話西營盤有間好地道既川菜食
今次特登約埋個friend 一齊黎食

四川涼面$48
四川涼面

紅燒牛肉麵 $48
色香味俱全,都係使用幼身的麵條🍝,
紅燒牛肉麵

黃金饅頭 $38(6個)
黃金饅頭

重慶口水雞$78
口水雞弄得非常入味,香香嘅芝麻在雞的表面肉質入口柔嫩🤤
重慶口水雞

重慶酸辣粉$38
重慶酸辣粉

家鄉手工餃子$68
手工家鄉餃子,餃子皮滑滑的,餃子嘅材料都好豐富,肉同九菜分量也挺多的,食落好像小時候家人包的餃子,湯也有肉菜的鮮甜,湯和餃子🥟一口過吃的感覺,也太滋味了
家鄉手工餃子

桂花冰粉
結帳前送了我們一碗清甜桂花味挺香的冰粉,吃的時候感覺沒怎下糖水,是很清涼的冰粉,剛好消一消餐後的油膩感🥰回想起以前去旅行 是有吃過這種冰粉❤️ 這餐廳讓我想念旅行的回憶❤️❤️

2019-05-06
5 分鐘 (堂食)
四川涼面
紅燒牛肉麵
黃金饅頭
重慶口水雞
家鄉手工餃子
2019-05-06 31 瀏覽
四川菜的基本是甚麼?大概就是一個辣字,加上顏色鮮紅的辣油,配合花椒不同種類辣椒所散發出來的麻辣香味。簡直就是四川菜的標誌。但四川菜當中最為厲害的一道菜,卻不見一滴辣油,也不見一絲紅色,甚至以開水為名。四川菜最高的境界就是清鮮。上個週末,我就在街角的一間小餐館想到了清鮮的極致四川菜。店家鮮紅色和深紅色作為裝修的主題,整潔之餘從顏色就看得出是川菜館子。進去後也沒想太多點了一個四川凉麵($48)和蒜泥青瓜($38)。店家的蒜泥調得好,配上冷麵和青瓜都是過癮的感覺。麵的質地不俗,比現時普遍的四川涼麵,入口清涼酸辣,在夏天也算是佳品。另外遷就不吃辣的朋友,我點了一道糖醋里脊($98),味道就是像咕嚕肉,炸衣脆口、豬肉柔軟、調味得宜。雖未至於盡善盡美,但也沒有任何挑剔的空間。原先來吃川菜就是想吃一道水煮魚過一過麻辣的心癮,但店家說剛推出一道江湖魚($268),叫我們一定要試試看,聽名字本身就一頭霧水。但店員難得細心地解釋,說是用上新鮮的青辣椒,是一道店家自創的清香料理。和朋友商量了好一段時間,結果決定相信店家的推薦,結果驚為天人,完全出乎意料之外。江湖魚一上枱,只見極為清澈的湯底,如同開水白菜一樣

江湖魚一上枱,只見極為清澈的湯底,如同開水白菜一樣,清澈的湯底蘊含着豐富濃厚的味道。在煮得剛好的魚肉表面,是切好的蔥花。但細心一看卻發現是滿滿的新鮮青辣椒,清香撲鼻。

嚐一口湯,味道清香的豬骨湯底,有辣椒的辣勁。配上魚肉感覺剛好,沒有滿口肥油,甚至有一絲清甜的餘韻。魚肉的份量也夠,三個大人吃加上湯裏的粉絲條,基本上都可以作為一餐了。相比起其他餐點,這一道菜的美味直衝腦門,絕對可以比得上高上數個檔次的川菜館。

水煮魚的心癮,雖然過不成,但吃到意料之外的出色川菜,也算值得了。店家的擺設和餐具都有用心預備安排,雖然看起來像街坊小店,但卻是小家碧玉,真誠趣㮹。
2019-05-04
入到餐廳見到有一張大枱,有一班外國人坐埋一枱去食川味辣嘢。 每張枱都有一壺熱茶,畀客人解辣,壺都幾大杯足夠兩人一餐飲用。今日揀咗三大碟辣嘢食 ,包括有水煮魚,酸辣土豆絲,酸辣粉, 全部都揀咗小辣, 另外仲有清湯麵。水煮魚168元魚嘅份量都算多,冇酸味,主要係辣味,眼見 炸好嘅辣椒都已經落咗好多。 另外水煮魚個湯底有少量闊身粗薯粉。酸辣土豆絲58元 土豆絲切到好細條, 好入味 ,酸酸地,估計大概有兩至三隻土豆酸辣粉38元辣油多,食落啲粉滑捋捋。清湯麵38元夠清臨走嘅時候每人又送一碗桂花冰粉, 最佳解辣。

水煮魚168元

酸辣土豆絲58元

酸辣粉38元
辣油多,食落啲粉滑捋捋。

清湯麵38元
夠清

臨走嘅時候每人又送一碗桂花冰粉, 最佳解辣。

$0.01

酸辣粉,清湯面

酸辣土豆絲

水煮魚

$ 0.01
酸辣土豆絲
水煮魚
2019-05-04 42 瀏覽
朋友有曾經介紹過呢間四川菜嘅餐廳,話好好味,所以就嚟咗食,一開門入鋪頭好香四川菜嘅味道,即係辣味囉,不過如果唔食辣嘅你都唔使怕個喎,因為佢哋都有唔辣嘅四川菜俾你選擇,而我就揀咗水煮魚,夫妻肺片,仲有個泡椒炒辣雞,先講咗個夫妻肺片先啦,細細碟份量唔大,啱晒開胃去食,因為酸酸麻麻辣辣嘅味道令到你超級開胃,之後個水煮魚你都又係好香麻辣味,啲魚滑到不得了,冇骨嘅,問咗老闆娘就話啲魚係用龍利柳去製作,所以係非常之滑,而魚肉搭配佢哋調製出嚟嘅麻辣湯底係非常之咁惹味,依個水煮魚除咗有魚肉之外,亦都有好多芽菜,同埋一條條扁嘅番薯粉,啲番薯粉煙煙銀銀,好有咬口,最後係個泡椒炒辣雞,一嚟到嘅時候我望到個樣以為冇咩特別,點知一食第一啖就要即刻叫老闆娘比碗飯我送,點解?因為呢個炒辣雞更加開胃,所以配飯去送係非常之咁好味,味道酸酸辣辣,好開胃,當中佢除咗有雞肉粒之外,仲有青椒紅椒同埋西芹粒,呢一款餸可以令到我追飯食,所以又叫咗老闆娘添多碗白飯俾我,食完晒之後估唔到仲有甜品喎,就係四川好出名嘅冰粉呀,解辣真係一流㗎,而桂花味香香甜甜加上凍冰冰嘅冰粉真係解渴又解辣,真係值得推介呀,下次一定要再嚟食。

2019-05-02
5 分鐘 (堂食)
2019-05-04 1049 瀏覽
近住般咸道呢一間川菜館一直都係我想試,但係又未去試嘅菜館,佢係食四川菜, 今日終於抽到時間去試 。其實佢嘅地理位置都幾方便,係近住西營盤站出口行5分鐘路程就可以到達。 一啲都唔隔涉,入到去午膳時間可能已經過咗一大半,因為已經係一點幾嘅時間,所以店內唔算話好多客人。 店員好熱情咁邀請咗我哋坐埋邊嘅卡位, 四眼望落環境都舒適,好適合同朋友或者屋企人嚟食飯傾計。 睇一睇menu, 一眼已經睇中咗佢嘅口水雞 ,所以就立即叫咗嚟試。 另外見到隔離枱有人食四川涼麵,好似好吸引,所以就跟住叫咗個,最後店員亦都好熱情咁向我哋介紹咗佢嘅其中一個招牌菜,就係酸菜嫩牛肉, 最後就決定要呢三樣餸。首先上枱係四川涼麵,佢酸酸辣辣有一陣好香嘅醋味,配埋又滑又彈口嘅涼面簡直係一絕。接住就係重慶口水雞, 麻辣口感調配得好好,雞肉嫩滑,口感一絕,可惜件數太少。最後就係酸菜嫩牛肉, 嫩滑嘅牛肉配埋香口嘅酸菜 ,配料超多,底下仲有彈口嘅粉絲索曬酸菜湯嘅味,絕對係encore之選。雖然我哋每碟餸都係叫小辣但係對於我呢啲唔太食得辣嘅人,食完再食返一個桂花冰粉,絕對係解辣嘅最好方法, 濃厚嘅桂花香好值得推介。埋單每人先係150蚊

埋單每人先係150蚊超抵食。
2019-05-04
2019-05-03 29 瀏覽
今日去西營盤找朋友食飯,大鄉里的我第一次去西營盤,正街就聽得多,我想像中是在電車路,原全無諗過會係斜路,仲有行人扶手電梯。我地比較早去,吾多人,過左一陣就坐滿人,多數係中學生,全部打機送飯🙄。坐低侍應就送上一 大壺荞麦茶,好香,我地兩個每人飲左幾杯。有一人餐同二人餐,一場黎到當然食豐富D既二人餐。點左口水雞,微辣。仲有我至愛既酸菜魚,但錯誤地放低左格離枱既水煮魚,好香好惹味,我地流晒口水,跟左侍應即刻問我地係味叫左水煮魚,我想答係架。😅跟著黎左酸菜魚,賣相當然無水煮魚咁搶眼,但酸菜魚既味道好好,酸得黎吾會搶晒魚既鮮味。😋酸辣土豆絲,都係點左微辣,土豆絲好爽口。仲有飯,汽水或甜品,二百幾蚊吾使加一,都幾抵食。下次再黎試下水煮魚。

坐低侍應就送上一 大壺荞麦茶,好香,我地兩個每人飲左幾杯。

有一人餐同二人餐,一場黎到當然食豐富D既二人餐。

點左口水雞,微辣。

酸辣土豆絲,都係點左微辣,土豆絲好爽口。

2019-05-03 26 瀏覽
來到西營盤搵食,嗜辣的我看到這間川菜館當然要一試啦。前菜叫了涼伴木耳 $48,木耳香脆爽口,作為開胃小吃一流。紅油抄手 $68餃子大大隻,餡料豐富,紅油亦夠香辣,不錯!酸菜魚 $168整道酸菜魚分量很多,兩個人食頗飽。魚肉味道鮮甜肉質嫩滑,酸菜同辣味很入味。酸菜味道不錯,不會太鹹或太酸。有時食酸菜魚會遇到湯頭太油膩,這個酸菜魚的湯不油膩,可以令我放心喝過夠。另外底下的粉絲吸了湯汁精華十分好吃。最後店員送上桂花冰粉,吃完辣之後果然最適合來一口冰涼的甜品,冰粉味道不錯,不太甜,吃 到啖啖桂花清香。
來到西營盤搵食,嗜辣的我看到這間川菜館當然要一試啦。

前菜叫了涼伴木耳 $48,木耳香脆爽口,作為開胃小吃一流。
紅油抄手 $68
餃子大大隻,餡料豐富,紅油亦夠香辣,不錯!
酸菜魚 $168
2019-04-26
2019-05-03 22 瀏覽
西營盤正街一向多美食,但向來也是西餐為多,畢竟附近居住的也是外國人,難得這次看到出現的餐廳是中式料理,更是無辣不歡的我喜愛的川菜這餐廳位於正街的高街之上,由地鐵站行上去大概10分鐘。但由於是斜路,對還未吃飯的我們來說是挺吃力。門口是一個很好的打卡位,而且他們還自己種了小辣椒餐廳裡第一眼吸引到我的,是他們的傳統中式餐具我們先點了餐廳推介的口水雞,由於同行朋友不能吃太辣,所以只點了bb辣,雖然對我來說不太辣,可是卻是非常之香。 然後再來的是,酸辣粉味道足夠。酸味足,這個bb辣的辣味差不多,也不會太油的正合我們口味。原本我還對薯粉有點猶豫,因為一直很怕咬不斷的感覺,可是這個卻是有咬口又咬得斷,十分驚喜,而且麵也很入湯味。 紅油抄手餡料足,肉味香,皮都幾薄。汗香,這個我們也是叫了bb辣,如果下次再來一定會叫個中辣或是大辣,應該會更香 其中我最喜歡的一道川菜是酸辣土豆絲,我們叫的是中辣,土豆絲爽口不油膩,唯一的是酸味有點不夠 這是餐廳送的冰粉,吃完一系列的辣,這個剛好中和了口裡的所有辣,好讓我們準備吃甜品 (碗也是冰涼涼的,夏天吃好適合) 最後最後!也是一整餐最驚喜最好吃的一道,如果

門口是一個很好的打卡位,而且他們還自己種了小辣椒

餐廳裡第一眼吸引到我的,是他們的傳統中式餐具

最後最後!也是一整餐最驚喜最好吃的一道,如果你也是酒釀丸子的愛好者,這個是十分的推介!
2019-04-28 37 瀏覽
嚟到西營盤搵食,見到呢一間餐廳紅噹噹,裝修好有心思,咁啱又想食辣野,決定試吓😝1️⃣川式椒鹽蝦$148必點菜式!成隻蝦唔使剝殼,因為連殼食絕對冇問題😋成隻蝦啖啖肉,炸得金黃鬆脆,椒鹽味好出,整得好入味,好食都食唔停口!😍😍2️⃣酸辣青瓜$38 清甜爽脆嘅拍青瓜,麻辣嘅味道都幾嗆,唔錯☺️3️⃣重慶口水雞$78 佢嘅醬汁同酸辣青瓜醬汁一樣。雞肉好鮮嫩,絕對唔係雪藏雞肉,而且都幾吸到啲醬汁嘅味,辣得都過癮, 如果份量多啲就好啦😝😝4️⃣清炒萵筍絲$68好有家常便飯嘅味道,份量多,好清甜🥰🥰

1️⃣川式椒鹽蝦$148
川式椒鹽蝦正

2️⃣酸辣青瓜$38
清甜爽脆嘅拍青瓜,麻辣嘅味道都幾嗆,唔錯☺️
3️⃣重慶口水雞$78

4️⃣清炒萵筍絲$68
好有家常便飯嘅味道,份量多,好清甜🥰🥰
2019-04-28
川式椒鹽蝦正
  • 川式椒鹽蝦
2019-04-26 43 瀏覽
常覺得吃辣的地方都是油膩、地滑。來到這裡,見到乾淨的門面,有點意想不到。在電話裡說著某方言的店員以純正的廣東話,替我落單。午餐幾抵食。四川涼麵小辣已經辣得很過癮。麵有咬口,辣中帶蒜香,又有少少醋酸。份量都幾多,吃得唇邊有點熱,越吃越起勁。口水雞肉不多,跟涼麵是不同的辣,沒那麼刺激、但幾香。手工水餃一咬下去就肯定是自家製的。皮薄但不滑,比雲吞皮更有咬口,包著大量韮菜,餡幾滑,味很濃,很好吃。冰粉最後吃碗冰粉,清一清味蕾。滑溜溜,很清涼,有桂花香卻不甜。店員友善,服務有禮。外面30度,熱到汗流浹背,坐在這裡吹著冷氣吃辣,是個不錯的體驗。

四川涼麵

口水雞
肉不多,跟涼麵是不同的辣,沒那麼刺激、但幾香。

手工水餃

冰粉
最後吃碗冰粉,清一清味蕾。滑溜溜,很清涼,有桂花香卻不甜。

2019-04-20 82 瀏覽
最近較少吃辣了,今天要刺激一下!西環附近的西營盤正街 即電動梯處有間《川之源》! 門外以紅色招牌配黑色牆身顏色,旁邊有圖畫以介紹招牌菜、燈籠🏮濃濃中國格調,看似很地正宗便進去了! Lunch 外買也可,仲有9折!menu 內很多不同種類成都菜餚 — 有魚、肉等. 很多選擇!有辣有晤辣,有彈性!始終每人辣度也不同。聽聽老闆、職員口音,猶如成都人! 有一壺茶可去油膩點了一道泡椒田雞 HKD 168 醬汁小許杰身,但仍可掛汁。 1種辣度,食得辣都覺辣。 田雞肉質結實 伴碟有細細隻紅、綠泡椒,咬下去小許棯,辣度沒有很搶!最後餐廳送上 冰涼粉以作解辣~
最近較少吃辣了,今天要刺激一下!
西環附近的西營盤正街 即電動梯處有間《川之源》!

Lunch 外買也可,仲有9折!

聽聽老闆、職員口音,猶如成都人!
有一壺茶可去油膩

點了一道泡椒田雞 HKD 168

伴碟有細細隻紅、綠泡椒,咬下去小許棯,辣度沒有很搶!

最後餐廳送上 冰涼粉以作解辣~

2019-04-18 47 瀏覽
由於朋友剛剛新居入伙,由於一於去參觀下,同時去吹下水,食下野先.上上下扶手電梯時,忽然想食下野先,再到訪明友家中.有不少的小菜,適合不愛辣的人仕.叫了一碗酸辣粉,麵十分之 qq , 有水準的.牛腩十分之入味,加上這麵十分之滑身,十分之開胃好味道.手工餃子十分之足料,肉料不會用太肥的豬肉,成口油果d.環境座位,十分之舒服,又可以舒舒服服地吹下水.這個炒鱔,十分之有穫氣,又不是辣的,適合各朋友.大家可以支持一下這用心小店.
上上下扶手電梯時,忽然想食下野先,再到訪明友家中.
有不少的小菜,適合不愛辣的人仕.
叫了一碗酸辣粉,麵十分之 qq , 有水準的.
牛腩十分之入味,加上這麵十分之滑身,十分之開胃好味道.
手工餃子十分之足料,肉料不會用太肥的豬肉,成口油果d.
環境座位,十分之舒服,又可以舒舒服服地吹下水.
這個炒鱔,十分之有穫氣,又不是辣的,適合各朋友.
大家可以支持一下這用心小店.
2019-04-16 60 瀏覽
好辛苦咁由水街街頭向山上行,終於嚟到呢間以川菜聞名嘅川之源。辣子雞 ($138)一開頭俾呢個辣子雞嘅辣椒嚇親,辣椒佈滿成碟辣子雞,辣椒同雞粒都炸到異常鬆脆,雞粒放入口簡直係刺激味覺,辣得黎又麻又脆。好食到停唔到口!川式回鍋肉 ($108)豬肉煮得剛剛好,有彈性得嚟又唔會太韌,仲非常大塊。雖然碟回鍋肉睇落好似好油但係食落去唔肥膩。豬肉吸收咗辣汁再加上豆土一齊炒,非常惹味。魚香茄子 ($88)有別於一般嘅魚香茄子,呢個魚香茄子酸酸甜甜,令到你非常開胃,蒜頭粒同葱花令整個魚香茄子香噴噴,配埋白飯食簡直一流。川菜嚟講唔算太辣,唔食得辣嘅人可以一試。

辣子雞 ($138)

川式回鍋肉 ($108)

魚香茄子 ($88)