2019-05-27
好少去西營盤食飯,今日嗜辣嘅朋友就帶咗我去西營盤一間食川菜嘅餐廳川之源(地址:西營盤正街62號地舖)試下。一入去就聽到好多人講普通話,好多大陸人,唔講重以為去左大陸😹🙈。呢間餐廳可能啱大陸人口味多d,因為大陸人鍾意食辣野。不過鍾意食辣嘅朋友都不妨試下。先點道四川涼面試試。好驚會好辣就問下職員可唔可以少辣,原來可以自選辣度!我本身唔太好辣,問職員邊個辣度最少,佢建議我揀BB辣。雖然已經揀最少程度嘅辣,但估唔到食第一碟菜四川涼面嘅時候就已經頂唔順😹🙈。與其話佢辣,用「蔴」黎形容更貼切!因為佢蔴到我條痢無左知覺。加左蔥花入口更香。麵幼,涼浸浸,夏天食一流!加左醋,中和左d辣味。但因為太辣嘅關係,我忍唔住嗌左個成都冰粉。我好鍾意食冰粉。因為之前試過喺間食辣野嘅鋪頭食過從此就愛上左。桂花凝固喺冰粉入面,入口有桂花香之餘,辣味即刻比甜味中和曬,舒服曬~