2019-05-27 46 瀏覽
好少去西營盤食飯,今日嗜辣嘅朋友就帶咗我去西營盤一間食川菜嘅餐廳川之源(地址:西營盤正街62號地舖)試下。一入去就聽到好多人講普通話,好多大陸人,唔講重以為去左大陸😹🙈。呢間餐廳可能啱大陸人口味多d,因為大陸人鍾意食辣野。不過鍾意食辣嘅朋友都不妨試下。先點道四川涼面試試。好驚會好辣就問下職員可唔可以少辣,原來可以自選辣度!我本身唔太好辣,問職員邊個辣度最少,佢建議我揀BB辣。雖然已經揀最少程度嘅辣,但估唔到食第一碟菜四川涼面嘅時候就已經頂唔順😹🙈。與其話佢辣,用「蔴」黎形容更貼切!因為佢蔴到我條痢無左知覺。加左蔥花入口更香。麵幼,涼浸浸,夏天食一流!加左醋,中和左d辣味。但因為太辣嘅關係,我忍唔住嗌左個成都冰粉。我好鍾意食冰粉。因為之前試過喺間食辣野嘅鋪頭食過從此就愛上左。桂花凝固喺冰粉入面,入口有桂花香之餘,辣味即刻比甜味中和曬,舒服曬~

2019-05-26 52 瀏覽
食完四川菜就轉下口味試下重慶菜。點左道重慶口水雞。果然唔同地方嘅辣係唔一樣呀。呢隻辣比較易入口,比起四川涼面呢道菜無咁辣。雞肉滑溜。叫碟菜清下條脷先。嗌左蒜蓉秋葵。蒜蓉真係落足料!好多蒜蓉呀,多到啖啖都食到!加左d醋,好清新開胃。每條切成一半,排得好整齊。暫時食左果三樣野都係冷盤,點都要食番d熱野落肚嘅~朋友好好,知我唔食得太辣就點左碟糖醋裏脊。D醋味真係好足!是關未食諗住擺入口嘅時候已經好攻鼻!切成條狀嘅豬肉上淋滿糖醋汁,一望見就口水都流埋!D糖醋汁一d都唔同你慳!D汁好多,撈飯一流!

暫時食左果三樣野都係冷盤,點都要食番d熱野落肚嘅~

2019-05-15
5 分鐘 (堂食)
2019-05-26 39 瀏覽
貴氣感十足的繡花紅枱布,精緻的茶壺餐具,一坐底感到好舒服!!!依到雖然位置係香港高尚區但消費卻好親民!!!酸菜鱸魚:鱸魚,魚質實而不霉蠻嫩滑,無咩魚骨,啖啖肉!!!個湯好好味,又夠熱,第一啖入口有種胡椒既辣味,飲完都唔覺渴喉,飲唔到有味精成份!!!個底舖左粉絲,比平日常見既麵條更索湯!!!花椰菜腩肉片伴炒,炒得好乾身好有穫氣,而個肉好入味,咬落口感硬硬地中間又爽,好有層次好有咬口!!!依個飯後甜品真係好好味,重要係完餐免費附送呀.. 名叫"桂花冰粉",甜度剛好,唔會話好甜又唔會話好淡,冰粉滑溻溻好似啫喱咁,碗甜品係凍既,食完透心涼!!依間野真係食到川菜既風味!!店員又有禮!!very good影底左幾頁餐牌比大家睇下,真係不貴好抵食!!!

依到雖然位置係香港高尚區但消費卻好親民!!!
酸菜鱸魚:鱸魚,魚質實而不霉蠻嫩滑,無咩魚骨,啖啖肉!!!

個底舖左粉絲,比平日常見既麵條更索湯!!!

依個飯後甜品真係好好味,重要係完餐免費附送呀..

依間野真係食到川菜既風味!!店員又有禮!!
very good

影底左幾頁餐牌比大家睇下,真係不貴好抵食!!!
2019-05-24 76 瀏覽
平時食西餐就食得多,但就較少食中菜,尤其是川菜,因為本身怕辣。 但今次難得有位朋友在附近住,去餐廳好方便,加上西環呢間川菜可以揀吾辣,川菜行先成行!Lunch點了二人套餐, 服務員好好,仔細地講解邊樣辣和吾辣!上菜速度快,先來涼菜――涼伴木耳。酸酸微微,好醒胃!加上多蒜,好味!蕃茄魚片,奉上大大鍋碗的蕃茄湯,魚柳肉不會散開,份量多,難得!蕃茄湯餸飯又得,當湯飲又得!青椒炒肉絲夠鑊氣先有如此的賣相,味道也不用說吧!最後食碗唔甜既桂花冰粉,暢一口氣,冰涼可口!滑溜溜的冰粉充滿桂花香🤩!(如果食辣就可以解下辣!)無得彈! 食得辣的朋友不要錯過!

青椒炒肉絲
夠鑊氣先有如此的賣相,味道也不用說吧!

食得辣的朋友不要錯過!
  • 桂花冰粉
2019-05-20 67 瀏覽
忽然想食酸菜魚,然後上網搵左呢間。係蘇豪區,所以好多外國人。幾好食,夠酸,可惜唔夠辣(明明已經叫左中辣),好多魚,仲有好多粉絲,粉絲入晒d湯ge味,啖啖粉絲岩晒我🙊另外叫左幾個小菜都唔錯。炸饅頭炸得有驚喜,岩岩好,外脆內軟。傷心涼粉辣得好香,食得好滋味,而家諗返都有d流口水。至於個花甲其實可以唔叫,味道係ok,但同酸菜魚唔太夾😂不過私心覺得都係太二好食d🙊因為太二淨係食魚都令人好滿足,唔需要其他野陪襯。
忽然想食酸菜魚,然後上網搵左呢間。

係蘇豪區,所以好多外國人。

另外叫左幾個小菜都唔錯。

炸饅頭炸得有驚喜,岩岩好,外脆內軟。

傷心涼粉辣得好香,食得好滋味,而家諗返都有d流口水。

至於個花甲其實可以唔叫,味道係ok,但同酸菜魚唔太夾😂

不過私心覺得都係太二好食d🙊

因為太二淨係食魚都令人好滿足,唔需要其他野陪襯。
2019-05-18 49 瀏覽
放工後同朋友來西環呢邊嘅餐廳食飯,因為朋友想食中菜,加上大家都食得辣所以最後簡左呢間川菜。我地七點左右去到,越夜就越多人來食,呢度嘅菜式選擇幾多,辣同唔辣都有,比較意外係發現呢度有不少外國人來幫襯!呢度碗碗碟碟都好古式古香。重慶辣子雞雞粒同爆香左嘅辣椒一齊炒,一開始食落係好香嘅辣味,之後慢慢會品嚐到辣椒嘅麻,雞肉都炒得好脆。魚香茄子煲上檯個時熱辣辣,仲冒緊煙,茄子有微煎過嘅香味,個汁調得好好食,好有風味,送飯好正!花甲花甲加上香椒、洋蔥、薯仔一齊炒,食起來微辣,好惹味!而花甲亦都幾乾淨,食唔到好多沙,加上好多花甲已經開左口,所以食起來都方便,唔洗自己用手剝殼。清炒油麥菜充滿蒜蓉嘅香味,炒得幾好食。桂花冰粉呢度每檯都會送甜品,今日係桂花冰粉。呢個甜品幾有驚喜,味道清甜,係唔覺膩個種嘅甜,口感好爽滑,食完非常透心涼!

呢度碗碗碟碟都好古式古香。

重慶辣子雞

魚香茄子煲

花甲

清炒油麥菜
充滿蒜蓉嘅香味,炒得幾好食。

桂花冰粉
星期六行左成朝之後約朋友係西環食lunch,繼續係懷緬大學生活系列。今次黎到川之源,顧名思義食川菜。呢度餐牌有辣有唔辣。兩個人叫左兩個涼菜,一個菜,一個魚!老闆娘仲送左桂花冰粉添!蒜泥青瓜($38)- 原條青瓜,好大份,又爽脆,好開胃!傷心涼粉($38)- 係我最鍾意既川北涼粉!好滑,紅油又夠曬香。原來呢度用既紅油都有得賣,真係想買番支番去。酸菜魚($168)- 超大碗,好多舊魚同酸菜,有粉絲添!重要呢度既魚係無骨既!叫左呢個唔洗叫白飯喇。酸菜好好食,原來有特製配方醃酸菜。手撕包菜($58)- 野菜一片片加上少少油,平衡番啲油膩野。桂花冰粉- 老闆每人送一碗,係解辣好幫手,清甜可口,夠曬桂花味,正!呢度平日有做午市套餐,幾抵食,不過星期六日假期就無喇,真係可惜。題外話,今日食完飯竟然唔記得攞銀包!好彩過兩分鐘老闆追出黎比番個銀包我!真係好人

蒜泥青瓜($38)- 原條青瓜,好大份,又爽脆,好開胃!
蒜泥青瓜

酸菜魚

酸菜好好食,原來有特製配方醃酸菜。

手撕包菜

2019-05-18
5 分鐘 (堂食)
蒜泥青瓜
手撕包菜
2019-05-15 32 瀏覽
有日經過西營盤正街、斜路旁發現了間川菜館、中午時份好多學生哥光顧、有午市套餐、連飲品不過七八十、還有學生優惠、幾抵食。二人set 可選水煮魚、川菜魚和蕃茄魚。選了最愛的川菜魚、要了不辣、果然吃得比較舒服😌 魚鍋送來一陣香氣、魚肉非常嫩滑又無骨、平常吃的薯粉、這裡換成粉絲、感覺較輕盈、配白飯剛好。蒜泥白肉反而頗辣套餐配上清炒油麥菜。飲品可選汽水或冰粉。冰粉好像啫喱般軟軟Q彈的、不太甜吃下去好舒服。另外點的餃子好足料涼拌木耳酸酸的幾開胃

蒜泥白肉反而頗辣

套餐配上清炒油麥菜。

另外點的餃子好足料

涼拌木耳酸酸的幾開胃
2019-05-14 34 瀏覽
相約好友吃午飯,她帶我來到這間在她家附近的川菜餐館!這兒是她經常與老公吃晚飯的地方,都快要成成為她倆口子的飯堂了~~她更說這兒的菜品口味蠻地道的,而且價錢不算貴,午間更有個人及二人套餐,更不會收取服務費,所以都是挺化算的:D這午市時份有不少學生跟上班一族呢!!!朋友說要跟我吃豐盛一點,所以就要了二人套餐:)這裏的店員姐姐都很友善啊,因為我既想吃套餐A的“酸菜魚”,又想吃些不辣的熱菜,尤其是套餐B的“糖醋里脊”,她聽到我這樣說就替她混合兩個套餐的下單呢♥♥♥首先來到的是套餐中所選的“夫妻肺片”,我們要了“bb辣”,所以吃下來都比較溫和,而且當中的牛舌片又香又軟腍,很好吃呢!!!酸菜魚更是好大的一碗啊~~當中有好多無有骨又嫩滑的魚片還有很多的酸菜,份量多得好像可以一直吃也吃不完呢,相信三至四人分吃也會足夠嘛而“糖醋里脊”雖然是一道不辣的川菜,但也很好吃的啊!感覺有像我們廣東小炒的“生炒骨”和“咕嚕肉”般,味道是酸酸甜甜的,但用上的不是排骨或肉粒,取的是豬的里脊部份,多以肉條形式呈上,食下來就會較有嚼勁,肉香更甚正好套餐會配上白飯,跟以上惹味好吃的菜就是配套餐還會有飲料或甜點,不用多說,我當
相約好友吃午飯,她帶我來到這間在她家附近的川菜餐館!

這午市時份有不少學生跟上班一族呢!!!
朋友說要跟我吃豐盛一點,所以就要了二人套餐:)

酸菜魚更是好大的一碗啊~~

當中有好多無有骨又嫩滑的魚片

正好套餐會配上白飯,跟以上惹味好吃的菜就是配

套餐還會有飲料或甜點,不用多說,我當然也是要喝冰凍的“肥仔水”嘛xppp

最後店員姐姐還熱情的請我們吃她們店的“桂花冰粉”作甜點呢,既可解辣更是心甜嚕🤗🤗🤗
午餐
2019-05-14 65 瀏覽
今天下班後,相約朋友小聚,偶爾的放鬆是必須的,友人在西營盤附近工作,我下班比較早,便先在他公司附近徘徊,等待他下班。他說公司附近有家不錯吃的四川菜館,玲瓏而富特色。把我說得興趣也來了,便與他結伴過去嚐嚐。 餐館位置不難找,就在地鐵站附近,我們到達後没有等多久便被安排入坐,餐館裝潢一般,也没有很大,坐位間還有點局束,但卻讓你感到一絲絲的小店情懷。我們點了夫妻肺片、酸辣土豆絲、螞蟻上樹、紅燒牛腩麵,和酸辣粉,不知不覺便點了這麼多澱粉質,但最終我們還是順利解決了所有食物。 每到一家四川餐館,夫妻肺片和酸辣土豆絲,都是我必點的兩道菜,這次當然也不例外,味道也比我想像中出色,特別是夫妻肺片,初入口没有很辛辣,但殊不知它後勁凌厲,整個咀差點被麻到變成孖潤腸;除了麻辣外,口感和味道也爽嫩豐富;吃得辣的朋友強烈推薦。 這次酸辣土豆絲也十分出色,入口香麻爽脆,味道酸辣適中,果然愈是平凡的菜式愈考功夫。 其他如螞蟻上樹、紅燒牛腩麵,和酸辣粉也不錯,但相較於夫妻肺片和酸辣土豆絲,就略顯失色。 總括來說,味道算是正宗的,價錢在中上環來說也合理,推介給喜歡四川菜的朋友。

2019-05-06
10 分鐘 (堂食)
  • 夫妻肺片
2019-05-13 35 瀏覽
首先服务很不错,而且菜做的很好吃,很有特色,在其他馆子少有能吃到。推荐水煮鱼,凉面,因其香辣并且吃完以后并无不适感。价格也平易近人,店家对食客的态度也非常好。总而言之,属于回头客甚多的一家好店
25 分鐘 (堂食)
  • 四川凉面
  • 水煮鱼
  • 桂花冰粉
2019-05-12 81 瀏覽
放假同老妹周圍行,入左呢間川菜餐廳食午飯我食開米線就中辣,老妹就食大辣覺得呢間唔會太辣太刺激👌🏻👻香辣一口牛($168)點呢道菜前有d怕肉會硬身同韌,因為攝牙縫要撩好麻煩(*懶mode)😳但呢咬落鬆軟香口,又唔會話好辣😋好食⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️家鄉手工餃子($68)韮菜餃,撈埋汁,叫埋碗飯食🤣👍🏻成都冰粉($18)*凍食完油膩重口味,加上食完辣辣地野,身點都熱熱地。所以最岩最後食冰粉😋😋唔會好甜,淡味👍🏻會encore再來😋
放假同老妹周圍行,
入左呢間川菜餐廳食午飯

我食開米線就中辣,老妹就食大辣
覺得呢間唔會太辣太刺激👌🏻👻

香辣一口牛($168)
點呢道菜前有d怕肉會硬身同韌,
因為攝牙縫要撩好麻煩(*懶mode)
😳但呢咬落鬆軟香口,又唔會話好辣
😋好食⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
香口一口牛

家鄉手工餃子($68)
韮菜餃,撈埋汁,叫埋碗飯食🤣👍🏻
家鄉手工餃子

成都冰粉($18)*凍
食完油膩重口味,
加上食完辣辣地野,身點都熱熱地。
所以最岩最後食冰粉😋😋
唔會好甜,淡味👍🏻

會encore再來😋
2019-05-12
香口一口牛
家鄉手工餃子
  • 香辣一口牛
2019-05-10 38 瀏覽
今日同同事喺西營盤附近開會,雖然呢度好似都冇乜特別嘅嘢食,行行下突然間見到呢間食川菜,想食啲辣辣地嘅嘢開下胃,我同同事就決定一試,點知食完之後覺得好有驚喜入到去餐廳感覺乾淨,最特別係啲餐具,好有懷舊嘅感覺。午餐選擇其實都唔少,不過我哋想食得豐富啲,所以叫咗個lunch set。前菜我哋揀咗蒜泥白肉,份量唔多,但係蒜蓉份量好足夠,咬落每一口豬肉片好薄,香辣嘅感覺即刻刺激到味蕾,實在10分開胃之後呢礙酸辣土豆絲,真係令我好驚喜,以往食嘅薯仔條,多數都會比較淋身好粉,但係呢度整得好爽脆,唔會好辣但感覺香辣好惹味,真係食到唔停口。主菜呢碟酸菜魚片,原來成鍋上,好大盆可以當湯飲,魚片好滑,湯底酸酸辣辣,好開胃好好味,入面魚嘅份量好多,真係份量十足,入面仲有唔少粉絲可以食,真係非常好食。成個餐有埋白飯同埋汽水,兩個人食3個餸的餐,開頭以為好多,但係原來食呢啲辣辣地嘅嘢,真係會特別開胃,我哋兩個女仔竟然可以食晒成個餐,下次有機會再嚟西營盤,我一定會再嚟呢度食,真心好味。

2019-05-10 47 瀏覽
而家川菜真係開到四圍都係平既有,貴既又有,不過要有水準,西環既川之源一定係其中一間MENU都幾多野食,水煮系列,酸菜魚,不同小炒都有口水雞先黎叫個口水雞唔似出面淋個汁係白切雞面頭,係真係用個汁撈好每件雞個汁既麻同辣好平均,仲食到有少少雞汁所以味道比出面更有層次酸辣土豆絲食過一次之後成日都掛住佢既酸辣土豆絲好有辣椒既香味而唔係得個死辣而且酸味好夠,薯絲又爽口係好食到停唔到架,好有水準酸菜魚呢到既酸菜係自己醃唔會好似出面街買既得個化學酸味食落唔會好嗆喉魚片大片又滑溜呢到係用粉絲底,唔係薯粉底食起上黎唔會甘易飽最後會送一個桂花冰粉甜甜地又冰凍,好解辣好想要多一碗,哈哈我地平日晚上去都幾多人如果晏去都要等一陣位但食物絕對有水準,值得一試再試~
而家川菜真係開到四圍都係平既有,貴既又有,
不過要有水準,西環既川之源一定係其中一間
MENU都幾多野食,
水煮系列,酸菜魚,不同小炒都有
先黎叫個口水雞
唔似出面淋個汁係白切雞面頭,
係真係用個汁撈好每件雞
個汁既麻同辣好平均,仲食到有少少雞汁
所以味道比出面更有層次
酸辣土豆絲
食過一次之後成日都掛住
佢既酸辣土豆絲好有辣椒既香味
而唔係得個死辣
而且酸味好夠,薯絲又爽口
係好食到停唔到架,好有水準
呢到既酸菜係自己醃
唔會好似出面街買既得個化學酸味
食落唔會好嗆喉
魚片大片又滑溜
呢到係用粉絲底,唔係薯粉底
食起上黎唔會甘易飽

最後會送一個桂花冰粉
甜甜地又冰凍,好解辣
好想要多一碗,哈哈

我地平日晚上去都幾多人
如果晏去都要等一陣位
但食物絕對有水準,值得一試再試~
上次同朋友試過之後對川之源念念不忘咁啱媽咪又想試下 就一於搵日放工去食啦由於兩個都放工都比較早 6點鐘左右就入座但都已經有一兩台客人享用緊early spicy dinner.上次試過水煮魚 今次就嗌啲新野試下!兩母女叫左口水雞($78)、鍋巴肉片($108)、傷心涼粉($38)同再enchore嘅清炒鍋笋絲($68)首先上台嘅係口水雞 切到一口一舊 而且斬得好好 完全無碎骨雞肉嫩滑 而且辣汁非常開胃 算係個又可以送飯又開胃嘅"startter"啦再來就係傷心涼粉 不過食完絕對唔傷心 仲好有驚喜添!一條條粉切成方柱狀 軟得黎又爽口 唔係一咬就散哂同樣用麻辣汁做base 撈埋一齊黎超好味!!!!之後係媽媽好想食嘅鍋巴肉片汁較多 啱哂小編 肉片就用上豬肉同午餐肉 加埋啲番茄都幾清新最特別係分開上 黎到台面師傅先會將汁倒落米餅度果種代表住美味嘅滋滋聲響徹店內 對於第一次試呢個菜嘅小編黎講都幾有趣最後就當然唔小得再enchore嘅炒鍋笋絲啦~清清地又係蔬菜 都幾健康 而且炒到好爽口 good呀食完哂川之源都會附上一碗桂花冰俾客人降一降辣意今次都唔例如 食完真係透心涼呀雖然川之源黎小編屋企都有少
上次同朋友試過之後對川之源念念不忘
咁啱媽咪又想試下 就一於搵日放工去食啦
由於兩個都放工都比較早 6點鐘左右就入座
上次試過水煮魚 今次就嗌啲新野試下!

首先上台嘅係口水雞 切到一口一舊 而且斬得好好 完全無碎骨

再來就係傷心涼粉 不過食完絕對唔傷心 仲好有驚喜添!
一條條粉切成方柱狀 軟得黎又爽口 唔係一咬就散哂
同樣用麻辣汁做base 撈埋一齊黎超好味!!!!

之後係媽媽好想食嘅鍋巴肉片
鍋巴肉片
最特別係分開上 黎到台面師傅先會將汁倒落米餅度

最後就當然唔小得再enchore嘅炒鍋笋絲啦~
清炒鍋笋絲
清清地又係蔬菜 都幾健康 而且炒到好爽口 good呀

食完哂川之源都會附上一碗桂花冰俾客人降一降辣意
今次都唔例如 食完真係透心涼呀

雖然川之源黎小編屋企都有少少距離
不過都值得我再次黎食好西嘅~

PS;餐廳出左新menu 下次都想試下今次無點到嘅「甜燒白」
聽聞係肥豬肉加糯米 係四川嘅人甜品黎!

PPS;
秘製辣油

鍾意辣嘅朋友不妨買樽番去不時回味
全自家人手製 48蚊樽咋 小編都買左樽luu~~~
鍋巴肉片
清炒鍋笋絲