2019-04-13 49 瀏覽
我和朋友都鍾情食四川菜,適逢今晚要去西營盤購物,就選擇咗去正街搵食,正街有各式各樣嘅西式餐廳和小店,而川之源就正正喺扶手電梯口,甚是搶眼! 一坐低老闆娘就關心我哋食唔食辣野,然後就推介左幾個特別菜式俾我地!!我和朋友都愛吃魚,就選擇了水煮桂花魚, 桂花魚嘅份量充足,配合埋薯粉和芽菜,非常掛湯,食落每啖都好惹味! 重慶口水雞:雞件調味一流,麻辣味好惹味,我都各人都點了一碗飯嚟送我地重點了一個炒蓮藕片,老闆娘特別推介呢圖片如果麻辣會更加惹味,果然冇介紹錯我同朋友都食到舔舔脷😛餐廳另外仲有一些預訂菜色,下次要食其他野😊😊

重慶口水雞:
雞件調味一流,麻辣味好惹味,我都各人都點了一碗飯嚟送

餐廳另外仲有一些預訂菜色,下次要食其他野😊😊
2019-04-13 52 瀏覽
今日中午過咗去西營盤覓食,上網見到位於正街呢間「川之源」幾受歡迎,就黎呢度食lunch啦!午飯時段店內已經坐滿客人,以打工仔同學生哥為主,好受歡迎啊午市套餐幾十蚊起就有交易,仲有兩款二人套餐可供選擇,中午時段免收加一服務費,絕對係抵食之選涼拌木耳木耳爽口彈牙,加入左適量醬油、醋同蒜頭調味,非常惹味香口,仲充滿蒜頭香,微微酸的味道好清新開胃,作為前菜就啱晒紅燒牛腩麵揀咗少辣,湯底帶有陣陣的川味辣香!牛腩肥瘦適中,炆得香軟腍滑,而且好入味,充滿牛肉香!採用幼身麵條,使到麵條更加掛湯,越食越美味手工餃子跟餐加配$30就有四隻手工餃子,大大隻,肉餡係韭菜同豬肉,啖啖韭菜香味大爆發

涼拌木耳

手工餃子

2019-04-13 34 瀏覽
今朝過咗去西營盤嗰邊做野,整完已經係午飯時間,肚子餓到不停打鼓。經過西環正街就見到呢間川之源,望落好似唔錯,就入去試吓佢地嘅午飯喇!午飯時間都要等左陣先可以被安排入座,好多喺附近上班上學嘅客人黎幫襯蕃茄炒蛋配白飯$78菜單上面嘅食物都以辣為主,由於我唔食得辣,所以就叫左呢個蕃茄炒蛋!呢碟野應該用咗三隻蛋,炒得幾香口,嫩滑又充滿蛋香!番茄切成小方粒更加能夠滲透入蛋裡,番茄同雞蛋味道二合為一,兩者好夾,送飯食一流佢地嘅白飯軟硬適中,粒粒分明,有米香,正!無糖可口可樂跟餐仲可以選配可樂,夏日解渴必飲

蕃茄炒蛋配白飯$78

呢碟野應該用咗三隻蛋,炒得幾香口,嫩滑又充滿蛋香!
佢地嘅白飯軟硬適中,粒粒分明,有米香,正!

無糖可口可樂

跟餐仲可以選配可樂,夏日解渴必飲
2019-04-10 28 瀏覽
川菜講求麻中帶辣,辣是配角 麻才是主角,此外,用油也是學問。很多港式川菜只具其形,卻是只有辣味。這間卻不會。選擇不多的餐廳裝潢很有中式酒樓的風格,吃的都是川菜,選擇不多反而給我們信心,廚師可以專心料理他的幾款拿手菜式,不用分神應付龐大的menu。在餐廳推介下,我們點了幾款菜色(小辣)麻辣香鍋,有大蝦,蓮藕,芽菜,牛肉,鵝腸等等著的的干鍋菜,全部同煮比較少見。裡面的口味都是麻中帶辣,但又不會搶喉,還留有鮮味,那些花椒的功勞可不少。而且食材非常乾身而且不會有梅的情況,香港很多川菜都會用辣把材料的不鮮蓋過,這間卻不會。尤其是蝦肉還保有些咬口呢。乾煽花菜,即是干鍋椰菜花,菜花份量非常多,而且炒得非常爽脆乾身,同樣加了大量花椒跟蒜頭提味,微微的辣味,不會俗套的油香,加上那些一片片薄薄的煙燻過的醃豬腩肉,提味的效果超好!之後又點了一個粉麵來填填肚,當然要叫四川名菜擔擔麵!上桌後才知道竟是撈麵?麻醬味甚濃,但加上蔥花,蒜,肉碎這些都未及主角:辣椒油的味重,這個主菜比上面兩個加起來還要辣!但又不失麻香,非常有趣~最後當然要來個四川冰粉解一解辣,一入口心情頓時平伏下來了。

在餐廳推介下,我們點了幾款菜色(小辣)

之後又點了一個粉麵來填填肚,當然要叫四川名菜擔擔麵!

最後當然要來個四川冰粉解一解辣,一入口心情頓時平伏下來了。
題外話/補充資料: 最後一問之下,原來老闆整個團隊都是四川人,難怪那麼正宗!
2019-04-08 108 瀏覽
剛從成都回來,特別懷念川菜的味道,得悉正街新開了一個川式菜館,決意一試店外畫上了七彩繽紛的菜式,十分可愛小店座位舒適,佈置充滿中國風先來一份涼菜,傷心涼粉!調味帶酸度,吃幾口,脾胃全被打開了外邊那麼熱,再來一份涼菜,重慶口水雞!雞肉麻辣爽口,味美鮮嫩香辣主菜出場!辣子肥腸的炒得香脆、筋道濃郁的回味、麻辣在嘴裡反覆刺激主角香辣一口牛不愧為推介菜式!牛肉粒口感軟綿香滑,辣味反襯肉汁的甜美,是十分棒的調味估不到在這中菜餐館竟然有外國手工啤!難怪有那麼多外國食客
店外畫上了七彩繽紛的菜式,十分可愛
小店座位舒適,佈置充滿中國風
傷心涼粉
先來一份涼菜,傷心涼粉!調味帶酸度,吃幾口,脾胃全被打開了
辣子肥腸
香辣一口牛
估不到在這中菜餐館竟然有外國手工啤!難怪有那麼多外國食客

2019-04-07
傷心涼粉
辣子肥腸
香辣一口牛
2019-04-03 101 瀏覽
一早與友人相約食川之源雖然兩人身體同告不適 但黎到川菜館唔食少少辣又真係對唔住「川菜」二字!好彩呢度都好貼心 有得俾大家揀辣度咁就少少地 黎個小辣啦~menu選擇非常多 由小吃到水煮到菜類飯麵甜品乜都有仲有啲係唔辣嘅 真係一家大細都啱食最後兩人揀左水煮魚($168) 幹煸肥腸($128) 同清炒鍋笋絲($88) 水煮魚一上枱 見到個紅色我係有擔心到XD不過好彩食落都未會噴火 第日都仲出到聲選用魚柳肉 無骨 非常啱我呢啲粗心大意嘅人食魚肉成日痴住粒粒花椒 一啖一口麻香味!再黎就係幹煸肥腸老實講同水煮魚嘅配料好似 不過一個係濕一個係乾係兩個完全唔同嘅食法肥湯炸過黎 迫哂大部分油膩出黎 不過又依然keep到唔「鞋」口 抵讚!頭兩道都係紅色嘅菜 下一道就係清啲嘅炒鍋笋將一塊塊嘅鍋笋切成絲 輕輕炒下 勁爽脆食完兩啖辣野再夾一啖鍋笋絲緩和一下個刺激感!最後唔可以唔提川之源嘅貼心食到咁上下店方就會送上一碗糖水滋潤下食客喉嚨今晚就係桂花糖水~~呢個位真係要加100分呀!
一早與友人相約食川之源
好彩呢度都好貼心 有得俾大家揀辣度
咁就少少地 黎個小辣啦~
menu選擇非常多 由小吃到水煮到菜類飯麵甜品乜都有
仲有啲係唔辣嘅 真係一家大細都啱食
水煮魚
水煮魚一上枱 見到個紅色我係有擔心到XD
不過好彩食落都未會噴火 第日都仲出到聲

選用魚柳肉 無骨 非常啱我呢啲粗心大意嘅人食
魚肉成日痴住粒粒花椒 一啖一口麻香味!

再黎就係幹煸肥腸
幹煸肥腸
老實講同水煮魚嘅配料好似 不過一個係濕一個係乾
係兩個完全唔同嘅食法

頭兩道都係紅色嘅菜 下一道就係清啲嘅炒鍋笋
清炒鍋笋絲
將一塊塊嘅鍋笋切成絲 輕輕炒下 勁爽脆
食完兩啖辣野再夾一啖鍋笋絲緩和一下個刺激感!

最後唔可以唔提川之源嘅貼心
食到咁上下店方就會送上一碗糖水滋潤下食客喉嚨
今晚就係桂花糖水~~呢個位真係要加100分呀!

水煮魚
幹煸肥腸
清炒鍋笋絲
2019-04-02 58 瀏覽
今次黎到西營盤既川菜館食辣野🥢•🐟酸菜魚($168)好大一盤,魚既分量超多,店員話呢隻係冰鮮既龍利魚,冇骨既~入面仲有好多酸菜同粉絲,個湯既味道都幾好•🍜四川涼面($48)要左bb辣。涼面落多左好醋,偏酸,口感都彈牙•🐔重慶口水雞($78)個辣味調得幾好,惹味🌶只係雞切得比較碎,肉唔多,唔算滑•🥬青炒油麥菜($58)蒜頭炒既油麥菜都幾好,幾翠綠,健康•最後每人送一碗🥣桂花冰粉,冰涼解辣————————————(5⭐️滿分,💫為半分)整體環境:⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️💫性價比:⭐️⭐️⭐️回頭指數:⭐️⭐️💫人均消費💰200————————————👇🏻歡迎睇更多同類食評👇🏻#fatfatman西營盤#fatfatman中菜#fatfatman食辣————————————📍川之源 (西環)西環西營盤正街62號地舖#hkfood #hkfoodie #foodie #openrice #hongkongfoodie #instafood #hkig #hkigfood #eat #hongkongfood #hkfoodblog #yummy #hkiger #food #instafoodie #
今次黎到西營盤既川菜館食辣野🥢

🐟酸菜魚($168)

🍜四川涼面($48)
要左bb辣。涼面落多左好醋,偏酸,口感都彈牙

🐔重慶口水雞($78)
個辣味調得幾好,惹味🌶只係雞切得比較碎,肉唔多,唔算滑

🥬青炒油麥菜($58)
蒜頭炒既油麥菜都幾好,幾翠綠,健康

最後每人送一碗🥣桂花冰粉,冰涼解辣

————————————
(5⭐️滿分,💫為半分)
整體環境:⭐️⭐️⭐️
#fatfatman西營盤
#fatfatman中菜
#fatfatman食辣
————————————
📍川之源 (西環)
西環西營盤正街62號地舖

#hkfood #hkfoodie #foodie #openrice #hongkongfoodie #instafood #hkig #hkigfood #eat #hongkongfood #hkfoodblog #yummy #hkiger #food #instafoodie #foodblogger #foodshare #hkfoodlover #hkfoodstagram #tasty #l4l #香港美食 #美食 #相機食先 #吃貨 #食好西 #食

2019-04-01 43 瀏覽
同事話成日經過見到依間川菜,今日就去食下啦同事話好鐘意依塊黑板,話覺得畫得好有心機,叫我一定要影低佢喎又係畫得幾可愛既有2款lunch set都係$238都係3樣嘢食我地就嗌左Set A張餐紙又幾靚蒜泥白肉個汁少辣,好惹味我係譚仔清湯lv都食到撈飯食真係一流 🍚 係今餐飯既VIP蕃茄魚片🍅費事樣樣都辣,所以揀左個唔辣份量好多嗌多碗飯既話,其實夠三個人食依個蕃茄好有媽媽蕃茄炒蛋既味道唔太酸仲甜甜地撈汁食手撕包菜依個其實唔算太辣,但好麻我唔係好頂得順🥴最後就有桂花冰粉,夠凍可以解下辣雖然係川菜,但都有唔辣既揀,又唔錯價錢合理,$238唔使加一有3款嘢食服務都好好可以再嚟
同事話成日經過見到依間川菜,今日就去食下啦

又係畫得幾可愛既

個汁少辣,好惹味
我係譚仔清湯lv都食到
撈飯食真係一流 🍚 係今餐飯既VIP

蕃茄魚片🍅
費事樣樣都辣,所以揀左個唔辣

份量好多
嗌多碗飯既話,其實夠三個人食
依個蕃茄好有媽媽蕃茄炒蛋既味道
唔太酸仲甜甜地

撈汁食

手撕包菜

依個其實唔算太辣,但好麻
我唔係好頂得順🥴
最後就有桂花冰粉,夠凍可以解下辣

雖然係川菜,但都有唔辣既揀,又唔錯
價錢合理,$238唔使加一有3款嘢食
服務都好好
可以再嚟

2019-04-01
  • 蒜泥白肉
2019-03-30 42 瀏覽
今日有啲病去咗睇醫生睇完醫生又係時候食午飯原來呢度開咗間新餐廳 見到裏面裝修好有中國風 好特別就入去食啦呢度係主打食川菜 但係因為我喉嚨痛嘅關係 食唔到出名嘅水煮魚叫咗個清炒油麥菜 $58 紅燒牛肉麵 $48 同埋家鄉手工餃子 $68油麥菜新鮮熱辣炒出嚟 清爽 新鮮 加埋蒜蓉食啱啱好紅燒牛肉麵 牛肉落得都幾多 面爽口彈牙 湯底有少少辣 不錯的麵食家鄉手工餃子 一碗六件 好多料係入邊 包到實一實 入邊係豬肉菜餡 飽實滿足最後送一碗桂花糖水 甜甜地為呢一餐大來完美嘅句號
今日有啲病去咗睇醫生
睇完醫生又係時候食午飯

原來呢度開咗間新餐廳 見到裏面裝修好有中國風 好特別
就入去食啦

油麥菜新鮮熱辣炒出嚟 清爽 新鮮 加埋蒜蓉食啱啱好

最後送一碗桂花糖水 甜甜地為呢一餐大來完美嘅句號

2019-03-30 42 瀏覽
今日同朋友試食咗間川之源。佢位於西營盤的頂部,好在上面有個地鐵站出口, 行幾分鐘就到舖頭了。話明係川菜,喺菜式方面都幾辣,所可以選擇少辣或者唔辣店內裝飾都非常有中國風, 好適合一班朋友傾下計。重慶口水雞,辣得來味道都唔錯,當然要配碗白飯啦😆干煸花菜, 剛剛上時,看到五顏六色已經非常吸引,食落味道 一樣是無得頂。清炒萵筍這個比較清淡, 中和翻其他濃味食物, 很好的配搭。我的朋友叫了一個紅燒牛腩麵, 中國式的拉麵,湯的味道很濃郁,有著當地人的味道。最後他們還加了一個成都冰粉給我們嘗試, 甜品令我對這間餐廳加分不少😋😋
今日同朋友試食咗間川之源。
話明係川菜,喺菜式方面都幾辣,所可以選擇少辣或者唔辣
店內裝飾都非常有中國風, 好適合一班朋友傾下計。
重慶口水雞,辣得來味道都唔錯,當然要配碗白飯啦😆

干煸花菜

清炒萵筍這個比較清淡, 中和翻其他濃味食物, 很好的配搭。

清炒萵筍絲

成都冰粉

干煸花菜
清炒萵筍絲
成都冰粉
2019-03-28 36 瀏覽
一向喜歡食辣,會同一班好辣之友尋遍港九新界嘅辣野食去試。最近一位住西環嘅朋友帶我去試佢屋企附近嘅川菜,食完之後真係唔錯。水煮魚,份量唔錯,有大豆芽菜,寬薯粉。入面有十幾塊魚,好滑亦夠香辣,個人覺得可以再麻少少。家鄉水餃,店主話係自己包,好多韭菜豬肉餡。湯汁有辣有唔辣,我地要左辣。皮好滑,辣汁算幾辣,有啲似水煮嘅湯。好正。清炒萵筍,份量多,亦炒得好脆,唔油。最後送嘅冰粉,好有桂花香,又清甜,要嚟解辣一流!
一向喜歡食辣,會同一班好辣之友尋遍港九新界嘅辣野食去試。

清炒萵筍,份量多,亦炒得好脆,唔油。

最後送嘅冰粉,好有桂花香,又清甜,要嚟解辣一流!
2019-03-21 903 瀏覽
平時食西餐就食得多,但就較少食中菜,尤其是川菜。雖然本身很愛吃辣,但吃得辣及喜歡辣的朋友寥寥可數,所以食餐辣菜都要約好久很久🤣今次難得有位朋友在附近住,去餐廳好方便,川菜行先成行😍🔸糖醋裏脊 $98首先當然食點不辣的暖暖胃!這個糖醋裏脊,每一塊都是用薄薄的炸粉包著厚實的肉,配上酸味較重的糖醋汁,非常開胃!這個價錢食到咁的份量,CP值好高👍🏼🔹鍋巴魷魚 $108「沙...沙沙...沙..!」老闆娘將滾燙的醬汁澆在鍋巴上,發出響聲!香脆的鍋巴偏鹹,醬汁和魷魚等配料則較淡,幸好鹹鍋巴泡在汁後,整碟料理變得夠味!鍋巴酥脆,魷魚彈牙,口感豐富,正😋🔸紅燒牛腩面 $48看到menu推介👍🏼紅燒牛腩面,當然要試試!與其他麵店不同,這個湯底偏辣,腩汁味較淡,而且越食越麻~牛腩很出色,煮得軟腍入味,食得出店家的心思👅🔹宜賓燃麵 $38宜賓燃麵是宜賓一種特色麵食,相傳醬汁油重物水,可以點燃,故此得名!第一次見到這款麵,當然要試試。醬汁用大量花生、辣椒、香蔥和秘製辣椒醬混合而成,食起來香又辣!可惜麵條煮得偏軟,如果用傳統的鹼水麵,相信會更有口感~

🔸糖醋裏脊 $98
糖醋裏脊

🔹鍋巴魷魚 $108
鍋巴魷魚

🔸紅燒牛腩面 $48
紅燒牛腩面

🔹宜賓燃麵 $38
宜賓燃麵
題外話/補充資料: 由於是川菜店,整體食物偏辣,食得辣的朋友,記住不要錯過!
2019-03-12
糖醋裏脊
鍋巴魷魚
2019-03-20 21 瀏覽
又係一個悠閒週末,今日天氣好好就行左去西營盤嗰邊睇下有咩好食,因為家人想食中菜,咁就搵左呢間川之源啦!入到去坐位好闊感,坐得幾舒服 唔會話好迫黎食川菜 就梗係必叫水煮魚啦! 水煮魚 $168第一碟上既菜,一黎到,成碗辣辣紅紅的油,勁香勁惹味,魚片好滑完全無骨 同埋夠鮮,底下仲有闊蕃薯粉打底,好夠飽~蒜泥白肉 $68一片片薄切白肉再配上辣油,又係一碟開胃小食~ 幹煸花菜 $88另外仲叫左個幹煸花菜,個樣似椰菜花不過爽口啲,口感好好四川涼麵 $48四川涼麵食個涼麵酸酸辣辣幾好食,可能因為凍食,一開始食覺得都唔太辣,點知後勁強勁,愈食愈辣!因為我地一家人,只係一半一半,講完上面既辣辣招牌菜~ 不能食辣既我,就叫左下面呢 3 樣菜: 肉末土豆絲 $58土豆絲加肉末,口感爽爽脆脆,但油就多左啲,如果可以整得乾身番少少就更加好了~~五香牛肉 $68五香牛肉份量幾多,叫呢個其實係想送個餃子黎食既清湯餃子 $68餃子有 7隻,隻隻飽滿~最後,依家仲送每人一碗桂花冰粉,呃食完咁多辣野,呢碗冰粉來得合時,可一解舌頭之苦~~~好清甜!

入到去坐位好闊感,坐得幾舒服 唔會話好迫

黎食川菜 就梗係必叫水煮魚啦!

水煮魚 $168

蒜泥白肉 $68
一片片薄切白肉再配上辣油,又係一碟開胃小食~

幹煸花菜 $88
另外仲叫左個幹煸花菜,個樣似椰菜花不過爽口啲,口感好好

四川涼麵 $48

肉末土豆絲 $58

五香牛肉 $68
五香牛肉份量幾多,叫呢個其實係想送個餃子黎食既

清湯餃子 $68
餃子有 7隻,隻隻飽滿~

2019-03-18 28 瀏覽
川菜之光川菜不一定辣到飛起,也不一定辣到眉飛色舞,更不一定麻到沒意志,川之源就是一間味道得宜,入得廣東,出得香港,首選之最!(蕃茄魚)非常好味的蕃茄魚湯,魚很滑,魚又多,又大大碗,值得推薦,正,湯飲了也不口渴(傷心凉粉)-麻辣正式的川味風味,與特別白色凉粉很配合(清炒茴荀絲)清妙不油多,刀彰好,此清清炒至食出原味(紅燒牛腩麵)中辣,麵幼幼的加上麻辣,做得出色的麵,如牛腩多點更滿足食店招呼很好,店內環境舒適,而出品很好
川菜之光

(蕃茄魚)

(傷心凉粉)-
麻辣正式的川味風味,與特別白色凉粉很配合

(清炒茴荀絲)
清妙不油多,刀彰好,此清清炒至食出原味

(紅燒牛腩麵)
中辣,麵幼幼的加上麻辣,做得出色的麵,如牛腩多點更滿足

食店招呼很好,店內環境舒適,而出品很好
2019-03-16 16 瀏覽
今日經過西營盤,係高街兜兜轉轉,最後比間招牌叫川之源嘅吸引到,雖然唔食辣,但俾餐廳傳出來既味道吸引左,於是就左入去食。入到去,睇到餐牌,餐廳都好貼心,有不辣小菜,我哋就叫咗一啲唔辣嘅東西。入邊啲餐具好有中國feel,感覺好似細過我哋睇嘅中華一番。終於嚟咗食物啦,我哋叫咗一個BB辣嘅酸辣粉。味道都酸,辣到任君選擇,對於唔食辣嘅香港人來講的確可以有不同的選擇, 十分抵讚。另外,我哋叫咗個紅燒牛腩面,我牛腩份量適中。雖然係小辣,但其實容易入口,又有啲辣味,可以滿足一啲食唔到辣但係又想試辣的朋友。我地仲叫左糖醋裡脊,酸酸甜甜好開胃店員仲好貼心咁睇住我哋食完之後送咗兩碗桂花冰粉俾我哋,用來解辣一流。

入邊啲餐具好有中國feel,感覺好似細過我哋睇嘅中華一番。

我地仲叫左糖醋裡脊,酸酸甜甜好開胃

2019-03-16