2019-06-21 427 瀏覽
今日lunch time, 同同事一起去食飯同事比較熟西環,當然跟著佢搵食佢話有間川菜不錯,就帶左我去食一去到就有位,即刻望下menu 食咩先好幾樣都想食,於是決定share食😌我們最後點了紅燒牛腩麵,加配手工餃子同口水雞,同點了個單人套餐:糖醋雞丁配白飯同桂花冰粉。不是太吃得辣的我們,又想食下辣,就選了BB辣🤣食物上菜速度都幾快,邊食邊上,好快就上齊紅燒牛腩麵:牛湯味濃,第一口食落都幾香辣,但不算太辣,接受到的BB辣,都幾惹味,牛腩肥瘦適中,不會太硬,很好手工水餃:一碟4件的蒸水餃,皮對餡多,菜同肉的比例好均勻,清新美味口水雞:賣相同想像中有點出入,比較細小,但味道不錯,雞肉嫩滑,辣辣地,送飯食糖醋雞丁:酸酸甜甜好開胃,有細細蕃茄粒,更有鮮味,醋汁配蕃茄粒的雞丁好入味,夏日必食之推介😋桂花冰粉:個名好特別,原來是類似桂花糕的啫哩,好滑好清甜,清新的冰涼甜品,正,很好的覺得呢間鋪環境都幾好,坐得舒服,靜靜地,傾計的好地方,下次有機會再去😆
今日lunch time, 同同事一起去食飯
同事比較熟西環,當然跟著佢搵食
佢話有間川菜不錯,就帶左我去食
一去到就有位,即刻望下menu 食咩先
好幾樣都想食,於是決定share食😌
不是太吃得辣的我們,又想食下辣,就選了BB辣🤣
食物上菜速度都幾快,邊食邊上,好快就上齊

2019-06-21 193 瀏覽
今次來到西環走走,看到這間餐廳環境有濃濃的中國風,再看看店名原來是吃四川菜的。平時吃辣就吃得多了,但吃四川菜真的少之又少。.蒜蓉拍黃瓜 🥒 $38不要以為是前菜這間小店就會隨隨便便的製作,首先黃瓜十分新鮮爽口,蒜蓉磨得非常幼細,令每件手拍黃瓜內都怖滿了蒜蓉的味道,再配上醋酸酸辣辣十分開胃!.麻辣花甲 $89麻辣味道十分香濃,花甲肉質鮮嫩,就連配菜都很好吃!!它們配菜有薯仔條、洋蔥、紅椒及青椒,所有配菜都非常入味!😊.水煮牛肉 $168這道菜一來到已經嗅到花椒八角的味道,嗅到已經令人垂涎欲滴!牛肉非常入味而又保留了肉汁的鮮嫩👍🏻🤤水煮牛肉羹配上芽菜寬粉等配菜,水煮的神奇之處是既可保留芽菜的爽口而又非常入味,這個感覺也太複雜了吧!🤣.最後店內職員還送了每人一碗桂花糖水給在場每位,非常解辣又清甜!👍🏻

蒜蓉拍黃瓜 🥒 $38
麻辣花甲 $89
水煮牛肉 $168
2019-06-20 240 瀏覽
同朋友到西環走走逛逛看看街頭壁畫,到了中午經過正街看見了這間川菜館有二人午市套餐,有我們都同樣喜歡吃的酸菜魚🍲😍所以便決定試試看😋我們選了小辣,重慶口水雞好惹味,但略嫌辣了少少,如果唔食得辣還是叫BB辣比較適合。主角酸菜魚好大鍋!😍👍魚肉好嫩滑冇骨可以好放心食😋👍👍👍仲有粉絲底,超正!手撕包菜都加了辣椒去炒,要小心揀選以免吃了勁辣辣椒😛最後我們都選了桂花冰粉🥰好透心涼,絕對適合做食完辣之後嘅甜品🥰冰粉嘅質感有點像啫喱加仙草的感覺,個人好喜歡💕
  • 酸菜魚
  • 桂花冰粉
2019-06-20 317 瀏覽
一向都知西環好多好嘢食,今日嚟到正街搵咗一間四川菜館。餐廳入面位置幾寬躺,好啱夜晚同朋友食下飯傾吓計。店員服務好好,間中都會斟吓茶。呢間川菜有一樣特別之處,唔好以為川菜一定好辣,除咗可以揀辣嘅程度之外,佢仲可以揀唔辣添呀!推薦比唔食辣又想新鮮試下四川菜嘅朋友😈🐟水煮魚 — 食四川菜好難唔叫水煮魚,今次點左小辣,辣嘅程度岩岩好,香料嘅味道剛剛好滲入魚中,魚嘅肉質好滑,加入芽菜,同埋入晒味嘅粉條,我同我朋友都爭住要食呢個入晒味既粉條呀!呢個先係精粹😂❤️🍃干扁四季豆 — 好香呀!花椒、辣椒、同蒜片都同四季豆一齊炒得好香!搞到我要加飯添 🍚🍚🥒 蒜蓉青瓜 — 食辣真係要食返d青瓜緩和一下,好怕蒜蓉青瓜唔夠入味,呢個岩岩好,入味之餘,蒜蓉味又唔會太搶👏🏻差唔多食完既時候,員工拎咗一碗 🍨桂花冰粉俾我哋,係送㗎~ 食到辣辣地,再食碗透心涼既桂花冰粉解辣,好貼心呀!大滿足❤️

干扁四季豆
蒜蓉青瓜
桂花冰粉
干扁四季豆
蒜蓉青瓜
桂花冰粉
2019-06-17 149 瀏覽
呢期酸菜魚咁hit,,其實唔止深圳有得食既,香港都有好正既川菜食!❤我覺得個地址唔算好易搵,係西營盤街市上多條街既斜路位,好在有兩個大燈籠做標記姐!坐底就覺得套餐具好靚!好古色古香,呢個位置如果外國人黎到都可以好好感受到中國文化!個menu有晒附圖同推薦菜嫁!但好多款睇到都超辣,所以我地就問左店員,佢話因為所有野即叫即整,所以都可以要求bb辣!食唔到太辣既就記住要講明啦!酸菜魚($168) ,d魚勁滑,冇骨,超好味,魚肉好鮮甜!我鍾意佢唔係一盤勁多辣椒個隻,所以並唔油膩。盤入面配埋入味粉絲!個湯都夠味,酸菜唔算好多,魚既份量就多呀!但辣味有少少蓋過左魚同菜既味!口水雞($78),份量精緻,雞肉滑同幾嫩下,但呢款真係好麻辣,哈哈。我好鍾意咁稠既擔擔面($38)呀!花生醬同蔥味好濃,醬係底,面係面,然後自己撈!好正,好正宗!上完菜就送左兩碗桂花冰粉俾我地,好解辣,又係好正,滑嘟嘟既啫喱狀流落喉嚨,勁舒服!高質中菜!食得辣會食得更開心!

高質中菜!食得辣會食得更開心!
  • 桂花冰粉
  • 重慶口水雞
  • 酸菜魚
2019-06-13 148 瀏覽
話說今日約左個fd出黎聚下 咁岩佢又要返學 咁就一於近近地約去行下西營盤啦!其實西環真係唔太好行!極多長命斜 就算有扶手電梯都好 都好辛苦咁行到咁上下 都體力透支喇 就隨隨便便入左間舖到食野 點知又幾有驚喜喎🥰🥰!一入到川之源就已經覺得裝修好有中國風而且一坐低已經上左熱茶 淡淡嘅茶香四溢 有一種穿越古代嘅感覺🙈🙈另外雖然係川菜館 但係好貼心咁有唔辣類岩哂我地依種唔太食得辣嘅人啊!☺️☺️首先去食中菜一定要叫個炸饅頭啦炸饅頭真係無得輸 好食到唔需要講野油就多左d架喇 不過一次半次唔緊要啦!🥺我地叫左個糖醋里脊酸酸甜甜十分開胃而且食落啖啖肉 唔會好似坊間咁骨仲大過肉依個十分推薦!🥳🥳🥳另外清炒油麥菜亦都係驚喜之作依碟油麥菜食落完全唔苦唔澀炒得好有蒜香同味道😋😋好味到連我依個食肉獸都清左大半碟啊!睇openrice介紹依到嘅餃子都幾正所以都特登叫左黎試下上到枱發現d餃子隻隻都脹卜卜而且個清湯都好有味 唔係淥餃子果種水黎🙈推薦一試!原本真係諗住試埋佢地嘅甜品架!不過食完上面果幾碟已經飽到捧住個肚了所以唯有留返下次再戰啦!🥳🥳🥳

其實西環真係唔太好行!
極多長命斜 就算有扶手電梯都好 都好辛苦

依個十分推薦!🥳🥳🥳

另外清炒油麥菜亦都係驚喜之作
依碟油麥菜食落完全唔苦唔澀
炒得好有蒜香同味道😋😋
好味到連我依個食肉獸都清左大半碟啊!

睇openrice介紹依到嘅餃子都幾正
所以都特登叫左黎試下
上到枱發現d餃子隻隻都脹卜卜
而且個清湯都好有味 唔係淥餃子果種水黎🙈
推薦一試!

原本真係諗住試埋佢地嘅甜品架!
不過食完上面果幾碟已經飽到捧住個肚了
所以唯有留返下次再戰啦!🥳🥳🥳
2019-06-12 161 瀏覽
朋友介紹吓,去咗西營盤呢間食川菜。香港越來越多川菜,好多淨係得個辣字,想搵一間真係好味嘅唔容易,今晚呢間不錯,辣得黎香!環境舒適,8:30pm入黎唔洗等。老闆娘亦好心機介紹,有問必答!叫咗個雙椒田雞,有d瓜菜好爽口亦甜,田雞亦香口。水煮魚,d魚塊幾好食!似用新鮮魚落去煮,足料!要唔辣嘅,可試青椒吐豆絲!呢度嘅特色係,碟碟都唔會好細碟,大大方方,比足料。係西營盤b2出口,沿向上山行,有電動扶手電梯果度,唔難搵,喜歡食川菜嘅朋友要黎食吓!
環境舒適,8:30pm入黎唔洗等。
老闆娘亦好心機介紹,有問必答!

叫咗個雙椒田雞,有d瓜菜好爽口亦甜,田雞亦香口。

水煮魚,d魚塊幾好食!似用新鮮魚落去煮,足料!
水煮魚

要唔辣嘅,可試青椒吐豆絲!

呢度嘅特色係,碟碟都唔會好細碟,大大方方,比足料。

2019-06-10 112 瀏覽
中午有套餐叫的,我們叫左個口水雞,酸菜魚同清炒油麥菜。講返個口水雞先,由於我唔食得辣,所以故意整到唔太辣,但重點係唔辣但有份麻的味,真係過足到麻辣的口味,但又唔會因為太辣受唔到。而酸菜魚呢,好大碗,兩個人普通食量應該食唔哂,因為除左有飯配之外,個酸菜魚仲有粉絲,魚塊好入味加上自家的酸菜,酸味好出色,好濃郁,其實可以當麵食,我就當湯飯食。有個甜品,桂花冰粉,好濃的桂花味,亦唔係平時出面開粉好甜好甜咁。。清清地涼爽。。。正。
中午有套餐叫的,我們叫左個口水雞,酸菜魚同清炒油麥菜。

2019-06-06 117 瀏覽
難得湊到腳陪嗜辣的我食川菜,特地搵咗呢間近朋友西半山屋企的特色川味小店。雖然位處半山,但餐廳的位置其實非常方便,從西營盤地鐵站C出口只需三兩分鐘就行到。店內裝修紅彤彤,非常有食辣的氣氛。是日假期前夜,8點前來到都剛剛好有位,8點後全部滿座。餐牌的選擇非常多,冷盤有辣子雞、夫妻肺片、涼麵等,熱菜由水煮、酸湯到辣子類,以及常見的川味家常菜,應有盡有。就連唔辣的菜式亦有很多版的選擇,就算辣菜店家亦特別提醒全部可以自選辣度,盡顯小店心思。奈何胃容量有限,精挑細選了「口水雞」、「水煮魚」、「四川涼麵」。店家上菜速度驚人,就連水煮魚這樣的功夫菜,幾分鐘便上到檯。每道菜的口味都非常正宗,雖然我們只是選擇了小辣,但每道菜都夠晒川菜的麻、香。水煮魚值得特別一提,魚片量足,非常嫩滑,鍋底還有很多寬粉,芽菜,實在過癮。餐後,店家還主動送上桂花冰粉為我們解辣,真的非常合時宜,謝謝店家的細心。
是日假期前夜,8點前來到都剛剛好有位,8點後全部滿座。
2019-06-06
2019-06-05 95 瀏覽
西營盤特別多斜路 喺其中一條斜路嘅最盡位 有間好間川菜館 我自己好鍾意食川菜.1. 家鄉手工餃子餃子真係自己包 好多韭菜 仲有少少汁包喺入面2. 宜賓燃面 $38餐廳老闆話 啲麵真係喺大陸整過嚟 食落比起出面真係幼啲 而且係分明啲 唔係福壽牌長壽麵嗰隻 而且燃面入面會有啲豆 鹹鹹地 配埋啲辣油醬 超級野味 而且啲辣真係幾辣 熄前可以同老闆娘講返你辣嘅程度3. 泡椒炒黃鱔即時炒 好有鑊氣㗎 黃鱔超級彈芽 配埋好多辣椒同埋紅椒,荀 辣唔係超辣嗰一種 而係好惹味 令人食完一嚿在想食第二嚿

1. 家鄉手工餃子
餃子真係自己包 好多韭菜 仲有少少汁包喺入面

2. 宜賓燃面 $38

3. 泡椒炒黃鱔

2019-06-02 61 瀏覽
我中學大學都係附近,但其實都好少行去正街食野係ig story見到以前既同學影食呢間,我又幾鍾意食辣野所以就上完堂叫埋大學同學行過去食個lunch set啦我地係早左少少去食既,未到中學放飯時間,所以先影到冇咩人咁其實一到1點半左右就已經好full!!!杯茶係我岩飲既淡茶,濃味既餸配淡茶就岩岩好~個lunch set我地就揀左蒜泥白肉蒜泥唔係堆到山咁,但我覺得蒜味都好夠見到都好多辣油下,真係要送飯食!!!加左少少蔥粒一齊食就更香整體係好野味開胃!!!主菜就係酸菜魚!!!個湯底係黃黃白白,十分濃郁酸菜同魚既份量都好多而魚係好入味好滑成碟其實好熱,所以就慢慢食~再黎多個油麥菜,有少少蒜所以都好清食左咁多辣野都OK既~配埋個白飯就係好滿足!!!
我中學大學都係附近,但其實都好少行去正街食野
係ig story見到以前既同學影食呢間,我又幾鍾意食辣野
所以就上完堂叫埋大學同學行過去食個lunch set啦
我地係早左少少去食既,未到中學放飯時間,所以先影到冇咩人咁
其實一到1點半左右就已經好full!!!

杯茶係我岩飲既淡茶,濃味既餸配淡茶就岩岩好~

個lunch set我地就揀左蒜泥白肉
蒜泥唔係堆到山咁,但我覺得蒜味都好夠
見到都好多辣油下,真係要送飯食!!!
加左少少蔥粒一齊食就更香
整體係好野味開胃!!!

主菜就係酸菜魚!!!
個湯底係黃黃白白,十分濃郁
酸菜同魚既份量都好多
而魚係好入味好滑
成碟其實好熱,所以就慢慢食~

再黎多個油麥菜,有少少蒜所以都好清
食左咁多辣野都OK既~

配埋個白飯就係好滿足!!!
OpenRice 寫的出口是錯的!如果是exit 要走非常長又斜的路,超辛苦的!記得一定要從exit C走下去雖山!兩步就到了!首先,這裡是免開酒費的,還會提供冰塊,真好!點了很多菜,就說說得最印象深刻的其中兩樣好了!這是酸菜魚,酸味重過辣味很多很多,面且你可以覺江弓上面的酒很少,感覺很清5,多喝兩口都不會覺得有負擔!魚塊份量很多,很滑~很滑~這算是健康清爽板本的酸菜魚~真的點了很多東西,哈哈,很開心!這道煙熏鴨是可以令人對煙熏鴨另眼相看!平時的煙熏鴨是很干很柴,你會不想吃又各種厭棄!但這個不會,你會發現原來煙熏鴨可以這樣子!原來是 juicy 的!原來煙熏鴨的肉和油香是這麼吸引人!不得了!這個真得是值得來試試喔!
OpenRice 寫的出口是錯的!

首先,這裡是免開酒費的,還會提供冰塊,真好!

點了很多菜,就說說得最印象深刻的其中兩樣好了!

這算是健康清爽板本的酸菜魚~
真的點了很多東西,哈哈,很開心!

2019-05-31 92 瀏覽
是日放假去西環探朋友,兩點左右見肚餓就去覓食啦,朋友推薦話佢屋企附近有間叫「川之源」嘅午餐好食又抵食,我地就去咗試下啦。去到發現原來我之前黎過呢間川菜餐廳食野的午市二人套餐或單人套餐,我地就試咗呢個價值$238的Set Lunch B涼拌木耳木耳加入左蔥絲同蒜蓉辣椒,香口又惹味,木耳好爽脆,充滿蒜香同酸醋香,酸酸甜甜的好開胃酸菜嫩牛肉主要以粉絲同酸菜造成的湯底濃淡適中,酸菜醒神開胃,粉絲好滑溜,吸收左湯底嘅精華!而牛肉片份量好多,果然名副其實好嫩滑,牛肉味都幾濃郁架青椒炒肉絲大量青椒絲配上適量豬肉絲,炒得好香口,肉絲好軟滑,送飯食一流呀!不過略嫌油膩左少少

涼拌木耳

酸菜嫩牛肉

青椒炒肉絲

2019-05-29 60 瀏覽
*餐牌上寫著:最新推介之;麻辣花甲,個辣味係偏香辣既,麻味反而不特出,配料有青紅椒重有薯條,薯條係好欣賞既,因係同道菜好岩,索曬d汁好入味好辣好過癮!!!餐牌上寫著:最新推介之;回鍋蓮藕,既爽口又野味!!!餐牌上寫著:最新推介之;江湖桂花魚,依個真係木弓極推介,無論湯味魚質都係一流呀!!!咀樣整出黎既桂花魚完全無腥味,魚肉嫩孜無咩骨,依種味好特別好令人回味!!水滾茶靚,無論茶具碗具都好多別緻,十分欣賞!!!氣氛一流!!!

餐牌上寫著:最新推介之;回鍋蓮藕,既爽口又野味!!!

水滾茶靚,無論茶具碗具都好多別緻,十分欣賞!!!

氣氛一流!!!

2019-05-27 53 瀏覽
川之源位處正街斜路上,距離西營盤港鐵站數分鐘路程。中午時段與同樣愛好四川菜的友人前來,12:30前到達,我們是第一枱客人。過了十分鐘,全場已滿座。午市二人餐有兩款,我們選了套餐A。下單時已跟老闆說了要少辣,但這道重慶口水雞仍然頗有辣勁。冷鮮雞肉質腍,雞皮不多。水煮魚片全是無骨魚塊,食時更方便。魚片切得不算厚,所以夾時要小心翼翼,生怕會夾斷魚片。魚肉嫩滑,味帶微辛,容易令人追吃。酸菜反而比魚塊更辣,因菜葉間夾雜了辣椒。清炒油麥菜爽甜桂花冷粉冰凍清甜,在吃畢四川菜後清新味蕾的佳品。
川之源位處正街斜路上,距離西營盤港鐵站數分鐘路程。

過了十分鐘,全場已滿座。

午市二人餐有兩款,我們選了套餐A。

酸菜反而比魚塊更辣,因菜葉間夾雜了辣椒。

清炒油麥菜爽甜

桂花冷粉冰凍清甜,在吃畢四川菜後清新味蕾的佳品。