我哋喺屋企附近上上落落,成日都會經過「川之源」。不過有時行近睇餐牌,就會聞到好濃烈嘅辣味,我當時仲未食得辣,所以只好敬而遠之🙈。今個星期五只需要返半日,我哋見餐廳新推出嘅二人套餐好似唔錯,有辣有唔辣,於是就去咗食晏🥢。店員好清晰介紹呢度有乜招牌菜,佢話二人餐比一人餐抵食,而且又豐富啲。喺佢一講之下,午市二人套餐又真係幾吸引啵,特別係我哋揀選嘅套餐A ($248)。因為佢有一款價值較高嘅招牌魚片湯🐟。套餐内嘅三樣項目各有三款選擇。題外話,午市唔收加一。未上食物前,店員先送上熱蕎麥茶🍵,又熱又清香。另一邊廂,餐廳為每枱提供消毒潔手液,衞生措施做到足。涼菜:夫妻肺片,因為係涼拌菜式,份量唔會好多,但亦都唔算少。朋友食完一啖叫我睇下食唔食到,因為都幾辣🌶。佢無講錯,不過辣嘅同時,麻味同鹹味都好出,所以辣得好平衡、好好食😋。呢度嘅「沸片」有牛𦟌同牛肚等,全部都好入味,但略嫌牛肚絲薄咗啲,不過抵讚係夠爽🐮。招牌:蕃茄魚片,食得川菜大部份人應該都會揀水煮或者酸菜口味,不過始終驚小辣都會太辣。最終,我哋揀選咗唔辣嘅蕃茄,味道同樣出色🤤,有意外驚喜。🍅蕃茄湯飲得出絕對唔係用茄膏開,而係用上大量蕃茄煲,有
午市二人套餐A
夫妻肺片
蕃茄魚片
招牌:蕃茄魚片,食得川菜大部份人應該都會揀水煮或者酸菜口味,不過始終驚小辣都會太辣。最終,我哋揀選咗唔辣嘅蕃茄,味道同樣出色🤤,有意外驚喜。🍅蕃茄湯飲得出絕對唔係用茄膏開,而係用上大量蕃茄煲,有住家味道嘅感覺,我哋飲咗大半鍋。至於魚片,份量好多,就我而言最緊要係無骨❎🦴,就算浸落熱湯度魚片肉質都無變鞋。
清炒油麥菜
熱菜:清炒油麥菜,雖然上述兩款菜式未算太重口味,但食番條菜都好嘅。其實本身都無乜期望,畢竟係菜一碟。不過佢用咗蒜粒炒,令油麥菜帶點鹹香,加上菜質本身爽脆。我哋估唔到連碟菜都咁正。
一人一碗白飯大大碗🍚,唔知唔夠有冇得添呢😛。
桂花冰粉
桂花冰粉,食哂所有鹹食,最後嚟一碗清甜嘅冰粉作結☺️。我欣賞佢係用上桂花,而唔係黑糖,因為桂花無咁甜。
環境方面,喺門口睇係唔知內裡面積都幾大。餐枱擺位四正,唔迫夾。裝修亦用上燈籠作點綴🏮,帶點中式風格。
總括嚟講,川之源真係嚇我一跳,完全無諗過出品咁高質👍。朋友本身更係鼓起勇氣陪我食,因為佢驚口味係為咗符合附近港大內地生而設,而變得重口味。呢度有辣有唔辣,兩樣都咁好食,佢嘅辣味完全啱我心意。所以我喺門口見到佢賣啲辣椒製品都心郁郁💕。推介🌟!
2021-01-09
夫妻肺片
蕃茄魚片
2021-01-26 24 瀏覽
好耐冇食過川菜呢啲辣辣地嘅嘢,早幾日就同我細妹去開西環嗰邊就試吓呢間,見佢有午市二人套餐/一人套餐,有一款主菜跟飯,又有甜品😋落單嘅時候,侍應會問你要辣定唔辣,又會俾你揀想要幾辣,咩都你話事😉🐷 糖醋里脊 $78酸酸甜甜好醒胃,炸過嘅里脊唔太油,再沾滿糖醋汁,送飯一流!🍜 擔擔麵 $48呢度嘅擔擔麵有啲特別,平時嗰啲呢就會係有湯嘅,而呢個呢就係乾身嘅,我揀左BB辣,唔係話好辣,但佢嗰個麻香,我有少少受唔住🙈🙈🙈食食下嗰個麻醬味又幾出啵😋🐷 蒜泥白肉 跟餐+$48睇落好似普普通通,但係幾有驚喜!一片片薄切嘅腩肉帶有軟骨,好入味又好夠辣

🐷 糖醋里脊 $78
酸酸甜甜好醒胃,炸過嘅里脊唔太油,再沾滿糖醋汁,送飯一流!

🍜 擔擔麵 $48

🐷 蒜泥白肉 跟餐+$48
2021-01-25 28 瀏覽
最近成日出街搵食今日黎到西環食辣辣酸菜魚🐟黎到坐底 樣樣都好想食即刻好似肌民咁瘋狂點菜😂上菜好快👍🏻酸菜魚個湯 好似奶咁滑老闆娘話係師傅特製既唔同出面酸菜又係自己醃製既 我地緊係即刻急住飲下啦 果然唔錯👍🏻魚肉好滑 唔鞋口😋干扁田雞 夠鑊氣 好香口🌶川式回鍋肉 爆得好香脆 唔會好油膩 師傅好手勢 俾人👍🏻佢口水雞 唔單止紅油香 佢地仲加左花生醬 味道更加濃厚 我鍾意❤️🌶虎皮尖椒🌶手撕包菜仲要讚下個炸饅頭人地話即炸饅頭好考師傅手勢😌食得出佢既功力 外脆內軟無過火好味最後 老闆娘仲送左碗桂花冰粉俾我地解辣哩碗冰粉 清香細滑 好好味😋值得推介👍🏻👍🏻🤩🤩原來佢地既味道都可以帶走😆大家都可以👀下
最近成日出街搵食

2021-01-21
  • 桂花冰粉
  • 酸菜魚
2021-01-24 25 瀏覽
今次去到西營盤食川菜,餐廳位於正街斜路,紅色招牌一眼就見到。入到餐廳發覺原來川菜幾受外藉人士歡迎,有幾枱都係外國人客。我地揀左二人餐($288),包前菜、主菜、蔬菜、白飯和甜品。涼伴木耳蒜蓉加上酸酸的陳醋,配上爽脆木耳,好開胃。水煮魚片食川菜唔少得嘅水煮魚我哋梗係要揀。怕太辣就選了BB辣,一上枱香噴噴,雖然舖滿左辣椒,但係唔會辣到條脷冇知覺,辣香之餘有麻香,魚肉片已經起骨,啖啖肉唔腥,好好伴飯。配料仲有煙煙韌韌的闊條紅薯粉同埋爽口嘅大豆芽菜,入晒味好惹味。酸辣土豆絲土豆絲爽口,酸酸辣辣,感覺清爽。桂花冰粉最後食埋附送的清新甜品,桂花幽香加上冰粉滑溜溜,冰冰涼涼,食完辣野解辣最適合不過。

我地揀左二人餐($288),包前菜、主菜、蔬菜、白飯和甜品

涼伴木耳
蒜蓉加上酸酸的陳醋,配上爽脆木耳,好開胃。

水煮魚片

酸辣土豆絲
土豆絲爽口,酸酸辣辣,感覺清爽。

午餐
2021-01-23 31 瀏覽
天氣凍凍地,想食麻辣嘅癮又發作!西營盤正街呢間正宗四川麻辣小店真係最好選擇!而且價錢非常合理,有午市二人套餐以及單人套餐,寫明「四川人的四川菜,有辣有不辣」悉隨尊便!二人套餐$248就有涼菜、招牌菜同熱菜各選一味,而且包白飯及桂花冰粉,超級抵食!而我今天一個人就只能選單人套餐了,價錢$68至$78不等,亦都包了白飯及桂花冰粉,另外可以加優惠價加添小食,非常不錯!坐下來便送上一壺熱綠茶,壺具都充滿中國特色!綠茶清香啱晒配襯麻辣美食,可以解解辣!📍糖醋里脊套餐我選了糖醋里脊,酸酸甜甜的醬汁非常惹味!入面嘅里脊肉質嫩滑而外皮炸得絕不油膩,呢個要來送飯一流!📍口水雞小食我點了麻辣口水雞,麻辣香濃,雞肉大大件而且軟滑,非常好食,滿足我愛好麻辣嘅慾望!📍桂花冰粉吃過麻辣食呢個桂花冰粉的確透心涼!質感爽滑加上淡淡的桂花清香,清甜美味呢間正宗四川菜質素確實有保證,食材優質,有正宗四川風味,而且分量十足大大碟,價錢相當合理!第時一定要再嚟試吓佢嘅麻辣火鍋,十分期待!

📍糖醋里脊

📍口水雞

📍桂花冰粉

2021-01-22 20 瀏覽
呢間川之源勁近我,之前都食過幾次。所以我同朋友放學一齊去食,今日竟然返半日就放學!!!我地叫咗二人套餐,$248冇加一。我想寫低要少辣,但係諗咗好耐都唔記得辣字點寫,明明張字有好多個辣字。講返啲嘢食。呢到都幾多嘢食,就算唔食辣都有得揀。啲餐具幾靚。二人套餐有三個餸兩碗飯同兩枝可樂/兩碗桂花冰。蕃茄魚片(無骨)蕃茄好香,啲湯好入味,我飲咗幾碗蕃茄湯,仲要撈飯食。勁抵有勁多魚!本身我唔係幾中意食魚,所以@食咗勁多。佢好開心,仲話啲魚有啲番茄味但唔會掩蓋左啲魚本身嘅味道,同埋幾滑。蒜泥白肉切得夠薄,同埋唔會食落成口肥膏。味道好香口,辣醬好惹味。肉末土豆絲雖然係啲平嘢,土豆絲撈白飯食一流,加埋啲肉碎口感又昇華咗。桂花冰唔中意飲汽水所以叫桂花冰。平時好少見嘅甜品,類似啫喱咁,食落有淡淡花香又唔會太甜。白飯粒粒分明,幾好𡁻。啲餸撈飯食好正。茶有茶香,食完啲辣嘢可以𠺘下口。

蕃茄魚片(無骨)

蒜泥白肉
切得夠薄,同埋唔會食落成口肥膏。味道好香口,辣醬好惹味。

肉末土豆絲
雖然係啲平嘢,土豆絲撈白飯食一流,加埋啲肉碎口感又昇華咗。

桂花冰

白飯
粒粒分明,幾好𡁻。啲餸撈飯食好正。

有茶香,食完啲辣嘢可以𠺘下口。
2021-01-22 12 瀏覽
西營盤大街小巷內都充滿住各式各樣既食店,行到斜路邊見到呢間四川餐廳排晒隊又滿坐,唔洗講都知唔簡單!就直接決定lunch食佢.重慶口水雞紅油滿佈於白切雞上,集麻香鲜辣爽嫩於一身.自家秘製辣椒油醬汁辣中帶香,香中帶麻充份突顯出口水雞汁精髓所在.灑上白芝麻為口水雞香味加以點綴.雖然充滿紅油及辣椒,但入口唔會麻痺舌頭及影響味蕾.雞肉肉質唔會過乾柴充分吸入口水雞汁.酸菜魚片魚片分量慷慨,無骨亦唔會有腥味,魚肉入口尚算滑但未及十分嫩滑.第一啖先食到酸菜既鹹酸味,隨後麻香辣後勁慢慢湧上,開胃惹味.欣賞佢地酸菜魚湯底濃厚而不膩,湯面唔會泛起好多油.用上晶瑩剔透及爽口彈牙既粉絲,食落唔會過膩滯之餘𠮨湯力又強.清炒油麥菜油麥菜清香爽脆,富蒜蓉香又唔會好油.

酸菜魚片

清炒油麥菜
油麥菜清香爽脆,富蒜蓉香又唔會好油.
2021-01-22 70 瀏覽
近年已經比較少返大陸,疫情下更加唔使諗返大陸食嘢啦!其實我多麼懷念酸菜魚嘅味道🤔喺香港食過好幾間嘅酸菜魚,但始終都無一間係我想食嘅味!今日終於俾我食到一間非常好食嘅酸菜魚👉🏻👉🏻👉🏻川之源🐟酸菜魚奶白色嘅湯底,一入口就即時濁親,我估唔到係咁辣😅我本身係好怕辣嘅人,但魚湯嘅鮮甜,加上薑味嘅後勁十足,令我越飲越過癮!味蕾已經適應咗,真係勁好飲😚湯裏面有啲酸菜、醃瓜片、粉絲等,魚肉又大塊,又夠滑!正呀!🐔重慶口水雞望落去好似幾辣,但食入口就知屬於少辣,啱晒我!雞肉都算多,唔錯!🐷川式回鍋肉一片片嘅豬腩肉,咬落夠爽口!而且食入口唔覺得好油膩,又夠惹味!勁勁勁好食!配菜又夠多,有啲尖青椒、大葱、紅辣椒等,全部都唔辣,仲入哂回鍋肉嘅香味!呢款菜式係我強烈推薦👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻🥬手撕包菜碟菜炒得好爽脆,又唔會太油!感覺上都幾健康🤣🐯虎皮尖椒紅油拌尖椒,味道帶少少微酸辣!夠開胃!🧆干煸田雞芝麻、大豆芽、辣椒乾等配料,炒埋田雞粒,夠哂火喉🔥仲炒得好乾身,又係唔油!唔錯👍🏻唔錯👍🏻🏅黃金饅頭饅頭每個都炸到金黃色,咬落熱辣辣,夠哂脆😋😋😋😋😋食完仲有個飯後甜品送👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻🌼桂花冰粉清甜爽滑嘅

🐟酸菜魚

酸菜魚
湯裏面有啲酸菜、醃瓜片、粉絲等,魚肉又大塊,又夠滑!正呀!

🐔重慶口水雞

🐷川式回鍋肉

🥬手撕包菜
手撕包菜

碟菜炒得好爽脆,又唔會太油!感覺上都幾健康🤣

🐯虎皮尖椒
虎皮尖椒

紅油拌尖椒,味道帶少少微酸辣!夠開胃!

🧆干煸田雞
干煸田雞

🏅黃金饅頭
黃金饅頭

饅頭每個都炸到金黃色,咬落熱辣辣,夠哂脆😋😋😋😋😋

食完仲有個飯後甜品
👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻
🌼桂花冰粉
桂花冰粉

清甜爽滑嘅甜品,啖啖都有桂花香味😌一解辣味!夠窩心💗

虎皮尖椒
干煸田雞
黃金饅頭
  • 黄金饅頭
2021-01-20 166 瀏覽
今日小妹同朋友去西營盤小店買野同埋做偽文青睇下壁畫打打卡, 順便係附近食埋個lunch先😆, 經過見到E間係樓梯旁邊嘅川之源好多鬼佬食😯, 於是就同朋友入去試下😊! 餐廳提供嘅菜式都幾多, 而且由bb辣到大辣🌶都有, 即使唔太食辣嘅朋友都可以淺嘗淺嘗🤭! 小妹同朋友好快就揀好左兩個午市套餐, 入面除左有一個餸仲有飯同甜品, 跟餐加少少錢仲可以有埋小食😝! 餐廳上菜幾快, 大約等左十幾分鐘到就有得食而且份量幾多👍🏻!糖醋里脊🐖里脊絲口感柔軟, 質嫩無筋, 糖醋汁酸酸甜甜, 十分開胃!川式回鍋肉🐖由於朋友唔太食得辣所以叫左bb辣, 料頭爆得好香, 回鍋肉咸鮮微辣, 肥而不膩, 非常惹味, 值得一讚嘅係即使咁重口味嘅餸, 食完之後竟然完全無咩口渴嘅感覺👍🏻!手工餃子🥟餃子皮厚薄適中, 皮質滑得嚟又煙煙韌韌, 肉餡幾juicy!桂花冰粉冰粉入口清涼, 口感順滑, 味道唔會太甜, 老人家都岩食😊!

糖醋里脊🐖
里脊絲口感柔軟, 質嫩無筋, 糖醋汁酸酸甜甜, 十分開胃!

川式回鍋肉🐖

手工餃子🥟

2021-01-16
  • 川式回鍋肉
「做乜新年流流拉我落西環買鹹魚? 😂亅「啋!!快啲揾啖辣椒油瑯口講過。。。🙄我哋今日係嚟西環辦年貨 、買海味; 你啊!!狗口長不出象牙!亅「 我這個辣椒油,是這家川菜店的鎮店之寶,不是普通的超市貨色, 你試下是否好味?」今日福福郎特別帶同嗜辣的朋友,來到西環正街長命斜吃同事介紹的隱世四川風味菜。 要找到這家菜館不難。。。只需從德輔道中往上行62個門牌號碼即可!「 有點像古時要上山尋覓隱世高人的感覺一樣!亅😂🎉「 聽講是正宗的川式風味。。。今日就等我們親身體驗一下吧!亅。。。🦉招牌酸菜魚片(無骨)這個魚片吃落都挺嫩滑, 連同鹹鹹酸酸的酸菜 ,送飯一流。 還好我們只叫了bb辣, 你看!!「滴汗是我頭髮。。。 不過吃完之後好像把我的鼻塞也通了 。。。亅「 你好核突囉!」四川涼麵(bb辣)這個涼麵沒有什麼配料,只靠蔥花和辣油突出「吸收了麻辣香味亅的麵條。。。雖然簡單,但其實這些基本東西最考師傅的手勢囉!吃完真的有一點酥酥麻麻的感覺!我的嘴唇哦。。。手撕包菜桂花冰粉吃完辣的東西,要來一個桂花冰粉解辣!「嘩!真的把我孖潤腸上的辣味全解掉了。。。正!亅。。。🦉「 其實你不帶我來,我也不知道原來現在西
「做乜新年流流拉我落西環買鹹魚? 😂亅

「啋!!快啲揾啖辣椒油瑯口講過。。。🙄

「 有點像古時要上山尋覓隱世高人的感覺一樣!亅😂🎉

。。。🦉

招牌酸菜魚片(無骨)

「 你好核突囉!」
招牌酸菜魚

四川涼麵(bb辣)

吃完真的有一點酥酥麻麻的感覺!我的嘴唇哦。。。

桂花冰粉

吃完辣的東西,要來一個桂花冰粉解辣!

「嘩!真的把我孖潤腸上的辣味全解掉了。。。正!亅

。。。🦉

「 其實你不帶我來,我也不知道原來現在西環正街及附近的街道現在變得這樣時尚!! Modern chic的迷你豪宅 、 和蘇豪區差不多的酒吧、 各種古靈精怪、可以讓人尋幽探秘的壁畫小巷弄(Artist Lane) 。。。 亅

當然,還有今天我們特地來拜訪的這個隱秘特色小『川』姑啦!

總而言之,今天。。。又長知識了!

。。。🦉

福福郎staycation食評系列, 有全港十八區的特色餐廳介紹 ,你今日睇曬未?! 請按左上角的「福福郎貓頭鷹頭像」, 參閱我的其他文章啦!
$288午市套餐
2021-01-16
慶祝紀念
紀念日
招牌酸菜魚
  • 酸菜魚
2021-01-15 20 瀏覽
天氣轉冷,朋友想食川菜好耐,食辣又可以暖身😉,今日就同佢試下西營盤呢間川之源,由西營盤站C出口,行3分鐘就到餐廳,係一間古色古香嘅小店😄午市二人套餐B$248,免加一有涼盤,兩款小菜,配白飯同甜品涼拌木耳貓耳朵木耳撈蒜蓉,辣椒,爽脆微辣😋糖醋里脊豬脊肉軟腍,酸酸甜甜夠開胃😋水煮肉片我唔食得太辣,朋友順應下我,所以我哋要小辣😅,大大窩,大量泡椒鋪面,大豆芽同肉片都幾多,粗條紅薯粉索哂湯汁,食落麻辣又煙靱,愛食辣嘅朋友十分滿足🤪甜品桂花冰粉爽滑,食落都幾似蒟蒻,帶有淡淡桂花香味,又唔太甜,解辣最啱🤩

午市二人套餐B$248,免加一
有涼盤,兩款小菜,配白飯同甜品

涼拌木耳
貓耳朵木耳撈蒜蓉,辣椒,爽脆微辣😋

糖醋里脊
豬脊肉軟腍,酸酸甜甜夠開胃😋

水煮肉片

2021-01-12
午餐
2021-01-15 17 瀏覽
最近經過西營盤嗰邊,朋友推薦去川之源 食午餐🤔.午市二人套餐 A🥢叫咗重慶口水雞🐔蕃茄魚片、酸辣土豆絲、白飯(2 碗)🍚桂花冰粉(2 客)😍重慶口水雞麻辣入味🌶雞肉鮮嫩🐓蕃茄魚係用咗無骨魚片🐟肉質嫩滑,入面有好多蕃茄🍅酸辣土豆絲🥔土豆絲唔會好油☺️酸辣爽脆,好開胃🤤幾款菜式都好啱餸飯😋而且份量啱啱好👍🏻桂花冰粉清甜潤喉🌼食完辣嘢就好啱食😬值得一提餐廳服務幾好🤗而且每枱都有一壺茶🍵咁就唔使成日叫人加水
最近經過西營盤嗰邊,朋友推薦去川之源 食午餐🤔
  • 桂花冰粉
  • 酸辣土豆絲
  • 冰粉
2021-01-13 22 瀏覽
平時都唔覺自己M系😂😂😂😂😂😂食一餐川菜就驗證左😂😂😂😂😂呢間小店主打四川麻辣風味個日中午去食都幾旺場附近街坊都好捧場Menu都係一百幾十街坊價錢親民我個日叫左3樣嘢螞蟻上樹唔食過都唔知咩嚟😂😂😂肉碎有豆豉、蔥炒埋一碟食完仲係唔明點解叫呢個名薯粉吸哂d汁越食越暖身我就拎黎撈埋飯食既蒜泥白肉👍👍👍👍👍呢個好多地方都有佢做到蒜味剛好唔會口臭,肉片得薄,幾靚原本想叫桂花冰粉但想試新嘢,叫左呢個酒釀丸子呢個未必啱香港人口味用酒糟做的,所以微酸我浪費左半碗😅😅😅呢間野水準唔錯應該都幾正宗因為見店家似講四川話😂😂😂服務唔錯架👍👍👍
平時都唔覺自己M系😂😂😂😂😂😂

Menu都係一百幾十街坊價錢親民

我個日叫左3樣嘢

螞蟻上樹
唔食過都唔知咩嚟😂😂😂
肉碎有豆豉、蔥炒埋一碟
食完仲係唔明點解叫呢個名
薯粉吸哂d汁
越食越暖身
我就拎黎撈埋飯食既

蒜泥白肉👍👍👍👍👍
呢個好多地方都有
佢做到蒜味剛好唔會口臭,肉片得薄,幾靚

原本想叫桂花冰粉
但想試新嘢,叫左呢個酒釀丸子
呢個未必啱香港人口味
用酒糟做的,所以微酸
我浪費左半碗😅😅😅

呢間野水準唔錯
應該都幾正宗
因為見店家似講四川話😂😂😂
服務唔錯架👍👍👍
2021-01-12 111 瀏覽
When the temperature drops in the city, a hot and spicy meal is exactly what you needed. So what can you do to warm up on a chilly day? Yes, the spicy mala Sichuan cuisine will warm you from inside and out.River Sichuan Restaurant 川之源 is located in Western District, and this place will easily satisfy your cravings for the taste of Sichuan.Set Lunch for 2 (HK$248)Beef & Ox Tripe in Chilli Sauce👍👍👍👍👍夫妻肺片 is a one of the popular Sichuan cold dishes. The beef and ox tripe was served with the numbi

Set Lunch for 2 (HK$248)

👍👍👍👍👍
Beef  &  Ox  Tripe  in  Chilli  Sauce

夫妻肺片 is a one of the popular Sichuan cold dishes. The beef and ox tripe was served with the numbing Sichuan chilli sauce, tossed with crunchy peanuts, garlic and cilantro, making it an appetising appetiser.

Poached Sliced Fish in Hot chilli Oil
👍👍👍👍
Poached  Sliced  Fish  in  Hot  Chilli  Oil

The fiery hot chilli soup base went really well with the fish. The thick, translucent sweet potatoes noodles and soybean sprouts were tasty and packed with flavour, they delivered an intensive numbing sensation and taste so addictive.
Poached  sliced  Fish  in  Hot  Chilli  Oil

Fried Chinese Lettuce in Garlic Sauce
👍👍👍👍
Fried  Chinese  Lettuce  in  Garlic  Sauce

A simple fried veggies with garlic.

Rice
Rice

The set went with 2 bowls of rice.

Osmanthus Jelly
Osmanthus  Jelly

A well matched cold and sweet desserts is a great finish to a hot and spicy meal.

Storefront

Interior

Menu

2021-01-08
Osmanthus  Jelly
2021-01-11 19 瀏覽
我今日就係咗西營盤食個午餐。餐廳喺正街嘅上面,專食川菜既。我點左唔辣嘅嘢食,就係糖醋里脊,分量都幾多,先飲嗰個蕎麥茶,入口回甘味十分之香甜,外脆內軟嘅糖醋里脊,醬汁酸酸甜甜,非常之開胃,個醬汁又係送埋白飯真係一流另外再叫咗個自家製餃子,羶香哋嘅肉,再加埋酸醋汁一齊食 , 餃子的皮的非常之薄,內餡非常之多汁香甜,另外就係食埋個冰粉,凍嘅天氣食個冰分,別有一番滋味,香甜嘅冰粉,滑溜無比 入口嗰個感覺非常正,再加埋瑰花嘅香甜,真係大滿足