2021-03-21 45 瀏覽
同媽過左黎西營盤呢邊食川菜。餐廳位處斜坡樓梯位旁邊,唔係專程去食可能會錯過左,咁我地就點了午市二人套餐$288,好豐富,午市唔收加一服務費🙂 💫前菜揀了酸辣青瓜,青瓜辣就好夠辣,酸就唔多夠,再多🤏就會更加好味 💫招牌菜揀左酸菜魚片🐟(無骨)呢個我地揀左bb 辣,食落都覺得好刺激味蕾🤣魚片份量都多,好滑溜,啖啖魚肉,冇碎骨,底層墊左些吸味既粉絲,食得辣既可以嗌大辣🤭 💫熱菜揀左酸辣土豆絲上菜見到咁多辣椒嚇親,但3樣最唔辣竟然係佢,薯絲爽口,食到薯味,酸辣度都拿捏得好👍 💫桂花冰粉呢個簡直透心涼,好冰凍,令到口腔內既辣度瞬間消失,好解辣,好清香既桂花味,又唔會太甜,呢個作為飯後甜品好完滿🥳

💫招牌菜揀左酸菜魚片🐟(無骨)

💫熱菜揀左酸辣土豆絲

💫桂花冰粉
呢個簡直透心涼,好冰凍,令到口腔內既辣度
2021-03-20
15 分鐘 (堂食)
  • 酸菜魚
2021-03-18 23 瀏覽
難得今日喺西營盤收工,口痕想食川菜,當然要encore川之源。水煮魚水煮魚冇得輸,嚟到必食。個湯酸得來幾開胃,魚肉嘅份量勁多,食極都仲有,而且一啲腥味都冇。夾到最底仲有好多粉絲等配料,都幾值得推介。酸辣土豆絲土豆絲食落好爽脆,唔會煮得太淋,勁掛汁好好食。干煸四季豆由於朋友唔食得辣嘅關係,店員好貼心地安排左小辣。四季豆咬落去好爽口,唔會太油膩。桂花冰粉如果食到個嘴辣辣地,食碗冰粉解辣真係一流。冰粉味道清甜,入口滑溜,有淡淡既桂花清香。

酸辣土豆絲
土豆絲食落好爽脆,唔會煮得太淋,勁掛汁好好食。

干煸四季豆

2021-03-16 90 瀏覽
必吃招牌水煮桂花魚,餐廳好體貼提供無骨水煮魚。魚沒有鯹味,滿滿辣紅油小辣而香,魚片份量合當魚滑味美,還有不少吸了濃濃麻辣很入味的寬薯粉和芽菜!不能錯過的招牌菜!這個很好的開胃菜——酸辣清涼土豆絲。每一口也很爽口,酸和辣的比重平均。拌四川涼麵一起很好吃。四川涼麵以蔥、辣椒醬、醋這些簡單材料整成,麵條香滑彈牙,醋味突出偏酸,酸酸辣辣十分開胃。炸饅頭真是不得了,炸到黃金色的外層包著鬆軟饅頭再沾上煉奶,熱辣辣很脆口。一人也可以吃完六個實在太好味了!最後當然不少得桂花冰粉,濃濃桂花味甜甜的,冰涼香甜又爽口,好解辣,作為總結很美味,清熱降火一流!

黃金饅頭

魚香茄子
2021-03-07
黃金饅頭
魚香茄子
  • 水煮魚
2021-03-15 17 瀏覽
#西環美食 #小蓮星呑食西環🔻 川之源 西環西營盤正街62號地舖好耐無食過川菜,朋友喺附近返工,就揾左呢間近佢嘅嚟試下!///🧃重慶酸辣粉 $45見到佢上枱已經流口水,$45大大碗,辣度夠,加上多蔥多配料,夠晒惹味,好快比我哋清哂!/🧃大蒜燒肚條 $108份量超級多,落左超多蒜頭同豬肚,蒜頭煮到軟哂,可以一啖一粒,好有蒜香。豬肚切成厚條,入味得嚟又有咬口,唔會過硬過淋,師傅功力夠👍🏻!/🧃清炒萵筍絲 $78平時比較少機會食萵筍,嚟到呢度梗係要試下,萵筍切成細絲,炒得好乾身,清清地無多餘調味,好食!/🧃家鄉黃炆雞 $128見到菜單佢有寫係餐廳推介,就點左個嚟試下,啲雞件都幾多,個汁濃味得嚟又唔會死咸,唔錯唔錯!/🧃桂花冰粉 Free食完辣野,食返呢個咁新清新嘅甜品就啱哂,清甜得嚟又有桂花嘅香味,冰粉口感有少少似寒天,雖然甜品係送嘅,但就一啲都唔hea!/////#food #foodie #hkfood #hkfoodie #foodporn #foodstagram #hkfoodblogger #foodblogger #foodlover #foodphotography #hk
#西環美食 #小蓮星呑食西環
🔻 川之源
西環西營盤正街62號地舖

好耐無食過川菜,朋友喺附近返工,就揾左呢間近佢嘅嚟試下!
///

🧃重慶酸辣粉 $45

🧃大蒜燒肚條 $108

🧃清炒萵筍絲 $78

🧃家鄉黃炆雞 $128

🧃桂花冰粉 Free

/////
#food #foodie #hkfood #hkfoodie #foodporn #foodstagram #hkfoodblogger #foodblogger #foodlover #foodphotography #hkig
2021-03-14 748 瀏覽
今日想食啲辣辣地嘅嘢, 走咗去西營盤食呢間川之源估唔到星期六日都有午市套餐除咗一款自選菜式外, 套餐仲有包一碗白飯同桂花冰粉仲可以以優惠價加配小食同飲品<川式回鍋肉>大食妹就嗌咗份川式回鍋肉回鍋肉非常肥美, 肉質爽口, 味道鹹鹹地, 送飯一流<糖醋里脊>朋友就嗌咗份糖醋里脊味道酸酸甜甜, 糖醋里脊應該係即炸嘅, 雖然外面包裹着糖醋醬汁, 但依然食得出脆脆地嘅口感<蒜泥青瓜>因為見小食都好似好抵, 大食妹同朋友就一人嗌咗一份小食蒜泥青瓜分量幾多青瓜口感清脆, 如果蒜泥可以多番少少就更好啦<手工餃子>手工餃子都相當唔錯, 皮薄餡靚, 半肉半菜<白飯>米飯都壓到實一實, 絕對真材實料<桂花冰粉>最後嘅桂花冰粉真係好好食冰粉甜甜地, 帶有陣陣嘅桂花清香<康師傅酸梅湯>最後飲番支康師傅酸梅湯, 就更加完美啦
今日想食啲辣辣地嘅嘢, 走咗去西營盤食呢間川之源
估唔到星期六日都有午市套餐
除咗一款自選菜式外, 套餐仲有包一碗白飯同桂花冰粉
仲可以以優惠價加配小食同飲品
<川式回鍋肉>
大食妹就嗌咗份川式回鍋肉

回鍋肉非常肥美, 肉質爽口, 味道鹹鹹地, 送飯一流

<糖醋里脊>
朋友就嗌咗份糖醋里脊

<蒜泥青瓜>
因為見小食都好似好抵, 大食妹同朋友就一人嗌咗一份小食
蒜泥青瓜分量幾多

青瓜口感清脆, 如果蒜泥可以多番少少就更好啦

<手工餃子>
手工餃子都相當唔錯, 皮薄餡靚, 半肉半菜

<白飯>
米飯都壓到實一實, 絕對真材實料

<桂花冰粉>
最後嘅桂花冰粉真係好好食
冰粉甜甜地, 帶有陣陣嘅桂花清香

<康師傅酸梅湯>
最後飲番支康師傅酸梅湯, 就更加完美啦
  • 桂花冰粉
  • 川式回鍋肉
2021-03-11 23 瀏覽
朋友愛吃川菜。今天去他推介的川之源吃午餐。我們兩個人點了一個$248元的午市二人套餐。套餐選擇多元化。我們揀了重慶口水雞,酸菜魚片(無骨)和清炒油麥菜。套餐包兩個白飯,還可選汽水或桂花冰粉。小店的出品頗地道。重慶口水雞麻辣醒神,給你的味覺帶來刺激和新鮮感,愈食愈過癮。雞肉颇鲜味,好吃。酸菜魚片大大窩,內有很多無骨魚片,酸菜和粉絲。魚片湯很惹味,酸辣增進你的食欲,雖然畧咸。魚片滑,粉絲爽口,整体不錯。蒜蓉清炒油麥菜新鮮好味。飯有飯味。飯後來碗凍的桂花冰粉中和味蕾,好味。這川菜套餐是個好嘗試,整體令人滿意。店員服務不錯。如你對川菜的香料食材有興趣,可在店內購買回家享用。小店全日外賣自取九折,中午時段免加一收費。
朋友愛吃川菜。今天去他推介的川之源吃午餐。

我們兩個人點了一個$248元的午市二人套餐。

飯後來碗凍的桂花冰粉中和味蕾,好味。

這川菜套餐是個好嘗試,整體令人滿意。

西營盤有好多美食 特別係有好多酒吧同西餐 不過小妹今日想食中菜 見近自動扶手電梯旁邊有間川菜就試試佢🤤酸菜魚片好足料嘅酸菜魚🐟 份量都幾多無骨魚片滑滑的 夠嫩🤗 而且入面仲有粉絲 吸哂啲湯嘅精華超好送飯🍚 個湯底好正夠辣 仲叫左兩碗飯撈湯 好正😋😋重慶辣子雞一上枱就知道有幾野味 幾香辣😍切到細細粒嘅雞粒 更香更入味食落好香脆得黎 味道調得剛剛好真係好好食😋清炒萵荀絲強力刀功嘅切絲萵荀再加上炒過之後食落夠淋得黎 帶點爽口好食得黎 好清香❤️桂花冰粉 餐廳會每枱送上甜品 係桂花冰粉 🥰食完啲辣嘢當然要食返啲凍野 而且甜甜地 解下辣 好爽😛😛😛

好足料嘅酸菜魚🐟 份量都幾多

好食得黎 好清香❤️

餐廳會每枱送上甜品 係桂花冰粉 🥰
食完啲辣嘢當然要食返啲凍野
而且甜甜地 解下辣 好爽😛😛😛

香港島西區從來都是我認為超多美食的好地方,這幾年陸續出入西區幾個地鐵站和區域,試過不同的小食和料理。今次想為各位介紹一間在地鐵站附近的川菜料理,確實值得推介,因為在香港,正宗的川菜實在不多。我點了288元的午市二人套餐,內容如下:主菜: 酸菜魚&2碗白飯 - 魚片滑得很,配上大量的酸菜和湯底,吃得津津有味,幸好選擇了BB辣,否則我一定滿頭大汗。還有少量粉絲在內,配上白飯真的是川菜最好食的主菜!  前菜: 四川涼麵  - 中辣的醬料與蔥花,加上彈牙的涼麵,總是一道很棒的開胃菜~小菜: 手撕包菜  - 蔬菜當然也是川菜不可或缺的一部分,花椒和辣椒為手撕包菜獻出精彩的辣味,是我最愛的川式小菜甜品: 四川冰粉 - 最後以一道桂花冰粉劃上句號,消除口腔的辣味,甜品不一定要西式也可以很好吃!飲品: 暖暖的麥菜竟然這是我第一次在香港吃川菜,意想不到呢,有機會探索西區,又渴望挑戰川菜的朋友,絕對可以一戰,價格可算太高,環境都好乾淨~

我點了288元的午市二人套餐,內容如下:

飲品: 暖暖的麥菜

麥茶
酸菜魚
288元的午餐
四川冰粉
2021-03-06
10 分鐘 (堂食)
麥茶
酸菜魚
288元的午餐
四川冰粉
2021-03-04 46 瀏覽
位於西環正街既川菜館,午餐時段不設加一設服費今次黎到叫左二人餐:頭盤係夫妻肺片主菜係水煮魚片(無骨)最後係手撕包菜一共三個餸 三個餸係Menu上面都印有辣椒既落單時姐姐無問我要咩辣度,所以我諗緊……會唔會係劃一辣度呢餐包埋二碗白碗同二罐汽水,你唔飲汽水可以轉冰粉既內在環境一般般啦,一入到去就會上茶比你,不過略嫌佢地塊膠餐墊有啲痴笠笠夫妻肺片份量唔多,不過食食下又覺得幾辣下,都幾開胃然後水煮魚片,魚片真係無骨,但我諗佢做二人餐唔係用桂花魚,係用正價散嗌先會係桂花,因為呢隻魚片雖然無骨好方便,但缺點係好鬆散,一夾就斷咁滯,配有大量芽菜同埋有紅薯寬粉入入面水煮魚同薯粉真係好夾248二人餐三個餸 差唔多啦西環
位於西環正街既川菜館,午餐時段不設加一設服費
今次黎到叫左二人餐:頭盤係夫妻肺片
主菜係水煮魚片(無骨)
最後係手撕包菜
一共三個餸 三個餸係Menu上面都印有辣椒既
落單時姐姐無問我要咩辣度,所以我諗緊……會唔會係劃一辣度呢
餐包埋二碗白碗同二罐汽水,你唔飲汽水可以轉冰粉既

夫妻肺片

夫妻肺片份量唔多,不過食食下又覺得幾辣下,都幾開胃
水煮魚同薯粉真係好夾

248二人餐三個餸 差唔多啦西環

夫妻肺片
2021-03-01 30 瀏覽
今日老公帶去食川菜!!在在港島正街附近,有間店叫川之源,裡面大部分餸都辣!!午餐單點個人套餐或者二人套餐都得,而且好便!!我最鐘意食酸菜魚片,所以就叫二人套餐A,呢間店俾啲料好足,兩個人都夠食,而且酸菜夠酸,味道真係好好,魚肉又嫩滑,湯又酸又辣,好好飲!!酸辣土豆絲~雖然辣椒唔少,但係唔會好辣,而且署仔味好濃,好爽口,而且分量十足,好抵食!!蒜泥白肉~白肉切得夠薄,辣醬好惹味,好適合慫飯!!因為我同老公都鐘意飲可樂,咁咁好點套餐有跟!!真係好抵啊!
2021-02-28 65 瀏覽
今日去行街前經西環就特登去川之源食除咗lunch set 仲有啲午市二人餐或者麻辣乾鍋二人餐諗咗好耐食水煮魚好定乾鍋好最後都係揀咗二人餐食水煮魚二人餐可以揀一款小食,一款主菜(水煮魚或酸菜魚或蕃茄魚)、一款小菜所以唔食辣其實都可以揀🍅蕃茄魚水煮魚係用咗無骨龍脷柳啱哂啲唔鍾意食有骨嘅人龍脷柳都幾滑配埋芽菜、薯粉撈埋白飯🍚一齊食😋食完最尾仲有特色嘅桂花粉好香桂花味,清清甜甜食完辣野再食喉嚨特別舒服😌
今日去行街前經西環

龍脷柳都幾滑
配埋芽菜、薯粉
撈埋白飯🍚一齊食😋

食完最尾仲有特色嘅桂花粉
好香桂花味,清清甜甜
食完辣野再食喉嚨特別舒服😌
雲耳
2021-02-27 23 瀏覽
周末約朋友去西營盤正街附近的“川之源”,聽說這家的味道很地道,小店離西營盤C出口地鐵站不遠,裝修的還挺中式的,簡單舒適,裏面吃飯的人坐的滿滿的。即使是周末也有二人餐和一人餐可以選擇😄🐟水煮魚,湯紅油亮,無骨魚片香辣滑嫩,粉帶、豆芽等各種蔬菜搭配有型,散發著濃郁的香味~魚香茄子軟爛入味,蔥姜蒜末與魚香醬汁溶為一體,配白飯吃回味無窮!涼拌木耳,吃起來新鮮爽口,酸辣開胃,口感甚佳,入口留香!酸辣土豆絲,酸辣有致,香脆可口,份量十足! 套餐送的桂花冰粉清新爽口,順滑入心,是飯後解膩的好甜品🍮在香港也吃了很多川味菜,但總感到不夠味,不夠爽,但今天“川之源”讓我吃的好滿足!

即使是周末也有二人餐和一人餐可以選擇😄

涼拌木耳,吃起來新鮮爽口,酸辣開胃,口感甚佳,入口留香!

酸辣土豆絲,酸辣有致,香脆可口,份量十足!

• 水煮魚
  • 桂花冰粉
2021-02-25 25 瀏覽
#川之源冇返大陸甘耐, 都真係冇得食好正宗既酸菜魚搵左好耐又有人推介,所以黎到西營盤到試下佢!1.酸菜魚 $168一如以往大大煲,睇吾出佢都會有少少辣~屋企人食到susu聲, 流哂汗啲魚肉十分滑,啖啖肉! 酸菜都好食!2.黃金饅頭 $45/6呢個係我最最最最期待既!!! 太耐冇食過啦! 真係好簡單既食物都可以好好食!!!新鮮整既就已經好食左一大半!!一口食半個饅頭, 果種滿足感 真係好難形容到! 飽肚又滿足!3.蒜泥白肉$68呢個份量細細地, 好在其他野都大大份, 如果吾係, 會吾夠食!4.酸辣土豆絲$ 58呢個都係一個我好懷念既川菜, 又係好考廚師技術,好食可以好好食,吾好食真係好難食!好在呢個係好食, 又吾會太辣, 屋企人都食到! 酸辣酸辣甘 jeng!5.川式椒鹽蝦$178屋企人一睇到個圖就話要叫! 黎到都覺得冇叫錯! 好脆, 成隻食哂都得,吾洗甘麻煩!6.特式炒飯$78又係為屋企人揀既吾辣之選!!mix少少辣野黎送飯!好食!7.紅油炒手$78正正常常!
#川之源
冇返大陸甘耐, 都真係冇得食好正宗既酸菜魚
搵左好耐又有人推介,所以黎到西營盤到試下佢!
1.酸菜魚 $168
啲魚肉十分滑,啖啖肉! 酸菜都好食!
2.黃金饅頭 $45/6
3.蒜泥白肉$68
4.酸辣土豆絲$ 58
5.川式椒鹽蝦$178
6.特式炒飯$78
又係為屋企人揀既吾辣之選!!mix少少辣野黎送飯!好食!
7.紅油炒手$78
正正常常!
2021-02-25 19 瀏覽
#川之源同屋企人食川菜!!有水準之餘又大大份黎到西營盤, 4個人食左7樣野1.酸菜魚 $1682.黃金饅頭 $45/63.蒜泥白肉$684.酸辣土豆絲$ 585.川式椒鹽蝦$1786.特式炒飯$787.紅油炒手$78食到好飽,有啲係小食,有啲係主食, 咁樣叫埋就岩岩好!唔會食淨野!!!! 唔做大嘥鬼!!今餐最愛就係………..黃金饅頭, 酸辣土豆絲, 川式椒鹽蝦!太耐冇食黃金饅頭啦! 真係會好掛住囉!!!! 不得了啊真係!!!新觧既饅頭加上練奶!! 無敵架真係會!酸辣土豆絲係我一路都好中意既川菜小食! 酸酸辣辣係會好開胃架!真係自己一個人都可以食得哂啊!川式椒鹽蝦係正既, 一口食哂成隻!係咁放哂入口~~好快就會清哂有啲細份啲啲啦啲野食, 希望大份返少少~
#川之源
同屋企人食川菜!!
有水準之餘又大大份
4.酸辣土豆絲$ 58
5.川式椒鹽蝦$178
6.特式炒飯$78
7.紅油炒手$78

食到好飽,有啲係小食,有啲係主食, 咁樣叫埋就岩岩好!
唔會食淨野!!!! 唔做大嘥鬼!!
新觧既饅頭加上練奶!! 無敵架真係會!
真係自己一個人都可以食得哂啊!
有啲細份啲啲啦啲野食, 希望大份返少少~
2021-02-23 99 瀏覽
川之源 @river_sichuan📍 西環西營盤正街62號地舖.西環除咗西餐廳同cafe出名之外,亦都有唔少食川菜嘅餐廳😍 食川菜一定唔少得酸菜魚片😋 可以揀BB辣/小辣/中辣/大辣🥵 .▫️午市二人套餐 $288▫️🐟 酸菜魚片: BB辣非常容易接受👍🏼 無骨魚片吸收酸菜嘅味道💕 配搭埋粉絲吸收曬湯嘅精華❤️.🍜 四川涼面: 辣醬油唔會太辣,撈埋凍嘅涼麵非常惹味😆作為開胃菜不錯😋.🥬 清炒油麥菜.🍧 桂花冰粉: 食完辣野一定要食埋桂花冰粉🔥 原來味道一啲都唔甜,而且凍凍地可以清下口入面嘅辣味😍 如果桂花再重啲會更好😆.🍚 白飯 x2
川之源 @river_sichuan
📍 西環西營盤正街62號地舖
▫️午市二人套餐 $288▫️
🐟 酸菜魚片

🍜 四川涼面
: 辣醬油唔會太辣,撈埋凍嘅涼麵非常惹味😆作為開胃菜不錯😋
四川涼面

🥬 清炒油麥菜