2021-02-22 19 瀏覽
呢間餐廳好就腳,放學之後就黎呢度食午餐~呢度有辣有唔辣,任君選擇💯 上網見到糖醋里脊好似好正咁,但食川菜又想試辣嘢,所以最後都係揀有🌶️嘅餐~🐖 家鄉小炒肉(中辣🌶️)$78本身猶豫緊嗌BB辣定小辣,最後竟然陰陽差錯,嗌咗中辣😂 一上檯見到份量都幾多,食到最後仲剩低好多青紅辣椒🌶️(見圖3)五花肉半肥瘦,幾有咬口,撈埋辣椒一齊食更惹味❗️我一塊都唔放過,要挑曬出黎食😆 配白飯🍚一碗,輕易清曬✌🏻🌼 桂花冰粉 $0(跟餐)味道少少甜,有淡淡桂花香味~ 口感滑溜溜似食啫喱,凍凍地,解辣恩物吖🤩 呢個正👍🏻🍵 蕎麥茶 $0古香古色嘅茶壺🫖同茶杯🍵😍 茶嘅色澤呈黄綠色,幾靚🥰 飲落發現嗰味道係我杯茶‼️清香濃郁而不帶苦澀,仲有粒粒蕎麥可以食😋 我飲咗好多杯😂呢度嘅食客有齊大陸人、外國人同埋香港人😮 伙記態度幾好,阿叔好平易近人,會主動問夠唔夠辣,同埋提早比冰粉我解辣❤️

🐖 家鄉小炒肉(中辣🌶️)$78

🌼 桂花冰粉 $0(跟餐)

🍵 蕎麥茶 $0

2021-02-20 24 瀏覽
The best sour and spicy fish slices I have ever hadDon mention the size is super hugeGood enough for 3 peopleWith sheet jelly at the bottomWhich is deeply soaked in soup and absorb all the spiciness and umami Rest assured that the fish slices have no bones ! Not even oneShredded potatoes smell real good when servedIt’s crispy and chewy at the same timeA must order for kids if you want them to take in some vege

Good enough for 3 people

2021-02-19 22 瀏覽
今日嚟到半山區,高街好出名的。今日揸車嚟泊車都算可以搵吓啦。搵方面就都易搵嘅,個舖頭。我就見到午市個餐牌有螞蟻上樹就試吓啦。補多碟口水雞。螞蟻上樹其實呢都係一個,齋齋地嘅餸菜(其實應該有肉鬆),不過清清地都幾好(係辣嘅),幾好食可以試吓。冇乜肉落肚好彩有口水雞,美滿的一餐就完成啦!這種小店我最喜歡,沒有大集團的機械化,如果行過路過又諗起想食少少辣,都算係一個唔錯嘅選擇。但門外的路有少少滑,落雨天要小心啲。美滿的一餐又完成了✅

但門外的路有少少滑,落雨天要小心啲。

美滿的一餐又完成了✅
同友人煩緊lunch食咩好兩個人同時大叫:麻辣嘢!! 即刻打開OpenRice見到西環地鐵站附近有一間價錢相宜嘅川菜店!西營盤站行幾分鐘就到年巿人套餐啱晒我哋! $248,午市仲要免加一!見到都興奮嘅一餐!水煮魚片基本上係我哋食四川野必叫嘅一個主食辣度剛好!我哋覺得再多啲麻都可以!魚柳好滑啖啖肉!而且食到尾都仲有魚 唔係剩係得面頭嗰幾塊~點少得寬粉吸晒麻辣湯底嘅精華~真心食到lam lam脷酸辣土豆絲呢一款絕對係我私心鍾意食嘅一款涼拌菜雖然見佢放咗好多辣椒~但其實一啲都唔辣唔好俾佢個樣呃咗!酸酸maymay 用嚟送水煮魚或者辣野啱晒重慶口水雞二人餐來講 呢個份量嘅口水雞絕對係唔話得!不過始終係雞件 食落一定唔會係雞髀無骨嫩滑嘅口感~ 但調味來講我覺得夠晒惹味買單嘅時候發現舖頭準備咗招牌嘅秘製辣椒油 鍾意佢哋口味嘅不妨買一個返屋企!
同友人煩緊lunch食咩好
兩個人同時大叫:麻辣嘢!!
即刻打開OpenRice
見到西環地鐵站附近有一間價錢相宜嘅川菜店!

西營盤站行幾分鐘就到

年巿人套餐啱晒我哋!
$248,午市仲要免加一!

見到都興奮嘅一餐!

水煮魚片
基本上係我哋食四川野必叫嘅一個主食

辣度剛好!我哋覺得再多啲麻都可以!
魚柳好滑
啖啖肉!而且食到尾都仲有魚 唔係剩係得面頭嗰幾塊~

點少得寬粉

吸晒麻辣湯底嘅精華~真心食到lam lam脷

酸辣土豆絲
呢一款絕對係我私心鍾意食嘅一款涼拌菜
雖然見佢放咗好多辣椒~但其實一啲都唔辣唔好俾佢個樣呃咗!
酸酸maymay 用嚟送水煮魚或者辣野啱晒

買單嘅時候發現
2021-02-11 25 瀏覽
成日經過正街都見到斜路旁邊有間四川菜館,由於住附近嘅朋友都唔好食辣,所以一直都未有機會試。難得今日一個鐘意食辣嘅朋友放假,仲肯過嚟陪我試試。我地叫咗個午市二人套餐B $248,都幾抵食,價錢包括一個前菜,兩個主菜,仲配白飯,汽水或桂花冰粉。🌪涼拌木耳木耳好爽脆,配上辣椒絲,生蒜調味,非常惹味,而且醋香十足,味道酸酸辣辣十分醒胃。🌪水煮肉片水煮肉片真係好正!諗返起都流口水🤤呢到嘅辣菜式都有4個辣度可以選擇,我地就揀咗少辣。雖然賣相紅噹噹睇落好刺激,但食落唔會好辣。肉片用辣油浸熟,質感異常滑溜,味道香辣,花椒味香濃,而且份量好多,好抵食!肉片底下仲有大量紅薯寬粉,寬粉好煙韌彈牙!🌪糖醋里脊味道酸酸甜甜,里脊爽脆彈牙,冇筋冇肉渣,餸飯一流!

🌪涼拌木耳

🌪水煮肉片

🌪糖醋里脊
味道酸酸甜甜,里脊爽脆彈牙,冇筋冇肉渣,餸飯一流!
午餐
2021-02-08 613 瀏覽
川菜是中國菜中的四大菜系之一,亦是香港非常流行的美食之一,足跡遍佈港九新界。我是經常的捧場客,一個月都會吃一次,真是無辣不歡。今日下午去沙灣徑看日落,就在西營盤附近吃午餐。位置:雖離地鐵站近,但不顯眼,需下樓梯或電梯,正位於電梯旁。環境:相當寬敞,紅色牆配小燈籠,裝潢簡單。午餐:我和妹妹一人一個午餐,因為大家各自都有想吃的食物。糖醋里脊$78配白飯一碗這是妹妹選擇的菜,里脊和配菜都切粒,是用來撈飯吃,里脊粒口感鬆脆,糖醋汁酸酸甜甜,十分開胃!紅燒牛肉$78配白飯一碗牛肉切塊,口感軟嫩,再配青紅椒辣炒,辣得很過癮,值得一提是青紅椒未完任去籽,所以我未敢於吃,但用來炒肉的味道是一流的。酸辣青瓜$28這款小食的辣度真是一流,又辣又香,我妹都忍不住買了一樽辣椒醬回家。紅糖糍粑$58這款糍粑味道一般,雖然形狀較大,但口感較黏牙,仍可見到內部的糯米粒,打得不均勻。桂花冰粉(套餐送)冰粉入口清涼,口感順滑,甜度剛好,用來解辣一流。

環境:
相當寬敞,紅色牆配小燈籠,裝潢簡單。

午餐:我和妹妹一人一個午餐,因為大家各自都有想吃的食物。

糖醋里脊$78配白飯一碗

紅燒牛肉$78配白飯一碗

酸辣青瓜$28

紅糖糍粑$58

桂花冰粉(套餐送)

冰粉入口清涼,口感順滑,甜度剛好,用來解辣一流。
2021-02-03
  • 桂花冰粉
  • 酸辣青瓜
  • 糖醋里脊
  • 紅燒牛肉
2021-02-06 366 瀏覽
💚麻辣香鍋二人套餐呢度嘅麻辣香鍋好足料,材料有午餐肉、肥腸鮮蝦、牛肉、大豆、薯仔、蓮藕片同花菜。肥腸好入味,鮮蝦炸到好脆,連殼食都得。牛肉拉過油之後有少少炸左嘅口感,但係又唔會硬。午餐肉亦都好有驚喜,估唔到同麻辣咁夾!配菜方面最好食嘅係蓮藕片,炸過嘅蓮藕片仍然保持爽脆。成個鍋都冇骨,啱晒懶人食!辣度方面,級數由BB辣到大辣,今次我就揀咗小辣,但係其實都唔算辣,仲小辣過譚仔十小,唔食得辣但係又想過下口癮嘅人可以揀BB辣試下。平時食麻辣香鍋,最怕係食到鍋底有一大灘油,但呢度嘅麻辣香鍋香味十足,而且唔多油,食晒成個鍋都唔覺得好油膩,如果花椒多啲,麻味重啲嘅話就會更加好味!!!套餐配兩個白飯、兩個飲品同埋兩個冰粉做甜品,食完辣野食返個冰粉解解辣,簡直係錦上添花。味道: 🌕🌕🌕🌕🌗服務: 🌕🌕🌕🌕🌘環境: 🌕🌕🌕🌕🌘價錢: 🌕🌕🌕🌕🌑------------📍 川之源 (西環)西環西營盤正街62號地舖------------#tiufufoodie在西環 #hkfoodie #hkfoodlover #hkig #foodiehk #foodreview #foodreviewhk #hkfoo

💚麻辣香鍋二人套餐
麻辣香鍋

味道: 🌕🌕🌕🌕🌗
服務: 🌕🌕🌕🌕🌘
環境: 🌕🌕🌕🌕🌘
價錢: 🌕🌕🌕🌕🌑

------------
📍 川之源 (西環)
西環西營盤正街62號地舖
------------

#tiufufoodie在西環 #hkfoodie #hkfoodlover #hkig #foodiehk #foodreview #foodreviewhk #hkfood #foodporn #foodlover #香港美食 #西環美食 #食好西 #食評 #香港食評 #美食攝影好味 #川之源 #麻辣 #麻辣香鍋 #川菜
2021-02-06
麻辣香鍋
2021-02-06 23 瀏覽
酸菜魚有驚喜。辣度可以挑選bb辣、小辣、中辣、大辣。揀咗小辣,恰到好處,唔會成碗都係紅油嘅感覺。魚片好滑,無骨,份量多,唔會得幾片魚。配菜的粉絲都好好味,好入味,一定會再食。
酸菜魚有驚喜。
辣度可以挑選bb辣、小辣、中辣、大辣。
揀咗小辣,恰到好處,唔會成碗都係紅油嘅感覺。
魚片好滑,無骨,份量多,唔會得幾片魚。
配菜的粉絲都好好味,好入味,一定會再食。
2021-02-06 31 瀏覽
同朋友好耐無食川菜,約埋一齊試呢間幾多好評嘅川之源午市套餐$68起, 亦可以單點麵食都係$48左右今次直接叫左個午市二人套餐B Set Lunch B for 2 選左四川涼面 水煮肉片 同 糖醋里脊 最後叫左桂花冰粉做甜品唔知原來主菜水煮肉片都有紅薯寬粉係下面,所以又叫左個四川涼面,結果呢餐超多carb 勁飽個四川涼面調味幾惹味,係打邊爐個種麻香又唔會好辣,涼拌幾開胃水煮肉片睇落好紅,其實唔會好辣。肉應該係用辣油滾熟所以好嫩,下面係好多紅薯寬粉,口感超煙韌QQ 而滑溜,唔錯最後嘅糖醋里脊係朋友想食,個里脊係全瘦肉,味道酸酸甜甜好好下飯,不過呢款就無咩特色.後來睇番散叫menu 回鍋肉口水雞會比較推薦. 最後叫左個桂花冰粉都唔錯,唔會太甜,滑溜帶淡淡桂花清香,減卻油膩感
同朋友好耐無食川菜,約埋一齊試呢間幾多好評嘅川之源

午市套餐$68起, 亦可以單點麵食都係$48左右

後來睇番散叫menu 回鍋肉口水雞會比較推薦.

• 桂花冰粉
2021-02-03 64 瀏覽
水煮魚片(無骨)有4個辣度可以揀:BB、小、中、大辣~我平時係譚仔十小嘅程度,叫左BB辣都唔怕食到流晒鼻水食落好香花椒味,而且d魚片好入味同好滑撈底仲有好多寬粉,煙煙韌韌好正涼拌木耳醃得幾好食,酸酸地又少少辣咁~好開胃同清新~食水煮魚覺得辣嗰時食會解到辣清炒油麥菜好有鑊氣!而且d菜唔老,食落仲好香蒜味不過個人就覺得油左少少⋯⋯桂花冰粉呢個大愛超清香,而且好解膩同辣!個口感係有d似大菜糕,比較爽口嘅作為一餐嘅結尾真係好perfect
水煮魚片(無骨)
有4個辣度可以揀:BB、小、中、大辣~
我平時係譚仔十小嘅程度,叫左BB辣都唔怕食到流晒鼻水

食落好香花椒味,而且d魚片好入味同好滑

撈底仲有好多寬粉,煙煙韌韌好正

涼拌木耳
醃得幾好食,酸酸地又少少辣咁~
好開胃同清新~
食水煮魚覺得辣嗰時食會解到辣

好有鑊氣!
而且d菜唔老,食落仲好香蒜味

不過個人就覺得油左少少⋯⋯

呢個大愛

超清香,而且好解膩同辣!
個口感係有d似大菜糕,比較爽口嘅

作為一餐嘅結尾真係好perfect
2021-01-31
2021-02-03 29 瀏覽
川之源番黎香港都一段時間,都未去過西營盤站,今日就去環港島游,錦行左一陣就見到呢一間川菜館,而我都好耐冇食過川菜啦,所以就入去試一試我地兩個人就叫左個午市二人套餐,可以有一個涼菜,一個招牌,一個熱菜配白飯,汽水或桂冰粉$248, 而午市都係免+1涼菜就叫左個:重慶口水雞, 份量唔算太多,但雞肉非常夠味,友人就覺好辣,我自己覺得岩岩好招牌酸菜魚片(無骨)我成日都覺得一般既酸菜魚都唔夠酸,我自己就好鐘意食酸D,但係呢一間既酸菜魚就非常之夠酸,我非常滿意,另外魚肉嫩滑,份量十足熱菜手撕包菜自己一般食菜都會食較清淡既,不過出黎食飯,一定會叫一D平時唔會煮既野,乾辣椒+花椒抄埋椰菜,非常惹味香口
川之源

涼菜就叫左個:

招牌

熱菜

2021-02-02 80 瀏覽
跟同事外出工作,順便在附近午餐正街那邊非常鄰近西營盤C出口,相距只有三分鐘路程選擇很多,但還是忍不住吃了川菜店內也有很多年青女士及外籍人士選擇了「午市二人套餐A」 - $248包括涼菜、招牌、熱菜、白飯及飲品或甜品,一套感覺較滿足辣度除了基本的小中大辣,還有BB辣重慶口水雞麻辣鮮爽的口水雞,清嫩的雞肉配上麻香鮮辣的口水汁一入口即嘗到強烈的麻香滋味雞肉炮製得鮮爽嫩滑彈牙,口水汁以約十多種香料調配,層次豐富美味,不會有油溢味酸菜魚片(無骨)無骨的魚片肉質嫩滑肥美,又不易散口感醇厚的酸菜魚湯底,味道新鮮、香辣,又帶點酸手撕包菜將撕成一小片的椰菜炒至帶輕軟,但莖部口感依然帶爽脆味道香辣,又帶點咸鮮及醋酸頭桂花冰粉晶瑩剔透的冰粉,口感像果凍般香生爽滑帶點桂花的清香味,非常解辣及清熱大和豆漿&康師傅酸梅湯
跟同事外出工作,順便在附近午餐
正街那邊非常鄰近西營盤C出口,相距只有三分鐘路程
選擇很多,但還是忍不住吃了川菜
店內也有很多年青女士及外籍人士

選擇了「午市二人套餐A」 - $248
包括涼菜、招牌、熱菜、白飯及飲品或甜品,一套感覺較滿足
辣度除了基本的小中大辣,還有BB辣

重慶口水雞
麻辣鮮爽的口水雞,清嫩的雞肉配上麻香鮮辣的口水汁
一入口即嘗到強烈的麻香滋味

酸菜魚片(無骨)
無骨的魚片肉質嫩滑肥美,又不易散
口感醇厚的酸菜魚湯底,味道新鮮、香辣,又帶點酸

手撕包菜
將撕成一小片的椰菜炒至帶輕軟,但莖部口感依然帶爽脆
味道香辣,又帶點咸鮮及醋酸頭

桂花冰粉
晶瑩剔透的冰粉,口感像果凍般香生爽滑
帶點桂花的清香味,非常解辣及清熱
大和豆漿&康師傅酸梅湯

大和豆漿&康師傅酸梅湯
2021-02-02
午餐
2021-01-31 21 瀏覽
涼涼的天氣很適合吃辣,每次經過正街的川之源都聞到很香的麻辣香,這次就來吃個午餐~沒想到除了本地人外,也不不少外國人捧場呢。入座後店員就先送上一壺茶🫖午市套餐蠻多款式選擇的,這次我們就點了麻辣香鍋二人套餐,附兩碗白飯和桂花冰粉。麻辣香鍋裡面有鮮蝦、肥腸、牛肉片、午餐肉、蓮藕片、土豆片、花菜、大豆芽,很大一鍋份量很足呢,兩個人吃剛好,一上菜就香氣撲鼻鮮蝦炸得香脆,啖啖肉而且充滿口感。必食的肥腸帶點咬勁,煮得很入味!香鍋又麻又辣,十分惹味下飯一流呢。喜歡吃辣的朋友一定會很滿足的說。吃完麻辣香鍋,甜品是清甜的桂花冰粉,晶瑩剔透,冰冰涼涼的帶點桂花幽香,可以吃完清一清味蕾呢~下次會再來試試這家的酸菜魚!

下次會再來試試這家的酸菜魚!

• 麻辣香鍋
2021-01-29 324 瀏覽
將近新年,打算去西環海味街那邊逛逛。中午時份就搭到去西營盤地鐵站,打算先食個lunch,再落正街那邊開始行起。往正街那條電梯途中,我們看到有川菜餐館,因為太耐沒有食過川菜,所以直接入去這間「川之源」。餐館以中式裝修為主,座枱都算相隔分開,坐得舒服。我們二人就點一份「二人套餐」,有特色前菜、熱菜、主食招牌菜、甜品及兩碗白飯,一定可以餵飽我倆。⊚ 1. 熱茶川之源有熱茶供應,所以我們都不用再外加飲品,食川菜飲下熱茶更加合適。⊚ 2. 涼拌木耳涼拌木耳作第一道前菜就最好不過了,黑木耳非常新鮮,吃起來清爽脆口,口感Q彈,再加入酸醋、辣椒末、蒜末、薑末之後,酸酸辣辣的,冰涼又開胃。醒胃的前菜可使簡直清新味蕾再使我更期待下一味更辣的主菜。⊚ 3. 酸辣炒土豆絲菜類之中,我就選了炒土豆絲。我覺得,土豆絲的酸辣度並不太強,非常容易入口,如果是食得辣的,可能要問問餐廳加辣。另外,出面食土豆絲的話,都是只得辣味,不過這裡的卻是有非常重的薯仔味,而且非常爽口,食完簡直想再叫多一碟。⊚ 4. 酸菜魚片(無骨)來到我們期待已久的酸菜魚,午市二人套餐的份量非常足夠,不會出現的爭食的情況。我們點了少辣,所以酸辣味剛
餐館以中式裝修為主,座枱都算相隔分開,坐得舒服。
⊚ 1. 熱茶
熱茶
⊚ 2. 涼拌木耳
⊚ 3. 酸辣炒土豆絲
酸辣炒土豆絲
⊚ 4. 酸菜魚片(無骨)
來到我們期待已久的酸菜魚,午市二人套餐的份量非常足夠,不會出現的爭食的情況。我們點了少辣,所以酸辣味剛好,不會太嗆,亦不會影響魚肉的味道。酸菜魚片這麼惹味的主食,配上熱騰騰的白飯實在一流,酸菜的味道會使到愈食愈開胃,再加上啖啖魚柳,實在是久達了的滋味。
⊚ 4. 桂花冰粉
四川甜點不用說都知是「冰粉」,結尾食返個桂花冰粉可以令剛才被酸辣刺激過的口腔冷卻及回甜,為整頓午餐劃上帶着陣陣桂花香味的句號。
桂花冰粉
實在是太耐冇食過這麼豐富的四川菜,食飽飽後,又開始我們的行程了,實在方便。
2021-01-24
熱茶
酸辣炒土豆絲
2021-01-26 19 瀏覽
Value for money lunch set spotted in sai ying punSet for two $248-Beef and ox tripe in chilli sauceUnlike those u can have elsewhere whereThey are not in big and thick slices but tiny and thinBut turns out working really well with the sauce as the entire meat can be soaked completely in spice-Fish slices with pickled vegetablesHaven’t expect such a big bowlSourness is relatively lightWhich makes it a very good soup with riceFinished my entire bowl of rice in a wink!-Shredded cabbages in spicy an

Set for two $248

Sourness is relatively light

-Shredded cabbages in spicy and sour sauce
Smells good!
Definitely a must order for those who hate vege
This is completely different!