星期四晚的峇里堂 人山人海閒說是YouTuber介紹後 景況而我是二次到訪提起印尼🇮🇩菜 我只懂得這一家餐廳🥰 ⋆__ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ___ ⋆🐮 不變•招牌巴東牛肉$150 &白飯$15牛肉是牛𦟌肉 半腍半韌醬料用椰漿、月桂葉、石栗慢慢燜煮醬汁充滿層次 有洋蔥跟蒜頭等香再散發出荳跟同月桂葉軟腍牛肉 與醬汁融為一體 超有層次🤩醬汁送飯一流 🍽印尼串燒: 沙爹莉莉& 羊肉& 雞肉沙爹莉莉$46@2串莉莉是用魚和蝦肉製成口感有點似韓國魚糕最重點是醬汁 花生味恰到好處羊肉$40@2串 羊肉燒至焦焦 帶輕輕的羊羶香配印尼醬汁 口味較甜雞肉$35@2串雞肉 肉嫩多汁 配 沙爹醬好惹味🍨峇里堂珍多公雞冰冰 $60用傳統公雞碗 很適合打卡📸碗內配料豐富 包括椰子雪糕、紅豆、芒果、珍多冰&刨冰------------------------------

星期四晚的峇里堂 人山人海
閒說是YouTuber介紹後 景況
而我是二次到訪
提起印尼🇮🇩菜 我只懂得這一家餐廳🥰

⋆__ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ___ ⋆
🐮 不變•招牌巴東牛肉$150 &白飯$15
牛肉是牛𦟌肉 半腍半韌
醬料用椰漿、月桂葉、石栗慢慢燜煮
醬汁充滿層次 有洋蔥跟蒜頭等香

配 沙爹醬好惹味

🍨峇里堂珍多公雞冰冰 $60
用傳統公雞碗 很適合打卡📸
碗內配料豐富
包括椰子雪糕、紅豆、芒果、珍多冰&刨冰

2023-09-02 184 瀏覽
#港女覓食到尖沙咀一直都想食印尼菜,呢間餐廳嘅味道都好食🤤係調教過岩港人口味啦~✨招牌巴東牛肉 $150鐘意食辣嘅我今次揀左多奶😍牛肉係用牛展肉,食落有咬口,而且係片片牛肉都掛到汁,配埋辣味更惹味!✨金貝飯 $34雖然唔明點解個巴東牛肉無跟埋飯比我,不過單點緊係試下啲特別少少嘅飯。金貝飯食落粒粒分明,而且食到由香茅檸檬葉薑黃椰汁烹調出嚟嘅香料味~用黎配巴東牛肉個汁一流👍🏻✨峇里堂海鮮煎 $91夠熱夠味道,入面有蝦仁和小元貝混合蛋漿煎成~上面有芽菜和青瓜,配埋甜甜地嘅醬汁,食落更清新。上面嘅蝦片鬆脆,一上枱好食左先,放耐左點左汁就會淋左。✨雙色咖央多士 $40烘過的多士夾上咖央醬和軟牛油~軟滑牛油&咖央醬可以豐富口感🤤好食的多士可當甜品啊~✨雞肉串 $35只有2串雞肉串,烤得有點乾,感覺不特別好吃🙈✨沙爹莉莉 $46魚+蝦的成份,食落淋身的🤣同樣想試下新野,不過不特別好吃🤪✨峇里爽翠 $54純粹係有汽的益力多味飲品,呢杯飲落會較解渴。✨峇里日落 $54純粹係忌廉鮮奶味的飲品~不過杯野好靚,可以打卡😆總結人均消費💸:$252/1人味道:🌕🌕🌕🌑🌑份量:🌕🌕🌕🌑🌑服務:🌕🌕🌕🌕🌑 質素:🌕🌕
#港女覓食到尖沙咀

✨招牌巴東牛肉 $150

✨金貝飯 $34

✨峇里堂海鮮煎 $91
上面嘅蝦片鬆脆,一上枱好食左先,放耐左點左汁就會淋左。

✨雙色咖央多士 $40
烘過的多士夾上咖央醬和軟牛油~
軟滑牛油&咖央醬可以豐富口感🤤
好食的多士可當甜品啊~

✨雞肉串 $35
只有2串雞肉串,烤得有點乾,感覺不特別好吃🙈

✨沙爹莉莉 $46
魚+蝦的成份,食落淋身的🤣同樣想試下新野,不過不特別好吃🤪

✨峇里爽翠 $54
純粹係有汽的益力多味飲品,呢杯飲落會較解渴。

✨峇里日落 $54
純粹係忌廉鮮奶味的飲品~不過杯野好靚,可以打卡😆

總結
人均消費💸:$252/1人
味道:🌕🌕🌕🌑🌑
份量:🌕🌕🌕🌑🌑
服務:🌕🌕🌕🌕🌑
質素:🌕🌕🌕🌕🌑

🍴 峇里堂 (尖沙咀)
📍尖沙咀彌敦道176號The Nate3樓
::::::::୨୧::::::::୨୧::::::::୨୧:::::::::୨୧:::::::::
#hkfoodie#eat#gathering
#food #foodphotography #foodblogger #foodstagram #instafood #hkfood #foodpics #photooftheday #foodie #foodlover#foodholiceatdiary #foodielife #尖沙咀美食
2023-09-02 203 瀏覽
最近睇完youtube介紹,所以好想去試一次食印尼菜! 平日晚餐時間,大概等了30分鐘~ 第一次嘗試印尼菜,總共叫了 5 款ITEMS~ 唔知係咪漏左單,等左40分鐘。全場坐滿 只有兩個staff,我地都唔好意思問眼見比我地遲入既隔離枱食物都上齊,我地先問,但其中一個staff 就咁話野食係要等,亦都無幫我地查看。我地等多陣再問另一位同事,佢即刻幫我地睇,五分鐘後野食就到。。。。 峇里參峇醬原條煎魚 Ikan Goreng Bali。$130- 酸酸甜甜 , 感覺有啲似辣版糖醋松子魚- 煎得香脆,但比較多骨 金貝飯 Nasi Kuning $34 - 之前未聽過,係一種由香茅、檸檬葉、薑黃等多種香料,加新鮮椰汁,烹調6小時蒸成的香料飯- 本身因為點的小菜都有醬汁,所以想叫白飯,但睇完金貝飯介紹就決定試一試峇里。島 Bali Colada $54(Pineapple/pineapple juice/fresh coconut milk/ palm sugar) - 見到闆娘一直在水吧忙,一個人做全場飲品甜品真的很利害!- 因為天氣好熱,飲品一上枱幾乎兩分鐘飲哂~絕對是全餐飯最喜歡的i

全場坐滿 只有兩個staff,我地都唔好意思問

- 酸酸甜甜 , 感覺有啲似辣版糖醋松子魚
- 煎得香脆,但比較多骨

金貝飯 Nasi Kuning $34

峇里。島 Bali Colada $54
- 見到闆娘一直在水吧忙,一個人做全場飲品甜品真的很利害!
- 因為天氣好熱,飲品一上枱幾乎兩分鐘飲哂~絕對是全餐飯最喜歡的item!

巴東牛肉 Rendang Sapi $149
- 入口即化的軟嫩牛肉 ,大概有 6-7 件
- 送飯一流~ 建議送白飯!
巴東牛肉

峇里堂珍多公雞冰冰 Es Krim Cendol $60
- 店舖自家製珍多冰用,班蘭葉和綠豆粉製成粉條,配料仲有大樹菠蘿, 紅豆和雪糕
- 刨冰加椰子雪糕,做飯後甜品解膩十分好!

有興趣既朋友可以支持下!
但暫時我就未必會二訪喇~
2023-08-16
30 分鐘 (堂食)
2023-08-28 213 瀏覽
因為Mill MILK 嘅介紹,終於可以Lunch time 試到印尼炒飯、金貝飯、巴東牛肉同雙色咖央多士! 🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞

【Lunch Set 印尼炒飯 Indonesian Fried Rice】  $66 印尼炒飯一上果陣熱辣辣,好有鑊氣,香咪一聞到就食慾大增。同埋,開半嘅車厘茄砌咗對眼仔係果飯上面,令人會心微笑。  【峇里之天堂茶 Paradise Rooibos Tea Blend】跟餐價 $17 Rooibos Tea 喺英國飲過一次,個種香料味好特別,今次喺呢度見到,特登叫返杯嚟回味下。 香味依然獨特,店主Joanne 有提醒要焗多陣先飲,可以添一次熱水,第二轉熱水就無乜味。第一轉果然都係仲好飲。  🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸 【Lunch Set 巴東牛肉飯配金貝飯 Beef Rendang with Turmeric Rice】 $73+$10 金貝飯睇完Mill MILK 有介紹Sabar 師傅嘅金貝飯,一定要加錢試試,飯味好香,又唔喺海南飯果種黃油飯,金貝飯無咁油,乾身D,又Keep 到果香味。  巴東牛肉第一次食,牛肉煮得好腩。   【玫瑰之香普

印尼炒飯

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸

巴東牛肉飯配金貝飯

【玫瑰之香普洱 Rose Chinese Puli Tea】跟餐價 $17 第一啖玫瑰味好出,普洱味亦唔會太濃味。

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸 【雙色咖央多士Kaya Toast】 $40

咬落口幾脆身,最特別喺綠色果醬,有種煙韌嘅口感,好似斑蘭糕果種煙煙韌韌,唔錯唔錯。

🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞

整體評價:  餐廳12點開了沒多久便進內,二人枱正常Size 不算特別大,水就自助吧枱裝。芒果珍多雪糕冰Mango Cendol 仍未試到,會再去。店主Joanne真的好落力,印尼傳統菜結合新一代努力,令我在香港也能試到印尼菜。   總評:(🐱🐱🐱🐱🐱為滿分)

環境:🐱🐱🐱
印尼炒飯
巴東牛肉飯配金貝飯
  • 金貝飯
2023-08-27 156 瀏覽
YouTuber 介紹完,即刻人山人海,店鋪個vibe幾舒服,巴東牛肉出色,仲要唔太辣👍另外個魚(唔記得咩名),我差唔多連骨都食埋🤣,兩個人$400埋單,價錢合理仲免加一,一個很好的用餐體驗
2023-08-27
  • 巴東牛肉
2023-08-26 3714 瀏覽
餐廳12:00營業, 早了點來, 本想在餐廳門前等候, 升降機到達餐廳樓層, 打開𨋢門竟是拉閘, 沒有等候的位置, 唯有回到地下等候。餐廳佔地全層, 兩邊的大玻璃窗採自然光, 甚是舒適。看了看餐牌, 點了一款主食和一款甜品:1) 不變·招牌巴東牛肉飯 $73 金貝飯底 $102) 峇里堂珍多公雞冰冰 $60不變·招牌巴東牛肉飯可選珍珠香飯或加錢轉金貝飯, 根據餐廳提供的資料, "金貝飯是一種由香茅, 檸檬葉, 薑黃等多種香料, 混合新鮮椰汁, 烹調前後6小時蒸成的香料飯, 加上選用高級珍珠米, 飯粒粒粒分明, 味道清新, 香而不膩", 看見描述也感覺美味, 最後選了金貝飯。金貝飯飯粒乾身, 粒粒分明, 色澤均勻, 入口香甜, 值得推介。青瓜和車厘茄是唯一的菜蔬, 如可多少少, 營養將更均衡。醬汁入口先甜後辣, 辣度不高, 不太能吃辣的應該也能接受。巴東牛肉有4件, 肉質軟綿, 其中1件較有咬口, 但也是軟腍的。牛肉煮得入味, 充滿醬汁的香口甜辣, 十分惹味。峇里堂珍多公雞冰冰以公雞碗和匙奉上, 甚有feel, 不過湯匙吃冰增加了難度。刨冰質感偏向硬的碎冰, 不是入口即溶的綿綿冰, 吃到

看了看餐牌, 點了一款主食和一款甜品:
1) 不變·招牌巴東牛肉飯 $73 金貝飯底 $10
2) 峇里堂珍多公雞冰冰 $60

峇里堂珍多公雞冰冰
峇里堂珍多公雞冰冰以公雞碗和匙奉上, 甚有feel, 不過湯匙吃冰增加了難度。刨冰質感偏向硬的碎冰, 不是入口即溶的綿綿冰, 吃到中途, 冰溶化速度加快, 變成糖水。配料有大樹菠蘿, 珍多, 紅豆和雪糕。大樹菠蘿味道不重, 甜甜的, 又爽口。珍多軟腍, 稍微輕壓即變蓉, 與我認知的珍多冰的珍多質感不同。紅豆軟綿, 是刨冰的最佳拍擋。雪糕椰子味道滿滿, 仿佛是整個刨冰的主角。
2023-07-24
2023-08-26 178 瀏覽
從小都有去印尼餐廳吃飯因父親是印尼華僑; 多數會食沙嗲, Gado Gado, 珍多冰等; 今天剛好見到這間餐廳, 情意結下過來試試, 都推介不少出品, 因等待要點時間取了票後, 前面還有18個號碼, 有點肚餓, 便落地下吃了其他餐廳的食品. 前後不到半小時, 再上來時被告之下午4點多已截單, 我只有一人便讓我入座, 淺嘗了雙色咖央多士及Rose Latte, Gado Gado售罄. 咖啡可以 , 多士有些失望, 不夠熱, 面包不香脆我曾在觀塘新商場的一間日式Cafe(暫停營業)吃過一份我覺得最好味的多士, 牛油是紐西蘭名牌, 又夠厚又香, 面包是自家製, 無得比較. 下次有機會再來試試其他名物.
2023-08-26
2023-08-26 473 瀏覽
四位由19:45等到20:45先可以入座,中間不停入兩位,完全唔記得有四位客人等緊,要親自上前再三查詢先hold起啲枱🙄食物質素差,款式同味道完全唔正宗,上菜速度都好慢,差唔多21:30先上齊菜,但員工同企水吧嘅老闆娘已經好似打仗咁準備收舖,當全店得返一枱客嘅時候,員工開始有啲唔禮貌嘅說話俾客人聽,老闆娘更加有啲不禮貌嘅眼神😒總之就性價比極低🤢同一個價錢我係出面食到更正宗嘅印尼菜!真係未試過食一間餐廳食到我咁唔滿意要嚟寫劣評🤮
2023-08-25
60 分鐘 (堂食)
2023-08-26 111 瀏覽
還記得幾年前去了馬尼拉旅行後 迷上了當地的食物 一直都好想在香港搵返類似嘅食物 無意中看到社交平台推介 好似好好食的樣子 就被吸引過去·特別是 ➡️雙色咖央多士 睇下!果塊厚厚的牛油🧈 咖央多士 可說是我的最愛 真的超愛 無論去到哪裡只要餐單上有這道菜 就必定會嗌 依間餐廳的咖央多士沒有令我失望實在太感動了 外觀雖然平平無奇 但味道是可以直接打滿分💯咖央醬和牛油份量啱啱好 講真!我自己可以吃到4塊 哈哈哈😆推薦!!·➡️印尼咖喱牛筋腩飯 這家的咖哩真的超上頭 一試便會愛上 回不了頭那種程度 牛腩的份量也是蠻多的 兩個人分著食也可以 這個咖哩味道調教得剛剛好 令人食慾大增🥰 推薦!·➡️蝦醬炒通菜 炒得超級香口 獲氣十足 超入味👍🏻輕輕推一下👍🏻➡️玫瑰之香普洱 超香玫瑰花味的普洱茶 喝完晚上睡不了yeah😆其他的菜式都是正常發揮 沒有令人有驚豔的感覺啦
特別是 ➡️雙色咖央多士

超香玫瑰花味的普洱茶 喝完晚上睡不了yeah😆
其他的菜式都是正常發揮 沒有令人有驚豔的感覺啦
  • 雙色咖央多士
2023-08-24 97 瀏覽
約左好耐無見嘅朋友尖沙咀聚餐,唔想係海港城同人迫,就諗住係山林道睇下有咩特別嘅餐廳🤓竟然見到有間環境精緻嘅印尼餐廳,我定要上去試下啦🤗餐廳規矩,無論幾多人都好,必須要所有人齊晒先可以入座,所以如果你哋一大班朋友,你記得唔好遲到啊,如果唔係就要喺門口等好耐lu✅雙色咖央多士多士好脆,但絕對唔會戒口,薄薄嘅咖央醬+冰凍嘅牛油🧈真係一級享受,必點👍🏻👍🏻🉑印尼串燒餐廳規定每款最少必須點兩串。燒物外皮唔算好趣,醬汁花生味偏甜,我自己就一般般✅印尼炒飯味道我自己就幾喜歡🥰唔會太鹹🥰因為平時係啲茶餐廳食印尼炒飯係會勁油,同埋勁鹹🉑炒四季豆四季豆住得幾好,仲keep到嗰個脆度,不過醬汁都係有少少偏甜,但係食內阻就會有少少辣味走出嚟今日朋友戰鬥力一般,甜品唯有下次再嚟試。不過夜晚可能真係太多人等位,我哋啲嘢食上晒嚟之後,啲侍應就係咁喺我哋側邊行嚟行去,食物一食完就即刻收晒啲碟,然後放低張單🫣不過都明嘅,想快啲返枱接下枱客。但係建議如果佢真係想個客喺指定時間走,不如set 用餐時間,起碼我會知道幾時要走,始終有時朋友好耐冇見,出嚟一齊食飯都係想傾吓偈,如果餐廳有指定用餐時間,咁嗰日我可能會揀過第二間食😊
我定要上去試下啦🤗

✅雙色咖央多士

🉑印尼串燒

✅印尼炒飯

🉑炒四季豆

今日朋友戰鬥力一般,甜品唯有下次再嚟試。
2023-08-22
15 分鐘 (堂食)
  • 雙色咖央多士
2023-08-22 162 瀏覽
第一次來到這家餐廳,一進門口已排長龍,我們二人同行等了15分鐘才能安排入座,座位不算寬敞,店內環境不算優雅,但是食物的質素非常高。我們柯打了雙色咖央多士,峇里堂海鮮煎,淨咖喱牛🐮腩,珍多冰冰🧊。雙色咖央多士非常值得推介,脆脆的外層夾著內面的果醬,外脆內軟,而且帶點冰涼,吃落口感一流。咖喱牛腩也是非常好味,不但牛腩肉質很淋,而且非常入味,加上用了特別的椰漿,吃落味道非常不一樣。海鮮煎也是非常香口好味,珍多冰冰吃落不太甜,非常好味,下次必定再來光顧
咖喱牛腩
珍多冰冰
峇里堂海鮮煎
咖喱牛腩
珍多冰冰
峇里堂海鮮煎
餐廳唔算好大,裝修簡潔整體都幾企理今次係星期六去食午餐🍱見到餐廳有好多印尼姐姐幫襯,所以覺得嘢食應該都係正宗印尼口味🇮🇩叫左兩個飯, 一份沙律🥗⭐️不變 招牌巴東牛肉飯⭐️巴東醬汁有D似咖哩咁但完全唔辣,味道偏甜好有印尼風味🤤牛肉係牛展,有一定厚到👍🏻炆得好淋,好入味同個醬汁一齊食好夾汁既份量足夠,不過牛肉份量唔算多,如果多啲會好啲😆⭐️印尼沙爹炒豬肉飯⭐️啲豬肉炒到好香😍配埋印尼沙嗲醬同炒洋蔥入口非常惹味食落好有滿足感😀喺呢度推介菜之一🔥⭐️加多加多沙律⭐️呢個係印尼傳統蔬菜沙拉有雞蛋,椰菜,青瓜,薯仔,銀芽,長豆角,蝦片沙律醬,食落幾似沙嗲味🧐不過個人口味上都係喜歡西式沙律多啲🙈總結: 整體黎講係一間好有印尼風味嘅餐廳🇮🇩特別推介印尼沙爹炒豬肉飯😋嘢食整體份量唔算多,所以性價比一般
餐廳唔算好大,裝修簡潔
整體都幾企理

今次係星期六去食午餐🍱
叫左兩個飯, 一份沙律🥗

⭐️不變 招牌巴東牛肉飯⭐️
巴東醬汁有D似咖哩咁
但完全唔辣,味道偏甜
好有印尼風味🤤
牛肉係牛展,有一定厚到👍🏻
炆得好淋,好入味
同個醬汁一齊食好夾
汁既份量足夠,不過牛肉份量唔算多,如果多啲會好啲😆

⭐️印尼沙爹炒豬肉飯⭐️
啲豬肉炒到好香😍
配埋印尼沙嗲醬同炒洋蔥
入口非常惹味
食落好有滿足感😀
喺呢度推介菜之一🔥

⭐️加多加多沙律⭐️
呢個係印尼傳統蔬菜沙拉
有雞蛋,椰菜,青瓜,薯仔,銀芽,長豆角,蝦片
沙律醬,食落幾似沙嗲味🧐
不過個人口味上都係喜歡西式沙律多啲🙈

嘢食整體份量唔算多,所以性價比一般
  • 印尼沙嗲炒豬肉飯
2023-08-19 387 瀏覽
睇MM過嚟食 點知啲嘢好普通態度又差🥲 未試過食嘢咁趕又冇被尊重。。啱啱先食晒啲嘢就即刻過嚟收走,坐監都冇咁慘,嗰個阿姨好唔尊重人,對我同對其他客人都又唔耐煩又趕人走咁炒飯好普通平時求其一間餐廳都好食過呢間,覺得都係賣故事多,淨係可以咁講唔覺得抵食,服務到食物味道都冇一樣嘢值得表揚,唔會再嚟食。啲嘢又普通啲態度又差,真係俾佢哋個故事氹咗黎,食落完全唔係呢回事真係求其去大家樂食個炒飯仲好,起碼唔使俾人咁對待啲嘢食藥唔係好食
2023-08-16 170 瀏覽
睇完Mill Milk 介紹就想食,懷疑會多人,所以揀平日夜晚黎。無得book 位。7點3黎到。一出𨋢成個門口都係人。原來因為出餐,俾錢同等位都係同一個位,塞住曬。攞完飛去附近行咗陣,大約7點9就有位。嘢食都預佢出得慢,因為始終真係好多人。睇到啲侍應其實都好慘,尤其間餐廳係長型,真係行到pk. 不過態度都幾好。巴東牛肉好味,好少辣,幾香,牛都淋同都成8大舊。印度炒飯都炒得唔錯,咁多人都砌碟砌得咁靚都算係咁。個人以前響西環食過貴價印尼炒飯,覺得呢個啲香料唔夠,無咁惹味,感覺家庭式啲,淡啲。雞沙嗲串啲肉好滑,個醬好香。羊就比較蘇但我愛。食完聽到前台話8點半已經截單,因為實在太多人,真係做唔切。這就是youtube 的力量。埋單每人160. 算抵食啦. 會返黎至少試個珍多冰,但都係等你無咁多人先。

巴東牛肉好味,好少辣,幾香,牛都淋同都成8大舊。

雞沙嗲串啲肉好滑,個醬好香。羊就比較蘇但我愛。

印尼特色炒飯
30 分鐘 (堂食)
印尼特色炒飯
2023-08-14 122 瀏覽
呢間新式裝修主打印度峇里島菜位於佐敦近尖沙咀嘅位置,菜式包括巴東牛肉、咖央多士、串燒等傳統美食😙😙雙色咖央多士($40)雙色嘅多士本身已經好吸引,凍嘅鮮奶油再配上好多嘅斑蘭醬簡直係一流😍😍多士仲要焗到好脆,大推!招牌巴東牛肉($149)呢個牛肉配飯一流,所有香料洋蔥等多攪拌成醬汁,令好有層次感嘅汁融為一體,牛肉嘅筋部份亦都非常彈牙,亦都完全唔辣!峇里醬炒四季豆($70 )好好奇峇里醬係咩味,係形容唔到但又有啲辣而且好惹味😚😚金貝飯($34)比起白飯有另外一個薑黃飯嘅選擇,仲用咗啲香茅同檸檬葉一齊煮,唔知係咪佢哋嘅米嘅品種定係烹調嘅方法可以整到粒粒分明好乾身🤤清。島風($52)包含着香茅、檸檬葉、training、檸檬汁等嘅梳打水,非常清新亦都唔會太甜😙

雙色咖央多士($40)

招牌巴東牛肉($149)

峇里醬炒四季豆($70 )
好好奇峇里醬係咩味,係形容唔到但又有啲辣而且好惹味😚😚

金貝飯($34)

清。島風($52)