2023-07-06 245 瀏覽
廣告見到呢間聲稱自己嘅『巴東牛肉』是最正宗的煮法用咗 20 幾年研製👩🏻‍🍳做資搜:發現印尼菜分好多唔同嘅煮法、口味佢所謂嘅正宗,係邊豎嘅正宗?🤔🍸峇里。竹林-$54 (左)(班蘭、伯爵茶、青檸、香茅、梳打水、糖)MENU 英文版寫了“GULA"印尼馬拉一。有好多種唔同既糖椰糖、棕櫚糖价、紅糖、食糖。全部個名都 LUNG 住 “GULA“呢個字究竟呢杯用既係邊種?唔知味道不突出青檸、香茅🍀清新班蘭,有既。。好弱好弱~白爵茶🍂,SUPPOSE係好出嘅一個味,但飲唔到🤷🏿‍♀️甜度又是無得揀🍸峇里• 日落-$54 (右)(柚子、蝶豆花、蜂蜜、忌廉鮮奶)『柚子、蜂蜜』咪就係柚子蜜囉甜度無得揀有CREAM SODA中和咗個甜面頭既玫瑰花兒比我攪到仙女散花咁一路浸住,飲到落底,個玫瑰味就會好出有蝶豆花既野都係FOR打卡用唔打卡唔使叫無峇里風情的一杯DRINK峇里式惹味豬肋全骨 -$128#讚咗先:3大件,每件3條RIBS正常有少許肥膏,肉都淋筷子用啲力,就分開到啲RIBS一個字:甜!印尼式惹味=甜?末去到甜到封喉就是你不會預印尼菜是這個味道👅金三飯-$34即是黃薑飯基本香料:椰奶、香茅、黃薑、檸檬
廣告見到呢間聲稱自己嘅『巴東牛肉』是最正宗的煮法
用咗 20 幾年研製👩🏻‍🍳

做資搜:發現印尼菜分好多唔同嘅煮法、口味
佢所謂嘅正宗,係邊豎嘅正宗?🤔

🍸峇里。竹林-$54 (左)
(班蘭、伯爵茶、青檸、香茅、梳打水、糖)
MENU 英文版寫了“GULA"
印尼馬拉一。有好多種唔同既糖
椰糖、棕櫚糖价、紅糖、食糖。
全部個名都 LUNG 住 “GULA“呢個字
究竟呢杯用既係邊種?唔知
味道不突出

青檸、香茅🍀清新
班蘭,有既。。好弱好弱~
白爵茶🍂,SUPPOSE係好出嘅一個味,但飲唔到🤷🏿‍♀️
甜度又是無得揀

🍸峇里• 日落-$54 (右)
(柚子、蝶豆花、蜂蜜、忌廉鮮奶)
『柚子、蜂蜜』咪就係柚子蜜囉
甜度無得揀
有CREAM SODA中和咗個甜
面頭既玫瑰花兒比我攪到仙女散花咁

一路浸住,飲到落底,個玫瑰味就會好出
有蝶豆花既野都係FOR打卡用
唔打卡唔使叫
無峇里風情的一杯DRINK

峇里式惹味豬肋全骨 -$128
#讚咗先:3大件,每件3條RIBS
正常有少許肥膏,肉都淋

筷子用啲力,就分開到啲RIBS
一個字:甜!

印尼式惹味=甜?
末去到甜到封喉
就是你不會預印尼菜是這個味道👅

金三飯-$34
即是黃薑飯
基本香料:椰奶、香茅、黃薑、檸檬葉ETC都食到
個黃薑味 - 覺得算做得出味
之前吃過都只是得個色
店方選用了 『高級珍珠米』
但。。珍珠米?唔明點解用珍珠米

份量是:
食完成碗,阿媽都怕個女仲肚餓的份量

不變・招牌巴東牛肉-$149
一講印尼菜,除佐lndome //蝦片
色東牛肉(Rendang),未食過都聽過
店方用了牛𦟌肉
半腍半韌啦,係需要少少牙力的
menu的巴東牛肉是偏深近黑色
店方亦表示用椰漿、月桂葉、石栗慢慢燜煮牛𦟌
化學反應/糖,經時間高溫處理,理應好黑
但有圖有真相

呢個dish唔係差。
係擺得入口的,我哋都清了碟
🫦又係好甜🫦太甜
OKAY!爪哇嘅印尼菜的確比其他地區嘅印尼菜甜
但唔係齋甜,係鹹甜!
鹹呢?

峇里參峇醬原條煎魚-$170
相逢恨晚!叫得太遲!
呢條魚係全晚最好食嘅一個DISH 💋
外皮脆卜卜連鰭邊都很脆
肉嫩,不腥
肚位,不苦
鱗,去得乾淨

講吓個醬:
參峇醬(SAMBAL),馬來西亞、南洋、東南亞菜常用的PASTE
店方用的是『峇里參峇醬』
>>辣椒、椰糖、香茅、紅蔥頭、香檸葉、番茄蝦醬
味道都係偏甜,而且較後段時間嘅甜味更出
建議上菜趁熱即食

峇里堂珍多公雞冰冰 - $60
>>珍多、大樹菠蘿(罐頭)、紅豆、椰子雪糕三、椰糖(自家製)

綠色嘅珍多(比平日大家認知的口感,有出入這裡的珍多,口感綿爛。

知道他們是自家製。。是峇里特式?

外界很少會喺呢個甜品加大樹菠蘿
他們有,很開心
但明顯是罐頭
可以選擇後上,GooD

2023-07-05 147 瀏覽
天氣愈來愈熱🥵攪到真係無咩胃口係尖沙咀山林道發現到意間🥰特色峇里菜叫峇里堂🤩原來開業四十年嫁啦!但裝修行文青風,好多玻璃採光好對風九龍公園綠油油樹木,感覺舒適自在。今次就叫左招牌巴東牛肉 $149配金貝飯$34一上枱就香氣撲鼻🤩令人流口水嘅感覺醬汁濃郁厚身帶椰香味,可加辣牛肉方面炆得好淋好軟身,基本上唔洗點咬添完全令我對炆牛肉會鞋口難咬嘅一般睇法!絕對推介俾第一次去嘅朋友要試吓金貝飯唔係普通黃薑飯!^_^好清香不膩口食完有能平衡濃味醬汁感。金貝飯是一種由香茅、檸檬葉、薑黃等多種香料,混合新鮮椰汁,烹調前後6小時蒸成的香料飯,加上珍珠米,飯粒粒粒分明,味沛汽新,香而不膩。印尼惹味沙爹炒豬肉 配米餅 $100意個沙爹汁係我鍾意嘅🥰味道偏甜有花生香味加上炒過嘅洋蔥🧅加多一份甜香配上米餅食脆口十足😂配搭一流串燒 羊肉$40 雞肉 $35串燒要兩款起先可以叫每款兩串,即叫即燒醬汁較少。珍多冰冰 $60好大碗啱哂分享食!配料豐富顏色紛紛吸引底層椰汁夠唔會過淡。峇里•爽翠 $54菠蘿汁、青檸、益力多、梳打水味道清新解渴峇里•日落$54柚子、蝶豆花、蜂蜜、忌廉鮮奶賣相精緻吸引,味道清新
天氣愈來愈熱🥵攪到真係無咩胃口
係尖沙咀山林道發現到意間🥰特色峇里菜
叫峇里堂🤩原來開業四十年嫁啦!
但裝修行文青風,好多玻璃採光好對風九龍公園
綠油油樹木,感覺舒適自在。

今次就叫左招牌巴東牛肉 $149
配金貝飯$34
一上枱就香氣撲鼻🤩令人流口水嘅感覺
醬汁濃郁厚身帶椰香味,可加辣
牛肉方面炆得好淋好軟身,基本上唔洗點咬添
完全令我對炆牛肉會鞋口難咬嘅一般睇法!
絕對推介俾第一次去嘅朋友要試吓
汽新,香而不膩。

印尼惹味沙爹炒豬肉 配米餅 $100
意個沙爹汁係我鍾意嘅🥰味道偏甜有花生香味

加上炒過嘅洋蔥🧅加多一份甜香
配上米餅食脆口十足😂配搭一流

串燒 羊肉$40 雞肉 $35
串燒要兩款起先可以叫每款兩串,即叫即燒
醬汁較少。

珍多冰冰 $60
好大碗啱哂分享食!配料豐富顏色紛紛吸引
底層椰汁夠唔會過淡。

峇里•爽翠 $54
菠蘿汁、青檸、益力多、梳打水
味道清新解渴

峇里•日落$54
柚子、蝶豆花、蜂蜜、忌廉鮮奶
賣相精緻吸引,味道清新
2023-07-03 155 瀏覽
🇭🇰✨尖沙咀66年歷史印尼餐廳🇮🇩第一次食印尼菜,覺得幾新奇好味😋原來餐廳1957年已經開業,歷史悠久,喺疫情下仍然屹立不倒;雖然係樓上鋪,但係平日夜晚都幾多客人,七點左右去到未必有位😱如果有朋友喺附近收工,就最好早少少上去攞定位先😉全日都係免加一,相信呢點吸引咗唔少人幫襯😝① 峇里堂珍多公雞冰冰 🍨 $60🔹用公雞碗上都幾特別,適合打卡🤣有椰子雪糕、紅豆、芒果、珍多冰,配料豐富② 不變•招牌巴東牛肉 🐮 $149🔹牛肉軟腍,醬汁甜甜地帶香料味,送飯一流③ 印尼惹味炒沙嗲豬肉配米餅 🐷 $100🔹個醬嘅味有似糖醋排骨🤣鹹鹹甜甜嘅豬肉絲配上脆口嘅米餅,幾好味😋④ 金貝飯 🍋🍚 $34🔹金貝食係一種由香茅、檸檬葉、薑黃等多種香料,混合新鮮椰汁,烹調前後6小時蒸成的香料飯;餐廳選用咗珍珠米,飯粒分明,帶清新嘅香料味⑤ 峇里·爽翠 🍹$54🔹由菠蘿汁、青檸、益力多、梳打水溝埋,雖然甜度固定,但仍然好refreshing ,唔會好甜📍 峇里堂 (尖沙咀)尖沙咀彌敦道176號The Nate3樓
🇭🇰
✨尖沙咀66年歷史印尼餐廳🇮🇩

① 峇里堂珍多公雞冰冰 🍨 $60

② 不變•招牌巴東牛肉 🐮 $149
🔹牛肉軟腍,醬汁甜甜地帶香料味,送飯一流

③ 印尼惹味炒沙嗲豬肉配米餅 🐷 $100

④ 金貝飯 🍋🍚 $34

⑤ 峇里·爽翠 🍹$54

📍 峇里堂 (尖沙咀)
尖沙咀彌敦道176號The Nate3樓
2023-07-02 125 瀏覽
雙色咖央多士($40):多士香脆,牛油凍凍地,咖央醬香濃唔太甜,好味但好邪惡。加多加多沙律($78):醬汁有驚喜,香茅突出。有椰菜絲,青瓜絲,豆角,薯仔,雞蛋。醬汁香濃又清新。(上網睇話加多加多嘅醬係沙嗲醬,但感覺味道同串燒嗰啲好似唔同)串燒:一份兩串起,叫左雞同羊。味道正常,羊唔臊但燒得有啲乾。沙嗲醬可以多啲。印尼特色炒飯($93):炒得乾身,飯粒分明。調味適中,少少辣好惹味。蝦片香脆,配炒飯或沙律都好食。甚摩汁牛肉($110):食落似日式野,醬汁甜甜地,牛肉係大大塊肥牛,但脂肪較少,有牛肉味。薯仔粒應該炸過,外皮有口感,內裏鬆軟。峇里.爽翠($54):特色飲品偏貴,其實只係乳酸飲品加果汁加梳打水,味道正常發揮。餐廳有水提供,自助形式自己斟水。呢個價係尖沙咀嚟講性價比ok,係飲品貴啲。上菜速度都快,但感覺有啲趕,限時80分鐘。
2023-07-01 376 瀏覽
話說前排喺IG見到啲Foodie介紹呢間印尼餐廳,影到啲食物鬼咁靚,就諗住嚟試一試。用餐當晚係星期五,餐廳都算full 。先唔好講正唔正宗,食物質素嚟講,無一樣嘢稱得上好食。第一樣上嘅係峇里堂海鮮煎第一啖放入口,咁似煮得過熟嘅蝦仁炒蛋嘅?第二啖,喂,油得嚟又唔夠味嘅?其本上哩道菜嘅主要味道來源,就係上面嗰Pat沙嗲醬,唔值$88。第二道菜:印尼特色炒飯一啲都唔特色嘅特色炒飯飯粒唔夠乾身,欠缺鑊氣第三道菜:雞肉+雞軟骨串燒上錯咗羊肉串都算,雞肉肉質霉嘅千祈唔好叫串燒第四道菜:不變。招牌巴東牛肉算係全晚最正常嘅一道菜,不過不失最後:峇里堂公雞珍多冰冰全晚最期待嘅甜品,亦都係最失望嘅一道菜同餐牌上面幅圖勁大落差水汪汪,好似一碗溶咗嘅冰咁,珍多冰又唔爽感覺被騙了…總結:哩喥真係好多打手…

第一樣上嘅係峇里堂海鮮煎

第一啖放入口,咁似煮得過熟嘅蝦仁炒蛋嘅?
第二啖,喂,油得嚟又唔夠味嘅?

第二道菜:印尼特色炒飯

一啲都唔特色嘅特色炒飯
飯粒唔夠乾身,欠缺鑊氣

第三道菜:雞肉+雞軟骨串燒

上錯咗羊肉串都算,雞肉肉質霉嘅
千祈唔好叫串燒

第四道菜:不變。招牌巴東牛肉

算係全晚最正常嘅一道菜,不過不失

最後:峇里堂公雞珍多冰冰

全晚最期待嘅甜品,亦都係最失望嘅一道菜
同餐牌上面幅圖勁大落差
水汪汪,好似一碗溶咗嘅冰咁,珍多冰又唔爽
感覺被騙了…

總結:哩喥真係好多打手…
2023-06-30
2023-06-30 72 瀏覽
主把峇里𡷊美食的餐廳在香港不多,有將近50年歴史的峇里堂是中之一,從舊舖搬去尖沙咀後,環境更闊落舒服。雙色咖央多士一啡一黑的雙色咖央多士的口感相當不錯,多士鬆脆,厚厚的牛油和濃郁的咖央醬相互融合,讓整個口感更加豐富多層次。咖央醬的鹹甜度適中,帶出了牛油的香味,讓人食指大動。沙嗲串燒:羊肉、雞肉沙嗲串燒是印尼菜中必點之一,雞肉沙爹的口感嫩滑,肉質較為細膩,搭配上濃郁的花生醬汁和微辣的辣椒醬,味道非常美味。羊肉沙嗲串燒肉味帶些臊,相對雞肉肉質較為結實,搭配上沙拉醬口感更加豐富。印尼惹味沙嗲炒豬肉米餅豬肉切絲,用沙嗲做調味醬炒,香辣惹味,配甘香鬆脆的米餅一絕,只可惜米餅份量太少了。參峇醬煎魚口感香辣帶酸甜的煎立魚,魚肉鮮嫩魚皮香脆,加上大量參峇醬的獨特風味,令人胃口大開,回味無窮。參峇醬主要以紅蔥、蒜頭、紅辣椒、石古仔、峇拉煎、香茅、姜、糖和酸柑汁為材料,調製而成,味道醇厚,搭配白飯一同食用,讓口感更加豐富。印尼特色炒飯一道美味的特色炒飯,口感香氣十足,調味有印尼甜醬油、魷魚露、胡椒粉等,配料有小蔥、大蒜、羅望子、雞蛋、雞肉和蝦片等。整炒飯品煮得恰到好處,讓人食欲大增,非常值得一試。

雙色咖央多士

沙嗲串燒:羊肉、雞肉

印尼惹味沙嗲炒豬肉米餅

參峇醬煎魚

印尼特色炒飯

2023-06-23 149 瀏覽
#foodiezo食在尖沙咀 #foodiezo九龍篇一間1957年已屹立香港嘅印尼餐廳,選址喺旺區,雖然人流多,不過要上樓始終都未必發現到🥹 我諗佢都係靠口耳相傳嘅方式吸納客人😗 唔知係咪樓上鋪嘅關係,位置都幾寬敞闊落☺️ 有串燒 又有啲特色嘢食吓咁 都幾多選擇😉 —————————————————————🍞雙色咖央多士 $40其實就係竹炭麵包同白麵包嘅結合😌 烘到脆一脆中間夾塊牛油同埋咖央醬😗 熱食脆卜卜加埋溶緊嘅牛油的確惹味🤣 當餐前小食咁都唔錯😗-🍛甚摩汁牛肉 $110入口有少少似黑椒汁但又帶洋蔥偏甜嘅味道😆 有薯仔,同埋肥牛,送飯都唔錯嘅😆-🍚金貝飯 $34一種由香茅、檸檬葉、薑黃等多種香料,混合新鮮椰汁,烹調前後6小時蒸成嘅香料飯,加上珍珠米粒粒分明嘅效果,令味道更突出,又香但唔會油🙂-🤍珍寶U15帶子 (2隻) $69好大隻😍 肉質肥厚,唔會燒到太熟🤣 有彈牙嘅質感,好滿意🥰-🐤雞腎 (2串) $36都係偏甜嘅雞腎,呢個價錢又無得挑剔得太多🤣 -🍹峇里﹒日落 $54由柚子、蝶豆花、蜂蜜、忌廉鮮奶結合而成☺️ 清新又解膩☺️
#foodiezo食在尖沙咀 #foodiezo九龍篇

—————————————————————
🍞雙色咖央多士 $40
🍛甚摩汁牛肉 $110
🍚金貝飯 $34
🤍珍寶U15帶子 (2隻) $69
好大隻😍 肉質肥厚,唔會燒到太熟🤣 有彈牙嘅質感,好滿意🥰
🐤雞腎 (2串) $36
都係偏甜嘅雞腎,呢個價錢又無得挑剔得太多🤣
🍹峇里﹒日落 $54
由柚子、蝶豆花、蜂蜜、忌廉鮮奶結合而成☺️ 清新又解膩☺️
2023-06-23 80 瀏覽
餐廳有不少峇里掛畫,感覺寫意😎雙色咖央多士 $40 雙色多士好吸睛📸一碟有四件~多士外皮香脆,內藏香甜咖央醬及軟滑牛油🧈不變。招牌巴東牛肉 $149牛肉上枱已經傳來陣陣香氣🤤特登叫個白飯配牛肉❗️牛肉燉得軟淋入味,醬汁惹味帶點點椰香🌶️辣度屬於微BB辣🧛🏻‍♀️連二小姐都食到,想食辣啲嘅朋友可以點餐時tick 加辣🌶️🌶️鍾意呢度D牛肉唔會好乾亦唔黏牙🫶青。島風 $54材料有香茅、檸檬葉、青瓜、青檸、檸檬汁、梳打水🧊整體清新解膩🌿飲完成個人好fresh ☀️適合夏天飲用峇里。竹林 $54有斑斕、伯爵茶、青檸、香茅、梳打水等~將斑斕融入飲品,當中較為特別❗️香茅、斑斕令飲品,充滿印尼風情🍹飲品微甜,伯爵茶令茶味更出眾~
餐廳有不少峇里掛畫,感覺寫意😎

雙色咖央多士 $40

雙色多士好吸睛📸一碟有四件~

多士外皮香脆,內藏香甜咖央醬及軟滑牛油🧈

不變。招牌巴東牛肉 $149

牛肉上枱已經傳來陣陣香氣🤤特登叫個白飯配牛肉❗️

鍾意呢度D牛肉唔會好乾亦唔黏牙🫶

青。島風 $54

峇里。竹林 $54

2023-06-15
講真,平時都真係好少食印尼野,今次聽朋友推介黎左依間係尖沙咀既峇里堂食印尼菜,感受一下異國既風味。入到餐廳,餐廳都幾光鮮,仲有個落地大玻璃望出去彌敦道,感覺幾正。🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹峇里堂海鮮煎$88依個海鮮煎🦑,有D蝦片埋係個煎蛋下面,成座山咁。🤣🤣🤣 個海鮮煎蛋入面有魷魚、帶子、蝦,食落有好香既蛋味。煎蛋上鋪滿左芽菜同青瓜,配埋個甜甜地昸醬汁,食落味道好豐富,用黎送飯一流。🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹雙色咖央多士 $40雙色加埋賣相擺盤好靚,好岩打卡。微熱多士搽左咖央醬,再夾住塊凍牛油,食落甜甜地,又脆口,如果唔係舊牛油太邪惡,都想再叫多一碟ENCORE。🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹炒豬肉配米餅 $100用左甜甜地既醬汁黎炒既豬肉,味道好惹味,除左米餅之外,我地仲加多左個白飯黎豬肉碎撈飯,超好食。另一個食法就係將D豬肉絲放上個米餅一齊食,鹹鹹甜甜又脆口,口感好特別。🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹鮮青檸梳打 $38梳打水加入青檸汁,好FRESH,沒洗篤粒青檸都已經好夠味,好岩用黎醒胃。🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹清.島風 $54都係用左梳打水做底,再加入左好多香料,例如︰香茅、檸檬葉、青瓜、青檸、檸檬。味道

峇里堂海鮮煎$88

炒豬肉配米餅 $100

鮮青檸梳打 $38

清.島風 $54
都係用左梳打水做底,再加入左好多香料,例如︰香茅、檸檬葉、青瓜、青檸、檸檬。味道好豐富,飲落好清新。

🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹
總結︰環境裝修都好多文青feel+異國風情,食物既味道都唔錯,好岩幾個朋友黎食下野,傾下計,職員既服務都好好。如果平時鐘意試下唔同國家菜式既朋友,可以黎試試。

❤️💛❤️💛❤️💛❤️💛❤️💛❤️
  • 峇里堂海鮮煎
  • 炒豬肉配米餅
  • 雙色咖央多士
2023-06-16 149 瀏覽
朋友推介既印尼餐廳,味道出色有驚喜!!❤️雙色咖央多士 見到基本人枱枱都有嗌,當然要跟隊嗌~ 多士好香脆,中間夾左大量咖央同埋牛油,非常肥仔但又好好味!!🧡峇里堂海鮮煎 將海鮮+雞蛋+蔬菜煎成蛋餅,淋上印度醬汁,好惹味!!海鮮材料亦豐富,有大蝦 具柱等等,推介必嗌!!💛印尼咖哩大魚蛋 好似長洲大魚蛋咁,大大粒又微微彈牙,點特色印度沙爹醬,味道好夾💚沙爹莉莉 用魚同蝦製成既串串,口感鬆軟,點大量沙爹醬好加分💙印尼特色炒飯 大大碟炒到粒粒分明,又香又惹味,好多隻大大既蝦仁,jengrrr💜鮮青檸梳打 青檸味清新又夠氣!!
朋友推介既印尼餐廳,味道出色有驚喜!!

💜鮮青檸梳打 青檸味清新又夠氣!!

2023-06-12 113 瀏覽
味道ok,醬汁好吃,但我口味偏淡所以吃到後面覺得有點鹹。點了個海鮮湯,裡面的貝克和蝦都不是很新鮮,一度以為自己要拉肚子了(雖然沒有)甜品挺好吃,不太甜,淡淡奶味
甜品挺好吃,不太甜,淡淡奶味
2023-06-10
2023-06-03 191 瀏覽
係山林道嘅峇里堂💛過嚟試係完全因為個印尼沙嗲炒豬肉飯 $61加咗錢轉金貝 (+9)成個飯好惹味同埋沙嗲係偏甜我個人幾鍾意醬汁同埋豬肉條嘅份量,亦都好足夠嘴刁小食拼盤 $78蝦丸、魚餅、素春卷同埋蝦片整體發揮唔錯不過如果蝦片可以換其他小食就更加好🤣🤣最鍾意個蝦丸💛峇里堂海鮮煎 $73入面有帶子,蝦仁芽菜同埋雞蛋類似蚵仔煎,芙蓉煎蛋嘅食物唔係韓式煎餅有溝粉漿嗰隻整體味道正常峇里堂珍多公雞冰冰 $60賣相好吸引,適合大家可以打吓卡😂配料算好多有紅豆,芒果粒同埋綠色嘅珍多條甜度適中最愛係佢上面嘅海鹽雪糕😍大家亦都可以揀椰子味嘅雪糕點餐嘅時候亦都可以✅後上非常細心但係呢個甜品都好建議兩個人以上share😂如果未食過印尼嘅嘢食大家都可以過嚟試吓性價比算好高,環境亦都舒適個人覺得佢哋係有遷就到香港人口味嘅印尼店所以相信大家應該都會幾鍾意😝
係山林道嘅峇里堂💛
過嚟試係完全因為個印尼沙嗲炒豬肉飯 $61
加咗錢轉金貝 (+9)
成個飯好惹味同埋沙嗲係偏甜
我個人幾鍾意
醬汁同埋豬肉條嘅份量,亦都好足夠

嘴刁小食拼盤 $78
蝦丸、魚餅、素春卷同埋蝦片
整體發揮唔錯
不過如果蝦片可以換其他小食就更加好🤣🤣
最鍾意個蝦丸💛

峇里堂海鮮煎 $73
入面有帶子,蝦仁芽菜同埋雞蛋
類似蚵仔煎,芙蓉煎蛋嘅食物
唔係韓式煎餅有溝粉漿嗰隻
整體味道正常

峇里堂珍多公雞冰冰 $60
賣相好吸引,適合大家可以打吓卡😂
配料算好多
有紅豆,芒果粒同埋綠色嘅珍多條
甜度適中
最愛係佢上面嘅海鹽雪糕😍
大家亦都可以揀椰子味嘅雪糕
點餐嘅時候亦都可以✅後上
非常細心
但係呢個甜品都好建議兩個人以上share😂

如果未食過印尼嘅嘢食
大家都可以過嚟試吓
性價比算好高,環境亦都舒適
個人覺得佢哋係有遷就到香港人口味嘅印尼店
所以相信大家應該都會幾鍾意😝
2023-06-01 127 瀏覽
印尼餐廳係香港真係唔算多,而且本身都比較少食,難得搵到間位於尖沙咀嘅人氣印尼餐廳,梗係要試下喇😍🌟 招牌巴東牛肉 $149叫得招牌梗係必叫,幾乎每張枱都會叫。牛肉用左牛𦟌部位,入口非常軟腍唔會韌😋牛肉經過燉煮後,吸滿了香料同椰奶嘅精華,味道酸酸甜甜,配白飯食一流🤤🌟 蝦醬炒通菜 $68通菜好翠綠,入口超爽脆,味道唔會太咸,帶點微辣同有蝦醬嘅咸香味,幾惹味🤩🌟 雙色咖央多士 $40多士口感香脆,中間夾住咖央醬同牛油,邪惡得黎又好味😋🌟玫瑰咖啡 $38香滑嘅Latte 加左玫瑰花瓣,飲到玫瑰花嘅香味,味道唔錯☺️

🌟 招牌巴東牛肉 $149

🌟 蝦醬炒通菜 $68

🌟 雙色咖央多士 $40
多士口感香脆,中間夾住咖央醬同牛油,邪惡得黎又好味😋

🌟玫瑰咖啡 $38
  • 巴東牛肉飯
  • 蝦醬炒通菜
2023-05-27 355 瀏覽
尖沙咀不嬲出咗名食飯多選擇,但通常都係大路嘅中西意日韓,今次我哋就打破呢個框框,去咗峇里堂食印尼菜🤭峇里堂海鮮煎🦑 $88一上枱就成座山咁🤣 最底下嘅係主角海鮮煎蛋,面層就有大量芽菜,青瓜,仲有幾塊蝦片,蛋煎到有少少燶邊,蛋香都好濃郁,海鮮就有魷魚、帶子、蝦,搭埋面層嘅配料同醬汁,單食就口感豐富,送飯亦都好惹味雙色咖央多士 $40雙色加埋賣相擺盤已經好吸睛,味道更加係估佢唔到咁好食🤤 微熱嘅麵包連埋咖央醬,夾住一塊有適當厚度嘅凍牛油,食落去真係冰火交融🥴 好味到會忍唔住想叫多碟🫣不變。招牌巴東牛肉 $149呢款個汁帶有椰香,有少少蕃茄味,食落微辣,超啱送飯😋 牛肉都有5大嚿,而且每嚿都好軟身,非常好送飯金貝飯 $34我哋覺得成餐飯最正係呢個飯,金貝飯係一種由香茅、檸檬葉、薑黃箏多種香料,混合新鮮椰汁製成嘅飯,食落粒粒分明,味道清新,香而不膩😍😍峇里·日落🌅 $54一款都幾Iɢᴀʙʟᴇ嘅飲品,由柚子、蝶豆花、蜂蜜、忌廉鮮奶製成,味道酸酸甜甜,勁開胃😙如果想食印尼菜但又頂唔順傳統印尼菜嘅濃味或者香料味,呢度相信係一個好選擇,感覺呢度有為咗迎合香港人嘅口味作出少量微調,啱哂想食印尼菜又怕太濃

峇里堂海鮮煎🦑 $88
峇里堂海鮮煎

不變。招牌巴東牛肉 $149
不變。招牌巴東牛肉

金貝飯 $34
金貝飯

峇里·日落🌅 $54
峇里·日落

如果想食印尼菜但又頂唔順傳統印尼菜嘅濃味或者香料味,呢度相信係一個好選擇,感覺呢度有為咗迎合香港人嘅口味作出少量微調,啱哂想食印尼菜又怕太濃味嘅你😉
2023-05-24
峇里堂海鮮煎
不變。招牌巴東牛肉
金貝飯
峇里·日落
2023-05-26 111 瀏覽
香港比較少餐廳提供正宗的印尼菜黎呢到就好似走一轉印尼咁食到各式各樣的印尼菜首先係印尼風味串燒揀左羊肉和花枝丸每份有兩串 都幾抵食串燒烤得十分入味羊肉嫩滑搭配上醬汁更加美味蝦醬炒通菜雖然係一道簡單的菜式但味道相當豐富 非常惹味印尼特色炒飯炒得粒粒分明面頭有隻煎蛋同蝦片未食都覺得非常吸引炒飯配埋通菜+串燒 配搭得非常之夾🤩雙色咖央多士外脆內軟牛油+咖央絕對係邪惡組合值得一試峇里之天堂茶呢款茶無咖啡因淡淡的茶味非常清香飯後飲一流
香港比較少餐廳提供正宗的印尼菜
黎呢到就好似走一轉印尼咁