2019-07-01 811 瀏覽
平平凡凡的一日 , 平常地吃晚餐 , 用餐地點就在 荃灣-悅來坊 (熊貓酒店) 的 尚點 小籠包.上海菜館 ~Menu ~ 黑木耳露 (凍) : 到這家餐廳 , 一定會點這飲品 , 味道清香甜蜜 , 質感濃稠又富有膠質感 , 超好喝 ~ 鮮肉小籠包 : 小籠包的皮夠煙韌 , 鮮肉餡料滿滿 , 湯汁的味道亦不錯 , 算是中等的水準 ~ 松子香干馬蘭頭 : 用麻油煮過的馬蘭頭 , 配合豆干和松子 ,味道清新又香口 , 只略嫌味道偏鹹了些許 , 否則會更好吃 ~ 花雕醉酒雞 : 溫度尚且適當 , 可惜雞件未夠入味 , 可能是我偏向喜歡重酒味的吧 ~ 香筍肉絲老燒蛋 : 就是用雞蛋、肉絲、筍炒成的一碟餸 , 火喉不錯 , 夠味亦不會過鹹 , 吃起來味道亦很夾 , 很合我口味 ~ 上海粗炒 : 炒得熱辣辣 , 鑊氣十足 , 麵條炒得爽口彈牙 , 調味得宜 , 正 ~本篇完 ~
Menu ~

本篇完 ~
2019-06-20 933 瀏覽
今次來到荃灣尚點小籠包食飯,坐的位都幾大幾舒服,我地叫了一個小食,鎮江排骨,份量都不少,肉都幾入味但偏硬身,味道微酸而夠鹹度,味道不錯。主菜就要了元貝賽螃蟹,來到時見到不少而頂有少少元貝絲都幾吸引,食落去味道比心目中好而且不太油,味道唔會好濃都幾清,不過就吾夠滑的感覺,配個白飯溝埋食最岩。而朋友見到他最愛的粟米魚肚羮就叫一個來試,味道都不錯,不過杰身了一點,粟米都幾甜但魚肚就不太覺。最後叫了一個甜品,豆沙鍋餅,勁熱同幾薄身脆口,紅豆唔太甜幾好味但紅豆比較少。
2019-06-18 580 瀏覽
今晚一家三口來吃上海菜, 入了荃灣的尚點。頗喜歡這間餐廳,因為環境寬敞,很多座位,坐得舒適,食物不錯,燈光也適中。以前試過沙窩雲吞雞,同埋上海麵,幾好!今晚叫了糖醋蝦人脆麵,齋菜黃魚羹,剁椒皮蛋,清炒河蝦仁和紅燒獅子頭,再加二杯豆漿。脆麵酸酸甜甜,很脆口; 黃魚羹的魚很滑,沒有骨; 至於皮蛋,是我老公的至愛,好味! 蝦仁和獅子頭都惹味。服務方面,可能人多,尚算可以,職員們也很快回應你嘅需求。和家人度過了滿足的一晚。😊
今晚一家三口來吃上海菜, 入了荃灣的尚點。

以前試過沙窩雲吞雞,同埋上海麵,幾好!

服務方面,可能人多,尚算可以,職員們也很快回應你嘅需求。

和家人度過了滿足的一晚。😊

2019-06-15
2019-05-13 1122 瀏覽
同朋友,哥哥,細佬,姨姨慶祝母親節。準時7:30黎到,因為早一日電話訂左位,即刻入坐。8個人,叫左六人頌親恩套餐。因為份量小,所以再散點多一份鮮肉小龍包,雪菜肉絲炒年糕,干煸四季豆,例牌酸辣湯。大部分味道都係偏淡,其中個宋嫂魚羹仲係無味果隻.......原本跟餐有份壽桃包,落完單就賣哂要轉高力豆沙,之後又話高力豆沙有問題要轉豆沙鍋餅。成餐飯食完坐喺度等左半個鐘,追左三次先黎。都廢事再影相,拿拿臨食埋就走人
尚點三小碟
小龍包
干煸四季豆
  • 鮮肉小籠包
2019-05-12 663 瀏覽
這餐廳食物質素不錯,價錢合理,是一間我常到這餐廳,每次到這餐廳用餐,服務員總會安排入坐到餐廳當時最佳的位置,這也是我常到的原因之一。因事巳有一、兩個月冇去,昨天中午我兩個人去到,雖然當時入座律也只一半左右,不知是他們安排入座的方針改變或個别員工的問題,我們被安排到夾在中間的座位,但其他有些較好的座位還空着。是好的位置留给遲來的人嗎!?我們覺得這入坐安排跟本沒有考慮到顧客的舒適度,我們二話不說,轉身就走。畢竟在這商場內還有很多其他選擇呢。到餐廳用餐,食物質素固然重要,環境及坐位舒適度也一樣重要。
2019-03-02 1612 瀏覽
上海菜館香港都有唔少,食過其他 質素都一般,呢間相比其他既菜館,味道唔錯,又唔算太油,所以可以試下,只係份量比較細DD .。。點了 : 糖醋魚塊 , 嫰雞煨麵, 上海粗炒, 小籠包。糖醋魚塊,醋味係有的,又唔算太濃,而且魚塊都有少少脆,所以幾好味。嫰雞煨麵,麵既口感還可以又唔林,雞肉比較少不過口感還可以,湯底又唔算太多味精,相比其他地方食,呢個幾好了 上海粗炒,味道唔太濃,最好既係唔算油,係其他地方食過既真係油得好嚴重,所以呢個又係。小籠包,唔錯,不過不失啦。係出面食既小籠包大致上都係差唔多呢種口感,皮又唔係特別厚薄,肉味正常。地方環境都算舒服。只係粗炒同麵既份量比較細D,唔太夠。總結味道幾好,可以再試。只係份量略嫌不足。

點了 : 糖醋魚塊 , 嫰雞煨麵, 上海粗炒, 小籠包。

地方環境都算舒服。

只係粗炒同麵既份量比較細D,唔太夠。

總結

味道幾好,可以再試。
只係份量略嫌不足。
20 分鐘 (堂食)
2019-01-30 961 瀏覽
2018年11月10日同朋友去悅來坊試下間中餐。好快就有位。我地就叫左個前菜邊食邊諗叫咩好~個前菜無乜驚喜。唔好唔差。酸辣湯,又幾好味。因為佢個味道好正宗。又唔會太過稀。小籠包。對佢期望太高。佢無我想像中咁好食。仲有蟹粉,乜蟹味都冇。好普通既炒年糕。不過不失。全日既重點都係呢度。個高力豆沙炸到岩岩好。唔會好有大陣油益味。又夠軟!個豆沙餅就略嫌有啲油。但豆沙味好出!全餐最好食都係個甜品。所以不過不失。比個ok佢。
2018年11月10日
同朋友去悅來坊試下間中餐。
前菜
酸辣湯
酸辣湯,又幾好味。因為佢個味道好正宗。又唔會太過稀。
年糕
好普通既炒年糕。不過不失。
豆沙餅&高力豆沙
個豆沙餅就略嫌有啲油。但豆沙味好出!
全餐最好食都係個甜品
所以不過不失。比個ok佢。
2018-11-10
豆沙餅&高力豆沙
  • 高力豆沙
2019-01-24 926 瀏覽
其實朋友推薦奧運站附近的慶麵,所以前兩天去了慶麵,然後就來這間做個比較,結果我全部有興趣的食物基本都點下去了,全部食物都是普通或是不好吃,對於評分我太失望了,對於味道,我只能說就算我在附近也不會特別想要光顧,同是小籠包,我還情願光顧名棧拉麵小籠包雖然那邊小籠包也是一般,但擔擔麵至少有麻香味(花生香)回正題,先說說我點了什麼,我拍少了一張食物照(傷心)別懷疑,我能吃很多,只要不是我不願意吃的,我都會完成前菜3樣自選一碟,所以我點了六樣,好吃的只有香煎素鵝,其他都一般茄子:就蠔油茄子啦,沒什麼好點的烤夫:樣子原來就有點不太對,但看食評,我還是點下去了,入味算是吧,但味道沒特別好吃,不要緊,吃烤夫就咬感嘛。。這咬感天呀,不是我想要的,反正不是我想要吃的感覺,我喜歡的是像小南國那種的(小南國是另一家小籠包餐廳,你們可以找找,我也忘了我有沒有寫食評了)夫妻肺片:這也是不正宗的,味道不錯,但這是牛肚還有肉。。香煎素鵝:我喜歡腐皮類的,而且中間是菇,挺香口的,脆脆的我喜歡蒜香四季豆:本人沒特別喜歡蒜味,只是愛四季豆又看見食評很多人讚就點了,結果很失望,蒜味不算突出,就是不夠蒜味的感覺。。雞絲粉皮:這
雖然那邊小籠包也是一般,但擔擔麵至少有麻香味(花生香)
回正題,先說說我點了什麼,我拍少了一張食物照(傷心)
別懷疑,我能吃很多,只要不是我不願意吃的,我都會完成
茄子:就蠔油茄子啦,沒什麼好點的

夫妻肺片:這也是不正宗的,味道不錯,但這是牛肚還有肉。。

雞絲粉皮:這是基本的,也沒說難吃,就也是小失望,因為麻醬麻香味不足。但還可以啦,但這麻醬完全做成後面我對擔擔麵的失望

擔擔麵
擔擔麵:我碰了一口不對味已經不想吃了,但不想做成浪費,我也吃了一小碗,麻醬不夠味,因為朋友在,我點了小辣。沒辣味,bb辣嗎?這我只能說附近名棧好太多,食物還比較便宜。。除了名棧,另一家好吃的在粉嶺,但輸給名棧,這家是不想碰,想吃擔擔麵的就別選這家了

回鍋肉
回鍋肉:這個其實我對回鍋肉不夠清楚,所以評價有可能不太公平,朋友是說算好吃的(回鍋肉本身是辣的嗎?🤔反正這個是不辣的啦,也不太咸,可以空口吃)味道對我來說是普通,點的原因是,點他的人,食評好像都有讚😂對不起,我是個神經病,把別人有讚的都點了。

乾炒四季豆
乾炒四季豆:這也是讓我失望的食物,我喜歡的餐廳是尖沙咀以前的霸王山莊,霸王山莊退步了,但這個菜還是還可以的,但這邊這個沒什麼肉燥味,正常炒會比前菜好吃,它厲害,我覺得它連自己餐廳的蒜香四季豆(前菜)都不如。。

樟茶鴨半隻
樟茶鴨半隻:$198
為什麼這個記得特別清楚,因為待應有直接告訴我價錢,所以記得,重點不便宜。
這個不要點,空口吃有點咸,有點柴,吃他去光顧普通的片皮鴨還比較好,
同樣吃了一個位置已經不想吃,但不想做成浪費,我還是把它吃完了

小籠包

小籠包:這小籠包5分我真的只能給3分,給3.5的話我覺得也是給多了。。就沒到我想吃的。。慶麵是3.7-3.9,非常不錯,但不到我想特意再光顧,因為4分的才是我再想去的店,慶麵是以前酒樓好吃的小籠包水準,詳情可以去看我另一個文章,這家味道只能說很普通, 皮是比較厚,但能接受,我覺得算正常的,也沒說特別厚,肉汁有,但味道一般,肉質感算不錯的

黑松露小籠包
黑松露小籠包:
也只能算合格的,因為比天皇差,天皇算普通,但多味道選擇,挺有趣的,有機會會再去,但這家,就沒特別想再去。。回頭率太低了

其實他也沒差到要給負評的。。只是除非就在你樓下,你想要方便吃一個,不然我不建議啦,由於太多店,我給ok,對比之下,就只好給負分了,對不起啦
2019-01-09 563 瀏覽
人生中食過最難食既担担麵,睇個湯水油分離就知伏左,個麵無事既,係整果個人有問題者。涼伴青瓜腥既,唔講以為係隔離放題拎伴碟用既青瓜泥整,又嘥左我個quota!生煎牛肉包入面個餡係叉燒包既餡(走叉燒)😫#劣食 #劣評 #劣劣劣 #欺騙左我對担担麵既感情

生煎牛肉包入面個餡係叉燒包既餡(走叉燒)😫

#劣食 #劣評 #劣劣劣 #欺騙左我對担担麵既感情
担担麵
2019-01-09
午餐
2018-12-22 604 瀏覽
抵食套餐👍🏼放工收到電話📲,朋友兩公婆問有無興趣食上海野。原本諗住去荃灣廣場附近食,點知無開,就上網揾下附近邊度有🤔。見尚點d comment唔錯,就移師過黎試下喇😜!入到黎感覺幾舒服,D枱大張得黎,枱與枱之間又唔太迫,坐得幾舒服😌👍🏼!侍應介紹我地食套餐,開頭都以為佢係sale我地食貴野,但睇睇下發覺佢呢個餐都幾抵食,於是我地就揀呢個,有下面呢d野食😜:小籠包: 有四隻,皮唔太厚,肉多汁,好味😋紅油抄手: 我地三個人都覺得無乜味😞酸辣湯🍲: 份量都幾多,每人都差唔多有兩碗。味道唔錯,料都多👍🏼!上海粗炒: 呢個雖然份量細碟d,但因為個餐都多野食,所以我地覺得岩岩好😬!味道唔太鹹又唔太油👍🏼!回鍋肉🐷: 幾香!D菜軟硬適中,炒得岩岩好!😋葱爆牛肉🐮: 牛肉多過葱,但煮得有d韌😅。元貝賽螃蟹🦀: 呢味餸我好驚食落無味,但呢個ok,如果加多隻蛋🥚就💯。高力豆沙🥠: 呢個就唔乾身,皮唔太厚,味道又唔太甜,岩我😝。整體而言,呢個價錢 (套餐連茶介加一,都係$400多d) 都真係幾抵食,又坐得舒服,我收貨lu😌。
抵食套餐👍🏼

小籠包: 有四隻,皮唔太厚,肉多汁,好味😋
上海小籠包

紅油抄手: 我地三個人都覺得無乜味😞
紅油抄手

上海粗炒

回鍋肉🐷: 幾香!D菜軟硬適中,炒得岩岩好!😋
回鍋肉

葱爆牛肉🐮: 牛肉多過葱,但煮得有d韌😅。
蔥爆牛肉

元貝賽螃蟹

高力豆沙

2018-12-05
2018-12-07 198 瀏覽
係新派上海麵點店,菜式選擇多,定價亦都適中🙂環境寬闊,中國風裝修,完全可以放鬆心情一邊享受美食,一邊閒聊👭----------雪菜黃魚煨麵 $68湯奶白色,唔油膩,味道好鮮甜,絕對會有想飲晒佢既衝動😋魚肉嫩滑,冇腥味,冇魚骨😍配搭略帶酸既雪菜,更加能夠帶出魚既鮮美,仲可以增加味道同口感💕麵好滑,有咬口👍韭黃鱔糊 $108鱔魚份量幾多,爽滑唔霉😃韭黃爽甜又香,醬汁鹹鹹地,帶少少甜,均勻咁沾滿所有鱔魚同韭黃😀
----------

2018-10-11
雪菜黃魚煨麵
韭黃鱔糊
2018-12-03 225 瀏覽
以前屋企樓下有間「尚點」,所以間中都會去食下。而家返工附近都有,如果lunch想食下上海麵,都會去過下口癮。—一個午餐會包一個小菜,一個主菜(麵食/飯食),同一杯野飲。蒜蓉四季豆呢個四季豆係凍食黎,好重蒜蓉味,用黎做開胃菜最好不過。😋 —上海擔擔麵食上海麵就一定係叫上海擔擔麵啦,呢到既擔擔麵湯底好岩藍妹口味,佢冇麻辣味。😝花生醬十足,所以好重花生味,正!😍麵條份量都好多下,一個人食都絕對夠飽,唔會太林。—上湯雲吞藍妹次次黎都想叫呢個,佢啲雲吞係冇蝦既,岩哂藍妹。😆每隻都超大隻,好足料,包你食完飽飽。最鐘意飲佢個湯,雲吞個味雖然偏淡,但係湯就偏咸,所以夾埋一齊食就岩岩好。😉佢有煎蛋條同紫菜,令成個湯頭更香更濃味。呢個推介!👍

一個午餐會包一個小菜,一個主菜(麵食/飯食),同一杯野飲。
蒜蓉四季豆
呢個四季豆係凍食黎,好重蒜蓉味,用黎做開胃菜最好不過。😋
上海擔擔麵
花生醬十足,所以好重花生味,正!😍
麵條份量都好多下,一個人食都絕對夠飽,唔會太林。
上湯雲吞
藍妹次次黎都想叫呢個,佢啲雲吞係冇蝦既,岩哂藍妹。😆
每隻都超大隻,好足料,包你食完飽飽。
佢有煎蛋條同紫菜,令成個湯頭更香更濃味。
呢個推介!👍
2018-11-26 245 瀏覽
諗住老人家like上海菜,生日食飯就黎試下啦!大伏一行9個人,有個職員派6隻碗,唔夠,走左去無再派,唔緊要,自己拎。無餐牌,唔緊要,自己拎。講嘢食,冷盤小菜一般 唔大講酸辣湯,唔辣無料,好似溝水鍋貼,小籠包 唔熱,黎到凍哂生煎包入面勁少肉,都係唔熱雲吞雞,一煲6隻雲吞,湯都ok,不過不失但係上菜嗰時個侍應想經過小朋友頭上 上菜當然叫佢 喺另一邊上菜啦,另一邊已經預留上菜位,扮聽唔到仲要發脾氣放 枱邊! !真係好過分!到之後上 擔擔麵 又想由小朋友個邊上菜真係玩嘢,小心d 得唔得乜餐廳無教架咩? 樓面侍應少,周圍大陸人,又唔係好味,又唔係平,我真係唔知貪乜 甜品,試左高力豆沙 同 豆沙鍋餅都係中規中矩講上海嘢,好多間都好過佢清真牛肉館,上海婆婆,稻庭等等。總結 no more next time!! 仲要學人收加一茶 我自己出去斟,加單 我自己出去加,,攞多對公筷自己出去拎,因為侍應係唔會應你 叫尚點,真係想點呀? !
諗住老人家like上海菜,生日食飯就黎試下啦!
大伏

無餐牌,唔緊要,自己拎。

講嘢食,冷盤小菜一般 唔大講
酸辣湯,唔辣無料,好似溝水
鍋貼,小籠包 唔熱,黎到凍哂
生煎包入面勁少肉,都係唔熱

雲吞雞,一煲6隻雲吞,湯都ok,不過不失
但係上菜嗰時
侍應想經過小朋友頭上 上菜
當然叫佢 喺另一邊上菜啦,另一邊已經預留上菜位,扮聽唔到
仲要發脾氣放 枱邊! !真係好過分!
到之後上 擔擔麵 又想由小朋友個邊上菜
真係玩嘢,小心d 得唔得
乜餐廳無教架咩?

甜品,試左高力豆沙 同 豆沙鍋餅
都係中規中矩

講上海嘢,好多間都好過佢
清真牛肉館,上海婆婆,稻庭等等。

總結 no more next time!!
仲要學人收加一

叫尚點,真係想點呀? !

2018-11-22 187 瀏覽
滿心歡喜嘗試,去到唔需要等位不見有baby seat本來點左口水雞上錯左醉雞店員收返入廚房點知隻口水雞係岩岩隻醉雞加上去o 左嘴他係咪覺得人地食唔出呢食物欠缺驚喜個蟹飯簡直係伏職員工作態度散慢叫幾次都無咩反應叫他加茶成支野拎俾你加都懶得加好難有第二次唔怪得咁多空位
滿心歡喜嘗試,去到唔需要等位
不見有baby seat
加都懶得加
好難有第二次
唔怪得咁多空位
2018-11-08 172 瀏覽
不論上湯翠玉瓜,醃督鮮,雲吞鷄(唔見沙鍋),個湯底是同色同味,即係快餐做法,完全食唔到應有的味道。價錢就真係扮哂上菜囉!還有,蝦粉有腥味,救命!3份金網鍋貼,比9隻(3份set lunch小食果種),數量應是15隻反轉煎有網狀煎底的喔,等了良久,終於換上3份5隻有網狀煎底鋪面的鍋貼
還有,蝦粉有腥味,救命!