2017-03-01
同朋友慶祝生日,要開懷大吃,不計脂肪卡路里,揀左銅鑼灣尚鮮食韓日燒,星期一至四每位$278, 任食兩個鐘,在銅鑼灣來說價錢唔算貴了。我們晚上8:30食,出面仲有好多人等位,而裡面都真係人煙鼎盛,因為有燒爐所以實大煙,抽油煙就每枱都有,冷氣亦都好大,所以坐一陣都好凍,一定要開爐係咁燒。店裡採用全電子化落單,用部pad督督下就點左好多,要惜食,唔好浪費食物。四位同行送海鮮拼盤,有帶子4隻,龍蝦1隻,鮑魚2隻(有一隻湯匙咁大,燒的時候仲係生猛的) ,蟹蓋2隻(有鵪鶉蛋黄在上面) ,生蠔4隻,正!烤肉類點左好多,個全名好長只記得大概,錯左別介意,去到睇餐牌會明。有唔同味的雞翼,韓式豬肉條,牛胸腩,五層肉,全部薄切方便燒,一口牛柳粒較厚要燒耐d, 但耐左肉會鞋口,所以最推介五層肉,是豬肉五花腩,超好味,豬肉條都好爽口,要加少少岩鹽仲惹味!推介!比較過牛同豬肉,佢呢度d豬肉好味過牛肉,辣味雞翼都好入味兼惹味,但全部記得要點一兩件試左先加單,除非你同我一樣大胃兼食肉獸,同行朋友女士多,食幾舊肉就飽。仲有小食,熟食,刺身,壽司,天婦羅等,所以留肚試埋其他好野。長條形炸雙皮奶,好好食,微甜不膩,圓形炸芝
推介個蟹蓋,裡面加了洋葱,蟹子等,個鵪鶉蛋黄燒到似温泉蛋咁就食得,超鮮甜好香!所以要湊齊四位去試個海鮮拼盤。
由於食物太多講唔晒,總結是一定要湊夠四人以上送個海鮮拼盤,因為蟹蓋超正無得單點,食豬肉要唔怕肥食五層肉,加岩鹽。場內仲有飲品任飲同甜品任食,但我試左d一口蛋糕一般。都係留肚食肉。