2017-03-03
好耐冇食過素食,難得觀塘有間未食過既素食,而且我住係附近,就過黎食下 舖面幾靚,環境幾寬敞,中國色彩又不乏時代感 以為通常老人家先食素,但係估唔到年青人都唔少 帝苗餃 $36 餃皮晶瑩煙韌,一咬落去即嘗到滿滿既菜汁,軟綿既餃皮配爽口清香既菜苗,口感唔錯 薑汁炒翡翠苗 $78 菜苗翠綠色炒得好靚,香口之餘,加左唔算太重味既薑汁,反而有重清新既感覺 黃耳栗米羹 $48 栗米羹係清淡之選,加左粒粒栗米口感唔錯 酥炸秋葵 $55 平日好少食秋葵,炸既都係第一次食 但係味道唔錯,香脆且頗有咸香,炸漿又唔太厚 招牌椒鹽金針菇 $68 見佢個名咁出,當然叫黎食下 果然冇令人失望,呢個煮法好特別 雖然冇左菇既質感,但多左份香脆,重有椒鹽香添 掠拌海蜇 $48 雖然唔夠真既海蜇咁爽口 但係幾清新開胃,少少辣味都幾過癮 紅燒竹笙燴素翅 $48 呢個仿真度極高,味道清甜 素翅爽口又有滑溜既感覺 大廚客家豆腐煲 $98 豆腐豆味香濃,少少煎香既感覺,入口香滑 配上特別既醬汁,調味出色 重有新鮮既菜,味道都幾豐富 牛肝菌香煎芙蓉鮮竹 $138 我本身係好鐘意食煎蛋 呢道菜雖然只係芙蓉腐竹,但係非常軟滑,重嘗到豆
舖面幾靚,環境幾寬敞,中國色彩又不乏時代感
以為通常老人家先食素,但係估唔到年青人都唔少
栗米羹係清淡之選,加左粒粒栗米口感唔錯
平日好少食秋葵,炸既都係第一次食
但係味道唔錯,香脆且頗有咸香,炸漿又唔太厚
見佢個名咁出,當然叫黎食下 果然冇令人失望,呢個煮法好特別
雖然冇左菇既質感,但多左份香脆,重有椒鹽香添
雖然唔夠真既海蜇咁爽口
但係幾清新開胃,少少辣味都幾過癮
呢個仿真度極高,味道清甜
素翅爽口又有滑溜既感覺
豆腐豆味香濃,少少煎香既感覺,入口香滑
配上特別既醬汁,調味出色
重有新鮮既菜,味道都幾豐富
我本身係好鐘意食煎蛋
呢道菜雖然只係芙蓉腐竹,但係非常軟滑,重嘗到豆香添
驚喜既係裡面藏左唔少配料,有牛肝菌,芽菜等等,
牛肝菌味道獨特之餘加添左鮮竹既香
第一次食冇加牛奶既純素雪糕
榛子味唔錯,好香甜,不過口感似冰多d,而且比較硬,但係都幾特別
賣相好靚,好似畫左幅畫上去咁, 桂花清甜甘香,加左少少蘆薈粒都幾清新
食左唔少煎炸野當然要叫返壺茶減下膩
一開始只有茶香,但愈飲菊花味愈濃,少少回甘既感覺