2017-10-07 163 瀏覽
一班朋友聚舊啖啖肉食膩了, 見網上評論不錯就過來試試, 可能是閒日關係, 坐得好舒適, 人又唔多, 基本上唔晒等位就可以入座傾偈。佢哋的餐牌款式多好, 但見晚市4人套餐有七五折有4個湯、4個頭盤、3個主菜、1個炒麵飯, 還有甜品和飲品, 都好抵食。最先來的是羊肚菌燉湯, 好足料鮮甜而帶滋好適合秋天飲用。頭盤4款點了山葵白木耳沙律、酥炸海鹽鮮魷、招牌海鹽金針菇和鮮香百靈菇刺生。山葵百木耳沙律好的白木耳好清新而爽口, 山葵味淡唔嗆喉; 酥炸海鹽鮮魷就一般, 咬落的質感味道可以, 但沒有驚喜; 鮮香百靈菇刺身真係有驚喜,很爽甜滑溜, 炎炎夏日食落可以消暑; 海鹽金針菇都唔錯有食薯條的感覺, 食落還帶甘香, 真係唔錯。主菜我們叫了竹笙湯浸時蔬、竹笙榆耳腐皮卷和菌香尚素百福袋; 這幾個主菜反而不及頭盤精緻和美味, 但我們另加了牛肝菌煎芙蓉鮮竹, 這個反而煮得唔錯賣相都吸引而且美味香口, 值得一試。而牛肝菌炒飯都好食加了合桃食落有更香口。 我們最後加了雪芭都飽飽的離去, 每人都係200蚊都抵食。

2017-09-27
2017-10-01 181 瀏覽
最近成日出街食飯,不過因為之前食過幾次素食都麻麻地,所以都好食素食素。 今日難得媽媽開到口,就陪佢黎到呢到試試佢。 觀塘工業區呢邊既餐廳好多都唔太大間,所以呢到都比想像中寬闊同舒服。 呢到既好處係有Dinner Set,而且前菜 、主菜同埋飯麵類都有好多款揀,抵食得黎又彈性高。  今次黎我地仲好好彩,可以免費多湯升級做羊肚菌燉湯,羊肚菌燉湯都幾足料,而且唔似出面既燉湯咁油,清清地好好飲。 前菜我地揀左山葵香木耳沙律同埋椒鹽鮮魷。 先係山葵香木耳沙律,木耳好爽口同好滑,配埋有少少 Wasabi 味既沙律醬感覺都幾清新。 至於椒鹽鮮魷呢,可謂全晚最有驚喜既一味餸!椒鹽鮮魷外表炸至金黃香脆,而且有好香既椒鹽味,至於肉質都同真鮮魷好相似,而且爽口得黎冇咁韌,仲有陣清甜味,我地都覺得佢係椰子肉黎。呢個松茸炒桂花翅其實姐係松茸炒佢翅,要讚既係佢既仿翅都幾粗同煙韌,唔好好淋,而且都炒得好香同幾惹味,不過就炒得油左少少。呢個牛肝菌炒飯就唔會太油喇,而且好香菇菌味,加埋啲Nuts清得黎都 好香口。最後佢地仲送左糖水,木瓜燉雪耳,清甜滋潤,用黎結尾一流。
最近成日出街食飯,不過因為之前食過幾次素食都麻麻地,

抵食得黎又彈性高。

今次黎我地仲好好彩,可以免費多湯升級做羊肚菌燉湯,

羊肚菌燉湯都幾足料,而且唔似出面既燉湯咁油,清清地好好飲。

羊肚菌燉湯

山葵香木耳沙律

椒鹽鮮魷

唔好好淋,而且都炒得好香同幾惹味,不過就炒得油左少少。
松茸炒桂花翅

牛肝菌炒飯

最後佢地仲送左糖水,木瓜燉雪耳,清甜滋潤,用黎結尾一流。

木瓜燉雪耳

黑糖薑茶
2017-09-19
羊肚菌燉湯
牛肝菌炒飯
木瓜燉雪耳
黑糖薑茶
2017-09-26 3571 瀏覽
今晚開飯在尚素,餐牌裏介紹食材來源地,的確吸引我細閱,當中:「所有煑食和飲用水均經過徹底過濾............」這點和我家中一樣啵!!!餐牌每一頁我都有細閱,除了選擇佳餚,欣賞攝影都是一份視覺的享受,瀏覽完餐牌我心中已擬定好吃什麼,也看到一個晚市兩位套餐特價$388,原來也很多選擇,而且相對原價有七折的折扣,侍應還告訴我們店鋪慶祝踏入週年,特意為所有套餐養生.湯升級「羊肚菌松茸燉」,真是太好了!羊肚菌松茸燉十分清甜,我飲光了一盅,沒有口乾口渴的不良感覺。一凍一熱的自家豆漿,我沒有機會嘗試,但見熱豆漿有一小片已凝豆衣,我就相信是真正夠濃度的靚豆漿,與我自家製的豆漿一模樣。頭盤是叉燒海蜇雙拼,小小辣的海蜇是蒟蒻扮演,自然很爽脆可口了!另一個頭盤是酥炸海鹽鮮魷。酥脆的鮮魷是蒟蒻扮演,口感很像鮮魷,只是欠缺肉鮮,這點我們當然不能要求有肉鮮,很可口的酥炸海鹽鮮魷,我們還「安哥」再來一碟。主菜揀:黃金咕嚕魔芋味道不錯,甜酸汁掛得很靚,只是蜜桃太腍,原來我們吃的雪魔芋只有高海拔才發現,是具有降血脂、血糖、血壓和排毒潤腸等功效的天然植物。鑊仔上枱的乾炒猴頭菇河味道偏清淡,但就很啱我,猴頭菇炒得頗

蜜汁叉燒拼海蜇、羊肚菌燉湯&自家凍熱豆漿

另一個頭盤是酥炸海鹽鮮魷。
酥炸海鹽鮮魷

蜜梅咕嚕魔竽

鑊仔上枱的乾炒猴頭菇河味道偏清淡,但就很啱我,猴頭菇炒得頗香口。
乾炒猴頭菇河

窩心糖水:小小湯圓、蓮子與濃香薑糖水,尤其小小湯圓真的好吃!
自家糖水薑糖蓮子湯圓

今晚享受豐富的素材,感受天然健康。
2017-09-25
  • 羊肚菌燉湯
  • 黃金咕嚕魔竽
  • 自家凍熱豆漿
2017-09-24 121 瀏覽
食物種類很多,素湯也好好味.今次與友人試商務午餐,2百幾其實有點小貴...但可以選不少點心、主食,就算OK. 之前和同事去吃的都是午餐set, 價格感覺比較親民. 在觀塘、牛頭角區返工的朋友仔可以試試.

在觀塘、牛頭角區返工的朋友仔可以試試.
  • 牛肝菌香煎芙蓉鮮竹
2017-09-20 177 瀏覽
平時同朋友慶祝生日飯,多數都大魚大肉。今次就揀咗食齋,諗住素食一下,健康D。觀塘真正嘅素食食店不多,都係一兩間。這間食店算不錯,味道都不錯。環境寬敞,又可以慢慢傾計,六時入座十時離座。 last order九點半, 慢慢傾偈坐到十點鐘。四人用餐每人都知需150元,信用卡仲有9折,感覺好抵食。有機會都會再嚟多次。竹笙榆耳腐皮卷食落唔覺有竹笙,可以不試。鮮淮山伴腐竹喜歡清淡的你,不可不吃。黑松露炒麵可以一試, 少少黑松露味同埋鹹味。沙茶素柳粉絲煲沙茶味道不是太濃,素柳有些似午餐肉味道。蜜桃咕嚕肉味道不錯,夠熱,夠鑊氣。 追加的:蜜汁叉燒蜜汁叉燒拼海蜇海蜇沒有太特別,蜜汁叉燒"讚好"。
平時同朋友慶祝生日飯,多數都大魚大肉。
今次就揀咗食齋,諗住素食一下,健康D。
觀塘真正嘅素食食店不多,都係一兩間。
這間食店算不錯,味道都不錯。
環境寬敞,又可以慢慢傾計,六時入座十時離座。
last order九點半, 慢慢傾偈坐到十點鐘。
四人用餐每人都知需150元,信用卡仲有9折,感覺好抵食。
有機會都會再嚟多次

竹笙榆耳腐皮卷
食落唔覺有竹笙,可以不試。

鮮淮山伴腐竹
喜歡清淡的你,不可不吃。

黑松露炒麵
可以一試, 少少黑松露味同埋鹹味。

沙茶素柳粉絲煲
沙茶味道不是太濃,素柳有些似午餐肉味道。

蜜桃咕嚕肉
味道不錯,夠熱,夠鑊氣。

追加的:蜜汁叉燒

蜜汁叉燒拼海蜇
海蜇沒有太特別,蜜汁叉燒"讚好"。
2017-09-20
慶祝紀念
生日
用餐優惠
信用卡優惠
  • 蜜汁叉燒
2017-09-13 147 瀏覽
與素友又再相眾, 今天選了以前工作附近的地方, 其中一間的素食食肆 - 尚素餐廳位處雖然在舊工廈林立的巧明街後邊, 不過它所在的卻是一棟較新的商廈, 由大廈外的扶手電梯直上二樓走過走廊便到; 不知道是不是大廈仍很新, 商場內的裝潢很光鮮, 而且地方寬敞, 沒有一般的擠迫焗促, , 坐位之間空位充足, 所以跟旁桌也不會互相被騷擾, 感覺很舒服,   餐廳裝潢以中式及黑色為主, 額外加添清幽雅靜的氣氛跟友人點了三餸兩湯一飯, 友人點的是是日老火湯 ($42), 我則點了竹笙燴素翅 ($48); 兩個湯看上去都很清, 但渴入口卻很夠味, 我較喜歡素翅帶少許杰身的口感, 渴下去先慰藉了飢餓的胃妥腹愛辣的她叫了千窩煸榆耳($168), 餐牌有溫馨提示有少許麻辣, 不過吃到口裡也不是想像中的麻, 反而少少的辣味更加吊起了榆耳及腰果等配菜的鮮香, 在一枱清淡的素菜中萬綠一點紅, 榆耳較一般的菌類爽口, 不會像其他的菌類被麻辣味完全浸過, 很好吃另外點了客家梅菜扣肉($88), 由竹笙製成的扣肉, 充足吸收了汁料, 帶著梅菜的香味; 另外的蘆筍苗百合炒竹笙 ($138), 蘆筍苗口感清新, 是很喜歡的

另外點了客家梅菜扣肉($88), 由竹笙製成的扣肉, 充足吸收了汁料, 帶著梅菜的香味; 另外的蘆筍苗百合炒竹笙 ($138), 蘆筍苗口感清新, 是很喜歡的食品之一, 配以百合及竹笙, 整碟菜讓胃部吃下來很放鬆, 中和了剛才的麻辣與濃郁
最後點的牛肝菌炒飯($98), 除了牛肝菌, 還加了合桃一起炒, 吃起來特別香口, 而且很喜歡它的清淡, 吃得出清香的食物材料的香味, 而不需要靠濃濃的調味才夠味道
  • 千窩煸榆耳
  • 蘆筍百合炒竹笙
2017-09-12 3074 瀏覽
同崇尚健康飲食嘅朋友去食飯,好自然就搵咗間素食。呢間素食係觀塘中海日昇中心,即係以前蒲點樓上,店面位置縮埋左一角,如果唔係特登去搵,都唔知個嗰個位有間食肆。我地7點去到,都唔需要等位,而入面嘅食客都唔多,環境清靜而且幾闊落,坐得好舒服。餐牌入面有得叫嘅野食都好多種類,我地兩個人,又唔想諗就叫咗個二人餐,剛好套餐仲做緊75折。 首先上咗個前菜,涼拌杞子苦瓜拼柚子醋珍珠耳,我唔食苦瓜所以冇食到,但珍珠耳好爽口而且醋味唔重。之後上咗個湯,係羊肚菌松茸燉湯,嗰餐可以免費升級,味道清甜,啲料都足。另外叫咗個紅燒竹笙燴素翅,食落感覺同平時啲翅唔係幾同味,但我覺得呢款好食啲。另一款頭盤海鹽金針菇,佢一上枱我以為自己叫咗薯條,原來佢就係金針菇。食落唔覺得入面有菇 ,好似食緊一堆炸粉,真係好似食薯條。開頭食覺得海鹽味好正,但食得多都會油膩。清香黑松露百福袋一咬開有好濃沃嘅黑松露味散出,食落黑松露味都幾重,入面仲有啲荀 令到口感好爽。跟住我哋二人餐之外仲叫多咗個腐皮卷,腐皮卷入面有冬菇,仲有雲耳等等嘅材料。同百福袋嘅口感差唔多,但我個人就比較鍾意腐皮卷。 最後仲有個自家糖水係阿膠糖水食落比較,但係好好味,
同崇尚健康飲食嘅朋友去食飯,好自然就搵咗間素食。

最後仲有個自家糖水係阿膠糖水食落比較,但係好好味,而且熱食。

最後埋單都係$557,但食咗咗多野都算幾抵!
2017-09-12 172 瀏覽
想食下素食 就走左黎尚素點左二人餐餐湯有兩個選擇老火湯味道同普通例湯味差不多魚翅就唔錯 前菜我地揀左珍珠耳同涼瓜味道清新 唔油主菜就揀左黑松露福袋好香 而入面都有好豐富的素菜另外我地再叫左個腐皮卷相對較油味道還好很不推薦炸菇因為真係又咸又多油好唔健康我最滿意的係個牛肝炒飯同甜品(其實我係為甜品而來的)桃膠紅棗糖水!甜度適中 而材料又好足!好養顏!環境而言:我地係星期一晚上食好少人所以環境都好靜座位好寬敞鬆動不過就比較岩2-4人的聚會Staff的service 都唔錯有禮貌同上菜收野頻率剛好!是次消費550性價比還好主要係覺得唔算太健康
想食下素食 就走左黎尚素

很不推薦炸菇
因為真係又咸又多油
好唔健康

我最滿意的係個牛肝炒飯同甜品
(其實我係為甜品而來的)
桃膠紅棗糖水
甜度適中 而材料又好足!
好養顏!

環境而言:我地係星期一晚上食
好少人
所以環境都好靜
座位好寬敞鬆動
不過就比較岩2-4人的聚會

Staff的service 都唔錯
有禮貌同上菜收野頻率剛好!

是次消費550
性價比還好
主要係覺得唔算太健康
2017-09-12 2745 瀏覽
Green Monday那天剛好放假,來觀塘辦點公事的朋友忽然相約來個late lunch,最後決定帶這位食肉獸朋友一點驚喜,去「尚素」吃其周一至周五限定的下午茶素食任點任食套餐也!雖然下午茶以素食點心為主,但也有前菜、主食同甜品,選擇不多但質素甚高。而且每人只是$78(要加一),真的好抵食。先來個素湯,這天是青紅蘿蔔竹笙,料好似不多,但清甜夠味,好飲!聽到朋友講「估唔到素湯會咁夠味」,甚感欣慰。再來一點前菜冷盤小食。苦瓜同珍珠耳夠爽口,辣豆瓣拌素海哲外表未必似真的海蜇,但口感挺像,而且也惹味。檸檬醋浸冬瓜酸酸的挺令人開胃。跟著吃些素點心。最好吃的春卷芋絲下得夠又炸得脆身,好吃得我這個愛芋之人吃完才忘記影相。蒸的蘿蔔糕同煎的芋頭糕OK,但不致有驚喜。麻辣蘿蔔魷片像真度一般,反而D蘿蔔又甜又無渣,與素魷魚一硬一軟,口感幾夾。紫菜湯素水餃味稍淡,但清清地也非壞事。選一些粥粉麵的主食。淮山翡翠粥是加上翠肉瓜的有味粥,不算特別。至於麻香擔擔麵做得不俗,尤其「炸醬」的口感真的挺像肉,湯底的麻香味也夠濃。XO醬炒腸粉十分香口,我同朋友都忍不住encore!最後甜品時間,吃完一個腐竹糖水後。再加$1

蒸的蘿蔔糕同煎的芋頭糕OK,但不致有驚喜。

麻辣蘿蔔魷片

紫菜湯素水餃味稍淡,但清清地也非壞事。

麻香擔擔麵

XO醬炒腸粉十分香口,我同朋友都忍不住encore!

XO醬炒腸粉

最後甜品時間,吃完一個腐竹糖水後。再加$10要一個芒果雪芭,好清新,又夠芒果味,令這一餐完美地結束也。

芒果雪芭

2017-09-04
麻辣蘿蔔魷片
麻香擔擔麵
XO醬炒腸粉
芒果雪芭
2017-09-10 149 瀏覽
上次吃過感覺不錯後,跟友人提起後她興致甚濃,所以就帶她去吃了~這次點的是團購套餐,不過就算沒有購買,還是可以直接點啦,只是價錢不同而已核桃香椿炒飯~味道蠻特別的,然後朋友還特地上網搜尋有關香椿的資料XD看來她真的很喜歡吧然後我很喜歡核桃炒香了的味道這個好吃黑松露百福袋,值得再點之選~黑松露沒有完全搶掉其他配料的味道是比較可取的一點,畢竟黑松露是味道較為搶戲及霸道的材料嘛。記得有淡淡的豆香,然後我吃到有芹菜的味道而朋友吃不到,所以是一個謎~這個是我在餐單上看到就立定要選的柚子醋珍珠耳~~因為我喜歡吃柚子醋又喜歡吃木耳伴汁的菜式~吃起來也恰如其分不過好像還是麻油拌的比較香,哈哈這個百靈菇刺身真的很有趣,有如賽螃蟹必須配醋才能吃出螃蟹的滋味,這個百靈菇也需要豉油的輔助去能模仿刺身。若果不點豉油,單吃起來就是類似涼粉那種苦味(當然沒有那麼甜)。很新鮮,涼涼的吃起來很特別,因為比較少機會吃涼伴切片的菇類(更何況我連這種菇都沒有嚐過呢)缺點就是...豉油早就加了芥末....而我本人是不喜歡吃的....怎麼不給客人自由呢另外還有湯,飲品跟甜品~外貌不吸睛也就沒有拍下來了~這次的甜品紅豆沙繼續貫徹甜到
然後我很喜歡核桃炒香了的味道
吃起來也恰如其分
不過好像還是麻油拌的比較香,哈哈

另外還有湯,飲品跟甜品~外貌不吸睛也就沒有拍下來了~
這次的甜品紅豆沙繼續貫徹甜到不想喝到水的感覺,直接就把紅豆隔了出來然後留下水就算了.....
黑糖薑茶還不賴...如果可以更辣一點會更好,不過這不能跟台灣的比較
湯....紅燒翅那個真的不選也罷.....對翅類無感而且也較為淡而無味,另一個忘了是什麼的是日精選反而全是菜甜,很不錯
題外話/補充資料: 甜品真的不要有任何期望~~ 然後這個二人餐其實不算便宜,不過如果想多試試這的各種菜式的話,是很不錯的選擇 兩位女生去吃,份量剛剛好
2017-08-26
用餐優惠
團購
  • 黑松露百福袋
2017-09-03 169 瀏覽
外子舊曆生日我屋企人未同佢食飯所以就去食素菜因為我遲到,所以冇記起菜名,以下菜名全自創椒鹽鮮魷口感好,不過椒鹽落多左所以濃味左豆腐煲豆腐好滑,好香豆腐味,煲內的菜都煮得好淋好入味,啱晒老人家炒飯炒得乾身,好味腐皮餅好特別,都係好香豆味嘅腐皮仿咕嚕肉香口,不乾身,不錯芋頭面根芋頭好粉,我喜歡的口感白木耳脆炸面面好香脆,白木耳好好食炸秋葵都係太多椒鹽出左事最出事係呢個壽桃乾都冇朋友整體而言素菜好食,不過椒鹽輕手一點更好,可能我食慣淡味。壽包免問。
外子舊曆生日
我屋企人未同佢食飯
所以就去食素菜

因為我遲到,所以冇記起菜名,以下菜名全自創

椒鹽鮮魷

口感好,不過椒鹽落多左
所以濃味左

豆腐煲

豆腐好滑,好香豆腐味,煲內的菜都煮得好淋好入味,啱晒老人家

炒飯

炒得乾身,好味

腐皮餅

好特別,都係好香豆味嘅腐皮

仿咕嚕肉

香口,不乾身,不錯

芋頭面根

芋頭好粉,我喜歡的口感

白木耳脆炸面

面好香脆,白木耳好好食

炸秋葵

都係太多椒鹽出左事

最出事係呢個壽桃
乾都冇朋友

整體而言
素菜好食,不過椒鹽輕手一點更好,可能我食慣淡味。壽包免問。
2017-09-03
慶祝紀念
生日
2017-09-02 170 瀏覽
在下雖然是雜食者,但近期多了接觸素食界別,很多時候也盡可能選擇吃素,又或多菜少肉的呢。鮮淮山伴腐竹Chinese Yam & Bean curd in Sesame Sauce - 淮山煮得有點太淋了。招牌椒鹽金針菇Deep Fried Needle Mushroom - 很欣賞廚師很細心的把金針菇撕成一條條後蘸粉炸脆,可惜的是太幼,完全吃不出是啥。尚素榆耳蒸粉果Elm Fungus Dumpling - 外皮薄透晶瑩,愉耳爽口。酥皮叉燒包Baked Puff Pastry BBQ Bun - 熱呼呼地端上來,包身非常鬆軟,外層甜甜的,內層帶鹹,芡汁不會太糊口,素肉具嚼勁。是日老火湯Daily Home Made Soup - 目測材料有節瓜,甘筍,厚身冬菇及南北杏,不太似老火湯,淡出鳥來。重慶珍香麻婆豆腐Spicy Ma Po Tofu - 甫上來已嗅到香辣氣息,啖之只屬微辣程度,反而在咀內時,感覺上是酸味稍重,如有白飯的話,佐吃一流。菠蘿咕嚕魔芋Sweet & Sour Konjac - 酸甜汁濃而不膩,魔芋呈四方立體炸之,可惜不太吃得出質感。松茸雪耳湯浸娃娃菜Baby Cabba

松茸雪耳湯浸娃娃菜Baby Cabbage in Matsutake Soup & Snow Fungus - 菜蔬好像比平時的娃娃菜更清甜啊。

黑松露炒麵Fried Noodles with Black Truffle Sauce - 黑松露香氣馥郁,麵條富彈性,望落油亮亮,吃時卻不算太膩。

香椿菇菌腰果炒飯Fried Rice in Herb Sauce with Cashew Nuts - 菇菌的味道籠罩整個飯,那股霸氣有點受不了,像漏煤氣的味道啊!

是日糖水Daily Sweet Soup - 南瓜西米露,甜度不高,極欣賞的是,吃到大量南瓜絲。

棗茸千層糕Red Date Pudding - 紅棗的氣味撲鼻而來,糕身非常煙靱,也是甜度不高呢。
尚素榆耳蒸粉果Elm Fungus Dumpling
是日老火湯Daily Home Made Soup
重慶珍香麻婆豆腐Spicy Ma Po Tofu
菠蘿咕嚕魔芋Sweet & Sour Konjac
是日糖水Daily Sweet Soup
棗茸千層糕Red Date Pudding
午餐
2017-08-27 204 瀏覽
近來個肝有事所以就食多咗素。 我發覺原來觀塘都有幾間素食店,呢間比較裝修比較靚啲舒服啲,佢竟然有下午茶自助餐,望個餐牌非常豐盛,78蚊一位,下次會一試。今次試咗晚市套餐先,388蚊兩位。個人比較欣賞佢既馬拉炒腸粉同露筍苗百合炒竹笙,兩個都炒得入味又靚。套餐裏面嘅飯同老火湯就一般。前菜嘅xo醬拌百頁豆腐 口感非常爽,非常似魚蛋片。我哋另外加咗黃金咕嚕魔芋(88蚊),呢個係我最欣賞嘅菜,好香脆又特別。呢間嘢有啲比較少有嘅茶,我哋試咗滇紅茶,暖胃對經期好,不過質素就一般般。

I went to this restaurant with a friend during the Chinese New Year Holiday. We felt we ate a lot of meals and food during holidays, and so wanted to try some vegetarian dim sum and have a chat over lunch. However, there was no tea served in a dim sum oriented restaurant, only a jar of water on the table for self service. There are limited choice of dim sum. The restaurant was not full. We ticked order and they came with two wrong items we didn't order. The food was not impressive and some were even not hot enough. Very disappointed to try this vegetarian dim sum restaurant. No second chance and won't be back.
2017-01-31
午餐
2017-08-23 128 瀏覽
今日一行五人去試下齋菜。冷盤涼拌杞子苦瓜,夠清爽涼快,夏天解暑必食。之後試了三款湯,黃耳栗米羹,碧綠竹笙翡翠羹和羊肚菌燉湯。燉湯果然一分錢一分貨,值得一試,燉湯穩陣起見可預先預訂。另外兩款湯以竹笙翡翠羹較為清甜。而黃金咕嚕魔芋幾特別幾吸引,炸面根+桃,脆卜卜又甜甜地。仲有竹笙榆耳腐皮卷,因為係炸腐皮卷所以相對油油地,不過D材料夠晒分量又香脆可口。當然會有菜喇,薑汁翡翠苗呢款鮮嫩且份量夠。而蘆筍苗山藥炒藕片,呢個配搭非常好,食材又新鮮牛肝菌炒飯相對咁多款菜,呢個較為普通了。最後黑虎掌白木耳炒脆麵,呢款係全家人最愛,汁配脆麵好正!
今日一行五人去試下齋菜。

冷盤涼拌杞子苦瓜,夠清爽涼快,夏天解暑必食。

之後試了三款湯,黃耳栗米羹,碧綠竹笙翡翠羹和羊肚菌燉湯。
燉湯果然一分錢一分貨,值得一試,燉湯穩陣起見可預先預訂。
另外兩款湯以竹笙翡翠羹較為清甜。

而黃金咕嚕魔芋幾特別幾吸引,炸面根+桃,脆卜卜又甜甜地。

當然會有菜喇,薑汁翡翠苗呢款鮮嫩且份量夠。

而蘆筍苗山藥炒藕片,呢個配搭非常好,食材又新鮮

牛肝菌炒飯相對咁多款菜,呢個較為普通了。

最後黑虎掌白木耳炒脆麵,呢款係全家人最愛,汁配脆麵好正!