2017-11-23
上完 training 已經差唔多係晚飯時間, 趕唔到回家食,同事是素食主義,所以今晚一定要食齋菜。終於找了這間,喜歡個名冇咁俗氣。晚上環境清靜,而且裝修雅致, 有改良式綠色屏風, 簡單宮燈, 設計並不浮誇。叫了個2人套餐, 有湯羹 、頭盤、主菜和飲品 ,好似食西餐咁。清香黑松露百福袋,貌似個小小福袋 , 內有冬菇、 篙筍、 沙葛、素火腿粒粒,加上黑松露,口味清新!同事有少許感冒, 服務員多給了我們 一壺熱水, 非常體貼。可以免費升級例湯轉黃耳松茸燉湯 ,當然要試, 湯味清甜, 都是姬松茸菇類、紅棗等的原有味道,完全符合素食的清淡要求。另一個竹笙燴素翅, 食落好似真翅, 竹笙多而爽口 苦瓜拼柚子醋珍珠耳,好好食, 苦瓜一點苦澀味都冇, 切得薄薄, 雲耳是我摯愛,加上黑醋麻油, 惹味非常蘆筍苗山藥炒竹笙,用葉形竹碟上,非常合襯, 露筍不太粗, 嫩嫩可口, 山藥炒得剛好, 不會有些潺潺的感覺這個黑松露粉絲蒸扇貝別緻, 原來是雞髀菇厚切戒花,好有心思呀!飲品叫了熱豆漿, 話梅鹹柑橘,用的杯都有不同,豆漿用透明杯,黃豆味濃,話梅用 coffee 杯,酸甜咸味都齊,好特別!最後送上煲到起了沙的紅
終於找了這間,喜歡個名冇咁俗氣。
同事有少許感冒, 服務員多給了我們 一壺熱水, 非常體貼。
另一個竹笙燴素翅, 食落好似真翅, 竹笙多而爽口
最後送上煲到起了沙的紅豆沙,令人滿意的一餐。