餐廳: 小黑糖 (宏生大廈)
資訊:

2019-10-12 114 瀏覽
太耐冇去厚福街,經過發現開咗幾間台式飲品店,人氣不錯,一於試吓😬點左小黑糖珍珠厚鮮奶 和 泰好喝歐蕾珍珠~ 店員親切的提醒我們喝前要攪拌均勻😋🥰小黑糖珍珠厚鮮奶,面層蓋上一層香濃幼滑的cream,店員還說是由鮮奶打成的呢!攪拌均勻後便可將黑糖和鮮奶融合,變成焦糖啡色十分好看😍點了少糖所以喝起上來不會太甜,珍珠煙韌,帶點黑糖味甜甜的,粒粒分明👍🏻比很多連鎖店高質👏🏼泰好喝歐蕾珍珠,是泰式奶茶加珍珠,茶味不濃但很香,一啖有泰式奶茶又有珍珠,太爽了吧!想不到原來泰式奶茶也和黑糖珍珠很配呢!店內貼滿了這位明星Kris的照片,詢問下得知原來是粉絲特別製作的🤭😆而我不知他是誰🤔

小黑糖珍珠厚鮮奶

泰好喝歐蕾珍珠

2019-10-12
4 分鐘 (堂食)
小黑糖珍珠厚鮮奶
泰好喝歐蕾珍珠
2019-10-10 12 瀏覽
今日天氣超熱,中秋節已經過左,天氣仲好熱好焗。我去幫朋友兩件衫,攞完已經成身汗啦!經過厚福街發現到一間茶飲店,人客好多,我都想買杯凍飲啊!我最愛珍珠奶茶,所以特登叫左一杯小黑糖珍珠鮮奶。鎮店茶飲,原來有一隻特別口味,是小黑糖珍珠厚鮮奶。比起普通珍珠奶茶多一層奶霜,奶味更加濃厚。黑糖甜度唔高,入口奶味突出。茶底甘香,但係奶味比較重啊!冰感高好解熱。鋪頭有大量韓星照片,韓風味道濃厚,而且有少量座位添啊!
2019-10-09 38 瀏覽
天氣仍然炎熱,雖然今日已經比上星期清涼,但逛街仍忍不住外賣凍飲呢路過厚福街,看到小黑糖menu選擇多朋友就拉我一起買飲品解暑,飲品可選擇甜度及冰塊多少,很是貼心入面有個小小等侯區,可以坐一坐休息還提醒黑糖系列要搖晃後才喝等了幾分鐘,2杯飲品就出來了即刻跟著做呢小黑糖珍珠厚鮮奶 (黑蓋)白色的鮮奶配上黑糖,當然是絕配,味道甜甜的,一啖喝下去實在解暑呢,而且珍珠也軟硬適中,果然是皇牌飲品古早味珍珠奶茶 (白蓋)店員推介這款亦多人選擇,喝後還真不錯,帶有甜甜味道的奶茶,配上煙韌的珍珠,非常適合港人味道,5分鐘就比喝光光了,下次再來光顧吧即時join會員還有優惠啊

路過厚福街,看到小黑糖menu選擇多

入面有個小小等侯區,可以坐一坐休息

還提醒黑糖系列要搖晃後才喝

等了幾分鐘,2杯飲品就出來了
即刻跟著做呢

小黑糖珍珠厚鮮奶 (黑蓋)

古早味珍珠奶茶 (白蓋)

即時join會員還有優惠啊

2019-10-08
5 分鐘 (堂食)
2019-10-03 38 瀏覽
係日係厚褔街食完lunch,經過呢間開咗幾個月的小黑糖。呢幾日台灣打風,令到難得入秋的香港變回悶熱的天氣。-小黑糖-牆身用淺藍色磚裝修,形造海邊的感覺。因為真係太熱,決定買杯凍飲邊飲邊行返公司。小店明顯是推薦黑糖飲料,想清清地 叫了杯黑糖冬瓜鮮奶。由於已限定黑糖的份量,再加上冬瓜本來的甘甜,此飲料不能自己選擇甜度。在沒有小甜的情況下亦不會過份死甜。出冬瓜的清甜再配上淡淡的黑糖,消暑度滿分!!!同事則要了古早味珍珠奶茶試了一口,7 分甜的奶茶細滑香濃。不得不提小店的特製珍珠,口感煙煒非常,味道有點像龍眼乾 有趣有趣

-小黑糖-牆身用淺藍色磚裝修,形造海邊的感覺。
因為真係太熱,決定買杯凍飲邊飲邊行返公司。
小店明顯是推薦黑糖飲料,想清清地 叫了杯黑糖冬瓜鮮奶。
黑糖冬瓜鮮奶

同事則要了古早味珍珠奶茶
試了一口,7 分甜的奶茶細滑香濃。
不得不提小店的特製珍珠,口感煙煒非常,味道有點像龍眼乾
 有趣有趣
2019-10-02
黑糖冬瓜鮮奶
2019-10-02 37 瀏覽
雖然喺”特色調荼”既荔枝烏龍冇列入”嚴選推介。初次感受清新感覺尤其係大熱天時下飲,一定另有一番體會。我加咗愛玉做配料享受荼味同時又可以有”趙”口既口感。我比100分喔!**其實杯野容量好小,所以我認為小冰/走冰會比較適合。最後影個呃like相打卡一流🙈🙈
雖然喺”特色調荼”既荔枝烏龍冇列入”嚴選推介。

**其實杯野容量好小,所以我認為小冰/走冰會比較適合。

最後影個呃like相打卡一流🙈🙈
2019-09-29
下午茶
  • 荔枝烏龍
2019-10-01 16 瀏覽
相信大家行街都會習慣買嘢飲,我就最鐘意買特色飲品,琴日行完尖沙咀美麗華商場就上網睇吓有咩好飲,見到係IG有不少朋人話正,重點係見到有我最鐘意既紫薯😂,就沖左落去鋪頭買🤭我地一共order左2杯飲品📍小黑糖珍珠鮮奶 HKD30我朋友因爲係一個牛奶狂魔,所以睇都無睇就要左呢杯手搖🤣整杯飲杯係超重鮮牛奶香味,而且甜度適中,唔洗怕肥呀~📍紫薯於你 HKD32香濃既鮮奶再陪紫薯真係正到不得了🤩它用了4.3牛乳配90%台北原材料製作,再加上紫薯既香甜,香滑易入口,值得encore呀❣️
相信大家行街都會習慣買嘢飲,
我就最鐘意買特色飲品,
琴日行完尖沙咀美麗華商場就上網睇吓有咩好飲,
見到係IG有不少朋人話正,
重點係見到有我最鐘意既紫薯😂,
就沖左落去鋪頭買🤭
我地一共order左2杯飲品

📍小黑糖珍珠鮮奶 HKD30
📍紫薯於你 HKD32
香濃既鮮奶再陪紫薯真係正到不得了🤩
  • 紫薯於你珍珠
2019-09-30 20 瀏覽
2018年係香港最多人用既字眼係過江龍同埋黑糖珍奶短短半年,幾十間同時開幕進場~尖沙咀有一間就係舊年開既叫小黑糖用古法炮製手工黑糖特飲小黑糖係台灣都係好有名氣既,尖沙咀店開了近大半年都站得住腳証明是有吸引力既同客人支持黑糖珍珠沒有太甜膩,珍珠都幾彈牙有黑糖奶系列 經典醇茶  歐蕾系列 濃香奶茶 特色調茶 同樣可選甜度,有正常,7分,5分,3分冰也可選擇份量最貴一款$32 小黑糖珍珠厚鮮奶係賣得幾勁既鮮奶濃滑芳香,特濃有質感尖沙咀加拿芬道45-47號宏生大廈地下D1號舖
2018年係香港最多人用既字眼係過江龍同埋黑糖珍奶
短短半年,幾十間同時開幕進場~
尖沙咀有一間就係舊年開既叫小黑糖
用古法炮製手工黑糖特飲
小黑糖係台灣都係好有名氣既,尖沙咀店開了近大半年都站得住腳
証明是有吸引力既同客人支持
黑糖珍珠沒有太甜膩,珍珠都幾彈牙
有黑糖奶系列 經典醇茶  歐蕾系列 濃香奶茶 特色調茶
 同樣可選甜度,有正常,7分,5分,3分
冰也可選擇份量
最貴一款$32 小黑糖珍珠厚鮮奶係賣得幾勁既
鮮奶濃滑芳香,特濃有質感
尖沙咀加拿芬道45-47號宏生大廈地下D1號舖
15 分鐘 (外賣自取)
2019-09-26 12 瀏覽
試咗古早味珍珠奶茶佢嘅奶茶味係茶味比較醇香奶味冇咁重嘅 但奶茶都好滑 係我中意嘅奶茶味 同好多鋪頭都唔同係幾特別嘅珍珠係黑糖珍珠 黑糖味好重 但略嫌唔係幾煙韌會有少少淋同埋少少痴牙 但係味道係okay的 所以其實不太差嗌咗半甜飲到最後都有啲漏 因為啲珍珠真係都幾甜下 但黑糖係咁冇計 但係如果嗌微甜會驚奶茶唔夠味 下次再試下微糖會點同埋入面都有啲打卡燈backgroud係幾唔錯 在下影相就冇乜技巧所以就冇影喇同埋收銀員工都有啲微笑 都值得加分
試咗古早味珍珠奶茶
同埋收銀員工都有啲微笑 都值得加分
古早味珍珠奶茶
2019-09-20
古早味珍珠奶茶
//小黑糖 Baroness古早味珍珠奶茶 $24半糖 少冰.今次飲左聽講系五大台飲之一既小黑糖既最basic既飲品 古早味珍珠奶茶🥤 叫得小黑糖緊系吾少得黑糖珍珠 因為本身珍珠自帶甜味 叫左半糖覺得岩岩好 最後有少少漏 或者叫微糖都得🤤 佢個茶底茶味幾醇幾香仲吾澀 奶味相對比較淡 但系都滑口 飲落口都幾fresh👍🏽 配襯番濃味既黑糖珍珠 一濃一淡 其實都幾夾🤤.到講下黑糖珍珠 成粒珍珠都系好平均既滿滿既黑糖味😍 好明顯系炒出來而吾系煮熟先浸黑糖漿 味道質素好高🥰 但口感反而好一般 佢有少許似小丸子甘 咬落口痴牙但系又吾Q彈吾煙韌 但系都幾天然因為佢lum到完全無膠既感覺 但因為佢好痴牙所以食落都會幾攰🤔.overall 來講🌕🌕🌕🌕🌑(4/5) 小黑糖 Baroness古早味珍珠奶茶 $24📣九龍尖沙咀加拿芬道45-47號宏生大廈地下D1號
小黑糖 Baroness
古早味珍珠奶茶 $24
半糖 少冰
overall 來講
🌕🌕🌕🌕🌑(4/5)
小黑糖 Baroness
古早味珍珠奶茶 $24
📣九龍尖沙咀加拿芬道45-47號宏生大廈地下D1號
珍珠奶茶的最愛小黑糖.個人好鍾意飲珍珠奶茶,差不多全香港不下二三十間大大小小都試過曬。就我黎講,小黑糖暫時係排第一名。.我去過幾次,每次我都要飲招牌既💫黑糖珍珠厚鮮奶🥤,佢既珍珠好有口感,食起黎好煙靭,唔會太淋又或者太硬。.加上店鋪話係用4.3牛奶去打奶霜,飲落去好幼滑。甜度剛好,平時既我需要小甜或半糖,黎到呢度都冇甘既需要。.最後提下大家,呢度需要細細間,但裝修也不錯。最岩女生打卡啦🥰
珍珠奶茶的最愛
小黑糖

2019-09-15 28 瀏覽
依家天氣真係日日都熱死辣辣,經過尖沙咀都想飲番杯手搖飲品,見到夏天主打冰感之夏日飲聽到個名都透心涼就決定飲佢啦🤣,最後揀咗《百香柳橙汁沙冰》,飲落百香果同橙汁原來好夾,酸酸甜甜咁勁開胃,同埋飲得出真係有果汁,成件事勁解渴,顏色又夠繽紛,飲到最尾都係好濃郁橙汁味,勁滿意😙,夏天飲沙冰真係勁爽😎!
依家天氣真係日日都熱死辣辣,經過尖沙咀都想飲番杯手搖飲品,
見到夏天主打冰感之夏日飲聽到個名都透心涼就決定飲佢啦🤣,
百香柳橙汁沙冰
2019-09-12 31 瀏覽
👭小黑糖 (尖沙咀)👭1⃣小黑糖珍珠厚鮮奶 $32鮮奶同黑糖珍珠既比例係3:2,比例岩岩好,每一啖都可以將珍珠吸入,而且唔會出現飲哂但仲有珍珠剩/啜哂啲珍珠得返啲奶既情況🤩38叫左5分糖,所以甜度岩岩好!鮮奶味道十分濃郁,口感好滑溜,而且啲黑糖珍珠唔會有酸味出現,軟硬度都剛剛好,唔會過硬/淋🥰飲完勁有飽足感,兩個女仔share一杯都夠😎2⃣葡萄柚四季春 (愛玉+$2) $26至於葡萄柚四季春就行清新路線,入口好清涼而且茶底唔會過濃。38呢杯就order左7分甜,葡萄柚輕微既酸配搭上四季春既微甜,味道好夾!!重點係要用$2加埋愛玉,無糖既愛玉會令整杯飲品無咁單調,豐富整體既口感🤩炎炎夏日飲到呢杯野超幸福🥰推薦度:8.5/10🏠尖沙咀加拿芬道45-47號宏生大廈地下D1號舖🕐12:00noon-11:00pm
👭小黑糖 (尖沙咀)👭

1⃣小黑糖珍珠厚鮮奶 $32

2⃣葡萄柚四季春 (愛玉+$2) $26

推薦度:8.5/10

🏠尖沙咀加拿芬道45-47號宏生大廈地下D1號舖
🕐12:00noon-11:00pm
2019-09-11 34 瀏覽
第一次飲小黑糖,點左杯小黑糖仙草鮮奶飲,呢杯凍飲係固定冰量嘅,無得少冰。 我點左少糖不過都蠢左,應該點半糖或者微糖,因為杯野飲都好甜,我估應該係因為啲仙草之前都係用糖水浸住所以杯野先至比較甜。
小黑糖仙草鮮奶

2019-09-10 22 瀏覽
台灣其中一間知名嘅珍珠奶茶店,終於係香港有分店啦咁啱放假魎丁過,就同女朋友一齊去試我地一齊share左一杯黑糖珍珠鮮奶平時嘅珍珠奶茶都會有偏甜嘅情況出現,但以黑糖製成嘅珍珠,配上淡淡嘅鮮奶,甜度啱啱好另外,佢仲有黑糖珍珠厚鮮奶,感覺味道會更加濃郁,下次一定要再試一下
台灣其中一間知名嘅珍珠奶茶店,終於係香港有分店啦
咁啱放假魎丁過,就同女朋友一齊去試
我地一齊share左一杯黑糖珍珠鮮奶
  • 小黑糖珍珠鮮奶
2019-09-03 21 瀏覽
大熱天時,真係好想嘆杯凍茶。喺尖沙咀,每條街都總有兩三間‘台式茶店’,今日就試下呢間‘小黑糖’。望住個menu‘特式調茶’嗰度,有款叫四季春,問下店員其實係乜,以我嘅國語聆聽能力,答案應該係似綠茶但清淡啲。既然未試過,就一於揀‘葡萄柚四季春‘,少甜少冰。茶配葡萄柚,喺另一間試過,呢間足料好多,啖啖果肉,配上淡茶,唔錯唔錯。柚子唔苦澀,亦唔會係加糖水咁甜,下次經過會再幫襯。