餐廳: 小黑糖 (宏生大廈)
資訊:

2019-11-29 117 瀏覽
厚福街嘅《小黑糖》最出名就係手炒嘅煙韌黑糖珍珠,試過咁多間之後呢到依然係我心目中top幾嘅珍奶舖,呢日就帶埋朋友嚟試吓佢嘅新產品👅八達通機有個pepe喺度,好得意小黑糖珍珠厚鮮奶 ($32)- 少糖 70%試返上次好鍾意嘅小黑糖珍珠厚鮮奶,都係咁好味!店家選用日本明治4.3鮮奶,面層仲加咗層奶霜,非常綿密,奶味濃郁香醇🥛泰好喝歐蕾珍珠 ($32)- 少糖 70%呢杯用咗泰式奶茶底,的確做到嗰陣味。不過我唔會建議大家叫少糖,因為本身泰式奶茶就係好甜,叫少甜陣味反而會冇咁地道🤪兩杯嘅珍珠都好彈牙,而且黑糖味濃👍黑糖多,但係唔會漿埋一舊,十分好😆-Menu:
八達通機有個pepe喺度,好得意

小黑糖珍珠厚鮮奶;泰好喝歐蕾珍珠

小黑糖珍珠厚鮮奶
小黑糖珍珠厚鮮奶 ($32)
- 少糖 70%
試返上次好鍾意嘅小黑糖珍珠厚鮮奶,都係咁好味!
泰好喝歐蕾珍珠
泰好喝歐蕾珍珠 ($32)
- 少糖 70%
呢杯用咗泰式奶茶底,的確做到嗰陣味。

兩杯嘅珍珠都好彈牙,而且黑糖味濃👍
黑糖多,但係唔會漿埋一舊,十分好😆

Menu:
小黑糖珍珠厚鮮奶
2019-11-27 53 瀏覽
都有一段時間冇飲黑糖珍奶,好掛住果種味道,今日經過尖沙咀呢間小黑糖,唔飲對唔住自己吧!好,睇下有咩好飲先。呢度除左黑糖系列,都有特色調茶。記住飲之前要搖勻。小黑糖珍珠厚鮮奶,甜甜既黑糖味,配合4.3牛乳加奶霜,飲落好滑好香既奶味,係口裡面會停留一段時間,珍珠彈牙得黎唔糊口,每一啖都飲到幸福既感覺!宇治抹茶歐蕾珍珠,呢個奶味冇咁濃,反而係抹茶既清香,唔會太甜,抹茶味比較突岀,珍珠同茶既比例恰到好處。

好,睇下有咩好飲先。

呢度除左黑糖系列,都有特色調茶。

記住飲之前要搖勻。

店鋪位於尖沙咀地鐵站B2出口,步行5分鐘便找到,在香港第一次是到台灣黑糖珍珠的美味特飲!點了小黑糖珍珠厚鮮奶, 奶味較重,味道濃郁,黑糖珍珠非常煙韌,黑糖非常甜,但搖勻之後味道剛好,確實是夏天消暑飲品之一。
2019-11-17 30 瀏覽
2019-11-11 42 瀏覽
聽姨姨說厚福街有一間台式黑糖飲品店很厲害,它的黑糖香味非常濃厚,愛喝黑糖飲品的弟弟嚷著要喝,他二話不說立即前往這店,看看到底有多吸引人,讓姨姨讚不絕口。小黑糖標榜它是黑糖飲品專門店,故我們均選喝黑糖珍珠飲料,弟弟喝黑糖珍珠鮮厚奶,至於我則喝紫薯於你珍珠。不要看小紫薯於你珍珠,紫薯味道濃重,配上幼滑牛乳更顯細膩,珍珠富彈性,毫不死甜,給食客味蕾的享受。弟弟超喜歡黑糖珍珠鮮厚奶,鮮厚奶以4.3牛乳為基底,黑糖珍珠散發黑糖香氣,甜而不膩,彈牙有嚼勁,黑糖遇上鮮厚奶,變得濃郁醇香。

外賣自取
2019-11-10 31 瀏覽
喺厚褔街食完小食,行過呢間小黑糖,見佢門口poster有鮮厚奶黑糖珍珠,係用4.3牛乳加奶霜,好似幾特別所以買杯黎試吓。等咗一陣終於有得飲,佢分咗2層,上面有涷冰冰嘅鮮奶,下面有暖暖地嘅黑糖珍珠,將佢搖勻,一飲落去勁香濃嘅鮮奶味,比其他普通嘅黑糖鮮奶真係濃好多,mix埋煙煙韌韌黑糖珍珠,又唔太甜,味道啱啱好。我朋友叫咗杯宇治抹茶歐蕾珍珠,佢果杯未mix前係有3層,一層抹茶,一層鮮奶,一層珍珠,睇得出好足料,飲落勁重抹茶同鮮奶味,珍珠都同樣煙韌,都唔算太甜。呢間有幾張櫈比人等候,都幾貼心。

呢間有幾張櫈比人等候,都幾貼心。
2019-11-08 22 瀏覽
今日同媽咪去左尖沙咀行街經過厚福街見到呢間小黑糖見都行到攰攰地又口渴所以就一人點左一杯嘆下呢度除咗普通嘅黑糖珍珠鮮奶同厚鮮奶仲有好多特別嘅味道我哋揀咗一杯泰好喝歐蕾珍珠同一杯宇治抹茶歐蕾珍珠兩杯都係嚴選推介💕飲過咁多間珍珠奶茶覺得呢間啲珍珠都算係唔錯夠煙韌彈牙👍只不過係因為我少咗食甜野就覺得有少少偏甜我媽咪就覺得啱啱好所以可以根據自己嘅喜好選擇少甜 定正常鋪頭雖然好細但係都用心佈置 有一個打卡位梗係要同杯珍珠奶茶打返個卡🤭
今日同媽咪去左尖沙咀行街
鋪頭雖然好細
但係都用心佈置 有一個打卡位
梗係要同杯珍珠奶茶打返個卡🤭
2019-11-08 23 瀏覽
到尖沙咀成街都係台式飲品店😂見平時成日飲大型連鎖飲品店 今次見到小黑糖試下同佢地有咩分別🤤今次叫左兩杯野飲 分別係小黑糖珍珠厚鮮奶&小黑糖仙草厚鮮奶小黑糖珍珠厚鮮奶👉🏻鮮奶味超重 由於我半糖左 覺得甜度岩岩好!因為其他店舖大部分唔比改糖份同埋冰量 雖然呢間都唔比改冰量 但佢本身冰量已經好少😍唔會話飲到後期啲味道變晒..而且啲珍珠都好有口感 飲完好飽好滿足小黑糖仙草厚鮮奶👉🏻奶味比起小黑糖珍珠厚鮮奶淡 而仙草好足料🤤飲落啖啖都有仙草 同時呢杯都半糖左 味道比起小黑糖珍珠厚鮮奶冇咁濃 比較岩口味冇咁濃既人飲!整體黎講..比起其他連鎖台式飲品店 小黑糖更加好味 更加岩我胃口☺️

今次叫左兩杯野飲 分別係小黑糖珍珠厚鮮奶&小黑糖仙草厚鮮奶

2019-11-08 8 瀏覽
行街點少得拎住一杯手搖飲品呀👻1️⃣小黑糖珍珠厚鮮奶 $32記住搖下左搖下右,上下搖動,先好喝呀!黑糖紐紋好治癒!喝落去好有層次感,而且唔會死甜,奶香味好濃郁,唔會好似有d舖頭咁有膻味🥰珍珠煙靭有咬口,黑糖味幾重。🙆🏻‍♀️好味指數: 7.25/10 2️⃣紫薯於你 +$4愛玉 $34紫薯🍠好天然,但味道較淡!用咗碎冰嘅做法,所以冇粒粒紫薯,感覺幾特別,不過自己就鐘意有紫薯粒粒多啲🙈加愛玉係為咗增加口感👻而且又唔邪惡,食咗都冇罪惡感😎🙆🏻‍♀️好味指數: 7/10 💡整體來講,招牌真係實至名歸,小黑糖珍珠厚鮮奶真係唔錯,行街口渴可以飲下。小黑糖 地址:尖沙咀加拿芬道45-47號宏生大廈地下D1號舖
[尖沙咀~小黑糖]
🙆🏻‍♀️好味指數: 7/10
小黑糖
地址:尖沙咀加拿芬道45-47號宏生大廈地下D1號舖
2019-11-07 22 瀏覽
鍾意飲珍奶嘅真係永遠都唔會厭🙈小黑糖嘅歐蕾系列亦係我最鍾意嘅一款今次飲呢款 泰好喝歐蕾珍珠 $32攞上手都睇得出珍珠份量非常多😍叫得小黑糖,佢地嘅黑糖珍珠當然不負所望😎自家古法製炒的黑糖,味道味非常出,又夠Q彈,雖然冰度固定,但冰量控制得好好,再加上甜度適中可以充份享受到原味濃香嘅4.3牛乳同泰式風味茶整杯野飲非常搭配又唔會過份死甜而另一杯 宇治抹茶歐蕾珍珠 $32顏色賣相上就更吸引淨係抹茶單層都覺得好香抹茶帶微甘攪勻後口感更加濃香creamy,非常溫柔嘅鮮奶甜度同黑糖珍珠互相平衡🤗店內以藍白色磚牆為主調,可以輕鬆影到靚靚打卡相,讚💙小黑糖 Baroness整體評分★★★★★地理環境★★★★★服務★★★★★食物★★★★★價錢$
鍾意飲珍奶嘅真係永遠都唔會厭🙈
小黑糖嘅歐蕾系列亦係我最鍾意嘅一款

今次飲呢款 泰好喝歐蕾珍珠 $32
攞上手都睇得出珍珠份量非常多😍
叫得小黑糖,佢地嘅黑糖珍珠當然不負所望😎
自家古法製炒的黑糖,味道味非常出,又夠Q彈,
雖然冰度固定,但冰量控制得好好,再加上甜度適中
可以充份享受到原味濃香嘅4.3牛乳同泰式風味茶
整杯野飲非常搭配又唔會過份死甜

而另一杯 宇治抹茶歐蕾珍珠 $32
顏色賣相上就更吸引
淨係抹茶單層都覺得好香抹茶帶微甘
攪勻後口感更加濃香creamy,
非常溫柔嘅鮮奶甜度同黑糖珍珠互相平衡🤗

店內以藍白色磚牆為主調,可以輕鬆影到靚靚打卡相,讚💙

小黑糖 Baroness
價錢$
2019-11-05
  • 泰好喝歐蕾珍珠
2019-11-07 12 瀏覽
都有一段時間冇飲珍珠奶茶,剛剛食完飯見到呢間好似新開嘅珍珠奶茶店,標榜係台灣五大珍珠奶茶店,即刻試吓先。佢哋有兩款珍珠鮮奶,我揀咗小黑糖珍珠厚鮮奶,個服務員話啲奶會比較濃烈一啲,果然啲奶好濃好香同好順滑,因為我怕食甜野,已經叫咗少甜,所以食珍珠嘅時候感覺到好濃香嘅黑糖味,唔知佢哋係咪用黑糖煮過啲珍珠呢?啲珍珠住得好柔軟好順滑,好耐冇食過咁好質素嘅珍珠。另外老婆叫咗個泰好喝歐雷珍珠,因為泰式奶茶都係偏甜,所以特別要求少甜,啲珍珠嘅味道同埋口感配合泰式嘅奶茶又會帶來另一種層次嘅享受。

2019-11-04
5 分鐘 (堂食)
  • 小黑糖珍珠厚鮮奶
  • 泰好喝歐蕾珍珠
今日走到尖沙咀加拿分道45號,我就去到一間買珍珠奶茶的地方,近期熱賣都是再談黑糖,講到黑糖,黑糖可以係健康或者不健康,因為如果長期攝取太多糖份會不健康,但是黑糖混了鮮奶就會變得淡,而且美味又健康。今次跟朋友一起到店裏選了兩款黑糖飲料,包括了店裏熱賣的黑糖珍珠:小黑糖珍珠配鮮奶奶茶黑糖珍珠(泰好喝歐蕾黑糖珍珠)小黑糖系列歐蕾系列特色調茶香滑奶茶經典醇茶它的珍珠很彈牙,又不太甜,很適合配著淡淡的鮮奶一起喝下去。

小黑糖珍珠配鮮奶
奶茶黑糖珍珠(泰好喝歐蕾黑糖珍珠)

小黑糖系列
歐蕾系列
特色調茶
香滑奶茶
經典醇茶

它的珍珠很彈牙,又不太甜,很適合配著淡淡的鮮奶一起喝下去。
2019-11-06 21 瀏覽
Taste: 4 /5Service: 4 /5Environment: 4 /5啱啱去完the one個邊街完行 突然有啲口痕 於是就到厚福街 岀名多美食既尖沙咀美食街行下 係街頭就見到過江龍小黑糖 於是就order咗2杯drinks 分別係小黑糖珍珠厚鮮奶同泰好喝歐蕾珍珠 先講講個甜度先 我會俾4/5for個甜度 係無少甜既情況下 甜度都適中 唔會話太淡或太甜 所以甜度控制方面都幾好 至於珍珠方面 食落唔會太膠或太硬 相當煙靭 原來係自家創及每日新鮮製造既獨門祕方先可以令到粒粒珍珠咁分明咁煙韌 呢點值得一讚 個包裝睇落都有啲心思 因為十月尾就係Halloween 連杯套都迎合Halloween 主題 睇落都幾創新同QQ 唔知Christmas 會唔會有新design 呢?
Taste: 4 /5
Service: 4 /5
Environment: 4 /5
2019-11-05 7 瀏覽
放學同fd去左附近既厚福街再飲小黑糖,今次想試下新出既4.3牛乳加奶霜-黑糖珍珠鮮厚奶黑糖珍珠鮮厚奶即係平時飲既黑糖珍珠鮮奶,小黑糖既黑糖珍珠鮮厚奶都非常令人驚喜佢既廣告牌都有寫明台灣直送珍珠+古法秘方黑糖汁+手打奶霜+4.3牛乳,飲品好快就到手,一拎上手係熱辣辣,事關下底滿滿一層黑糖珍珠,黑糖汁多到睇唔清楚d珍珠,上層係一層望落勁creamy既奶霜,搞拌後即可飲用,珍珠都會更加彈牙,黑糖汁雖然好多,但成杯飲落唔會太甜,亦都唔會蓋過奶味,珍珠份量超多,每啖都有咁濟,小黑糖黑糖珍珠鮮厚奶好值得一試 朋友就要左杯伯爵珍珠奶茶,同樣係成個底滿滿熱辣辣既黑糖珍珠,伯爵茶底香濃,每一啖都有好香既茶味,飲奶茶鐘意茶味夠出既朋友可以一試!

2019-11-03 23 瀏覽
週末黎到尖沙咀行街,經過厚福街見到間茶飲店,都幾多人排隊,裝潢又有心思,原來由台灣引入既小黑糖~店鋪主調係粉藍色,有仙人掌擺設,好岩打卡影相。呢度既飲品款式都好多元化,有小黑糖系列、濃香奶茶、歐蕾系列、特色調茶、經典醇茶同期間限定。第一次飲店員推介試試招牌小黑糖珍珠鮮奶~同行好友就揀左泰好喝歐蕾珍珠。小黑糖珍珠厚鮮奶 HK$32記得均勻搖勻先好飲~飲落充滿濃郁奶味,經黑糖炒過既珍珠好煙韌好有嚼勁,而且黑糖香濃,甜而不膩。飲品我叫左少糖,甜度剛好,重點係珍珠數量極多,岩哂鍾意咬珠既我啊~泰好喝歐蕾珍珠 HK$32第一次試泰式奶茶MIX珍珠,口感香甜又順滑,珍珠同樣煙韌又Q彈~
週末黎到尖沙咀行街,
經過厚福街見到間茶飲店,
都幾多人排隊,裝潢又有心思,
原來由台灣引入既小黑糖~

店鋪主調係粉藍色,
有仙人掌擺設,好岩打卡影相。

呢度既飲品款式都好多元化,
有小黑糖系列、濃香奶茶、歐蕾系列、
特色調茶、經典醇茶同期間限定。

第一次飲店員推介試試招牌小黑糖珍珠鮮奶~
同行好友就揀左泰好喝歐蕾珍珠。

小黑糖珍珠厚鮮奶 HK$32

記得均勻搖勻先好飲~
飲落充滿濃郁奶味,
經黑糖炒過既珍珠
好煙韌好有嚼勁,
而且黑糖香濃,甜而不膩。
飲品我叫左少糖,甜度剛好,
重點係珍珠數量極多,
岩哂鍾意咬珠既我啊~

泰好喝歐蕾珍珠 HK$32

第一次試泰式奶茶MIX珍珠,
口感香甜又順滑,
珍珠同樣煙韌又Q彈~

2019-11-03
下午茶