餐廳: 小黑糖 (宏生大廈)
資訊:

2019-07-19 18 瀏覽
天氣太熱,咁啱經開小黑糖就買d野飲,都幾多人幫襯。店員好細心,會問你即刻飲定外賣。如果係即刻咁,就會幫你搖均杯奶茶同插飲筒。我叫左個夏日推介百香柳橙汁冰沙(應該係夏天先有)真係好好味😋唔會太甜,好消暑👍🏻另外朋友叫咗杯古早味珍珠奶茶同厚奶古早味珍珠奶茶都一樣咁好飲🤤🤤店內有兩張小凳俾客人坐下等下,幾好❤️
天氣太熱,咁啱經開小黑糖就買d野飲,
都幾多人幫襯。
店員好細心,會問你即刻飲定外賣。
如果係即刻咁,就會幫你搖均杯奶茶同插飲筒。
唔會太甜,好消暑👍🏻
店內有兩張小凳俾客人坐下等下,幾好❤️

2019-07-15
8 分鐘 (外賣自取)
  • 百香柳橙汁冰沙
2019-07-16 23 瀏覽
最近嘅天氣越嚟越悶熱,飯後當然唔少得黎一杯冰凍嘅台式飲品醒神下,而今晚恰巧經過尖沙咀又黎到小黑糖。已經唔係第一次光顧嘅小黑糖位於食肆林立嘅厚福街,一如其名店舖主打嘅係黑糖珍珠鮮奶,係來自台灣嘅過江龍🐉黑糖珍珠鮮奶當黑糖珍珠已經開到成行成市,要突圍而出呢度嘅黑糖珍珠當然有佢嘅賣點黑糖珍珠經過數小時嘅烹調後,由外到內都充滿濃郁嘅黑糖味,呢度嘅珍珠同出面嘅相比口感比較紮實,Q彈得黎唔會太淋身,好好咬。珍珠數量都多,飲晒成杯就已經好飽嗌左半糖嘅甜度剛好。之前仲飲過佢嘅黑糖珍珠厚鮮奶,面頭會多咗一層奶蓋,成杯奶味更加香醇,仲有少少咸香。不過個人而言就比較喜歡普通鮮奶版,飲落無咁heavy🙈

黑糖珍珠鮮奶

嗌左半糖嘅甜度剛好。

黑糖珍珠鮮奶

不過個人而言就比較喜歡普通鮮奶版,飲落無咁heavy🙈
10 分鐘 (堂食)
2019-07-14 25 瀏覽
小黑糖係在台灣幾出名的飲品店,最近發現他在尖沙咀厚福街開了香港第一間分店。店面粉藍色的,有個小空間,你可以等候飲品的時候,去涼下冷氣,唔使喺出面等日曬雨淋。【小黑糖珍珠厚牛奶】店員會問你,杯黑糖珍珠係咪而家飲,如果係嘅話,佢會幫搖勻啲黑糖同埋鮮奶。有香濃嘅牛奶同埋黑糖味,不錯。【草莓牛奶冰沙】是夏天必備的解暑飲品,草莓味清新自然,飲落似有少少酸的味道。
【小黑糖珍珠厚牛奶】
【草莓牛奶冰沙】
2019-07-14
2019-07-10 42 瀏覽
呢排天氣咁熱,間間飲品舖都推出沙冰,因為實有客人幫襯😂我哩啲嚐鮮溜見到荔枝番石榴個配搭咁fresh 就嗌咗嚟試,真係完全無令我失望💙話說真係飲過啲知名飲品舖沙冰打得唔夠幼 飲到成舊冰,真係會令人打個突,哩間完全無哩個問題!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻同行友人係黑糖鮮奶控,因為佢太鍾意黑糖珍珠🤣連佢都盛讚哩間啲珍珠軟糯有口感 粒粒分明,雖然無得揀冰度,但可能㨂少糖,佢比哩間9.5/10 分已經係超班😱😱
呢排天氣咁熱,
間間飲品舖都推出沙冰,
因為實有客人幫襯😂
我哩啲嚐鮮溜見到荔枝番石榴個配搭咁fresh 就嗌咗嚟試,
真係完全無令我失望💙

話說真係飲過啲知名飲品舖沙冰打得唔夠幼 飲到成舊冰,

同行友人係黑糖鮮奶控,
因為佢太鍾意黑糖珍珠🤣
連佢都盛讚哩間啲珍珠軟糯有口感 粒粒分明,
雖然無得揀冰度,但可能㨂少糖,
佢比哩間9.5/10 分
已經係超班😱😱

2019-07-08 32 瀏覽
食完車仔麵同朋友行過見到新開時間尚早無咩人排隊就試下唔使等耐好快就有我地選左用鮮奶整既黑糖珍珠奶茶我本身好怕好甜所以都少飲珍珠奶茶不過味道我接受到呀唔算好甜,岩我口味仲有鮮奶香添
食完車仔麵同朋友行過

唔算好甜,岩我口味
仲有鮮奶香添

2019-05-06
2019-07-04 34 瀏覽
途經大尸水拿芬道見到有呢間小黑糖,寫到明係黑糖,令我好想試下佢既黑糖奶茶會有幾好飲!除左黑糖外仲有沙冰!鋪頭有唔少韓星既相,鋪頭細細但係佈置得幾靚,有好多打咭位!叫左兩杯飲品: 分別係黑糖厚鮮奶同埋百香橙冰沙!先講下杯黑糖!拎上手時下暖上冰,感覺好正!黑糖好香,唔係只係甜(巿場上好多得個甜字...) 好好飲呀!鮮奶好滑,珍珠QQ帶甜,夾地來好正!再嚟係百香橙沙冰!(睇下是旦搵個位影相都好靚 !)天氣咁熱,飲沙冰真心正,酸酸甜甜真係好好味!正!

除左黑糖外仲有沙冰!

鋪頭有唔少韓星既相,鋪頭細細但係佈置得幾靚,有好多打咭位!

叫左兩杯飲品:

分別係黑糖厚鮮奶同埋百香橙冰沙!

先講下杯黑糖!
拎上手時下暖上冰,感覺好正!
黑糖好香
,唔係只係甜(巿場上好多得個甜字...)

好好飲呀!鮮奶好滑,珍珠QQ帶甜,夾地來好正!

再嚟係百香橙沙冰!(睇下是旦搵個位影相都好靚 !)

天氣咁熱,飲沙冰真心正,酸酸甜甜真係好好味!正!
2019-06-26
5 分鐘 (堂食)
  • 百香橙冰沙
2019-07-02 42 瀏覽
🥤尖沙咀超多冰黑糖鮮奶🥢請支持即刻俾心👍🏻🥤呢排天氣熱到癲,真係行一行出去就會熱到出一身汗,買杯凍嘢飲即刻降降溫🥤小黑糖珍珠鮮奶 $30黑糖到手時下半部是超級熱燙手的,店員提示要搖勻先飲用,黑糖珍珠味道不錯夠香的黑糖味,但煮得口感比較軟,沒有粒粒分明的感覺,奶味較淡口,因為成杯很多冰,搖勻後冰度剛剛好,夠曬凍🥤古早味珍珠奶茶 $24正常的珍珠奶茶,茶味奶味剛剛好珍珠都是一樣比較軟爛,所以喜歡爽口感覺的朋友注意了小黑糖地址: 尖沙咀加拿芬道45-47號宏生大廈地下D1號舖按右上角按三點,要按 就唔會錯過貼文啦#尖沙咀美食#香港美食#香港小店#今晚食咩好#今晚食乜好#食好西#食好西系列#非廣告#吃貨#吃貨日常#吃貨人生#吃貨日記#支持小店#旅行日記#食評#食好西尖沙咀美食 #hongkongfood#food#foodie#hkfoodie#hongkongfoodie#eat#eatgoodwesteatbadwest#Eeeeeats#FoodPhotography
🥤尖沙咀超多冰黑糖鮮奶

🥢請支持即刻俾心👍🏻

🥤小黑糖珍珠鮮奶 $30

🥤古早味珍珠奶茶 $24
正常的珍珠奶茶,茶味奶味剛剛好
珍珠都是一樣比較軟爛,所以喜歡爽口感覺的朋友注意了

小黑糖

地址: 尖沙咀加拿芬道45-47號宏生大廈地下D1號舖

按右上角按三點,要按[貼文通知] 就唔會錯過貼文啦

2019-06-29 26 瀏覽
今次係我第二次飲小黑糖喇😆,自從上次飲過佢個玫瑰黑糖鮮奶,就念念不忘😌今次再嚟當然都要飲返黑糖鮮奶啦🥛,今次就叫左微甜,飲落奶味就會出啲,不過如果重口味🤭嘅朋友應該會鍾意半甜或者全甜多啲,不過無論咩甜度,佢哋嘅珍珠都係咁彈牙咁好味的🤤另外仲叫左個summer special草莓沙冰牛奶🍓🥛,草莓牛奶之前喺其他地方都有飲過,不過有埋沙冰都係第一次😯,草莓牛奶味道不嬲都好match😋,有埋沙冰嘅感覺仲清涼呀,消暑一流呀👍🏻
2019-06-28
  • 小黑糖珍珠厚鮮奶
  • 黑糖珍珠鮮厚奶
今日真係太熱喇,忍唔住要破戒飲返杯野!我平時都好中意飲珍珠奶茶既,見到呢間有黑糖珍珠厚鮮奶, 即刻心心眼左😍😍😍黑糖珍珠厚鮮奶 - 珍珠非常煙靱,飲落唔會話太甜(我平時都係全糖😂)值得一提係珍珠數量都幾多我朋友就叫左呢個柳橙冰沙 - 係咁熱既日子緊係要飲返d冰爽既野,呢杯仲要好大杯好抵飲,而且佢既橙味唔係出面個d藥水味🤣店入面有呢個裝飾,都值得打下卡架另外店員服務都好好,見到我地係外賣就問我地需唔需要袋,店入面仲有紙巾提供添!Overall黎講,呢間小黑糖真係值得一試!
今日真係太熱喇,忍唔住要破戒飲返杯野!

店入面有呢個裝飾,都值得打下卡架

Overall黎講,呢間小黑糖真係值得一試!
2019-06-25 24 瀏覽
厚福街這一間小清新的台底飲品店,裝修年輕化,而且用我最喜愛的藍色階磚做背景,我朋友去到即時打卡先。今次點了兩杯黑糖珍珠厚鮮奶,甜度可以選擇,但冰度就不可以,我們都選了少甜。對於我平時不喜歡太甜的人剛剛好,黑糖味很濃郁和香,很喜歡。另外,珍珠是用黑糖浸過的,每一粒都很好咬,軟硬度適中,下一次都會再來試一下其他產品!🤩🤩🤩而厚奶方面,店員提到是用3.6牛乳加手打奶霜而成的,所以飲的時侯,有一層厚厚的鮮奶留在口中,十分濃郁。台灣五大黑糖店果然名不虛傳!
台灣五大黑糖店果然名不虛傳!
  • 小黑糖珍珠厚鮮奶
2019-06-23 85 瀏覽
近排天氣又焗又熱,好想飲返杯台式飲品!黑糖珍奶就係人氣之選啦,我order既呢杯小黑糖珍珠厚鮮奶,黑糖珍珠煙煙韌韌,係正宗既台灣好味道,好好嚼!厚鮮奶,加倍牛奶更香濃幼滑,難怪一直人氣高企,係鎮店之寶!朋友就order左杯冰沙,岩晒夏天,消消暑!冰感十足,百香柳橙汁冰沙,stay cool~~飲一啖,簡直透心涼,精神晒!橙汁鮮果味,足料冰沙,配上百香果,幾香甜!呢度等位有得涼住冷氣等,都幾貼心,讚!
近排天氣又焗又熱,好想飲返杯台式飲品!

百香柳橙汁冰沙

呢度等位有得涼住冷氣等,都幾貼心,讚!
百香柳橙汁冰沙
2019-06-23 17 瀏覽
香港天氣真係熱到不得了,行幾步就已經出哂汗,真係要搵杯野飲下先得,剛巧經過這間飲品店 - 小黑糖。小黑糖以淺藍色裝修為主,再以簡單的相片、相架襯托出其清新氣息。店內更放有招財貓,型到爆既狗狗作招來,真係要跟牠拍拍照。小黑糖推出了冰感之夏日飲如:百香柳橙汁。冰沙、荔枝蕃石榴冰沙、草莓牛奶冰沙。天氣咁熱真係要飲一下冰沙消消暑啦。當然都唔少得小黑糖的推介飲品:黑糖珍珠鮮厚奶。以台灣直送珍珠,配合古法秘方再加手打奶霜及4.3牛乳製成,絕不馬虎。黑糖珍珠鮮厚奶 - $32黑糖珍珠奶識飲當然要搖勻,等黑糖融合厚奶一起互相平衡飲用先最正。重點是珍珠非常入味而又不會過於軟腍。草莓牛奶冰沙 - $30炎夏來到了,一杯清涼冰沙當然唔可以缺少,以新鮮的草莓、香醇濃郁的牛奶結合(奶味會較重),無疑是甜蜜又美好的滋味,酸酸甜甜的透心涼呀。

店內更放有招財貓,型到爆既狗狗作招來,真係要跟牠拍拍照。

天氣咁熱真係要飲一下冰沙消消暑啦。

黑糖珍珠鮮厚奶 - $32

草莓牛奶冰沙 - $30
炎夏來到了,一杯清涼冰沙當然唔可以缺少,以

2019-06-23 81 瀏覽
在尖沙咀吃完晚飯,還有點意猶未盡,跟朋友到了厚福街一帶買飲料喝。每隔一段時間過去,這裡的店舖又換了新景象,現在台式飲品店林立,即使要決定買哪間喝,也要花上一段時間。因朋友對黑糖珍珠鮮奶情有獨鍾,這店名為「小黑糖」,其系列的產品必定更不錯。小黑糖珍珠厚鮮奶(半甜,固定冰)一場來到,當然要點其招牌—小黑糖珍珠厚鮮奶嚕。這店的黑糖珍珠果然是名不虛傳,花了數小時熬煮的黑糖珍珠真的好入味!珍珠是軟軟的那種,黑糖味完全滲透至珍珠內,使每口珍珠都吃到香濃的黑糖味,而且給的份量多,很不錯!至於厚鮮奶,由於加了一層奶蓋,喝下去奶香味重,質感厚醇,整個配搭很好,喝完一整杯絕對很飽肚。葡萄柚四季春加愛玉(微甜,少冰)另一杯飲品則選了較清新的茶飲,葡萄柚這口味在別的飲料店較少見,所以點了一杯來嚐嚐。這杯感覺好清新,酸酸甜甜的味道很解膩,吃完飯覺得太飽濟不妨點這杯試試。另外加配的愛玉跟這飲料也很搭,由於愛玉不帶什麼味道,其啫喱的質地為這飲料增加口感,愛吃配料的也可點來嚐嚐。

小黑糖珍珠厚鮮奶(半甜,固定冰)
小黑糖珍珠厚鮮奶

葡萄柚四季春加愛玉(微甜,少冰)
葡萄柚四季春

2019-06-21
5 分鐘 (堂食)
$30 (宵夜)
葡萄柚四季春
2019-06-23 26 瀏覽
行過尖沙咀厚福街,原來台灣的小黑糖franchise 到了香港,應該是香港唯一的分店。.小黑糖在台灣很出名的,顧名思義「黑糖」是主打。..來到了香港,水準還是很好呢!.⭐️小黑糖珍珠厚牛奶依附在杯上的紋好像山水畫呢。濃濃的黑糖,加上濃郁的4.3牛奶和手打奶霜(cream mousse),非常豐盈creamy呢。珍珠吸收入黑糖,咬下去時滲出甘甜的滋味,很入味。.值得一提,店員熱心提醒我們要先mix 好才喝。他們知道是現在就喝,會先幫你攪拌好才給你,很有心。..夏日炎炎當然想飲一些冰涼的,剛好見到海報推出三款新的冰沙,就試一試吧。.我試的是 ⭐️草莓牛奶冰沙才$30但是非常大杯,喝下去有種草莓酸奶的感覺。粒粒幼細冰沙很清涼,加上很自然的草莓味是夏日必選的飲品呢。.我也很喜歡這間店的設計,藍色的很青春呢。而且入邊有小小的空間,你可以等飲品的時候嘆下冷氣。.他也提供很多不同的飲品選擇,價錢由$20到$30不等下次再來會嘗試其他的飲品。

小黑糖在台灣很出名的,顧名思義「黑糖」是主打。

來到了香港,水準還是很好呢!

⭐️小黑糖珍珠厚牛奶
依附在杯上的紋好像山水畫呢。
珍珠吸收入黑糖,咬下去時滲出甘甜的滋味,很入味。
小黑糖珍珠厚奶茶

值得一提,店員熱心提醒我們要先mix 好才喝。
他們知道是現在就喝,會先幫你攪拌好才給你,很有心。

我試的是 ⭐️草莓牛奶冰沙
草莓牛奶冰沙

我也很喜歡這間店的設計,藍色的很青春呢。
而且入邊有小小的空間,你可以等飲品的時候嘆下冷氣。

小黑糖珍珠厚奶茶
草莓牛奶冰沙
一向有飲開小黑糖嘅野飲,夏日炎炎,今日又嚟尖沙咀試左杯新野!喺厚福街既小黑糖,係台灣引進既舖頭!當然要試下佢杯夏日之選,草莓牛奶沙冰!飲落甜度適中,有水果草莓味,同牛奶好夾,加上半沙冰半草莓牛奶,超解渴!另外,我地仲飲左杯經典既黑糖珍珠鮮奶!黑糖混上牛奶,選左50%甜,所以甜度不會太過火,對我嚟講岩岩好!加上佢既珍珠咬落好好嚼,仲帶有黑糖嘅甜味!加埋黑糖牛奶一齊,味道一流!店員伙計都好好,會推介我地飲唔同既飲品,服務好好!

店員伙計都好好,會推介我地飲唔同既飲品,服務好好!
2019-06-14
5 分鐘 (外賣自取)
  • 小黑糖珍珠鮮奶