2020-07-20 83 瀏覽
其實位於「尖沙咀」「厚福街」裡面的台灣手調飲品店「小黑糖」,本來不是我在星期日晚想上門光顧的目標食店,不過恰巧我的目標食店都在「厚福街」,所以順道光顧購買「小黑糖」廚房製作的飲品。「小黑糖」主力製作以黑糖作為材料,從而製作而成的濃厚黑糖糖漿,再加上牛乳、牛奶製作變成「黑糖珍珠鮮奶」,還有加上濃厚味道厚鮮奶奶蓋而成的手調「黑糖珍珠厚鮮奶」飲品。相反地「小黑糖」廚房製作的手調水果甜味紅茶飲品,實際上「小黑糖」手調水果甜味紅茶飲品無論是款式抑或口味,都跟我平日喜歡的口味相差一段頗遠的距離,至少「小黑糖」沒有製作「水蜜桃紅茶」飲品。但是我又自問最近幾年以來,已經喝了太多手調台式「黑糖珍珠鮮奶」飲品,所以已經對不同飲品店製作的「黑糖珍珠鮮奶」飲品,感覺有點麻木。所以我今次在「小黑糖」裡面,購買了一杯加入了厚鮮奶奶蓋版本黑糖鮮奶飲品,飲品的名稱也相對比較長一點,叫做「小黑糖珍珠厚鮮奶」。顧名思義,「小黑糖珍珠厚鮮奶」即是在傳統的「黑糖珍珠鮮奶」表面上,另外加入以濃厚牛乳製作而成,味道相對一般鮮奶而言更加甜的「厚鮮奶」奶蓋,製作變成甜味更加濃厚的版本「黑糖珍珠鮮奶」飲品。由於我最近相對比較多購買和享

由於我最近相對比較多購買和享用,加入鹹味芝士奶蓋的「水蜜桃」沙冰飲品,或者鹹味芝士奶蓋「西瓜」沙冰飲品,所以一度以為「小黑糖」製造的「小黑糖珍珠厚鮮奶」飲品,飲品裡面也會有來自芝士奶蓋的鹹味。

但是實際上「小黑糖」廚房製造的「小黑糖珍珠厚鮮奶」,「小黑糖珍珠厚鮮奶」飲品實際味道,其實只有黑糖裡面的甜味,還有兩種不同濃度鮮奶的甜味而已。

本來「小黑糖」飲品「小黑糖珍珠厚鮮奶」味道的精粹,也只是在於兩種鮮奶甜味裡面的濃淡不一感覺,有異於一般「黑糖珍珠鮮奶」飲品,「小黑糖珍珠厚鮮奶」的鮮奶味道就更甜了。

本來我對坊間「黑糖珍珠厚鮮奶」飲品裡面的牛乳甜味沒有太大挑剔,唯一對「黑糖珍珠厚鮮奶」需要挑剔的地方,只是一般飲品店「黑糖珍珠厚鮮奶」只有中等程度份量,又不容許減冰,讓我喝到意猶未盡,就被迫停止而已。

「小黑糖」「小黑糖珍珠厚鮮奶」飲品也有類似的問題,現實中「小黑糖」只有提供一個容量版本的「小黑糖珍珠厚鮮奶」,又不容許食客「減冰」,讓我喝「小黑糖珍珠厚鮮奶」去到最後,剩下冰塊時感到悵然若失而已。

小黑糖珍珠厚鮮奶

2020-06-21
15 分鐘 (外賣自取)
小黑糖珍珠厚鮮奶
2020-07-07 110 瀏覽
今日行過尖沙咀,見到有間珍珠奶茶鋪勁多人排隊🤩一睇之下原來係 「小黑糖」!一直都聽朋友講佢既珍珠奶茶好正好好飲,今日終於可以試下😍.【香港加油口味- 黑糖珍珠厚鮮奶】 底層以台灣秘方黑糖珍珠和黑糖精華汁做底,配以4.3明治牛奶,採用最香最滑的頂級牛乳,與黑糖味結合,再加入獨家研製牛奶奶霜淋在面層,加強入口口感和濃稠程度,更香更滑,最後灑上食用竹炭粉的「香港加油」,成為香港加油特別版。 特別注意:只限凍飲,冰度固定,可揀不同甜度。 .【伯爵珍珠奶茶】 以英式伯爵紅茶沖泡伯爵奶茶,再加入手炒黑糖珍珠,黑糖和奶茶融合,散發茶香、奶香,甜度和冰度都可以調較,遷就不同喜好。.【草莓🍓歐蕾】 以新鮮草莓🍓製成,好香草莓味同埋牛奶味,仲可以揀冰度添,啱晒我呢啲麻煩友🙂. #尖沙咀珍奶 #厚福街第一台飲 #小黑糖 #小黑糖香港 #hkbaroness #baroness_hk #黑糖老大
今日行過尖沙咀,見到有間珍珠奶茶鋪勁多人排隊🤩
一睇之下原來係 「小黑糖」!
一直都聽朋友講佢既珍珠奶茶好正好好飲,今日終於可以試下😍
【香港加油口味- 黑糖珍珠厚鮮奶】
【伯爵珍珠奶茶】
【草莓🍓歐蕾】
2020-06-28 136 瀏覽
«622»不能只有我吃到的手炒黑糖珍珠﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣▷紫薯於你珍珠 $32﹣之前飲其他店中過幾次伏,有時都唔係好想再試新,好耐好耐好耐冇飲過杯野係覺得值$3x幾蚊,一咬落粒珍珠就知,呢間絕對稱得上係出色!黑糖味好濃而且珍珠係大粒煙韌,趙多陣都仲係有咬口嘅🖤 紫薯奶飲得出係用貴奶沖,極重奶味fatfat 紫薯味都唔係化學味,好好飲💜想影相可以飲香港加油款黑糖珍珠厚鮮奶~ 其實歐蕾系列仲有抹茶奶、芋頭奶、粟子奶全部都好吸引!!呢間我會慢慢試埋其他😙﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣小黑糖尖沙咀加拿芬道45-47號宏生大廈地下D1號舖
«622»

﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣
小黑糖
尖沙咀加拿芬道45-47號宏生大廈地下D1號舖
2020-06-25 119 瀏覽
#尖沙咀 #黃店sweeten up my week≡苺一天,為生活加點甜≡嗰日經過小黑糖,本身諗住試 香港加油口味系列嘅飲品但咁岩冇晒珍珠,所以就試咗另外一啲口味~≡草莓歐蕾🍓百香果多多綠茶🍹紫薯於你🍠呢排天氣咁熱,飲番杯即刻降溫,好清新(≧▽≦)味道又唔會好甜💛💛💛💛💛係厚福街~~~≡#尖沙咀珍奶 #小黑糖 #小黑糖香港 #hkbaroness #baroness_hk #黑糖老大 #厚福街第一台飲
#尖沙咀 #黃店
sweeten up my week

苺一天,為生活加點甜

草莓歐蕾🍓
百香果多多綠茶🍹
紫薯於你🍠

呢排天氣咁熱,飲番杯即刻降溫,好清新(≧▽≦)
味道又唔會好甜💛💛💛💛💛
係厚福街~~~

2020-06-17 186 瀏覽
#cassiegotst-通常小編週末都鐘意去尖沙咀行街,行得到口渴當然要買啲飲品啦,依個時候當然要支持黃店!我會揀厚福街嘅小黑糖,成日都大排長龍就知係好野啦!😎-原來小黑糖依個品牌係來自台灣,雖然分店不多,但被稱為五間黑糖珍珠奶茶界王牌之一,唔怪得之咁多人排隊!今次我就試左兩杯飲品,第一杯係小黑糖珍珠厚鮮奶,飲落去純手工炒黑糖散發陣陣的茶香味,同一般只用色素製作的黑糖真係無得比,另外黑糖珍珠嚼勁十足,鮮奶也濃滑芳香。重點係面頭用竹炭粉印有「香港加油」嘅字眼,打卡一流。💗-另外一杯就係伯爵奶茶加黑糖珍珠,奶茶味道濃郁,加左珍珠之後又唔會無左奶茶味道,非常出色。店內有大量文宣,仲有文宣貼紙,堅係攞翻幾張支持下啦。💪🏿-味道評分▶️🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5)抵食評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)回購評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)-➡️ 小黑糖 (尖沙咀)📍 尖沙咀加拿芬道45-47號宏生大廈地下D1號舖-IG: @cassiecwy/ @cassiegetfatFB: @cassiegotravel-
#cassiegotst
味道評分▶️🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5)
抵食評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)
回購評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)
➡️ 小黑糖 (尖沙咀)
📍 尖沙咀加拿芬道45-47號宏生大廈地下D1號舖
IG: @cassiecwy/ @cassiegetfat
FB: @cassiegotravel
2020-06-16 111 瀏覽
小黑糖💛...夏日熱辣辣 飲番杯台式手搖飲品真係透心涼☺️..今次想同大家介紹尖沙咀厚福街嘅小黑糖小黑糖新推出左香港加油系列身為香港人,點可以唔去「懲罰」下..💛黑糖珍珠厚鮮奶(半糖)黑糖珍珠煙韌有咬口再加上香濃鮮奶真係超級好飲Ps:要加竹碳先會有香港加油logo ..💛伯爵茶珍珠奶茶用伯爵茶來做茶底令到珍珠奶茶層次更加豐富伯爵茶茶香岀眾 配搭埋珍珠 超正..店內有唔少文宣,有心人可以幫襯下店內有唔少文宣,有心人可以幫襯下.
小黑糖💛
夏日熱辣辣 飲番杯台式手搖飲品
真係透心涼☺️
今次想同大家介紹尖沙咀厚福街嘅小黑糖
小黑糖新推出左香港加油系列
身為香港人,點可以唔去「懲罰」下
💛黑糖珍珠厚鮮奶(半糖)
黑糖珍珠煙韌有咬口
再加上香濃鮮奶
真係超級好飲
Ps:要加竹碳先會有香港加油logo .
💛伯爵茶珍珠奶茶
用伯爵茶來做茶底
令到珍珠奶茶層次更加豐富
伯爵茶茶香岀眾 配搭埋珍珠 超正
店內有唔少文宣,有心人可以幫襯下
店內有唔少文宣,有心人可以幫襯下
2020-06-14 90 瀏覽
見其他人評論為厚福街台式飲品No.1便去試一試,試完真是一試難忘。果系茶給我清新感覺,原來台式飲品除了珍珠奶茶外,還有好多選擇今日試的是葡萄柚四季春,在這炎炎夏日,飲到一杯微酸但入口清新的飲品真是透心涼。今次還用了openrice apps 的點餐服務,在公司嘆住冷氣慢慢想飲那款飲品,再等apps 通知去取餐,超方便,不用在炎熱的街頭買完又等取餐。我等apps通知才出門去取餐,取到飲品時質素仍是keep到水準,冷飲仍是冷,熱飲仍是熱
2020-06-12
15 分鐘 (外賣自取)
  • 葡萄柚四季春
2020-06-04 161 瀏覽
今日去咗尖沙咀厚福街第一台飲小黑糖☝🏻.香港加油•黑糖珍珠厚鮮奶加竹碳(2杯)🖤一拎上手就見到店員別出心裁用竹炭粉灑上嘅香港加油🇭🇰💪🏻下一層就係厚厚嘅牛奶奶霜🥛底下就係頂級牛乳 4.3 明治牛奶🐄加上台灣秘方整嘅黑糖珍珠同黑糖精華汁🥰攪勻之後,黑糖同香濃嘅牛奶融合,黑糖味非常濃郁😋連埋奶霜一齊飲,口感更濃稠更香滑😉.伯爵茶珍珠奶茶🥤用英式伯爵紅茶做茶底☕️香濃嘅伯爵茶茶香😍加上煙韌嘅黑糖珍珠😆令奶茶更香甜🤤珍珠亦煮得非常好
今日去咗尖沙咀厚福街第一台飲小黑糖☝🏻
  • 黑糖珍珠鮮厚奶
2020-06-04 130 瀏覽
今天在尖沙咀附近吃完午餐,然後突然想喝珍珠奶茶,於是便來到口福街的小黑糖。小店是一間黃店。門面大大小小的海報,挺有美感。小店不大,但裏面有兩張椅子供客人等待時可以坐坐。外在環境裝修設計並不馬虎,有很多小精品,及掛畫。小店設有手部消毒酒精啫喱,非常注重衛生。還有明信片和貼紙免費取。很可愛的紙接連豬。藍磚給人感覺很小清新。很漂亮的霓虹燈。飲品價錢不算太貴,選擇也多。點了一杯小黑糖伯爵珍珠奶茶,要求了少冰。伯爵茶味清香,黑糖味道濃郁,珍珠甜絲絲的,非常煙韌。喝下去十分濃厚,飽滿我用了youduud 的優惠,所以這杯飲料有半價$13 非常抵。
還有明信片和貼紙免費取。很可愛的紙接連豬。
藍磚給人感覺很小清新。
很漂亮的霓虹燈。
飲品價錢不算太貴,選擇也多。
小黑糖伯爵珍珠奶茶
我用了youduud 的優惠,所以這杯飲料有半價
$13 非常抵。
小黑糖伯爵珍珠奶茶
呢排夠晒熱=.=啱啱星期日一行三人係尖沙咀行街,見到一間好「黃」嘅台灣過江龍飲品店,號稱台北四大黑糖之一,咁就試下試佢先!。黑糖珍珠厚鮮奶 HK$35 - 作為皇牌一定要試啦!唔知大家認唔認同,有得揀嘅話一定係揀厚奶,奶味同口感都正好多,又同黑糖味更加夾~回到正題,近一個月我飲過三個品牌嘅黑珍奶,呢間輕鬆完勝!三個重點,第一佢個厚奶濃郁程度無人能出其右,採用4.3明治牛奶同獨家研製牛奶奶霜,好滑!第二係啲珍珠好軟好Q,屈機!第三係面頭灑上食用竹炭「香港加油」。伯爵珍珠奶茶 HK$26 - 性價比好高,真係做到你去高級西餐叫奶茶果種西茶配奶嘅感覺,甜度OK,可以叫小甜應該更加啱啱好!。葡萄柚四季春 - 無諗過係好夾,葡萄柚鮮味香味都好突出,相信係夏天爆紅款式,因為個感覺好消暑~

黑糖珍珠厚鮮奶 HK$35 -

伯爵珍珠奶茶 HK$26 -

葡萄柚四季春 -
2020-05-26 123 瀏覽
每次去到尖沙咀都會飲小黑糖或者唇茶今日又黎到小黑糖👍🏻好多人等緊!😨但其實唔洗黎到先order可以係OpenRice order左先因為openrice有discount試左未試過既泰歐蕾叫左微糖冇左泰式奶茶既精粹建議大家飲泰式奶茶千祈唔好少糖整體黎講唔錯中意佢個分量唔會太大☺️☺️☺️淨係睇到個鋪面既文宣都已經抵哂其他飲品既名都起得好有特色下次再黎會再試吓其他野飲大家要比心機支持黃色經濟圈!🥰🥰
每次去到尖沙咀都會飲小黑糖或者唇茶
其他飲品既名都起得好有特色
下次再黎會再試吓其他野飲
大家要比心機支持黃色經濟圈!🥰🥰
2020-05-24 122 瀏覽
今日行到好口渴,黎到尖沙咀呢條食街搵野飲下,結果幫襯左呢間黃店💛————————🔸香港加油口味 - 黑糖珍珠厚鮮奶 $35呢個黑糖原來用台灣秘方整,珍珠既黑糖味好濃郁,配埋明治牛奶勁夾🤩面頭仲淋左一層牛奶奶霜,邪惡感up!! 最正係佢仲用左竹炭粉灑左「香港加油」既字,好靚🥰評分:🌕🌕🌕🌕🌑-🔸葡萄柚四季春 $24飲呢d次次都好驚d葡萄柚肉會好苦,呢個竟然冇!叫左少甜少冰,甜度岩岩好👍🏻葡萄柚同個茶好夾,如果可以再多d果肉就好啦🤓評分:🌕🌕🌕🌕🌗-🔸鮮檸伯爵 $26茶底唔錯,飲到濃濃既伯爵茶味,檸味都夠,唔錯👍🏻評分:🌕🌕🌕🌖🌑-鋪頭入面放左好多文宣,老闆最後仲好好人送左口罩套俾我地,so sweet😍
————————
🔸香港加油口味 - 黑糖珍珠厚鮮奶 $35
評分:🌕🌕🌕🌕🌑

🔸葡萄柚四季春 $24
評分:🌕🌕🌕🌕🌗
🔸鮮檸伯爵 $26
茶底唔錯,飲到濃濃既伯爵茶味,檸味都夠,唔錯👍🏻
評分:🌕🌕🌕🌖🌑
2020-05-24 68 瀏覽
這一間店舖位於尖沙咀厚福街的店舖!唯一在香港只此一間的良心店舖!飲品非常有創意!賣相都唔錯!還可以把字體鼓勵別人!不同角度都可以見到香港加油四個字非常之唔錯!至於飯品方面:黑糖珍珠厚鮮奶(加竹碳)!茶味味道唔茶!鮮奶味濃郁再加理珍珠烟烟靱靱非常之唔錯!黑糖甜度恰恰好!。黑糖咖啡!咖啡味道非常之濃郁!咖啡好香散發咖啡味!再加埋D黑糖一齊喝極之正!。伯爵茶珍珠奶茶!比起傳统珍珠奶茶!味道香濃!伯爵茶味道香濃!飲入口覺得比起珍珠奶茶好飲好多!。至於價錢方面一般價錢!我覺得都好抵飲!
至於飯品方面:

至於價錢方面一般價錢!我覺得都好抵飲!
2020-05-18
$30 (其他)
2020-05-22 55 瀏覽
💛💛💛平時好怕飲黑糖鮮奶但因為朋友介紹仲要係黃店所以就試吓 今次叫嘅係小黑糖珍珠厚鮮奶但佢哋有得揀甜度 因為我怕黑糖會好甜所以就揀咗半糖效率好快杯嘢飲嘅size唔會話好大 一個人飲啱啱好因為叫咗半糖嘅關係 所以完全唔會覺得好甜而且啲奶好滑比起平時出面嘅黑糖鮮奶 呢一杯係勁balance飲到底都唔會覺得漏(出面有好多黑糖鮮奶 我都係飲唔夠一半就想扔) 鍾意黑糖波霸 但又怕甜嘅話可以去試吓 絕對會再幫襯😍💛支持支持💛
💛💛💛
鍾意黑糖波霸 但又怕甜嘅話可以去試吓
絕對會再幫襯😍
💛支持支持💛
2020-05-21 58 瀏覽
夏日炎炎,正好買杯冰涼飲品消消暑,間中飲一杯凍飲也不算過份耶❤。這次看店家在宣傳新款式飲品,是期間限定的 “香港 加油” 飲品,玩味十足決定點杯來試試看🥰。💥黑糖珍珠厚鮮奶(加竹碳) HKD$35,正面望飲品會寫著香港兩字,把飲品調轉一看就會看到加油兩字😝。很配服店員的心思,可以把兩個字變買個字感覺很棒💕。飲品奶味香濃,珍珠煙韌有咬感,不喜歡太甜所以點微糖就剛剛好。💥伯爵茶珍珠奶茶 HKD$26,以伯爵茶做珍珠奶茶茶底,令到茶味特別又香濃😝,攪拌過後味道更佳🤤。靜靜喜歡伯爵茶的味道,點了微糖所以不會太甜,而珍珠挻煙韌有咬感。💥黑糖咖啡 HKD$28,把齋咖啡混入黑糖,感覺比用2糖水的健康一點☺。飲起上來咖啡味道濃郁,黑糖不會蓋過咖啡的味道,兩者味道挻配合。

2020-05-18
$30 (其他)