餐廳: 小越廚
資訊:

2021-09-07 39 瀏覽
平民價錢越式小店 雖然係茶餐廳格局 但勝在夠平 味道唔算差 ˜”*°•本店人氣!二人套餐($188)👭•°*”˜二人餐有兩碗$65以下嘅粉麵/飯/法包 兩款小食 兩杯$25以內嘅野飲 鹹檸梳打都唔需要加錢🍹 亦唔洗加一 每人100蚊都唔洗 已經可以食到超級飽 因為佢碗粉真係好大碗吖🍲˜”*°•蟹膏湯檬粉🦀️•°*”˜鮮橙色嘅蟹膏湯底超級吸引🦀️ 飲落除左蟹鮮味 仲食到少少沙嗲味 配料有大大舊番茄🍅 大大舊豬紅🐷 大大塊扎肉 重點係仲有嗰兩大大舊豆卜 索曬啲精華嘅豆卜 一咬落去爆曬啲湯汁出黎 夠曬鮮味˜”*°•泰式椰汁雞湯河粉🐔🥥•°*”˜奶白色嘅椰汁湯底望落亦都好吸引🥥🌱 飲落雖然唔算好順滑 但椰奶味都幾重 清清地幾好飲 原本以為係雞絲 估唔到原來係大大件燒雞件🍖 仲要有好多件 可惜肉質鞋左啲 嫩滑返少少就正˜”*°•炸蝦餅🦐&魚露雞翼🐥•°*”˜每樣各有四件 份量都唔少 炸蝦餅雖然好薄身 但係即叫即炸夠熱夠彈牙🔥 魚露雞翼醃得好入味 味道酸酸地 可惜都係啲肉鞋左啲 唔夠juicy 不過呢個價錢又不能太高要求 唯有點返個萬能泰式酸辣醬 彌補返個不足😂
平民價錢越式小店 雖然係茶餐廳格局 但勝在夠平 味道唔算差

˜”*°•本店人氣!二人套餐($188)👭•°*”˜

˜”*°•蟹膏湯檬粉🦀️•°*”˜

˜”*°•泰式椰汁雞湯河粉🐔🥥•°*”˜

˜”*°•炸蝦餅🦐&魚露雞翼🐥•°*”˜
2021-09-07 21 瀏覽
🍴🍴🍴聽人講呢間係荃灣嘅小越廚係一間正宗又無添加沒有太多味精嘅越南菜,於是追求健康嘅我當然要來一試啦😆來到發現原來佢除咗越南嘢食之外仲有東南亞嘅小食,加上舖頭嘅裝飾都好用心,用咗好多越南嘅食物去佈置個舖頭,令到你入到去就好似去咗越南咁。咁遠水路黎到我哋當然要嗌好多嘅嘢食啦😆😆😆不過仲有好多未嗌嘅嘢都好想食,但係因為真係食唔落啦⋯⋯唯有下次再食過啦。睇個價錢非常之抵食,同埋佢嘅size係真係好大件之於最緊要好多嘢都係即嗌即整新鮮滾熱辣🥰🥰🥰🥰🥰我哋嗌左個超抵食二人套餐,裏面包括左可以揀兩個粉面飯,兩個小食,包兩杯飲品🧋🥤蟹🦀膏湯河蟹膏味濃郁河粉彈牙多湯汁😋。泰式酸辣肉碎生菜包肉碎非常多又嘢味,仲多咗啲草香味,生菜🥬非常新鮮。泰式炸蝦餅新鮮滾熱辣,啱啱炸出來,外脆內軟,蝦味濃郁。泰式酸辣鳳爪鳳爪肥而有肉,爽脆,入味。米紙蝦🦐卷大件夾抵食,米紙簿滑多蔬菜配搭夠晒健康。泰式咖喱海鮮(吉列虎蝦,軟殼蟹,青口)配法包呢個一定要試,咖喱味香濃,尤其佢個法包,外脆內軟夠鬆軟配咖喱汁絕對一流👍🏻生蝦價錢非常抵食,生蝦爽脆配埋佢個生蝦汁,簡直係絕配。龍眼冰清甜解渴。地址:🏠荃灣享和街49號都城大廈地下D舖
🍴🍴🍴

蟹🦀膏湯河
蟹膏味濃郁河粉彈牙多湯汁😋。

泰式酸辣肉碎生菜包
肉碎非常多又嘢味,仲多咗啲草香味,生菜🥬非常新鮮。

泰式炸蝦餅
新鮮滾熱辣,啱啱炸出來,外脆內軟,蝦味濃郁。

泰式酸辣鳳爪
鳳爪肥而有肉,爽脆,入味。

米紙蝦🦐卷
大件夾抵食,米紙簿滑多蔬菜配搭夠晒健康。

泰式咖喱海鮮(吉列虎蝦,軟殼蟹,青口)配法包

生蝦
價錢非常抵食,生蝦爽脆配埋佢個生蝦汁,簡直係絕配。

龍眼冰
清甜解渴。

地址:🏠

電話:☎️
2687-6988
  • 蟹膏湯檬粉
  • 蝦餅
  • 越式法包(大)
2021-09-05 21 瀏覽
叫咗一個二人套餐$188,包左兩碗粉麵/法包/飯+兩款小食+兩杯飲品,即係人均$100都唔使,真係好抵食呀!蟹膏湯檬粉🦀個湯係橙色嘅,濃濃的蟹膏味道,配料好多,有豬紅、蟹餅、越式扎肉、蕃茄、同埋各款香草🌿不得不提嘅就係嗰兩舊豆卜,吸晒啲湯汁,咬落去即刻爆出黎,簡直係精華所在~泰式椰汁雞湯河粉🥥湯底有濃烈嘅椰奶味,雞肉大大件每一啖都係肉,成碗粉份量超多,女仔食一半就食唔晒了。泰式炸蝦餅+魚露雞翼雖然唔算太大件,但係啱啱炸起,外皮香脆,裏面彈牙,配上泰式甜辣醬特別美味!雞翼有四隻,一樣好香口~咸檸梳打成大罐梳打水配上鹹檸檬🍋夏天清爽之選

蟹膏湯檬粉🦀

泰式椰汁雞湯河粉🥥

泰式炸蝦餅+魚露雞翼

咸檸梳打
成大罐梳打水配上鹹檸檬🍋夏天清爽之選

2021-09-05 23 瀏覽
岩岩開學,身心未趕上番學節奏,一放學就去街啦!行完荃灣廣場就去左附近✨ 小越廚 ✨食午餐。✨ 小越廚 ✨座落荃灣享和街都城大廈地下的隱世越式小店👍🏻人氣二人套餐 $168 好抵食2個主食+2個小食+2杯飲品不過我怕食唔哂就放棄左啦!🌈牛油果奶昔奶昔飲落好 SMOOTH 好CREAMY ,入口滿滿牛油果味,感覺好清新,啖啖牛油果滑溜的質感,好足料。🌈香茅豬扒法包法包外脆內軟,餡料好豐富,蘿蔔絲、青瓜、生菜、芫茜香茅豬扒好入味配搭法包好夾。🌈蝦🦐多士多士炸到金黃色,食落好脆,真係脆卜卜聲,夠哂香口。蝦肉面滿佈金黃色的芝麻,超香。配上彈牙蝦肉,好夾。🌈榴槤千層蛋糕一層薄皮一層榴槤蓉,多重口感。啖啖榴槤香,啖啖甜絲絲。
岩岩開學,身心未趕上番學節奏,一放學就去街啦!
行完荃灣廣場就去左附近✨ 小越廚 ✨食午餐。

✨ 小越廚 ✨
座落荃灣享和街都城大廈地下的隱世越式小店

👍🏻人氣二人套餐 $168 好抵食
2個主食+2個小食+2杯飲品
不過我怕食唔哂就放棄左啦!

🌈牛油果奶昔
奶昔飲落好 SMOOTH 好CREAMY ,
入口滿滿牛油果味,感覺好清新,
啖啖牛油果滑溜的質感,好足料。

🌈香茅豬扒法包
法包外脆內軟,餡料好豐富,蘿蔔絲、青瓜、生菜、芫茜
香茅豬扒好入味配搭法包好夾。

🌈蝦🦐多士
多士炸到金黃色,食落好脆,真係脆卜卜聲,夠哂香口。
蝦肉面滿佈金黃色的芝麻,超香。
配上彈牙蝦肉,好夾。

🌈榴槤千層蛋糕
一層薄皮一層榴槤蓉,多重口感。
啖啖榴槤香,啖啖甜絲絲。
2021-09-04 28 瀏覽
帶住兩隻化骨龍去荃灣玩玩完肚餓 係荃灣廣場附近 見到呢間小越廚見到價錢咁親民 即刻入去試吓先😝叫咗個二人套餐 可以揀兩款粉麵/飯/法包再加兩款小食仲有兩杯飲品🍹都係$168蟹膏湯河🦀濃郁椰奶蟹膏湯底 仲有好多配料蟹膏、蕃茄、豆卜、蝦仁、豬紅配河粉河粉索埋啲湯汁 好味😋火車頭湯檬粉🚅生牛肉同牛腩有牛味夠腍 牛丸爽口 湯底用骨熬製 骨味香濃 忍唔住飲多幾啖🤤小食泰式炸蝦餅🦐+魚露雞翼🐔泰式蝦餅炸得香脆魚露雞翼惹味嫩滑蝦多士🦐 $52滿滿既芝麻配蝦肉 咬落香脆👍🏻泰式生蝦刺身🦐 $58生蝦刺身個人覺得配埋魚露更鮮甜

帶住兩隻化骨龍去荃灣玩
再加兩款小食
仲有兩杯飲品🍹都係$168

蟹膏湯河🦀
濃郁椰奶蟹膏湯底 仲有好多配料
蟹膏、蕃茄、豆卜、蝦仁、豬紅配河粉
河粉索埋啲湯汁 好味😋

滿滿既芝麻配蝦肉 咬落香脆👍🏻

泰式生蝦刺身🦐 $58
生蝦刺身個人覺得配埋魚露更鮮甜
2021-09-01 37 瀏覽
📍荃灣 Tsuen WanThe restaurant is well decorated with different interesting paintings 🖼 e.g. Mona Lisa’s smile but the girl’s wearing a Vietnamese style hat 👒🤣 Swipe last to see that!✨ Vietnamese baguettes and pho noodles are really scrumptious!! -• 越式法包 ᴠɪᴇᴛɴᴀᴍᴇꜱᴇ ʙᴀɢᴜᴇᴛᴛᴇ 🥖越式法包夾住扎肉塊🥢,色澤很飽滿,超足料!💰$56🪄3.5/5-• 越式手撕雞法包 ʙᴀɢᴜᴇᴛᴛᴇ ᴡɪᴛʜ ꜱʜʀᴇᴅᴅᴇᴅ ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ 🥖越式手撕雞法包有很多雞肉絲,還有一大片生菜🥬。💰$56🪄3.5/5-• 生牛肉湯檬粉 ʙᴇᴇꜰ ᴘʜᴏ (ᴡ/ ꜱʟɪᴄᴇᴅ ʀᴀᴡ ʙᴇᴇꜰ, ʙᴇᴇꜰ ʙʀɪꜱᴋᴇᴛ, ʙᴇᴇꜰ ʙᴀʟʟ) 🍜生牛肉湯檬粉的湯底超濃郁好味,牛肉很大片,牛丸爽彈超讚,牛腩有點硬 如果湯底不太鹹會比較好吃 💰$56🪄

📍荃灣 Tsuen Wan

• 越式法包 ᴠɪᴇᴛɴᴀᴍᴇꜱᴇ ʙᴀɢᴜᴇᴛᴛᴇ 🥖
越式法包夾住扎肉塊🥢,色澤很飽滿,超足料!
🪄3.5/5

越式手撕雞法包有很多雞肉絲,還有一大片生菜🥬。
🪄3.5/5
如果湯底不太鹹會比較好吃

🪄3/5
• 蟹膏湯河 ʙᴜɴ ʀɪᴇᴜ ᴠɪᴇᴛɴᴀᴍᴇꜱᴇ ᴄʀᴀʙ ᴘᴀꜱᴛᴇ ꜱᴏᴜᴘ ᴡɪᴛʜ ʀɪᴄᴇ ɴᴏᴏᴅʟᴇꜱ 🍜
蟹膏湯河有著滿滿的番茄味道,香氣四溢!扎肉和豬紅塊🐷好好吃!番茄控一定會很喜歡~ 😋
🪄5/5
• 米紙軟殼蟹卷 ʀɪᴄᴇ ᴠᴇʀᴍɪᴄᴇʟʟɪ ʀᴏʟʟꜱ ᴡɪᴛʜ ꜱᴏꜰᴛ ꜱʜᴇʟʟ ᴄʀᴀʙꜱ 🫔
軟殼蟹脆卜卜的!!!米粉絲很多,我們還可以沾些風味的沙爹醬一併吃呢 keke^^
💰$42
🪄4/5
• 炸蝦和炸春卷ꜰʀɪᴇᴅ ꜱʜʀɪᴍᴘꜱ & ꜰʀɪᴇᴅ ꜱᴘʀɪɴɢ ʀᴏʟʟꜱ🍤
看到🍤就會聯想起 #角落生物 的炸蝦尾~~~ 炸蝦和炸春卷 雖然邪惡但我喜歡!🤭💛💛💛
🪄4/5
• 牛油果奶昔 ᴀᴠᴏᴄᴀᴅᴏ ᴍɪʟᴋꜱʜᴀᴋᴇ 🥑
#牛油果控 覺得很驚喜,別看它賣相看起來平平無奇,喝下去香滑無比🥰 開心(*¯︶¯*)
💰$35
🪄5/5

小越廚
2021-08-22 76 瀏覽
荃灣呢間越南小店開係荃灣廣場附近,下午茶時段價格非常抵食,選擇亦多元化。——————🥢 自選湯河($45/2餸)揀左春卷、鳳爪、炸蝦餅(另+$6)湯底有牛肉味,表面有花生碎/芫荽/蔥,春卷超脆,入面係芋泥😋 炸蝦餅外皮酥脆,微甜,調味適中😲 鳳爪酸辣爽口🥢 法式蝦多士($48)超邪惡之選🤣外層面包及芝麻炸得超脆,裡面的蝦膠彈牙,仲會見到未完全碎哂既小蝦蹤影💕🥖 香茅豬扒法包($56)法包依舊香脆,搽左蒜蓉牛油好香口,法包中間除了豬扒,還有酸蘿蔔絲/生菜/芫茜,酸蘿蔔絲都幾酸,個人覺得有d多,豬扒如果淡返少少會好d
——————

🥢 自選湯河($45/2餸)

🥢 法式蝦多士($48)

🥖 香茅豬扒法包($56)
2021-08-22
  • 法式蝦多士
2021-08-17 98 瀏覽
今日出荃灣做野之後係荃灣廣場附近睇完寵物不經意見到呢間越南餐廳,仲要有二人餐揀所以同同事係呢到開餐啦!因為大家都肚餓,二人餐$168 包兩款$48或以下既粉麵/飯/法包,揀貴左都係補差價!蟹湯湯檬+$8大大碗顏色鮮艷既檬粉配上海鮮蟹膏湯,配料有越式扎肉、蟹糕、蕃茄、豬紅、豆卜!抵食👍🏻越式椰香青咖喱牛腩配法包法包唔係到到有得咁配,而椰香青咖喱牛腩好重椰香味!牛腩份量都多!之後仲包兩款小食,有成8種選擇😬越式蔗蝦有三件,彈牙而且咬下有甜甜的蔗汁留出!餐飲分別+$20 要椰青新鮮甜味,行到一身汗消暑一流!而另一杯係自家製羅漢果茶健康之選!味道易入口!最後仲追加D24榴槤千層蛋糕一件$38唔食榴槤既我都試左一口,榴槤味極重😆朋友食到津津有味!食咁多野埋單都係二百頭,完全係街坊親民價!
蟹湯湯檬+$8
越式椰香青咖喱牛腩配法包
之後仲包兩款小食,有成8種選擇😬
越式蔗蝦
有三件,彈牙而且咬下有甜甜的蔗汁留出!
餐飲分別+$20 要椰青
新鮮甜味,行到一身汗消暑一流!
而另一杯係自家製羅漢果茶
健康之選!味道易入口!
最後仲追加D24榴槤千層蛋糕一件$38
唔食榴槤既我都試左一口,榴槤味極重😆朋友食到津津有味!
食咁多野埋單都係二百頭,完全係街坊親民價!
2021-08-16 144 瀏覽
輕鬆食個下午茶☕️⋯⋯越南菜都有漢堡包🍔仲要好足料👍🟫法包系列的一個越式巨型漢堡包🍔沙甸魚味:法包焗得又香又脆滿滿的又美味的沙甸魚裏面鋪滿越式的配料、芫茜又香又美味的配搭😋————————-🟨越式法包:又是一個法包系列的越式巨型漢堡包🍔:內配牛油、肝醬、肉鬆、五花腩片、越式豬耳扎肉、蘿蔔絲、青瓜、芫茜⋯⋯材料非常足,又是舖滿了滿滿的越式配料、越式的豬耳札肉吃落更加比平常的札肉爽口,可能加有豬耳所以吃落更加爽脆👍配料多也不在講,連五花腩片也有幾層,實在令人吃到了一個滿足又特別的越式法包系列的漢堡🍔——————————🟪甜品🍮:千層榴連糕:竟然有我最愛的榴連甜品🍮叫我…….「如何可以不愛它」😂一層層的榴連,每一層每一啖都是冰冰凍凍的榴連,冰凍得令人吃下那涼快又美味的感覺⋯⋯榴連:只要你愛吃,那種感覺就是…..「如何可以不愛它」😂—————————-🟩飲品:⏭自家製羅漢果茶:自家煲的足料羅漢果茶,爽爽😊———————————⏭香茅斑蘭水:朋友喜歡喝熱飲☕️。天然的香茅斑蘭水,雖然是熱飲,但一樣可以喝出清新的感覺——————————食..拍…寫已經成為我生活中的一部份鍾意食…鍾意拍…鍾意寫..留下
輕鬆食個下午茶☕️⋯⋯
越南菜都有漢堡包🍔
仲要好足料👍
🟫法包系列的一個越式巨型漢堡包🍔
沙甸魚味:
法包焗得又香又脆
滿滿的又美味的沙甸魚
裏面鋪滿越式的配料、芫茜又香又美味的配搭😋

————————-

千層榴連糕:
竟然有我最愛的榴連甜品🍮
叫我…….
「如何可以不愛它」😂
榴連:只要你愛吃,那種感覺就是…..
「如何可以不愛它」😂

—————————-
🟩飲品:
⏭自家製羅漢果茶:
自家煲的足料羅漢果茶,爽爽😊
———————————
⏭香茅斑蘭水:

——————————
食..拍…寫已經成為我生活中的一部份
鍾意食…鍾意拍…鍾意寫..留下美食回憶🥰
—————————-
2021-08-14 53 瀏覽
超級豐盛大滿足的一餐!!!呢間性價比超高值得推介大家去🥰🥰份量係超大但係價錢超平好多人食架!我同朋友都超鍾意呢一個椰汁雞湯河粉佢係超濃椰汁味 一啖又一啖停唔到口大家必食之後另外有一個係豬手湯河粉超多超多肉同埋好林好入味呢個湯底係正正常常平時食開嘅味另外介紹大家蝦餅 超級彈牙好食另外都試咗佢嘅雞肉同豬肉串燒係配上獨特嘅泰式花生醬自家製我哋都試埋個豬扒包 分量一樣好大再配埋椰青一齊飲泰式食物真係好好食😋甜品方面就有榴槤千層蛋糕🍰小越廚 (荃灣)荃灣享和街49號都城大廈地下D舖
超級豐盛大滿足的一餐!!!
呢間性價比超高

我哋都試埋個豬扒包 分量一樣好大
再配埋椰青一齊飲
泰式食物真係好好食😋

甜品方面就有榴槤千層蛋糕🍰

小越廚 (荃灣)
荃灣享和街49號都城大廈地下D舖
黎開荃灣想食越南菜,上網搵到呢間「小越廚」好多好評,一於試下呢間小店先!位於荃灣廣場附近,都幾近西鐵站,夠方便。自選粉好多配料揀,價錢相宜~泰式香葉肉碎配越式扎肉撈檬味道酸酸辣辣夠哂開胃,份量十足,成碗都係,好足料!越式扎肉口感彈牙爽滑,好惹味。蟹膏湯檬粉招牌菜式之一,大大碗,一上枱就令人流哂口水~湯底加入蕃茄熬成,特別鮮甜,配料豐富,有大大片濃重鹹香蟹膏蛋餅、爽滑越式扎肉、入味豬紅、豆卜、番茄等,份量好多,濃香又滋味!越式法包法包外脆內軟,夾著越式豬耳扎肉、牛油、肝醬、肉鬆、五花腩片、蘿蔔絲、青瓜、芫茜等等。餡料勁豐富,口感層次一流!越式魚露雞翼雞翼嫩滑多汁,加入魚露同煮,味道特別香濃入味~
黎開荃灣想食越南菜,
上網搵到呢間「小越廚」好多好評,
一於試下呢間小店先!

位於荃灣廣場附近,
都幾近西鐵站,夠方便。

自選粉好多配料揀,價錢相宜~

泰式香葉肉碎配越式扎肉撈檬
味道酸酸辣辣夠哂開胃,
份量十足,成碗都係,好足料!
越式扎肉口感彈牙爽滑,好惹味。

蟹膏湯檬粉
招牌菜式之一,大大碗,
一上枱就令人流哂口水~
湯底加入蕃茄熬成,特別鮮甜,
配料豐富,有大大片濃重鹹香蟹膏蛋餅、
爽滑越式扎肉、入味豬紅、豆卜、番茄等,
份量好多,濃香又滋味!

越式法包
法包外脆內軟,夾著越式豬耳扎肉、
牛油、肝醬、肉鬆、五花腩片、
蘿蔔絲、青瓜、芫茜等等。
餡料勁豐富,口感層次一流!

越式魚露雞翼
雞翼嫩滑多汁,
加入魚露同煮,
味道特別香濃入味~

2021-08-07
午餐
2021-08-12 63 瀏覽
生日飯食越南泰式風味☺️☺️兩個大食怪出動😝😝我地超誇張地將以下所有野食唒🤣生日係要放肆下架啦!希望唔會嚇親個老闆🤣脂肪積聚的節奏 好邪惡啊😍呢間餐廳性價比都幾高(食物平啊份量又多啊)我地叫左個抵食二人套餐! $188包括有兩款主食同兩款小食啊😋😋泰式椰汁雞湯河粉 超推薦這個!!!我覺好好食😋有驚喜係超級重椰奶味😍之後好香好fresh雞份量都多架!但個湯㡳先係重點🤣泰式豬手湯檬粉正正常常 但豬手都超多 夠唒冧👍小食我地揀左吉列虎蝦同河內炸春卷兩款都係即炸 夠唒脆 但個人係春卷愛好者 所以春卷獲勝😜小食仲配有酸甜醬一齊食 冇咁油膩😌+$46 可追加法包我地揀左香芧豬扒法包 其實我有d 想試埋手撕雞 但我食吾落啦😉😉😉個包有好多沙嗲醬牛油係入面!一大塊豬扒 有點點乾身的配上好多蔬菜同白紅蘿蔔絲等等+38 可追加榴槤千層蛋糕🍰我係從來不食榴槤的因為未食過生日第一次試了 但我覺還可以Wo不是我想像中的感覺因為加入蛋糕 只是淡淡榴槤味 還有蛋糕口感😚大家都可以試下啊!建議提早上台 因為解涷後更好食!+$20 椰青😍😍😍這是我的最愛!!!飲完仲可以食埋d 椰子🥥肉我最愛還有椰子燉的甜品😜😜我地仲額外加
生日飯食越南泰式風味☺️☺️
兩個大食怪出動😝😝
我地超誇張地將以下所有野食唒🤣
生日係要放肆下架啦!
希望唔會嚇親個老闆🤣
脂肪積聚的節奏 好邪惡啊😍
呢間餐廳性價比都幾高(食物平啊份量又多啊)

我地叫左個抵食二人套餐! $188
包括有兩款主食同兩款小食啊😋😋

泰式椰汁雞湯河粉
超推薦這個!!!
我覺好好食😋有驚喜

小食我地揀左吉列虎蝦同河內炸春卷
兩款都係即炸 夠唒脆 但個人係春卷愛好者 所以春卷獲勝😜
小食仲配有酸甜醬一齊食 冇咁油膩😌

+$46 可追加法包
個包有好多沙嗲醬牛油係入面!
一大塊豬扒 有點點乾身的
配上好多蔬菜同白紅蘿蔔絲等等

+38 可追加榴槤千層蛋糕🍰
我係從來不食榴槤的因為未食過
生日第一次試了 但我覺還可以Wo
不是我想像中的感覺
因為加入蛋糕 只是淡淡榴槤味 還有蛋糕口感😚
大家都可以試下啊!
建議提早上台 因為解涷後更好食!

+$20 椰青😍😍😍
這是我的最愛!!!
飲完仲可以食埋d 椰子🥥肉
我最愛還有椰子燉的甜品😜😜

我地仲額外加左兩個小食🤣🤣太大食了吧☺️☺️大家都覺我地是食得完的

泰式蝦餅 $44
我鐘意食彈彈牙的蝦餅😍 不錯不錯👍

香茅沙嗲串燒 $54
豬同雞各三串 應該係提早做定的😉 如果即做即燒更好食啊
好特別 一定要配上自家製花生醬一齊食先吾會dry 架! 因為本新串燒沒有汁的😉

仲要沒有加一服務費!
好滿足地食飽了😝

小越廚
荃灣享和街49號都城大廈地下D舖

#生活小記錄#隨心一拍#相機先食#美食 #隱世cafe #hkcoffeeshop #hkbar #西式餐廳 #foodiehk #相機食先 #hkig #hkgirl #食好西 #西餐 #餐廳 #香港美食 #香港好去處 #甜品控#cafe #拍拖👫#打卡#jessicafoodhunt#jessicafoodie

2021-08-10 49 瀏覽
荃灣越南小店非常抵食,而且食物好出色👍 二人套餐祇係$188,兩個粉麵🍜,兩個小食🍤,兩個飲品,仲可升級椰青🧉同越南滴滴咖啡☕ 泰式生蝦刺身🦐新鮮生蝦刺身配泰色醬,加埋紅椒一齊食,鮮甜美味👍 越式扎肉🫓厚厚越南扎肉好大塊 火車頭湯河(生牛肉、牛腩、牛筋丸)+$13 可升級安格斯牛肩片牛肩片肉質軟滑,牛腩入味,牛筋丸爽口彈牙 泰式咖喱海鮮配法包(吉列虎蝦🦐、軟殼蟹🦀、青口🦪)傳統泰式咖喱汁,炸物海鮮有虎蝦、軟殼蟹、青口 泰式炸蝦餅🦐河內炸春卷🫔兩款小食都炸得好美味,黃金脆炸外皮,炸粉係薄薄層,蝦餅同春卷都好出色,蝦餅彈牙,春卷外脆內軟 椰青🧉好清甜越南滴滴咖啡☕好正宗,香濃幼滑
荃灣越南小店非常抵食,而且食物好出色👍

泰式生蝦刺身🦐
新鮮生蝦刺身配泰色醬,加埋紅椒一齊食,鮮甜美味👍

越式扎肉🫓
厚厚越南扎肉好大塊

火車頭湯河(生牛肉、牛腩、牛筋丸)
+$13 可升級安格斯牛肩片
牛肩片肉質軟滑,牛腩入味,牛筋丸爽口彈牙

泰式咖喱海鮮配法包
(吉列虎蝦🦐、軟殼蟹🦀、青口🦪)
傳統泰式咖喱汁,炸物海鮮有虎蝦、軟殼蟹、青口

泰式炸蝦餅🦐
河內炸春卷🫔

椰青🧉好清甜
越南滴滴咖啡☕好正宗,香濃幼滑

2021-08-10 47 瀏覽
今日又去荃灣探朋友, 朋友再次介紹另一間隱世越式小廚,餐廳位於享和街, 小店面積唔算大, 但有街坊風味, 我最喜歡。 今日食人氣二人套餐, 泰式炸蝦餅, 酸辣鳳爪, 火車頭牛河, 越式法包, 榴槤千層蛋糕。炸蝦餅,香脆得黎, 蝦肉夠哂彈牙,加埋酸辣鳳爪, 2款味道加埋,真係perfect match. 鳳爪酸辣道適中,鳳爪又爽口, 大熱天時食酸辣野真係醒神醒胃。越式法包, 材料多, 有札肉,酸蘿蔔,肉鬆等, 重要個法包咁大件, 抵讚。最後就係榴槤千層蛋糕, 難以形容,榴槤味濃, 千層蛋糕鬆軟可口, 啱哂榴槤控的朋友。

去到荃灣周圍食嘢,知道享和街成條街都好多餐廳,行到肚餓要食嘢啦!荃灣廣場過條馬路就見到呢間小越廚!下午茶40幾蚊有埋嘢飲真抵食!最後我地點了2人套餐$188,有2碗PHO/法包及2款小食包飲品。蟹膏湯河🦀🍜香濃椰奶蟹膏湯底,聞到香噴噴,有好多配料: 蝦仁、豆卜、豬紅、蕃茄同蟹膏,好多河粉生牛肉牛丸撈檬🐮🍜粉紅色嘅牛肉,濃郁牛味道,牛丸咬落好爽口。撈檬加入魚露有鹹香嘅味道,好惹味😋甘蔗炸蝦🦐甘蔗好甜,炸蝦炸到金黃色好香口,咬落蝦肉都好彈牙。仲有蘿蔔絲同埋青瓜😍越式吉列虎蝦虎蝦炸到外層爽脆,有四大隻甘多,有少許蝦膏夠驚喜,仲有啲蘿蔔絲伴碟D24榴槤千層蛋糕蛋糕夾著榴槤cream,,多層薄皮多重口感,食落好creamy

蟹膏湯河🦀🍜

生牛肉牛丸撈檬🐮🍜