餐廳: 小越廚
資訊:

2021-08-09 39 瀏覽
荃灣廣場逛街後,過馬路見到《小越廚》,價錢親民食到越式風味嘅美食🍜蟹膏湯河海鮮蟹膏湯底用咗椰奶夠香濃,河粉吸收湯底更惹味。食材有蟹膏、蝦仁、豬紅、蕃茄、豆卜,真材實料🍜火車頭湯河生牛肉、牛腩、牛筋丸, 牛腩軟腍及重牛味,河粉份量好多🍜生牛肉牛丸撈檬生牛肉軟腍,牛丸爽口,撈檬配上魚露,香辣惹味🦐甘蔗炸蝦甘蔗幼身,手拎易食,蝦肉彈牙,蘿蔔絲伴碟,好睇又好味炸虎蝦🦐炸到外層好脆,肉質爽甜🍞蝦多士香口多士嘅口感脆卜卜,咬落好卜卜聲,舖滿芝麻嘅蝦肉夠爽口,perfect match。越式小食拼盤越式海鮮春卷~爽脆,魚露雞翼~鹹香,泰式炸蝦餅~香辣惹味🍰D24榴槤千層蛋糕多重薄皮包著榴槤蓉,口感好creamy😍☕越式滴滴咖啡 (跟餐加$20)將咖啡豆磨成粉末,於咖啡壺底部鋪上濾紙,倒入咖啡粉後滴漏,飲出好香嘅咖啡味,好醒神!🥑🥤牛油果奶昔飲一啖感覺清新又好健康

🍜蟹膏湯河

🍜火車頭湯河
生牛肉、牛腩、牛筋丸, 牛腩軟腍及重牛味,河粉份量好多

🍜生牛肉牛丸撈檬
生牛肉軟腍,牛丸爽口,撈檬配上魚露,香辣惹味

🦐甘蔗炸蝦
甘蔗幼身,手拎易食,蝦肉彈牙,蘿蔔絲伴碟,好睇又好味

炸虎蝦🦐
炸到外層好脆,肉質爽甜

🍞蝦多士

越式小食拼盤
越式海鮮春卷~爽脆,魚露雞翼~鹹香,泰式炸蝦餅~香辣惹味

🍰D24榴槤千層蛋糕
多重薄皮包著榴槤蓉,口感好creamy😍

☕越式滴滴咖啡 (跟餐加$20)

🥑🥤牛油果奶昔

• 蝦餅
  • 越式蔗蝦
  • 蟹膏河粉
  • 越南滴滴咖啡
今日8/8/2021 11點幾入呢間餐廳叫野食,我淨係叫左個蟹檬,我知道飲品要加錢,但職員話跟餐送,我就叫左熱檸水,到收錢個陣收多左我$6,我問老細飲品唔係送?佢話跟餐加$6! 仲要呢間野叫完野食無打單,根本唔知道要俾幾多錢!呢間野我已經black list’!唔會再幫襯!碗河粉唔熱認住呢間餐廳!
碗河粉唔熱
認住呢間餐廳!
  • 垃圾
2021-08-08 148 瀏覽
今日嚟到荃灣探朋友順便一齊食晚飯去到呢間地舖嘅式餐廳 有驚喜喎地方細細但係嘢食都有驚喜有傳統嘅湯檬仲有啲特別嘅小食同飲品我今日第一次呢就試咗去個蟹膏湯河粉蟹膏份量好多 可粉新鮮湯底好甜美濃郁 最緊要價錢唔係好貴五十零蚊到就可以 朋友就嗌咗個越式法包做法都好特別瞓喇好多 餡料豐富有紮肉 肝醬等等 小食我哋嗌咗個 米紙蝦卷 敷埋佢哋個特色沙嗲醬真係好假 飲品方面都好有驚喜 嗌咗一個牛油果奶昔都真係第一次飲 感覺好清新 牛油果好香又唔會太 滯 朋友就嗌咗一個凍奶茶 感覺口感都好特別好有越南風味整體嚟講服務 好好嘢食 平民貼地但係都好出色 下次可以再過嚟食下其他菜式

蟹膏湯河粉

米 紙蝦卷

蟹膏湯河粉
米 紙蝦卷
  • 蟹膏湯檬粉
  • 米紙蝦卷
  • 椰青
2021-08-07 67 瀏覽
二人套餐 $188可選兩款粉麵/飯/法包、兩款小食、兩杯飲品✨火車頭湯濛 (+$13升級安格斯牛肩片)牛腩嘅牛味好濃,肉質頗嫩~建議大家加錢upgrade安格斯牛肩片真係好食過平時普通嘅生牛肉好多(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)🔹越式椰香黃咖哩雞扒 配法包雞扒份量好多!目測應該有兩大塊!味道偏重,重口味人士可以一試!配埋烘過嘅法包食,都唔錯~如果椰汁同咖哩嘅香味可以再出啲就更好了!🔹泰式炸蝦餅🔹河內炸春卷蝦餅同春卷都係我好鍾意嘅越泰小食!仲一定要點埋泰式甜酸醬一齊食!🔹米紙蝦卷 (+$42追加)呢款米紙蝦卷好足料,睇相都可以見到~煙韌嘅米紙包住有兩隻大蝦同滿滿嘅餡料~最特別嘅係佢會配埋一款秘製花生醫夾埋一齊食真係幾唔錯!*✨為私心推介!
二人套餐 $188
可選兩款粉麵/飯/法包、兩款小食、兩杯飲品
火車頭湯濛
✨火車頭湯濛 (+$13升級安格斯牛肩片)
牛腩嘅牛味好濃,肉質頗嫩~
建議大家加錢upgrade安格斯牛肩片
真係好食過平時普通嘅生牛肉好多(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)
黃咖哩雞扒配法包
🔹越式椰香黃咖哩雞扒 配法包
雞扒份量好多!目測應該有兩大塊!
味道偏重,重口味人士可以一試!
配埋烘過嘅法包食,都唔錯~
如果椰汁同咖哩嘅香味可以再出啲就更好了!
炸蝦餅、春卷
🔹泰式炸蝦餅
🔹河內炸春卷
蝦餅同春卷都係我好鍾意嘅越泰小食!
仲一定要點埋泰式甜酸醬一齊食!
米紙蝦卷
🔹米紙蝦卷 (+$42追加)
呢款米紙蝦卷好足料,睇相都可以見到~
煙韌嘅米紙包住有兩隻大蝦同滿滿嘅餡料~
最特別嘅係佢會配埋一款秘製花生醫
夾埋一齊食真係幾唔錯!

*✨為私心推介!
黃咖哩雞扒配法包
火車頭湯濛
2021-08-06 45 瀏覽
荃灣不嬲出名多美食,一於穿梭於橫街小巷,搵下食先!🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔸越式法包$56🔸雖然話呢一個法包唔係超級平,但係勝在大大件,食完一個係唔使食飯嘅,而個包有少少軟身,有d港式feel !(本人鍾意硬d那種)配料:扎肉、醃蘿蔔、芫荽、火腿等等⋯加左蘿蔔絲啊等等,酸酸地幾開胃。😂食咗一半,發覺個包加咗牛油,我就覺得唔太正宗,不過係幾香嘅🙈🔸牛油果奶昔$35 跟餐+25🔸牛油果奶昔就不嬲稍微貴的,跟餐加$25都算接受到啦!牛油果有少少生生地,🤣味道偏淡淡地🙌🏻有牛油果碎係入面🤣特別一提,下午茶餐單最抵,幫襯正價餐仲送野飲!
荃灣不嬲出名多美食,
一於穿梭於橫街小巷,
搵下食先!
🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹

🔸越式法包$56🔸
雖然話呢一個法包唔係超級平,
但係勝在大大件,食完一個係唔使食飯嘅,
而個包有少少軟身,有d港式feel !(本人鍾意硬d那種)
配料:扎肉、醃蘿蔔、芫荽、火腿等等⋯
加左蘿蔔絲啊等等,酸酸地幾開胃。😂
食咗一半,發覺個包加咗牛油,
我就覺得唔太正宗,不過係幾香嘅🙈

🔸牛油果奶昔$35 跟餐+25🔸
牛油果奶昔就不嬲稍微貴的,
跟餐加$25都算接受到啦!
牛油果有少少生生地,🤣
味道偏淡淡地🙌🏻有牛油果碎係入面🤣

特別一提,下午茶餐單最抵,
幫襯正價餐仲送野飲!
2021-08-05 52 瀏覽
今日來到了享和街的一間小小越菜館。餐廳雖小,但食物份量很大,而且便宜!點了兩個下午茶餐🐱越式海鮮春卷撈檬 配凍香茅班蘭水$38好大碗!以為下午茶會較細但超足料!春卷有4條,香脆可口,海鮮餡料好清新。凍檬配搭蔬菜和酸酸甜甜的醬汁,好開胃。花生粒和芫茜亦增添了一點風味。🐱越式法包配凍羅漢果水$42第一次食越式法包,餡料有肝醬、肉鬆、越式豬耳扎肉、青瓜、蘿蔔、芫茜等。法包香脆但不硬,咬下去首先會感受到蝦片、札肉和肉碎,很香濃。蔬菜中和了肉的膩,也增加了口感。很清新和很特別的味道。🐱火車頭湯檬 $56湯頭充滿牛味,香純的鮮甜味。牛腩、牛筋丸、生牛肉份量很足。最特別是牛筋丸軟軟的同平時粵式的好唔同,亦很香。🐱追加兩款小食 蝦餅、魚露雞翼$69 每款有4大件,蝦餅香脆、雞翼外脆內軟。下午茶餐附冷熱飲品,羅漢果水係微甜的,應該無加糖水,好健康。香茅班蘭水味道清甜,消暑解渴!

點了兩個下午茶餐
🐱越式海鮮春卷撈檬 配凍香茅班蘭水$38

🐱越式法包配凍羅漢果水$42

🐱火車頭湯檬 $56

🐱追加兩款小食 蝦餅、魚露雞翼$69
每款有4大件,蝦餅香脆、雞翼外脆內軟。

👍🏻火車頭湯檬粉(包嘢飲) $49湯底用牛骨熬製,飲落牛骨味香濃之餘胡椒味突出加上炸蒜、芫荽、蔥、洋蔥同九層塔,個湯好香好飲😌生牛肉上枱時keep住粉紅色,用熱湯浸熟後肉質仍然嫩口👍🏻牛味濃郁,肉既份量都幾多😜牛筋丸比較札實,牛腩味道正常味道:7/10性價比:8/10-👍🏻扎肉牛筋丸湯檬粉(包嘢飲) $45自選兩款餸配湯檬😎扎肉厚切大塊,混左啲黑椒粒,咬中會辣辣地🤣跟餐既香茅斑蘭水用左冰糖去煮,有淡淡薑味味道清甜消暑,好飲👍🏻檬粉份量超多,煮得偏腍,好吸湯味道:7/10性價比:8/10-👍🏻越式小食拼盤(包嘢飲) $45春卷炸得酥脆香口,餡唔多,有少少雞絲,不過整體係好食既😋蝦餅唔算好彈牙,但炸得夠脆又熱辣辣😛仲有兩隻魚露雞翼😜味道:7/10性價比:7/10-👍🏻魚露雞翼 $39/4隻下午茶小食跟餐加配有優惠價雞翼炸得表面微脆,熱辣辣🤪味道酸酸地,啲肉醃得都入味,肉質又唔乾😜但就唔係好食到魚露既咸香味道:7/10性價比:7/10-📍#小越廚荃灣享和街49號都城大廈地下D舖
👍🏻火車頭湯檬粉(包嘢飲) $49
湯底用牛骨熬製,飲落牛骨味香濃之餘胡椒味突出
加上炸蒜、芫荽、蔥、洋蔥同九層塔,個湯好香好飲😌
生牛肉上枱時keep住粉紅色,用熱湯浸熟後肉質仍然嫩口👍🏻
牛味濃郁,肉既份量都幾多😜
牛筋丸比較札實,牛腩味道正常
性價比:8/10

👍🏻扎肉牛筋丸湯檬粉(包嘢飲) $45
自選兩款餸配湯檬😎
扎肉厚切大塊,混左啲黑椒粒,咬中會辣辣地🤣
跟餐既香茅斑蘭水用左冰糖去煮,有淡淡薑味
味道清甜消暑,好飲👍🏻
檬粉份量超多,煮得偏腍,好吸湯
性價比:8/10

👍🏻越式小食拼盤(包嘢飲) $45
春卷炸得酥脆香口,餡唔多,有少少雞絲,不過整體係好食既😋
蝦餅唔算好彈牙,但炸得夠脆又熱辣辣😛
仲有兩隻魚露雞翼😜
性價比:7/10

👍🏻魚露雞翼 $39/4隻
下午茶小食跟餐加配有優惠價
雞翼炸得表面微脆,熱辣辣🤪
味道酸酸地,啲肉醃得都入味,肉質又唔乾😜
但就唔係好食到魚露既咸香
性價比:7/10

📍#小越廚
荃灣享和街49號都城大廈地下D舖

2021-08-04 48 瀏覽
呢間位於荃灣廣場附近的越式菜,下午茶真係超抵食!📍越式海鮮春卷撈檬($38)炸得脆卜卜嘅春卷,有四件!撈檬份量多,拌以大量青瓜絲、生菜絲、醃蘿蔔和花生碎,勝價比極高。📍火車頭湯檬粉($49)單係睇湯頭的色澤已經知唔簡單,一飲落去,非常鮮甜。生牛肉嫩滑,牛腩牛味濃香,牛筋丸質嫩,檬粉份量極多。必點!📍魚露雞翼 +蝦餅($69)估唔到追加的魚露雞翼有4隻咁多,雞皮炸得香脆,雞肉嫩滑。蝦餅都有4塊,點埋甜酸醬一齊食,香口!彈牙!📍越式法包($42)法包外脆內鬆軟,餡料超級豐富,有開胃嘅蘿蔔絲,清爽嘅青瓜,肉汁豐富嘅五花腩肉,彈牙的豬耳扎肉……口感豐富,大件抵食!📍自家製羅漢果水(跟餐)平時飲的羅漢果水藥味較重,今次是淡淡的,到舌根才飄出的甘甜,飲完好舒服。📍香茅班蘭水(跟餐)一定要試,味道清甜又健康,唔係好多越菜館有提供。兩個人,埋單人均$100左右!而且店內的小擺設精緻,食物質素高,呢間勝價比太高,一定要再Encore,好飽好滿足呀!
呢間位於荃灣廣場附近的越式菜,下午茶真係超抵食!

📍越式海鮮春卷撈檬($38)

📍火車頭湯檬粉($49)

📍魚露雞翼 +蝦餅($69)

📍越式法包($42)

📍自家製羅漢果水(跟餐)

📍香茅班蘭水(跟餐)
一定要試,味道清甜又健康,唔係好多越菜館有提供。

2021-08-04
  • 越式法包
  • 魚露雞翼
  • 春卷
  • 蝦餅
🥢蟹膏湯檬:配料有扎肉、雞蛋肉餅、豬紅、豆卜,湯底是淡淡蕃茄蟹味,飲落好順口。🥢青咖喱雞飯:同之前食一樣,餸既份量超多,不過咖喱🍛可以濃味啲。🥢吉列虎蝦:個人中意厚炸漿,好香脆,蝦頭可以食蝦膏😋🥢越南春卷:餡料有香芋絲和豬肉,味道不錯👍🏻味道:🔅🔅🔅新鮮:🔅🔅🔅分量:🔅🔅🔅🔅衛生:🔅🔅🔅🔅速度:🔅🔅🔅(5🔅為滿分)

🥢吉列虎蝦:個人中意厚炸漿,好香脆,蝦頭可以食蝦膏😋

🥢越南春卷:餡料有香芋絲和豬肉,味道不錯👍🏻

味道:🔅🔅🔅
新鮮:🔅🔅🔅
分量:🔅🔅🔅🔅
衛生:🔅🔅🔅🔅
速度:🔅🔅🔅
(5🔅為滿分)
❣️荃灣高質抵食越南菜小越廚❣️其實我哋都係第一次食越南菜😆放暑假就梗係要周圍去食嘢㗎啦😁我哋喺荃灣廣場行完街之後!哥哥就話好肚餓要食嘢😚咁我哋就喺附近條食街度搵嘢食啦!過條馬路就見到呢間小越廚!佢哋個下午茶好抵食!40幾蚊有埋嘢飲!我哋就揀咗個肉鬆法包同埋幾個小食再加甜品🍰💗肉鬆法包上枱嘅時候熱辣辣!外層脆卜卜!一啖咬落去卜卜聲!裏面仲有好多肉鬆、蘿蔔絲同埋青瓜😍💗越式吉列虎蝦有四大隻!仲有啲蘿蔔絲伴碟!虎蝦炸到外層脆卜卜!肉質鮮甜爽口彈牙!💗香茅沙嗲串燒一疊有六寸!豬同雞各三寸!外層燒到微微焦香!加埋特製嘅醬汁超級惹味!💗D24榴槤千層蛋糕好香嘅榴槤味😍一層一層嘅薄皮多重口感!好creamy其實佢仲有好多小食我都好想試吓!不過今日得我哋兩個人食唔到好多嘢😆下次同埋爸爸一齊嚟再食多啲先得😁
❣️荃灣高質抵食越南菜小越廚❣️

💗肉鬆法包

💗越式吉列虎蝦

💗香茅沙嗲串燒

💗D24榴槤千層蛋糕
好香嘅榴槤味😍一層一層嘅薄皮多重口感!好creamy

2021-08-03
2021-07-31 277 瀏覽
下午茶時間食第一餐,今次試越南菜。天氣咁熱,食個撈檬開吓胃,好多餸揀,揀咗3款,扎肉,香茅雞扒同埋炸蝦餅,扎肉同炸蝦餅都好食,不過香茅雞扒食落有酸味而且肉質較韌就唔推薦了。我認知嘅撈檬係凍的(有錯請指正)但呢度嘅撈檬係暖的,同魚露甜酸汁唔夾。🥖越式法包內配牛油、肝醬、肉鬆、煙肉、越式豬耳扎肉、蘿蔔絲、青瓜、芫茜。需時製作,所以等得相對耐小小,法包脆身但唔硬,餡料好多,食落有驚喜,唯一覺得配煙肉有小小唔夾,唔係最正宗嘅做法,不過可以一試。
下午茶時間食第一餐,今次試越南菜。

🥖越式法包
2021-07-22 312 瀏覽
約左朋友收工食飯同佢講要健康啲同平啲既餐廳😂佢搵左依間越南菜一向比人感覺都清淡啲 見有唔少好評 一於同朋友一齊試試佢我叫左個蟹膏湯檬粉賣相好靚 唔同配料鋪上面有豬紅 蕃茄 豆卜 扎肉 當然唔少得有蟹膏 不過蟹膏係一塊餅咁 應該同蛋撈埋一齊煎 都幾大塊湯頭睇落好似好濃味咁 但比想像中冇咁濃 有微甜味(因為用蕃茄熬出黎) 最後我飲左半碗湯🤣食完啲配料都已經好飽食剩左唔少檬粉🤧🤧如果細食既人記住要同店員講少檬粉 唔好好似我咁晒左🥲朋友叫左睇落更加清嘅泰式椰汁雞檬粉面頭有啲芫荽裝飾我試左啖湯好清甜好好飲😍😍唔似係味精湯🤩我當下係覺得仲好味過我食個碗🤣啲雞都好滑 😚但朋友同我一樣細食 都係食剩啲檬粉🙈我另外加錢叫左杯牛油果奶昔試下平時屋企似開牛油果益力多覺得牛油果奶昔味道上淡啲 🤧下次應該嗌番杯奶茶試試佢🤣服務方面眼見全間鋪好似得兩個人打理咁🤔一男一女女個位唔單止要做樓面野亦都要入廚房做野好彩個陣唔算多客 睇見都覺得佢忙不過就算要負責咁多嘢佢態度仍然十分之好!抵讚👍🏻👍🏻味道✨ 9/10價錢✨ 9/10服務✨10/10環境✨6.5/10回頭率 9/10
約左朋友收工食飯

一男一女
女個位唔單止要做樓面野亦都要入廚房做野
好彩個陣唔算多客
睇見都覺得佢忙
不過就算要負責咁多嘢佢態度仍然十分之好!
抵讚👍🏻👍🏻

泰式椰汁雞湯檬粉
蟹膏湯檬粉
泰式椰汁雞湯檬粉
2021-07-13 158 瀏覽
越式小食拼盤(越南海鮮春卷、魚露雞翼、泰式炸蝦餅)即叫即整👍🏻脆!夠味!香!法式蝦多士個面勁多芝麻,加上即叫即炸,個蝦肉幾厚👍🏻同個包差唔多厚呢度個野飲係跟餐 真係無得輸!羅漢果茶、鹹檸檬水個人覺得小店野都幾好食 又有心機 比d支持囉👍🏻👍🏻

越式小食拼盤
(越南海鮮春卷、魚露雞翼、泰式炸蝦餅)
即叫即整👍🏻脆!夠味!香!

法式蝦多士
個面勁多芝麻,加上即叫即炸,個蝦肉幾厚👍🏻同個包差唔多厚

呢度個野飲係跟餐 真係無得輸!
羅漢果茶、鹹檸檬水

個人覺得小店野都幾好食 又有心機 比d支持囉👍🏻👍🏻

2021-07-06 212 瀏覽
OT完慰勞下自己,一收工馬上填肚!🥢泰式豬手撈檬:上枱時見到大大塊豬手覺得有啲震撼,豬肉少肥👍🏻,但可以燜耐啲入味啲。配埋甜酸撈檬和菜絲,唔會覺得油膩,啱夏天食🔅。好多人點蟹膏湯河,下次可以試試。味道:🔅🔅🔅新鮮:🔅🔅🔅🔅分量:🔅🔅🔅🔅衛生:🔅🔅🔅速度:🔅🔅🔅(5🔅為滿分)

OT完慰勞下自己,一收工馬上填肚!

味道:🔅🔅🔅
新鮮:🔅🔅🔅🔅
分量:🔅🔅🔅🔅
衛生:🔅🔅🔅
速度:🔅🔅🔅
(5🔅為滿分)
2021-06-22 340 瀏覽
好耐無嚟荃灣喇到左lunchtime時段經過呢區見到都幾多人排隊🤔橫掂好耐無食越南野一試無妨🤣🤣都幾多人食😮要係門口等一等揀咗越式三寶撈檬豬扒、春卷、扎肉下午茶時段送指定飲品一杯一黎到覺得好大碗😮比正常份量仲要多😮樣樣都好足料,特別配菜夠新鮮豬扒啖啖肉香茅好入味👍🏻春卷皮脆肉厚唔油膩👍🏻扎肉好入味又夠大塊👍🏻食完好飽😆飽到上心口😋😋喺呢區想食越南野又想食飽D試下呢間「小越廚」啦
好耐無嚟荃灣喇

豬扒、春卷、扎肉
下午茶時段送指定飲品一杯

一黎到覺得好大碗😮
比正常份量仲要多😮
樣樣都好足料,特別配菜夠新鮮
豬扒啖啖肉香茅好入味👍🏻
春卷皮脆肉厚唔油膩👍🏻