2018-07-12 49 瀏覽
今日喺旺角踢完波,周圍行下搵嘢食,就見到呢間小蓉麵家,我俾佢門口嘅裝修,同埋入邊嘅格局吸引左,所以就入去試吓,入到去,佢比我嘅感覺有啲懷舊,但係裝修就好靚,地方亦都好乾淨我叫咗個水餃魚片頭麵,面嘅份量唔算好多,感覺有啲細碗添,但係水餃就大大隻,首先講佢嘅湯底,一啲鹼水味都冇,好清好鮮,水餃嘅用料好新鮮,魚片頭就好彈牙,而且好厚最令我欣賞嘅係,佢每一檯枱面,都放咗一樽自家製嘅酸蘿蔔喺度,而且好好味,好新鮮,整體上呢間野真係唔錯,下次都會再試
2017-11-10
2018-06-20 69 瀏覽
魚旦粉係香港地道食物既代表之一, 今次經過太子, 沿住彌敦道轉到界限街就到既呢個魚旦粉, 應該新開無耐, 結果又幾好食喎!! 呢到除左麵食同小量既飯, 仲有唔少小食選擇!!岩哂我中意叫到成枱都係野哈哈!! 首先叫左既係菜, 出街食都可以叫得有營養XD 揀左菜心同通菜, 附上既腐乳同蠔油份量好多, 完全夠哂點, 十幾蚊一碟既份量黎計幾抵。見餐牌仲有唔少其他小食, 例如蠔油炆冬菇同炆蘿蔔都比較少見! 淨叫個炆冬菇先, 原來好大碟, 冬菇好厚肉都有約十隻以上, 底部仲有生菜墊底, 中和一下本身蠔油既咸味, 同樣又係抵食, 不過要飲返多少少水~有點太濃。主角魚旦粉有好多選擇, 但我就揀左最正宗既魚旦粉黎試試佢真章, 一碗魚旦粉有魚旦及魚片頭及3粒, 份量同價錢成正比, 魚旦比人第一感覺係好爽口, 一咬有種在口腔回彈既感覺, 魚片頭反而無咁有口感, 幼麵都水準唔錯, 頗有彈性。朋友點既豬手麵驚喜較大, 因為本身佢想食豬手, 但淨豬手價錢比起配麵多十幾蚊, 估唔到跟麵豬手都有3隻, 以南乳為主調味炆得非常入味, 但唔會比人太濃食完好口乾既感覺, 撈麵麵量比湯麵更多, 下次有機會我都想叫撈麵食!任添

任添既醃蘿蔔

除左食物外, 我覺得呢到環境舒適都係個吸引之處, 好少魚旦粉肯比心思去裝修, 以漁港風情作主題, 令人食得更有feel~
2018-06-12 60 瀏覽
好多野雲吞牛腩麵袋已經係非常普及化,而且味道有啲就過於簡單,完全無左傳統的味道。估唔到呢一間小蓉麵家,簡簡單單一間嘅小店,竟然有返傳統嘅味道。我都唔知點樣去型容傳統嘅味道,但係傳統嘅味道係我腦海入邊就係不簡單,味道不單一,有層次,有用心的。就好似呢一個豬手河咁,佢啲豬手炆得非常之淋,而且有你咬入去第一啖係豬腳皮上面食到嘅已經食到滷水料的香味。最重要嘅係個湯底,唔會只有咸味,飲得出有經過熬製,有種魚湯香。之後就係呢個灼豬潤,個人來講係非常之鍾意食豬潤嘅,但係係屋企永遠都整唔到個種爽口。呢度仲有得食,仲要一大碟,唔使慳住。仲有一點就係我好鍾意呢一度嘅碟酸蘿蔔係放喺枱面度可以任食,餐前食一d可以開胃,餐後食一d可以幫助消化。

2018-06-09 51 瀏覽
雲吞撈麵- 湯清甜味鮮,散發着濃郁的大地魚甘香、羅漢果的香甜,及點點白胡椒辛香- 蔥花不夠清香爽脆,偏乾- 雲吞的大小與乒乓波相約,皮薄,未算得上滑。餡料攪拌至起膠,偏黏稠,蝦彈牙,豬肉甘香- 銀絲幼麵,條條分明,十分彈牙,帶豬油香- 免費任取的醋醃白蘿蔔,切成薄片狀,爽脆清新,酸味適中,提升了白蘿蔔的清甜,成功達到中和油膩之效- 配菜亦沒有馬虎,用上西生菜,爽脆鮮甜*辣椒油香辣甘香兼備*其撈麵用碗上,吃時更方便,但當澆湯在麵上吃時,湯全聚在底部,只浸到一小撮麵,若吃得不夠快,會導致該小撮麵過腍,失去原來的彈性。若用碟上,澆一匙湯,夾一撮麵,更易控制每口麵的爽彈腍滑度*份量屬「大蓉」,食後感覺踏實*價格相宜,只賣$34*白底碗能突顯幼麵條條分明、雲吞凹凸有致,視覺上很討好
雲吞撈麵

- 蔥花不夠清香爽脆,偏乾
- 銀絲幼麵,條條分明,十分彈牙,帶豬油香
- 配菜亦沒有馬虎,用上西生菜,爽脆鮮甜

*辣椒油香辣甘香兼備
*份量屬「大蓉」,食後感覺踏實
*價格相宜,只賣$34
*白底碗能突顯幼麵條條分明、雲吞凹凸有致,視覺上很討好
2018-06-08 59 瀏覽
今日經過太子,朋友話呢間雲吞麵都幾好食,亦見到好多好評就去試下啦呢到既裝修都幾新,好似開左冇幾耐咁,門面d食物好似好好食咁,吸引左我入去試下朋友叫左魚蛋雲吞麵,份量好足,湯底亦幾清甜而我自己就叫左豬潤撈麵,平時都好鐘意去維記食豬潤麵,而呢間既豬潤我覺得好食過維記,唔會過熟,煮得剛剛好及爽口跟住叫左d小食,估唔到都幾大份,羅白好林好清甜、炸墨魚丸都幾彈牙,4個人剛好一人一粒價錢又唔貴,得閒會再黎食下

朋友叫左魚蛋雲吞麵,份量好足,湯底亦幾清甜

價錢又唔貴,得閒會再黎食下
2018-06-08 51 瀏覽
係太子附近happy hour完,同朋友想食小小野醫肚,見到呢間食麵既店就入左去。門口大大隻字寫住手工鮮蝦雲吞,咁我當然要試一試,叫左個雲吞魚蛋麵。同行朋友就叫左個豬膶麵同少少小食。枱面上面擺住一樽蘿白,蘿蔔好酸好開胃,食住等麵到岩曬。雲吞麵雪吞大大粒,份量十足,皮薄餡靚,魚蛋亦都好彈牙。小食我地叫左蘿白,炸雲吞同炸墨魚丸。蘿白好甜,湯汁煮到入晒味。而個炸雲吞同煮既好唔同,亦都值得一試,配埋個酸辣醬食好match。
同行朋友就叫左個豬膶麵同少少小食。
枱面上面擺住一樽蘿白,蘿蔔好酸好開胃,食住等麵到岩曬。
雲吞麵雪吞大大粒,份量十足,皮薄餡靚,魚蛋亦都好彈牙。
2018-06-04 62 瀏覽
係太子行街行到攰,喺太子見到呢間好正宗嘅雲吞麵店就入去試吓啦,感覺同嗰間貴價雲吞麵都好似,裝飾好傳統好有特色,環境幾靚。地點超級方便,鄰近太子站3分鐘就行到。大部份菜式都有,價錢又唔貴,$40-$50就有大大碗。小食方面亦都好多選擇,炸雲吞同埋炸墨魚丸都好出色。即叫即炸,熱辣辣,墨丸好彈牙,超好味。另外叫左碗蘿蔔,份量好大,share食都食唔晒。同埋蘿蔔超級甜,未食過咁甜嘅清湯蘿蔔,好入味。到主菜麵食喇,叫左個柱候牛腩撈麵,牛腩又腍又滑,牛腩炆到好入味,味道濃郁,麵質爽口彈牙,好有水準。另外朋友叫左個豬潤撈麵,好似唔係到到有,朋友都話煮得好好食,豬潤唔會overcook又唔腥,好有驚喜。整體黎講呢間麵店價錢平,質量味道好,環境又乾淨企理,得閒經過都會再去食。

炸雲呑

蘿蔔

牛腩撈麵

蘿蔔
牛腩撈麵
2018-05-30 50 瀏覽
小蓉麵家地址:太子界限街38號地下太子比旺角相對多地道小店,在購物後去了食碗麵呀!一碗麵地道又飽肚,吃完感到心滿意足。雲吞魚蛋米才$33 好抵食,中環返工一個麵已經要50幾蚊,來到太子小蓉同一付出可以點埋小食飲品,多感動。仲有醃酸甜蘿蔔片任食,好開胃架。有豬肉蝦,肥瘦比例剛剛好又鮮甜,一口食一隻,蘸點醋汁更惹味湯頭味道唔會好假或淡如水,跟米粉岩曬,跟杯自家製豆漿,去親有豆漿供應的店子一定會喝豆漿,健康有益,補助蛋白質。
小蓉麵家
地址:太子界限街38號地下

仲有醃酸甜蘿蔔片任食,好開胃架。

有豬肉蝦,肥瘦比例剛剛好又鮮甜,一口食一隻,蘸點醋汁更惹味

湯頭味道唔會好假或淡如水,跟米粉岩曬,

2018-05-26 60 瀏覽
呢度係食午餐既好選擇!價錢三十零蚊就有交易,食得飽又好食!食物未上前,可食住酸蘿蔔開下胃先!醃得唔錯!雲吞餃子雙拼有三粒雲吞同兩粒餃子,好大碗!餃子有豬肉、蝦同木耳等。皮薄,夠味,因為有木耳,食落好爽口!雲吞都好多蝦,調味剛好!麵份量都好多,幼細、爽口,無物梘水味,唔錯!櫻花蝦撈麵+牛腩幾多櫻花蝦,食落好有口感,個汁唔咸,剛好。牛腩好入味,好林,有少少既肥肉同筋痴住,正!芥蘭好爽脆!唔油!豆腐,不過不失柚子蜜好搞笑地加左塊檸檬,未試過,但又幾夾wo,多左一重清新既感覺!餐牌上都幾多選擇,價錢唔貴,值得一黎!
呢度係食午餐既好選擇!價錢三十零蚊就有交易,食得飽又好食!

食物未上前,可食住酸蘿蔔開下胃先!醃得唔錯!

雲吞餃子雙拼
有三粒雲吞同兩粒餃子,好大碗!

雲吞都好多蝦,調味剛好!

麵份量都好多,幼細、爽口,無物梘水味,唔錯!

櫻花蝦撈麵+牛腩

幾多櫻花蝦,食落好有口感,個汁唔咸,剛好。
牛腩好入味,好林,有少少既肥肉同筋痴住,正!

芥蘭
好爽脆!唔油!

豆腐,不過不失

柚子蜜

餐牌上都幾多選擇,價錢唔貴,值得一黎!

2018-05-25 1261 瀏覽
如果講到平民的美食,不得不提「雲吞麵」。由七十年代初到現在仍舊受歡迎,沒法子「細蓉」小碗已吃得飽,而且手工的雲吞也是令人暖在心頭又滿足。現在的雲吞麵沒有大排檔形式,而且全部入鋪。「小蓉麵家」保留傳統的特色,無論牆身或是裝飾都滿帶懷舊色彩。餐牌上的種類並不多,包括:湯麵、撈麵、特色麵、油菜等等,傍邊有自家醃製的蘿白;蘿白的酸度並帶爽口,相當開胃。特色麵有XO醬櫻花蝦撈麵$38不算太貴,只需要加$10便可以有柱候牛腩、黃金魚角、五香牛筋等。一上桌已有一股香氣四溢的味道,有銀芽、香蔥、芝麻等等。頂層有柱候牛腩肥美得相當軟身而且份量都恰到好處。另外雙拼雲吞及魚角麵,雲吞皮包著蝦相當飽滿而且魚角也是相當彈牙而嚼勁。麵底煙韌而且份量適中,湯底不會太濃郁。有一種回到舊有的味道,雲吞麵的確是港人最愛。小食方面,還有炸雲吞及炸韭菜餃等,香脆可口又美味並且加多杯檸樂更具風味。
2018-05-12
2018-05-25 49 瀏覽
已經唔係第一次嚟呢間餐廳到食嘢,係因為覺得佢個豬手麵真係好抵食!所以成日都介紹朋友係度食!今次就同同事黎咗食呀! 先要介紹我至愛豬手麵!呢碗豬手只係29蚊,係29蚊呀 咁大隻豬手你話去邊度揾呀?仲要係有2隻架! 名副其實嘅餸多過麵! 而且佢嘅南乳豬手炆得好林好入味!如果你要食爽豬手,呢度就唔係好啱你啦。朋友叫左個雲吞撈,佢啲雲吞都係好出名好好食㗎! 隻蝦好大隻,啲皮好薄! 最鍾意食雲吞皮架啦!薄ee,滑捋捋!好好味!另外叫左個上湯浸菜心,啲湯都幾好飲!菜心幾新鮮冇渣!仲係用捷榮杯去到裝嘢飲嘅添!我個friend狂啪佢呢個醋白蘿蔔!我個人就唔係好好嘅,不過朋友就話幾好食係香港小店要生存真係唔係咁容易,尤其是係呢啲價錢相宜嘅小店,希望佢可以做耐啲啦,我真係好鍾意佢個豬手麵㗎!

另外叫左個上湯浸菜心,啲湯都幾好飲!菜心幾新鮮冇渣!

仲係用捷榮杯去到裝嘢飲嘅添!

2018-05-24 47 瀏覽
以前總覺得吃傳統中式粉麵必須到一些老店,或者是裝修比較舊的麵店,甚至是鐵皮檔如水記,才能找到好吃的,直至今日終於打破了這個謬誤。太子小蓉麵家一室紅啡磚牆,用上高雅雲石檯凳,牆上幾幅畫上的花朵和鳥兒為整個環境帶來生氣,與一般粉麵店截然不同。每次我必點牛筋麵,這裡的牛筋件件軟滑入味,大件有口感,份量也不吝嗇,麵條爽滑有韌性,湯底濃郁有層次,不會死鹹,絕對是水準之作偷吃了朋友的一粒牛丸,爽口彈牙,有牛味,出乎意料之外😋蠔王冬菇炆得入味,多吃幾粒又不覺得鹹,小蓉麵家有驚喜真心推薦

五香牛筋麵

雲吞牛丸麵
偷吃了朋友的一粒牛丸,爽口彈牙,有牛味,出乎意料之外😋
蠔王冬菇炆得入味,多吃幾粒又不覺得鹹,小蓉麵家有驚喜
真心推薦

2018-05-18
五香牛筋麵
2018-05-24 50 瀏覽
正宗粉麵店買少見少,見到有一定要支持下~餐廳名叫小蓉,一定要叫返碗細蓉應下景雲吞牛丸麵$33雲吞皮薄餡靚,包住鮮甜蝦肉。牛丸好彈牙,牛味濃,真材實料。麵質彈牙~XO醬豉油王撈麵加魚角$48魚角新鮮炸起,熱辣辣。xo醬辣辣地,用黎撈麵好惹味淨豬手$55好香南乳味,炆得夠淋夠入味,充滿膠質淨蘿蔔牛腩$55牛腩連埋牛筋一齊炆,份量多,蘿蔔清甜無渣豆漿$11自家製,唔太甜,好健康樽裝汽水$11汽水係樽裝汽水,好懷舊
正宗粉麵店買少見少,見到有一定要支持下~

餐廳名叫小蓉,一定要叫返碗細蓉應下景
雲吞牛丸麵$33

XO醬豉油王撈麵加魚角$48

魚角新鮮炸起,熱辣辣。xo醬辣辣地,用黎撈麵好惹味

淨豬手$55

好香南乳味,炆得夠淋夠入味,充滿膠質

淨蘿蔔牛腩$55

牛腩連埋牛筋一齊炆,份量多,蘿蔔清甜無渣

豆漿$11
自家製,唔太甜,好健康
樽裝汽水$11
汽水係樽裝汽水,好懷舊
2018-05-23 30 瀏覽
香港人都一定有食過雲吞麵,雲吞麵又叫細蓉,呢間小蓉麵家唔似一般雲吞麵舖頭,裝修乾淨企理,有啲似係現代化嘅雲吞麵鋪頭~佢有好多唔同嘅款式可以揀~有撈麵、湯麵、飯同埋小食都有!入面裝修都幾舒服㗎,坐耐啲都得~每一台枱面都放左一罐醃蘿蔔,蘿蔔非常入味又夠爽脆,淨係呢個已經食唔停😆😆我同朋友每人叫咗一杯《豆漿》$11,都飲得出幾有豆味,一啲都唔會太甜,可能冇加好多糖,感覺非常健康👍我哋叫咗呢個小食《炸魚皮》$18$18已經有大大兜,有超級多都食唔晒~我真係叫咗一碗《五香牛筋撈麵》$34牛筋炆得好入味好林,細麵麵質軟硬適中,隔離個湯底亦都幾好味,有淡淡的胡椒味👍朋友就叫咗《鮮蝦雲吞麵再加紫菜》$34鮮蝦雲吞皮薄涵靚,大大粒蝦肉係入邊🦐麵質都同撈麵一樣,軟硬適中《炸招牌雲吞》$28配上泰式酸辣醬更加惹味🤤

佢有好多唔同嘅款式可以揀~有撈麵、湯麵、飯同埋小食都有!

入面裝修都幾舒服㗎,坐耐啲都得~

我哋叫咗呢個小食《炸魚皮》$18
$18已經有大大兜,有超級多都食唔晒~

我真係叫咗一碗《五香牛筋撈麵》$34

朋友就叫咗《鮮蝦雲吞麵再加紫菜》$34
鮮蝦雲吞皮薄涵靚,大大粒蝦肉係入邊🦐
麵質都同撈麵一樣,軟硬適中

《炸招牌雲吞》$28
配上泰式酸辣醬更加惹味🤤
2018-05-16 1066 瀏覽
愛吃雲吞麵都知道,雲吞麵有個別名,叫細蓉,一聽到這個名字就想起,小時候的街邊雲呑麵檔,百般的美味,就在心頭。 現在,老店少之又少,像麥乜麥乜這些店都明星化和現代品牌化後,這些傳統雲呑麵店就如鳳毛麟角。 反傳統地,太子近排開了一間麵檔,主打是這些舊式的傳統雲呑麵店,在裝修,色彩和食物上都學得十足。 這裡是小蓉麵家。 像劉森記一樣,這裡的酸蘿蔔任你吃,而且味道不是求其之物。 來得當然要吃雲呑麵,樣子像極從前七十年代街邊的美食,就連碗都係公雞款。 外表圓圓有少散尾,豬肉和蝦各佔一方的雲呑,⼀口就吃下勁滿足。 麵條是令人喜歡的,掛湯勁,沒有太多鹼水味,不錯。 飲一口湯,令人懷念舊時雲呑麵的美好。 我朋友叫多碗牛腩炸醬撈麵。 柱侯的牛腩當然非常入味,最好還有個淋到不行的牛根,而且牛腩texture 正是剛好的韌度。 炸醬是甜甜辣辣的,不過俾牛腩搶左不少鏡。 這裡還有不少的點心,其中黃金魚角最出色,彈牙有致,點埋甜酸醬更佳。 而墨魚丸也炸得剛剛好,不過如果大粒點,口感更佳,像昔日的炸魚蛋。 如果以中下價來吃這種質素的麵,絕對是超值,而且這裡的位置好方便,雖然食店多,但以這個價錢

這裡是小蓉麵家。

像劉森記一樣,這裡的酸蘿蔔任你吃,而且味道不是求其之物。

麵條是令人喜歡的,掛湯勁,沒有太多鹼水味,不錯。

飲一口湯,令人懷念舊時雲呑麵的美好。

我朋友叫多碗牛腩炸醬撈麵。

炸醬是甜甜辣辣的,不過俾牛腩搶左不少鏡。

如果以中下價來吃這種質素的麵,絕對是超值,而且這裡的位置好方便,雖然食店多,但以這個價錢和味道,要突圍而出,不難。

特別是重新包裝過後的店,完全係乾淨又舒服的地方,冇以前覺得雲呑麵檔咁地桮。

起碼來這裡舒適地吃一碗古早的風味是更美味,我想,如果這裡加多點層次,那應該是豬油吧,如果多點豬油,那成件事應該更像重新包裝的老味道。

小蓉麵家
太子界限街38號地下