2014-09-13 1089 瀏覽
和朋友出九龍城食lunch,一直都想試呢間,原來開左好多分店,最後見到呢間最少人,所以入去廢話少講,首先叫左個椰皇飲下先,5知點解呢個椰皇側邊凹左我自己就不太喜歡陣味5記得係炸雞翼定椒鹽雞亦有D咸,雞翼冇特別脆,面頭ge炸蒜頭等東西搞到雞翼表皮有D濕潤朋友說好味到不得了的芝士炸蝦球見食評也好多人推薦的確好大粒但味道就認真麻麻拉本身蝦類ge食品應該話好少人會覺得難食,因爲求求其其就算恰下都好好味但係呢個比5到呢個感覺我芝士分佈亦好5平均我個粒ge芝士 較少,朋友個粒就 較多海鮮炒飯,海鮮都算多,有帶子,蝦,魷魚,蛋,番茄等等味道不太濃,尚算Ok
廢話少講,首先叫左個椰皇飲下先,5知點解呢個椰皇側邊凹左
的確好大粒
但味道就認真麻麻拉
但係呢個比5到呢個感覺我
芝士分佈亦好5平均
我個粒ge芝士 較少,朋友個粒就 較多
海鮮炒飯,海鮮都算多,有帶子,蝦,魷魚,蛋,番茄等等
味道不太濃,尚算Ok
2014-05-17
午餐
2014-08-17 1463 瀏覽
和朋友來到了九龍城,當然要找一間泰國餐館填飽肚子。但是因為我們去到九龍城的時候已經過了午飯時間,所以很多餐廳都暫時關門,我們找了很久,才找到有提供下午茶的小曼谷。小曼谷提供的下午茶種類不算多,包括飯,烤餅及沙律,亦算吸引。我與朋友各點了一個黃咖喱牛腩配烤餅及辣肉碎飯,飲品方,我們就點了兩杯龍眼冰。(飲品是跟餐的) 另外,因為下午茶有跟餐優惠,所以我們再點了串燒及泰式糕點。(只需$20)食物如下:整體而言,小曼谷的下午茶令我大分滿意,特別是新鮮熱辣的烤餅,配上香濃的咖哩及牛腩,惹味非常,而且小曼谷下午茶的價錢不算貴,份量又大,十分抵食。
和朋友來到了九龍城,當然要找一間泰國餐館填飽肚子。

食物如下:
涼透心的龍眼冰
黃咖哩牛腩配烤餅
香辣肉碎飯
2014-06-23 1418 瀏覽
食泰國菜,最方便更係去九龍城。今次試下呢間小曼谷燒烤,價錢比小曼谷貴,(其實我都唔知佢地兩間舖係有冇關係)。我諗呢到個老闆想比客人好有泰國feel咁食佢地d野。 餐廳入面有live band,有室外坐位,但……係咁逼嘅環境唱歌真係冇咩feel…講反d菜式,我地四個人叫左--炸蝦餅,燒雞翼,串燒,鐵板蠔,木瓜沙律,炸豬手,咖哩牛,蒜蓉包,炒椰菜苗…好飽。蝦餅夠大年,很厚身,爽口都幾好味。燒雞翼係最好味,雞肉嫩滑皮脆。鐵板蠔太多油份,很膩。其他食物都不過不失,但冇驚喜。其實除左個炸蝦餅份量較大,其他菜式都偏細份,況且同枱有位大食積,但都食唔哂…可能食物太油而且很重味精,食完覺得勁口渴同好膩。雖然各種菜式唔太差,但因為同區有太多泰菜餐廳選擇,又平又更好味嘅一d都唔難搵。所以唔會再黎呢間lu

2014-05-16
  • 燒雞翼
  • 炸蝦餅
2014-06-16 1254 瀏覽
第一次光顧, 先講環境, 地方峽窄坐得唔舒服, 但最弊係餐桌,椅子全都是 痴lup lup的, 無論你手掂邊到, 都無可避免feel到痴lup lup, 真係好難受.  侍應方面, 冇笑容冇經驗亦冇咩禮貌.食物方面普普通通, 不見突出, 我們點了 生菜包, 冬陰公, 串燒牛, 冬菇, 雞, 以及燒鱔.其中燒鱔係最差的, 兩串燒鱔好多骨, 部份骨成2cm長, 完全唔合格.九龍城咁多泰菜, 真係唔需要揀佢.只此一次, 以後都唔會再來.

九龍城咁多泰菜, 真係唔需要揀佢.

只此一次, 以後都唔會再來.
2014-06-13
2014-06-13 1229 瀏覽
一行五美女收工約埋落九龍城食泰國嘢!上網一看好多都收11點左右!因為我哋成十點幾先到!好多以前小鋪泰國餐都好似無咩人,相比以前九龍城越夜越旺的情景已經沒有了!在車上經過,一看感覺好似都幾好又有人群,我們就去試試!我哋大瘋狂點地點餐牌上的嘢!有少少覺得自己係咪食地盤剛剛收工!😓不過都好開心嘅!你想食咩都有的!最愛佢的冬蔭功!隻蝦超大頭呀!燒鰻嘈魚燒得啱啱好呀!好味!氣氛好好,現埸又有兩位音樂型人唱歌,好聽唔會太嘈影響我哋!唔多寫請睇圖吧!(本人文彩書寫一般)不過食完這餐勁口喝呀!相信泰國餐濃厚的口味,在所難免的!
一行五美女
不過食完這餐勁口喝呀!相信泰國餐濃厚的口味,在所難免的!
2014-06-12
$310 (宵夜)
2014-06-12 841 瀏覽
我一向都唔鐘意食辣既..  係我既味覺中覺得辣就係苦既XD但基於我既M CLUB 講左幾年話食泰國都唔應約今次就應一次勒!!   點知原來好多野都唔辣架喎~~~一來就梗係唔少得個椰青勒~~ 正!! 好甜 我地每人都要左兩個蠔餅~ 夠脆!!生蝦~ 我唔食  但朋友叫左兩碟  話新鮮~蝦餅~  好味!! 夠熱氣  唔記得呢個咩芝士~~比蝦餅好食!!但真係食一舊都好夠做細食既人.. 千奇唔好兩樣都叫~  我叫左都好後悔食唔晒登登登登~~ 我都期待的蟹蟹~~但好可惜期望愈大失望愈大~ 我真係覺得麻麻..  啲汁好似無咩味咁..條魚我食左一舊..  我覺得腥整體來講都可以..  但服務真係一般 ..  三吹四請先有..  可能真係太多人掛=/\=
我一向都唔鐘意食辣既..  係我既味覺中覺得辣就係苦既XD

但基於我既M CLUB 講左幾年話食泰國都唔應約
今次就應一次勒!!
  點知原來好多野都唔辣架喎~~~
蠔餅~ 夠脆!!
生蝦~ 我唔食  但朋友叫左兩碟  話新鮮~
蝦餅~  好味!! 夠熱氣
唔記得呢個咩芝士~~比蝦餅好食!!
但真係食一舊都好夠做
細食既人.. 千奇唔好兩樣都叫~  我叫左都好後悔
食唔晒
登登登登~~ 我都期待的蟹蟹~~
條魚我食左一舊..  我覺得腥

可能真係太多人掛=/\=
2014-05-03
30 分鐘 (堂食)
我們5個女子惠顧小曼谷約1100元,亦有用優惠卷、除了88元生蝦刺身(6隻)肥大肉厚是最令我們滿意、其餘也不值推薦、最離譜是350元的咖哩炒蟹,如果我知道是炒羔蟹定不會點、實在太漏了、而且羔蟹的肉好削、不好吃,價錢我們不是太計較,反正一個月才和這班姊妹淘聚一次,但這兒連最基本的生菜包也弄不好吃,肉碎太濕……不辣也不香……地方也十分迫……我們更有兩人因桌子太少而食具丢到身上弄髒了裙子和西褲!!他不難吃,但實在沒必要由搏扶林、柴灣、天水圍跑去吃……ps..為何咖哩汁充滿薑絲??小妹真的第一次吃咖哩炒蟹吃得一咀薑絲!!是否太忙?薑汁也趕不及搾呢?
我們5個女子惠顧小曼谷約1100元,亦有用優惠卷、

他不難吃,但實在沒必要由搏扶林、柴灣、天水圍跑去吃……
生菜包一
題外話/補充資料: 團購68元有4杯龍眼冰,一個木瓜沙律,一蝶大約十隻咖喱炒大蜆,有4塊甜品!
2014-04-12
20 分鐘 (堂食)
用餐優惠
團購
2014-01-12 2048 瀏覽
不知道是人太懶不想走遠路還是貪方便, 自從數年前成為九龍人之後, 來九龍城的機會的確是多了, 由以前一年都吃不到一次泰菜, 到現在一個月都總會來吃兩,三次. 雖然宅女本身不算很愛泰國菜, 但不得不承認他們做的某些燒烤或咖哩的確是能引人吃過番尋味的. 而九龍城貴為泰菜集中地, 有貴價舒適的大型連鎖店, 亦有街頭風味十足的小店, 要哪一種享受悉隨尊便. 當中有家小曼谷由一間小鋪開到現今同區有四間大店, 實在利害. 反正沒吃過, 便趁著這天又來到九龍城一試其水準.其實一直都很想試試南角道那家小曼谷總店, 不過每次晚飯時間經過時門口都會聚了一堆人在等位, 也難怪, 這家店說長不長也經營了超過十年之多, 亦算是一直能穩守的泰菜館之一. 眼看著店方近年開始不斷擴展, 直到現在共有四家店而且規模更是一間比一間大. 像這晚宅女光顧位於御太子地下的這家分店, 無論地方跟裝潢都完全跟總店是差天共地. 走進去只覺環境寬敞企理得多, 以鮮橙色跟原木作整家店的主調, 牆上亦掛滿了泰國的特色面具跟擺設, 予人具時代感之餘又不失泰味. 而這裡晚飯時間更會安排泰籍歌手即場獻唱泰文歌!! 實在是有點意想不到.我們被安排
我們被安排座在近廚房的一張二人枱, 打開餐牌看看, 發現原來這裡主要的都是供應沙嗲串燒跟BBQ菜色為主, 款式都幾多元化, 例如前者除了有雞牛豬更有扎肉鴨舌臘腸串燒! 而後者大多都以海產類為主, 價格當然因應食材而定, 例如一碟燒豬頸肉賣HK$68, 屬中等價錢. 如果真的不想吃燒物, 其實這裡也有些其他普通一點的泰菜吃, 例如炒蝦蟹, 咖哩, 炸物, 冬蔭公湯等等, 當然亦有些飯類或粉麵飽肚一點的主食.

先來個泰式雞絲海蜇沙律 (HK$60)
由於宅女不太能吃辣, 但沙律類九個當中有八個都是辣的, 只好點了唯一一款不辣的. 上來份量適中, 只見沙律碟不是很大但食材都堆得高高的. 內裡除了有主角海蜇之外, 亦有不少蘿蔔絲, 青瓜絲跟雞絲等, 頂端再洒了不少芝麻. 先吃一口, 海蜇份量都算幾多, 但不是很大很粗身, 有點細碎, 幸好吃起來仍帶爽脆; 而雞肉入口都幾滑身, 以沙律來說肉質不算好鞋口, 配著帶點微酸的蘿蔔絲吃更添口感. 不過雖然說是不辣, 但其實吃了好幾口後仍是覺得有點微辣的, 幸好是頗溫和不太刺激. 整體來說普通, 又不是難吃, 但又未能說是好吃. 反正想普通來個前菜墊一墊底的話這款算OK.

串燒珍寶腸 (HK$15)/ 頂級牛柳粒 (HK$25) / 豬肉 (HK$12) / 雞肉 (HK$12)
聽說這裡的串燒很不錯, 雖然不算是串燒粉絲, 但也略略點了幾款來試試. 上來一碟巳放齊四款串燒, 旁邊還附有一碟沙嗲醬. 眼看單是那串牛柳粒跟珍寶腸就有夠份量了, 令豬肉跟雞肉串頓時顯得格外渺小. 先試試最有看頭的牛柳粒吧, 整串串燒以車厘茄跟牛肉粒相間, 一串各有四粒, 其實不算好多. 牛柳粒表面燒得有點過焦, 吃起來肉質有點老, 其實牛肉本身都幾多汁, 肉味都濃的, 可惜燒得有點過了火. 反而珍寶腸表面烤至帶點微焦, 入口仍覺腸衣香脆, 中間啖啖肉又幾滿足. 而雞肉跟豬肉出來的味道都算香口, 但又未算很軟嫩, 水準一般沒什麼特別, 而且旁邊的沙嗲醬都幾稀身, 味道不太突出.

泰式炸芝士蝦丸 (HK$65/小)
落單時問阿姐這裡有什麼招牌菜色, 她隨即便介紹我們試試這個炸蝦丸, 說很多人食過都讚不絕口. 聽起來好像有點誇張, 但也點了個小份的來試. 上來一碟有三粒, 每粒蝦丸的件頭都幾大, 只比拳頭小一點. 看看表面又炸得幾金黃, 旁邊更附有一碟甜酸醬. 因為點菜時巳知蝦丸內有乾坤, 所以也不敢大口''啪''進去, 還是逐小口的吃吧. 咬開來原來外層炸得又幾香脆, 內裡的一層蝦膠頗有厚度, 吃起來亦覺彈牙, 而中間原來藏著一堆溶了的芝士! 入口還是熱騰騰, 幸好沒有大口咬開. 芝士味道都幾香濃, 配著蝦丸來吃又幾對味, 不過吃完一顆其實都有點膩. 如果沾一沾甜酸汁吃起來味道會更有層次, 亦能中和一下滯膩感.
整體來說六十多元只有三顆是較貴, 不過味道又不錯, 當然驚喜度就絕對沒有阿姐說得那麼誇張了.

黃咖哩牛腩 (HK$59)
不知怎的雖然宅女不是咖哩粉絲, 但每次吃泰菜時總會想點個咖哩來吃, 看看各店出品的水準. 點來一個黃咖哩, 貪其沒有辣度. 上來以一個迷你小鐵獲示人, 內裡放了兩三舊件頭非常大的薯仔, 亦有些紅椒跟蔥段作伴. 先吃一口咖哩汁, 奶味偏重, 反而咖哩或香料味均不太強, 的確是個老少咸宜連小朋友都能吃的咖哩. 但如果想吃真正泰式咖哩就會有點失望了. 幸好醬汁質地都幾濃稠, 用來撈飯吃或沾麵包吃也不錯的.
而當中的牛腩切得較細件, 份量也不算好多. 入口肥脂不太重, 不過肉味都幾香濃的, 質地亦算易咬, 當中有某幾小舊是有點鞋口, 但整體都算可以接受. 當然如果閣下本身對咖哩或牛腩有點要求的話, 就不建議來這裡點咖哩了.

鮮菠蘿海鮮炒飯 (HK$60)
原以為這裡的會用原個菠蘿來盛著炒飯, 看來只是宅女一廂情願的想法. 炒飯以碟頭形式上來, 份量不多, 當主餐的話應該只夠一個人吃. 沒什麼花巧東西, 造型平實. 只見炒飯內的菠蘿不多, 但都幾大舊. 而且還有不少青豆, 蘿蔔粒, 蛋絲, 提子等等. 最後再在上方放了一堆肉鬆, 賣相就沒什麼特別. 先吃一口, 飯粒炒得頗濕, 而且有些飯仍是一舊舊黏在一起, 入口亳無獲氣, 而且菠蘿不太多, 吃了大半碗才找到一塊, 其實等於跟吃普通蛋炒飯無異. 幸好還有些肉鬆作伴可以增添一點香口感覺.
整體來說這個飯要上六十大元, 份量又少又不是做得好, 應該沒有下次了.

埋單兩個人要三百多元, 比平時在小店吃都要貴.
的確, 這裡比起他們的總店環境是好幾倍, 但食物又不見得有很好的水準.
我也不知道總店水準是如何, 但起碼我知道同區不少泰菜小店的水準都比這家分店高, 價格更便宜.
慶祝紀念
除夕
為了歡送即將前往歐洲工作的友人,冰和一班朋友在國慶夜到九龍城的小曼谷海鮮燒烤屋,享用一頓非常豐富的晚餐。那夜,冰遲了到達餐廳,錯過部分美食;與友人歡聚時候,未有為每道菜肴拍照,故只能為大家介紹其中三款食物。泰皇咖喱炒羔蟹:這是全晚最昂貴的一道菜,盛惠$380。蟹肉鮮嫩,蟹羔豐富,即使價錢稍貴,也值得一吃。蟹是很大隻的一類,如用餐人數不多,建議少叫其他菜式,以免製造剩食。咖喱既香又甜,令不嗜辣的冰亦吃得津津有味;可另點薄餅或蒜蓉包,蘸點咖喱,省下再點主食的心神。小曼谷原隻芒果糯米飯:兩色混合的糯米飯熱氣騰騰,配上香甜椰汁及芒果,味道一流,令已經吃得挺飽的冰欲罷不能。蜜糖燒菠蘿是大家的飯後果,燒過的菠蘿較為香口,但試無妨。可是,要食客自行切開菠蘿,是較為麻煩的安排。
泰皇咖喱炒羔蟹
小曼谷原隻芒果糯米飯
蜜糖燒菠蘿
2013-10-01
泰皇咖喱炒羔蟹
小曼谷原隻芒果糯米飯
2013-11-10 1049 瀏覽
約了在九龍城食飯,年青人去等位,據說六時八去等,大約七點—、二有位,我大約七點四、五去到,唔使等,都幾好。今晚坐戶外,天氣不熱都接受。七個人,叫到成檯嘢,見到都開心。有泰式生蝦,蝦肉算新鮮,入口彈牙鮮甜,蘸辣椒魚露食都幾惹味,唯一欠缺了生蒜片,美中不足。湯是大蝦冬蔭公,不太辣,酸味適中,能鮮味,蝦夠大隻,用窩㷛住上,是夠入味,但可惜隨窩而上,煮得太久,蝦肉太老,有點浪費。這店據說是以串燒起家所以特別點了一些沙嗲串燒,包括有雞肶菇,燒完仍爽甜、有咬口;雞腎,一般偏硬;牛肉,略嫌過火、有點老;豬肉,不算太老仍有肉汁,算是可以及雞肉,火喉掌握得不錯,入口仍嫩滑有肉汁。要了碟菜是炒芥蘭,這菜無特別,但味道卻偏偏咸。年青人喜歡香脆食品,點了泰式香炸拼盤,炸春卷和蝦餅都好一般,算是香脆,即炸即食,熱呼呼的,差極有限但一個芝士炸魚肉就做得不錯,除了香脆外,中間夾著芝士,入口香滑,別具特色。泰菜出名的明爐烏頭當然不可不吃,這店的烏頭夠大,夠肥美,事前功夫做得不錯,清除了烏頭的泥味,同時—直用明火㷛著,香噴噴,還特地另加一碗湯汁以防煮乾,起碼不是加水,食落能保恃鮮甜味道,真想得周到,魚本身肉地夠厚也香淋
七個人,叫到成檯嘢,見到都開心。有泰式生蝦
泰式生蝦
湯是大蝦冬蔭公,
大蝦冬蔭公
這店據說是以串燒起家所以特別點了一些沙嗲串燒,
沙嗲串燒
要了碟菜是炒芥蘭,
這菜無特別,但味道卻偏偏咸。
年青人喜歡香脆食品,點了泰式香炸拼盤,
泰式香炸拼盤
泰菜出名的明爐烏頭當然不可不吃,
明爐烏頭
這店的烏頭夠大,夠肥美,事前功夫做得不錯,清除了烏頭的泥味,同時—直用明火㷛著,香噴噴,還特地另加一碗湯汁以防煮乾,起碼不是加水,食落能保恃鮮甜味道,真想得周到,魚本身肉地夠厚也香淋。
泰菜必食的另一美食就是咖喱蟹,
咖喱蟹
這店的咖哩做得香濃而不太辣,原是不錯,但可惜太稀,而蟹的鮮味不足,雖然蟹本身夠大隻又多糕,但是欠了半點鮮味。
今晚還有生菜包,
生菜包
但可惜肉鬆粒太乾,調味又不足,也沒跟什麼汁醬,所以用生菜包起來吃時,口感仍覺乾硬,味道也偏淡。
聞說這店的燒羊架不錯,
燒羊架
試了—件,確燒得不錯,外表微微焦香,肉質入口淋而多汁,尚帶半點很輕的羊羶味,絕對是極品美味,可稱得上是全晚最好味。
2013-11-03
泰式香炸拼盤
明爐烏頭
燒羊架
2013-10-05 812 瀏覽
因裝修及店舖環境被吸引,首次光顧,可惜。。。泰式生蝦刺身:放乾冰裝飾,eye-catching!蝦都大只,但係完全冇味!如果瞌埋眼食,一定唔知自己食緊蝦。椰子雞湯:湯可以,但雞肉完全係頭頭尾尾,雪藏雞。幾大煱都冇用!泰式串燒:選擇了帶子,牛柳粒,冬菇,䫣腎。帶子及牛柳粒最貴,亦係最難食。黃咖喱牛腩:咸,講完!泰式蒜茸包:中規中矩!不過都好咸!泰式燒盲鰽:肉滑,但完全冇味!蜜糖燒菠蘿:呢個幾好,甜,多汁。總結:九龍城泰國餐選擇多的是!永不錄用!
因裝修及店舖環境被吸引,首次光顧,可惜。。。

黃咖喱牛腩:咸,講完!

泰式蒜茸包:中規中矩!不過都好咸!

泰式燒盲鰽:肉滑,但完全冇味!

蜜糖燒菠蘿:呢個幾好,甜,多汁。

總結:九龍城泰國餐選擇多的是!永不錄用!
2013-10-04
2013-09-29 560 瀏覽
時日星期天,工人休息,家又無人煮飯,阿大女又係寄宿學校放假回家跟我們吃飯,咁難得的日子,緊係又要出外覓食啦,我地一行四人又出動去九龍城搵野食啦。太太提議去小曼谷餐廳,到達餐廳之時,已有十多人在排隊,因阿大女吃完飯又要趕時間回寄宿學校,所以就問問服務員要等多久,服務員回我地,如果我們願意坐室外,就即時有台,其實當天晚上並不是太熟,就算室外沒冷氣我們审認為問題不大,加上我地又趕時間的,所以我地就一口答應了他,服務員也即時讓我們入座。我們點了八款食物: 大蝦, 椰菜苗, 蒜容包, 柚子沙律, 燒雞, 黃咖哩海鮮併盤, 炒金邊粉及椰汁飯。 呢隻燒蝦由蝦頭至蝦尾差不多有12寸長,蝦身大約有6-7寸肉左右,我一個人食左呢隻蝦都有半飽啦。蝦肉都幾軟冧冧,唔會因以燒的做法而令蝦肉蒸干水而太乾。蝦肉都算新鮮,有彈牙的感覺,但味道就一般。椰菜苗,蒜容包及柚子沙律去的速度最快,食物上台不消半刻,就已被四大蝗虫把它們"代為烏有",椰菜苗有點過油,份量不算多但好吃;蒜容包,皮硬內軟,而且剛好有四塊,能夠形平均分配;柚子沙律,蝦球有四至五隻.蝦肉鮮美,加上一些泰國香料,及花生及柚生,一併食,不油不辣,味道感覺不錯

椰菜苗/蒜容包/柚子沙律
椰菜苗,蒜容包及柚子沙律去的速度最快,食物上台不消半刻,就已被四大蝗虫把它們"代為烏有",椰菜苗有點過油,份量不算多但好吃;蒜容包,皮硬內軟,而且剛好有四塊,能夠形平均分配;柚子沙律,蝦球有四至五隻.蝦肉鮮美,加上一些泰國香料,及花生及柚生,一併食,不油不辣,味道感覺不錯。
燒雞: 因為了品嘗多幾款食物,所以我們只點了半隻燒雞,雞肉嫩滑,雞皮香脆,燒得剛剛好,骨位亦沒有鮮血流出。
黃咖哩海鮮併盤: 咖哩汁香而不辣,適合不吃辣人士及小朋友吃,蒜容包配咖哩汁,味覺的一大享受。海鮮包括:- 大蜆,青口,魷魚等等。
炒金邊粉: 金邊粉炒得軟身可口,泰式炒法味道與中國粉米粉不一樣,別具一格。
槨汁飯: 好甜好甜,我食左兩啖就唔想食啦,但我個大女就話好好味,都唔知佢係咪由火星嚟,飯質軟綿綿,好似我地中國人煮飯加多左水咁,把飯混入頂部之椰醬來吃,感覺怪怪,而味覺就覺得嗰飯太甜,也許有些喜歡吃甜的人會鐘意呢個菜式吧,我就受不了。
泰式咖啡及奶茶
泰式咖啡及奶茶,有咖啡及奶茶味,不會太甜,亦不會因太多奶而把咖啡味及奶茶味覆蓋左。

題外話/補充資料: 點了菜,不消半個小時就上齊菜了,唯一的缺點是太多人,而且檯與檯之空間較小,有點迫全迫全的感覺,有時食飯除了希望吃到不同的美食之外,亦希望吃得舒舒服服,不過,可能是九龍城啲地鋪太貴啦,餐廳不得不設計成可容納最多人同時進食的餐檯,以求爭取多一點生意。
2013-09-15
椰菜苗/蒜容包/柚子沙律
泰式咖啡及奶茶
2013-08-25 506 瀏覽
吃泰國菜必定想到九龍城,大街小巷也有不少泰國菜館,每一家也有不少「粉絲」,各人口味不同,各有各的喜好。我們很喜歡這家泰菜館,每年最少來吃一次。近日菜館在盤踞地擴展業務,一改平民化設計,主打海鮮美食,開設了這家海鮮燒烤屋。跟同事吃過一次午餐感覺良好,當然要去嘗嘗晚餐,看看有甚麼更好吃的。來到海鮮燒烤屋,當然要試試燒烤菜式。作為一個魚怪,加上近日膽固醇直線上升,其他的海鮮看也不敢看了,看來荀殼魚也是不錯的選擇。魚看來不像是燒烤,應該是炸吧!心裡正評估著肥膏又增加的風險時,又條件反射地把起筷了。把青芒果絲和魚肉拌勻一起吃,再加上一點點酸汁。魚皮香脆,酸汁正好化解了魚肉的油膩感,吃下去就像吃沙律一樣,頓時減輕了罪疚感。在老店也有這個道菜式,味道不錯,魚肚爽口,雞絲也不少,唯獨找不到蟹肉,或許融化在湯羹內吧!小食拼盤是必點的菜式,炸蝦餅更是我們的至愛。這家店的拼盤跟老店有點不同,既然是主打海鮮,也要配合主題,炸蝦餅、魚餅及春卷都是切題美食,只抽起了香葉雞換成炸芝士蝦角。對於我來說當然合口胃,芝士味不太重,但皮不夠脆,有點油膩。還是最愛黃咖哩,配甚麼也好,肉類不是主打,應該配海鮮來吃。奇怪是有兩種
蟹肉雞絲魚肚羹
小食拼盤
黃咖哩海鮮
烤餅
還是最愛黃咖哩,配甚麼也好,肉類不是主打,應該配海鮮來吃。奇怪是有兩種咖哩海鮮,但價錢不同。心幢明白就是海鮮質量的分別吧!但我們的重點不是海鮮,而是咖哩汁來蘸吃酥脆的烤餅,便宜的可以了。果然很難找到海鮮的影蹤。在老店會配上蒜蓉多士,配上這兒特有的烤餅來吃,比起蒜蓉多士多了一種酥脆的口感。
芒果沙冰
談到喝的,當然是芒果沙冰,別無他選,幸好依是老店的味道。

2013-08-04
15 分鐘 (堂食)
蟹肉雞絲魚肚羹
小食拼盤
烤餅
芒果沙冰
2013-08-25 347 瀏覽
今晚又再戰九龍城,食泰國菜,有看過我嘅食評嘅人都知道我媽咪係泰國華僑,所以一路都係幫襯開d細舖頭。今次我決定要幫襯小曼谷,係因為見到佢嘅裝修新同靚,而且聽講有時候夜晚會有人表演唱歌。其實入到去覺得老闆嘅服務態度係幾好,但係覺得有啲阿姐嘅服務態度就唔多掂(好似想問清楚啲價錢呀、催埋單呀等)。唔係有偏見,相反覺得嗰啲泰國阿姐或者後生啲嘅哥哥仔都OK(雖然都有上錯兩次餸)。平均黎計,我都係只會俾佢嘅服務分:2而家再講食物,總體覺得價錢偏貴,唔係話想像中既咁好味,每人埋單二佰幾蚊,應該有更好的選擇。天口熱,一坐低就已經飲左杯珍多冰,有綠豆粉,粉紅色大菜燃同大樹菠蘿條,甜度適中,略嫌唔夠大樹菠蘿(因為成杯應該得6條幼絲。)細既冬陰功海鮮湯,連埋火爐上既,不過真係好想講一句超咸,滾過時飲都唔多覺,之後凍左,真係甩褲咁濟。酸味同辣味都唔夠,係就係幾甜,隻大頭蝦肉好爽,但冇酸辣味已經係冬陰公嘅敗筆了。海蜇雞絲沙律好味,有爽脆青瓜加海蜇,夾埋d雞絲,而且醬汁酸酸甜甜,好醒神,食欲大增。大嘅小食拼盤有十二舊小食,有四款,每樣三舊:魚餅、春卷、蝦餅、三角芝士魚餅。最掂檔既係蝦餅,鮮甜又彈牙。芝士餅嗰隻無芝士

珍多冰
冬陰功湯既料
冬陰功
海哲雞絲沙律
大嘅小食拼盤有十二舊小食,有四款,每樣三舊:魚餅、春卷、蝦餅、三角芝士魚餅。最掂檔既係蝦餅,鮮甜又彈牙。芝士餅嗰隻無芝士香味,春卷同魚餅普通,略嫌魚餅打得唔夠彈牙。
小食拼盤(大)
食泰菜點少得生蝦刺身,但勁搞笑,喺呢度落order,要係隔離鋪外賣送過來,仲要上台桌俾錢。上桌時已經唔想俾錢,因為佢係用過外賣盒裝住過來,我仲以為係擺到靚靚既。一個外賣盒入邊有d冰收埋8隻生蝦,我哋要係度搵呀搵,破開d冰。呢個刺身麻麻哋,據我地所食到既,有約3隻霉霉地,另外個d先係爽甜,配埋買個刺激酸辣汁,好興奮架。
生蝦刺身
咖喱炒大蜆,真係好大.....碟,所以要即刻加番個蒜蓉包去點d汁。個蒜蓉包得得地喎,超脆!配埋個咖哩真係冇得頂,個咖哩都有D蔬菜,有洋蔥西芹甜椒 ,大蜆大而鮮甜。
咖喱大蜆
眼闊肚窄,4個人叫左成都樣野,所以朋友要打包個完全無郁過既香葉肉碎繪飯。
講到尾,呢度係間燒烤屋,梗係要order下d燒烤食物試下啦。
特式原條茄子燒係special d既,幾有創意,條茄子中間塞左D肉醉,上面灑有炸魚仔,食落條茄子超juicy。
原條茄子特式燒
串燒有雞脾菇,牛柳粒,大蝦,豬肉,雞肉,雞腎。豬肉同雞肉燒得太乾,牛肉太un,反而雞脾菇濕d所以較好。整體調味唔出,唔夠香,個沙爹醬都唔掂(無花生香),比起西貢泰國鋪既仲差好遠。
串燒ssss
走既時候,見到原來真係好多人排隊等食,唔怪知狂趕客咁,我覺得$2XX一個人既,去間好D既坐耐D好過,整體貴,味道普通,可以一試,唔係日常開餐既選擇,但環境幾靚既,坐落都舒服。
2013-08-23
海哲雞絲沙律
咖喱大蜆
原條茄子特式燒
2013-07-15 232 瀏覽
隨處覓食, 來到九龍城的街頭頭舖, 十分熱鬧的氣氛, 又似是新開不久的裝潢, 於是一試不會太多冰, 但又夠凍, 夠甜夠香非常新鮮翠綠的椰菜苗, 很爽口, 炒得很香口, 很驚喜, 簡單的一個菜都很美味賣相都不錯, 座在疑似火上, 但其實沒有火, 不過不緊要, 試試才算, 可惜不夠熱, 味道可再濃香一點, 雖然不是很差, 但美中不足, 牛腩都不少, 而且夠軟身, 都OK特別的配撘, 以前多見蒜蓉薄餅, 是在這首次見過芝士的, 一試下都不錯, 芝士味的確有, 都很夠, 熱餅很熱很鬆且脆, 真不容易呢!
椰汁冰
不會太多冰, 但又夠凍, 夠甜夠香
咸魚炒椰菜苗
咖喱牛腩
芝士薄餅
2013-07-01
5 分鐘 (堂食)