2020-04-15 2932 瀏覽
小曼谷海鮮燒烤屋九龍城太子道西398號御太子地下1-3號舖今日專登出黎係同好朋友慶祝生日,主角講到明想食泰國菜,我地當然要搵間有質素d 架啦最後決定去最多泰國嘢食既九龍城開餐啦,睇過晒openrice既食評,呢間<小曼谷>評價較高,所以就入黎試下我地大約7點鬆D黎到,好彩朋友一早訂左位可以直接入座,估唔到而家抗疫期間都仲好full, 要排隊等位。。另外值得一讚既就係餐廳全部分晒4人一檯,檯與檯之間全部用圍板隔開,好放心,如果唔想係室內空間,仲可以坐外圍有幾張半露天既檯坐定定之後當然係揀食咩啦,呢到除左一般既泰國嘢之外,仲有好多特式燒烤,樣樣都好正好吸引,非常難揀呀呢個望到都流晒口水,好大份陣陣咖喱好香, 而且軟殼蟹炸得好香脆,最後裝住咖喱既麵包吸收晒精華,真係好正平時用馬拉盞炒菜已經覺得好好味,估唔到轉左用鐵板會更加惹味,而且椰菜苗夠晒 嫩,加上醃製過嘅豬頸肉炒,原來係咁match燒原隻魷魚唔係到到食到,好巧功夫,呢到唔會燒得太乾,咬落仲有d肉汁好有鮮味,再加上點埋餐廳提供既泰式醬汁,無得頂食泰國嘢生蝦刺身當然唔少得啦,一碟有6隻全部大大隻,咬落肉質好扎實,非常新鮮
小曼谷海鮮燒烤屋
九龍城太子道西398號御太子地下1-3號舖

坐定定之後當然係揀食咩啦,呢到除左一般

泰皇咖哩法包軟殼蟹

鐵板豬頸肉炒椰菜苗(馬拉盞)

泰式燒原隻魷魚

泰式生蝦刺身

泰式燒牛仔骨

冬陰功湯

泰式芝士烤薄餅

榴槤沙冰

泰皇咖哩法包軟殼蟹
鐵板豬頸肉炒椰菜苗(馬拉盞)
泰式燒原隻魷魚
泰式生蝦刺身
泰式燒牛仔骨
冬陰功湯
泰式芝士烤薄餅
榴槤沙冰
2020-04-15 53 瀏覽
雞腎沙嗲串燒雞軟骨串燒雞全翼沙嗲串燒呢度嘅串燒全部都係即點即燒火候啱啱好 配上辣汁或者沙嗲汁回味無窮😂😂😂😂😂😂推介必食雞翼.冬蔭鮮蝦雲吞湯今晚食呢個冬陰功湯同平時有啲唔同平時入面嘅係海鮮今次轉咗做 雲吞雲吞超級大粒 每一粒入面都有好多隻蝦好正!估唔到冬陰功同雲吞竟然可以咁夾!.豬肉碎碎生菜包呢個生菜包好惹味好有親臨泰國嘅感覺而且唔會太辣 恰到好處.仲有我每次食泰國嘢必飲嘅椰青順便清熱 食再多嘅炸嘢都唔使驚啦😂😂😂
雞腎沙嗲串燒

平時入面嘅係海鮮
今次轉咗做 雲吞
雲吞超級大粒 每一粒入面都有好多隻蝦

好正!
估唔到冬陰功同雲吞竟然可以咁夾!
豬肉碎碎生菜包

呢個生菜包好惹味
好有親臨泰國嘅感覺
而且唔會太辣 恰到好處
仲有我每次食泰國嘢必飲嘅椰青

順便清熱 食再多嘅炸嘢都唔使驚啦😂😂😂
2020-04-14 51 瀏覽
呢間泰式料理最好嘅就係唔淨止有泰菜,仲有多款串燒。叫咗串燒虎蝦,好大隻,好多蒜蓉,一份有三隻。蒜蓉味夠香,蝦都算幾新鮮。冬陰功湯味道酸酸辣辣,而且好足料,有好多菇同埋蝦,蝦同更加非常爽口大隻!鹹魚炒椰菜苗,鹹鹹地好惹味,而且有少少辣味。椰菜苗炒得幾乾爽,好香鹹魚味。好耐冇食過生蝦刺身,就叫咗。生蝦刺身好爽口,好大隻,夾埋辣椒同蒜頭食好好味呀! 佢仲有好多唔同嘅串燒同海鮮都好吸引,下次一定要嗌多啲試下。

呢間泰式料理最好嘅就係唔淨止有泰菜,仲有多款串燒。

佢仲有好多唔同嘅串燒同海鮮都好吸引,下次一定要嗌多啲試下。
2020-04-14 111 瀏覽
Here came Saturday cheat meal for me again and I had been craving for Thai food for long. Mini Bangkok has been one of my fav uni memories so I picked this place with 3 of my friends. We ordered a lot and each of the dish was so yummy and esp. the curry crab at the end highlighted the whole meal and made our day. I would say the Pad Thai, garlic bread, Tom Yum soup as well as the curry crab were must try. The pork neck salad looked nice too, it was just I personally don’t quite fancy pork. The s
We ordered a lot and each of the dish was so yummy and esp. the curry crab at the end highlighted the whole meal and made our day. I would say the Pad Thai, garlic bread, Tom Yum soup as well as the curry crab were must try. The pork neck salad looked nice too, it was just I personally don’t quite fancy pork. The squid with sticky rice was amazing, not a seemingly frequent ordered dish for us but the dish was swiped out quickly by us once it was served on table.
Will definitely come again soon. 😜
2020-04-11
午餐
2020-04-11 49 瀏覽
呢間餐廳成日都有朋友推介今次第一次去食餐廳都比較寬敞 同設置左板 防疫措施都足夠👍🏿👍🏿我同朋友點左烤扇貝,燒牛肉粒同燒虎蝦扇貝幾鮮甜同大隻牛肉粒配塔蕃茄仔都幾靚蕃茄仔好juicy 😛😛虎蝦就普通左d,反而蝦金邊粉既蝦大隻d同好食d😂😂😂👍🏿👍🏿另外叫左個炒菜心苗,都幾大碟👍🏿🤦🏿‍♀️幾爽口 好味👍🏿👍🏿推介飲品叫左兩杯沙冰,奇異果同芒果味道ok 吾會太淡/太甜/太酸仲好夠凍!冰涼透心🤣👍🏿👍🏿
呢間餐廳成日都有朋友推介
今次第一次去食
餐廳都比較寬敞 同設置左板
防疫措施都足夠👍🏿👍🏿
我同朋友點左烤扇貝,燒牛肉粒同燒虎蝦
扇貝幾鮮甜同大隻
牛肉粒配塔蕃茄仔都幾靚
蕃茄仔好juicy 😛😛
另外叫左個炒菜心苗,都幾大碟👍🏿🤦🏿‍♀️
幾爽口 好味👍🏿👍🏿推介
飲品叫左兩杯沙冰,奇異果同芒果
味道ok 吾會太淡/太甜/太酸
仲好夠凍!冰涼透心🤣👍🏿👍🏿
2020-04-06
2020-04-10 51 瀏覽
我都幾鍾意食泰國菜,食泰國菜我一定必點嘅就係生蝦刺身及椰青。呢度嘅生蝦刺身好新鮮,蝦夠大隻、厚肉,而且爽口,唔會有雪藏味,好味!都話要叫番個椰青,椰青超級甜,可能是咁啱當做。當然要來返個細嘅冬陰功,呢度嘅冬陰功唔會太辣,適合香港人口味,相對地酸味比較重,好開胃。呢個冬陰功湯有兩隻虎蝦,性價比超高。咖喱炒蜆,蜆好大隻,而且鮮甜。咖喱偏甜,另外散叫咗個蒜蓉包點咖喱,蒜蓉包香脆真係唔錯。呢度有好多串燒、海鮮都非常吸引。

都話要叫番個椰青,椰青超級甜,可能是咁啱當做。

呢度有好多串燒、海鮮都非常吸引。
2020-04-09 52 瀏覽
去九龍城食泰國野,最出名一定係小曼谷,仲有佢門口隻吹氣公仔都好難忘疫情問題之下佢都算幾多人食架,不過店員都好貼心,準備埋口罩袋比我地用~食泰國野我必食咖哩!估唔到呢到仲有咖哩農夫包!!我最鐘意食d索晒汁既農夫包~呢個仲要超大個!咖哩農夫包隔黎果d係炸軟殼蟹,佢無浸埋落d汁,所以一路食都仲係好脆,而且唔會太油,配埋個汁真係好好食!因為個包都好飽,2個人食有d太多,我地另外叫左個小食拼盤都好夠食!小食拼盤最好食既一定係炸蝦餅,因為超彈牙又大件,加埋醬汁好正呀!!

食泰國野我必食咖哩!估唔到呢到仲有咖哩農夫包!!
2020-04-06 35 瀏覽
九龍城最出名當然係食泰國菜,相信大家未食過都會聽過小曼谷,係九龍城開業咁耐都仲好受歡迎,食物質素都保持到水準小曼谷嘅泰式沙嗲串燒係招牌之一,我地叫咗豬肉($16)、牛肉($16)、雞肉($16)、雞全翼($18)、頂級牛柳粒($48)同珍寶帶子($48)各一串,串燒肉質juicy,配上辣中帶甜嘅沙嗲醬好惹味菠蘿海鮮炒飯($83)印象中以前好似會用菠蘿殼上,不過材料依然好豐富,有魷魚、帶子、蝦、蘿蔔、提子乾、菠蘿等等,炒飯炒得乾身唔會油淋淋,加埋豬肉鬆更加好味鐵板豬頸肉啫通菜(馬拉盞)($89)豬頸肉份量勁多,馬拉盞鹹香濃郁,通菜新鮮爽脆菠蘿沙冰($28)

菠蘿沙冰($28)
2020-04-05
2020-03-20 138 瀏覽
📍小曼谷海鮮燒烤屋九龍城太子道西398號御太子地下1-3號舖開左好耐既小曼谷 食過幾次終於有機會介紹比大家每日20:00開始就會有隊band為大家表演🎤邊食飯邊有音樂聽 好似去左一轉泰國甘🇹🇭食物種類非常多✨泰皇咖喱炒膏蟹$4一斤2兩!重量級菲律賓膏蟹!一分錢一分貨!絕對抵食 份量十足三個女仔share都食得哂🤤估吾到佢嘅蟹蓋入面滿滿既蟹膏 好紮實有咬口 食極都仲有👍🏻配上濃濃椰香味咖喱汁 吾會辣 用酥餅/蒜蓉包/米飯🍚撈汁一流!佢既蒜蓉包烘到好脆好香😋2大隻蟹鉗4隻蟹腳 好多肉!肉汁鮮甜!食得出有輕輕炸過 表面脆 入面又鎖住肉汁✨生蝦刺身$118/6隻大大隻虎蝦 好鮮蝦!上面有1片蒜片辣椒片 加上秘製辣汁 好惹味😍✨泰式馬拉盞炒椰菜苗每次食都必叫 好新鮮爽脆又清甜 好有鑊氣✨鮮蝦炒金邊粉$88微微酸辣 好開胃✨明爐香檸汁蒸桂花魚$248酸辣 魚肉好鮮好嫩!✨泰式拼盤(小)$72(大)$112有魚餅,春卷,蝦餅,雞棗 魚餅春卷較遜色 但炸得好香脆配上甜酸汁✨極上燒安格斯西冷牛小排$228牛小排好juicy好嫩吾會乾 燒至五成剛剛好甜品:椰汁西米糕拼泰式千層糕$48❤️2款我都好中意食 千
📍小曼谷海鮮燒烤屋
九龍城太子道西398號御太子地下1-3號舖
開左好耐既小曼谷 食過幾次終於有機會介紹比大家
每日20:00開始就會有隊band為大家表演🎤
邊食飯邊有音樂聽 好似去左一轉泰國甘🇹🇭
食物種類非常多
✨泰皇咖喱炒膏蟹$4
2大隻蟹鉗4隻蟹腳 好多肉!肉汁鮮甜!
食得出有輕輕炸過 表面脆 入面又鎖住肉汁
✨生蝦刺身$118/6隻
✨泰式馬拉盞炒椰菜苗
每次食都必叫 好新鮮爽脆又清甜 好有鑊氣
✨鮮蝦炒金邊粉$88
微微酸辣 好開胃
✨明爐香檸汁蒸桂花魚$248
酸辣 魚肉好鮮好嫩!
✨泰式拼盤(小)$72(大)$112
✨極上燒安格斯西冷牛小排$228
牛小排好juicy好嫩吾會乾 燒至五成剛剛好
甜品:椰汁西米糕拼泰式千層糕$48
❤️2款我都好中意食 千層糕好煙韌食吾停
芒果🥭糯米飯$78 芒果好鮮甜!
飲品推介:椰皇沙冰 甜到剛好👍🏻
  • 泰皇咖喱炒膏蟹
  • 泰式生蝦刺身
  • 椰汁西米糕拼泰式千層糕
2020-03-11 1857 瀏覽
九龍塘有間泰國🇹🇭嘢🤩食咗幾年都仲係咁正,今次約咗舊同學又可以相聚。其中一個值得介紹嘅係想曼谷餐廳好鍾意有請一啲香港本地小歌手喺度唱歌,會唱一啲香港流行曲,今次唱歌嘅女仔仲要其實幾靚,所以大家去小曼谷餐廳其中一個期待可以係音樂同埋氣氛。椰皇沙冰($32)入到去,第一時間叫咗兩杯椰皇沙冰解渴。清涼香甜的椰汁,飲完之後特別醒神。極上安格斯牛小排($228)安格斯牛排黎到,餐廳已經預先為我地切到一塊塊,正!比想像中大塊,牛肉鬆化得黎有牛味。肉質一啲唔韌,切得好輕鬆,重好juicy!泰式燒盲鰽泰式鹽燒盲鰽,魚身飽滿外焦內滑,揭開皮後,肥美魚肉呈現眼前。 盲鰽本身多肉少骨,不油膩且肉質很鮮嫩燒白鱔超級爽脆的燒白鱔,第一口放入嘴裡,皮脆肉滑,特別惹味,有點吃鰻魚的感覺,但是外皮更加香脆。泰式飛天通菜($79)morning glory, 去泰國都會經常見到架一個菜式,大排檔室內餐廳都一定會有嘅小菜,非常有鑊氣,每一次去泰國餐廳都一定會叫嘅蔬菜。招牌海南雞($108)海南雞又係啖啖肉,送飯一流。海南雞係一般泰國餐廳都經常見到,上碟嘅海南雞肉滑、細嫩且軟。榴槤冰條($38)對上一次去泰國都見到嘅冰凍小

椰皇沙冰($32)

極上安格斯牛小排
極上安格斯牛小排($228)

泰式燒盲鰽
盲鰽本身多肉少骨,不油膩且肉質很鮮嫩

泰式飛天通菜
泰式飛天通菜($79)

招牌海南雞($108)

榴槤冰條($38)
對上一次去泰國都見到嘅冰凍小食,香甜透心涼,榴槤味濃郁甘香。基本上係冰凍左嘅榴槤,所以可以食到一絲絲嘅榴槤肉。
泰式飛天通菜
2020-03-08 149 瀏覽
讚1. 野食係幾有水準,燒魷魚最好,熱辣辣香噴噴又唔會乾,的確係即叫即燒而唔係烚好再燒果種餐廳,辣汁都好開胃,柚子沙律柚子好多汁,仲要無乜骨2. 好乾淨企理,同埋雖然人多,但夥計無話要人坐得勁逼彈1. 燒青口唔得,肉韌,炒河粉無味

2. 好乾淨企理,同埋雖然人多,但夥計無話要人坐得勁逼

1. 燒青口唔得,肉韌,炒河粉無味
1K
2020-03-01 229 瀏覽
小曼谷海鮮燒烤屋 #九龍城 #黃店❗️強烈推薦超高質又抵食泰國菜黃店❗️冇嘢做特登去九龍城覓食,可惜有好多泰國菜都係藍,見到呢一間係黃店💛💛💛即刻舉腳支持!冇諗過好食到爆炸💥即刻推薦比大家!冬陰辣酒東角螺🐚$158絕對係濃縮版嘅冬陰功✨超惹味好濃郁嘅冬陰功酸辣香‼️用上多種香料、蒜頭、香蔥等等,酒味唔算好強,絕對唔需要擔心。每一隻螺都入晒味,而且彈牙新鮮,份量好多,大大隻得來起碼有成20隻!一定要嗌!味道: 4.6/5性價比: 4.5/5泰式鮮蝦炒金邊粉🍤$88Pad Thai相信冇人冇食過,呢道用上鮮蝦、魚片、芽菜、花生等食材炒成嘅金邊粉,就咁食正正常常,略嫌味道唔夠酸甜,勝在花生烘得好香🙈不過自己加埋少許冬陰功落個金邊粉之後,即刻好味左一百倍‼️酸酸甜甜香香辣辣嘅冬陰功成功將金邊粉嘅味道提升,最後食到一條金邊粉都冇淨🤤。味道: 3.8/5(未自己加冬陰功前) 4.3/5 (加埋之後)性價比: 4.1/5泰皇咖喱法包軟殼蟹🦀$198又係另一道舉世傑作🤩呢度嘅菜式份量真係好大,用咗個超大嘅農夫包裝住椰汁味香濃嘅軟殼蟹咖喱🥘烘到外脆內軟熟,麵包浸咖喱食真係世界級美食🤤🤤🤤而且佢個麵包係超❗️鬆❗️軟
小曼谷海鮮燒烤屋 #九龍城 #黃店
❗️強烈推薦超高質又抵食泰國菜黃店❗️

冬陰辣酒東角螺🐚$158
味道: 4.6/5
性價比: 4.5/5

泰式鮮蝦炒金邊粉🍤$88
性價比: 4.1/5

泰皇咖喱法包軟殼蟹🦀$198
又係另一道舉世傑作🤩呢度嘅菜式份量真係好大,用咗個超大嘅農夫包裝住椰汁味香濃嘅軟殼蟹咖喱🥘烘到外脆內軟熟,麵包浸咖喱食真係世界級美食🤤🤤🤤而且佢個麵包係超❗️鬆❗️軟❗️絕對無誇張。另外雖然軟殼蟹嘅份量相對上少啲,但係鮮得好誇張,每啖都真係好似飲緊海水,一定要食!
味道: 4.7/5
性價比: 4.5/5

泰式芝士烤酥餅🧀$32
連烤餅嘅味道都幾獨特,拉絲嘅芝士,濃郁嘅芝士香氣絕對滿足到芝士控,隱約地品嚐到一啲酒香,非常特別,就咁食都好好味😋。
味道: 3.9/5
性價比: 4/5

芒果椰子沙冰🥭🥥$36
芒果味道甜甜地都幾濃郁,絕對唔假。只係椰子味相對冇咁突出,係杯合格但味道唔算非常特別嘅沙冰,唔一定要嗌呢杯嘢飲,留肚食其他嗰啲更好!
味道: 3.7/5
性價比: 3.5/5

整體來講呢一間泰國菜黃店真係世界級好食✨✨✨每碟份量仲要好多,真係飽到捧住個肚走,但依然唔捨得食淨任何一啖,超級推介俾大家!

另外睇OpenRice見到九龍城有幾間分店,不過其實都係同一間,只係轉個角,分散人流。
冬陰辣酒東角螺
泰式鮮蝦炒金邊粉
冬陰辣酒東角螺
泰式鮮蝦炒金邊粉
2020-02-18 75 瀏覽
每隔幾個月就會黎一次,每次都會有新野想試。小曼谷泰式煲仔翅 $98想不到泰國餐廳都有翅食,嗌任何食物,只需加$98,咁抵!!於是嗌一個黎試試。它是鐵窩上的,熱辣辣,剛到桌上還有滾滾的泡,而且附上了芽菜。把芽菜放到煲仔翅,輕輕攪拌,吃下去和碗仔翅很像,獻汁濃郁,配料豐富,但粉絲變左翅,係一梳梳的,有驚喜呀!!!生蝦刺身新鮮晶瑩剔透,蘸上秘製醬汁,咬下去爽彈多汁,醬汁辣得黎酸酸地,夠過癮。配上辣椒及蒜片,增加了蝦的鮮味,忍唔住都想食多幾隻。冬陰辣酒煮東風螺 $158平時辣酒煮花螺食得多,第一次食冬陰公湯底整既東風螺,東風螺好大粒,所以啖啖肉,東風螺蘸一蘸冬陰公湯,索哂d味,又彈牙,又新鮮。鐵板豬頸肉啫椰菜苗 $92Hogarrden$78食泰國野,又酸又辣,嗌杯花香味十足既生啤,簡直一流。
每隔幾個月就會黎一次,每次都會有新野想試。

小曼谷泰式煲仔翅 $98
想不到泰國餐廳都有翅食,
嗌任何食物,只需加$98,咁抵!!於是嗌一個黎試試。
它是鐵窩上的,熱辣辣,剛到桌上還有滾滾的泡,
而且附上了芽菜。
把芽菜放到煲仔翅,輕輕攪拌,
吃下去和碗仔翅很像,獻汁濃郁,配料豐富,
但粉絲變左翅,係一梳梳的,有驚喜呀!!!
生蝦刺身
新鮮晶瑩剔透,蘸上秘製醬汁,
咬下去爽彈多汁,醬汁辣得黎酸酸地,夠過癮。
配上辣椒及蒜片,增加了蝦的鮮味,
忍唔住都想食多幾隻。
冬陰辣酒煮東風螺 $158
平時辣酒煮花螺食得多,第一次食冬陰公湯底整既東風螺,
東風螺好大粒,所以啖啖肉,東風螺蘸一蘸冬陰公湯,
索哂d味,又彈牙,又新鮮。
鐵板豬頸肉啫椰菜苗 $92
Hogarrden$78
食泰國野,又酸又辣,嗌杯花香味十足既生啤,
簡直一流。
2020-01-15
  • 小曼谷泰式煲仔翅,
  • 冬陰辣酒煮東風螺
2020-02-10 63 瀏覽
新年通常是聚餐嘅時候,朋友相約去九龍城食泰國菜,一於舉腳贊成啦!飲品菠蘿沙冰同泰式龍眼冰,前者口感非常清新啖啖菠蘿香味浸入口腔,龍眼冰香甜喝了好滋潤。泰式蟹肉煲仔翅,惠顧就可以用優惠價吃到啦!煲仔翅很足料,有翅、蟹肉、冬菇同肉絲。泰式馬拉盞炒通菜非常大碟,通菜新鮮爽脆而馬拉盞炒得甘香。黃咖喱雞肉泰式原味烤薄餅(2塊)淡淡黃咖喱好香滑,雞件鮮嫩多汁配上烤餅一起吃味道好夾。青芒絲伴筍殼魚這款菜式可以當沙律又得主菜都得,因為是用上青芒絲、花生、洋蔥絲、辣椒絲等加埋醬汁伴在筍殼魚上,酸酸地好清新筍殼魚煎得香脆,肉質鮮嫩幼滑。

泰式蟹肉煲仔翅,惠顧就可以用優惠價吃到啦!
煲仔翅很足料,有翅、蟹肉、冬菇同肉絲。
泰式馬拉盞炒通菜
非常大碟,通菜新鮮爽脆而馬拉盞炒得甘香。
黃咖喱雞肉
泰式原味烤薄餅(2塊)
淡淡黃咖喱好香滑,雞件鮮嫩多汁配上烤餅一起吃味道好夾。
青芒絲伴筍殼魚
  • 泰式馬拉盞炒通菜
  • 泰式原味烤薄餅
2020-02-10 68 瀏覽
🍙等待時間:唔知係唔係受武漢肺炎影響,就算係星期六晚上七點到都冇咩人,完全唔洗等。🍔室內環境:環境上佳,平時行過已經俾佢個大公仔吸引。🍰服務質素:侍應服務態度正常。🔺用餐簡評:一直都想試下呢間泰國野,今日終於呢到,見到openrice就大量好評,我同朋友四個人今次就叫左幾多野,想講全部野都真心唔錯,好食喎,唔咩野食我地唔滿意。大家就係可以放心任叫所有野,唯一彈係個椰子雞湯我厭係奶油定奶落多左,太重味,但呢個只係個人口味問題,同埋芒果椰汁沙冰冇咩椰汁味。🔹總括來講:推介生菜包同生蝦👍唔記得講仲有駐場歌手,戴口罩唱 讚

🍔室內環境:環境上佳,平時行過已經俾佢個大公仔吸引。

🍰服務質素:侍應服務態度正常。

🔹總括來講:推介生菜包同生蝦👍

唔記得講仲有駐場歌手,戴口罩唱 讚
  • 泰式生蝦刺身