我又去九龍城食泰國嘢啦, 今次我同ㄧ位朋友去食, 她勁鐘意食魚,我就推薦必嚐推介 泰式燒盲鰽 啦!一見到條魚已經流曬口水, 外皮用鹽燒,燒到脆卜卜,可以輕鬆成片揭起,見到佢咁完美咁同魚肉分離,真係好療癒呀!白嫩嘅魚肉非常濕潤,而且鮮味十足,每一啖都係滿滿嘅幸福感!魚肚塞滿泰式香料,令成條魚都充滿東南亞風味。 想再惹味啲嘅話,仲可以點埋酸辣汁,超醒胃!雖然條魚好大,但我哋兩個人食到停唔到,趁熱食,好快就食到得排骨啦!推介還有 燒脆皮白鱔,都是燒到外脆內軟, 熱辣辣非常香口 肉質又相當彈牙, 大家都不妨一試。另外點了酸辣牛小扒沙律和冬陰雞湯 做前菜 非常惹味又開胃。 還最緊要服務員非常有禮親善, 真是食得開心。
白嫩嘅魚肉非常濕潤,而且鮮味十足,每一啖都係滿滿嘅幸福感!
推介還有 燒脆皮白鱔,
另外點了酸辣牛小扒沙律和冬陰雞湯 做前菜 非常惹味又開胃。
還最緊要服務員非常有禮親善, 真是食得開心。
泰式燒盲鰽
酸辣牛小排沙律
冬陰雞湯
泰式燒盲鰽
酸辣牛小排沙律
冬陰雞湯
2020-05-28 37 瀏覽
/特登出黎九龍城🤣因為依到既泰菜有好多選擇😎最後都係簡左頗有名集既小最谷餐廳🤪.🍢豬肉沙嗲串燒 $16.🍢牛肉沙嗲串燒 $16.🍢雞肉沙嗲串燒 $16.依三款啲肉都唔會話好鞋口配埋沙嗲醬都幾惹味🤪..🍢串爆墨魚咀 $28.我最鍾意食墨魚咀😂次次見到必叫,不過第一次食燒既🙈可以值得一試,少少脆既魷魚質地配合埋沙嗲醬都幾特別..🥣泰式拼盆 細 $146黎到食泰國野點可以唔食炸野🤪如果唔知簡咩,點依個實冇死😏入面有蝦餅,魚餅,春卷仲有魚棗😎每樣兩件唔洗諗🤣雞棗有啲似炸燒賣,蝦餅依舊都係我最愛😋配埋泰式雞醬,酸酸甜甜好夾😍..🥣小曼谷炒飯 $98男朋友飯控黎😅唔食飯唔安樂🤣見到佢有推介所以就試試佢😋碟飯仲大過我塊面😶用蛋包住,感覺有啲似pancake🤭入面啲料都幾多下,有札肉啦,蟹柳,仲有蝦🍤都幾足料,唔會話好dry🤗下次去食可以再叫番佢😚..🍹青檸菠蘿沙冰 $36要中意青檸既酸先可以叫依個野飲😏佢既酸會多話菠蘿既甜😂.🍹芒果椰汁沙冰 $36有啲似飲緊佢既芒果🥭糯米飯😂都幾好飲🥰
🍢豬肉沙嗲串燒 $16.
🍢牛肉沙嗲串燒 $16.
🍢雞肉沙嗲串燒 $16.
依三款啲肉都唔會話好鞋口配埋沙嗲醬都幾惹味🤪.
🍢串爆墨魚咀 $28.
🥣泰式拼盆 細 $146
🥣小曼谷炒飯 $98
🍹青檸菠蘿沙冰 $36
要中意青檸既酸先可以叫依個野飲😏佢既酸會多話菠蘿既甜😂
🍹芒果椰汁沙冰 $36
有啲似飲緊佢既芒果🥭糯米飯😂都幾好飲🥰

2020-05-27
2020-05-28 46 瀏覽
每次乘巴士經過九龍城,都會見到這家泰國餐廳,外面那個巨型揮著手的吹氣公仔。這次特地在這邊下車吃頓晚飯吧。泰式生蝦刺身 眼見周圍的食客每枱都有點,肉質肥美,應該不錯,共六隻新鮮生蝦,以冰墊底,保持冰冷。刺身大隻,蝦肉結實鮮甜,蘸點泰式酸辣汁及上面的辣椒粒及生蒜片一拼吃,更能提升蝦肉的鮮味。泰式鮮蝦炒金邊粉金邊粉略為遜色,材料不多,鑊氣不太夠,味道甜多於酸。不過驚喜是煮熟後的蝦肉質同樣緊實,彈性,大隻,還以為吃過生蝦,熟的質素會比下去。椰皇原本想點椰青波波,但暫沒有供應,決定點個椰皇試試。椰皇較少見,椰子水清甜帶少許鹹味,椰肉較椰青薄。
泰式生蝦刺身
泰式鮮蝦炒金邊粉
椰皇
2020-05-22 78 瀏覽
🦀泰皇咖哩法包軟殼蟹💲198份量都幾大,法包滿載住咖哩汁,而炸軟殼蟹就細細隻開邊放係隔離,咖哩汁好香好惹味,不過法包好快就浸林左🤣。.🍞蒜蓉包(4塊)💲30另外仲order多set蒜蓉包去點咖哩食😋,每一塊都好大塊,焗得好香好脆。.🦐泰式炸芝士蝦丸 (大)💲134呢個餸係令我感到少少失望,因爲蝦餅同芝士都係我最愛,但呢碟餸..... 5粒芝士蝦丸5粒都係得果dd芝士痴住🤐,蝦丸仲有少少腥味,早知叫普通蝦餅算啦。.🍝泰式鮮蝦炒金邊粉💲88炒得好有鍋氣,所以油份自然會較高,金邊粉炒到煙煙靭靭,調味都好出眾,蝦有4隻左右,有蛋、花生碎、芽菜、蔥,配料都豐富,好多油去炒既關係,食完有啲"喝喉"。
🦀泰皇咖哩法包軟殼蟹💲198
🍞蒜蓉包(4塊)💲30
🦐泰式炸芝士蝦丸 (大)💲134

🍝泰式鮮蝦炒金邊粉💲88
2020-05-17
30 分鐘 (堂食)
  • 泰皇咖哩法包軟殼蟹
  • 泰式炒金邊粉
餐廳:小曼谷海鮮燒烤屋 (九龍城)地址:九龍城太子道西398號御太子地下1-3號舖搵左個晚上專登去九龍城食泰國菜🇹🇭 ,不過要搵緊係搵返間黃店啦🎗,去左呢間平時坐巴士返屋企都會經過見到嘅小曼谷海鮮燒烤屋,好彩之前訂左位,因為7點幾都已經坐滿哂成場風味燒豬頸肉 $108份量都幾多,成十幾二十塊😍,豬頸肉嘅邊邊少少脆好香好惹味👍🏼,肉唔會好韌,蘸埋呢個泰式醬就更有風味黃咖喱鴨胸 $88餐廳嘅推介菜之一,鴨胸炆到好腍,都有十塊八塊,仲有唔少青椒辣椒同薯仔,咖喱香而小辣🍛,不過咖喱撈飯先好食😋,所以叫多左個蟹肉炒飯夾埋一齊食鮮芒蟹肉炒飯 $88呢個炒飯都有幾多料,除左有香甜嘅芒果粒同元貝粒之外,仲有唔少雜菜粒,為炒飯增加左唔少味道同顏色🤤,撈埋黃咖喱一齊食亦係另一種滋味食法小曼谷原隻芒果糯米飯 $78職員好好提醒糯米飯要趁熱食😎,糯米飯煙韌但唔會好痴笠笠,岩岩好!呢到嘅芒果真係不得了🥭,真係甜得黎又香,黎到絕對要試下椰青 $38最後叫左個椰青,呢個價錢真係好值,因為椰青超級大個😂!兩個人飲用都得,唔知你又肯唔肯同我share一個黎飲呢🤪,不過呢家疫情都係留返之後再約啦haha順帶一題呢到上菜真
餐廳:小曼谷海鮮燒烤屋 (九龍城)
地址:九龍城太子道西398號御太子地下1-3號舖

因為7點幾都已經坐滿哂成場

風味燒豬頸肉 $108
份量都幾多,成十幾二十塊😍,

黃咖喱鴨胸 $88

鮮芒蟹肉炒飯 $88

小曼谷原隻芒果糯米飯 $78
職員好好提醒糯米飯要趁熱食😎,

椰青 $38

順帶一題呢到上菜真係快靚正,唔洗十分鐘就上齊哂仲要無漏單👍🏼👍🏼,服務一流
2020-05-20
7 分鐘 (堂食)
  • 小曼谷原隻芒果糯米飯
又去九龍城一帶,上次吃了附近的高質魚丼,今回吃的是泰國菜,名字叫小曼谷,人流也不少,到訪當日餐廳幾乎滿座。店內裝修不是十分特別,不過總算乾淨企亮,也有足夠間隔,至少坐下感覺舒適。餐廳主打的是海鮮燒烤,但我沒有吃,當日我吃了兩款菜,還有一款飲品。小菜是鮮蝦刺身。泰式生蝦刺身 ($118) Shrimp Sashimi in Thai Style(HKD118)幾乎每次也會點的泰國花式,生蝦🍤醬汁香濃,有蒜香,也帶微辣🌶️。蝦刺身依然爽口嫩滑,雖說然是常見的冰鮮蝦,但沒有不新鮮的味道及口感,不錯,全部我吃下了🤪鮮芒海鮮炒飯($88) Fried Rice with Seafood and Mango (HKD88)炒飯有水準,而且非常大份,炒得乾身又好吃,芒果算是不錯,香滑,感覺新鮮,全部我吃下了🤪。椰汁珍多冰($36) Iced Coconut Cendol(HKD36)還點了珍多冰,消暑極品,色澤鮮艷,好喝不過未至十分完美,粉條不夠多,全部我飲下了🤪食了不少東西,泰式食品酸酸甜甜的口感,令我胃口大開,實在不錯,我實在吃得有點多了,不過深感滿足!

小菜是鮮蝦刺身

2020-05-19 59 瀏覽
泰國食物百吃不厭, 今次 去了位於九龍城小曼谷海鮮燒烤屋, 反正5月中,已經feel到夏天黎到, 食下泰國串燒, 食下啲開胃菜 例如冬蔭公湯等等, 幻想一下自己喺泰國 都幾開心 。 餐廳地方頗大, 即使平日夜晚都座無虛席 , 餐廳裝潢以黑色為主調 ,配以鮮黃色為 碗碟 , 勁sharp醒 。冬陰功湯 冬陰功湯色澤帶橙,湯味馥鬱可口,湯頭集合了酸、辣、甜、鮮和香的味道, 南薑青檸 羅望子 等等造成的湯, 加上虎蝦的鮮甜,辛辣卻不嗆口, 雖然叫的只是細煲,但是虎蝦仍然有兩大隻, 爽彈鮮甜,虎蝦的蝦味挺鮮的。鮮芒蟹肉炒飯 香芒蟹肉炒飯,味道清新討好,炒飯炒得夠乾身,能夠粒粒分明, 蟹肉絲夠鹹香,非常鮮美, 加上芒果甜中帶酸勁清新,粒粒黃金炒飯,讓人食指大動。海鮮孖寶套餐228 黎得小曼谷海鮮串燒餐廳當然要叫返 兩度燒烤海鮮過過癮, 餐廳最近推出咗海鮮燒烤孖寶套餐, 比起散叫平上咗一大截, 而且有蝦有魚又攞有鮑魚有生蠔, 款式應有盡有。 牛油蒜蓉燒虎蝦 已開邊的虎蝦沾滿蒜蓉 、魚干和牛油的香氣,離遠聞到已經垂涎欲滴,急不及待想咬下去。 虎蝦隻隻 個體大,肉質很結實又有彈性,超好食。

冬陰功湯

鮮芒蟹肉炒飯

海鮮孖寶套餐228

牛油蒜蓉燒虎蝦

燒脆皮白鱔

對這道菜 念念不忘 ,第一皮真是燒得勁脆,第二鱔肉雪白爽甜,肉質彈牙,的確讓人驚喜。

芒果沙冰36
一大杯, 芒果味清新甜中帶酸, 消暑解膩

Like

Comment
2020-05-18 92 瀏覽
朋友介紹話九龍城太子道西398號御太子地下呢間小曼谷海鮮燒烤屋好好食喎😋👍今日就嚟試吓,果然人山人海,好彩我哋有book位✌️我哋叫左:泰式鮮蝦炒金邊粉😋乾身彈牙爽口,酸酸甜甜好開胃✨豬肉碎生菜包😋肥瘦適中口感分明,好大碟泰皇咖喱法包軟殼蟹😋呢個非食不可,法包煙韌又唔會硬,配埋個椰汁就very good la, 軟殼蟹又炸得好鬆脆👍泰式炸芝士蝦丸😋好大粒,𥚃面有滿滿的芝士,有拉絲的效果👍青芒絲伴筍殼魚😋外表炸得好脆內𥚃嫩滑,青芒𢇃上枱前已經調教好味道,伴埋魚一起食就👍👍

泰式鮮蝦炒金邊粉😋乾身彈牙爽口,酸酸甜甜好開胃✨
豬肉碎生菜包😋肥瘦適中口感分明,好大碟
泰式炸芝士蝦丸😋好大粒,𥚃面有滿滿的芝士,有拉絲的效果👍
五月天, 又要準備迎接炎夏。 炎夏就讓人想起去泰國度假, 坐在沙灘吃著一串串的串燒,每逢看見一串串的燒物,烤得香噴噴,實在讓人無法抗拒。 今次就去咗九龍城的小曼谷, 假想自己在泰國度假, 準備迎接熱辣辣的夏日。最歡喜就係見到有海鮮孖寶套餐, a加b都只係228, 有蝦有魚有鮑魚亦都有東風螺, 總有一款適合自己。海鮮孖寶套餐228牛油蒜蓉燒虎蝦虎蝦真的好大隻, 蝦身布滿魚乾同蒜蓉粒, 帶鹹香,虎蝦夠鮮甜,口感和味道層次豐富,滿口魚香及蝦的爽甜,好食。燒脆皮白鱔大廚做燒物的功架也不俗,火候控制好,白鱔燒得皮脆肉嫩,白鱔的鮮味與肉汁統統得以保留。泰式醃豬頸肉沙律豬頸肉即叫即燒,所以即使係沙律,都要等一陣先至上到枱。生菜蘿白絲爽口清甜,夾著剛燒好的豬頸肉一起吃,可消除肥膩的感覺,加上 秘製泰式醬汁 酸中帶辣 ,炎炎夏日好開胃。泰式燒牛仔骨68牛仔骨上檯時陣香味 已經教人口水直流 。 一口咬落去 ,燒牛仔骨質感鬆軟,不會太乾柴, 而且食落去仲好juicy。除咗燒物,當然唔少得叫番兩杯消暑飲品,椰汁涼粉冰32椰汁香甜, 加上份量勁多的涼粉, 成杯涼粉冰勁消暑。芒果椰汁沙冰36另一杯消暑佳品,芒果

海鮮孖寶套餐228
牛油蒜蓉燒虎蝦

泰式燒牛仔骨68

除咗燒物,當然唔少得叫番兩杯消暑飲品,
椰汁涼粉冰32

椰汁香甜, 加上份量勁多的涼粉, 成杯涼粉冰勁消暑。
芒果椰汁沙冰36

另一杯消暑佳品,芒果 酸中帶甜,椰汁 讓人想起亞熱帶風情, 兩者match埋一齊 ,已經絕對透心涼。
2020-05-17 32 瀏覽
今日收工約咗朋友去九龍城食泰國菜,朋友話想去小曼谷,去到排晒長龍,朋友咁啱遲到就等吓,其實我真係好鍾意食泰國餐,一坐底例牌叫個椰青,朋友就叫左支象啤,仲有牛油蒜蓉燒虎蝦牛油同蒜蓉味好香蝦肉都好新鮮好彈牙最緊要係充滿蒜蓉味🤤另外叫左個泰式醃豬頸肉沙律,我哋都覺得好抵,啲豬頸肉仲多過啲沙律同平時叫一碟豬頸肉差唔多大抵食👍我最愛豬肉碎生菜包,肉肥瘦適中,味道剛好👍我哋最後決定唔叫粉面飯,因為驚太飽,所以叫多條泰式燒盲曹魚,條魚仲係好新鮮係廚師都笑得好好味唔會太乾仲好Juicy🐊最後因為太後學仲叫多咗杯芒果沙冰,呢個泰國餐完美結束,下次一定會再嚟🤤😋好味程度: 😋😋😋😋 💞回頭度: 💕💕💕 💕📝服務: 📝📝📝📝🌉環境: 🌉🌉🌉🌉#小曼谷海鮮燒烤屋
我最愛豬肉碎生菜包,肉肥瘦適中,味道剛好👍

😋好味程度: 😋😋😋😋

泰式燒盲曹
牛油蒜蓉虎蝦
猪肉碎生菜包
2020-05-13 48 瀏覽
應該有幾年無黎過九龍城食泰國菜喇......突然心血來潮好想食,多年前已經幫襯緊小曼谷舊舖,太子道西呢間都係第一次食疫情關係,入店時先量體溫+搓手,所有枱都用加高左膠板隔一隔確保大家有足夠的距離👍🏻食物落單後火速送到👍🏻👍🏻👍🏻泰式臘腸 ~ 最有驚喜,因為本身唔鍾意食港式臘腸,泰式食落似豬肉乾,好特別的口感牛舌 ~ 小小偏鹹,無咩特別,不食也罷泰式燒羊架 ~ 小小so味,唔太肥,燒得好香口豬肉碎生菜包 ~味道剛好,份量算多泰式炸蝦餅 ~ 大大件,放左一陣先食都仲好熱好脆口,蝦味都好重泰皇咖哩炒大蜆 ~ 炒過的咖哩好杰身,甜甜地,大蜆數量都唔少,仲有青椒,洋蔥,蔥做配搭小曼谷炒飯 ~ 有蝦,蟹柳,豬頸肉,扎肉 的蛋包飯,料係多,但無咩味,撈左咖哩汁先覺得好食😅整體來講係好食,亦都好多人黎食,平日未夠7:00pm 已經9成滿座,想食真係要早D到

食物落單後火速送到👍🏻👍🏻👍🏻

牛舌 ~ 小小偏鹹,無咩特別,不食也罷

泰式燒羊架 ~ 小小so味,唔太肥,燒得好香口

豬肉碎生菜包 ~味道剛好,份量算多

2020-05-12
  • 豬肉碎生菜包
2020-05-13 47 瀏覽
我超久沒來過九龍城,想逛逛這裡的小店,再買點零食回家,當作九龍城之旅的手信。一場來到九龍城,沒理由不吃泰國菜吧,那麼跟白走一敞沒分別,而小曼谷海鮮燒烤屋是我們晚餐首選。鐵板豬頸肉啫通菜(馬拉盞)熱呼呼,滋滋作響的上桌,通菜在熱辣辣的鐵板上仍保有脆度和水份,馬拉盞的鹹香與通菜脆甜交錯著。豬頸肉肉質爽彈嫩滑,與通菜一起吃帶來不一樣的嚼感。朋友看見餐牌推介泰式濕炒海鮮米粉,於是選吃一碟,米粉鋪滿草菇,西蘭花,芥蘭,蝦仁,魷魚,帶子等,再拌入大量湯汁,與海鮮融為一味,米粉吸飽醬汁,味道迷人甘鮮,大推。幾乎每一桌都點泰式炸珍寶鮮蝦雲吞,那金黃薄脆的雲吞皮包裏著數尾完整的大蝦,蝦肉彈牙鮮美,雲吞簡簡單單不花巧,沒太多調味,用原有一面呈現蝦隻滋味。小曼谷原隻芒果糯米飯必食泰式甜品,糯米飯淋上濃濃的椰奶,再以黑芝麻點綴,白色簡約帶點黑芝麻調色,糯米飯軟糯有嚼勁,味道天然。黃澄澄的芒果肉厚多汁,香甜無比,挺好吃的。奇異果沙冰非常好喝,喝起來不死酸死甜,冰涼爽快,且吃得到奇異果肉,沙冰全都是新鮮奇異果攪拌而成,可謂真材實料,讓人百喝不膩。青檸沙冰採用泰國青檸和冰塊攪製而成,雪白的青檸沙冰酸酸的,可減退吃香

青檸沙冰採用泰國青檸和冰塊攪製而成,雪白的青檸沙冰酸酸的,可減退吃香喝辣時的重口味,加上沙冰清涼得很,在炎熱的氣溫找回一點舒適。

2020-05-12 48 瀏覽
九龍城出名食肆多而好食,太多餐廳都吾知點選擇,朋友就介紹我黎呢間食,去到先見到大門口有隻吹氣大公仔,門面光猛,店內都坐滿人,去到等了一陣,店員帶我到旁邊的另一舖位安排入座,先黎一鍋小的冬蔭功湯內有虎蝦,(蝦大隻,肉鮮甜,湯微辣且味道香濃),再黎牛油蒜蓉燒大蜆(蜆肉鮮,配埋蒜蓉及炸過的白飯魚在面一齊食,更惹味),菠蘿海鮮炒飯(飯粒分明,有菠蘿既香甜味,還有提子乾,內裏海鮮種類都多,有蝦,帆立貝,鮮魷,整個飯炒得好好食)泰式鮮蝦金邊粉(炒得不會太硬,不會太軟,鮮蝦爽,面帶有少少甜味)。

2020-05-10 55 瀏覽
自從搬新屋,行去九龍城只需15分鐘, 依家都會黎下呢頭發掘未食過既餐廳食飯~~今次黎到小曼谷,同老公叫左好多美食!!先黎個蝦金邊粉,食落乾身,酸甜味道好開胃,蝦份量都幾多,食落又彈牙又爽口!黃咖哩雞,雞肉嫩滑,咖喱味非常香濃甜甜地,用來拌飯/ 蒜蓉包一流~~叫左個蒜蓉包,就咁淨食都好味,點黃咖哩汁都唔錯!咸魚炒芥蘭,食落健康爽脆,食完一條又一條~最後加$98就可以食埋個泰式煲仔翅,認真,佢話係一人份量,但其實都可以兩個人食品!食落熱辣辣,材料豐富,入面真係有翅,冇花冇假,貨真價實!一定要點~~
今次黎到小曼谷,同老公叫左好多美食!!

叫左個蒜蓉包,就咁淨食都好味,點黃咖哩汁都唔錯!

咸魚炒芥蘭,食落健康爽脆,食完一條又一條~

2020-05-06
2020-05-07 47 瀏覽
好耐無去旅行啦,不過去唔到曼谷,就去下小曼谷頂癮先啦!泰式飛天炒通菜($79)通菜炒得好爽口,惹味之餘唔會太辣。豬肉碎生菜包($82)每次食泰菜都會點生菜包,呢個肉碎超香,食下食下有啲掛住泰國,好想飛呀😭不過我覺得再乾身啲會更正。泰式雞絲海蜇沙律($78)好少泰菜會賣海蜇,加上泰式酸汁,又係另一番風味,相比起海蜇,雞絲就唔算好多,但係啖啖海蜇都好爽。總括而言,呢間泰國菜都幾有水準,而且唔會好辣,啱晒香港人口味!
好耐無去旅行啦,不過去唔到曼谷,
就去下小曼谷頂癮先啦!

泰式飛天炒通菜($79)
通菜炒得好爽口,
惹味之餘唔會太辣。

豬肉碎生菜包($82)
每次食泰菜都會點生菜包,呢個肉碎超香,
食下食下有啲掛住泰國,好想飛呀😭
不過我覺得再乾身啲會更正。

泰式雞絲海蜇沙律($78)
好少泰菜會賣海蜇,
加上泰式酸汁,又係另一番風味,
相比起海蜇,雞絲就唔算好多,
但係啖啖海蜇都好爽。

總括而言,呢間泰國菜都幾有水準,
而且唔會好辣,啱晒香港人口味!