2020-02-07
而家出街食飯除左打卡取like,點都要開開app〈和你eat〉睇一睇餐廳係咩顏色,5係想講食餐飯仔要下下分政治立場,而我地只係想為黃色經濟圈既發展出一分力,支持打氣。From網上資料(小曼谷海鮮燒烤屋)係一間黃店,當然要撐,更重要的是正名正宗,泰國廚師主理,加入港人元素,辣度相對輕一點,香港人實啱key!泰式海南雞,雞隻新鮮份量大,偏瘦且不油膩,肉質滑嫩,建議兩種食法,一 吃食材原味,滑香滿雞鮮,二 蘸上醬汁增加層次更加提鮮。泰式燒盲曹$168,把魚肚位橫向介開,放入大量泰式香料放入魚肚,整條魚慢火炭燒,魚皮微焦脆口,打開魚肉散發熱乎乎的蒸氣,鮮香撲鼻,魚肉顏色雪白滑溜、非常滑嫩。馬拉盞炒通菜,食東南亞菜系必叫菜式,我和友人盯上了這種惹味惹火的口感,加入咸魚蓉一起炒,使得欲罷不能。泰式椰汁糕,喜歡它每一層漸變翠綠嫩綠顏色,也喜歡軟軟糯糯的口感。