2019-05-01 136 瀏覽
去時代廣場看電影前,當然要找好西吃!於是朋友在附近精心挑選了這間人人都讚好的小島·澳門菜。先談談這個馬介休伴田園沙律,馬介休球充滿鹹香,非常可口。 香口的馬鈴薯泥混合著馬介休魚肉絲,十分美味。由於有個身邊的咖喱控,所以我們便試試這個咖喱B牛坑腩配白飯。果然,咖喱味芳香撲鼻,未食已經令人垂涎三尺!食過更加令人返唔到轉頭。牛坑腩肥瘦適中,完全是色香味俱全!見到餐牌上有廚師推介的烤焗盲鰽魚伴檸檬牛油汁煮海蜆,盲鰽魚烤焗得相當不錯,而且檸檬牛油汁大大提升了魚的鮮味。另外又點少得炸鹹豬手呢,經過煙燻的咸豬手格外香口,外層又脆又煙韌,肉質嫩滑。最後就是吃甜品的時間,這個果香軟心多士伴呢嗱雪糕真的很讚,為今晚的晚餐畫上完美句號。

2019-04-30 139 瀏覽
小島澳門菜我在澳門長大,自小愛吃葡國菜。今天在時代廣場逛街,便順便到食通天搵食。結果我當然是看上了這澳門菜。餐廳是葡國的佈置,牆身滿了我喜愛的葡式花瓷磚,簡直令我心情頓時愉悅起來。我點了魚湯海鮮🦞飯。沒想到竟然比我想像中的好還要好😍他不像我吃過的意大利飯,因為它比意大利飯軟及入味,令人出奇的是我原本以為只有我喜歡吃的蕃茄味,誰知竟有海鮮及魚湯濃郁的香氣及味道,整個飯真係好味到不得了。海鮮的種類及份量也10分多:魷魚、青口、蝦🦐、元貝及幾種菇菌,真的喜歡💕一定會再來吃。雜菜如常的多料及美味😋😋甜點🍮是麵包🥯雪糕🍦又是出奇的美味,因為麵包的質感非常特別,像蛋糕一樣,配合拖肥醬及雪糕,簡直是極品!!!
小島澳門菜

雜菜如常的多料及美味😋😋

2019-04-29 90 瀏覽
這間「小島·澳門菜」餐廳的裝潢極具葡國特色,四處都會找到藍白花紋的磁磚,令人聯想到澳門曾是葡萄牙殖民地。我們一行四人,叫了兩個晚餐、一些特色小菜和甜品。晚餐非常豐富,包括了一個主菜和飲品,而且還可加錢品嚐其他小食。十月初五蝦籽松露意大利麵的蝦籽味重,松露味濃。蝦籽令意大利麵添上了一份海鮮的味道,而每一條意大利麵都沾染着松露的奶香,非常幼滑,朋友們吃過後都讚過不停。這個咖喱B牛坑腩配白飯一送上枱便散發出陣陣的咖喱香味。咖喱香濃微辣,薯仔外脆內軟,還有牛坑腩肉絶對不韌,又不黐牙,腩肉肥瘦適中,肉質有彈性,牛味濃郁。咖喱、薯仔和牛坑腩的組合確實令人回味無窮。煙燻蘋果木脆皮咸豬手配薯條,豬手皮脆卜卜,豬肉柔韌不柴,肥而不膩。最後我們精心挑選了果香軟心多士伴Movenpick 呢嗱雪糕作為飯後甜品,多士十分香口,口感軟綿綿,加上少許焦糖,非常美味。

• 果香軟心多士伴Movenpick雲喱拿雪糕
  • 十月初五蝦籽松露意大利麵
  • 芝士馬介休球
  • 葡撻
2019-04-20 1852 瀏覽
這陣子香港電影金像獎出了成績表,好友表示想看某得獎電影,問我有無興趣?其實我也打算看,只是欠一點動力,現在有人提起,立刻成事。來到銅鑼灣時代廣場看完戲,看見旁邊有澳門菜的餐廳,好友想試試,我樂於奉陪。餐廳裝修以澳門常見的瓷磚和蘋果綠的色調為主,簡潔和諧。餐牌印刷圖文並茂,具觀賞價值,至於收費,在銅鑼灣來說,算是便宜,尤其是座落在這商場內,晚市套餐更是由$98起,有六款可選擇,豐儉由人。我們都選套餐,還包括例湯或咖啡,例湯是菠菜薯蓉湯。點餐後,餐湯很快送來,質感不算稠,薯蓉中還有些菠菜蓉和蟹肉,味道是可口的,也帶回多年前在澳門用餐的味道。套餐除了主菜,想豐富點,可追加小食和甜品,我們都追加了沙梨頭手打墨魚餅和香蒜黑醋豬手沙律。墨魚餅炸得香脆,口感彈牙,點霹靂辣椒醬更覺惹味。黑醋豬手沙律,以小杯子盛著,有兩件豬手,下面有些沙律。豬手皮已被黑醋軟化,爽口微甜,吮得過癮。主菜很快又送來!十月初五蝦籽松露意大利麵,最吸睛是上面的黑松露醬,與及密密麻麻的蝦籽,其他材料還有菇菌,辣肉腸粒,吃前先將黑松露醬拌勻,以便每條意大利麵都沾到香氣,忌廉汁味道調得適中,不過稠,意大利麵硬度合我心意。好友的椰香葡

好友的椰香葡國雞配白飯,用的是珍珠米,葡汁充滿椰香,咖喱味不算辣,雞肉,薯仔都入味,還有幾片辣肉腸和黑水欖,是葡國菜的特色。

又追加了迷你木糠布甸給好友,口感綿滑,忌廉奶香,吃得愜意。
2019-04-18 151 瀏覽
朋友話想一齊過澳門,我就得閒既但雖然澳門都幾近不過佢仲未抽到時間同我一齊去澳門,所以我就同埋朋友一齊嚟到銅鑼灣呢間餐廳食澳門菜。講起澳門菜,大家會諗起啲咩?相信大家都知澳門曾經係葡萄牙既殖民地,所以澳門有唔少葡萄牙式既建築之外,仲有唔少葡國菜喺澳門食到。香港嚟講想食澳門/葡國菜選擇都有,不過唔係每一間都好食同正宗既。今次就同朋友嚟到呢間試下先。夜晚嚟到食,有set dinner,都係飯同意粉咁啦,大約$98 - $188左右,包餐湯/咖啡或茶。除左有set dinner之外,都當然有單點菜式。呢碟菜$72,都幾惹味既。葡式檸檬白酒煮海蜆,($118),食左幾粒先記得影,哈哈。當晚食既蜆已經吐晒沙,蜆肉尚算爽口既。香烤乳豬野菌牛油焗飯 ($188- set dinner),呢個係set dinner裡面叫既,所以包埋咖啡或餐湯。其實睇番之前食評都有唔少人叫呢個乳豬飯,所以我都叫先。呢個我覺得唔錯,賣相幾靚,乳豬既皮幾脆,肉質都鬆軟,唔會好乾。面頭既牛油幾香。
講起澳門菜,大家會諗起啲咩?
今次就同朋友嚟到呢間試下先。

除左有set dinner之外,都當然有單點菜式。

呢碟菜$72,都幾惹味既。

葡式檸檬白酒煮海蜆,($118),食左幾粒先記得影,哈哈。
當晚食既蜆已經吐晒沙,蜆肉尚算爽口既。

2019-04-15 1055 瀏覽
時代廣場13樓有澳門菜食,剛好當日去看戲就進去一試,門面粉藍色。我們很多食物想吃,餐牌食物都加了一些伴菜,價錢相對就高些。 例如豬扒包在澳門可能$30左右,加了薯角就變成$78 最特別有小島乳豬脆包,以乳豬代替豬扒我們要節約去旅行,所以選了華僑椰香雞湯米$72一碗可以2人吃,雞肉以油煎抄過,比較香雞肉出奇嫩,湯像葡國汁味道,椰奶味濃,有芽菜,油條,味道讚朋友夾了給我,我放涼了米粉,結果都發脹了但米粉很爽滑最期待是小島拼盤$177小食每樣散選價錢要70多元一款,拼盤感覺經濟點,吃選擇多些。拼盤總體很滿意,分別有:炸馬介球,黑醋豬手, 霹靂魷魚沙律,黑毛豬米紙卷,辣肉腸松露芝士脆多士食完感覺下次可以單獨選辣肉腸松露芝士脆多士味道出奇的像薄餅,厚多士夠脆,底下放烤好脆肉瓜,口感不會太乾幾有心思馬介休球,賣相和內裡很好,外層脆口,中間有芝士,而薯容滑溜,食到魚香出名 奶皇流心葡撻超吸引第1樣放入口是它,奶皇淡淡咸蛋黃,好美味鮮橙檸檬葡撻,超好吃有種清新檸檬味道。澳門的葡撻真的是最好吃的!澳門塔雞尾酒,非常漂亮,藍藍的海洋,配白色土地感覺馬爾代夫呢! 一見傾心菠蘿味道很易入口,酒味不濃,白色鮮奶

我們很多食物想吃,餐牌食物都加了一些伴菜,價錢相對就高些。
例如豬扒包在澳門可能$30左右,加了薯角就變成$78
最特別有小島乳豬脆包,以乳豬代替豬扒

我們要節約去旅行,所以選了華僑椰香雞湯米$72

華僑椰香雞湯米

朋友夾了給我,我放涼了米粉,結果都發脹了
但米粉很爽滑

馬介休球

出名 奶皇流心葡撻

超吸引第1樣放入口是它,奶皇淡淡咸蛋黃,好美味

小島奶皇流心葡撻

鮮橙檸檬葡撻,超好吃
有種清新檸檬味道。

鮮橙檸檬葡撻

澳門的葡撻真的是最好吃的!

菠蘿味道很易入口,酒味不濃,白色鮮奶沙冰,味道像忌廉溝鮮奶。

澳門塔

2019-04-13
10 分鐘 (堂食)
華僑椰香雞湯米
小島拼盤
辣肉腸芝士松露脆多士
馬介休球
小島奶皇流心葡撻
鮮橙檸檬葡撻
澳門塔
打算睇戲前去求其食啲野,不過原來戲院隔離有一間澳門菜,夠哂方便都差唔多8點半,都仲人流不絕仲有套餐香烤乳豬野菌牛油焗飯賣相都好吸引好有份量乳豬好有驚喜,真係皮脆肉嫩面頭仲撒左啲芝士粉,好香啲飯係粒粒飯好味而且唔會好油膩葡式檸檬白酒海蜆意大利麵擺盤好有美感味道同樣好味檸檬白酒帶出海蜆既鮮味鹹魚炒芥蘭呢碟芥蘭反而味道麻麻地,不過芥蘭好新鮮沒有鹹魚既香味,其他香料的味道反而較重,不是我喜歡的口味薯仔忌廉湯呢個湯幾好飲,清清地,唔會好creamy

都差唔多8點半,都仲人流不絕

仲有套餐

香烤乳豬野菌牛油焗飯
賣相都好吸引
好有份量
乳豬好有驚喜,真係皮脆肉嫩
面頭仲撒左啲芝士粉,好香
啲飯係粒粒飯
好味而且唔會好油膩

葡式檸檬白酒海蜆意大利麵
擺盤好有美感
味道同樣好味
檸檬白酒帶出海蜆既鮮味

鹹魚炒芥蘭
呢碟芥蘭反而味道麻麻地,不過芥蘭好新鮮
沒有鹹魚既香味,其他香料的味道反而較重,不是我喜歡的口味

薯仔忌廉湯
呢個湯幾好飲,清清地,唔會好creamy

2019-04-11
2019-04-13 679 瀏覽
朋友約晚上吃飯去吃澳門菜、葡國菜, 我感覺就是去吃西餐再加點椰汁風味, 挺不錯, 可以再來!首先葡撻有4種口味: 原味、流心、鮮橙檸檬、咖啡等, 我比較傳統喜歡最大眾化的口味, 葡撻面燒得很好, 每一口都可以吃到甜甜的焦糖香!! 朋友喜歡吃酸味的所以點了檸檬, 好像也不錯! 剛好今天流心款售完, 可以下次再試其他口味。馬介休橄欖油炒椰菜  : 椰菜很有鑊氣, 上碟時冒煙很熱, 菜不會很油膩, 帶少許咸香主角是小島椰香葡國雞, 可以配飯/蒸茸包 , 今天想吃米飯, 椰香葡汁配飯一流, 可以吃多碗! 中間白色的是雞蛋, 禋面有雞肉, 薯仔等等, 雞塊又嫩又有椰汁香!  都是比較飽肚的食物, 米飯、薯仔、雞肉, 還有超級香濃的椰汁! 最後還點了果香軟心多士伴Movenpick雲喱拿雪糕 : 軟心多士有點像半熟pancake,切開內裡的口感像麵包布丁,軟軟的,再沾上焦糖醬,很好吃!而且是我最愛的Movenpick雪糕!其實這家店跟我在元朗形點吃過的葡國菜很像,可能是同一個集團開設的
焦糖葡撻&鮮橙檸檬葡撻

小島椰香葡國雞
小島椰香葡國雞配飯/蒸茸包

2019-04-08
焦糖葡撻&鮮橙檸檬葡撻
小島椰香葡國雞
小島椰香葡國雞配飯/蒸茸包
2019-04-13 291 瀏覽
星期一約了幾位朋友吃飯, 在銅鑼灣時代廣場食通天隨便找找, 見到"澳門"就突然很想吃葡撻!! 很久都沒吃了餐廳很有格調, 是西式的裝橫, 坐下我很快就想好要吃葡撻、豬扒包!!紫玫瑰花   : 最近要養生, 晚上又不敢喝澴茶, 所以點了紫玫瑰花 , 超級多玫瑰, 壺嘴很小, 不用擔心玫瑰花會倒出來~ 葡撻 : 我最喜歡就是它上面甜甜的焦糖面, 蛋撻滑, 有焦糖香, 吃完想再多吃一件~豬扒包 : 份量很多!!! 原來還有薯角, 一定要跟朋友分享! 豬扒有肉汁一大塊, 麵包乾身很脆另外還點了椰香雞湯米  : 要快點吃, 因為米粉是比較吸收水份的, 放久一點會變成"撈麵" , 湯汁充滿椰香, 很邪惡>< 上面有一些油條片, 即刻吃盲可以又有點脆, 又吸收了椰香。雞件也挺多份量!強烈建議要跟朋友分享, 每個菜分量也不少, 吃了葡撻又勾起我的心癮, 經常想再吃~

紫玫瑰花

葡撻

椰香雞湯米

2019-04-08
紫玫瑰花
葡撻
椰香雞湯米
2019-04-12 92 瀏覽
很久沒到澳門吃喝玩,有點想吃澳門菜,只好在香港搵搵澳門味道了!來試試這家小島,澳門菜!很吸引吧?先叫一杯飲料,每杯cocktails 都會以澳門嘅景點命名,我呢杯叫日出東望洋!大家都個東望洋塔吧?喝一口..有點像橙味咳藥水的味...要多喝幾口才喝慣這味!味道一般吧不是很推薦這個是蝦子松露意大利麵,這個點讚!味道不錯有奶油香而肉又夠咸香拌起來很棒的!個人特別欣賞這個!只是蝦子味不夠!但總括算是不錯的意大利麵!小吃:芝士馬介休球!超級芝心的!吃起來味道很配!個人推薦點左邊的香草醬吃!很清新的味道點了一個燒豬!這個我也很喜歡!皮十分香脆,味道足夠,個人推薦點黃芥末吃不過肉有一至兩件有點太肥了!薯條很香脆!讚!份量大!今次係吃飽飽頂一下,期待下次去真澳門吃澳門菜!這家食品其實不差的,下次可以再來!還要再點烤豬和意大利麵!
來試試這家小島,澳門菜!
很吸引吧?
小吃:芝士馬介休球!
不過肉有一至兩件有點太肥了!薯條很香脆!讚!份量大!
2019-04-11 92 瀏覽
於時代廣場看完電影後,就要找餐廳吃晚餐。我們想都懶得想,就直接選戲院旁邊的小島澳門菜,反正我除了幾年前去澳門吃過豬排包外,就沒有吃過澳門菜。由於很肚餓的關係,我們點了3個主菜,松露意大利麵、辣肉腸松露芝士豬排包、還有烤乳豬,還點了份馬介休球,飲品就是芒果柚子沙冰我覺得有趣的是實物竟然比菜單上的更好看,意大利麵和乳豬比我想象中的還要大份。味道方面,我覺得薯溶比例偏多,感覺比較像炸薯仔波波。意大利面就夠creamy,而且松露的香味很突出。乳豬必須讚,因爲分量不少,而且外皮酥脆,中間很肥,我個人喜歡肥膩的食物,這個合我口味,怕肥膩感的,沾上芥末也是很好的配搭,芥末的青辣最適合配油膩感重的食物。豬排包外面脆,内裏軟,豬排竟然不靭,口感爽脆。酸甜而冰涼的沙冰作爲解膩的飲品就最適合不過,沙冰打得均勻而且夠碎,我喜歡

味道方面,我覺得薯溶比例偏多,感覺比較像炸薯仔波波。

意大利面就夠creamy,而且松露的香味很突出。

豬排包外面脆,内裏軟,豬排竟然不靭,口感爽脆。

2019-03-24 117 瀏覽
之前去元朗Yoho都食過呢間葡國菜,食物不錯,今日同屋企人去時代廣場行街,見到有分店即刻想去食個午餐🥣店內環境舒適,店舖有葡國風情的裝修.餐牌上有好多澳葡人氣特色食小食,飯及意粉😋脆皮豬手-服務員捧來的時候蓋上蓋子,用火槍放入一些煙焗一焗煙燻隻豬手,令到隻豬手香噴噴。豬手皮脆卜卜,肉質食落食物鹹鹹香香😋😋😋蝦子松露意大利麵-意大利麵加入蝦子松露味道好香濃👍西洋腸炒雜菜-蔬菜顏色鮮艷翠綠,感覺好fresh😋經典葡撻-嚟到葡國餐廳葡撻一定必叫的,葡撻皮好鬆軟,燉蛋有些焦糖好香好滑😋😋😋
店內環境舒適,店舖有葡國風情的裝修.
餐牌上有好多澳葡人氣特色食小食,飯及意粉😋
蝦子松露意大利麵-意大利麵加入蝦子松露味道好香濃👍
西洋腸炒雜菜-蔬菜顏色鮮艷翠綠,感覺好fresh😋
  • 焦糖葡撻
  • 西洋腸炒雜菜
2019-03-24 104 瀏覽
香港雖然很多國家的菜都可以吃得到,但正宗澳門菜也算是比較少的,有時還要特意跑到澳門才能吃到好吃的澳門菜,今天找到這一間位於銅鑼灣時代廣場14樓的小島。澳門菜,帶帶陣陣葡國風味在時代廣場地下,食通天入口處有電梯直達,10分方便餐廳環境闊落,座位有很多,乾淨企理頭盤當然是要試試葡撻,有幾種味道,咖啡、流心等等,熱騰騰香噴噴,一試難忘10月初五蝦籽松露意大利麵濃郁的蝦子醬配上松露,十分惹味葡式西洋腸炒雜菜新鮮的雜菜野菌加上西洋腸一起吃,十分鮮甜香口葡國腸鮮蝦菠蘿咖喱炒飯用料十足,每一口都充滿微辣的咖喱香味,超開胃!主菜煙燻蘋果木脆皮鹹豬手配薯菜上菜時店員會當場同煙燻槍,放上木碎進行煙燻,令蘋果木的味道更加出位,豬手十分滑溜,香脆味濃郁,有機會一定要來一試

在時代廣場地下,食通天入口處有電梯直達,10分方便

餐廳環境闊落,座位有很多,乾淨企理

10月初五蝦籽松露意大利麵
濃郁的蝦子醬配上松露,十分惹味

葡式西洋腸炒雜菜
新鮮的雜菜野菌加上西洋腸一起吃,十分鮮甜香口

葡國腸鮮蝦菠蘿咖喱炒飯
用料十足,每一口都充滿微辣的咖喱香味,超開胃!

主菜煙燻蘋果木脆皮鹹豬手配薯菜
2019-03-19 95 瀏覽
小女子係上環反工,平日就見得多唔同既人由澳門反黎,反而就好耐無去澳門啦今晚就近近地黎銅鑼灣時代廣場嘆澳門葡國菜啦!餐廳裝潢設計風格好美,時尚型格夠光猛坐落又夠舒服😌叫左葡撻,咖啡葡撻,同流心葡撻流心葡撻好特別,熱辣辣既流心真係好好味仲叫左煙燻蘋果木脆皮咸豬手,澳葡焗豬扒飯,鵝肝焗鴨飯同馬介休炒椰菜煙燻蘋果木脆皮咸豬手🍖好香,上菜時仲聞到蘋果木香氣☺好大份,夠三至四人享用,咸豬手🍖焗到超脆,咬落豬手肉汁鮮嫩多汁,真係勁juicy馬介休炒椰菜不得不讚👍廚師將馬介休既香味帶出,既唔咸又有咬口整體黎講餐廳食物同環境都非常好不得不提店員服務態度好好啊真係🥰
今晚就近近地黎銅鑼灣時代廣場嘆澳門葡國菜啦!
餐廳裝潢設計風格好美,時尚型格夠光猛
坐落又夠舒服😌

叫左葡撻,咖啡葡撻,同流心葡撻
流心葡撻好特別,熱辣辣既流心真係好好味

煙燻蘋果木脆皮咸豬手🍖好香,上菜時仲聞到蘋果木香氣☺

馬介休炒椰菜不得不讚👍
廚師將馬介休既香味帶出,既唔咸又有咬口

整體黎講餐廳食物同環境都非常好
不得不提店員服務態度好好啊真係🥰
2019-03-18 110 瀏覽
今晚約左好耐無見既兩位中學同學試葡國菜餐廳既地點係位於銅鑼灣時代廣場既食通天由於中學同學對飲食係非常有要求,而且要食物有齊色、香、味俱全煙燻蘋果木脆皮咸豬手🍖好脆同勁香上菜時待應先打開個蓋,保證煙燻蘋果木既香氣得以保留🤤我好少點馬介休炒椰菜,係中學同學推薦試下點知一試就愛上😍馬介休既香味,咸香又有咬口,再加上椰菜一絕😍掩尖既兩個中學同學都十分滿意呢一餐有特色同坐得舒服既餐廳話下次再黎要試埋menu 其他既菜式🥰期待☺☺
今晚約左好耐無見既兩位中學同學試葡國菜
餐廳既地點係位於銅鑼灣時代廣場既食通天

由於中學同學對飲食係非常有要求,
而且要食物有齊色、香、味俱全

煙燻蘋果木脆皮咸豬手🍖好脆同勁香
上菜時待應先打開個蓋,保證煙燻蘋果木既香氣得以保留🤤

我好少點馬介休炒椰菜,係中學同學推薦試下點知一試就愛上😍
馬介休既香味,咸香又有咬口,再加上椰菜
一絕😍

掩尖既兩個中學同學都十分滿意呢一餐有特色同坐得舒服既餐廳