2019-08-22
臨時決定去睇返場戲,喺時代廣場搵嘢食,諗住求其喺戲院門口唔使走來走去,初頭以為佢會麻麻哋,點知原來有意外驚喜。淨係睇佢個餐牌都睇咗三個字。直到對家發炆憎先至的起心肝落單。最尾都係叫咗辣肉腸松露芝士豬扒包,原本想叫原味嗰個,因為驚佢好鹹,好彩有叫到呢個,因為佢個辣肉腸松露芝士醬真係做得好好食,辣肉腸味道又香辣,松露味唔會太過火,加埋芝士成醬又香又好味,豬扒好大塊,唔油,好林,Order嘅時候已經叫咗佢幫我地切開一半,諗住食起上嚟方便啲,結果都係因為佢大得滯,而我又唔肯用手食,結果都係要用一塊包食佢個肉醬,用另外一塊包食豬扒,10分滿足!令到我最驚喜嘅係,滋補藥膳牛肉湯米,事關我啱啱做完手術,成日都想食啲有湯嘅嘢,又係掙扎緊究竟叫雞定係叫牛肉,到最後因為唔想食骨,所以叫咗牛肉。個湯底清甜到不得了,配料有好多牛肉,蟲草花,同埋雪耳,基本上每一啖米粉都有料,個湯飲落好順口,藥材味唔會太濃,好似飲緊屋企啲湯咁。又叫咗個二人拼盤,我就負責食乾邑葡國辣肉腸,燒烤意大利青瓜,松露芝士包,對家就負責食,魷魚酥沙律,香辣豬耳沙律,芝士馬介休球。其實我未食豬扒包之前已經食咗松露芝士包,因為佢塊麵包上面個醬汁
又叫咗個二人拼盤,我就負責食乾邑葡國辣肉腸,燒烤意大利青瓜,松露芝士包,對家就負責食,魷魚酥沙律,香辣豬耳沙律,芝士馬介休球。其實我未食豬扒包之前已經食咗松露芝士包,因為佢塊麵包上面個醬汁真係好好食,意大利青瓜雖然同個拼盤好似冇乜關係,但係又係我嘅最愛,其實我哋嗌呢個拼盤就係因為想食佢嘅辣肉腸,呢個葡國嘅名菜,喺澳門出名嘅葡國餐廳食差唔多要$200一條,喺呢度食其實真係抵到爛!
魷魚鬚個汁好香辣,我忍唔住偷食咗一條,芝士馬介休球我又食咗一舊,原來佢係將啲芝士入咗去個薯仔球入邊,呢個就係佢哋有驚喜嘅地方,因為佢哋啲芝士好似好多菜式都有用,但係又唔會覺得好膩。
佢個餐牌仲有好多好多我想食嘅嘢,兩個人真係冇可能叫,我都唔明白點解時代廣場會有咁樣抵件夾大食嘅餐廳!