2019-06-02 211 瀏覽
今日同朋友去咗呢間舖吃lunch星期日中午12點半,我體諒係午市最忙嘅時間,但係真係好差,服務好差入座後,好快就決定好吃咩,然後就叫咗一名男侍應為我們,落單。當我落完單之後,有一位類似經理嘅男人,同個男侍應講。(你唔係呢個 Section,行返去你自己個 Section)然後個男侍應係冇幫我頭先落單嘅嘢入到電腦。但係個男經理係完全冇理到我哋囉。個男經理嗌走咗個男侍應但係冇即刻返幫我哋落單或者跟進之後我向另一名女侍應落單,我講得好明白我之前已經落咗單我再加單,叫佢幇我跟進。佢口頭就答我:好嘅。但最後我要重複落單仲要係要等咗好耐。我朋友叫咗一支啤酒,我催咗三四次先攞畀我。真係好差好差,差到我連一毫子tips都唔想俾但係個乳豬係幾好吃,葡撻唔好吃,而且係唔熱嘅真係無無無下次
今日同朋友去咗呢間舖吃lunch
真係好差好差,差到我連一毫子tips都唔想俾

但係個乳豬係幾好吃,

葡撻唔好吃,而且係唔熱嘅
真係無無無下次
2019-06-02 134 瀏覽
終於等到新店開張了!大約下午6點20分到達,門外已有多人在等候!但發現其實有2張以上卡位空著!本以為只需等一陣,但結果最後等了超過十五分鐘!服務態度一般,食物尚算美觀,但完全不好吃!平均百二元一個主菜,本是有點期待的!結果三個主菜也不及本地的所謂澳門茶餐廳的味道!只吃了約十五分鐘便匆匆離開,要趕著去別家再吃過。補充一下,走的時候,卡位仍然是空著的!若不介意每人消費百五元只是幫一間完全冇心的餐廳交租,可以一試!
2019-06-02
20 分鐘 (堂食)
2019-05-26 128 瀏覽
去睇戲順便係附近食飯,一直想試呢間餐廳個乳豬包,就去左喇。7點幾左右去,唔洗等位,座位唔算好full,7-8成左右,見到有D檯訂左。叫左一個乳豬包同埋一個鵝肝焗飯,個乳豬包係好好味嘅,個皮好脆,豬肉好味,個薯條都炸得好香脆。個焗飯就一般般,好足料,鹹香味主導的菜式,我冇特別鍾意食呢類。另外叫左兩個葡撻,橙味同咖啡味,都好味,推薦。
去睇戲順便係附近食飯,一直想試呢間餐廳個乳豬包,就去左喇。
叫左一個乳豬包同埋一個鵝肝焗飯,
另外叫左兩個葡撻,橙味同咖啡味,都好味,推薦。
2019-05-25
2019-05-22 118 瀏覽
Time Square 高層有好多餐廳,好耐無食葡國菜,見到有間小島·澳門菜,環境睇落好乾淨,空間又闊落,所以入去試下。有Set Dinner, 不過我選擇散叫,咁樣可以試多D唔同款式的菜。鮮橙葡撻:橙味的食物是我很喜歡的,所以一見到,我即刻叫了一個鮮橙葡撻來試試!這葡撻不但保留了傳統葡撻既風味,同時加入創新元素,鮮橙味很清新,令到整個葡撻富有新鮮感。我們點左個小食,芝士馬介休球伴香草沙律汁,一上枱已經聞到香噴噴,食落香口唔會炸得太乾,中間的芝士係流心的,仲有香草沙律汁同辣醬點,口感層次好豐富。仲點左烤焗盲鰽魚伴檸檬牛油汁煮海蜆,海蜆數量多,有微微的牛油和忌廉味。盲鰽魚肉質好滑,唔多骨,魚肉鮮甜,仲有好多配菜,味道好好。價錢中上,偶然食一餐都無妨。

我們點左個小食,芝士馬介休球伴香草沙律汁,
價錢中上,偶然食一餐都無妨。
2019-05-16
2019-05-22 137 瀏覽
今天朋友帶我去食好西,來到了時代廣場食通天,原來戲院旁邊開了一間澳門菜,裝潢十分精緻,湖水綠的格調,給人清新舒適的感覺。 我們點了芝士馬介休伴香草沙律汁,分量也不少,有大約八至十粒。馬介休外層香脆而不油膩,內裏是類似薯蓉的質感,中間更有流心芝士,配以醬汁更為出色。牛油白酒汁煮青口有驚喜,青口十分新鮮。醬汁有滿滿的牛油香,除了白酒,也加了忌廉,洋蔥,以及各類菇菌,令菜式更為豐富。這個醬汁沾上蒜蓉包,相信會十分美味。另外,朋友點了生啤,價錢相宜一大杯也只是$68。

另外,朋友點了生啤,價錢相宜一大杯也只是$68。
2019-05-22 2333 瀏覽
未去澳门 食个葡国菜怀念一下吧🤭这间餐厅在时代广场13楼 位置也易找的去到的时候已经很多人 幸好等一会儿就有位我们也快手快脚地下单 怕太多人要等太久但上菜比我想像中快很多极速上菜是如何练成的🤭·芝士蒜蓉包 HKD$48松脆的蒜蓉包 从小到大都很喜欢食的看到有就一定点这个 这个一上菜要即食🐥·咖喱猪扒饭 HKD$118咖喱味道不太辣 咖喱汁用来拌饭一流锦上添花的食物 很快被我们食清光🤣🤣·奶黄流心葡挞 HKD$18一切开里面的奶黄就不停流出来其实已摊放到最后才食 想不到还是流心新口味的葡挞没有令我失望 很开心耶~·焦糖葡挞 HKD$14这个也是新口味的葡挞 味道比较香一点因为焦糖是很香的食材 配搭食物是棒棒哒·玫瑰堂 HKD$68这杯饮品红酒/伏特加/杂莓/橙汁/7起多款饮品食材所调制而成的果酒味道比较容易入口 我很喜欢饮这个·荔枝梳打 HKD$42味道不太甜刚刚好 颜色有点渐变的感觉🤤梳打饮品食到口干饮一口真的很爽
未去澳门 食个葡国菜怀念一下吧🤭

锦上添花的食物 很快被我们食清光🤣🤣

·奶黄流心葡挞 HKD$18
一切开里面的奶黄就不停流出来
其实已摊放到最后才食 想不到还是流心[色]
新口味的葡挞没有令我失望 很开心耶~

·焦糖葡挞 HKD$14

味道不太甜刚刚好 颜色有点渐变的感觉🤤
梳打饮品食到口干饮一口真的很爽

2019-04-13
2019-05-22 138 瀏覽
很少在香港吃澳門葡國菜,剛好約了朋友在時代廣場看電影,就來這家小島澳門菜嘗一嘗。環境不錯,位置寬敞,坐得挺舒服。白酒海蜆意大利麵 $118蜆肉非常鮮甜,帶白酒和芫荽的香氣。麵條很入味,軟硬度適中。跟餐加 $10 原味葡撻外皮鬆脆,蛋香味道突出。跟餐加 $22 馬介休球 兩個豬扒包拌馬介休炒蛋 $98豬扒厚切,不韌,口感很好,頗juicy。黑松露炒蛋也十分軟滑,和豬扒包配搭得宜。暖心薯仔甜餅 $62很有鬆糕的感覺,味道不膩。如果蛋糕厚實一點就更好。

環境不錯,位置寬敞,坐得挺舒服。

白酒海蜆意大利麵 $118
蜆肉非常鮮甜,帶白酒和芫荽的香氣。麵條很入味,軟硬度適中。

跟餐加 $10 原味葡撻
外皮鬆脆,蛋香味道突出。

跟餐加 $22 馬介休球 兩個

豬扒包拌馬介休炒蛋 $98

暖心薯仔甜餅 $62
很有鬆糕的感覺,味道不膩。如果蛋糕厚實一點就更好。

2019-05-20 1807 瀏覽
面對日日三十幾度高溫,打工仔自言有點辛苦,幸好放假前夕,心情變得特別輕鬆自在,特別喜歡這家用餐,因為和戲院是同一層,可以輕鬆買好戲飛,食完剛剛好夠時間開場呢!葡式香辣煙肉煮海蜆128量很大份,蜆肉雖小,但每顆都飽滿,肉質挺幼細,拌上菇菇煙肉芫茜的微辛汁,調得帶滋味咸香,有清新彩椒茄香。十月初五蝦子松露意大利麵128欣賞它每根意大利麵都牢牢的抓緊炒得濃厚惹味的洋蔥火腿蘑菇醬汁,我最愛的芝士片和下得大方的松露醬,更令面食份外芳香,蝦子味則在細意咀嚼後發放,美味無窮。面食本身不太漏,但吃完咀上也有點油。跟餐熱奶茶做到有港式風味,小妹大感驚奇其水吧不俗,沖得奶味適中,茶味夠而不澀,蠻滑溜。跟餐加15 迷你木槺布甸口感幼滑,一層又一層的,帶有少許奶香,甜甜的,分享最好,說是迷你卻不盡是。宇治抹茶木槺布甸46這個很讚,比原味出色多,茶味突出,不試白不試,抹茶味和原先的甜度,完全取得平衡,茶忌廉賣相超美的,細緻的密度,配上濃茶甜香,十分細滑,猶如在吃雪糕。另外奥利奧餅碎較一般消化餅來得精彩,果然不負期望。食後感:環境開揚,裝修很新,店內坐位有距離,談心就最好不過。P.S.冷氣充足,体弱怕冷的女生們最

葡式香辣煙肉煮海蜆128

十月初五蝦子松露意大利麵128

跟餐熱奶茶

跟餐加15 迷你木槺布甸

宇治抹茶木槺布甸46

P.S.冷氣充足,体弱怕冷的女生們最好使用披肩,就不怕冷氣病著涼了。
  • 宇治抹茶木槺布甸
2019-05-19 150 瀏覽
五月第三個星期六下午,電影後。差不多等了一個月,終於看了復仇者聯盟4,朋友想要找個地方坐坐吃點東西休息一下,於是我們找到這餐廳。環境舒服,佈置很有澳門餐廳的風格,不禁想起不久前到過澳門的情境,而且光潔明亮,很舒服。朋友在看菜單的時間給我發現居然有加思欄花園果酒 Sangria Blanca,在葡萄牙的時候每天都最少喝一杯,香港暫時沒有發現過,這是一種以白葡萄酒為基底,加上水果粒的特調,被封為西班牙國飲,開派對必備。這杯個人略嫌過甜,可能加了玉桂味的伏特加,使味道層次減少了,玉桂味的東西真不是人人都愛。在澳門的時候試過澳門啤酒,是澳門地區唯一的本地啤酒品牌,最初由一位美國商人在澳門創立,現被日本麒麟啤酒株式會社收購。氣味溫和,略帶麥芽與穀物的口感為其特色。我們點了一份黑松露醬煙肉意大利麵,有Parma Cheese,配以適量松露醬及煙肉塊,鹹香滿溢而不膩,吃著完全沒負擔。休息完畢,動身趕往下一個目的地。
五月第三個星期六下午,電影後。

澳門啤酒

黑松露醬煙肉意大利麵

休息完畢,動身趕往下一個目的地。
2019-05-18
下午茶
黑松露醬煙肉意大利麵
2019-05-17 104 瀏覽
今日去左時代廣場行街,行到唔知時間,到8點覺得肚餓就上左13樓的小島·澳門菜。餐廳在戲院隔離,唔駛等位,地方空間感大,以淺藍色為主。門口有葡撻、木糠布甸,見到覺得好吸引。點菜,先點左鮮橙檸檬葡撻,新鮮清新的味道,好特別,加上太肚餓,覺得特別好食。再黎芝士馬介休球,每一粒都充滿住香濃的芝士,正!主菜點左小島鵝肝焗鴨飯,鵝肝唔算好大件,但入口即融,味道香口。鴨肉薄切,令個飯變得更惹味,仲有半隻蛋同芝士粉調味,賣相同味道都唔錯。仲有葡國雞,配蒜蓉包,一流!最後仲點左木糠布甸,因為入門口已經俾佢吸引左。有層次,cream 滑,奶味香。

再黎芝士馬介休球,每一粒都充滿住香濃的芝士,正!

仲有葡國雞,配蒜蓉包,一流!

2019-05-16
2019-05-13 105 瀏覽
朋友鍾意食澳門菜,之前喺銅鑼灣食過一間,所以決定帶朋友去。餐廳位於銅鑼灣時代廣場食通天內。餐廳環境闊落,座位舒適。餐牌選擇多,菜式豐富。而且仲有套餐可以選擇。是日餐湯,薯仔味濃郁。馬介休球伴田園沙律,香脆而且鹹味適中。十月初五蝦子松露意大利麵,蝦子、松露、醬料份量比例恰到好處,麵條煙韌彈牙。辣肉腸松露豬扒包,豬扒啖啖肉而且肉質嫩滑,配搭辣醬汁,非常野味,配上炸薯角,分量十足。果香軟心多士,多士軟滑,加上雪糕,兩者冷熱相配,再澆以焦糖漿,味道一流。
朋友鍾意食澳門菜,之前喺銅鑼灣食過一間,所以決定帶朋友去。
餐廳位於銅鑼灣時代廣場食通天內。
餐廳環境闊落,座位舒適。
餐牌選擇多,菜式豐富。
而且仲有套餐可以選擇。
是日餐湯,薯仔味濃郁。
馬介休球伴田園沙律,香脆而且鹹味適中。
  • 芝士馬介休球
  • 十月初五蝦籽松露意大利麵
  • 果香軟心多士伴Movenpick雲喱拿雪糕
2019-05-09 1546 瀏覽
銅鑼灣除了是明牌貴店集中地, 亦有不少餐廳美食雲集。銅鑼灣時代廣場、SOGO、希慎等等都是比較熟悉的地方,今次就去到銅鑼灣時代廣場裏面的一間餐廳,叫做小島·澳門菜,餐廳環境夠光猛,而且地方企理,空間感又大,所以今日和他去完希慎,就順道去時代廣場的小島•澳門菜。今次叫的食物不算多,一個甜品,一杯飲品,再加一個小食,輕鬆在這兒詳談1小時。抹茶黑木糠布甸,$46。原本都不知道什麼是黑木糠,當職員送到上枱面的時候,吃的第一口,食到Oreo的味道,就知道平時出街食的木糠都是馬利餅碎,這間餐廳的黑木糠竟然是Oreo 餅碎,這一點覺得幾特別的。一層黑木糠,一層抹茶味的慕絲cream,賣相吸引。抹茶味相當濃烈,微苦。相反黑木糠偏甜,所以兩者剛好互相平衡。香蒜黑醋豬手,$78。豬手是凍食,入口彈牙有力,有彈性。配合曾用黑醋烹調,所以吃下去不太感受到原本豬手的肥膩感,反而覺得口感有咬口,味道微酸,頗開胃。薄荷朱古力沙冰,$53。一大杯薄荷朱古力沙冰賣相吸引。沙冰多到滿出杯的樽頸的位。沙冰絞得到幾細粒 ,所以飲下去不太吃到冰粒。另外朱古力中有薄荷味,薄荷味微微的,沒有掩蓋本身朱古力的味道,兩者互相輝影 ,用

薄荷朱古力沙冰,$53。一大杯薄荷朱古力沙冰賣相吸引。沙冰多到滿出杯的樽頸的位。沙冰絞得到幾細粒 ,所以飲下去不太吃到冰粒。另外朱古力中有薄荷味,薄荷味微微的,沒有掩蓋本身朱古力的味道,兩者互相輝影 ,用來解渴消暑的確不錯。

兩個人埋單,連加一服務費大概是$195,平均每個人97.5。
2019-04-14
4 分鐘 (堂食)
$97.5 (晚餐)
  • 香蒜黑醋豬手
  • 薄荷朱古力沙冰
  • 抹茶黑木糠布甸
2019-05-06 129 瀏覽
餐廳的格局感覺光鮮亮麗,有葡萄牙的傳統瓷磚,格調比較Casual,不會有侷促的感覺。香脆乳豬野菌牛油焗飯( $188 ),焗飯上邊的乳豬香脆可口,又不油膩,而且肉質鮮嫩,牛油味則不太突出,而飯粒的色澤很深色,但是味道比想像中淡。 葡式西洋腸炒雜菜( $72 ),雜菜新鮮爽脆,以蒜蓉汁去炒,加上莎樂美腸, 很惹味。 烤焗盲鰽魚配檸檬牛油汁煮海蜆($178 ),盲曹魚肉質鮮嫩,檸檬汁及牛油味的味道可以更龍一些會更佳,把魚的味道提升,顯比想像之中多,肉質彈牙。
2019-05-05
2019-05-05 137 瀏覽
平時在香港很少機會食到澳門菜,今天和男朋友就去了時代廣場入面的餐廳一嚐澳門菜。餐廳門外一排瓷磚上,白底藍色花紋,獨特而優美。店內環境寛闊,乾淨整齊。牆壁以湖水藍襯上白色框架,很别緻。我們點了兩個晚市套餐,加一份豬耳沙律和一份炒雜菜。最先上枱的是餐湯--菠菜薯仔湯。湯呈淡黄色,質地濃稠。入口滿滿的薯仔味,很濃郁。用湯匙攪拌,發現菠菜被攪碎了,溶入湯中,另還有一絲絲白色的蟹肉,增添了湯的鮮味。前菜是葡式香辣豬耳沙律,爽脆的豬耳配搭新鮮沙律菜,混合香辣沙律醬,清新之中帶點惹味,十分醒胃。主菜是葡式檸檬白酒海蜆意大利麵,蜆肉工整地圍繞意粉擺放,粒粒黃椒、蕃茄、蕃茜點綴著意粉,為菜式增添豐富的色彩,看著已經令人食指大動。先嚐一口意粉,意粉煮至恰到好處的al dente,口感彈牙。黃椒、蕃茄為意粉增添甜味。火腿除了增加鹹味外,亦為這道菜增添一點葡國風味,頗有特色。蜆肉配以白酒烹調,再以檸檬汁作調味,能激發蜆肉的鮮味。感覺甜、鹹、鮮三種味道配合得很好。另一樣主菜是椰香葡國雞配白飯。大大盤鮮黄色的葡國雞,十分搶眼。材料豐富: 有臘腸,薯仔,洋葱,雞蛋,黑橄欖,再灑上椰絲做點缀。醬汁很濃郁,淡淡咖喱味,

另一樣主菜是椰香葡國雞配白飯。大大盤鮮黄色的葡國雞,十分搶眼。材料豐富: 有臘腸,薯仔,洋葱,雞蛋,黑橄欖,再灑上椰絲做點缀。醬汁很濃郁,淡淡咖喱味,濃濃椰香味,又不會太鹹。用醬汁拌飯,十分開胃。雞肉吸收了醬汁的精華,入味而嫩滑。而且雞肉無雞骨,令人可以滿足地啖啖肉地吃。

葡式西洋腸炒雜菜,用上不同款式的蔬菜同炒,有芥蘭,椰菜,玉米筍,小蕃茄,椰菜花等,份量不少。蔬菜都新鮮爽口。吃到鮮甜的味道,感覺是加了魚露去調味。

這餐廳環境舒服,菜式特别,令人滿意。
葡式檸檬白酒海蜆意大利麵

椰香葡國雞配白飯

葡式檸檬白酒海蜆意大利麵
椰香葡國雞配白飯
2019-05-03 154 瀏覽
五一勞動節假期,最好緊係去睇返場好戲,睇完戲肚仔餓到行多步都懶,一於去側邊呢間餐廳試試。等待時間為夜晚大約6點左右,唔算多人,但因為一行5人,都等左一陣間先有位。帶位個姐姐都幾好態度,最可惜係冇。B。B。椅!呢個商場都算叫多大家大細黎丫,實在唔明點解會成間餐廳一張BB椅都冇,不過算啦,醫肚緊要!好快咁叫左幾樣食物同飲品,又好快咁就上哂菜。忌廉馬芥休球好正,香脆而不漏,一紅醬一白醬,同個馬芥休球好夾!另外叫左兩個飯同意粉,普普通通,唔算好特出所以唔多講。至於幾杯冰沙.......我地食左大半餐,催左幾次,都差不多食完先飲到,連相都影唔切,淨係記得好凍,飲完即刻好頭痛 總括來說,呢餐飯連加一要$800,但幾個人都係食唔飽既,所以都應該冇下次了!

另外叫左兩個飯同意粉,普普通通,唔算好特出所以唔多講。

2019-05-01
15 分鐘 (堂食)