2019-02-11 110 瀏覽
今日同男朋友食飯,佢一早book定餐廳同我食lunch,好抵錫。餐廳位於時代廣場的小島·澳葡菜,主打葡菜料理,環境簡約舒服。假日中午人客唔多,剛好可以安靜的同男朋友食個lunch。一人先來一個焦糖葡撻,葡撻口味好多,咖啡、香橙、流心奶黃,我叫左最原始的焦糖口味,葡撻香脆微甜,中間雞蛋好滑溜,撻皮鬆化。小島香脆豬排包,配田園沙律和薯角,豬排厚切大塊,肉質鬆香,最愛脆卜卜的麵包,中間夾上沙律醬,夠哂滋味。香脆乳豬牛油野菌焗飯,乳豬非常抵讚!乳豬鬆化香口,肉嫩多汁,炒飯非常出色。
2019-02-10 101 瀏覽
今日約左女朋友食lunch,地點去左時代廣場既小島澳門菜,主打葡式料理。我負責叫定食物,女朋友黎到就可以食啦!焦糖葡撻,酥皮撻皮夠哂香脆,牛油味輕輕唔會好膩,中間雞蛋滑溜,焦糖味甜度唔高,夠哂惹味!小島香脆豬排包,配上田園沙律和薯條,豬排好鬆化,加上沙律醬,配上生菜和蕃茄。好鐘意脆包,焗到脆卜卜,好滿足!薯角好香口,熱辣辣即叫即炸!葡國雞,好鐘意醬汁香濃,椰香味十足,雞肉大大件,好香嫩好香滑,夠哂驚喜!入面有洋蔥和薯仔,醬汁配白飯岩岩好!
2019-02-02 111 瀏覽
除左信德中心既澳門茶餐廳之外我真係唔識得香港有邊間出名既澳門菜😂不過今次朋友推薦 “小島·澳門菜” 咁就姑且試一試佢Book左7位既我地坐係中間一張長枱裝修佈置以藍色為主調 環境唔錯都幾闊落 首先叫左呢款小島椰香葡國雞配飯 @$138葡國雞都幾嫩滑 但係份量真係好少 葡汁就勁多 可惜椰香味不足 同普通茶餐廳 KFC既葡汁冇咩太大分別入面仲加左隻蛋 但係佢冇令到個飯好食左😂飯係真係另上既一兜白飯😂😂小島拼盤 @$172 有六款唔同既小食 其中芝士馬介休球同個toast都幾好食既其他就麻麻地 尤其係豬手 直頭係冇味道個人認為呢盤小食唔值呢個價囉😧十月初五蝦籽松露意大利粉 @$148個意粉正正常常 同出面食既黑松露意粉差唔多不過蝦籽味我真係完全食唔出 所以我唔知道佢邊度有澳門風味😑香脆乳豬野菌牛油焗飯 @$188openrice評價好似唔錯咁 但係食完好失望😱個飯太過濃味啦 野菌味都俾佢遮蓋曬😵乳豬唔脆身 焗到稔曬 又唔夠香 可能就咁烤乳豬會好d?!總而言之我就唔recommend大家叫呢個焗飯葡國腸菠蘿大蝦咖哩炒飯 @$138葡國腸切到碎濕濕咁 都唔知自己食緊咩 唔講都食唔出有腸係入面😂😂
除左信德中心既澳門茶餐廳之外
我真係唔識得香港有邊間出名既澳門菜😂
不過今次朋友推薦 “小島·澳門菜”
咁就姑且試一試佢

香脆乳豬野菌牛油焗飯 @$188
openrice評價好似唔錯咁 但係食完好失望😱
個飯太過濃味啦 野菌味都俾佢遮蓋曬😵
乳豬唔脆身 焗到稔曬 又唔夠香
可能就咁烤乳豬會好d?!
總而言之我就唔recommend大家叫呢個焗飯

但咁既質素就唔係好對得住呢個價錢
茶餐廳既性價比都高過佢😂😂😂
2019-01-30
2019-02-02 108 瀏覽
香港唔係太多澳門葡國菜所以見城中開了一間都即刻要試一下好鐘意佢店内設計好光潔亮麗用左淺藍色既主色好年輕好有品味既感覺不過唔好彩最近病左唔可以食太濃味同煎炸食物佢原來有個極品海鮮蟹皇粥岩哂我食佢用砂窩熱辣辣咁上有原隻蟹在内份量都夠5-6 碗好足料味道超鮮甜!用蟹煲既粥一向好味佢有落薑絲 味覺層次更正而且米粒煮得好綿密每一啖都係享受再有叫左另一個皇牌烤焗盲鰽魚伴檸檬牛油汁煮海蜆魚肉好鮮嫩檸檬牛油汁原來同魚料理好夾開胃得黎唔會搶左魚既鮮甜最鐘意係佢洋蔥都索哂d汁好惹味整體黎講間餐廳質素好好性價比高唔想過澳門都食到澳門菜依到係第一選擇
香港唔係太多澳門葡國菜

性價比高
唔想過澳門都食到澳門菜
依到係第一選擇
2019-01-31 259 瀏覽
買咗飛響時代睇戲, 近近哋就響時代上面食埋先. 響網上見大家評分幾好, 又可以試下比較少食嘅葡國菜. 餐廳門口係正戲院旁邊. 裝潢好有澳門特色, 有好多葡式藍色磁磚.吃澳葡菜當然要叫乳豬, 另外叫埋個MENU入面嘅另一個廚師推介. <<小島乳豬脆包配葡式甜辣醬>>乳豬烤得好香,脆卜卜咁!! 一共有五件, 皮脆肉嫩, 點埋有少少辣芥末醬仲正! 隨碟仲有沙津,薯角同豬仔包. 豬仔包仲有D豬油香, 好食!! 薯角大大件, 點埋茄汁剛剛好!<<小島椰香葡國雞>>葡汁香濃, 仲有椰絲, 椰香味十足, 仲有埋葡式腸仔同黑欖角. 雞肉無骨大大件, 嫩滑入味!! 當然要來返個飯後甜品,葡撻!!<<小島奶黃流心葡撻>>酥皮脆口, 焦香好味!! 好滿足!!
買咗飛響時代睇戲, 近近哋就響時代上面食埋先.
響網上見大家評分幾好, 又可以試下比較少食嘅葡國菜.
餐廳門口係正戲院旁邊.

裝潢好有澳門特色, 有好多葡式藍色磁磚.

小島乳豬脆包配葡式甜辣醬
<<小島乳豬脆包配葡式甜辣醬>>

隨碟仲有沙津,薯角同豬仔包.
豬仔包仲有D豬油香, 好食!!
薯角大大件, 點埋茄汁剛剛好!

小島椰香葡國雞
<<小島椰香葡國雞>>
雞肉無骨大大件, 嫩滑入味!!

當然要來返個飯後甜品,葡撻!!
小島奶黃流心葡撻
<<小島奶黃流心葡撻>>
酥皮脆口, 焦香好味!! 好滿足!!

2019-01-30
小島乳豬脆包配葡式甜辣醬
小島椰香葡國雞
2019-01-31 69 瀏覽
約了朋友到時代廣場看電影,並打算在看電影前先吃晚飯。就在戲院前看到小島。澳門菜的餐廳,裝修不俗,於是決定在這裡晚餐。辣肉腸松露芝士豬扒包:每次到澳門都喜歡吃豬扒包,既然這間餐廳是澳門菜,當然要試試。首先個包真的外脆內軟,咬落鬆化,其次豬扒大大件軟淋入味,松露清香氣味,配上辣肉腸、蕃茄、蔬菜,份量非常大,再加上伴碟的薯角、沙律配甜醬和酸辣醬,幸好是開心share,否則對我來說太多了,真是美味又滿足。小島鵝肝焗鴨飯:鵝肝相對大塊,油脂四溢,鴨肉切粒炒香,飯粒軟熟,加上橄欖,香噴噴又美味。甜點要了一份宇治抹茶黑木糠布甸,單看外表已喜歡,一層層雙間的布甸,令吃時帶出層次感,甜度適中。位置便利,服務態度良好,食物質素不錯,銅鑼灣搵食又多一個好去處。
2019-01-17
2019-01-30 111 瀏覽
It was an accidental encounter without plan. Rather than having lunch at the “big” restaurants at Time Square, we saw its poster at the lift lobby. We went to this restaurant as we haven’t taken Macao food for quite some time. The roast suckling pig, though a bit pricey but worth the money with lunch set at about $160 but really tasty. The pork chop bun lunch set at $80 provides tasty and juicy pork chop. The portions of the ordered set lunches are all good and fulfilling, allowing no more room for extra dessert.
2019-01-28
  • 香脆乳豬野菌牛油焗飯
  • 小島乳豬脆包配葡式甜辣醬
  • 㗎喱雞飯
2019-01-29 1499 瀏覽
今日和女友去銅鑼灣買新衫過新年, 首選去時代廣場 , 因為店舖多, 容易選擇服飾, 而食通天又有餐廳,  女友話想去 小島. 澳門葡式餐廳, 吃澳門菜,   餐廳門面闊,  裝潢以淺藍迷人顏色為主, 再配合葡萄牙藍色藝術磁磚, Nice !!座位多,  分設左右用餐區, 我們最愛梳化卡座,   舒適闊落, 可以放一袋一 袋的戰利品.    侍應送來開水及餐牌.  招呼好好.我們點了 橙薑綠茶,   一壺共飲.   透明玻璃壺, 壺咀有隔茶葉器, 好細心橙薑綠茶是健康茶,  味清香又益氣舒心,  泡茶時間不可太久,  待飲完一壺後, 侍應會替我們加熱水 . 看餐牌,  女友喜歡:  小島拼盤 食物好豐富, 共五款.    以大型木板盛載,  熱熱的食物,  帶來香氣, 色彩繽紛好吸引 !忍不住, 前後也拍張照片.脆多士配黑毛豬火腿, 多士烘脆, 大大塊.   芝士滿滿的蓋上, 黑松露放在面, 芝士黑松露混合加上鬆香多士, 好好食, 墊底是香草烤意瓜, 芝士馬介休球有六個, 每人三分個.  炸得外皮香脆,  主料是滑滑薯蓉,  我沾些醬汁, 頂好味.其實芝士馬介休球中心是爆芝流心芝士, 平
座位多,  分設左右用餐區,
看餐牌,  女友喜歡:  小島拼盤
忍不住, 前後也拍張照片.
脆多士配黑毛豬火腿,
芝士馬介休球
其實芝士馬介休球中心是爆芝流心芝士, 平衡了馬介休的鹹味, 脆口帶鹹香,  不用沾 醬汁已比好滋味了.
黑醋乳豬手
豬手肉多好稔滑, 浸了黑醋, 夠醒胃.
霹靂醃魷魚 :  魷魚肉質彈牙 , 配上辣椒, 好刺激.
越式的米紙卷, 用米紙包著爽口沙律菜, 可以沾些辣椒醬或沙律醬, 同樣好食.
鮮茄焗豬扒飯,
上檯熱辣辣,  焗得金黃的芝士, 橙紅色的蕃茄膏, 真是色香味俱全.

份量足, 豬扒有三塊, 質感酥軟, 配合濃郁的蕃茄醬汁, 美味.
配上洋蔥,  加金黃的蛋炒飯, 味道極豐富.
餐廳環境優雅, 交通方便, 澳門名菜也不少, 食物價錢合理.  會再來.
  • 小島拼盤
  • 鮮茄焗豬扒飯
2019-01-28 114 瀏覽
去澳門餐廳最緊要梗係食馬介休球啦! 呢個芝士馬介休球伴香草沙律汁 $82 同其他地方食到嘅好唔同, 佢裏面有芝士,仲可以拉絲,有一啲好似沙律醬又似千島醬俾你點,馬介休炸到外面香香脆脆,裏面有少少鹹鹹地,配合軟心芝士,感覺非常特別。 小島鵝肝焗鴨飯$168鵝肝外脆內軟,飯裏面有一絲絲嘅鴨肉,配埋葡式火腿又係鹹鹹香香。 飯唔會係軟淋淋,質感幾好。烤焗盲鰽魚伴檸檬牛油汁煮海蜆$178 盲鰽特別嘅地方係同蜆一齊蒸,有少少鹹檸檬,啲魚更加鮮味,仲有啲蒜香嘅味道。焦糖葡撻 $14/個甜品係我最鍾意食嘅葡撻,個皮脆,蛋亦都好香,做得好好,表面嘅焦糖都做得好,不過多少少焦糖會更好。

去澳門餐廳最緊要梗係食馬介休球啦!

小島鵝肝焗鴨飯$168

烤焗盲鰽魚伴檸檬牛油汁煮海蜆$178
焦糖葡撻 $14/個
2019-01-28 81 瀏覽
<澳門菜 唔洗一定去澳門>👍🏻Timesquare成棟大廈甘多野食 有時真係好難揀 但俾我見到呢間小島澳門菜。 香港比較少澳門菜 其實同葡國菜好似 會有燒豬 葡撻 煮蜆 burger等 😋 而呢間小島以藍白啡色做裝修 感覺幾葡式 坐位都尚算舒服👍🏻🍴葡式香辣煙肉煮海蜆 128 蚊 🌶用左好香濃既蕃茄辣湯 整成既湯底 入面有好至檻㰖 爽口磨菇🍄葱花 青黃椒碎 煙肉絲等等🐷 味道香濃 主角既海蜆大大隻 好新鮮彈牙 同湯底好夾🙃🍴辣肉腸松露芝士豬扒包 92 蚊🍞🐷92 蚊勁抵食 豬扒包勁大個 個包皮係焊過 有 d香脆 類似發包嗰款 入面有層半溶既芝士 同黑松露醬 口感豐富 🧀仲要連住 好多香濃既辣肉腸碎🌶🐖 正 而豬扒都有驚喜 口感好彈牙豬肉味香濃 而且厚度適中 😆 個口好大先可一次過咬成個 burger , 而側邊既薯角亦都十分香脆可口🥔可以點茄汁同香濃辣醬 🌶 都好襯🍴香濃咖啡葡撻14蚊😃咖啡味勁濃既葡萄 個皮都幾香脆 鍾意咖啡既人要點 🍴焦糖葡撻蚊🍯焦糖味香 幾甜加上脆口感 都幾好食🍴果香軟心多士伴 movenpick雲喱拿雪糕 68 蚊🍦多士比較厚身 外表香脆 偏

<澳門菜 唔洗一定去澳門>👍🏻

🍴葡式香辣煙肉煮海蜆 128 蚊 🌶

🍴辣肉腸松露芝士豬扒包 92 蚊🍞🐷

🍴香濃咖啡葡撻14蚊😃
咖啡味勁濃既葡萄 個皮都幾香脆 鍾意咖啡既人要點
🍴焦糖葡撻蚊🍯
焦糖味香 幾甜加上脆口感 都幾好食

🍴果香軟心多士伴 movenpick雲喱拿雪糕 68 蚊🍦
多士比較厚身 外表香脆 偏甜 入面好軟熟 帶 d蛋香🥚 上要有朱古力醬 cream同 movenpick雪糕 雲尼拿味新鮮 🍦個人覺得唔洗喺雪糕上面放朱古力粉都好夠味 加少少側邊另上既拖肥甜醬都好味 但好甜😈

#豬扒包 #芝士 #黑松露 #海蜆 #辣肉腸 #澳門菜 #多士 #雪糕 #甜品 #葡撻
Score 平均分 <7.2/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#小島澳門菜
銅鑼灣勿地臣街1 號時代廣場13 樓 1302 號鋪
~~~~~~~~~~~~
2019-01-28
2019-01-27 70 瀏覽
晚飯時間,來到銅鑼灣,人來人往,很想避開那擁擠的人潮,沒有多想,直接鎖定目標,飛快的搭上升降機,來到這間供應特式澳門菜的餐廳…不消一會,便順利入座,餐廳採用黃白色的燈光,配以淺藍色的牆身,感覺簡潔舒服,於是便隨意點選了一些菜式。沙梨頭手打墨魚餅伴葡式甜辣醬$78,先來吃一口墨魚餅,那人手製作的彈滑質感,騙不了味蕾,加了一點餐廳的葡式甜辣醬,辣味更是突出了墨魚的鮮味,鹹香味美。芒果柚子沙冰$53,飲料也很快送上,喝一口,這杯沙冰味道很濃郁,大概是用料足夠,對得起這個價錢了,芒果味比較出眾,質感順滑,喝罷感覺清爽又解渴。小島乳豬脆包配葡式甜辣醬$138,滿滿一盤的送上桌上,餐廳真的毫不吝嗇,麵包下原來覆蓋著六件切件大乳豬,我便急不及待,吃一口,麵包外層是脆脆的質感,內層既香軟且容易咬開,加上乳豬件的肉味相當突出,是討人喜愛的味道,沒有半點肥膩感;炸得剛剛好的薯角,外脆內軟,喜歡她恰到好處的鹽量。宇治抹茶黑木糠布甸$46,最後當然來一客甜品,她外觀非常精緻,綠色和黑色一層一層的相隔著,入口散發出濃烈的抹茶香味,軟滑的忌廉配上黑木糠一起來吃,配搭得宜,很有層次感,感覺滿足。不用舟車勞頓,能夠吃

不消一會,便順利入座,

餐廳採用黃白色的燈光,配以淺藍色的牆身,感覺簡潔舒服,

於是便隨意點選了一些菜式。

沙梨頭手打墨魚餅伴葡式甜辣醬$78,
先來吃一口墨魚餅,那人手製作的彈滑質感,騙不了味蕾,

芒果柚子沙冰$53,

小島乳豬脆包配葡式甜辣醬$138,

宇治抹茶黑木糠布甸$46,

不用舟車勞頓,能夠吃到一頓有水準的特式澳門菜,確實滋味十足。
2019-01-14
$346.5 (晚餐)
  • 小島乳豬脆包配葡式甜辣醬
2019-01-24 65 瀏覽
南京朋友遠道而來,表明想食澳門菜,但因為時間同簽証問題,唔可以帶佢去澳門,只可以係香港食澳門菜,於是乎訂枱去小島.澳門菜食飯.係香港尋找好味嘅澳門菜,選擇唔係好多,小島係其中一間.囉住精美餐牌,好多菜色都囉澳門地方名街名黎命名,未去過澳門嘅朋友睇到一頭霧水,於是乎一邊解釋澳門地方,一邊介紹菜色,好似做導遊.點咗個 set,鮮蝦蟹肉南瓜湯,芝士蒜茸包,香草黑醋乳豬手,葡式香烤乳豬件配菘露意大利麵,鵝肝牛肝菌焗鴨飯,甜品係木康布甸.鮮蝦蟹肉南瓜湯:蝦肉新鮮,南瓜湯超濃郁,與其話南瓜湯,不如話南瓜蓉更貼切,濃郁情程係我超中意嘅.芝士蒜茸包:飲西湯如果無咗個包,總感覺有所欠缺,配蒜茸包更加係絕配,哩個純粹個人喜好,見到小島有哩喜好安排,大喜!香草黑醋乳豬手:黑醋味濃,甜中帶少少酸,豬皮爽口,做前菜絕對出色.葡式香烤乳豬件配菘露意大利粉:乳豬皮脆肉滑,意大利粉配上忌廉汁已經極惹味,再加上散發出特別嘅菘露香味,滿分!另外,菘露份量不少,唔似其他餐廳孤孤寒寒得幾滴仔份量.鵝肝牛肝菌焗鴨飯:焗飯濃郁,鵝肝煎至外脆,內裡軟綿綿,而且鵝肝份量不少,係另一個俾滿分嘅選擇.木糠布甸:賣相一層層好靓,味道唔太甜
係香港尋找好味嘅澳門菜,選擇唔係好多,小島係其中一間.
木糠布甸:賣相一層層好靓,味道唔太甜啱啱好.
葡撻:最期待嘅主角出場啦!今次隨咗點咖啡味同蕉糖原味之外,重點咗個奶黃流心,由於奶味較重,我又唔受得奶,所以咖啡味啱我多D.
我覺得好唔好味唔重要,最重要南京朋友食得滿意!慶幸朋友都食話唔錯,感恩.

2019-01-22 72 瀏覽
想食地道澳門葡國菜,唔洗特登搭船/坐車去到澳門咁遠,黎銅鑼灣時代廣場就食到!餐廳用粉藍色做主題,環境舒適,餐廳雅緻。門口櫥窗擺放左好多唔同口味嘅葡撻,好吸引,一入到餐廳坐低就即刻叫左兩件,咖啡味好香濃,橙味香甜,加上蛋香同酥皮鬆化,好想再食多件。黑醋豬手十分開胃,好特別的菜式!墨魚餅香脆彈牙,秘製醬汁酸酸甜甜帶微辣,味道不錯!葡汁香濃,雞肉嫩滑!埋單仲送50蚊coupon,下次再黎食嘅時候可以用!

黑醋豬手十分開胃,好特別的菜式!

墨魚餅香脆彈牙,秘製醬汁酸酸甜甜帶微辣,味道不錯!

葡汁香濃,雞肉嫩滑!

埋單仲送50蚊coupon,下次再黎食嘅時候可以用!
2018-11-20
當你買左飛睇戲但又唔想食到趕頭趕命~ 最好既辦法就係係戲院隔離食~ 一食完行過隔離非常方便~ 呢個就係我選擇係呢到食既原因喇~ 星期五晚黎食~ 會建議你訂位~ 唔係就要等喇~ 澳門豬扒包出名就係人都知~ 但一睇餐牌最吸晴的係呢個小島乳豬脆包~ 見到太高興~ 完全唔記得要揭開個包影張相 乳豬既肉好嫩,有淡淡的豬味~ 個包有牛油香~ 唔止個包脆,連脆豬都係脆脆的~ 呢個包必試~ 薯角就無咩特別喇~溫泉蛋魷魚帶子墨汁意大利麵~蛋汁拎到成個意粉的質地都滑左唔少~ 爽爽的魷魚切到一條條染左黑色同意粉完美融入~ 但一定會食到個嘴黑哂~ 女仕們小心喇~葡汁芝士焗時蔬~呢個芝士味唔算好出~ 連我呢個唔好芝士既都食到~ 好彩葡汁味搭夠~ 焗到微焦都幾香架~ 用葡撻做一個結尾~ 叫左奶黃流心~ 鮮橙檸檬同咖啡~ 我試左咖啡~ 咖啡味好香帶有少少苦味~ 就係少左燒焦糖既皮~ 重口味的可以一試~ 其餘果兩款友人表示就一般~ 可能食返原味既會好d😂
當你買左飛睇戲但又唔想食到趕頭趕命~
星期五晚黎食~ 會建議你訂位~ 唔係就要等喇~

溫泉蛋魷魚帶子墨汁意大利麵~
蛋汁拎到成個意粉的質地都滑左唔少~

葡汁芝士焗時蔬~

2019-01-03 146 瀏覽
同朋友仔飯聚見餐廳門面好光鮮就入左去食晚餐啦環境乾淨 座位都幾多 乳豬脆包$138麵包好脆身有揸牛油,啲乳豬皮好香脆肉質嫩滑同肉汁多同朋友都食得好滋味薯角唔會太油膩 仲有沙律菜夠曬開胃白酒煮海蜆$118蜆肉帶有鮮味而份量唔會太少但上湯同白酒味偏淡鵝肝焗鴨飯$168雖然賣相不算好但一食落口就有驚喜啲飯味道濃郁非常入味同埋軟硬度適中 鵝肝外脆內嫩滑 仲有臘腸好香馬介休炒椰菜$72馬介休既鹹味好適合炒椰菜食落好清爽非常惹味
同朋友仔飯聚見餐廳門面好光鮮
就入左去食晚餐啦