2018-06-01 80 瀏覽
火鍋已經是香港人必吃的其中一種方式,無論夏天、冬天都有人吃。我太太就是其中一員,她想不到吃甚麼,就會吃火鍋,因為她喜歡熱騰騰地,將食物放進口中。今晚來到佐敦長樂街的寶哥火鍋,它有三層,地下是酒莊,一、二樓是火鍋専區。我們被安排坐在一樓雅座,這裡的地方稍為寬闊,有陸人卡位及大圓枱。還有個大型魚缸,証明海鮮新鮮。我們要了半任食火鍋放題$238,另外加一,2個半鐘,限量有刺身、豬翅根、海鮮拼盤、封門柳、及自家製三寶丸。任食有七十多種,如牛肉、魚、丸類、豬肉、餃類、鮮雜、內臟、河鮮、蔬菜等。任飲飲品:包括汽水、啤酒、酸梅湯,我們要了青島啤酒及酸梅湯,我覺得酸梅湯好好味,因為酸酸甜甜,和火鍋非常配合。湯㡳有十四款,有些比較少見,如潮州豬什湯、人參醉雞湯、猴頭菇鯊魚骨湯,我們要了傳統的芫茜皮蛋魚片湯,因為芫茜皮蛋魚片湯有下火作用,夏天火鍋必然之選。想不到魚片是脆肉鯇魚片,這個真是有些驚喜。刺身有吞拿魚、翡翠螺、八爪魚、北寄貝、牛肉、甜蝦。款式雖然不多,不過味道鮮甜,反正不是重點,等上火鍋時,作為頭盤也不錯。封門柳為牛橫隔膜肌肉,每隻牛只有一條,較為罕有。肉味較重,油花較少,適合喜歡肉味濃者。豬翅根

想不到魚片是脆肉鯇魚片,這個真是有些驚喜。

豬翅根亦即豬後蹄的腳筋,由於每隻豬只得兩片,甚為矜貴。
要烹煮45分鐘先可以食用。豬翅根的口感獨特,外層是口感煙韌的根,內裏則是肉質嫩滑的肌肉,其味道較平淡。

海鮮拼盤,有蠔、鮮北寄貝、蝦、蟶子、鮑魚,其中以蝦、鮑魚最鮮甜美。
自家製三寶丸,有蝦丸、墨魚丸、鯪魚球,我覺得蝦丸最鮮甜。
最後點了油墨菜、蘿蔔、竹笙、響玲、魚卜、脆肉鯇魚腩、美國肥牛、鱔片、雲吞、水餃、魚旦、魚皮餃、貢丸,當中以鱔片、脆肉鯇魚腩、魚旦、雲吞、水餃,我最為推薦。
2018-05-31 36 瀏覽
我啲同事真係好為食,每次去完食好嘢都會返嚟開心分享下!前日佢話去過佐敦寶哥火鍋打邊爐,又話好抵食,啲嘢食好新鮮呀等等!雖然天氣咁熱,但講到咁好味,我就同男朋友提意下去試啦!我哋大約七點到,環境都大,座位與座位之間都算寬敞!價錢有分兩種,我哋揀左$188嗰個,因為覺得已經好夠食!火鍋配料種類都幾多,基本想食嘅都會有提供,我哋比較鍾意食鱔,見到張紙有二話不說柯打咗!哈哈!仲有唔係好多地方有皇帝菜食,咁都有就當然要柯打埋啦!呢度嘅汽水用支裝真係有懷舊風味,而且又真係好飲啲!另外叫左支竹庶茅根水清吓熱氣,佢味道唔太甜,感覺好fresh!當然少不了混吓醬啦!呢個餐包咗一個刺身拼盆,有北奇貝、翡翠螺、甜蝦、章紅魚、和牛刺身!全部都好新鮮呀!其中和牛刺身真係不得了!入口即溶化同好有牛肉香味!食完真係好想再柯打~湯底揀左蕃茄牛坑腩湯,先試佢啖湯,好夠酸嘅蕃茄味道!再試埋個坑腩,油脂分泌都幾平均,所以食落質感好淋身同香濃嘅牛肉味!除左鱔同皇帝菜,特別推介鮮牛肉同韮菜餃!牛肉肉質嫩加上食到用咗酒去餣製,所以特別提升咗個牛肉鮮味!韮菜餃皮薄餡多,咬落啖啖都有韮菜,真係值得一試!

我哋大約七點到,環境都大,座位與座位之間都算寬敞!

價錢有分兩種,我哋揀左$188嗰個,因為覺得已經好夠食!

當然少不了混吓醬啦!

2018-05-30 85 瀏覽
今日約左呢間打邊爐, 其實係IG見到啲BLOGGER介紹!!覺得個價錢幾抵, 啲相仲好靚, 所以BOOK左黎試下!!!果然冇令我地失望!!$238 包刺身, 海鮮, 靚牛, 仲有超過70款食火鍋食物任叫任食, 真係好抵食!!仲要食物勁新鮮, 真材實料!!物超所值。刺身有6款, 和牛, 八瓜魚, 赤身, 響縲, 北寄貝, 甜蝦超新鮮, 鮮甜, 和牛仲入口即溶!!!因為今日主打係海鮮, 所以揀左個清清既湯底:椰子湯底, 未放野食落去既時候飲左幾啖!!好清甜!!同海鮮一定係絕配!!!海鮮又有5款, 扇貝, 龍躉腩, 聖子, 海蝦, 蠔又係超海鮮!!!隻蠔大到手掌咁大, 聖子同扇貝又冇沙!!平時打邊爐唔會叫魚都覺得呢個龍躉腩好滑!!!正呀!!!跟餐個牛肉超正!!!肉質硬硬地(本人中意呢個口感), 肥瘦適中(平時唔係咁中意食肥牛)!!跟餐仲有招牌三寶丸, 蝦丸, 墨魚丸, 綾魚球, 每人每樣一粒!!真係物以罕為貴!!3粒丸都好正!! 墨魚丸超彈牙!!!好有特色!!右邊既係豬肉眼根,其實唔知咩部位, 反正就係滑嫩正!!!食完啲指定食物之後都有小小飽, 再點左小小火鍋配料!!都好正呀!!呢間邊爐服務

超新鮮, 鮮甜, 和牛仲入口即溶!!!

海鮮又有5款, 扇貝, 龍躉腩, 聖子, 海蝦, 蠔
好滑!!!正呀!!!

食完啲指定食物之後都有小小飽, 再點左小小火鍋配料!!都好正呀!!呢間邊爐服務幾好,不停幫你換碟,又會自動加番湯,食到勁飽都係呢個價錢!!無敵!!大愛打邊爐!!打邊絕對唔係麻甩佬既專利!!!小女子都好愛打邊爐!!YEAH!!!
2018-05-28 62 瀏覽
佐敦長樂街8號地下的二层是間火鍋🍲味館,叫作"寶哥火鍋味館"的火鍋🍲餐館,這 ?^_^回,我們揀此館打個開心😃一聚鍋!😻原來2樓才是火鍋🍲館子呀!🔥🔥🔥🔥地面此层是賣酒荘的呀!😻可供上樓打火鍋🍲添樂享的啊!👍😀😻🔥2樓打火鍋🍲的環境為挻大兼舒適的!👋猴頭菇鯊魚骨湯食材豐盛足料的,有紅棗,玉竹,雪耳等清潤又免上火的食料我的,鯊魚骨鮮甜的,配上那甘味的猴頭菇菌,真是好搭配的呀!有益身心!👍😻😻凤城水餃,鮮虾云吞等⋯⋯大大隻水餃及云吞,料足份量夠也鮮味的👍丸類必食魚蛋👋魚蛋類也挻多的,爽滑兼彈牙兼烟銀,都是大大粒的呀!👍健康蔬菜類各種各類的,有皇帝菜,津白,樣樣尽齐的!😀👍😀😀瓜類,淮山,豆腐等肉類都應有盡有的!西藏高原云耳,金菇,粟米等等⋯⋯全都是我們的最愛呀!棒棒棒!😻👍👍😻生鮮肉類,極品牛肉,河海鮮類,精緻鮮雜,健康蔬菜類,主食類⋯⋯東山羊肉片,極有那羊肉的美騷味😜👋👋招牌白鱔片,脆肉脘魚腩,如此新鮮,甜美味,肉極嫩嫩滑滑的!👍👍脆肉脘魚腩,肉爽爽夠脆脆,鮮美無比的!👍😻😻😻鮮腐竹, Q版生根,夠滑嫩同有豆香的味道 😻👍😻生根,大大块的,夠烟銀兼香香的呀!😻👍新鮮蓮藕片,鮮,甜味特是濃

原來2樓才是火鍋🍲館子呀!🔥🔥🔥🔥

2樓打火鍋🍲的環境為挻大兼舒適的!👋

猴頭菇鯊魚骨湯

凤城水餃,鮮虾云吞等⋯⋯
大大隻水餃及云吞,料足份量夠也鮮味的👍

丸類
必食魚蛋👋
魚蛋類也挻多的,爽滑兼彈牙兼烟銀,都是大大粒的呀!👍

健康蔬菜類
各種各類的,有皇帝菜,津白,樣樣尽齐的!😀👍😀😀

瓜類,淮山,豆腐等肉類都應有盡有的!
西藏高原云耳,金菇,粟米等等⋯⋯
全都是我們的最愛呀!棒棒棒!😻👍👍😻

東山羊肉片,極有那羊肉的美騷味😜👋👋

鮮腐竹, Q版生根,夠滑嫩同有豆香的味道 😻👍😻
生根,大大块的,夠烟銀兼香香的呀!😻👍

新鮮蓮藕片,鮮,甜味特是濃郁的,爽脆可口!👍

新鮮猪紅,紐西蘭鴨血,听說,猪紅,鴨血都可以清除身體內的雜貭的啊!👍👍👍👍

招牌炸響鈴,玻璃豬皮,炸響鈴,大大条的,炸得火候恰當的!👍👍👍😻

玻璃猪皮,極之也為讚賞的👍😻😻😻一點兒也無油漬的味!👍😻😻😻

韓國薯仔麵,日本到庭烏冬,同都極之烟烟銀銀的!好!👍😻👍😻

岀品不錯的火鍋🍲👍👍👍

2018-05-27 77 瀏覽
放工約埋3個大學同學去寶哥打邊爐,因為貪佢環境夠大,坐得舒服。成間餐廳有3層,最下層係賣酒,一樓及二樓就係餐廳。卡位好闊落,坐4個人都好鬆動。食$238個和牛邊爐任食套餐。上菜速度好快,刺身先上枱,有安格斯牛柳、鮑片、甜蝦、赤身吞拿魚等。仲有一大盤海鮮拼盤,份量好足。餐紙上的任點食物,有成幾十種,我哋當然點左啲我哋最鍾意嘅嘢食,例如脆鯇片、白汁杏肺片、白鱔。仲有啲特色食物,如豬仔蝴蝶腩及甘香本地牛峰。本地牛峰第一次食,入口有啲韌但牛味好濃。蝴蝶腩其實係牛腩部份,但就黐住啲筋位,所以食落口更有咬口。都估唔到嘅係杏汁肺片咁大塊,彈牙又好食。仲有羊肉片牛肉片,金菇鮑魚菇秀珍菇冬菇皇帝菜生菜,每樣份量都好足,我地一邊食一邊吹水,幾個女人無停過。呢度服務好好,侍應不時主動幫手添飲品及換碟。好鍾意佢個核桃露同埋䉀水,大大樽解渴而且任飲。我地飲左幾樽。放工不求什麼,只求舒舒服服食餐飯,見下面、串串嘴、吐下苦水!呢度可以舒舒服服打邊爐,著實不錯。
卡位好闊落,坐4個人都好鬆動。
仲有一大盤海鮮拼盤,份量好足。
2018-05-16
2018-05-26 58 瀏覽
今日係假期,同朋友去咗佐敦行吓,晏晝食完澳牛之後,夜晚就黎到呢一間叫寶哥嘅火鍋店。一入到去,員工就俾咗一拜個木假,入邊裝左好多唔同嘅火鍋漲了,有蒜蓉,指天椒,麻雀,芫荽等等。已經俾我哋覺得好資助,又可以選擇自己唔同嘅口味,同埋好方便。之後佢就俾咗一張任叫任食嘅紙俾我店攞order,二獐子上邊有好多唔同類型嘅食物,例如有極品牛肉,魚蛋,煮食類,雜菜,餃子類,海鮮類,健康蔬菜類等。比普通嘅火鍋店,佢哋瞓晒女,令到我哋更加容易選擇。一嚟到,我哋個套餐就即刻送咗一啲刺身俾我哋食,順便有甜蝦,希靈魚,田螺到仲有我最鍾意食嘅陀螺,佢好新鮮,咬落去唔會話好岩,絕都係火鍋之前嘅冷盤,好開胃。之後,佢哋仲送咗一個謝水茶俾我哋飲,務求令到我哋所叫嘅番茄牛坑腩湯底,打完邊爐都唔會咁熱氣啊!我哋叫咗響鈴卷,美國肥牛,韓國薯仔麵,手袋魚蛋,魚皮餃,皇帝菜,唐山菜,仲有我最鍾意食嘅豆腐同埋玉子豆腐添!超厚午餐肉,好厚實,少少肥肉。佢全部嘅食材都好新鮮,係即叫即刻整,有啲睇得出仲係用緊手包嘅,牛肉簡直係入口適用,同埋佢用嘅路係電子路,所以完全唔會好似有啲餐廳咁會好大嚿,所以成件事都係好方便咁食晒,好舒服!由於太好食

超厚午餐肉,好厚實,少少肥肉。

由於太好食幾多題,佢湯底入邊嘅牛坑腩都唔係話嗰啲亂汁牛,係真係新鮮嘅牛坑腩,所以個火鍋湯底越食越出味,正呀!

總括來講,佢同普通嗰啲火鍋店有啲唔同,佢地點方便,同埋員工服務態度好,同埋最重要嘅係佢提供嘅食品比起其他酒樓或者餐廳係好唔同,例如,普通餐廳只會提供公仔麵來,但佢係有韓國薯仔麵等等。所以,我都好推介大家食,到時你哋就可以分享返食咗啲咩類型嘅麵啦!
2018-05-25 47 瀏覽
香港人鍾意打邊爐。三十幾度熱💩辣辣都鍾意烚烚下。今晚我地拜訪「寶哥」餐廳做緊任食任食套餐。相當吸引。連貴價嘅鱔片。脆鯇腩。竹笙都可以任食。刺身拼盤(非任食)刺身新鮮有光澤。貝類鮮甜爽口。相當出色。湯底揀咗雪蓮果印度椰子湯。個湯底清清地。以為無乜味。點知又幾清甜。海鮮拼盤(非任食)蝦爽口彈牙。👧🏻比較欣賞蠔。煮熟咗都無縮水。大大粒夠飽滿。任點任食👇🏻為食妹同閨蜜係魚控。見到白鱔片。脆脘片/ 腩可以任點。當然不停order 喇。靜🐔🐔話你地知。我地order 咗d🐟🐠4round。哈哈。黑洞是這樣煉成的馬尾粉絲平時食開d粉絲滾兩滾就一pat pat 。寶哥用上靚靚粉絲。滾咗好耐依然有口感e個「撈機」絕對係隔油專家。埋單二佰幾一位。貴價食物任你點。真係抵到爛。順帶一提。提供一壺壺荔枝熱茶。好窩心
餐廳做緊任食任食套餐。相當吸引。
連貴價嘅鱔片。脆鯇腩。竹笙都可以任食。
刺身拼盤(非任食)
刺身新鮮有光澤。貝類鮮甜爽口。相當出色。
海鮮拼盤(非任食)
蝦爽口彈牙。👧🏻比較欣賞蠔。煮熟咗都無縮水。大大粒夠飽滿。
任點任食👇🏻
馬尾粉絲
e個「撈機」絕對係隔油專家。

• 白鱔片
  • 脆脘腩
2018-05-25 41 瀏覽
寶哥火鍋味館有個新出嘅 任飲任食套餐($238/位),真心推,因為真係好抵食!!除左有幾十款食物選擇嘅任點餐紙之外,呢個套餐仲有個刺身拼盤:有矜貴嘅和牛刺身、鮮甜嘅日本甜蝦、刺身墨魚、翡翠螺(呢個大推!)同北寄貝等等~ 未打邊爐都可以食住先~呢度湯底都有好多款選擇,好似 香茜皮蛋魚骨腩湯、滋潤雪蓮果椰子湯、特色潮式湯(芹菜粒、芋頭粒、冬菇粒、蝦米) 、日式鰹魚味噌湯、番茄牛坑腩湯、寶寶雞煲等等.....我地揀左個清清地嘅猴頭菇鯊魚骨湯~ 好清甜呢!飲品方面有酸梅湯同竹蔗水等選擇,我地揀左清熱下火嘅竹蔗水~封門牛柳: 好有牛味!海鮮拼盤: 份量大到令人嘩嘩聲! 厚切龍躉片、新鮮海蝦、帶子、魷魚等等,淨係食呢個同牛肉已經值回票價啦~特別嘅豬肉眼根:每人一條,淥大概45分鐘,原來好有口感架!手打丸三款: 蝦丸同墨魚丸最優!去到任食項目已經半飽,但都order左少少,當中一定要食即炸響鈴,新鮮熱辣辣!!!

我地揀左個清清地嘅猴頭菇鯊魚骨湯~ 好清甜呢!

飲品方面有酸梅湯同竹蔗水等選擇,我地揀左清熱下火嘅竹蔗水~

封門牛柳: 好有牛味!

特別嘅豬肉眼根:每人一條,淥大概45分鐘,原來好有口感架!

手打丸三款: 蝦丸同墨魚丸最優!

2018-05-24 83 瀏覽
佐敦食店選擇多,但始終鍾情打邊爐,所以成日會四岀試 d 質素好,環境又舒服的地方來覓食滋補雪蓮果印度椰子湯,貪其清清地又滋潤會先上份刺身拼盤,有和牛刺身、日本甜蝦、赤身、日本刺身墨魚、北寄貝,海鮮拼盤內有五款,海蝦、帶子、聖子、生蠔、鱔片,海鮮很新鮮聖子王爽口生蠔好大隻又肥美第一次食豬肉眼根,每隻豬得好少架咋,姐姐教我地要淥 45分鐘先食,很爽口,很多骨膠原美國特級天然封門牛柳,肉味香濃手打丸拼盤,有墨魚丸、蝦丸、鯪魚肉丸,三款都好彈牙,就其蝦丸,仲好清楚見到有隻蝦包住向𥚃面隨後都點左 d 火鍋料,如百花釀油條、鮮藕片、酥炸魚皮、韓式薯仔麵......試下店員推介我試下合桃汁,口感幾滑任飲!任食質素服務員又細心
佐敦食店選擇多,但始終鍾情打邊爐
,所以成日會四岀試 d 質素好,環境又舒服的地方來覓食

滋補雪蓮果印度椰子湯,貪其清清地又滋潤

滋補雪蓮果印度椰子湯

刺身拼盤

海鮮拼盤內有五款,海蝦、帶子、聖子、生蠔、鱔片,海鮮很新鮮
海鮮拼盤

聖子王爽口

生蠔好大隻又肥美

豬肉眼根

美國特級天然封門牛柳,肉味香濃

美國特級天然封門牛柳

手打丸拼盤

火鍋配合

店員推介我試下合桃汁,口感幾滑

任飲!任食質素

豬肉眼根
美國特級天然封門牛柳
手打丸拼盤
火鍋配合
👫邊個話夏天唔打得邊爐🍲 呢間位於佐敦嘅寶哥火鍋放題,地下係酒窖,2樓先係火鍋店😚 環境舒適寬敞,店員服務都好好☺️一一一一一一一一一一一一一一#任飲任食套餐 <$238>▫️#刺身拼盤拼盤有和牛刺身、日本甜虾、赤身、日本刺身墨鱼、翡翠螺、日本帶子😚刺身每款都夠曬新鮮,而且都幾大件好肥美😳食落好鮮甜,如果有埋三文魚就好啦🤤最特別係和牛刺身,顏色好鮮艷🤓第一次食完全生嘅牛肉,個口感同味道好得意,唔會油膩同韌而且都幾重牛味,值得一試😋▫️#海鮮拼盤拼盤有扇貝、蝦、龍躉魚腩、生蠔同蚌,五款海鮮都好新鮮😎龍躉魚腩無骨,食落好嫩滑,又夠大件厚肉,超級正🖖🏻.🔻湯底▫️#鮮人蔘醉雞湯火鍋特別之處係湯底同醉雞分開上🌝淥雞嘅時候記得連埋啲汁(酒)一齊落,湯底會濃郁香純啲,而且有少少酒味,不過略嫌無咩人蔘味😆火鍋配料選擇豐富🔥極品牛肉方面有特級美國肥牛肉、本地黑柏葉、甘香本地牛峰等等,肥牛唔會好肥,脂肪比例啱啱好😝丸類方面有汕頭牛筋丸、必試魚蛋、手打三寶丸等等👅三寶丸有魚丸、蝦丸同墨魚丸,由於係即打,要等一段時間先上檯👀 食落爽口彈牙,蝦丸仲食到成隻蝦添🦐除咗以上介紹之外,仲有其他海鮮、蔬菜、禽
👫
#任飲任食套餐 <$238>
▫️#刺身拼盤
刺身每款都夠曬新鮮,而且都幾大件好肥美😳
食落好鮮甜,如果有埋三文魚就好啦🤤
最特別係和牛刺身,顏色好鮮艷🤓
▫️#海鮮拼盤
拼盤有扇貝、蝦、龍躉魚腩、生蠔同蚌,五款海鮮都好新鮮😎
龍躉魚腩無骨,食落好嫩滑,又夠大件厚肉,超級正🖖🏻
🔻湯底
▫️#鮮人蔘醉雞湯
火鍋特別之處係湯底同醉雞分開上🌝
火鍋配料選擇豐富🔥
丸類方面有汕頭牛筋丸、必試魚蛋、手打三寶丸等等👅
除咗以上介紹之外,仲有其他海鮮、蔬菜、禽畜雜類等等😝
▫️#竹蔗茅根水
真材實料嘅蔗水,飲落甘甜解油膩,即刻覺得下咗火🤣

👾驚喜指數:❗️❗️❗️
🔙翻撻指數:❗️❗️❗️
(5個❗️最高)
💑提提你:
▪️10% Service Charge
2018-05-23 82 瀏覽
好耐冇見一班大學老死,即興約咗出嚟打邊爐,就大家放工方便,所以就揀咗佐敦!貪佢方便得嚟又無旺角嗰啲咁多人! 呢間鋪頭都幾大,地下放晒啲紅酒櫃都幾靚咁,我哋四個人佢就安排我哋坐喺2樓嘅卡位,都坐得幾舒服!我地叫咗$ 238嘅套餐,有得食刺身,就每樣要左少少嚟試吓,不過呢d 都唔係我地嘅目標!我地嘅目標就係佢地,海鮮!嚟咗湯底之後,我地就係咁叫野食,首先嚟嘅係海鮮拼盤!好驚喜!無諗過有咁多款式,啲蟶子勁大隻!仲有鮑魚、扇貝同埋蜆,全部都好新鮮!所以一熟就勁快清哂!本身都鍾意食魚,所以每樣都叫左d,呢度嘅款式都幾多有鯇魚腩、鱔片、魚卜、魚片咩都有,全部都新鮮鮮甜!友人係食肉獸,所以牛坑腩、肥牛、豚肉、羊肉,咩肉我地都掃左d !其他配料好似丸類、菇類、菜類選擇都多!經過一輪瘋狂式暴食後,真係要食返d 菜類、菇類調劑下!飲品方面,有合桃汁同竹蔗茅根揀,味道都ok!總結,呢度都係一個適合gathering 嘅好地方!

2018-05-18
  • 海鮮拼盤
2018-05-20 52 瀏覽
有時食野都諗唔到食咩好,朋友提議打邊爐,話佐敦有間打邊爐d野食都好新鮮,打邊爐的種類有好多選擇。坐低一陣職員遞上醬汁俾我地自己加。送一個刺身拼盆:八爪魚刺身好有咬口,甜蝦刺身肉質爽,墨魚,北寄貝全部好新鮮。鮮人蔘醉雞湯,有人蔘,醉雞件另上俾我地自己放埋落湯一起煲,湯底清甜又有淡淡人蔘味道。手打三寶丸:蝦丸,墨魚丸和紫菜魚丸全部爽口彈牙,用料十足又好新鮮。脆肉鯇魚片好新鮮,滾一陣已👌又脆又爽豬血,鴨血,黑柏葉都好新鮮。雞件肉質嫩滑。本地牛坑腩,滾一陣已夠淋又入味
坐低一陣職員遞上醬汁俾我地自己加。
鮮人參醉雞湯
手打三寶丸
脆肉鯇魚片
脆肉鯇魚片好新鮮,滾一陣已👌又脆又爽
豬血,鴨血,黑柏葉都好新鮮。
雞件肉質嫩滑。
本地牛坑腩
本地牛坑腩,滾一陣已夠淋又入味
2018-05-17
鮮人參醉雞湯
手打三寶丸
脆肉鯇魚片
本地牛坑腩
<238 蚊。抵食新鮮半火鍋放題>🔥佐敦站附近位置方便既寶哥火鍋味館 晚市食打邊爐放題 238 蚊 包既野有1. 一碟刺身併盤 有翡翠螺 🐚濃味 赤身吞拿魚🐟北寄貝。和牛刺身🐂 八爪魚 十分新鮮 😆2. 五款時令海鮮😆今日有爽滑龍躉片 🐟🐲鮮甜扇貝 彈牙蜆肉 鮮味桶蠔 仲有新鮮海蝦等🦐打邊爐材料 3. 封門柳 即係牛既橫隔膜上面既肉 肉味好香濃 口感煙靭🐂 4. 墨魚丸 🦑蝦丸 🦐鯪魚丸🐟 全部手打彈牙新鮮 5.豬肉眼根 🐷 平時好少機會食到 要者成40 分鐘 好彈牙 豬味濃 充滿骨膠原😆6. 打邊爐可以點唔同既湯底 雞煲 中辣 唔太辣🌶🐤 雞肉好彈牙入味 雞味香濃 推介 佢落既胡椒唔多 主要泡椒辣椒 所以香辣但不太麻 最後落湯打邊爐😆7. 最後仲有任點既食物紙 有成幾十種野食 一般既菜 豬牛羊雞 都好足夠 質素絕對唔hea😂 個人推介既有 水餃 自家包 落足木耳同彈牙蝦肉 🥟 鵝腸好肥美夠肥膏香😈 粟米好香甜🌽 魚肚好爽口肥美 一定要點🐟 仲有豆腐 菜 金菇等都十分新鮮 飲品另計 質素好 價錢合理 值得一試!Score 平均分 <7.8/10>Ta
<238 蚊。抵食新鮮半火鍋放題>🔥

打邊爐材料

4. 墨魚丸 🦑蝦丸 🦐鯪魚丸🐟 全部手打彈牙新鮮

飲品另計
質素好 價錢合理 值得一試!

Score 平均分 <7.8/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#寶哥火鍋味館
佐敦長樂街8 號文興樓地下至2 樓
~~~~~~~~~~~~
2018-05-18
2018-05-17 169 瀏覽
香港人無分季節一年四季都鍾意打邊爐😜這間位於佐敦的"寶哥火鍋味館"以往是散叫現在竟然做放題,而且質量沒有下降保持水準,相當抵食😋吞拿魚甜蝦魷魚等刺身坐低沒多久服務員就送上一盤刺身,刺身新鮮,還有五款的選擇👍🏻雪蓮果椰子湯底朋友說要這個雪蓮果椰子湯底,這湯底看似較清,但食落原來很清甜,真的每口都有椰子清香味!特級美國肥牛,東山羊肉片美國肥牛味濃較薄身,羊肉片嫩滑羊味濃但不太膻薄薄一片滾幾秒就可以放入口中了😊招牌白鱔片,脆肉鯇魚腩,新鮮魚卜,甘香本地牛峰,招牌炸響鈴,炸魚皮白鱔片魚油十足,脆鯇魚腩新鮮爽脆,魚卜膠質重,牛峰甘香煙韌,炸響鈴即叫即炸,鬆化不油膩幾秒已給我們消滅掉了😆竹庶茅根竹庶茅根真材實料,甜味適中,原全下火👏🏻蟹柳,午餐肉,玉子豆腐,黑豚肉,韓國薯仔麵,紐西蘭鴨血,竹笙,新鮮蔬菜自家手打墨魚丸鮮蝦丸自家手打的丸質量高一口咬落看見鮮蝦鮮味又彈牙,放題還可以叫竹笙成本相當高🤩鴨血很多台式火鍋散叫才有想不到這裏也可以任點,鴨血色澤鮮明新鮮筷子一夾也不會鬆散,口感滑溜一點也沒有腥味👏🏻👏🏻
吞拿魚甜蝦魷魚等刺身

蟹柳,午餐肉,玉子豆腐,黑豚肉,韓國薯仔麵
紐西蘭鴨血
竹笙,新鮮蔬菜

竹庶茅根
竹庶茅根真材實料,甜味適中,原全下火👏🏻

招牌白鱔片,脆肉鯇魚腩,新鮮魚卜,甘香本地牛峰
招牌炸響鈴
炸魚皮
蟹柳,午餐肉,玉子豆腐,黑豚肉,韓國薯仔麵
紐西蘭鴨血
竹笙,新鮮蔬菜
2018-05-16 89 瀏覽
寶哥火鍋位置佐敦長樂街,靜中帶旺,近地鐵 🚉。一推門,滿眼都是紅酒🍾,還以為自己去錯酒莊,原來要穿過樓梯上二樓才是火煱店。好奇問過究竟,答案是酒窖也屬火煱店一部份,可隨興之所至,來個品酒大會 🍷😂😂。二樓地方雅致,二人亦被安排四人卡坐,寬敞舒適,滿意。安坐後立即送來香茶一壺,細味似是荔枝茶 😍😍,果然認真。合桃汁淡淡合桃品,滑喉不太甜,不知不覺便喝掉一杯。刺身拼盤拼盤有日本甜虾、赤身、日本刺身墨鱼、翡翠螺、日本醋鲭魚,刺身最緊要新鮮,以冰鎮上枱,保持新鮮 💖三寶丸 小二哥誠意推介的三寶丸,用料認真,多肉少粉,真材實料。蝦丸有蝦肉,吃起來口感有點似蝦蛟又有點似炸蟹鉗…;墨魚丸加入碎馬蹄,大大增加爽口度;鯪魚球一口咬下,散發出濃濃的陳皮味,還有碎蝦米、發菜等……吃起來與別不同,絕對不是凍肉店的貨色。還有必食魚旦,沒介紹錯,真的要試,同樣都是多肉少粉,鬆軟味濃。午餐肉、鱔片午餐肉略散,不適宜煮太久;鱔片新鮮,薄切易熟,貼心安排。韓國薯仔麵,很少地方有提供,當然要點一客,貌似公仔麵,但公仔麵煮久了會變糊狀,這個薯麵則比較受火,可以煮耐一點也不怕,美味煙韌。其實對馬尾粉絲也很感興趣,奈何怕浪費,
寶哥火鍋位置佐敦長樂街,靜中帶旺,近地鐵 🚉。

合桃汁
淡淡合桃品,滑喉不太甜,不知不覺便喝掉一杯。

三寶丸

午餐肉、鱔片
午餐肉略散,不適宜煮太久;鱔片新鮮,薄切易熟,貼心安排。

韓國薯仔麵,很少地方有提供,當然要點一客,貌似公仔麵,但公仔麵煮久了會變糊狀,這個薯麵則比較受火,可以煮耐一點也不怕,美味煙韌。其實對馬尾粉絲也很感興趣,奈何怕浪費,現在心思思的……🤔🤔,因為太好味食左唔記得影🤣

湯底選擇超多,可惜友人口味保守,不然一定要試些特別口味,只能連同馬尾粉絲,留待下回吧!