今日出開尖咀整野,就叫朋友mark定一齊收早去試下Hiroshi,因為我地都好肚餓愈叫愈興起,愈食愈開胃! 我叫左個set, 溫泉蛋海藻烏冬,連沙律、飲品和小小蛋卷溫泉蛋半熟程度岩岩好😍流心蛋,我至愛吃蛋侍應提供的五味粉,我加少少味粉落湯底也不錯,烏冬加有海澡,還有昆布一起吃,非常正👍彈牙沙律清清地有蕃茄、生菜、粟米、蘿蔔絲,添了些醬汁,都不過不失,我不習慣食太清淡跟餐甜品有草莓小蛋卷好鬆軟又唔太甜,中間心位還有一顆草莓🍓奶油香又滑,好味😋不過跟餐的蛋卷相對太小,一啖已吞掉飲品我轉左滴漏咖啡,話晒都要加錢轉果然特別香濃同滑!  我係個甜品怪😃😃最後叫左個巧克力芭菲,朋友的係抹茶SET🍵呢到真係樣樣甜品都做好出色,朱古力雪糕、布朗尼蛋糕、泡芙、馬卡龍、雲呢拿雪糕、粟米片,配埋朱古力醬,食完雖然會好肥但真係好好味!好想再食多次!😭下次要再去朋友的抹茶SET我偷食了DD,其中的拿破侖那個夾著抹茶雪糕球是  超級無敵非常地好吃 ,可惜的是沒辦法單點,但係我是非常推薦比大家的😋
我叫左個set, 溫泉蛋海藻烏冬,連沙律、飲品和小小蛋卷
溫泉蛋半熟程度岩岩好😍流心蛋,我至愛吃蛋
跟餐甜品有草莓小蛋卷好鬆軟又唔太甜,中間心位還有一顆草莓🍓
奶油香又滑,好味😋不過跟餐的蛋卷相對太小,一啖已吞掉
飲品我轉左滴漏咖啡,話晒都要加錢轉果然特別香濃同滑!
2016-10-31 3853 瀏覽
到尖沙咀吃抹茶甜品去,中村滕吉是當中的首選,也許是常識吧。然而,除了中村之外,難道就沒有其他好的選擇嗎?為了打破這樣的迷思,我們決定到美麗華旁邊的The One,品嚐一下這裡的出品-宏。位於The One五樓的宏,餐廳空間未算很大,但呈開放式的設計,增添了餐廳的空間感和親切感。明亮的燈光加上鮮艷的設計用色,予人生氣勃勃的感覺,而且餐廳人頭湧湧,好不熱鬧。餐廳內部有簡單的日式裝飾,較為切合自身的主題,但我們還是最欣賞那鮮艷又不過份的用色。餐牌無論內外都設計得十分精美,外套厚實,斤兩十足,盡顯不凡的氣派。而餐牌裡面以圖文並茂的手法來作介紹,讓我們更清楚每款選擇的分別之餘,亦間接吸引了我們揀選更多的食物。【和風海鮮海藻麵意粉】餐廳提供超筍價的特價餐,包一款海藻烏冬、甜品和紅茶,更可選擇抹茶蛋卷,果真沒有推搪的理由。海藻烏冬吸引不了我們,便選擇了當中比較特別的和風海鮮海藻麵意粉。海藻麵意粉的口感細滑而煙韌,頗有口感的,但海藻味沒有想像般突出。看上去沒有醬汁,但正是炒得乾身又夠入味,將鋪面的蔥絲混在一起吃,感覺特別清新滋味。配料的鮮蝦雖然沒有很大隻,但勝在肉質夠彈牙,感覺新鮮,而燒帆立貝則相反,
【和風海鮮海藻麵意粉】

海藻麵意粉的口感細滑而煙韌,頗有口感的,但海藻味沒有想像般突出。看上去沒有醬汁,但正是炒得乾身又夠入味,將鋪面的蔥絲混在一起吃,感覺特別清新滋味。配料的鮮蝦雖然沒有很大隻,但勝在肉質夠彈牙,感覺新鮮,而燒帆立貝則相反,以體型取勝!
咖哩炸豬扒飯
【咖哩炸豬扒飯】

餐廳提供的咖哩分為甜口和中辣兩種,十分貼心。須知道,吃咖哩飯的靈魂,始終還是在咖哩身上啊!選了中辣的咖哩,沒有真的很辣,適合一般吃辣的人士,但還是足以讓我吃得十分過癮。豬扒偏薄,但外皮也夠薄,炸得又夠乾身,而且瘦得來不會韌,也是十分不錯的。

兩道主菜都有一碗小小的沙律,看似微不足道,但其實貼心又健康,也豐富了本來較單一的主菜。
【初茶】

之前在日本嘗過泡綠茶的滋味,十分響往,但平日實在沒有這個閒情逸致,難得餐廳有這樣的選擇,自然要點來一試。初茶的味道很清新,茶味很淡,與抹茶或其他中式茶很不同。加了一次熱水後的茶味依然,沒有因為本來的味道較淡而顯得失色,是好茶之人的首選。
宇治抹茶奶
【宇治抹茶奶】

常見的抹茶拿鐵,在這裡反而叫作宇治抹茶奶。但原來餐廳並非要巧立名目,而是這杯飲品的確以鮮奶味為主,並加入了抹茶作調味,鮮甜得來較為甘香,而非帶有濃郁的抹茶味。是否好喝,便要視乎各自的口味了。
抹茶蛋卷
【抹茶蛋卷】

海藻麵套餐所包的抹茶蛋卷,是餐廳的名物。而為了不與女友相爭,我們額外加了一份小的蛋卷。蛋卷十分軟熟,而抹茶忌廉的口感順滑,甜而不膩,而且帶有陣陣的抹茶香,是一道簡單而出色的甜品
京都宇治抹茶軟雪糕芭菲
【京都宇治抹茶軟雪糕芭菲】

提到抹茶系的甜品,配料豐富的芭菲當然是其中最具特色的代表。軟雪糕十分香滑,抹茶的味道明顯較蛋卷的忌廉突出,但仍不算十分濃郁,亦不致於濃得變苦。抹茶啫喱、白玉和紅豆的口感和味道都不錯,唯整體份量不多,顯得價錢略貴。
抹茶雪糕拿破崙
【抹茶雪糕拿破崙】

與抹茶軟雪糕不同的是,雪糕拿破崙用上硬身抹茶雪糕,抹茶的味道亦變相更為濃郁,是三款甜品中之最。然而,雪糕拿破崙的大小不足以一次過放進口中,卻又不便於切開來吃,叫我們吃得有點狼狽。而時間一久,溶掉的雪糕浸淋了餅底,亦失去了這道甜品原來設計的意義。
到訪更有名氣的餐廳或甜品店,或許能理所當然地期待更為出色的食物。但若然把價錢與等候的時間一同考慮,便不一定划算。相反,宏的主菜和抹茶甜品均有一定的水準,而且價錢合理,感覺性價比反而更高。

雖然有一個半小時的用餐時間限制,但基於上菜速度甚快,也算是合理的。畢竟將心比心,換轉我們是等候著的客人,也希望在可預見的時間之內,能夠得以享用各自的晚餐或甜品
宇治抹茶奶
抹茶蛋卷
京都宇治抹茶軟雪糕芭菲
2016-10-26 326 瀏覽
今晚來拔草這間店首先抹茶蛋卷作為招牌 不太甜然後抹茶味也挺濃厚的草莓蛋卷也不錯 不過感覺草莓不是特別新鮮可能因為不是草莓當季吧然後還吃了一個抹茶芭菲雪糕很好吃抹茶味剛好然後配料也都很好吃哈小丸子很q然後紅豆也很甜以後會繼續光顧
今晚來拔草這間店
然後配料也都很好吃哈
小丸子很q然後紅豆也很甜
以後會繼續光顧
2016-10-25 444 瀏覽
原來烏冬都唔淨止係白色! 可以係小麥粉+藻糖膠為主要成分嘅有營食品 :]叫左個MISO UDON SET 配有清新粟米SALAD, 加州卷物. 烏冬質地好特別,偏軟,扁平,幼身, 食落好滑滑過米線2片叉燒軟熟,同出面環形一層層好唔同,我LIKE!個湯由頭食到尾一D油都冇,相信麵底夠靚先可以做到.***其後都係忍唔住叫左2個甜品,,抹茶抹茶抹茶!極速消滅抹茶蛋卷*睇圖都知有幾正,不用多說,蛋糕部分夠濕潤,但唔漿口,CREAM唔油唔會過甜,綠茶味重.抹茶窩夫配大球雪糕*窩夫本身都係用綠茶粉製做 OMG!! 差D嗌出聲來!綠茶甘香,配下ICECREAM, 栗子蓉,WHIPPED CREAM隨自己口味而行!自己留起左GREEN T COOKIE 黎襯DRINKS.***就係呢杯佛手柑沙冰*熱辣辣飲呢杯真係一流,落足本,似係用FROZEN FRUIT BLEND出黎嘅ICEDRINK, 而唔係FRUIT FLAVOR加冰. 不過我覺得可以做小杯D 都得,因為飲左一半就飲唔哂,又帶唔走....***

烏冬質地好特別,偏軟,扁平,幼身, 食落好滑滑過米線

2片叉燒軟熟,同出面環形一層層好唔同,我LIKE!

個湯由頭食到尾一D油都冇,相信麵底夠靚先可以做到.
***

其後都係忍唔住叫左2個甜品,,抹茶抹茶抹茶!

極速消滅抹茶蛋卷*

抹茶窩夫配大球雪糕*

窩夫本身都係用綠茶粉製做 OMG!! 差D嗌出聲來!

自己留起左GREEN T COOKIE 黎襯DRINKS.

就係呢杯佛手柑沙冰*

***
題外話/補充資料: 店長好NICE 耐心解釋令到人樣樣都想食:D
  • 抹茶窩夫
  • 烏冬
2016-10-22 4819 瀏覽
吃貨小妹係百分百既"抹茶控"同"雪糕狂迷" 猶其是愈苦既抹茶就愈鐘意上星期,小妹就同左兩位閨蜜去左the one既宏抹茶一番雖然係晚餐時間 但三個小女人完全俾餐牌既甜品吸引住 樣樣都想試 於是決定叫兩個set再加兩款甜品同野飲share (連埋set入面既蛋卷,總共有4款甜品)野菜天婦羅冷烏冬賣相雅致 整個set除左野菜天婦羅同冷烏冬 仲包括沙律, 伯爵茶, 同宏最出名既抹茶蛋卷 一百蚊有找其實都算抵食咖哩吉烈豬扒飯雖然賣相睇落好一般 但又出奇地幾好食 咖哩夠香 豬扒超級脆 香草蛋卷 & 抹茶蛋卷 (跟餐)抹茶蛋卷超級好味蛋卷滑溜鬆軟 包住濃濃既抹茶忌廉 唔會過甜 perfect~~~ 相比下香草蛋卷比抹茶甜 較適合嗜甜一族抹茶軟雪糕芭菲抹茶雪糕又係超級正 入口即溶 夠晒滑配埋紅豆,小丸子,同雪糕下既杏仁脆片 口感非常豐富抹茶窩夫有3塊窩夫 3個人share剛剛好配上窩夫上既抹茶雪糕一齊食好夾抹茶軟雪糕沙冰貪心仔想試埋抹茶飲品 又點多個沙冰沙冰上既抹茶雪糕有沙冰凍住 無咁易溶 口感更正呢餐抹茶宴實在太美好 好想再打包返屋企繼續食
上星期,小妹就同左兩位閨蜜去左the one既宏抹茶一番
野菜天婦羅冷烏冬
一百蚊有找其實都算抵食
咖哩吉烈豬扒飯
雖然賣相睇落好一般 但又出奇地幾好食 咖哩夠香 豬扒超級脆
香草蛋卷 & 抹茶蛋卷 (跟餐)
抹茶蛋卷超級好味
相比下香草蛋卷比抹茶甜 較適合嗜甜一族
抹茶軟雪糕芭菲
抹茶雪糕又係超級正 入口即溶 夠晒滑

配埋紅豆,小丸子,同雪糕下既杏仁脆片 口感非常豐富
抹茶窩夫
呢餐抹茶宴實在太美好 好想再打包返屋企繼續食
  • 抹茶蛋卷
  • 抹茶軟雪糕芭菲
2016-10-17 2584 瀏覽
當天的午餐 ....Menu ~ R5. 京燒銀鱈魚飯套餐 $ 140 (銀鱈魚飯+海藻烏冬+甜品+斯里蘭卡紅茶)我點了伯爵茶 , 味道濃厚芬芳 , 入口和順 ~ 京燒銀鱈魚飯飯選用秋田米 , 飯粒分明 , 軟硬適中 ~ 銀鱈魚燒得香香 , 魚皮燒至薄脆 , 魚除了有甜美的汁外 , 魚肉也滑溜但脂肪味不重 ~海藻烏冬 麵條質感爽滑 , 味道清新淡雅 ~甜點 ( 小蛋卷 ) 蛋卷 是在這家餐廳必吃的招牌貨 , 其口感十分的鬆軟綿滑 , 蛋味香濃 , 甜而不膩 , 中間的抹茶忌廉輕盈柔滑 , 超正 ~ 本篇完 ~
當天的午餐 ....
Menu ~

R5. 京燒銀鱈魚飯套餐 $ 140

(銀鱈魚飯+海藻烏冬+甜品+斯里蘭卡紅茶)
我點了伯爵茶 , 味道濃厚芬芳 , 入口和順 ~

京燒銀鱈魚飯
飯選用秋田米 , 飯粒分明 , 軟硬適中 ~

海藻烏冬

麵條質感爽滑 , 味道清新淡雅 ~
甜點 ( 小蛋卷 )

本篇完 ~
2016-10-17 1651 瀏覽
"宏" 在佐敦還是小店時已經很出名,現在搬了去THE ONE, 位置更方便,地方也大了好幾倍,座位更舒適。研究過餐牌的介紹,入面所有烏冬、拉面、意大利粉都加入了海藻製成。見到"海藻"兩字,即喚起了興趣,因為海藻出名是一種有益的食物,不但可抗癌,更可減低心血管疾病,但最最最最重要的是我未食過加了海藻的面條。自己選了和風溫泉玉子海藻面意粉,一個凍食的意粉,面質比較爽口彈牙,湯底用鰹魚制成,再加上醬油,味道濃郁。甜品點了抹茶窩夫,這裡的窩夫比其他店做得較薄身及脆口,加上抹茶雪糕,又是冰火享受。伴碟有栗子蓉及鮮忌廉。吃完窩夫後意尤未盡,可再用抹茶曲奇點上栗子蓉及忌廉,又是另一種吃法。朋友order了一個海藻烏冬特價餐($99),內容頗豐富,有醬油海藻烏冬、抺茶蛋糕及紅茶。試了他的醬油海藻烏冬,面質比意大利面林,暖暖的湯囗味較清。抺茶蛋糕做得很鬆化及有口感,抹茶味濃。加錢轉了皇室特級紅茶,一整個透明壺盛上,先是聞到一股香濃果香味道,飲下又有啖啖茶香。另叫了宇治抹茶奶,抹茶味濃、奶香,微甜,質地細緻, 甘而不苦。

2016-10-17 422 瀏覽
呢間餐廳主打海藻烏冬同綠茶甜品,咁嚟到梗係冇理由唔試哂啲招牌嘢啦朋友叫左個海藻烏冬set($99),好抵食喎,有烏冬、加州卷、沙律、甜品,同埋高級斯里蘭卡紅茶!比起散叫平成四五十蚊[日本產溫泉蛋海藻烏冬]日本蛋聽落好令人安心,就算生食都好安全衛生雖然係咁,佢又似乎有少少太生,一督即穿,流哂啲蛋黃出嚟。海藻烏冬望落好似蕎麥麵,但食落係烏冬口感。據說呢個海藻對腸好好湯底比較清。朋友強烈推介加七味粉,話加咗之後個化學作用令成個湯味突出好多[跟餐嘅加州卷同沙律][跟餐嘅抹茶蛋卷]好moist好新鮮!抹茶cream亦都好rich,果然係招牌嘢而我就淨係叫咗甜品當正餐[抹茶窩夫,$68]呢個賣相真係不得之了!抹茶雪糕好香滑,茶味好濃窩夫亦加咗抹茶喺入面!外脆內軟旁邊仲有cream同栗子蓉,omg好滿足[日本草莓沙冰,$89]埋單時先留意到個價錢… 不過都值得,因為佢係無添加用純日本士多啤梨做嘅。就咁買盒日本士多啤梨都唔止呢個價啦~好香甜,正啊
[日本產溫泉蛋海藻烏冬]
日本蛋聽落好令人安心,就算生食都好安全衛生
雖然係咁,佢又似乎有少少太生,一督即穿,流哂啲蛋黃出嚟。

[跟餐嘅加州卷同沙律]
[跟餐嘅抹茶蛋卷]

而我就淨係叫咗甜品當正餐
[抹茶窩夫,$68]
呢個賣相真係不得之了!抹茶雪糕好香滑,茶味好濃
窩夫亦加咗抹茶喺入面!外脆內軟
旁邊仲有cream同栗子蓉,omg好滿足
[日本草莓沙冰,$89]

2016-10-15 360 瀏覽
以前响佐敦初開時真係好有熱誠又有水準嘅一間小店!後來人龍越來越長,水準開始唔多穩定.....講真the one店坐得舒服好多,但個綠茶卷蛋,個綠茶蛋糕已經....唔同咗味道。希望個水準可以穩定返啦!
以前响佐敦初開時真係好有熱誠又有水準嘅一間小店!
後來人龍越來越長,水準開始唔多穩定.....
2016-10-10 447 瀏覽
濃郁的抹茶香傳入我的鼻~👃🏼😍係由日本人開的「宏」呀!🍃抹茶控表示:Like爆!👍🏻👍🏻👍🏻抹茶戚風蛋糕 ☘ ($30)Chiffon蛋糕超級無敵鬆軟!😳蛋糕氣孔分佈均勻🙇🏻食落去空氣感爆燈❗️好似食緊一陣風咁😂彈性柔軟得黎帶點濕潤☺️一食便知龍與鳳!😆白𠽌𠽌的外層忌廉都好rich🍰輕盈而不膩。奶香味濃郁💗忌廉係入口即溶架!👻入口細膩。甜度適中🙌🏻品嚐幼滑的忌廉在舌頭上漫延👄Oiishi~~~~~💚鬆軟的蛋糕中滲出淡淡抹茶香🍃抹茶味低調回甘☺️濃淡度啱啱好唔會太苦澀👏🏻抹茶清香秒速降低忌廉的膩感!😛一入口,朕的心被溶化了!❣抹茶慾望治癒系😂尋找抹茶的故事💚又點少得由日本人開的「宏」呢~😍宏。Hiroshi的抹茶卷蛋出自地道日本人手筆! (細$15。大$30)超鬆軟的蛋糕擁抱住厚滑的抹茶cream🙆🏻重點係蛋糕軟綿綿得黎🍵非常濕潤唔乾身😍卷蛋上面灑上微苦的抹茶粉🍃抹茶味低調回甘👍🏻一陣濃郁的抹茶香傳入我的鼻🙊 Oiishi~💚除左抹茶卷蛋仲有咖啡卷蛋架!☕咖啡味非常芳香撲鼻😍食食下都分唔到係食緊咖啡蛋糕定飲緊咖啡😂味道好似Movenpick咖啡味雪糕咁😳咖啡味超濃☕☕☕x 100000咖啡粉絲
濃郁的抹茶香傳入我的鼻~👃🏼😍
係由日本人開的「宏」呀!🍃
抹茶控表示:Like爆!👍🏻👍🏻👍🏻
抹茶戚風蛋糕 ☘ ($30)
Chiffon蛋糕超級無敵鬆軟!😳
蛋糕氣孔分佈均勻🙇🏻
食落去空氣感爆燈❗️
好似食緊一陣風咁😂
彈性柔軟得黎帶點濕潤☺️
一食便知龍與鳳!😆

白𠽌𠽌的外層忌廉都好rich🍰
輕盈而不膩。奶香味濃郁💗
忌廉係入口即溶架!👻
入口細膩。甜度適中🙌🏻
品嚐幼滑的忌廉在舌頭上漫延👄
Oiishi~~~~~💚

鬆軟的蛋糕中滲出淡淡抹茶香🍃
抹茶味低調回甘☺️
濃淡度啱啱好唔會太苦澀👏🏻
抹茶清香秒速降低忌廉的膩感!😛
一入口,朕的心被溶化了!❣

抹茶慾望治癒系😂

2016-07-08
  • 抹茶蛋卷
  • 抹茶雪芳蛋糕
2016-10-05 403 瀏覽
成日都會同朋友去The one 行街,有一間日本餐廳平時都要等位,今日好好彩唔洗等位,所以即刻入去食。溫泉蛋海藻烏冬呢度既烏冬非常出名同特別,專程由日本運到,叫海藻烏冬,比較彈牙,而且比烏冬幼,但依然掛到湯底,入囗一流,仲好健康,淘藻烏冬含豐富營養纖維,又好味,又健康,湯底不是太濃,但配合溫泉蛋,更能突出溫泉蛋既蛋味,呢個烏冬,一定要食綠茶奶入口非常幼滑,綠茶味好濃,而且唔會好甘,加上奶香味,好滑好香綠茶雪糕窩夫飲左杯綠茶奶,覺得呢度既綠茶好正,所以再點多個綠茶窩夫,唔單止賣相靚,味道仲好好味,切開個窩夫,原來個窩夫都加左綠茶喺入面,即叫即做,窩夫好香脆,加上綠茶雪糕一齊食,又凍又熱,又香蛋味綠茶味,口感非常豐富,仲可以點埋粟子蓉同cream,個cream好輕好滑,正簡直係大滿足,烏冬又好味又健康,甜品一流,下次要食多幾款!
溫泉蛋海藻烏冬
綠茶奶
綠茶雪糕窩夫
簡直係大滿足,烏冬又好味又健康,甜品一流,下次要食多幾款!
2016-10-05 438 瀏覽
尖沙咀有間日本餐廳,食材由日本空運到港,好多身邊的朋友都推介,今日難過來到尖沙咀,一於試試。皇室紅茶-伯爵茶。今日的茶品是伯爵茶,皇室專用茶品,茶味濃香濃郁,入口甘甜非常解膩。日本溫泉蛋湯烏冬。烏冬加入日本海藻,質感爽口彈牙帶輕輕鮮甜味道,喜歡彈牙烏冬口感更是豐富,湯汁清甜不油膩,喜歡清清甜甜的湯汁,溫泉蛋更是精華,雞蛋煮至半熟,蛋黃的蛋香非常豐富,非常滑溜。最後加單兩件蛋卷。黑芝麻味道濃厚濃郁,芝麻香非常出色,蛋卷鬆軟不乾身,甜度輕輕味道非常驚喜,抹茶蛋卷茶香甘香,味道甜香茶味突出,更是不能看輕。
皇室紅茶-伯爵茶。
日本溫泉蛋湯烏冬。
最後加單兩件蛋卷。
2016-10-05
午餐
2016-09-23 482 瀏覽
環境唔錯,野食都好好味,特別個抹茶蛋糕同個冷烏冬,下午時間冇乜人,叫個靚女幫我加水,之後叫我等等,轉頭同其他人傾計,一直到我埋單都冇理過我,d靚女全程黑面,以後都唔會黎
2016-09-22 1389 瀏覽
今日同左個fd去宏食野,上網search過見到佢既甜品好似好吸引咁。我地叫左個lunch set,朋友叫左個99蚊特價餐而我叫左個full lunch set。每個餐都有包一杯野飲,我地分別叫左杯抹茶奶同埋earl grey tea,抹茶奶有好香濃既味道,奶泡亦好均勻,而earl grey tea加入左一種特別既香料,同平時既相比更加與別不同。而個lunch set幾豐富,特價餐亦不吝嗇,有大大碗既蕎麥麵,而full lunch set就包左雞肉飯同湯烏冬,照燒汁好惹味,雞肉亦都好鮮嫩,而個烏冬亦好爽口,伴著大大片既海苔不會乏味。而套餐既甜品分別係芝麻卷同抹茶卷,芝麻卷既味道最令我深刻係因為佢唔太甜,帶有粒粒芝麻既香氣。最後我地另外叫左一個甜品,係抹茶窩夫,佢既賣相好吸引,上面既抹茶曲奇好香脆,如果有多塊就好啦haha,而窩夫真係帶有抹茶既香氣,因為有時出面既窩夫都只係見到係綠色,但係今次既窩夫真係有陣陣既抹茶香。本身仲想試下芭菲,但真係好足份量,所以留番下次再黎試過lu))

本身仲想試下芭菲,但真係好足份量,所以留番下次再黎試過lu
2016-09-22 525 瀏覽
下午經過尖沙咀,熱到死死下,走入THEONE過一過冷河,見到有間日本式綠茶甜品店,就坐底休息下,火火熱日,無咩胃口,就點了以下食品:海藻烏冬配甜品特價餐:$99日本產溫泉蛋海藻烏冬+一件蛋卷+高級斯里蘭卡紅茶附上烏冬時仲有一個沙律和2件反卷。沙律爽脆,溫泉蛋生熟剛好,烏冬較偏身,爽滑彈牙。綠茶蛋卷:奶味較重,綠茶味較少,口感鬆軟。高級斯里蘭卡紅茶:每天只提供一款口味,當日提供了伯爵茶,好香濃紅茶味。
下午經過尖沙咀,熱到死死下,
走入THEONE過一過冷河,
見到有間日本式綠茶甜品店,
就坐底休息下,
火火熱日,無咩胃口,
就點了以下食品:

海藻烏冬配甜品特價餐:$99
日本產溫泉蛋海藻烏冬+一件蛋卷+高級斯里蘭卡紅茶
附上烏冬時仲有一個沙律和2件反卷。
沙律爽脆,溫泉蛋生熟剛好,
烏冬較偏身,爽滑彈牙。
綠茶蛋卷:
奶味較重,綠茶味較少,口感鬆軟。
高級斯里蘭卡紅茶:
每天只提供一款口味,
當日提供了伯爵茶,好香濃紅茶味。
2016-06-22