2018-03-20 98 瀏覽
老婆星期六要來附近見一見客,所以就係The one 食lunch,店鋪門面已經見到擺設精美的綠茶系列蛋糕,異常吸引而內裡佈置雖簡約,但地方都算寬敞,可以入到bb車,食物選擇方面,Menu內的多是套餐形式,有甜品、輕食、和各種飯或麵類配搭選擇,我們選了迷利三彩丼定食(即係迷利鰻魚飯、吞拿魚飯、海藻烏冬),有沙律同小抹茶蛋卷,一次過可以試咁多野,抵晒,最驚喜係鰻魚飯,好香好正,甜品抹茶味蛋卷更是一絕,味香濃而鬆軟至於老婆簡嘅牛肉烏冬,正常水準,不過不失咁啦宏雖然價錢唔平,但環境、食物質素同服務也不錯,算是The One內其中一間必去的餐廳
老婆星期六要來附近見一見客,
所以就係The one 食lunch,
店鋪門面已經見到擺設精美的綠茶系列蛋糕,異常吸引
而內裡佈置雖簡約,但地方都算寬敞,可以入到bb車,

至於老婆簡嘅牛肉烏冬,正常水準,不過不失咁啦

迷利三彩丼定食
迷利三彩丼定食
  • 抹茶蛋卷
2018-03-18 99 瀏覽
宏開設於尖沙咀The One,開得系大商場質素理應不差,加上其口碑都唔錯,試得過!迷你三彩丼定食 ($148): 三碗迷你丼分別系蒲燒鰻魚丼飯、吞拿魚腩丼飯及迷你海藻烏冬。蒲燒鰻魚有足足一條,鰻魚仲多過飯,正啊! 鰻魚夠香嫩滑,加埋香甜既蒲燒汁,夠惹味!吞拿魚腩魚味一般,但脂肪比例適中,富魚油香,感覺並不單調,加上日式珍珠米飯,整體唔錯。海藻烏冬系其中一款招牌食品,烏冬有好多海藻,麵質夠爽滑,湯底亦夠清甜,值得一試!定食套餐仲包一個抹茶蛋卷,texture夠鬆軟,抹茶味甘香,算系幾好食。抹茶芭菲 ($78): 一不離二,呢度有唔少以抹茶為主既甜品,包括窩夫、pancake、雪糕及蛋卷等。抹茶雪糕好似岩岩甘講,夠甘香微澀,又唔會太甜,仲有抹茶軟糖、啫喱、cream同粟片,整體配搭唔錯,幾好食。

2018-03-14
2018-03-10 118 瀏覽
星期四晚上,相約朋友到尖沙咀the one食飯,來到5樓宏餐廳,舖面的蛋卷很吸引,我們決定在這兒用餐。主食方面,我們點了白燒鰻魚定食和迷你三彩丼定食,定食更附送沙律和蛋卷 ,餐飲轉了宇治抹茶奶和點了蘋果汁。白燒鰻魚進食時自行隨口味點上醬油和鹽調味,當中柚子醬油比較特別,微酸中帶淡淡的柚子味。 迷你三彩丼定食是三小碗的,有鰻魚飯,吞拿魚容飯和海藻烏冬。鰻魚飯有兩小塊鰻魚,和朋友一人一塊,相比起白燒鰻魚,我更喜歡這塊已調味帶濃濃醬油味的鰻魚。我們還點了炸餃子和炸一口芝士。餃子炸得香脆,要推介一口芝士,外皮脆脆的配上軟軟的芝士心,襯熱食好好食。宇治抹茶奶抹茶味濃但略覺得有點細杯,蘋果汁不太甜帶少少酸,入口清新。甜品方面,有抹茶甜品set,包括抹茶蛋捲、雪糕、抹茶macaron、仲有紅豆布甸,正😍😍為這晚餐畫上完美既句號餐廳裝潢白鰻魚定食宇治抹茶奶蘋果汁迷你三小丼炸餃子&一口芝士甜品原味&黑芝麻蛋捲雪糕生果杯

為這晚餐畫上完美既句號

雪糕生果杯
  • 抹茶小蛋卷
  • 宇治抹茶奶
2018-03-10 89 瀏覽
老婆好鍾意食綠茶野,知道The One嘅「宏」係最出名綠茶,今晚就帶佢試一試。餐廳喺The One 5樓,座位都幾多,食物選擇豐富,有好多唔同款式嘅套餐,有平有貴,而且甜品選擇更多,佢見到都已經好開心。大鰻魚飯套餐套餐有蒲燒鰻魚飯、海藻烏冬、同沙律。蒲燒鰻魚非常好味!鰻魚厚身,超級軟滑,充滿油分,入口即溶,醬汁甜度適中,好味👍🏻米飯都好好味,軟硬適中,口感好好。海藻烏冬味道更好,比起一般鳥冬更爽口彈牙,又健康,非常清新。宇治抹茶沙冰抹茶軟雪糕抺茶愛好者不可以錯過,上面係抹茶軟雪糕,好香滑有濃郁綠茶味,下面嘅沙冰雪糕咁甜,一啖雪糕一啖沙冰最正。迷你三彩丼定食有時一碗小碗鰻魚飯、一碗小碗吞拿魚碎飯、一碗小碗海藻烏冬,同沙律,非常豐富,可以試到多種唔同嘅食物。鰻魚飯亦係非常好味,鰻魚厚身軟滑;至於吞拿魚碎飯亦係好好味,一啲都唔腥,拌埋唔辣嘅Wasabi,味道好好,最後食埋個清新嘅海藻烏冬,非常滿足!日本草莓沙冰粉紅色的,顏色好靚好吸引,真係有士多啤梨果肉喺裏面,甜度剛剛好,微微士多啤梨酸味,清新又解渴。小蛋卷套餐包括了小蛋卷,我哋揀咗芝麻小蛋卷,芝麻味非常香濃,蛋糕柔軟,cream好柔滑,充

大鰻魚飯套餐

宇治抹茶沙冰抹茶軟雪糕

迷你三彩丼定食

日本草莓沙冰

小蛋卷
套餐包括了小蛋卷,我哋揀咗芝麻小蛋卷,芝麻味非常香濃,蛋糕柔軟,cream好柔滑,充滿芝麻香,非常好味。

抹茶雪糕拿破崙
簡直係藝術品,見到都已經覺得好靚好開心,我老婆超級鐘意哩款甜品,佢自己一個人食晒四件!焦糖拿破崙好脆,中間嘅雪糕非常香滑濃郁嘅抹茶味,又脆又柔軟,口感非常好,佢話下次一定要再encore!

抹茶甜品set B
京都宇治抹茶蛋糕好好味,去「宏」必食的,非常香濃抹茶味,蛋糕柔軟,cream好柔滑;北海道牛奶抹茶雪糕更香滑好味,抹茶水晶糕口感唔錯,淡淡抹茶香,唔會好甜;抹茶布甸非常滑,比水晶糕甜,有奶香;抹茶曲奇非常香脆,簡直大滿足!

2018-03-08 105 瀏覽
今日食豪啲 來到尖沙咀呢邊 high個tea環境超靚呀! 位置好闊落 坐得好舒服我見到呢個係 新menu推介 純日本八燒鰻魚定食 我就叫咗呢個啦上菜嘅時候係咁樣嘅, 有白燒鰻魚啦 ,沙律,一碗小海藻烏冬,同埋一碗白飯。 白燒鰻魚提供咗四款醬汁,有日本芥末同醬油,呢個係第一款,第二款係日本柚子醬油味, 第三款係最簡單嘅鹽, 第四呢就係唔鰻魚醬汁, 每一款都各有特色, 配埋啱啱燒好嘅白鰻魚,鮮味提升咗幾個倍, 呢一款白鰻魚同以往食嘅有少少唔同, 佢嘅骨比較幼, 可以大啖大啖咁食都食唔到任何嘅骨, 呢個係我最鍾意佢嘅地方!呢個海藻烏冬都好好味㗎, 佢嘅湯底唔算好咸 ,面身彈牙,有咬感。 聽店員嘅介紹 呢個海藻烏冬喺日本係好出名嘅!唔單止有益啦! 對身體同埋皮膚都有好好嘅作用!聽到呢點, 我就急不及待 要試下呢個係咩嘅滋味 果然冇令我失望 真係好好味!我同朋友咩嘢飲料都想試下 於是呢我就叫咗呢個 宇治焙茶奶 你杯嘢飲好有特色香濃嘅抹茶味撲鼻而來 仲有濃濃嘅茶香味, 衝擊著味蕾 帶你另一種新嘅享受另一個飲品皇室特級紅茶, 呢一個紅茶係有唔同嘅花香果香混合紅茶而成。飲落去嘅時候,味蕾上感受到嘅係紅
今日食豪啲 來到尖沙咀呢邊 high個tea

環境超靚呀! 位置好闊落 坐得好舒服

另一個飲品皇室特級紅茶, 呢一個紅茶係有唔同嘅花香果香混合紅茶而成。飲落去嘅時候,味蕾上感受到嘅係紅茶嘅滋味,但係鼻腔聞到嘅係果香同花香味, 配上各種唔同嘅cake, 別有一番風味!

呢個係草莓蛋捲,係小蛋捲嚟嘅, 佢係軟綿綿嘅蛋糕 包圍一團滑滑嘅cream同埋一粒超香甜嘅士多啤梨, 非常之好味!

呢個呢就係跟餐送嘅小抹茶蛋糕卷, 小抹茶蛋糕捲都係一舊十分之軟綿綿嘅蛋糕包圍著香香嘅抹茶cream ,我鍾意食係因為佢有我鍾意抹茶香味, 但係就唔會過甜, 岩我口味!

抹茶軟雪糕芭菲, 望落去賣相一流, 唔單止係主角嘅抹茶雪糕芭菲 ,連隔離嘅小配菜都搭配得非常靚, 芭菲口感綿軟 ,香滑, 後面亦都擺咗一塊脆餅, 其他嘅小配菜冇特別嘅味道, 但係佢配埋甜甜嘅芭菲一齊食 ,就會令到兩種味balance左, 味道啱啱好!

2018-03-07 65 瀏覽
數年前, 當時剛出現的『宏』只是一間於佐敦的小店, 我已跟朋友試過它的蛋卷, 已念念不忘。數年後的今天, 跟男友於THE ONE拍拖時, 因餐廳太多, 花多眼亂, 最後選了再次回味『宏』的綠茶蛋卷。日本白鰻魚定食餐 ($210)於門外已吸引我的白鰻魚, 所以不用多選, 已決定點這個。平日食的鰻魚都是加了鰻魚汁燒, 黑黑的, 而這個白鰻魚就不加汁燒,到食時再配上不同的醬料。有四款醬料可選, 而我推薦日本柚子醬油, 微酸開胃, 較特別~另外定食更配有沙律, 烏冬跟日本飯, 份量一點都不少。反而主角 - 白鰻魚則較少, 多一點會比較好。山芋蓉溫泉蛋撈麵 ($120)男友之選, 其實他知我愛, 所以才選的, 所以最後大半碟都是我食的....山芋蓉即是准山, 所以黏黏的, 口感很有趣。而撈麵即是冷烏冬, 比定食中的湯烏冬更爽滑彈牙整體是清新的, 女孩子必愛, 再蛋漿混合在一起後, 原來簡單的食材, 變得意想不到地好味!炸豬扒 ($50)因白鰻魚較少和撈麵沒有餸的關係, 我們另點了一塊炸豬扒。雖然$50一塊炸豬扒並不便宜, 但我倆見到它後都笑說: 應該是整餐最大份的了!炸豬扒即叫即炸, 又新鮮又脆

日本白鰻魚定食餐 ($210)
於門外已吸引我的白鰻魚, 所以不用多選, 已決定點這個。

另外定食更配有沙律, 烏冬跟日本飯, 份量一點都不少。
反而主角 - 白鰻魚則較少, 多一點會比較好。

山芋蓉溫泉蛋撈麵 ($120)

炸豬扒 ($50)
因白鰻魚較少和撈麵沒有餸的關係, 我們另點了一塊炸豬扒。
炸豬扒即叫即炸, 又新鮮又脆就不在話, 肉質都又厚又鬆軟

抺茶小蛋卷 (跟餐)
味道不變, 都是香濃的抺茶CREAM被濕軟的蛋糕包著。
抺茶CREAM用三個字就可以形容: 濃、香、滑。
而我更欣賞蛋糕, 不會太乾身, 濕濕軟軟的, 很滑很好味

抺荼甜品SET ($160)
因為不想跟男友分享我的抺茶蛋卷, 所以點多一個SET, 不用分享之餘又可食更多甜品
SET中包括了充下列五款:
抺茶小蛋卷 - 好味!
抺茶雪糕拿破倫 - 除了抺茶小蛋卷, 最愛就是這個!

法式抺茶杏仁餅 - 雖都是比較甜, 但入面的抺茶醬很清香。
北海道3.7牛奶布甸 - 比較失望, 奶味跟黏度都不夠。
京都宇治奶配白肉丸子 - 京都宇治奶較稀,奶香不夠, 但白肉丸子不錯!

紅茶(跟餐) & 凍焙茶奶($40)
紅茶不錯, 清且不會因浸得太濃而有苦澀味。
凍焙茶奶就普通, 都是奶味不夠, 而且稀, 甜度亦較高, 相對細杯, 所以反而不太建議。
但可能我比較怕甜, 如大家喜歡焙茶系列, 都可以試試啦。

2018-03-03 68 瀏覽
先前同朋友食過呢間既甜品,尤其抹茶系列超好食,所以今次又黎食啦~上次冇食熟食,今次就試下食$99 tea set,有前菜+海藻烏冬+甜品+高級斯里蘭卡紅茶(可轉其他飲品),當然一定要食返值得再食既抹茶芭菲啦!我地要左個日本產溫泉蛋海藻烏冬set, 要抹茶蛋卷,熱飲轉宇治抹茶奶,再加抹茶軟雪糕芭菲。烏冬扁身,帶海藻味,口感有D似蕎麥麵,溫泉蛋不會過熟,煮得剛好。宇治抹茶奶抹茶味濃帶奶香,要記得先攪拌才飲用,因表面有層奶蓋,不攪拌才飲會只飲到重奶味的抹茶,但可能我沒有攪勻,飲到最底有少許苦澀味抹茶蛋卷非常鬆軟,連cream都有抹茶味重點!!!抹茶軟雪糕芭菲!!! 果然同上次一樣超好食!!!上面有很濃味抹茶雪糕,好多蕨餅,抹茶啫喱,上層同下層既cream好似有少少分別。下層冇甘heavy,最底層係粟米片,慢慢食到最底都仲係好脆。個人認為如果只食抹茶芭菲,一個人都可以食晒,因為最底層既粟米片可以減輕食完上面幾層既飽滯感。抹茶軟雪糕芭菲大推!

抹茶蛋卷非常鬆軟,連cream都有抹茶味

重點!!!抹茶軟雪糕芭菲!!! 果然同上次一樣超好食!!!

2018-02-26
  • 抹茶軟雪糕芭菲
2018-03-03 154 瀏覽
今日預早慶祝中國情人節,所以帶我吃我最喜歡的抹茶,但吃甜品之前,當然要餵飽第一個胃。*日本白燒鰻魚定食($210)這個是經理推薦的!白燒鰻魚和平時的浦燒不同,是淨燒鰻魚,不加醬汁去燒,可以吃到鰻魚最原本的味道。配了四款醬汁:日本芥末醬油、日本柚子醬油、鹽和鰻魚醬汁。個人最愛柚子醬油,味道清香。定食配了一個飯和海藻烏冬;海藻烏冬煙煙UNUN的,很有咬口。*山芋蓉溫泉蛋撈麵($120)凍食的海藻烏冬比起熱食的更加煙煙UNUN,所以個人來說比較愛冷海藻烏冬;山芋蓉是在香港比較少吃到的食材,所以一見到就二話不說要點!不過其實山芋蓉是沒有味道的,只有稠稠的質感,加上滑滑的溫泉蛋和蛋黃香;主要的味道都是來自冷麵豉油。*抹茶甜品set A ($160)抹茶小蛋卷法式抹茶杏仁餅外脆內軟,不會太甜。抹茶雪糕拿破崙抹茶雪糕味濃,拿破崙很香脆,帶少少甜。京都宇治抹茶奶配白玉丸子暖暖的抹茶奶很香,加了糖,白玉煙UN。抹茶小蛋卷是皇牌的甜品,可以出現在甜品SET真的太好了!小蛋卷果然名不虛傳,蛋糕很軟滑,茶味又香濃。北海道3.7牛奶布甸牛奶布甸很滑,而且奶味重,上面有紅豆蓉增添了甜度。*京都宇治抹茶軟雪糕芭菲(

*日本白燒鰻魚定食($210)
這個是經理推薦的!
日本白燒鰻魚定食

配了四款醬汁:日本芥末醬油、日本柚子醬油、鹽和鰻魚醬汁。
個人最愛柚子醬油,味道清香。
定食配了一個飯和海藻烏冬;
海藻烏冬煙煙UNUN的,很有咬口。
日本白燒鰻魚定食

*山芋蓉溫泉蛋撈麵($120)
山芋蓉是在香港比較少吃到的食材,所以一見到就二話不說要點!
主要的味道都是來自冷麵豉油。
山芋蓉溫泉蛋撈麵

*抹茶甜品set A ($160)抹茶小蛋卷
法式抹茶杏仁餅外脆內軟,不會太甜。

抹茶雪糕拿破崙
抹茶雪糕味濃,拿破崙很香脆,帶少少甜。

京都宇治抹茶奶配白玉丸子
暖暖的抹茶奶很香,加了糖,白玉煙UN。
抹茶甜品set A

抹茶小蛋卷是皇牌的甜品,可以出現在甜品SET真的太好了!
小蛋卷果然名不虛傳,蛋糕很軟滑,茶味又香濃。

北海道3.7牛奶布甸
牛奶布甸很滑,而且奶味重,上面有紅豆蓉增添了甜度。
抹茶甜品set A

*京都宇治抹茶軟雪糕芭菲($88)
芭菲有白玉、蕨餅和餅乾做TOPPINGS;
抹茶軟雪糕軟滑;
最底層有杏仁脆脆,真的超有誠意!
京都宇治抹茶軟雪糕芭菲

*日本青森蘋果汁($40)
是飲過最不那喉嚨的蘋果汁,很清甜,沒有加糖的。
日本青森蘋果汁

*錫蘭紅茶
紅茶很滑身,一點都不苦澀。
錫蘭紅茶
2018-03-01
山芋蓉溫泉蛋撈麵
京都宇治抹茶軟雪糕芭菲
日本青森蘋果汁
錫蘭紅茶
2018-02-22 147 瀏覽
一直以來女友都好鍾意食日本嘅零食同埋日本甜品,今次帶女朋友嚟呢間好出名嘅宏食飯我哋叫咗天婦羅做前菜,因為我女朋友好鍾意食天婦羅嘅!一睇就知唔多油啦仲要係即刻炸非常之好味!我自己就叫咗一個新出嘅白饅魚定食,從來都未試過啊!佢有三款唔同嘅醬汁比我地點 我最愛wasabi 可帶出鮮味其實佢定食都幾多嘢食啦,有烏冬,又有飯!實飽之後我哋套餐仲可以要一個芝麻蛋卷(細)佢芝麻味非常之濃,個蛋卷整得唔錯,唔會太甜太流!但係因為今次太飽,食唔到綠茶甜品,女友話下次帶friend黎 high tea wor

天婦羅

仲要係即刻炸非常之好味!

白饅魚
白饅魚定食

我自己就叫咗一個新出嘅白饅魚定食,從來都未試過啊!

佢有三款唔同嘅醬汁比我地點
我最愛wasabi 可帶出鮮味

其實佢定食都幾多嘢食啦,有烏冬,又有飯!實飽

黑芝麻蛋卷

之後我哋套餐仲可以要一個芝麻蛋卷(細)
佢芝麻味非常之濃,個蛋卷整得唔錯,唔會太甜太流!

天婦羅
白饅魚
白饅魚定食
黑芝麻蛋卷
2018-02-20 237 瀏覽
今次黎到呢間平時要排隊嘅餐廳可能今日係上班日,又係tea嘅時間無人排隊,直行直坐😂未食午餐,所以叫咗個set試吓先醬油海藻烏冬 set烏冬好似蕎麥麵咁嘅樣,好有咬口叉燒好入味,但少咗啲附送嘅沙律就。。。普通咗啲日本產溫泉蛋海藻烏冬set其實同之前個醬油海藻烏冬一樣,只不過改咗叉燒做溫泉蛋同樣附送沙律跟餐仲有甜品同紅茶送紅茶有驚喜好香,仲有啖啖蜜糖味甜品出色香草蛋卷 抹茶蛋卷由於我偏愛抹茶,呢個抹茶蛋糕好鬆軟抹茶味濃。中間嘅抹茶cream好似食緊抹茶雪糕咁正😍想試蛋糕,散叫 $30/一件#最低消費 每人$60#限時 90分鐘
今次黎到呢間平時要排隊嘅餐廳
可能今日係上班日,又係tea嘅時間
無人排隊,直行直坐😂

未食午餐,所以叫咗個set試吓先

醬油海藻烏冬 set

烏冬好似蕎麥麵咁嘅樣,好有咬口
叉燒好入味,但少咗啲
附送嘅沙律就。。。普通咗啲

日本產溫泉蛋海藻烏冬set

其實同之前個醬油海藻烏冬一樣,
只不過改咗叉燒做溫泉蛋
同樣附送沙律

跟餐仲有甜品同紅茶送

跟餐紅茶

紅茶有驚喜
好香,仲有啖啖蜜糖味

甜品出色

抹茶蛋卷

由於我偏愛抹茶,呢個抹茶蛋糕好鬆軟
抹茶味濃。中間嘅抹茶cream好似食緊抹茶雪糕咁正😍

想試蛋糕,散叫 $30/一件

#最低消費 每人$60
#限時 90分鐘

2018-02-20
跟餐紅茶
2018-02-15 134 瀏覽
            同朋友係樓上睇完戲落樓時經過“宏”,畀佢的廣告牌吸引左眼球,燒日本白鰻,好想試下咯,我係好鍾意食鰻魚飯的,但白鰻一次都未試過呢!最後決定入去試食每日限定30份的燒日本白鰻魚飯啦。 價錢比普通鰻魚飯系貴差不多一倍的,份量也較少,得半份,其實未上之前睇圖片也不覺得好細塊,但一上台就覺得超Mini咯。真系好細的半條魚,唔夠送我呢一飯好好食的珍珠白米飯,其實日本米咁好食,用豉油都可以送一碗飯既,首先講下條白鰻魚先,除左細,佢燒的魚皮也不脆,沒有外脆內軟的感覺,有D上當的感覺,而且魚皮好韌,我幾乎咬唔開個魚皮,但我見隔離臺也一樣點呢個餐,她連魚皮都食曬。白鳗本身冇味,佢好貼心比左2種酱料和少許海盐我沾食.而且好多魚骨,我唔知點解感覺比普通鰻魚多骨既。后來食個烏冬就幾OK呀,睇落似喬麥面,但食落似烏冬的感覺,好清新..

真系好細的半條魚,唔夠送我呢一飯好好食的珍珠白米飯
2018-02-03
2018-02-12 160 瀏覽
上年和朋友在這店食過一次芭菲超滿意。今日同佢興起又再來食! 今次不同的是我們每人點了一個set. $99有前菜、主食、餐茶、仲有蛋糕!抵啦! 另外當然點了返上次的芭菲😆👍🏻我點了野菜天婦羅冷烏冬。但佢泥到的時候我完全沒意識到天婦羅是這樣子😂我以為會和雜錦天婦羅一樣,是一條一條炸,而不是這樣一球。我差點以為我叫錯😂😂😂食到有天婦羅炸粉的味,但口感真的大相逕庭。 最值得讚是冷烏冬!有嚼勁!紫菜夾冷麵汁好食!👍🏻👍🏻朋友的熱烏冬比較重海藻味。不知為何,熱湯麵食落比較似蕎麥麵。同一種海藻麵,但食落感覺完全不同!有趣!加錢轉綠茶/培茶奶。店員有提醒一定要攪拌才飲,但想不到每一次飲都要攪拌😂,不然個頂會重奶甜味,下面會得茶澀味。重點的綠茶芭菲!一如既往超好食、份量大滿足!超多舊蕨餅,這個食落比較似糯米糍。綠茶雪糕超好食。它的綠茶和奶香味得宜,絕對是一大點綴。下面的奶油配粟米片都很香脆而不膩。果然女孩食甜品有兩個胃。我的朋友竟然仲有胃口清晒芭菲個底和蛋糕😂😂😂兩件蛋糕的大小分別好大😂😂士多啤梨那個連cream都有士多啤梨味👍🏻可是我多吃兩口蛋糕就要投降了🙈綠茶蛋糕很香的茶味、忌廉食到少少芝士味。兩款
上年和朋友在這店食過一次芭菲超滿意。今日同佢興起又再來食!

食到有天婦羅炸粉的味,但口感真的大相逕庭。

最值得讚是冷烏冬!有嚼勁!紫菜夾冷麵汁好食!👍🏻👍🏻

兩件蛋糕的大小分別好大😂😂

綠茶蛋糕很香的茶味、忌廉食到少少芝士味。兩款蛋糕都很綿密鬆軟,真的超級推介! 這裡的甜品一流!我們兩個都食到超飽,要行返一個鐘先落到格😂
  • 抹茶蛋卷
  • 抹茶軟雪糕芭菲
2018-02-12 103 瀏覽
今日係尖沙咀睇完戲,好想食抹茶甜品,諗起the one有宏,就順便食埋個early dinner la!叫左炸一口芝士做小食前菜,好熱好脆口,芝士味濃!好正!仲叫左牛肉薯餅同南瓜薯餅,又係又香又脆又熱!大大舊,食完好有滿足感!日本白燒鰻魚定食。好少餐廳有得叫,我都係第一次,又幾好味!肉質肥美同夠新鮮,值得一試!炸豬扒,又忍唔住叫多個炸物,我真係好鍾意食脆口野,呢度又整得有水凖,唔介意用多啲quota食呢一餐,最多之後食番幾餐清淡嘅!宇治抹茶奶,冬天恩物,茶味香醇唔會好甜!培茶奶,另一冬天恩物,最新至愛,茶味一樣好香好濃!抹茶軟雪糕芭菲,我每次必叫!抺茶甜品拼盤,樣樣有啲,滿足我樣樣想食嘅心態!

宇治抹茶奶,冬天恩物,茶味香醇唔會好甜!

培茶奶,另一冬天恩物,最新至愛,茶味一樣好香好濃!

抹茶軟雪糕芭菲,我每次必叫!

抺茶甜品拼盤,樣樣有啲,滿足我樣樣想食嘅心態!

2018-02-12 133 瀏覽
呢間餐廳係尖沙咀都算出名😆,間中都有聽到同事去呢到食lunch,我懶得中午行咁遠趕頭趕命去食飯,所以就揀左放工先黎呢到試下見到Menu有好多選擇,有多款set,有平有貴,又有我最鍾意既抹茶甜品平平地叫佢個特價餐,都幾多野食,可以揀烏冬或意粉,然後配加州卷、甜品、紅茶。我唔想飲紅茶,所以加錢轉左杯宇治焙茶奶宇治焙茶奶,有層奶蓋係上面,奶香味濃,暖笠笠,唔錯😜沙律好清新,生菜脆卜卜,醬汁酸酸地好開胃叫餐時都冇留意有加州卷,所以黎到見到都有d驚喜😝和風溫泉玉子海藻麵意粉,好特別,有d似冷麵,食落又有d似意粉。佢個麵打果時混入海藻,所以麵本身都有味,好有心思。玉子係溫泉蛋,正😋鍾意抹茶,當然會揀抹茶蛋卷,蛋糕軟綿綿,夠鬆軟,抹茶cream岩岩好,食完唔會話好濟,幾掂👍🏻食完個餐有d心思思想試下佢個雪糕,見menu個抹茶芭菲幾得,黎到估唔到咁大杯😂最上層有成球抺茶雪糕,有我最鍾意既糯米磁,跟著有d綠茶啫喱、白色果d好似係煉奶cream ,最底層有d脆片,食落好有層次感,食完好滿足😝

宇治焙茶奶,有層奶蓋係上面,奶香味濃,暖笠笠,唔錯😜

沙律好清新,生菜脆卜卜,醬汁酸酸地好開胃

叫餐時都冇留意有加州卷,所以黎到見到都有d驚喜😝

• 抹茶芭菲
2018-02-08 91 瀏覽
好朋友係尖沙咀放工,今日係時候約佢放工後一齊食嘢啦。我哋後尾去咗The One搵食,黎左L5嘅宏開餐。一嚟我就睇啱咗個溫泉蛋烏冬套餐,叫左5-10分鐘後就上枱,都算快趣。個餐包四樣嘢:溫泉蛋烏冬,壽司🍣兩件,沙律🥗一碟,甜品🍮一件同埋一杯飲品,都係$99,以尖沙咀晚餐黎講算好平。沙律🥗幾新鮮,配上黑醋都幾開胃。壽司🍣都幾大件,唔錯。溫泉蛋烏冬上到枱都夠熱,海藻烏冬好彈牙,食到停唔到口,仲有滑嘟嘟嘅溫泉♨️蛋呀!抹茶蛋捲入面嘅cream好香好濃郁,又唔過甜,口感濃厚,正!飲品本身就係配紅茶嘅,不過我口痕,我就upgrade咗去飲士多啤梨🍓沙冰, 杯沙冰真係好大杯,飲極都飲唔晒,同埋入面都有好多士多啤梨籽🍓應該落咗唔少士多啤梨打成!飲落幾清甜,正!

沙律🥗幾新鮮,配上黑醋都幾開胃。

壽司🍣都幾大件,唔錯。