同m小姐出動搵美食呢次黎到尖沙咀 宏係the one5樓 位置極方便 食完就可行街黎之前做左少少research 網上有唔少人推薦佢個抺茶卷蛋同鰻飯當然我地都係為左抺茶卷蛋黎裝修好現代化 設計好特別 令我忍唔住睇完又睇被安排對商場位呢度用按鈴服務 我覺得唔錯 唔洗下下舉手一坐低 職員就好快俾左水我地而而好細心咁介紹左餐牌同新出ge甜品呢度有唔少套餐選揀 套餐包埋一個迷你卷蛋同錫蘭紅茶 睇左一陣 我地2個都揀左鰻魚飯朋友 大鰻魚飯套餐我日本白燒鰻魚定食🙂大鰻魚飯套餐($180)份量十足 有成條鰻魚加蕎麥麵同沙律鰻魚係厚切ga 而且燒到好甘香 入口仲帶有少少油脂香味 加埋蒲燒鰻魚汁 冇得頂另外 佢地係用新瀉縣米 好in um 好香 蕎麥面都非常彈牙 好驚喜🙂純日本白燒鰻魚定食($210)我咁大個都係第一次食白燒鰻魚 同樣地餐跟一碗飯同一碗麵白燒鰻魚跟4個醬汁鹽 簡簡單單帶出左鰻魚本身ge香味日本柚子醬 酸酸甜甜咁 估唔到可以同鰻魚咁夾日本芥末同醬油 加呢個食落好似食壽司咁鰻魚醬汁 變番蒲燒鰻魚味一個鰻魚有4個食法 有4種唔同風味 絕對值得一試好肥美ge鰻魚(睇番相都好想食)餐飲M小姐加左$
同m小姐出動搵美食

一坐低 職員就好快俾左水我地
而而好細心咁介紹左餐牌同新出ge甜品

朋友 大鰻魚飯套餐
我日本白燒鰻魚定食

🙂大鰻魚飯套餐($180)
份量十足 有成條鰻魚加蕎麥麵同沙律

🙂純日本白燒鰻魚定食($210)
我咁大個都係第一次食白燒鰻魚 同樣地餐跟一碗飯同一碗麵
白燒鰻魚跟4個醬汁
鹽 簡簡單單帶出左鰻魚本身ge香味
日本柚子醬 酸酸甜甜咁 估唔到可以同鰻魚咁夾
日本芥末同醬油 加呢個食落好似食壽司
鰻魚醬汁 變番蒲燒鰻魚味
一個鰻魚有4個食法 有4種唔同風味 絕對值得一試

好肥美ge鰻魚(睇番相都好想食)

餐飲
M小姐加左$20 升級至焙茶牛奶
🙂焙茶味濃 牛奶幼滑 好有水準

🙂錫籣紅茶
第一次飲 有驚喜 帶有少少果香味茶味香而且滑 同出面d支裝差好遠

跟餐甜品
🙂抺茶卷蛋
真係好香抺茶味 cream好滑 而且甜度岩岩好 好好食
🙂芝麻卷蛋
芝麻味極濃郁 係少有甜品店可以有咁香芝麻味

2個細細ge卷蛋實在唔夠喉
最後我地忍唔住叫多左個抺茶蒟蒻芭菲
🙂抺茶蒟蒻芭菲($88)
抺茶雪糕好滑 當然抺茶味十足
仲有2片抺茶卷蛋同大量生果超豐富
食完大滿足

2018-04-20 1981 瀏覽
食遍全港抹茶甜品係我其中一個人生目標 今日又去尖沙咀發掘美食 本來諗住試某間甜品店 但聽聞宏既抹茶卷蛋好出色 而且又推出左新菜式 咁就同朋友一齊轉移陣地 一齊去試菜 😍😍枱面一早放置好餐具、熱茶、紙巾、醬油等 一應俱全 非常貼心☺️我同朋友睇左個餐牌一陣都做唔到決定 因為實在太多選擇 每一個選擇都好吸引 又想食蛋糕 又想食雪糕 又想食蕨餅 又想食飯 又想食麵 最後朋友仲叫多左個兩種味道不同既鰻魚飯🍱🍚😋熱抹茶奶茶係一杯唔錯既飲品 綠茶茶味甘香 濃度適中 再加入符合比例既牛奶🥛 令整杯飲品香濃細滑 充滿宇治既風味 🍵😋呢杯係由日本蘋果製成既冰凍蘋果汁🍹味道清新 香甜可口 又解渴止饑 佢為今日既晚餐揭開序幕🍱🍵大鰻魚飯+ 麵 $180鰻魚飯必定會令大家瘋狂 因為呢到既燒鰻魚真係用正宗鰻魚作為食材 😍😍 我好耐都冇食過正宗既鰻魚 經常食到既鰻魚都係啲近親例如星鰻鰻魚好足料 足足有兩大片厚肉既鰻魚~鰻魚燒汁好惹味 亦帶出左鰻魚既精髓 既鮮甜又香口😋😋 鰻魚既皮仲係好軟滑 我同朋友都讚口不絕 呢個係我當既既最愛 ❤️日本白燒鰻魚定食 🍱🐟 $210第一次見到白色既鰻魚 就連鄰座食客都忍唔住問我地係

大鰻魚飯+ 麵 $180

日本白燒鰻魚定食 🍱🐟 $210

第一次見到白色既鰻魚 就連鄰座食客都忍唔住問我地係咩品種 味道同普通鰻魚有咩分別 🤔 我當時都唔知點答佢 🤣

後來先知最大分別就係肉質 白鰻魚比平時食開既鰻魚更加韌 更有嚼頭 佢地既肉好有彈性

為左食到白鰻魚最原始既鮮味 我地可以嘗試配合唔同既醬汁 例如日本柚子醬油、日本芥末和醬油等等 個人比較中意配蒲燒鰻魚醬汁 總係覺得更惹味 😍

白鰻魚隔離有一包胡椒粉 大家可以落少少調味 個人覺得唔錯 ☺️

最後再食埋彈牙既麵 佢雖然叫烏冬 但我覺得似蕎麥麵多啲~ 湯頭非常清新 淡淡既醬油味 加埋海帶 真係好和味~ 我同朋友都好滿意呢個湯麵 入面仲有少少蔥黎調味 清純得黎又帶點香口既味道 😋 我地暴風吸入地食曬所有麵條 😂感覺非常滿足 👍🏼

隨餐附送抹茶卷蛋🍳❤️ 呢個係呢到好出名既招牌甜品🍵~ 舊卷蛋軟綿綿 好鬆化!😍中間既抹茶cream超細滑 充滿住濃郁既奶香 呢個應該係佢受歡迎既原因吧~😝另外 面頭既抹茶粉香甜回甘🍵🍦一入口就食到好清新既抹茶味 ☺️👍🏼

抹茶雪糕香甜回甘🍵🍦入口食到淡淡既抹茶味 仲有濃郁既牛奶味☺️ 面頭嗰三粒係煙韌既丸子 下面有甜脆麥 仲有充滿淡淡甘香既抹茶凍、香甜既紅豆同埋脆薄餅😍 有機會要再encore 😁💕

好享受今次既鰻魚 x 抹茶之旅 食物味美 店員態度親切 仲為我地主動端上茶水同埋收碟 真係一個好好既美食體驗 😄
2018-04-17
  • 抹茶小蛋卷
  • 醬油海藻烏冬麵
琴晚約左朋友係The One睇戲,見仲有時間,所以都係搵嘢食先。我哋行左一陣,見到有間餐廳睇落都唔錯,特別係我朋友見到門口有個好大嘅蛋糕櫃,入口放左好多種唔同顏色嘅蛋糕,我就知佢實揀依間啦!餐廳睇落似係以甜品同蛋糕為主打,但其實佢都有正餐menu嘅。侍應大力推介我哋食鰻魚定食,而且定食已經包埋蛋糕做甜品,所以我同朋友都叫左個有鰻魚同吞拿魚生嘅定食。另外我哋都各自點左一杯特飲。嘢食等左唔係好耐就上檯,真心講個定食都幾豐富吓,一盤有成四樣嘢:沙律,海苔烏冬,鰻魚飯同吞拿魚生飯。沙律屬正常前菜嘅size,蔬菜都幾新鮮,沙律汁份量啱啱好,之後食主菜鰻魚飯,鰻魚汁香口,送大大粒珍珠飯,冇得輸,鰻魚本身都煮得好入味,全冇骨,食得好痛快。到吞拿魚生飯,雖然又係飯,不過混合左紫菜同魚生,口味就完全唔一樣,我鐘意吞拿魚生嘅程度比鰻魚更甚,所以唔駛兩分鐘我已經KO左成碗。最後到烏冬,雖然係擺到最尾先食,但係湯仲算係熱嘅,烏冬嘅口感都好ok,鐘意一個set可以試哂多種味道嘅話一定要點依個。差啲漏左個餐後甜品,有多種口味可以揀。我就揀左個黑芝麻蛋糕,好好味但又唔會覺得漏。特飲我特別推介大家試下個綠茶雪糕沙冰,

差啲漏左個餐後甜品,有多種口味可以揀。我就揀左個黑芝麻蛋糕,好好味但又唔會覺得漏。特飲我特別推介大家試下個綠茶雪糕沙冰,綠茶味超香濃,總之包你一試難忘啦!
三彩定食
綠茶雪糕沙冰
吞拿魚剌身飯
黑芝麻蛋糕
2018-04-13 155 瀏覽
初時見呢間野無咩人唔使等就諗住試下, 點知...賣相已經唔吸引, 好似canteen咁既質素, 個沙律真係hea到一個點,要杯水都好似乞咁, 樓面班職員應該受過黑面訓練, 相當有態度,總括而言, 日本餐廳價錢, 茶記質素, 只為醫肚可以一試..............................好評如潮是假像, 味道超一般, 服務質素差, 那來的好評????? 絕對冇下次!!!!!
初時見呢間野無咩人唔使等就諗住試下, 點知...

2018-04-09
2018-04-10 61 瀏覽
見到呢間店好特別咁有白燒鰻魚 所以一定叫黎試🤤因為聽人講白燒鰻魚係要好新鮮嘅魚先整到! 果然冇令我失望,白燒好清新,真正食到魚嘅鮮甜,而且肉好軟滑👍不過如果唔鍾意就咁食都可以加袖子醬、縵魚醬、鹽、芥末醬,個人最鍾意袖子醬,因為酸酸地同鮮味嘅白鰻魚好夾🤤呢個set 仲可以食埋海藻烏冬 聽講海藻有豐富鐵同鈣 係好健康嘅食品 每條烏冬都可以見到粒粒海藻 好足料👍飲品我就叫左呢個 培茶奶👍好香滑而且冇抹茶咁甜 個人鍾意培茶多過抹茶😛個set 仲送左個抹茶蛋卷 抹茶味濃 唔錯😆另外,值得一讚既係宏都幾照顧素食者,餐牌上面都有好幾款俾食素既人揀👍🏻 而朋友就叫左其中一個set食:日本野菜天婦羅冷海藻烏冬🍜 睇相都見到個set其實好大份,食完係好飽肚😋 食物質素方面有驚喜!本來覺得個冷烏冬都係好似平時既日本店咁好淡,但呢度可能因為用左海藻烏冬既關係,食落口係有啲鮮味 加埋鹹鹹地既天婦羅食好夾🤩 天婦羅方面,本來預期係一舊舊唔同種類既蔬菜,但有啲意外既係呢度將蔬菜切成一條條再磋成一大塊,食落有咬口同層次感,而且又唔會淋哂!其實唔太肯定有咩蔬菜,但估計有蕃薯、南瓜同茄子😝 隨餐附送左一件香草蛋卷🤪 推
見到呢間店好特別咁有白燒鰻魚 所以一定叫黎試🤤

個set 仲送左個抹茶蛋卷 抹茶味濃 唔錯😆

隨餐附送左一件香草蛋卷🤪 推薦推薦👍🏻 因為食落口好creamy亦都好軟稔稔🍰 雖然份量唔算大,但食完一個主餐之後作為點綴係好足夠😋

飲品方面,叫左一杯日本青森蘋果汁🍎 其實飲落口覺得同平時買既冇太大分別,不過相對上係鮮甜少少,鍾意蘋果汁既可以一試😋

另外 呢度嘅甜品都好值得試 全部都好高質 抹茶雪糕香滑 鍾意用塊餅點雪糕食😝

2018-03-27
2018-04-09 70 瀏覽
平時行The One 都見到呢間鋪好多人 仲要門口有咁靚咁豐富既甜品櫃 一直都想試下 今次同好耐冇見既朋友聚餐 終於有機會試到第一次見有白燒鰻魚定食 好好奇 見套餐都幾多野就一於試下白燒鰻魚燒得好好 保留到鰻魚真正既風味 而且又好嫩 相比起平時食到既鰻魚醬汁味更鮮 真係好特別 好難得有機會試而且份量一啲都唔少 好大條另外仲附上呢四種醬汁 除左必食既鰻魚醬外 特別鐘意柚子醬油 酸酸地 同鰻魚既鮮意外地夾朋友都同樣鐘意跟餐仲會有海澡鳥冬 好似係呢度既另一個特色 平時都冇機會食 估唔到個鳥冬健康之餘 味道都唔錯朋友嘅煙三文魚冷烏冬都好好味!加入海藻嘅烏冬外貌同蕎麥面有啲似,食落去好有咬勁,比起湯烏冬更加彈牙爽口,配上冰凍嘅鰹魚汁同蔥花,味道清新又開胃!煙三文魚比得毫不吝嗇,份量多之餘都幾厚,調味唔會太鹹,保持返整體清新嘅口味。估唔到呢度都有滴漏咖啡!咖啡味道非常香醇,而且帶有回甘,配甜品食就啱啱好抹茶鮮奶都好好飲 味道好濃 甜度適合飲得好快 好易飲曬 如果再大杯啲就更好 抹茶同芝麻蛋卷都係跟餐附上 唔單止奶油好香滑 而且真係好好味 特別推薦芝麻味 好真材實料焦糖布甸芭菲嘅賣相非常吸引!雪糕

第一次見有白燒鰻魚定食 好好奇 見套餐都幾多野就一於試下
而且份量一啲都唔少 好大條

朋友都同樣鐘意

抹茶鮮奶都好好飲 味道好濃 甜度適合
飲得好快 好易飲曬 如果再大杯啲就更好

焦糖布甸芭菲嘅賣相非常吸引!雪糕同cream都充滿奶香;士多啤梨果醬剛好可以幫手減低甜滯感!面頭嘅焦糖布甸好嫩滑,而脆卜卜嘅oats就幫手增加口感!整體黎講係一個精美又好味嘅甜品👍🏻
2018-03-27
✿╮❤╭✿ ✿雜感女生 好味日記✿ ˚*•✰。宏.迷宏甜美間。✰•*˚ ✿✿Dolce Vita @ 尖沙咀✿✿ ❤餓底飯聚.食勻全世界❤ ❤吾係POL - Peggy On Line.Proof Of Life❤ ❤ 日嘗事多多,本小姐最年少時 就是很鍾情日系的,最好日日食 長大後,發現天外有天,挖掘不同的異國美食是賞心樂事 但數精緻,還看日系食事 2018年終於和朋友約定再去The One吃一次念念不忘的宏 宏的定食其實很豐富餐,一個套餐麵和沙律少不了 炸豬扒飯+麵+沙律 沙律以健康醋汁上,特別開胃 不要少看那塊豬扒,好香脆,給你勁生炸的口感 配上日本飯,好美妙 所謂的「麵」其實是海藻烏冬 麵條幼滑爽又夠煙韌,與濃香海藻湯底很合拍 照燒雞飯+麵+沙律 店員細心主動提供七味粉 這款七味粉粉,小時候老是常出現 因為配合照燒雞,實在是吃不停口的 一啖飯一啖雞,滿足的口感流露在臉上 抹茶蛋卷一向是「宏」的名物 隨餐附送的芝麻卷與抹茶卷都不是「求其的貨色」 蛋味很是香濃,香軟可口 芝麻味極香甜,而我卻偏心抹茶味,是因為抹茶帶回甘的清新 甜品是無止境的,收納甜品的甜胃

雜感女生 好味日記
˚*•。宏.迷宏甜美間。•*˚
✿✿Dolce Vita @ 尖沙咀✿✿
餓底飯聚.食勻全世界
吾係POL - Peggy On LineProof Of Life

日嘗事多多,本小姐最年少時
就是很鍾情日系的,最好日日食

長大後,發現天外有天,挖掘不同的異國美食是賞心樂事

但數精緻,還看日系食事

2018年終於和朋友約定再去The One吃一次念念不忘的

的定食其實很豐富餐,一個套餐麵和沙律少不了
炸豬扒飯++沙律
沙律以健康醋汁上,特別開胃
不要少看那塊豬扒,好香脆,給你勁生炸的口感

配上日本飯,好美妙

所謂的「麵」其實是海藻烏冬

麵條幼滑爽又夠煙韌,與濃香海藻湯底很合拍

照燒雞飯++沙律
店員細心主動提供七味粉
這款七味粉粉,小時候老是常出現
因為配合照燒雞,實在是吃不停口的

一啖飯一啖雞,滿足的口感流露在臉上
抹茶蛋卷一向是「宏」的名物
隨餐附送的芝麻卷與抹茶卷都不是「求其的貨色」
蛋味很是香濃,香軟可口
芝麻味極香甜,而我卻偏心抹茶味,是因為抹茶帶回甘的清新

甜品是無止境的,收納甜品的甜胃亦然
我們再來一個抹茶軟雪糕芭菲和一個香草牛奶軟雪糕芭菲
前者抹茶味極度香濃,配上甜甜的紅豆、丸子

還有搶眼的杏仁脆脆,好好味!

香草牛奶軟雪糕超香滑,更用極濃奶香與鮮果來迷惑眾生!

不可不吃芭菲上面的焦糖香蕉,就算是不愛香蕉的人也會愛上!

飲品:焙茶奶
凡是焙茶製品,都有獨特的香氣
如果說抹茶是少女,那焙茶就是淑女

焙茶那種甘醇的茶香,很是迷人!

飲品:青蘋果沙冰
很有驚喜!真是用新鮮的青蘋果製作的
入口都是清新的果香,果汁比現成的更帶清新感
還吃得到果肉呢!

小評:

Hiroshi
尖沙咀彌敦道100
The ONE 5502
2018-04-01 107 瀏覽
宏 聽左好耐都未有機會試,友人慶祝我生日book左尼間店:)我叫左一個dinner set,包飲品甜品同麵食一客。主食我選左煙三文魚海藻冷烏冬、甜品則選了抺茶蛋捲,跟一杯紅茶,共$99,算抵!先講主食,海藻烏冬超彈牙,有口感!而煙三文魚都好出色,都算大塊,又唔會太咸,係我食過最好味既煙三文魚😂抺茶蛋捲一啲都冇令我失望,啲cream好creamy,仲有濃厚的抹茶味,食完自己戈舊再攪掂友人半舊:p yummy 因為想再食甜品,再叫左個宇治抺茶雪糕芭菲。尼個甜品好多配料,有雪糕、白玉、紅豆、餅、杏仁片、綠茶果凍同蛋糕。雪糕好好味,又係勁濃郁既抺茶味!白玉口感都非常qq,配埋紅豆食岩岩好!不過我個人就唔喜歡啲杏仁片、嫌太甜。尼間店坐幾幾舒服,位闊綽,岩同朋友聚會。為左甜品,我會再黎咖!👅
我叫左一個dinner set,包飲品甜品同麵食一客。
  • 抹茶蛋卷
  • 抹茶軟雪糕芭菲
2018-03-31 217 瀏覽
作為一個抹茶控,當然要來宏朝聖啦。宏是一家日本餐廳,內裡環境寬敞舒適,即使是假日也不擠迫。(也許是今天日本過江龍 pancake店 Gram 在 The One 新開張,所以人群去了那邊吧 XD)餐牌有兩種,一個是短的,寫有散叫的餐點,甜品非常吸引。我本來想叫抹茶軟雪糕芭菲,可是今天我有點感冒,加上是一個人用餐,所以就放棄了。還有一個是長餐牌,寫有各式各樣的套餐。最後我點了個 L3 特價餐,有沙拉、烏冬、紅茶和甜品~先上來的是斯里蘭卡紅茶。茶杯中浮晃著一抹暗紅,幾縷輕煙散著溫熱,帶著一絲蜜糖的芳香。緩緩的呷一口,茶味醇厚,也有回甘。接下來就到主菜上場了。沙津菜新鮮,配上酸酸的黑醋,清爽開胃。接下來便來品嘗熱氣騰騰的日本產溫泉蛋海藻烏冬。湯底是醬油,烏冬滑嫩有彈性,和喬麥麵相比更勝一籌。溫泉蛋非常可口,熟度剛好,與紫菜和烏冬同吃便是最簡單的美味。最後便是甜品 → 抹茶蛋卷(大)。蛋捲濕潤,抹茶味清雅馥郁,忌廉幼滑甘甜,吃完齒頰留香,幸福的暖流湧上心頭。尖沙咀物價高昂,宏可算是非常抵食,不愧為屢獲好評的得獎熱店
作為一個抹茶控,當然要來宏朝聖啦。

最後我點了個 L3 特價餐,有沙拉、烏冬、紅茶和甜品

斯里蘭卡紅茶

接下來就到主菜上場了。
L3特價餐

沙津菜新鮮,配上酸酸的黑醋,清爽開胃。

沙拉

和風溫泉蛋海藻烏冬

抹茶蛋卷

尖沙咀物價高昂,宏可算是非常抵食,不愧為屢獲好評的得獎熱店
斯里蘭卡紅茶
L3特價餐
沙拉
和風溫泉蛋海藻烏冬
抹茶蛋卷
2018-03-29 95 瀏覽
對抹茶的熱情沒有季節之分,抹茶迷只要心癢便會四出追尋抹茶的蹤跡。由看見「宏」的一刻,便鎖定了晚餐的去向。是晚點了晚餐set, 選擇也算豐富,選擇困難症的朋友可能要花上一陣子才能鎖定目標。和友人分別點了醬油海藻烏冬set 和鰻魚、吞拿魚定食。醬油烏冬湯汁較清,輕食佳選。2片叉燒十分「厚道」,但稍為韌,海藻烏冬散發着獨特的香味,口感煙韌,麵條較幼細及有一點點,跟一般烏冬截然不同。友人的定食也算水準之作,鰻魚烤得剛好,配上汁醬,真滋味。吞拿魚份量多,把滿滿的吞拿魚放進口中,真是一大享受。吃過主食,自然是甜品登場的時間。抹茶roll cake, 茶味香而甘,連抹茶忌廉也散發着抹茶的甘香;蛋糕鬆軟濕潤,抹茶迷必食一品。抹茶馬卡龍散發着香濃的茶味,但略為偏甜,而櫻花杏仁馬卡龍則杏仁味較突出,把櫻花的風韻蓋住了。晚餐限時90分鐘,但製作需時,建議入座前先選好食物,以節省選餐的時間。

由看見「宏」的一刻,便鎖定了晚餐的去向。

• 抹茶蛋卷
  • 醬油海藻烏冬麵
2018-03-28 64 瀏覽
宏早幾年在佐敦設店時,已因為它的抺茶甜品而光顧,今天帶小女生去科學館參館,在the one 五樓見到此店,規範較佐敦店大很多,小女生看到甜品櫃的馬卡龍,雙眼發光,那麼就進去吃個午餐吧!原來宏搬到了the one 已有數年,the one 店裝修整潔,光線充足,十分精神。打開menu,除了甜品外,也有飯和烏冬類食物。午市有set lunch 供應,選擇也不少。考慮了一會後,選擇了香港很少地方有的白鰻魚定食及一個烏冬套餐 。溫泉蛋海藻烏冬這款烏冬是加入海藻特制而成,由日本進口,烏冬是幼身的,口感幼滑,溫泉蛋烹調時間控制得很好,一咬下鮮黃的蛋液就漏出來,yummy yummy!醬油湯底很清,沒有半點油膩,相當合適注重健康的人士呢!跟餐甜品小女生選了她至愛的法式杏仁餅,小女生選了日本水果哈密瓜和白桃味,size 細細的,甜度剛好,一向不太愛吃馬卡龍的我也吃了數口。青林蘋果汁與一般餐廳喝開的蘋果汁當然大大不同,青林蘋果本身的果肉是乳白色的,所以製作出來的果汁也呈乳白。味道甜中帶酸又不失蘋果香味,加入冰塊,清潤解喝!純日本白燒鰻魚定食白鰻魚一改平時的蒲燒,因為是bb 鰻魚,所以肉質特別嫩滑,也沒有

溫泉蛋海藻烏冬
醬油湯底很清,沒有半點油膩,相當合適注重健康的人士呢!

青林蘋果汁

純日本白燒鰻魚定食

白鰻魚一改平時的蒲燒,因為是bb 鰻魚,所以肉質特別嫩滑,也沒有腥味,所以不用加入鰻魚汁來燒。魚骨更是軟得即使放進口中也感覺不到。 平時小女生不太愛吃鰻魚,但這款白鰻魚,她卻一口一口的放進嘴裏 ,附上有四款醬汁,可隨自己的口味選用, 不過我們還是喜歡點鰻魚汁 。

迷你海藻烏冬,清清的,很多海帶,感覺健康。沙律菜也很新鮮,加入沙律醋,開胃又健康。值得一讚的是珍珠米飯,飯粒粒分明飽滿,有米香又軟綿,一問之下,原來是日本的新潟米,來到香港才去穀殼,所以米飯特別新鮮。

日本滴漏咖啡
要七小時才能的滴漏出一公升的咖啡,口感香醇,即使不加入糖及奶,也容易入口。

迷你抺茶卷
果然是鎮店之寶,抺茶cream 依然軟滑無比,甜度適中,帶著點點的抺茶清香。

既然來到,如果不吃甜品的確是有點浪費,故此我們也點了一客北海道牛奶雪糕,為我們這頓午餐劃上一個完美的句号

2018-03-26 1053 瀏覽
難得早放工又係Happy Friday,當然要搵舊同事兼院友食餐勁既,上openrice見呢間餐廳咁出名,係The one入面,係我地公司中間位置,行路去10min度,又近MTR,所以就決定一試。呢杯蘋果汁顏色同一般係超市買既有d吾同,味道都係,少甜微酸,啖啖都有蘋果香,而且仲無加冰。焙茶奶有奶泡,夠香滑,吾錯。呢個飯麵甜品餐真係好豐富,份量足,味道83.66分,特別係個牛肉汁,好味到可以就咁當湯飲。呢度應該無加味精,食完都吾會感到特別口渴。院友同事叫個set仲勁,有成3樣主食,加埋沙律,有成4碗野,食材夠新鮮,又豐富,開心度大增。跟餐仲有每人一舊卷蛋仔。原本黎度最正係雪糕,院友同事係咁讚呢杯芭菲好正,話正在佢配料豐富,佢底層既粟米片有焦糖味,大大提升左口感同味覺既層次感。我果杯同佢果杯類似,主要係果軟雪糕變左普通雪糕。賣相比佢果杯仲靚,騙like一流。Menu圖文並茂,d set又包好多野食,侍應仲會細心推介,有選擇困難症都無有怕。

日本青森蘋果汁

焙茶奶有奶泡,夠香滑,吾錯。
宇治焙茶奶

和風牛肉飯套餐

迷你三彩丼定食

跟餐仲有每人一舊卷蛋仔。

京都宇治抹茶軟軟雪糕芭菲

日本青森蘋果汁
宇治焙茶奶
和風牛肉飯套餐
京都宇治抹茶軟軟雪糕芭菲
2018-03-26 88 瀏覽
以抹茶作主題既餐廳係門口已有一大個蛋糕櫃放有不同款色的抹茶蛋糕可以堂食又可以外賣,店內裝潢燈光充足簡單整潔,以半開放形式以增加空間感,食物以套餐為主,每款套餐配有沙律、主食、海藻烏冬、招牌迷你卷蛋及茶。因為太肚餓所以兩個人叫左兩個set之餘仲叫多一份煙三文魚水耕菜沙律,野菜天婦羅,雪糕芭菲同抺茶窩夫。餐茶轉左宇治抹茶奶同焙茶奶,抹茶味香濃,焙茶有烘焙茶香煙三文魚沙律好多地方都食到,但呢度係用水耕菜特別鮮嫩清甜,無見到有一條菜有枯爛,質數很好日本白燒鰻魚定食係新菜式,以白燒方式烹調,再配以4款調味料以供食用,可以食到鰻魚既最原本味道再以自己喜好去加調味,白燒方式另魚質更有咬口,都幾特別鰻魚定食同白燒比較軟淋,充滿鰻魚汁甜香,有整條鰻魚份量非常充足,燒得亦剛好加配野菜天婦羅,本來意為係平時切開一塊塊蕃薯或茄子,但原來係將蕃薯紅蘿蔔切絲炸,但又比預期好食喎,香脆得黎又食到蕃薯香甜北海道香草牛奶軟雪糕芭菲,雪糕超軟滑又極濃牛奶香抺茶窩夫配抺茶雪糕,窩夫抺茶粉漿烤焗所以窩夫本身已有抹茶香再加埋抺茶雪糕就濃上加濃,抹茶fans一定要叫呢個甜品

餐茶轉左宇治抹茶奶同焙茶奶,抹茶味香濃,焙茶有烘焙茶香

北海道香草牛奶軟雪糕芭菲,雪糕超軟滑又極濃牛奶香
2018-03-21 70 瀏覽
有個staff永遠都系東南北樣好似殺左佢全家咁我同朋友見佢咁都仲好聲好氣其實唔想serve 人可以唔serve,唔過嚟應鐘但唔洗咁呀…食都食到唔開心收錢果個又系東南北樣野食Ok 嘅但唔會再去好失望
有個staff永遠都系東南北樣
好似殺左佢全家咁
我同朋友見佢咁都仲好聲好氣
其實唔想serve 人可以唔serve,唔過嚟應鐘
但唔洗咁呀…
食都食到唔開心
收錢果個又系東南北樣

野食Ok 嘅
但唔會再去
好失望
2018-03-16
1 分鐘 (堂食)
2018-03-21 96 瀏覽
今晚約左靚女黎the one睇戲睇戲前當然要填飽果肚喇Then one眾多餐廳簡中左《宏》皆因見一間餐廳滿足曬2個願望又可以食正餐,又有甜品心大心細食咩好最後都是簡左食 鰻魚飯<純日本白燒鰻魚定食>每日限定30份好好彩果日好早就到仲未賣曬,yeah套餐包括主角白鰻魚 ,海藻烏冬 ,飯, 沙律 配 抹茶小蛋卷同紅茶主打直接品嚐鰻魚鮮味所以配上四種唔同醬汁突出不同的鮮味芥末和醬油柚子醬油 鹽鰻魚醬汁各有特色一次滿足多個願望柚子醬油大推 抹茶小蛋卷柔軟的蛋糕包含住creamy忌廉食飽飽見旁邊張枱點的甜品非常豐富心思思又多叫了< 香草牛奶軟雪糕芭菲 >😍雪糕非常之軟滑配上 脆脆杏仁片多種口感😊😊
今晚約左靚女黎the one睇戲
睇戲前當然要填飽果肚喇
Then one眾多餐廳簡中左《宏》
皆因見一間餐廳滿足曬2個願望
又可以食正餐,又有甜品

心大心細食咩好
最後都是簡左食 鰻魚飯