2018-03-10
老婆好鍾意食綠茶野,知道The One嘅「宏」係最出名綠茶,今晚就帶佢試一試。餐廳喺The One 5樓,座位都幾多,食物選擇豐富,有好多唔同款式嘅套餐,有平有貴,而且甜品選擇更多,佢見到都已經好開心。大鰻魚飯套餐套餐有蒲燒鰻魚飯、海藻烏冬、同沙律。蒲燒鰻魚非常好味!鰻魚厚身,超級軟滑,充滿油分,入口即溶,醬汁甜度適中,好味👍🏻米飯都好好味,軟硬適中,口感好好。海藻烏冬味道更好,比起一般鳥冬更爽口彈牙,又健康,非常清新。宇治抹茶沙冰抹茶軟雪糕抺茶愛好者不可以錯過,上面係抹茶軟雪糕,好香滑有濃郁綠茶味,下面嘅沙冰雪糕咁甜,一啖雪糕一啖沙冰最正。迷你三彩丼定食有時一碗小碗鰻魚飯、一碗小碗吞拿魚碎飯、一碗小碗海藻烏冬,同沙律,非常豐富,可以試到多種唔同嘅食物。鰻魚飯亦係非常好味,鰻魚厚身軟滑;至於吞拿魚碎飯亦係好好味,一啲都唔腥,拌埋唔辣嘅Wasabi,味道好好,最後食埋個清新嘅海藻烏冬,非常滿足!日本草莓沙冰粉紅色的,顏色好靚好吸引,真係有士多啤梨果肉喺裏面,甜度剛剛好,微微士多啤梨酸味,清新又解渴。小蛋卷套餐包括了小蛋卷,我哋揀咗芝麻小蛋卷,芝麻味非常香濃,蛋糕柔軟,cream好柔滑,充
大鰻魚飯套餐
宇治抹茶沙冰抹茶軟雪糕
迷你三彩丼定食
日本草莓沙冰
小蛋卷
套餐包括了小蛋卷,我哋揀咗芝麻小蛋卷,芝麻味非常香濃,蛋糕柔軟,cream好柔滑,充滿芝麻香,非常好味。
抹茶雪糕拿破崙
簡直係藝術品,見到都已經覺得好靚好開心,我老婆超級鐘意哩款甜品,佢自己一個人食晒四件!焦糖拿破崙好脆,中間嘅雪糕非常香滑濃郁嘅抹茶味,又脆又柔軟,口感非常好,佢話下次一定要再encore!
抹茶甜品set B
京都宇治抹茶蛋糕好好味,去「宏」必食的,非常香濃抹茶味,蛋糕柔軟,cream好柔滑;北海道牛奶抹茶雪糕更香滑好味,抹茶水晶糕口感唔錯,淡淡抹茶香,唔會好甜;抹茶布甸非常滑,比水晶糕甜,有奶香;抹茶曲奇非常香脆,簡直大滿足!