2017-03-26 1380 瀏覽
認真垃圾!第一次嬲到上黎打食評,同朋友一齊起旺角搵野食,見佢平時幾多人排隊應該冇咩伏,入到去員工態度冇乜特別,都幾正常。叫左啲大路野,雞腎、扇貝、蒜茸牛油焗金菇、墨丸、雞軟骨、麻辣豬耳同芝士撈丁。金菇水、雞腎、雞軟骨完全冇味!金菇衰到好似用滾水淥咁!金菇扇貝啲蒜茸變晒綠色,朋友話因為擺得耐先會,佢做過廚房見過,變綠色都夠膽拎岀黎?撈丁冇乜野,最好食係個豬耳,得個豬耳叫做有啲味!係有啲味咋!真心唔好食,是但一間串燒都好食過佢!
2017-03-12 1758 瀏覽
今晚同老公去旺角食飯,唔知食咩好?!諗起上次行過超多人排隊果間安安燒,不如今晚去試下啦~7點都未夠,店鋪已經滿座了,我們即刻去取票等位,等了大約半小時左右就有位了。有幾款食物值得推介1. 安安香濃芝士燒生蠔即燒生蠔很新鮮,芝士味香濃2. 皇牌燒牛舌牛舌很厚切,肉質燒得好淋,很多肉汁3.黑松露醬芝士撈丁之前看食評,很多人建議芝士撈丁上枱後要立即食,免得放涼了變硬,所以撈丁上枱後我們立即將碗麵撈匀 。芝士醬用火炙燒過,所以面有一層硬身的芝士,芝士同黑松露味互相配合得好好,同一丁麵夾得好好。我地2人叫了一碗吃都不會油膩。4.甜蜜脆脆燒菠蘿這個忘記了影相,但真的很特別,燒菠蘿面上起了一層糖,吃落脆脆的,加上菠蘿很甜很多汁,好好味5.惹味蒜蓉生燒茄子茄子加了很多蒜蓉,若加多一點孜然粉,一定可以令茄子更加惹味!這餐惹味串燒,好滿足~

有幾款食物值得推介
1. 安安香濃芝士燒生蠔
即燒生蠔很新鮮,芝士味香濃

2. 皇牌燒牛舌
牛舌很厚切,肉質燒得好淋,很多肉汁

3.黑松露醬芝士撈丁

4.甜蜜脆脆燒菠蘿

5.惹味蒜蓉生燒茄子

這餐惹味串燒,好滿足~
2017-03-10
30 分鐘 (堂食)
  • 黑松露醬芝士撈丁
  • 皇牌燒牛舌
  • 甜蜜脆脆糖燒菠蘿
  • 惹味蒜蓉生燒茄子
2017-02-24 1857 瀏覽
好懷念同朋友食消夜嘅日子,一邊飲啤酒一邊食串燒,依家成日要返工朝九晚五,瞓教嘅時間都唔夠,所以襯住星期五,約埋好姐妹放工後就即刻落旺角,見到facebook好多朋友都食過呢間安安燒。門口有好多人客排隊,我同朋友約喺餐廳等, 早到嗰個就可以攞定位,好快就有位。門口有啲餐牌,可以俾我哋睇定想食咩,餐牌設計都好似漫畫書咁,唔會個個都有食物相,睇到都覺得好吸引,出名嘅芝士撈丁,有燒汁鰻魚、安安秘製芝士三重奏、我哋必點嘅黑松露菌醬芝士撈丁,真係睇到個肚都凹晒!麒麟沙冰西柚味啤酒 $58頭先等左一陣位都有啲口渴,嗌返杯冰凍啤酒最配小食啦,呢款麒麟啤酒,有一層沙冰係上面,夠哂冰凍。燒蟶子皇 $76同呢位朋友去街就最鍾意食海鮮,分量有返咁上下,足足有一隻手板咁長,肉質彈牙新鮮,燒得好嫩唔會過火侯,加上蒜蓉蔥花辣椒,仲有啲海鮮嘅肉汁,鮮味滿瀉!黑松露菌醬芝士撈丁 $53俗語話:最簡單嘅食物就最快難整得好。用平凡嘅食材,發揮空間意想不到咁大,又可以整得咁多層次,味道豐富。餐廳就用仲出前一定發揮,變奏岀五款特色味道,我哋揀咗黑松露芝士撈丁,面頭嘅芝士被火槍燒過,會有啲脆口,用筷子撈勻黑松露,味道即刻滲出,每

麒麟沙冰西柚味啤酒 $58

燒蟶子皇 $76
同呢位朋友去街就最鍾意食海鮮

黑松露菌醬芝士撈丁 $53
俗語話:最簡單嘅食物就最快難整得好。用平凡嘅食材,發揮空間意想不到咁大,又可以整得咁多層次,味道豐富。餐廳就用仲出前一定發揮,變奏岀五款特色味道,我哋揀咗黑松露芝士撈丁,面頭嘅芝士被火槍燒過,會有啲脆口,用筷子撈勻黑松露,味道即刻滲出,每啖都有芝士同黑松露,簡直係絕配,推介比大家!

金銀蒜茸燒生蠔 $76
海鮮陸續有來,金銀蒜茸即係炸蒜及蒜蓉,一邊帶脆身惹味
,一邊有生蒜嘅辛味,生蠔燒完之後都唔會變細,依然保留肉汁
,正呀!

燒芝士粢飯 $25
我哋比較大食,最後都嗌返個芝士粢飯 ,粢飯裏面包左肉鬆,飯粒好有咬口
,再係上層加的芝燒至脆口,口感新穎,感覺到餐廳嘅創新!最後安安燒係筲箕灣仲有另一分店,港島區嘅朋友都可以試吓!
2017-02-19 1515 瀏覽
係呢頭唱完k,朋友話上網睇下有咩好食,佢就搵到間食串燒,仲要唔使自己落手添,一於去試下。一入間鋪頭已經聞到重慶燒既果陣香味,我最喜歡呢種香,令我口水都流埋。第一樣先食燒原隻鮑魚,鮑魚原隻連殻上,上面鋪滿蒜蓉,辣椒同蔥,賣相又紅又綠已經好靚仔。鮑魚食落肉質彈牙,一咬就將裡面既鮮味流晒出黎,加上調味令味道更惹味更香,相信自己燒就無燒得咁靚仔。食燒物又點少得食牛肉,第二樣係安格斯肉眼牛柳串,一串有幾粒牛柳,大小同一口牛差不多,第一啖已經食到安格斯牛既鮮牛味,肉汁鎖晒係肉裡面,肉眼部位少脂肪,令每一口都係肉味,油量少岩晒我注重健康既人。食完牛就食雞,燒雞肉軟骨串,一口咬落去既有雞肉嫩滑既口感,又有雞軟骨脆既口感,雙重口感係今日最特別既串燒,一種串燒兩種享受,睇得出餐廳有心既選料。食左咁多肉,就要食返蔬菜類先得。點左燒翠肉瓜,由於翠肉瓜本身味道唔夠出,餐廳用左芝士黎燒,效果出黎又唔錯,芝士半溶係翠肉瓜上面,令爽脆既翠肉瓜加上果層薄既芝士,感覺有點像fusion,加上翠肉瓜裡面既爽甜多汁,就如燒烤後飲了一杯涼茶既作用。
2017-02-02 1472 瀏覽
嚟返舊屋附近同屋企人食飯,大家都知我係一個好濃味食物嘅人,所以一早都預咗帶我嚟食串燒,啲阿叔姑姐真係有我心(感動ing)~~由於今日係星期一,雖然都多客人,但係都好快就有位,另外,原來佢地係無牆架……所以就算坐喺室內都好似住室外咁,幾特別呀~~枱面有幾款調味俾大家用,有梅粉、辣粉同蒜粉燒冬菇、BB露荀 - 呢個燒冬菇好味,燒得雖然乾身,但係菇味好香濃,雖然味道唔錯,但係我都加多少少辣粉去食,重滋味,另外個BB露荀好幼嫩,又juice燒魚餅 - 呢個我以為係魚蛋嗰啲魚餅,或者係鯪魚餅……點知,佢係白魚肉嘅燒魚餅,好彈牙,又香魚味燒蕃薯仔 - 呢個幾乎係見到串燒店有就必叫一口燒牛柳 - 唔好以為佢會好韌,錯……佢好淋,燒得啱啱好,再加啲辣粉食,一流蒜香燒茄子 - 呢條茄子好大條,但係……好多蒜頭……不過燒得好香,個皮唔係太燶,雖然我唔食蒜頭,但係我鍾意食有蒜香味嘅食物,呢個茄子我鍾意燒玉子 - 其實好少見中式串燒店會有玉子燒,咁愛膽固醇嘅我,點會放過,不過……玉子燒……都係凍食好味啲

枱面有幾款調味俾大家用,有梅粉、辣粉同蒜粉
燒蕃薯仔 - 呢個幾乎係見到串燒店有就必叫
2016-07-25
15 分鐘 (堂食)
  • 燒魚餅
  • 燒冬菇
  • 蒜香燒茄子
  • 燒玉子
  • 一口燒牛柳
2017-01-27 1061 瀏覽
我同朋友去咗食消夜,大家都決定左去食串燒。所以搵左間出名既安安燒。等左大約15分鐘終於有位。食左雞泡魚乾,好味好味,令黎送酒幾唔錯。叫咗韭菜我每一次食串燒都一定會食,正常。 若果啲調味粉再多d會更好。芝士撈公仔麵就唔係好掂,越食越乾,放耐左一陣就好快凍哂撈吾起佢⋯茄子都幾好味,外面有點燶。燒香蕉個人黎講好中意,另外仲有燒菠蘿覺得唔夠甜有啲酸。多春魚我一支支幾好,吾洗夾到個魚身散哂。燒蠔味道正常,不過燒蠔多d蒜頭會更+ 好

食左雞泡魚乾,好味好味,令黎送酒幾唔錯。

茄子都幾好味,外面有點燶。

燒香蕉個人黎講好中意,另外仲有燒菠蘿覺得唔夠甜有啲酸。

多春魚我一支支幾好,吾洗夾到個魚身散哂。

燒蠔味道正常,不過燒蠔多d蒜頭會更+ 好
2017-01-24 758 瀏覽
週年紀念一早預約左 準時去到等半個鐘都冇位 咩概念? 咁就俾左一日佢其實之前都黎過一次 都係用open rice訂座 第日去到佢竟然話我冇訂到座 又等一個鐘 個日唔係咩特別日子 我都有等 野食係可以既 但咁既管理就唔impressed

2017-01-19 588 瀏覽
琴晚又食 #安安燒 之依舊咁多人排隊。🤔蒜燒茄子// $38茄子劏開一半黎燒,好香蒜味,而且加左蔥花同指天椒裝飾得好靚😛熱食都ok嘅,但凍左會乾。🤔請俾分:6/10玉子燒// $24呢個玉子燒真係全晚至難食😂食得出係蒸出黎嘅玉子,個面好乾,所以燒完出黎好似像膠咁😫😵😵請俾分:2/10秘製醬燒雞中翼// $28爆笑囉好唔好😂 由於呢碟野唔係我點既,所以佢一到果陣我多口問姐姐一句Amy👅:咦,呢個係咩黎架?姐姐🙎🏻:雞中翼😂😂😂😂Sor lo, 係我問得唔好,但係都唔洗咁答我呀?!#cry 香濃芝士燒扇貝// $45咁就係芝士+扇貝嘅味囉😂正正路路咁囉,你懂的。請俾分:6/10蜜糖燒粟米// $18其實我成晚最期待就係呢個燒粟米😚👏🏻 每粒個皮都燒到脆卜卜❤️入面又有汁😆真好鍾意食😛我發覺我真係唔多好食貴野// #求包養請俾分:9/10❤️ 惹味黑松露墨魚滑// $48後面塊野好似攝鏡咁其實就係個墨魚餅😂 都幾重黑松露味嘅,但個體積就唔大囉(手心咁大),ok la冇咩特別👐🏻請俾分:5.5/10
琴晚又食 #安安燒 之依舊咁多人排隊。🤔
蒜燒茄子// $38
熱食都ok嘅,但凍左會乾。🤔
請俾分:6/10
玉子燒// $24
呢個玉子燒真係全晚至難食😂
請俾分:2/10
秘製醬燒雞中翼// $28
Amy👅:咦,呢個係咩黎架?
姐姐🙎🏻:雞中翼
香濃芝士燒扇貝// $45
咁就係芝士+扇貝嘅味囉😂
正正路路咁囉,你懂的。
請俾分:6/10
蜜糖燒粟米// $18
請俾分:9/10❤️
惹味黑松露墨魚滑// $48
請俾分:5.5/10
2017-01-17
20 分鐘 (堂食)
  • 蜜糖燒粟米
2016-12-22 687 瀏覽
帶眼鏡果位女侍應態度似趕客,我3個人等左一個鍾,有一位做左好耐好好人嘅叔叔👍👍話有位比我地叫我地等一等,行入去個女侍應話無位叫我一係唔好等,一係3個人坐2人枱加張櫈。佢唔講“一係唔好等“呢句都無咁嬲!

佢唔講“一係唔好等“呢句都無咁嬲!
2016-12-19 786 瀏覽
慶祝朋友的遲來生日飯,今次揀左位於旺角嘅安安燒。一早book左位,準時7:30入坐,唔駛等位。今次唔係第一次試安安燒,之前都食過一次,味道唔錯。今日再食味道依舊keep到上菜速度都算幾快最後埋單差唔多四百蚊,3個女仔食都好飽啦
2016-12-19
慶祝紀念
生日
燒雞泡魚干
2款芝士撈麵
餃子雞翼
2016-12-16 428 瀏覽
個名有個燒字當然係一間做串燒嘅鋪頭 未到門口已經可以聞到好香嘅燒烤味 一般嘅串燒食品佢地都有得食 例如 雞翼 雞軟骨 羊架等....不過我推介係佢地嘅焗芝士系列 佢地有芝士燒蠔 芝士扇貝 而佢嘅芝士焗蟹蓋 同埋 三重芝士撈丁都係我嘅必食推介 喜愛濃味嘅朋友可以一試 佢地係蟹蓋裡面加咗大量芝士同埋拆咗出黎嘅蟹肉 而最特別係仍地仲加埋通粉 味道都好夾 絕對冇多舊魚嘅感覺, 而三重芝士撈丁方面 佢嘅份量都好多 兩個人叫一碗都一定可以飽肚

• 三重芝士撈丁
  • 芝士焗蟹蓋
同個好耐無見朋友聚舊,佢話約我去食串燒啤一啤,話要入到去旺角染布房街,有D唔方便,但佢話呢間幾好食,試下無妨。入到去,今晚都幾多人,木枱木椅,裝修都OK,好想食肉先,試下個牛舌,少少"蘇",夠薄,吃度有少少咸香,加上重口味四川孜然粉,惹味度爆燈,呢個好食,encore。牛小排,OK,肉汁都有,牛味OK,但並不頂級,呢個價錢,好合理。醬燒雞翼,好香口,孜然粉真係神級,令D食物無晒雪味,雞翼有肉汁,不乾,D醬帶甜,幾好食。蔬菜來講,燒韭菜,香口,有口咬,燒會好甜,茄子有點乾,但係好有茄子味,另外娃娃菜,賣相差,但好甜,又係孜然和蒜蓉,唔太咸都可吊到食物的天然風味。呢個三重芝士撈丁,嘩好膩下,因芝士味好濃,加埋彈牙丁麵,好食但一碗夠晒皮。還有D蒜蓉蜆,好香好鮮,肉細細,佐酒不錯。啤酒係Stronghow 蜜糖蘋果啤,正!再來菠蘿啤,香!食串燒配啤酒,真係好夾。

2016-12-12
5 分鐘 (堂食)
  • 蒜蓉蜆
2016-12-12 314 瀏覽
今晚約左朋友食飯,她第一時間就話要食串燒,仲話好易就愛上。我們晚上六點到,約六點半就差不多滿坐,所以一定要book位。開始點野食,真係款款都想試,我們喜歡食辣,"麻辣田雞脾","惹味辣汁浸海蜆"係必食,因為田雞脾多肉又甜,海蜆就好滑溜又夠惹味。海鮮就必食蠔,點左兩款"金銀蒜蓉燒生蠔和芝士蒜蓉燒生蠔",蠔汁係超多,蒜蓉味夠濃,襯起上黎真係一試難忘。"沙茶醬深海大墨魚咀"超大粒之餘,口感都好夠滑又有趙頭,配沙茶醬就好鬼過癮,"蒜香燒白鱔"皮香肉脆,裡面既鱔汁隨喉嚨流晒入胃,而魚皮又包含晒營養及魚汁,"燒原隻鮑魚"的肉質勁鮮甜,係日日新鮮送到,鮑魚肉夠厚,感覺好正,鮑汁係晒隻鮑魚殻裡面。最後再來一個三重芝士撈丁,香噴噴鍾意食芝士的一定要試,撈丁仲有幾個配搭,最後當然要食"燒甜美地門菠蘿"和"蜜蜂燒粟米",兩款都香甜,大大件,新鮮之外又夠纖維,而且燒法將汁包晒係肉裡面,正呀喂~
2016-12-08 297 瀏覽
大致上的味道只有3種!鹹、麻、甜!較重口味!未必適合不太辣的朋友!而上菜方面,非常快,沒有漏單!開頭以為都要等一段時間、計落單起,大概5分鐘以有蔬菜先到、其次肉類、最後海鮮!但味到鹹味太重,蓋過所有本身食物的味道、例如芝士豪,芝士反而無味、只有好重的鹽味,這方面稍為失色!但都有待改進!而焦糖蕃茄,也只有糖的甜味,而失落番茄的酸甜味!但也值得一讚的是水份,沒有燒到乾,還保留到蔬菜的水份、肉類的汁等⋯以大量的燒烤和速度算不錯的選擇!但味道還有待加強!服務體貼!
大致上的味道只有3種!
鹹、麻、甜!
較重口味!未必適合不太辣的朋友!
以大量的燒烤和速度算不錯的選擇!
但味道還有待加強!
服務體貼!
2016-12-07 318 瀏覽
旺角食肆林立,多到好難揀!哈哈!不過有次行經旺角東站外圍,發現左呢間咁有特色的安安燒,就決定同朋友嘆串燒啦!價錢都算相宜,所以叫叫埋埋都唔少款式的串燒!有幾款係特別好食的!第一款:燒韭菜。可能有D人唔鍾意食韭菜,但我個人好鍾意食!燒到剛剛好,保留住菜中的水份,再加埋特制的調味粉!超級惹味呀!第二款:皇牌燒牛舌。牛舌一聽就知會好好味!質感特別!夠彈牙同有咬口!加埋調味粉簡直一流!食完會想再order~第三款:蒜蓉燒鮮味海蜆。蜆的size適中,唔會太細粒!新鮮,鮮甜!蒜蓉加辣椒呢個組合係無敵!惹味,食過番尋味呀!第四款:惹味蒜蓉生燒茄子。鍾意食串燒的人絕對唔可以錯過茄子呢個環節!多汁惹味!茄子燒完唔乾身!配埋蒜蓉真係會食唔停!好味道