2016-09-26
眨下眼,講咗好耐既加洲終於結業,而我老朋友每日都擔心加洲結業後可以做咩好,完全無胃口食嘢,相信唔使加洲,佢已經開始減緊肥。既然冇胃口,一定要食返啲重口味嘅嘢,黎提起佢嘅食慾,所以我今日帶佢黎到安安燒。安安燒係一間小店,呈開放式的設計,如果坐近路邊的話會有點熱,幸好我們今天坐最入。串燒的選擇很多,海鮮的種類亦不少,各式其式的燒法,另有一些時價的海鮮,一進店內,店員就會介紹是日的海鮮。生日前後1星期內去仲有香檳送flower安安秘製三重芝士撈丁 $44店內推介的食品,果然名不虛傳,面頭有一層濃郁的芝士,將芝士拌勻後試試麵底,麵質呈幼身,少許彈牙,芝士味道濃烈,呢碗麵完全可以令人飽肚。惹味蒜蓉生燒茄子 $38份茄子不夠濕潤,有點乾身,幸好蒜蓉味搭夠,腍身的茄子入口即溶。燒原隻鮑魚 $38時價海鮮之一,鮑魚燒得唔會好韌,火喉剛好,一咬就開,上面還有蒜蓉及辣椒調味。燒蟶子皇 $38亦是時價海鮮之一,好大隻,可以兩個人一齊分享,蒜蓉及辣椒味道滲入在蟶子內,而蟶子夠新鮮,還可吃到鮮甜的海鮮味。蒜蓉牛油焗金菇 $33比較失望的一碟,一打開見到水份太多,所以令到牛油味變得淡了,所以較為清淡,金菇滑身,勝
蒜蓉牛油焗金菇 $33
比較失望的一碟,一打開見到水份太多,所以令到牛油味變得淡了,所以較為清淡,金菇滑身,勝在份量較多。
超惹味的韭菜,因為韭菜周圍都充滿了孜然粉及辣粉,而且辣粉香口而不嗆喉,咬一口韭菜充滿菜汁,而且有嚼勁,令我吃不停口。
燒菠蘿是我的最愛,菠蘿好多汁好甜,再配埋脆脆糖增加口感,變成一道甜品。
燒到熱辣辣既香蕉面頭上有一層焦糖,同埋朱古力醬,入口溫暖,香蕉軟綿綿,再加上朱古力味,正!
食完呢餐,我朋友話多謝我令佢個人開心返,喺加洲蝕咗嗰$15000已經忘記晒,所以唔爭在呢餐都請埋我食。
加洲,萬歲!完--