2010-08-04 14 瀏覽
雖然午市好多人, 但係一入去就搵到位三個人都叫同一樣片頭切腩撈粗 + 凍奶茶我係第一次o係度食, 睇下佢地D招牌菜得唔得唔洗兩分鐘, 即上凍奶茶過多五分鐘, 就有面食片頭都唔錯切腩個人認為麻麻地, 唔係特別好食, 都係鍾意坑腩多D粗面因為預先撈好蠔油, 蠔油份量o岩o岩好, 唔會太濕或太咸 價錢都合理, 如果趕時間又想食好野, 呢度都係一個唔錯o既選擇
雖然午市好多人, 但係一入去就搵到位
三個人都叫同一樣片頭切腩撈粗 + 凍奶茶
我係第一次o係度食, 睇下佢地D招牌菜得唔得
唔洗兩分鐘, 即上凍奶茶
過多五分鐘, 就有面食
片頭都唔錯
切腩個人認為麻麻地, 唔係特別好食, 都係鍾意坑腩多D

2010-08-03
  • 粗面
2010-07-12 23 瀏覽
日日人山人海有早收有晏收 魚旦唔係突別彈牙, 不過麵同湯可以加分, 行開有時間都要食返碗(如果冇咩人排隊) 有人等既 閒閒地等 3個字有車人仕可以泊門口 成條街都係車, 有人抄牌都店員都會同你講聲 開唔開走就自己事啦.. d 間水麵 d間水唔係太濃 個湯都好清 環境就嘈就緊, 塔位都要...雖然我唔鍾意同人同檯食野...overall 去開 筲箕灣 都要試一次!
25 分鐘 (堂食)
  • 湯麵
2010-07-05 17 瀏覽
筲箕灣安利魚蛋粉夠經濟,所以學生基本上都會成日黎。星期日好多街坊.片頭切腩撈粗最正, 魚蛋夠彈牙,魚味無以前咁香,不過也是可以的。牛腩一般,撈麵正,上色夠均勻,麵夠爽,好味道。跟撈麵個湯淡咗的。星期日LUNCH TIME門口企滿人,見到有好多街坊特登黎食。

2010-06-29 24 瀏覽
記得讀書的日子,中一第一日開學日,老師一口氣介紹幾間適合學生去食LUNCH既地方,安利係其中一個,魚蛋粉夠經濟,所以學校d學生基本上都會成日黎。好耐冇黎過,今日到筲箕灣搵人,順便坐底食碗麵,人好多,不過都係一個人易搵位,要了碗魚蛋切腩撈粗。魚蛋夠彈牙,魚味無以前咁香,不過也是可以的。牛腩較韌,食落冇咩牛味,撈麵依舊不錯的,上色夠均勻,麵夠爽,好味道。跟撈麵個湯就冇咩特別,淡淡的。人氣勁,見到有好多人特登黎食,還有明星呢。

人氣勁,見到有好多人特登黎食,還有明星呢。
2010-06-28 22 瀏覽
小弟少在筲箕灣覓食,同事大談安利的食物如何有水準,牛腩和鮮油多是必點的,為食的我,第一次與新公司同事拉隊出去吃午餐,一行多人去食牛腩。不知真真假假,同事帶路,就入來這一家。在平日的午餐時間,人流比食評和想像中也算少,我們就熱熱鬧鬧坐在一角,大家點的東西近乎一樣。我點的是牛坑腩片頭河。坑腩未算很淋,有一點痴牙,每一塊的邊邊也有些少膠質。魚片頭,只有一塊是,其實也是魚片,吃得出幾有魚味,而皮是炸過,香口入味帶點點鹹,個人幾喜歡。而河粉不太淋,湯底幾清,牛味不多,一般吧。鮮油多是此店的招牌,多士比一般的厚一丁點,一上碟給我的感覺是很靚很完整。包烘得剛剛好的脆,外脆中間還帶些少淋,做得不錯。鮮牛油凍了點,入口時還有凍的感覺,就算是脆多士不應令牛油即時溶,在口中也應該要溶吧。現在是外暖內凍的,是差了些訐,因為烘得好,也算是收貨了。如果你想慕名而來,不必了,如果你真的在附近經過,還可一試的。食物平均來說是吃得過,但是沒有如想像中的好,較喜歡的是魚片頭炸過的皮。

牛坑腩片頭河
鮮油多
2010-06-21 14 瀏覽
又到 Happy Friday, 當然 lunch 又出去食好野, 不過今次食激 D, 冇錯, 0係鰂魚涌搭車去筲箕灣食, 因為同事成日推介, 咁我地就用 lunch 果一個鐘去食, 出發, 因為有個同事0係東大街住, 所以好快搵到<安利>, 不過到步後我要扣少少分個環境, 因為隔離係回收紙舖, , 去到好彩唔駛點等, 我諗三分鐘已經有位, 算好彩到了正題, 既然同事帶路, 順便由同事 order, order 左 切腩魚片撈粗 , 魚旦魚片河 牛坑腩河切腩魚片撈粗呢個係我食, 牛腩都算 " 林 ", 不過自己唔係咁0岩切腩, 所以我唔會長期食切腩, 同埋都有少少梘水味 魚旦魚片河 魚旦同魚片都係手打, 所以咬感係食得出, gd牛坑腩河我同事食, 而佢又冇咩 " 彈 "不過最好食就真係一定要食, 鮮油奶多, 我地都食到要再 order總括黎講, 都可以一試

, 去到好彩唔駛點等, 我諗三分鐘已經有位, 算好彩

切腩魚片撈粗

魚旦魚片河
魚旦同魚片都係手打, 所以咬感係食得出, gd

牛坑腩河
我同事食, 而佢又冇咩 " 彈 "

總括黎講, 都可以一試
2010-05-28
2010-06-15 16 瀏覽
經過筲箕灣,知道安利名聲不錯,特意一試。叫了碗牛腩河,一看之下,河粉少得可憐,但見牛腩也算大件,便沒再理會。牛腩一咬之下便知不妥,得個靱字。本人也走訪過多間牛腩面鋪,未曾食過咁難食既牛腩。一塊牛腩足有三寸長,而且是順紋切,顯出這次不但是牛腩熬不好的關係,而且是結構性的問題 -- 連點切牛腩都唔識。但見墻上門旁貼滿各名星,食家的簽名,評語,本人尤感氣憤。希望各兄弟姊妹不要被虛名騙了,以免食到一肚氣!
經過筲箕灣,知道安利名聲不錯,特意一試。

1K
2010-06-07 17 瀏覽
由對面舊鋪食到新鋪, 己有十幾廿年了, 算是老顧客, 尋日响天悅換証件後再次光臨, 一家人都大嘆水準不再如前了...1) 魚蛋米 ~ 媽咪話魚蛋無以前咁新鮮咁好味, 普通一碗粉賣 $19 唔多值2) 片頭牛腩米 ~ 叫咗走青無走, 牛腩又靱又無味, 而片頭一碗只得一件, 但又無乜特別... 雙併要加多 $4 實在唔值3) 雲吞切腩米 ~ 雲吞同切腩都ok4) 雲吞米 ~ 同上5) 炸魚皮 ~ 炸魚皮係唯一一樣可保持水準既4人合共 $107

3) 雲吞切腩米 ~ 雲吞同切腩都ok
4) 雲吞米 ~ 同上
5) 炸魚皮 ~ 炸魚皮係唯一一樣可保持水準既

4人合共 $107
2010-06-06
2010-05-16 16 瀏覽
係柴灣返工,午餐唔係泛亞就係外賣,今次約左表姐就打的去左另一間安利食LUNCH啦~話說呢間自係正宗我同表組LUNCH時間之前到步但又已經有好多人等不過可能佢比另一間大間~流轉都快D等左10-15MINS左右就入到去了我都係食魚蛋粉〝表姐都係同時又叫左個鮮油多又再叫左凍OT鮮油多先上~ 除左係上環的炳記都有食下呢D之後都無食過LU~係好好食~個面包烘得鬆軟夾住塊牛油~罪惡但真係一流再上魚蛋粉其實~講真~我覺得同個間叫安利大排檔的差不多啦~沒有大大的不同(可能我唔識分)但一樣都好好食~ 好鍾意個D彈彈又有魚味的魚蛋呀~好好食~炸魚面又係我至愛~河粉不會太淋~湯又夠~呢個LUNCH真係差足電再去做野 ~
係柴灣返工,午餐唔係泛亞就係外賣,今次約左表姐
就打的去左另一間安利食LUNCH啦~

話說呢間自係正宗

又再叫左凍OT

係好好食~個面包烘得鬆軟
夾住塊牛油~罪惡但真係一流

再上魚蛋粉
其實~講真~我覺得同個間叫安利大排檔的差不多啦~
沒有大大的不同(可能我唔識分)
但一樣都好好食~ 好鍾意個D彈彈又有魚味的魚蛋呀~好好食~
炸魚面又係我至愛~
河粉不會太淋~湯又夠~

呢個LUNCH真係差足電再去做野 ~
2009-05-15
  • 魚蛋粉,鮮油多
2010-05-04 32 瀏覽
早上的安利不用排隊,魚蛋粉的河粉滑,魚蛋彈牙有鮮味,另叫了一份鹹牛肉蛋治,熱辣辣的,很香口,但果然很鹹的,下次不叫這款了。
招牌貨
香口
2010-04-02
招牌貨
香口
2010-05-03 15 瀏覽
原來東大街有2間安利嫁, 差d 去錯呀!2間都一樣排大隊呀! 我地更係排間正店啦~要等30幾張台, 跨張, 不過呢到d人食得好快, 所以等左15分鍾到啦就入得啦~叫左魚旦魚片米($19), 魚片比魚旦好食, 魚旦唔太彈牙。另外叫左切腩魚片撈粗($31), 好多人食, 大大碗, 好吸引, 撈麵會配水清湯, 切腩好林, 但都幾痴牙, 魚片好食, 撈粗好正, 我鍾意浸湯食多過就咁食~最後仲叫左鮮牛油多士, 我地見好多人食完碗粉, 最後都會加一份奶油多/鮮牛油多~份鮮牛油多,焗得好靚, 好均衡, 內有一舊凍牛油, 咬落去一口凍一口熱, 正!雖然係肥d, 但食得好滿足呀!同埋個到d 服務好好既, 個老闆仔好nice ga~
原來東大街有2間安利嫁, 差d 去錯呀!
2間都一樣排大隊呀! 我地更係排間正店啦~
同埋個到d 服務好好既, 個老闆仔好nice ga~
2010-05-02
  • 鮮牛油多
  • 切腩魚片撈粗
昨天去了筲箕灣出名的安利魚蛋粉麵下午茶食麵途中我們竟巧遇志明 原來余文樂真的十分型和靚仔>> 片頭切腩撈粗片頭原來是指魚片 我真的去到才知道腩是牛腩 不過我覺得整個麵都偏咸令我完全去不到有牛味 牛腩我只是吃到好像熬湯的西施骨但牛腩真的煮得好軟身 確是不錯真的是期望愈大失望愈大>> 鮮奶油多厚切的牛油夾在厚厚的多士上 再沾上一層甜甜的奶油真的超級美味 只是略嫌凍了少許但其實真的不明白為何會有那麼多名人光顧 因為質素真的非常普通可以說是不值這個價錢
昨天去了筲箕灣出名的安利魚蛋粉麵下午茶

真的超級美味 只是略嫌凍了少許

可以說是不值這個價錢
2010-04-19
2010-03-31 19 瀏覽
既然都係去柴灣,不如趁有空檔試下名震天下既「片頭切腩豉油撈粗」......個湯胡椒味幾重,仲好似落左「師傅」咁,有D口乾.....不過個粗撈真係幾好食,每條麵都好入味,又有菜平衡D肉肉肉.....可惜D腩真係纖維過高,咬都要幾花牙力......而片頭丫,so so la....其實剩係切腩豉油撈粗都已經OK,平返四蚊@@"如果叫肥腩而唔落湯撈都OK既.....

個湯胡椒味幾重,仲好似落左「師傅」咁,有D口乾.....
可惜D腩真係纖維過高,咬都要幾花牙力......

如果叫肥腩而唔落湯撈都OK既.....
2010-03-20 18 瀏覽
基本上整個東區啲食店真係都唔多得,尤其係東大街,又會可以咁成條街都唔好食,但又唔執笠。就算呢間所謂馳名的食店,也只是正常水準。唔通東區啲人食嘢真係咁求其,咁飢不擇食。食物方面,片頭的確不錯,叫做有魚味,但呢個唔係正常的片頭的要求嗎?無魚味的話,係正常人都唔會去食啦。要排隊排咁耐先入到去,座得又迫,價錢又貴,我就覺得唔多值。總括而言,要食嘢都係儘量唔好係東區。

總括而言,要食嘢都係儘量唔好係東區。
2010-03-19
2010-03-06 13 瀏覽
尋日放工同班同事去左食魚蛋粉~但夜o的會食飯, 所以就點左一碗牛腩魚片粗撈share~食完都覺得無咩特別~o的牛腩仲咬極都唔爛~反而o的多士有驚喜~好軟好好味~我同事話杯奶茶都唔錯~如果去食多士的話還不錯~p.s.o的人態度真係差左o的~唔會再去囉~
食完都覺得無咩特別~
o的牛腩仲咬極都唔爛~

反而o的多士有驚喜~好軟好好味~

我同事話杯奶茶都唔錯~

如果去食多士的話還不錯~

p.s.o的人態度真係差左o的~唔會再去囉~
2010-03-05
  • 奶醬多