2012-09-18 42 瀏覽
難得晚上有男友接放工, 就去了安利食野..其實之前都有食過, 覺得好味先同大家介紹男友叫了切楠河, 而我大食d叫了候柱牛楠魚片頭河, 男友話切楠河好味, d牛楠好<林>, 我就覺得我個候柱牛楠麻麻..因為唔知係咪我接受唔到個味道!好彩魚片頭加返分!!!p.s魚片頭去安利必要食!!推介!!
難得晚上有男友接放工, 就去了安利食野..
其實之前都有食過, 覺得好味先同大家介紹

p.s魚片頭去安利必要食!!推介!!
候柱牛楠魚片頭河
切楠河
2012-09-18
候柱牛楠魚片頭河
切楠河
2012-09-06 22 瀏覽
筲箕灣安利出名,就來試試魚蛋墨丸河($28)和魚片墨丸河($28)。每碗附送香脆魚皮,本應沒魚片的那碗也附上兩塊魚片,很窩心。然而魚蛋墨丸魚片並不怎麼樣。試一次滿足了好奇心,就算了。
筲箕灣安利出名,就來試試魚蛋墨丸河($28)魚片墨丸河($28)。
每碗附送香脆魚皮,本應沒魚片的那碗也附上兩塊魚片,很窩心。

然而魚蛋墨丸魚片並不怎麼樣

試一次滿足了好奇心,就算了。
2012-08-19
10 分鐘 (堂食)
2012-09-01 30 瀏覽
成日都想試下食安利,終於有機會, 同男友坐底後,睇都都有時間睇可以食咩,個待應叔叔就催我哋落單,咁見個個都係食切腩魚片,我哋就叫左兩碗切腩魚片河,一個鮮油奶多,凍奶茶。先講番果碗切腩魚片河,真係好差,牛腩咬吾開,魚片頭好腥,湯冇味,只得河粉可以入口,我食左一半都冇胃口食落去。鮮油奶多,賣相吾錯,但麵包烘得太耐,變得太乾身,感覺好似食緊梳打餅加牛油。。。冇咩特別凍奶茶,一般食品,冇特別。整體感覺真係好差,吾係傳說中咁好食,服務又吾得,只係催你落單,完全吾俾時間客人去諗食咩,地下又多垃圾,又吾清理。所以吾會有下次。
凍奶茶,一般食品,冇特別。
2012-09-01
2012-08-31 38 瀏覽
舊年由小西灣行山行到大浪灣, 然後坐小巴到筲箕灣東大街搵食, 朋友想食安利, 不過我地排咗半個鐘都冇起色, 另一個朋友已經走咗去酒樓攞位... 唉... 乜咁o架... 冇機會試新o夥添...今日晴空萬里, HONEY好好興致咁話早D去應該冇咁多人排隊...11:45AM到達... 等咗5分鐘左右就有位... 比預期中快... 好彩...其實天氣已轉涼, 不過餐廳入面實在太多人, 攪到好似冇冷氣咁, 連我都標晒汗... 仲要同4個陌生人坐埋一張枱, 佢地刻意"呀"開對脚同手o黎坐, 迫到我同HONEY要縮埋一齊食, 好辛苦... 唯有快D食完快D走...餐牌右下角有米芝蓮公仔, 唔知係拎咗米芝蓮咩名堂...切腩魚片撈粗--招牌菜!!! D撈粗用豉油撈勻咗, 好好好味呀!!! 我本人係唔鐘意食撈麵, 但係佢呢個撈麵真係好正!!! 牛腩都幾入味, 又夠淋, 可惜薄如蟬翼, 有少少美中不足~魚蛋魚片河--招牌菜!!! 魚片爽口, 魚蛋又滑又彈牙, 河粉都滑過人, 難怪咁多人排隊...菊花蜜--糖水一杯...12:15左右離開, 門口已經堆滿人, 同我地上次食唔成果時一樣... 呢度起碼要等4

餐牌右下角有米芝蓮公仔, 唔知係拎咗米芝蓮咩名堂...

菊花蜜--糖水一杯...
12:15左右離開, 門口已經堆滿人, 同我地上次食唔成果時一樣... 呢度起碼要等45分鐘啦最少...
服務員態度友善, 值得一讚~

價錢唔算貴, 不過都唔算平, 最慘係... 我食唔飽囉...

食完就出發行去香港海防博物館啦!!!
  • 切腩魚片撈粗
  • 魚蛋魚片河
2012-08-25 13 瀏覽
對上一次幫襯安利,巳經係幾個月前的事,個時巳經覺得冇以前咁好食, 禽日再去幫襯,叫左坑腩片頭撈粗,淨雲吞,唔....只可以講維持係近年低水平,同幾年前相差幾皮,坑腩幾鞋,魚片頭唔爽口,雲吞只係周圍都食到的水準,個湯得個咸字,餐後覺得好口渴,味精十分之重手。很唔明解店外條人龍仍然咁長,唔通真係食開會上癮???好彩我冇俾導到。
2012-07-14 17 瀏覽
看了食評去食的結果失望而回片頭切腩粗面最差的面一舊舊又冇味道牛腩也無特别,魚旦一般,藓油多士份量很小、我不介意等位的時間、為美食,結果不是食評說得那么好、下次試試隔离其他店、不会再回頭的食店
25 分鐘 (堂食)
2012-07-01 45 瀏覽
曾經有掙扎過好唔好淨係寫好食既餐廳,但為左加強食評既客觀性+ 証明好食既餐廳係可能係我食過10間8間中好食哥間+希望大家注意到我食過唔好食/須要改善既餐廳,所以想寫埋唔係咁好既餐廳之前曾經去過呢間人氣2012米芝連魚蛋粉小店,但因為佢已經收工今次特登又左去試, 點知失望而回之前曾經去過呢間人氣2012米芝連魚蛋粉小店,但因為佢已經收工今次特登又左去試, 點知失望而回點左人氣切腩片頭豉油撈粗+凍檸荼
曾經有掙扎過好唔好淨係寫好食既餐廳,

今次特登又左去試, 點知失望而回
今次特登又左去試, 點知失望而回
點左人氣切腩片頭豉油撈粗+凍檸荼
2012-06-06
2012-06-01 17 瀏覽
係東大街搵食一定唔少得來安利食切腩粗, 今日仲要加多3粒雲吞.明知道此店米芝連食店更係唔可以撞正午飯時間來,等到2點後免得排隊之苦每次來此店都喜歡叫切腩, 可惜今日切腩偏瘦令到有點鞋口好似炆得唔夠淋及入味有點失望, 為何主打既切腩都可以做到是好是壞令人難以相信粗麵同樣麻麻地有點鹼水味唔好食, 連湯底同樣偏咸, 成個切腩麵就不合格只能慶幸雲吞既蝦肉夠鮮夠彈牙, 只覺得此店已經名過於實, 價錢又不平宜, 令人失望而回

明知道此店米芝連食店更係唔可以撞正午飯時間來,

等到2點後免得排隊之苦

星期三晚上有事到筲箕灣一趟, 民以食為天, 決定先醫肚...時間尚早未夠七時, 經過傳說中的長龍店安利, 見只有幾個客人而店員剛好走出來招呼坐下, 原來已接近收鋪, 我和老友記小美美問有甚麼好介紹, 阿叔推薦四寶河$37, 好, 就來一碗兩份吃! 小美美一眼見到餐牌上的'鮮油奶多士$10'即說要吃, 我都很喜歡鮮油奶多, 所以索性一人叫一碟, 免得到時...粗俗啲講句...."到喉唔到肺". (題外話: 見餐牌圖片真的很吸引, 想起上次在九龍城添X記吃了一客後決定將該店打入冷宮就想起都很久沒吃到好吃的鮮油奶多, 有點期待一會上枱時是不是如圖所示...咁靚?!)等了一會, 四寶河已來, 阿叔醒目自動送上兩個碗以便我們分享, 不一會竟然再另上一碗湯給我們, 說是如湯粉吸了湯不夠兩人分可方便我們自己添, 真細心! 魚蛋夠彈但魚味不夠濃, 牛腩入味, 湯加了腩汁, 但全晚無再在街飲嘢都無口渴, 都算唔錯. 多士上來時確如圖所見無走樣, 包脆, 微暖, 而鮮油尚在, 你所見到的就是我所吃到的....真好! 吃了幾口才醒起想寫食評讚一吓. (不要以為這是必然的, 因為我打算寫
鮮油奶多士
四寶湯河

等了一會, 四寶河已來, 阿叔醒目自動送上兩個碗以便我們分享, 不一會竟然再另上一碗湯給我們, 說是如湯粉吸了湯不夠兩人分可方便我們自己添, 真細心! 魚蛋夠彈但魚味不夠濃, 牛腩入味, 湯加了腩汁, 但全晚無再在街飲嘢都無口渴, 都算唔錯. 多士上來時確如圖所見無走樣, 包脆, 微暖, 而鮮油尚在, 你所見到的就是我所吃到的....真好! 吃了幾口才醒起想寫食評讚一吓. (不要以為這是必然的, 因為我打算寫在九龍城添X記的版面讓大家看看它的鮮油奶多是多麼失敗, 但近來真的很忙, 未寫, 會盡快動筆)

總括而言, 這間長龍店食物不錯, 招呼亦不錯, 當然如要我大熱天時排大隊才吃一碗就可免則免了, 但非繁忙時段來我會覺得很好!
2012-05-02
四寶湯河
鮮油奶多士
2012-05-17 137 瀏覽
安利出名,已經衆所周知。周日下午茶時間去,不用排隊。安利出名牛腩魚蛋,是日點了魚片頭撈粗。在我而言,安利必吃的,其實是撈麵。醬油平均分佈每條麵條,非常惹味,麵地亦可口。不過因爲是事先做好的,麵少不免不夠熱。幸好有湯做補償,夠熱之餘亦非常鮮甜。魚片頭彈牙爽口,外皮香口,有魚味。不夠喉再點了魚蛋粉,不過還是撈麵好吃!
安利出名,已經衆所周知。

周日下午茶時間去,不用排隊。

安利出名牛腩魚蛋,是日點了魚片頭撈粗。

不夠喉再點了魚蛋粉,不過還是撈麵好吃!
魚片頭撈粗
2012-05-13
魚片頭撈粗
2012-05-16 31 瀏覽
好耐好耐無去安利了, 以前多數係母親去開shaukeiwan買餸, 然後買外賣比我同細佬食(因為堂食真係好多人), 近年母親無去shaukeiwan買餸, 所以我地都無得食安利。。哈哈。今日同母親去renew回鄉證, 有機會食了。12:30PM, 都滿滿地坐, 不過我地2位, 都唔洗等, 即時有位。(我的慣食)切腩片頭撈粗:仍然覺得好食, 切腩唔太肥唔太瘦;片頭幾好味, 不過得一嚿係片頭, 其他係魚片only;撈粗仍然好食, 好入味。鮮牛油多:外脆內軟、大大件牛油, yummy。食物keep到水準, 不過價錢就比以前貴, service都仍然係快快快。。不過都係有禮貌的。

鮮牛油多:外脆內軟、大大件牛油, yummy。

2012-04-14
  • 切腩片頭撈粗
2012-04-16 19 瀏覽
星期日,特别去出名的安利食面,走在东大街,有两间安利,第一家 见到的是安利大牌档,外面有很多人等位,因为已经决定去有2012米芝連的安利鱼蛋,所以无考虑。去到安利鱼蛋,外面也是有很多很多人在排队,厉害,还好,只是等了15分钟就有位,切腩鱼蛋撈粗 – 牛腩应该不是柱侯牛腩或清汤牛腩,应该是两种中间偏淡,牛腩唔肥唔瘦,但有 D鞋,牛味可以;-鱼蛋唔腥,但不够爽口,-橯麵不是一般的上面有蚝油,是已经橯好,无得玩,面感觉不够热,应该是造了一段时间,味道也是偏淡;反而跟上个汤味道很好。至于值唔值有米芝連,或者米芝連的可信度有几高,我唔想批评,其实有好多所谓食评家也差不多LEVEL; 我认为多D看Openrice食评好过。
切腩鱼蛋撈粗
-鱼蛋唔腥,但不够爽口,
A LONG QUEUE
我认为多D看Openrice食评好过。
2012-04-15
1K
2012-04-05 12 瀏覽
其實, 離遠已見到條人龍, 超過30人在外排隊, 仲有2012米芝連, 真係咁好食?辨完事, 回程看到人龍少了, 只有約十人, 所以都一試. 當然係叫招牌的魚蛋腩粗撈!未到6點, 魚皮已賣晒... 冇得食...都好快上. 兩分鐘內. 首先, 撈麵o黎講, 真係好細碗! 成三十幾蚊架~魚蛋好食, 真材實料, 彈牙唔腥爽口.腩就普通, 冇味o既???沒有清湯的香, 又唔係咸, 似.... 真係似阿媽d 煲湯豬肉...俾少少辣油... 嘩勁辣~麵望落好深色, 其實唔係好咸, 好爽口, 冇鹼味, 讚!有d 失望. 食到一半, 有人大叫"抄牌呀", 原來係阿 "屍歪" 落o黎食野, 咁大陣丈....
辨完事, 回程看到人龍少了, 只有約十人, 所以都一試.

當然係叫招牌的魚蛋腩粗撈!
未到6點, 魚皮已賣晒... 冇得食...

都好快上. 兩分鐘內.
首先, 撈麵o黎講, 真係好細碗! 成三十幾蚊架~
魚蛋好食, 真材實料, 彈牙唔腥爽口.

腩就普通, 冇味o既???

俾少少辣油... 嘩勁辣~
麵望落好深色, 其實唔係好咸, 好爽口, 冇鹼味, 讚!
有d 失望.

2012-03-06 36 瀏覽
LUNCH時間好多人!!食物上得好快!!!切腩四寶撈粗,非常丰富!!有牛丸,魚彈,雲吞,牛腩!!!只係略嫌撈粗做得有D硬!!!牛腩吾肥,雲吞好香麻油味,而牛丸好似加入"鹽西",彈牙!!!鮮牛油多用既係厚多士!!!烘得外脆內軟!!厚厚既牛油好香,涷涷地,好似雪糕甘!!非常滿足!!!因為加埋涷飲,食甘多都係$60,相當不錯!!!!安利甘出名,成日好多明星幫襯,實在有原因
LUNCH時間好多人!!食物上得好快!!!
切腩四寶撈粗,非常丰富!!有牛丸,魚彈,雲吞,牛腩!!!
切腩四寶撈粗
只係略嫌撈粗做得有D硬!!!
鮮牛油多
鮮牛油多用既係厚多士!!!烘得外脆內軟!!
厚厚既牛油好香,涷涷地,好似雪糕甘!!非常滿足!!!

因為加埋涷飲,食甘多都係$60,相當不錯!!!!
安利甘出名,成日好多明星幫襯,實在有原因
2012-03-06
切腩四寶撈粗
鮮牛油多
2012-01-16 14 瀏覽
雖然名牌.....切腩撈粗- 我已經點了坑腩,多了少少根邊位, 但點解切腩可以鞋成咁~~ 講真, 不太有牛味,不過鐘意個橯麵,彈牙有咬口,淨魚旦- 魚肉味很重,彈牙一般,有少少魚骨, 一碗有成兩片魚片,兩件魚片頭,5粒魚旦, 份量算多, 凍飲大柸
雖然名牌.....

講真, 不太有牛味,不過鐘意個橯麵,彈牙有咬口,

凍飲大柸

• 魚旦