2023-05-16 98 瀏覽
葵廣比人嘅感覺一定係掃街,但今日唔想食咁熱氣,所以搵間車仔麵檔坐下食香港傳統美食😋 呢間車仔麵無記錯喺葵廣成10年都有,星期五晚座無虛席,亦有好多人外賣,信心保證😁Menu好簡單,3餸車仔麵連熱飲$48,有成20-30個餸慢慢揀😌 我揀左魚肉春卷,魚皮餃,雞翼尖,米線,加沙嗲汁(+3)。魚肉春卷有2大條,魚肉幾彈牙係我鍾意嘅口感,雞翼尖係滷水味非常入味。朋友揀左大腸,豬紅同酸齋米線。我試左佢嘅豬紅同酸齋,豬紅唔腥無渣,酸齋用黎點湯入哂味😋推介!另外我地叫多左個碗仔翅($20) share食,份量都好足夠。碗仔翅煮得啱啱好,唔太稀唔太杰,入面都足料,有好多雞絲木耳絲冬菇絲同素翅,性價比唔錯😊

2023-05-16 150 瀏覽
Sometimes good food is just on the street, you don't need to pay big bucks to find delicious food Cart Noodle/車仔麵 is a popular noods dish found in many HK food stalls. Order any of your favorite toppings to create a bowl of custom-made, price-friendly comfort food to satisfy your tum tumI had my rice noods in clear broth/清湯米, topped withork and Vegetable Wonton/菜肉雲吞▪︎Chicken Wings/雞翼▪︎Mushrooms/冬菇▪︎Marinated Tofu/鹵水豆腐▪︎Enoki Mushrooms/金菇▪︎Turnip/白蘿蔔Hot Lemon Water/熱檸水> Overall I like wings the mo

I had my rice noods in clear broth/清湯米, topped with:

Pork and Vegetable Wonton/菜肉雲吞
▪︎Chicken Wings/雞翼
▪︎Mushrooms/冬菇
▪︎Marinated Tofu/鹵水豆腐
▪︎Enoki Mushrooms/金菇
▪︎Turnip/白蘿蔔

Hot Lemon Water/熱檸水

> Overall I like wings the most, so succulent and flavorful. Dumplings were also okay with tasty fillings added with lots of veggies. Mushrooms & turnip were juicy, tofu had the marinated fragrance and soft. Good value for a quick afternoontea fix

雞翼
鹵水豆腐
雞翼
鹵水豆腐
2023-05-11 67 瀏覽
去到葵廣,除左可以掃街外,其實都仲有唔少選擇,當你行到攰想搵間食肆坐低,呢間車仔麵就啱哂,價錢貼地,而且食物種類又多,長期都爆🈵1️⃣ 3餸車仔麵 $48好抵食,包埋熱飲都只係$48,今次就叫左豬大腸、豬皮同魚肉春卷🐽大腸洗得乾淨,有適量脂肪,又夠入味,魚肉春卷有兩大條,都算彈牙,而個豬皮配埋個秘製汁勁正😋個汁有啲似沙嗲汁,甜甜地,加埋個手工麵,足料又飽肚!2️⃣ 墨魚條碗仔翅 $25碗仔翅加魚肉就見得多,呢度仲有墨魚條可供選擇,一大碗碗仔翅,超多材料,包括冬菇、木耳、肉絲,當然唔少得爽彈嘅墨魚條啦,起碼都有10條,加多少少醋就啱啱好👍🏻最後重點推介,就係佢地嘅自家製辣菜脯🤤當然都有唔辣選擇,無論加落車仔麵定係碗仔翅,咬落爽脆,口感更豐富😎#foodie_couple_hk_sm816

1️⃣ 3餸車仔麵 $48

2️⃣ 墨魚條碗仔翅 $25

#foodie_couple_hk_sm816
見客經過葵廣,想食下車仔麵,第一時間諗起孖寶。夏天都係比較喜歡撈麵,清爽的。🍜 麵底揀咗出前一丁,腍度剛好,有咬口🤭💦汁就是袐制汁+孖寶辣汁,辣汁出色,香辣、但唔會辣到麻痹。🤪🐷 午餐肉我最愛,呢款係有肉絲果隻,更有口感,煎完好香🥰🐮牛雜包括牛肺、牛腸、牛肚、牛腩、牛膀,唔同部位都處理得算係咁,要腍嘅腍、腸夠肥美、牛味都有!😊🌾齋面根突然好想食,唔記得咗嗌撈麵,幾好食,但有湯會更好😜🐣 雞翼幾入味嘅,外面有灑芝麻,幾香,不過肉質略嫌有點鞋😌🦀 蟹柳係比較普通嘅蟹柳,但正正需要呢種腍身嘅小食餸下汁😋🍋凍檸茶夠凍、檸檬夠多🤗整體嚟講算唔錯,一來方便,二來配料選擇多,閒時可以食吓🫠
見客經過葵廣,想食下車仔麵,第一時間諗起孖寶。

夏天都係比較喜歡撈麵,清爽的。

🍜 麵底
揀咗出前一丁,腍度剛好,有咬口🤭

💦汁
就是袐制汁+孖寶辣汁,辣汁出色,香辣、但唔會辣到麻痹。🤪

🐷 午餐肉
我最愛,呢款係有肉絲果隻,更有口感,煎完好香🥰

🐮牛雜

🌾齋面根
突然好想食,唔記得咗嗌撈麵,幾好食,但有湯會更好😜

🐣 雞翼
幾入味嘅,外面有灑芝麻,幾香,不過肉質略嫌有點鞋😌

🦀 蟹柳
係比較普通嘅蟹柳,但正正需要呢種腍身嘅小食餸下汁😋

🍋凍檸茶
夠凍、檸檬夠多🤗

整體嚟講算唔錯,一來方便,二來配料選擇多,閒時可以食吓🫠
2023-05-10
2023-05-10 47 瀏覽
放工去逛一下葵芳,在葵芳廣場見到有數間車仔麵檔,其中這間孖寶車仔麵最多人排隊等外賣及堂食,剛好有2人座位給我們坐,便嘗試一下🍜。餐牌是一本「孖寶秘笈」🤭,車仔麵來說這間的選擇很多,大約有三十至四十款,除了有自選及車仔麵套餐,還有很多小食,如滷水拼盤、咖喱魷魚、麵仔翅、魚蛋燒賣等,還有糖水吃!而三餸麵套送熱餐飲只是$48,加3元可以換凍飲/豆漿,價錢很親民,不想吃湯麵還可以將麵底轉成腸粉,很特別的配搭😯‼️-第一碗麵點了雞翼+沙嗲牛肉+牛腩 配手打麵,雞翼正常,牛腩軟熟入味,而沙嗲牛肉在車仔麵來說是十分罕見,亦沒有令我失望,肉片肥厚,沙嗲牛肉是必點的🌟。在麵質方面,手打麵亦不錯👍🏻,口感是沒有彈性的烏冬,很飽肚!第二碗麵點了雞翼+魚皮餃+咖喱魷魚 配粗麵,魚皮餃很細粒,而咖喱魷魚十分入味,亦很彈牙,是推薦配料之一🌟,麵的份量亦足夠。
2023-05-05
孖寶車仔麵是一間在香港葵芳葵涌廣場的港式車仔麵小食店,以其多款配料和秘製汁而聞名。我今次點了孖寶招牌米粉配秘製汁,仲加咗一隻滷水雞髀同埋一杯凍檸茶。呢個招牌車仔麵我改咗要米粉,佢哋煮得剛剛好,秘製汁香濃而不油膩,配埋辣菜脯更加提升風味。佢哋入面有6個餸,分別係豬紅、豬皮、豬大腸、蘿蔔、滷水雞翼、咖喱魚蛋。豬紅、豬皮和豬大腸都洗得乾淨,沒有怪味,而且滷得入味而不柴。蘿蔔清甜多汁,雞翼肉質嫩滑,咖喱魚蛋夠哂彈牙,魚蛋仲係用陳皮魚蛋做,所以仲帶有陣陣陳皮香。滷水雞髀係自己另外加,所以會另外上,雞髀夠哂大隻,滷得好入味,肉汁豐富,滷水香氣四溢。最後仲加杯凍檸茶,清涼解渴,好啱食車仔麵嘅時候飲。

最後仲加杯凍檸茶,清涼解渴,好啱食車仔麵嘅時候飲。
孖寶車仔麵 📍葵芳葵富路7號葵涌廣場地下A15號舖學生時期回憶🫢之前係葵芳呢頭讀書成日來葵芳廣場行街食野😜~今日舊地重遊又來食孖寶車仔麵係葵廣屹立多年~質素仍舊好👍🏻💯每次經過都勁多人食~今晚來到排左陣隊叫左小食同車仔餸配腸粉~抵食足料同埋配上佢地秘製醬汁同菜甫~好食又惹味如果來開葵芳又想食下港式小食~可以一試。燒賣 、魚蛋 $10一串有7粒~。生菜魚肉 $20 ~魚肉超彈牙。三餸配腸粉 $48 + $3 轉秘製辣汁水魷魚 、豬油渣、牛腩超多款車仔餸可以選擇。鮮製豆漿 $12 。凍檸茶
📍葵芳葵富路7號葵涌廣場地下A15號舖

學生時期回憶🫢之前係葵芳呢頭讀書

成日來葵芳廣場行街食野😜~
今日舊地重遊又來食孖寶車仔麵
係葵廣屹立多年~質素仍舊好👍🏻💯
每次經過都勁多人食~今晚來到排左陣隊

叫左小食同車仔餸配腸粉~抵食足料
同埋配上佢地秘製醬汁同菜甫~好食又惹味
如果來開葵芳又想食下港式小食~可以一試

。燒賣 、魚蛋 $10一串有7粒~

。生菜魚肉 $20 ~魚肉超彈牙

。三餸配腸粉 $48 + $3 轉秘製辣汁

水魷魚 、豬油渣、牛腩

超多款車仔餸可以選擇

。鮮製豆漿 $12
。凍檸茶
2023-05-04 89 瀏覽
一年內買三次外賣 漏三次嘢試過返到屋企冇湯 或者完全冇餸今次買四個餸 淨係比其中兩個餸連汁我其他全部冇俾,攞走嗰陣時反覆問咗三次個阿伯都話係齊🤬次次都比少一兩樣駁人哋唔番轉頭 咁樣仲唔係呃錢係乜嘢?

一年內買三次外賣 漏三次嘢
試過返到屋企冇湯 或者完全冇餸

今次買四個餸 淨係比其中兩個餸連汁我
其他全部冇俾,攞走嗰陣時反覆問咗三次
個阿伯都話係齊🤬次次都比少一兩樣
駁人哋唔番轉頭 咁樣仲唔係呃錢係乜嘢?
2023-05-04 59 瀏覽
車仔麵是非常受歡迎的小吃之一,我最近也嘗試了一家車仔麵店,讓我來分享一下我的評價。首先,這家店的車仔麵非常地道,味道非常好吃。麵條Q彈有嚼勁,配上特製的湯汁,口感非常豐富。店家還提供了各種配料,如瘦肉、豬肝、大腸等,讓食客可以依照自己的口味搭配,增加了整餐的美味程度。不過,這家店的環境比較簡陋,需要在戶外用餐,有些不太舒適。此外,店家的湯汁有些偏鹹,需要再加一些水調整口感。總體來說,這家車仔麵店是一個非常值得一試的地方。如果你喜歡台灣傳統小吃,不妨來這裡試試看,或許你會像我一樣愛上這裡的車仔麵!

2023-05-04 82 瀏覽
想去葵芳行街好耐啦😍😍去到葵廣,見到有間孖寶車仔麵大排長龍就決定同友人去食呢間車仔麵今次點了鹵水豆腐、咖喱魷魚、生菜、蘿蔔、蟹柳、米粉冬菇、牛腩、辣魚蛋、油麵💜💜🩷鹵水豆腐好入味😋😋夠味👍🏻👍🏻💙咖喱魷魚吾知點解勁爽勁甜,甜我就一般,但爽系真😋都可以一試❤️蘿蔔又一入味作品😋😋😋又夠軟😄💚辣魚蛋好爽好彈牙😋🧡冬菇又一入味之作,但我想冬菇可以大粒小小但太大粒吾知會吾會難D入味🥲🥲
想去葵芳行街好耐啦😍😍
去到葵廣,
見到有間孖寶車仔麵大排長龍
就決定同友人去食呢間車仔麵

今次點了
鹵水豆腐、咖喱魷魚、生菜、蘿蔔、蟹柳、米粉
冬菇、牛腩、辣魚蛋、油麵💜💜

🩷鹵水豆腐
好入味😋😋夠味👍🏻👍🏻

💙咖喱魷魚
吾知點解勁爽勁甜,
甜我就一般,但爽系真😋
都可以一試

❤️蘿蔔
又一入味作品😋😋😋
又夠軟😄

💚辣魚蛋
好爽好彈牙😋

🧡冬菇
又一入味之作,但我想冬菇可以大粒小小
但太大粒吾知會吾會難D入味🥲🥲
冬菇、豆腐、蘿蔔、辣魚蛋
2023-04-29
10 分鐘 (堂食)
冬菇、豆腐、蘿蔔、辣魚蛋
  • 滷水豆腐
  • 蘿蔔
  • 辣魚蛋
  • 冬菇
2023-05-02 70 瀏覽
今晚我去出色嘅車仔麵檔,試了一些精美既食物🥳侍應話我知呢到最出色其中之一係滷水雞髀,我當然不能錯過啦😳 熱騰騰既滷水雞髀,雖然係經過長時間煮,但肉質鮮嫩👏🏻👏🏻滷汁既味道非常有層次,帶有淡淡既五香味同濃郁既肉汁味👍🏻😽牛雜係一種傳統既廣東菜之一,聽起上嚟好似有點嚇人,味道絕對是非常美味🤗牛肚、牛肉都經過了煮熟,口感非常軟嫩,牛雜湯汁也非常鮮美。😋😋😋孖寶車仔麵📍 葵芳葵富路7號葵涌廣場地下A15號舖

📍 葵芳葵富路7號葵涌廣場地下A15號舖
又經過葵芳啦 一定會去孖寶車仔麵嗰度食車仔麵🥰🥰🥰 點解最鍾意喺呢度食車仔麵?因為真係好好食份量又多😛自選餸菜車仔麵牛腩湯汁味道十分濃郁 但又唔會太油膩😆非常適合搭配米線 魚蛋夠彈牙 牛腩肉好味🤗糯米雞聽講呢度嘅糯米雞係非常受歡迎🥳唔知你哋係咪同我一樣都鍾意食糯米雞係因為餡料豐富 加埋糯米嘅口感😋無論係糯米雞 車仔麵 腸粉都非常好食🥰如果黎開葵芳既 我會推薦呢間車仔麵🥰孖寶車仔麵📍 葵芳葵富路7號葵涌廣場地下A15號舖

自選餸菜車仔麵

無論係糯米雞 車仔麵 腸粉都非常好食🥰
如果黎開葵芳既 我會推薦呢間車仔麵🥰

📍 葵芳葵富路7號葵涌廣場地下A15號舖
2023-04-30 394 瀏覽
去葵廣掃街 有時都想搵間餐廳坐吓 今日就同友人嚟咗喺地面嘅車仔麵檔食個下午茶😙 一嚟到就見到有好多街坊坐低食嘢 食完之後我就明喇 呢度真係街坊食堂😝孖寶招牌麵呢個招牌麵一碗已經滿足到我既要求🤩 入面嘅配料全部都係我嗌車仔麵會叫嘅野 有豬紅 豬皮 豬大腸 白蘿蔔 滷水雞翼同埋陳皮魚蛋配油麵🍜 白蘿蔔好清甜 豬大腸就好厚身🐷 豬皮亦都好入味 油麵爽口 份量多 滷水拼盤呢個拼盤又係樣樣有啲 雞翼 鳳爪 雞腎 雞蛋 雞翼尖同埋豆腐🥰 雞腎好爽 唔會太韌 雞翼尖同鳳爪都算幾肥美 如果鍾意食滷水嘅朋友呢個就啱晒啦 呢度嘅滷水汁甜甜地唔會得個死鹹字 飲品我地加咗錢要兩杯熱飲 熱奶茶 奶同茶嘅比例幾好☕️ 熱檸茶 茶底唔會苦澀🍵呢度食野真係上菜好快 簡單就可以食到快靚正嘅滋味😉

滷水拼盤

熱檸檬茶

呢度食野真係上菜好快 簡單就可以食到快靚正嘅滋味😉
下午茶
2023-04-29 74 瀏覽
今日嚟到葵廣行街,諗住食啲簡單嘢,醫下個肚。嚟到呢一間車仔麵鋪,見到三餸麵加熱餐飲,只需$48,似乎好抵。特意為大家介紹。=======食物========⚜️魚肉春卷⚜️包心蟹籽丸⚜️蘿蔔我一向都很喜歡吃魚肉春卷。這家車仔麵的魚肉春卷也沒有令我失望。魚肉很新鮮,而且味道調得很好吃。包心蟹籽丸在一般車仔麵舖比較少見。所以我特意叫了試試,味道也不錯。蘿蔔十分鐘爽口,吸左啲湯汁之後好好味。⚜️豬油渣⚜️五香豬頸肉⚜️生菜朋友叫的這個車仔麵也不錯。豬油渣脆口而不太油膩。豬頸肉爽口新鮮。=======總結======埋單每人$48 。這間車仔麵有餸種類很多,而且好多都好特別,例如豬油渣、包心蟹籽丸等。小店的食物質素很高,性價比很高。經開葵廣嘅朋友,不妨來試試。

=======食物========
⚜️魚肉春卷⚜️包心蟹籽丸⚜️蘿蔔

⚜️豬油渣⚜️五香豬頸肉⚜️生菜

=======總結======

2023-04-18 127 瀏覽
今日黎到葵涌廣場搵食每一次經過地下都見到好多人坐低食車仔麵好似好吸引就決定試下————————餐牌有好多選擇,車仔麵配料更係足足一張紙🥢滷水雞髀🥡用傳統滷水嘅方法煮,醬汁入味,雞肉滑嫩好好吃,雞髀部位肉質緊實肉汁豐富,香氣撲鼻,好適合搭配飯食用————————-🥢五香牛雜🥡呢道菜式係一個非常受歡迎嘅小食各種牛雜都被烹調得好入味,口感好鮮嫩五香味道香氣撲鼻,食到停唔到———————🥢燒賣🥡皮薄餡多,餡料配方經過精心調配肉香味十足,口感十分細膩加上醬油同醋嘅調味,味道更加鮮美如果你鍾意中式點心,呢道燒賣絕對唔會令你失望
今日黎到葵涌廣場搵食
每一次經過地下都見到好多人坐低食車仔麵
好似好吸引就決定試下
————————
餐牌有好多選擇,車仔麵配料更係足足一張紙

🥢滷水雞髀🥡
用傳統滷水嘅方法煮,醬汁入味,雞肉滑嫩
好好吃,雞髀部位肉質緊實
肉汁豐富,香氣撲鼻,好適合搭配飯食用

————————-
🥢五香牛雜🥡
呢道菜式係一個非常受歡迎嘅小食
各種牛雜都被烹調得好入味,口感好鮮嫩
五香味道香氣撲鼻,食到停唔到

———————
🥢燒賣🥡
皮薄餡多,餡料配方經過精心調配
肉香味十足,口感十分細膩
加上醬油同醋嘅調味,味道更加鮮美
如果你鍾意中式點心,呢道燒賣絕對唔會令你失望