2005-06-05 5 瀏覽
公司就o係同一個商場入面的同一層,但就搬左過黎3過月都未黎過食~今日有新同事返工老細請食飯,就過黎試下喇~一坐下就開始睇餐牌,好快咁叫左牛,雞沙嗲各半打,講真味道ok牛肉過分乾身, 個汁都只係屬一般之作。之後半隻雞, 認真無錯佢真係一條骨都無,我搵左好耐~ 都無破綻, 不過都係果句啦~非常之咁無雞味~ 得個滑字。炒羅白糕, 糕身真係太軟無乜料到,真係佩服佢炒d咁軟奶奶又削的羅白糕, 都可以唔炒到變胡仔, 最勁就係上枱時碟野都唔係好熱,炒市菜, 呢個就係全日Lunch最好的一味,夠獲氣, 只是有少少覺得佢過濕, 好似收乾身d先上就好少少啦,埋單唔記得Lu~好似係240~3個人80$~我覺得唔低, 而且佢呢次無得賴~我地去的時候係好早~無乜客唔好話過忙以至水準下降。
公司就o係同一個商場入面的同一層,
但就搬左過黎3過月都未黎過食~
今日有新同事返工老細請食飯,
就過黎試下喇~一坐下就開始睇餐牌,
好快咁叫左牛,雞沙嗲各半打,
講真味道ok牛肉過分乾身, 個汁都只係屬一般之作。
之後半隻雞, 認真無錯佢真係一條骨都無,
我搵左好耐~ 都無破綻, 不過都係果句啦~
非常之咁無雞味~ 得個滑字。
炒羅白糕, 糕身真係太軟無乜料到,
真係佩服佢炒d咁軟奶奶又削的羅白糕,
都可以唔炒到變胡仔, 最勁就係上枱時碟野都唔係好熱,
炒市菜, 呢個就係全日Lunch最好的一味,
夠獲氣, 只是有少少覺得佢過濕,
好似收乾身d先上就好少少啦,
埋單唔記得Lu~好似係240~
3個人80$~我覺得唔低, 而且佢呢次無得賴~
我地去的時候係好早~無乜客唔好話過忙以至水準下降。
2005-06-02 7 瀏覽
We tried this restaurant several times, each time only order 海南雞飯and 沙嗲, each time we are satisfied. There is seldom place that could satisfy us in each occasion.1.海南雞飯:10分, the best 海南雞飯that we have tried2.沙嗲:8分, nice satay, a good side-dish besides having 雞飯

2005-05-29 5 瀏覽
每次黎, 我都會食海南雞飯. 食物質素如何, 我唔打算多講, 反正已有很多食評了, 我只想做少少補充. 其實此餐館有一隻秘製黑醬油(for 食海南雞飯), 好似話係專比新加坡人食用的. 雜誌"新假期"話此黑醬油太甜, 香港人肯定吃不消. 不過我反而很喜歡呢隻黑醬油, 用佢黎食海南雞飯就最好了. 只是呢隻黑醬油係你開聲要求, 佢地先會比你. 如果你唔出聲, 佢地只會比一隻較稀同冇咁甜的黑醬油.之不過咁, 我見其他食客食海南雞飯時, 都沒有要求呢隻秘製黑醬油, 係佢地唔知, 定還是佢地試過, 但覺得麻麻呢?如果你未試過, 我會鼓勵你試下.

如果你未試過, 我會鼓勵你試下.
2005-05-29 11 瀏覽
五月中既時候試左第一次,個次都係唔係係尖沙咀食咩好,知道呢間野既海南雞都幾出名,所以去左試.同行既朋友平時對食既野要求唔算好講究,但就會成日話我對食要求太高;但平時做野咁辛苦,梗係要對自己好少少喇...入正題喇!!!第一次:個日叫左海南雞set,炒年糕,沙嗲,椰汁飯.海南雞set,可以話冇咩心理準備講究好唔好食,因為每個人要求既野唔同,所以其他人一早既評價唔多理.但個人黎講,呢度一定係最滑(even同以前既南亞,南來比較),雞味就冇咁"行",但咁既口感,反而有冇雞味都已經唔再咁講究!評分:得炒年糕,都幾好,起碼個味濃過蕉葉,都有幾多蛋,本身既質感較軟.評分k得沙嗲,我覺得好食過出面,本身既醃肉味都幾濃,但個沙嗲醬蕉業就比較冶味.評分:得椰汁飯:第一次食呢種飯既時候係o係蕉葉,個時覺得好impressive!!好得~食返呢度就比較冇咁熱,但比前者更有椰汁香.評分kay得平時都會介紹呢個同行朋友去食野,次次佢都幾冷淡對待,但今次一反常態,食完第2日佢就打黎話好掛住個海南雞飯,又真係誇張左少少~因為第二次同一大班同學去,成14個人,所以可以開懷係咁叫野食~第二次:海南雞,炒年糕,沙嗲,椰汁飯
入正題喇!!!
第一次:
個日叫左海南雞set,炒年糕,沙嗲,椰汁飯.
k得
kay得

第二次:
海南雞,炒年糕,沙嗲,椰汁飯,咖喱牛&蟹,海鮮叻沙,蝦醬炒通菜,薄餅,肉骨茶,etc.(多到唔記得)
海南雞,炒年糕,沙嗲,椰汁飯keep到水準;咖喱牛用黎伴個薄餅係good fit!個蟹都okay,我只係分得個蟹蓋,因為比人搶哂(但已經order左2碟);蝦醬炒通菜只可以比家常菜既水準分數;肉骨茶我之前未嘗過,今次可以一試,比我想像既好(意思係呢度菜本身既味道,而唔係呢間野既水準),由於第一次試,評分唔準確同唔公平,亦都唔識評係叫好定唔好;其他野已經唔記得叫左咩...
問過未去過既同學評分,佢地話呢間野真係好好好好食?又唔算係,但的確係有水準,個雞一定係做招牌野,其他都幾好~的而且確,除左海南雞之外,其他野都係到水準,好平均,唔會有一樣野特別突出,如果你係追求每樣野都可以平均地到水準既, 呢間野係唔錯既選擇!
2005-05-21 3 瀏覽
食左海南雞飯,炒通菜,沙嗲同薄餅,飲左兩支汽水, 總共$132蚊. d雞真係無雞味亦無雪味,唔點醬就啖"貌貌",不過d醬幾好,尢其是薑蓉, 正!其餘三樣都好好味, 沙嗲好入味,薄餅都好食, 兩樣一拎黎時熱辣辣即食,好食到不得了.
2005-05-21 8 瀏覽
睇完openrice先知原來有間咁多人讚o既沙嗲餐廳~本身好鍾意食沙嗲同咖喱,仲見到咁平o添*o*即刻要去試下去之前仲睇晒食評,跟返食評讚o既o黎試~果然海南雞好滑*.*不過唔知係咪去o左骨o既關係,D雞勁少~唔好話兩個人,一個人食都唔夠...雞油飯真係勁好食~好有雞味~好想叫多碗~但怕食唔晒其他o野...總有下次o既~咖喱雞D辣度o岩o岩好~我唔鍾意食唔辣o既咖喱,但係太辣又食唔到,呢度就合晒我心意~~~辣得點到即止^.^再配埋薄餅~勁好食~食完兩樣推介都唔夠飽,諗住試埋個串燒沙嗲,見到食評個個都彈...唔敢叫...但係呢度係以沙嗲命名,應該可靠o既~於是就叫o左半打~D肉全部都係霉架*__*超難食~~~沙嗲醬勁甜~好似甜醬咁~我o地索性點咖喱仲好食~叫o左兩杯珍多冰...真係"真多冰"~整體o黎講好抵食(除o左沙嗲之外)
睇完openrice先知原來有間咁多人讚o既沙嗲餐廳~
本身好鍾意食沙嗲同咖喱,
仲見到咁平o添*o*即刻要去試下
去之前仲睇晒食評,跟返食評讚o既o黎試~
果然海南雞好滑*.*
不過唔知係咪去o左骨o既關係,D雞勁少~
唔好話兩個人,一個人食都唔夠...
雞油飯真係勁好食~好有雞味~好想叫多碗~
但怕食唔晒其他o野...總有下次o既~
咖喱雞D辣度o岩o岩好~
我唔鍾意食唔辣o既咖喱,
但係太辣又食唔到,
呢度就合晒我心意~~~辣得點到即止^.^
再配埋薄餅~勁好食~
食完兩樣推介都唔夠飽,
諗住試埋個串燒沙嗲,
見到食評個個都彈...唔敢叫...
但係呢度係以沙嗲命名,應該可靠o既~
於是就叫o左半打~
D肉全部都係霉架*__*超難食~~~
沙嗲醬勁甜~好似甜醬咁~
我o地索性點咖喱仲好食~
叫o左兩杯珍多冰...真係"真多冰"~
整體o黎講好抵食(除o左沙嗲之外)
2005-05-11 5 瀏覽
今晚同男友6點半左右到此食晚飯,果個時候有2-3臺客,不算多人,我地叫左海南雞飯,menu上寫既價錢系$35,及加多加多,menu價$30.海南雞飯---無骨雞確實滑!油飯亦夠香且大碗,但個節瓜湯太稀及咸!加多加多---即暖既什菜沙律(豆角,椰菜,山菜)加沙爹汁,不錯!沙爹汁頗香濃,什菜亦新鮮.合計理應系$35+$30=$65,無加一.但實際價錢系$73,老闆娘話堂食吾同價喎!海南雞飯堂食$39,但我系系臺上面個menu睇到個價錢架喎!不過最後都無同佢理論.

2005-05-11 3 瀏覽
雖然地方細, 但d嘢好好味.值得去食.價錢抵.服務好正!!!!!!!!!!!!!!!!!
雖然地方細, 但d嘢好好味.值得去食.價錢抵.服務好
正!!!!!!!!!!!!!!!!!
2005-05-10 9 瀏覽
沙嗲串燒同海南雞飯真係好好味~ 但個星洲炒河就好普通~ 不過整體都好好味呢=] 又抵食!p.s. 不過環境有d dirt, exspecially 坐出面, 很奇怪咁~

2005-05-10 7 瀏覽
昨天經D朋友介紹. 來到尖東好時沙嗲食飯.我地叫咗海南雞(半只)-真系無介紹錯. D雞好滑.又起埋骨..正!!!!<br /> 沙嗲(半打).- 味一般<br />星州炒蟹--我最鍾意食.好有特式.<br />粉絲虾BO--D朋友頸話好味.D虾好新鮮<br />最後仲叫咗炒羅白糕. 甜品. <br />價錢又不貴.抵抵抵!!!!!!!!!!!!!<br />PS.老板娘同D侍應都好招呼.<br /><br />
沙嗲(半打).- 味一般<br />
星州炒蟹--我最鍾意食.好有特式.<br />
粉絲虾BO--D朋友頸話好味.D虾好新鮮<br />
最後仲叫咗炒羅白糕. 甜品. <br />
價錢又不貴.抵抵抵!!!!!!!!!!!!!<br />
PS.老板娘同D侍應都好招呼.<br />
<br />
工作上總有點控制不到的不安,上星期四還有quota,放工後便過了尖東風花雪月一番,事前要食番的野補充體力,其實這裡其實係尖東火車站尖東出口上行過唔駛五分鐘便到,上到去當然係招牌海南雞飯套餐。未講海南雞,先說雜錦串燒拼盤,六串、分別為雞、牛、豬,新鮮燒,但係質素就反而一般,份量不算大,口感就冇左啦,收三十蚊真係只係餐前小食。說回海南雞,區區只係齋形容,似乎好似悶左一些,我會用約在半年前在上環的新加坡餐廳的海南雞飯套餐比較過來,這樣會更加公平:1)分別為三十五及五十五蚊,有雞、油飯、湯及同樣的醬料,份量當然成正比,後者加些少錢有凍飲(5-7蚊),打成平手;2)湯前者用了椰菜絲雞湯,與舖在底的海南雞椰菜絲一樣;後者用了青紅蘿蔔湯。味道打成平手,但係賣相後者勝;3)醬料一樣,打成平手;4)油飯前者大勝;5)雞味後者勝,但係滑的程度則是前者,前者冇骨但後者有,睇下各人的喜惡。各有所長,打成平手;6)用來載著套餐的tray,前者用我地一般餐廳載著食物的圓型托盤,後者則是類似載著日本定食的長方型盤。好明顯後者勝。總括來話,真係難分難解,對於自己介乎普通至焚化爐之間的食友,區區卅五蚊加一點會足夠呢?

3)醬料一樣,打成平手;
4)油飯前者大勝;

2005-05-10 4 瀏覽
上星期同朋友唻食晚飯,6點時冇乜人,到咗7點幾,連外面都開晒檯.我哋叫咗半隻海南雞($60),油飯2碗($7x2),椰汁飯($7),半打串燒(豬和雞,$30),2杯雪糕($10x2).我就食咗兩碗油飯,因為實在太好味,不知不覺就食晒一碗,但仲有好多餸,所以咪叫多碗囉,另外朋友又分左一啖椰汁飯俾我試,真係離遠已聞到陣椰汁味,不過我對椰嘢冇乜興趣,所以比較鍾意油飯多d.我朋友係海南島人,食番家鄉菜,佢讚左好幾次,話要介紹朋友唻食.我當然都覺得好食,d雞好滑,0個3款醬我都有試,最鍾意青色,非常好味,黑豉油就普通,紅色稍為辣了一點,因為我唔食得辣.串燒呢,係暖暖地,d沙嗲醬甜甜地幾好味,又唔辣,啱晒我.我同朋友坐响度傾咗好耐偈,傾傾下先見到成間店都係人,好彩佢地冇趕我地走咋,真係好.

串燒呢,係暖暖地,d沙嗲醬甜甜地幾好味,又唔辣,啱晒我.

2005-05-09 3 瀏覽
地方唔算大, 但價錢唔貴, 食物質素好, 值得推介!!
地方唔算大, 但價錢唔貴, 食物質素好, 值得推介!!
2005-05-09 8 瀏覽
睇過好多網友食評, 今日終於去食. 我地叫左過海南雞反,串燒,咖哩牛腩同薄餅海南雞係就係幾滑, 但係真係無雞味, 又唔涷又唔熱咁啦, 串燒一般貨仔, 同街邊串燒檔差不多, 不過咖哩同薄餅就幾好味, 價錢都唔係太貴, 可以試下.
睇過好多網友食評, 今日終於去食.
我地叫左過海南雞反,串燒,咖哩牛腩同薄餅
2005-05-06 7 瀏覽
同女友二人叫了海南雞飯,沙嗲& 福建炒麵, 海南雞飯和沙嗲都超正, 福建炒麵就好普通.一定要推介!!!!!!!!!!!!!!
一定要推介!!!!!!!!!!!!!!