2008-01-04 2 瀏覽
去胃骨海南雞飯ok但都係環鳳街12柏檔No.1
去胃骨海南雞飯ok
但都係環鳳街12柏檔No.1
2008-01-03 13 瀏覽
自己一個人去吃就叫左個海南雞飯..唔錯..再叫多左個芒果布甸..初時都唔錯..不過食食下原來下面有層jelly就有少少怪甘...整體都ok..
自己一個人去吃就叫左個海南雞飯..唔錯..

整體都ok..
2008-01-02 3 瀏覽
今晚去看演唱會(andy lau), 順便去試吓, 因為d人話好味. 海南雞飯好味道, 唔貴. 牛丸粉絲, yummy. 串燒一般貨式.抄蘿白膏有水準.
2007-12-15 5 瀏覽
上星期兩個人去食叫左一個海南雞飯,咖哩牛腩+白飯,串燒同一個甜品海南雞飯--個飯超好食!!個味好好!! 不過隻雞就冇乜味....咖哩牛腩+白飯-- 對我呢個超級唔食得辣的人黎講,呢個幾好味,唔錯, 不過對一d對咖哩有高d要求的人黎講就可能麻麻地喇. 但係我地都叫左個白飯"送"汁, 結果食哂d汁~ 不過佢比d 牛腩就得幾舊, 稍為大舊少少的薯仔又唔夠入味...串燒--一般la...乾左少少, 個汁就幾好~~甜品--唔記得左叫咩名,$10. 用一個勁hae的碗(酒樓一個白飯的碗)盛住. 有舊西米,有d糖水. 就咁飲個糖水會激甜,但拼埋個西米一齊食就岩岩好~ 我估個糖水係黑糖黎ge, 因為我o係馬來西亞食過d類似的東西總括佢都算唔錯, 都算地道, 令我回想起新加坡/馬來西亞的食物
上星期兩個人去食
叫左一個海南雞飯,咖哩牛腩+白飯,串燒同一個甜品
串燒--一般la...乾左少少, 個汁就幾好~~
2007-12-08 4 瀏覽
唔係有人帶都唔會入嚟呢度食嘢。海南雞飯碗飯油得好犀利,但嫌唔夠香。沙爹普通。其實都好難唔好食。馬拉盞通菜,亦好難有要求。碟頭唔算大,價錢唔貴。平時開飯都可以嘅。
唔係有人帶都唔會入嚟呢度食嘢。

海南雞飯碗飯油得好犀利,但嫌唔夠香。

沙爹普通。其實都好難唔好食。

馬拉盞通菜,亦好難有要求。

碟頭唔算大,價錢唔貴。平時開飯都可以嘅。
前個星期去食ga同朋友慶祝生日果日係星期六夜晚都幾多人係度等好彩有訂位果海南雞飯都幾好食d雞肉質幾有質感但唔係好夠雞味油飯就一般lad串燒都唔錯值得再食最正係肉骨茶同果椰汁西各米果肉骨茶d肉好滑同埋好有味而果椰汁西各米就好特別d啡色汁好似有少少咖啡味食落口感好特別都幾好食總括而言d待應態度麻麻間野都幾迫下坐得唔係好舒服而食物質素都唔算好好....
前個星期去食ga

總括而言
d待應態度麻麻
間野都幾迫下
坐得唔係好舒服
而食物質素都唔算好好....

2007-11-30 11 瀏覽
這個餐廳蠻不錯。雖然環境,氣氛不太好,但勝在食物的味道不錯,價錢划算。我最喜歡是香葉包雞,另外炒貴勺,馬拉戔炒通菜也不錯。飲品不貴,一杯我最喜歡的青檸梳打只需$10,比同類型的餐廳便宜很多。至於甜品,除了一般的椰汁黑糯米外,我建議大家可以加$10,吃Haagan Dazs的75ml雪糕。抵食!!!
這個餐廳蠻不錯。
雖然環境,氣氛不太好,
但勝在食物的味道不錯,價錢划算。
我最喜歡是香葉包雞,另外炒貴勺,馬拉戔炒通菜也不錯。
抵食!!!
1K
2007-11-30 19 瀏覽
2年半之前,男友初次帶我來好時吃海南雞,當時真的有一種驚為天仁的感覺,今日再來…加了錢要脾位,肉不嫰,味不鲜;雞油飯都算keep到水準,飯粒分明,雞油味重卻不油膩。雜錦串燒就超唔掂,啲肉又乾又鞋,satay味道又怪怪的,吃時只感到微温,給人一種很不新鲜的感覺。只能嘆句:往事只能回味。

只能嘆句:往事只能回味。
2007-11-26 14 瀏覽
呢到黎過好幾次啦.........次次都會叫海南雞飯同串燒........個油飯好味...雞好軟.但好似無咩雞味呢到真係幾抵食.....味道都ok.........但又唔會覺得超好
呢到黎過好幾次啦.........
次次都會叫海南雞飯同串燒........
個油飯好味...雞好軟.但好似無咩雞味
呢到真係幾抵食.....味道都ok.......
..但又唔會覺得超好
2007-11-22 12 瀏覽
好抵食~叫左好多野食都唔係好貴,d串燒好好食~有個甜品幾得意,好似椰子糖咁ge米ge好似西米露咁,個名唔記得左,但個名都幾特別的~ 幾好~
好抵食~叫左好多野食都唔係好貴,d串燒好好食~
2007-11-17 9 瀏覽
點畢菜後,不消三十秒,海南雞飯和咖哩牛腩已經上桌了,效率可圈可點。也點了沙嗲串燒半打(雞和豬)和薄餅(蘸咖哩吃)。海南雞不夠熱,也不新鮮,唯一的賣點是無骨。油飯,也不太熱。咖哩牛腩尚可,咖哩很香,但牛腩不夠腍。沙嗲醬是不俗的,但雞肉和豬肉才細細的一塊。薄餅蘸咖哩汁,是我最欣賞的。下次,或許該試試發哥也讚好的酸辣蟹罷。

也點了沙嗲串燒半打(雞和豬)和薄餅(蘸咖哩吃)。

海南雞不夠熱,也不新鮮,唯一的賣點是無骨。油飯,也不太熱。

咖哩牛腩尚可,咖哩很香,但牛腩不夠腍。

沙嗲醬是不俗的,但雞肉和豬肉才細細的一塊。

薄餅蘸咖哩汁,是我最欣賞的。

下次,或許該試試發哥也讚好的酸辣蟹罷。
第二次黎食晚飯.間野依然好逼. 幾嘈下. 地下都係污穢.佢既雞真係幾滑. 但係就冇雞味. 油飯算幾好.咖哩, 抄菜都係好普通. 不過不失o甘.抄蘿蔔糕就竟然一D都唔好食. 抄蘿蔔糕都唔難整得好食.所以算幾失敗下.唔至點解. D野食卑上次全部都細碟左.服務就麻麻. 實在唔夠人serve. 唔係朋友要黎. 我真係唔會再黎. 去第二度試下好過啦!
第二次黎食晚飯.

間野依然好逼. 幾嘈下. 地下都係污穢.

佢既雞真係幾滑. 但係就冇雞味. 油飯算幾好.

咖哩, 抄菜都係好普通. 不過不失o甘.

唔至點解. D野食卑上次全部都細碟左.

服務就麻麻. 實在唔夠人serve.

唔係朋友要黎. 我真係唔會再黎. 去第二度試下好過啦!
2007-10-30 8 瀏覽
聽聞此間食店之大名已久,終於有機會去試試...6:45pm左右去到,即時有位,點左以下3樣餸:1.海南雞飯- 雞油飯幾香,但係d雞無味,得個"滑"字2.炒通菜- ok 啦3.蝦粉絲煲- d蝦都幾大隻,但係我覺得d黑色粒粒胡椒太多,不停要撥走,幾麻煩。味道一般...食物味道好一般,而服務就一早預左係無,我諗我應該唔會再黎食。
聽聞此間食店之大名已久,終於有機會去試試...
6:45pm左右去到,即時有位,點左以下3樣餸:

1.海南雞飯- 雞油飯幾香,但係d雞無味,得個"滑"字
2.炒通菜- ok 啦

2007-10-29 5 瀏覽
This is a place where you are there only for the food, don't ezpect too much for the service or atmosphere. I always go there for the Hainan Chicken, Satay, and Lasal noodle. This place is always packed with people, so you will have to make reservation ahead of time.
2K
2007-10-13 12 瀏覽
今日有d 0野要0係呢頭搞, 完0左上半場順便0係呢頭食埋lunch... 諗起前排0係Openrice 好評如潮0既呢度, 又咁0岩呢排好想食新加坡式海南雞飯, 0岩晒! 不過0黎到好時中心都搵了好一陣子, 個location 真係幾隱蔽.叫了個海南雞飯(見圖), 3 分鐘就有得食... 油飯面頭「立立令」, 油光十足, 食落極香, 帶少少硬, 非常好食, 好耐無食過有呢種水準0既油飯了! 雞已去骨, 肉算幾滑, 不過無乜味, 要蘸醬油, 但可惜黑豉油唔夠甜又唔夠杰, 似中式酒樓要0黎蘸白灼蝦的「鮮露」(!) 多d ; 另外0個兩碟0既醬就認真麻麻, 紅色0個碟苦的, 唔夠酸又唔夠辣, 綠色0個碟薑茸就無特別. 碗湯就認真唔得, 超級鹹, 完全係salt solution, 結果我飲了一啖已經放棄了.Location 隱蔽, 環境亦幾up dup... 招呼麻麻, d 阿姐s 好唔耐煩, 杯茶係「掟」(唔係「擺」) 落檯度的, 另外不得不提其中一個超惡阿姐, 企0係鋪入面同廚房入面d 人嗌交嗌到全間鋪都聽到, 講晒粗口咁, 坐0係佢附近0既我差d 俾佢嚇死, @_@!!!埋單$

埋單$39... 個海南雞飯其實真係又平又好食, 下次又想食的話我會再0黎, 不過d 阿姐咁兇, 真係要小心d!