2007-10-29 5 瀏覽
This is a place where you are there only for the food, don't ezpect too much for the service or atmosphere. I always go there for the Hainan Chicken, Satay, and Lasal noodle. This place is always packed with people, so you will have to make reservation ahead of time.
2K
2007-10-13 12 瀏覽
今日有d 0野要0係呢頭搞, 完0左上半場順便0係呢頭食埋lunch... 諗起前排0係Openrice 好評如潮0既呢度, 又咁0岩呢排好想食新加坡式海南雞飯, 0岩晒! 不過0黎到好時中心都搵了好一陣子, 個location 真係幾隱蔽.叫了個海南雞飯(見圖), 3 分鐘就有得食... 油飯面頭「立立令」, 油光十足, 食落極香, 帶少少硬, 非常好食, 好耐無食過有呢種水準0既油飯了! 雞已去骨, 肉算幾滑, 不過無乜味, 要蘸醬油, 但可惜黑豉油唔夠甜又唔夠杰, 似中式酒樓要0黎蘸白灼蝦的「鮮露」(!) 多d ; 另外0個兩碟0既醬就認真麻麻, 紅色0個碟苦的, 唔夠酸又唔夠辣, 綠色0個碟薑茸就無特別. 碗湯就認真唔得, 超級鹹, 完全係salt solution, 結果我飲了一啖已經放棄了.Location 隱蔽, 環境亦幾up dup... 招呼麻麻, d 阿姐s 好唔耐煩, 杯茶係「掟」(唔係「擺」) 落檯度的, 另外不得不提其中一個超惡阿姐, 企0係鋪入面同廚房入面d 人嗌交嗌到全間鋪都聽到, 講晒粗口咁, 坐0係佢附近0既我差d 俾佢嚇死, @_@!!!埋單$

埋單$39... 個海南雞飯其實真係又平又好食, 下次又想食的話我會再0黎, 不過d 阿姐咁兇, 真係要小心d!
2007-10-10 7 瀏覽
上次朋友帶我去食佢\話ok既海南雞飯,但係一D都唔ok. 既然佢\請食生日飯,一於同佢\黎呢度試下幾好口啤既海南雞飯。海南雞飯–飯ok,但係D雞同sauce差左小小。唔夠雞味,口感還可以。個sauce都係唔係正宗海南雞個隻sauce黎既?唉,真係起香港唔會有新加坡質數既海南雞飯?串燒–叫0左雞同豬,都ok既。唔係好出食唧。唔夠熱,不過個sauce係O 既馬拉盞炒通菜–好大碟,炒得幾香,幾有鑊氣。唔會太油,唔錯炒羅白糕–好食,個sauce做得好,炒得好,好香。椰青唔夠凍,lime soda 做得幾好,好凍好開胃。好彩book左位所以唔使等。不過環境麻麻。座位好迫同太close,當茶餐\廳食會好過D.價錢ok,幾平,加埋都係百七蚊左右

馬拉盞炒通菜–好大碟,炒得幾香,幾有鑊氣。唔會太油,唔錯

炒羅白糕–好食,個sauce做得好,炒得好,好香。

椰青唔夠凍,lime soda 做得幾好,好凍好開胃。

2007-10-08 3 瀏覽
book左7點枱,來到都要等... 唔book唔知要等到幾時!叫左海南雞飯- d雞唔錯,但d油飯好硬叻沙- 椰味好濃,ok星洲炒年糕- 年糕甜甜地的,ok炒通菜- ok薄餅- ok串燒1打- 最推介!其中豬最好食每樣的水準不錯!但又未到超好食既....計埋咁平既價錢,都叫一個晚餐的好地方。
叫左
海南雞飯- d雞唔錯,但d油飯好硬
叻沙- 椰味好濃,ok
星洲炒年糕- 年糕甜甜地的,ok
炒通菜- ok
薄餅- ok
串燒1打- 最推介!其中豬最好食

每樣的水準不錯!但又未到超好食既....
計埋咁平既價錢,都叫一個晚餐的好地方。
2007-10-06 12 瀏覽
10月5日:朋友仔小田哥生日,第一次去食,是日8點鐘,去到好長龍,好在有訂位,Recep好有禮,貌似位藝員。照完定計劃,我地3個人,叫左5個:胡椒蟹$80超好食!不過幾辣下!好多好多膏,我至鍾意!粉絲蝦$60湯底太清太稀,但又好多完粒胡椒,唔小心咬到就辣到飛起,同個湯D味唔Match,加上蝦不太新鮮。海南雞飯$35雞好滑加上三種醬,正!飯好正好香但又不油,配好多油既雞湯,不過好好味。串燒半打$30雞肉有味,牛肉太熟,但沙嗲醬唔錯!叻沙$30咖哩米粉,材料普通,但超好食,由其是湯底,好味到飲左幾口支裝汽水$5 有Light添致合我心意唔錯唔錯!下次再去試下其他野先!
10月5日:

胡椒蟹$80
超好食!不過幾辣下!好多好多膏,我至鍾意!

粉絲蝦$60

海南雞飯$35

串燒半打$30
雞肉有味,牛肉太熟,但沙嗲醬唔錯!

叻沙$30
咖哩米粉,材料普通,但超好食,由其是湯底,好味到飲左幾口

支裝汽水$5 有Light添致合我心意

唔錯唔錯!下次再去試下其他野先!
2007-09-18
(17/9/07)同學食過好幾次,book了三位7:00。星期一尚不用等,而侍應態度只是有一個呆呆o地,其他的也很妥當。食物好快就來喇。炒貴"鵰",其實係河粉o黎o羅,有鮮蝦、臘腸,炒得夠鑊氣。胡椒蝦,好似避風塘做法,不過改用黑胡椒,一樣冶味。辣蟹煲(細$100;大$120),唔辣,蟹算大隻多肉,粉絲勁有蟹膏味。沙嗲串燒(雜錦),燒得頗燶,肉唔韌。辣牛筋通菜煲,基本上佢叫得「辣」,都係用左大粒黑胡椒。牛筋非常重八角味,有腍有唔腍,這配搭很特色好味。甜品:椰汁沙各米,把西米蒸成砵仔糕狀,淋上焦糖椰汁,食時篤散西米,啡汁如"欣尖記"椰子糖一樣味,很得意。o摩o摩o查o查,很濃很濃的椰汁芋頭露。好想再戰甜品啊!
o摩o摩o查o查,很濃很濃的椰汁芋頭露。好想再戰甜品啊!
(非會員)
朋友推介話去好時沙爹吃生日飯.走進好時商場,靜到好似死城咁,走遍全商場都找不到.原來剛剛經過那條有人吃飯的走廊,就是店舖入口.裡面的熱鬧,同出面完全係兩個世界!一行5人,點了以下食品海南雞一隻,咖哩炒蟹一隻,串燒一打,叻沙一碗馬拉盞炒通菜一碟,薄餅幾份,雞油飯兩碗,椰香飯兩碗^_^海南雞夠滑,雞油飯99%似星加坡風味,椰香飯很香椰汁味咖哩蟹出乎意料之外咁大隻,汁有蛋花,超好味,用來送薄餅一流薄餅鬆化,食完想再食(必食!)送甜品,椰汁黑糯米也很好吃,不求其.x_x雖然book左位7.30 都要等成個鍾先有得食(所以特別好味)雞油飯的雞油太多,碗底有很多油本人覺得,叻沙比較普通,唔夠椰香.
朋友推介話去好時沙爹吃生日飯.

一行5人,點了以下食品
海南雞一隻,咖哩炒蟹一隻,串燒一打,叻沙一碗
馬拉盞炒通菜一碟,薄餅幾份,雞油飯兩碗,椰香飯兩碗

^_^
海南雞夠滑,雞油飯99%似星加坡風味,椰香飯很香椰汁味
咖哩蟹出乎意料之外咁大隻,汁有蛋花,超好味,用來送薄餅一流
薄餅鬆化,食完想再食(必食!)

甜品,椰汁黑糯米也很好吃,不求其.

x_x
雖然book左位7.30 都要等成個鍾先有得食
(所以特別好味)
雞油飯的雞油太多,碗底有很多油
本人覺得,叻沙比較普通,唔夠椰香.
2007-09-16 4 瀏覽
已經幫襯多次了,前幾天晚上再來一次,似乎沒以往那樣好吃了。六時半前入座,因沒訂座,要坐走廊尾,真的有點焗促。叫了兩客海南雞飯,一碟馬拉棧炒芥蘭,一支可樂。雞幾乎沒有味道,雖然還是滑的。還是油飯連醬汁好吃。芥蘭切得很碎,連花也一起炒,味道一般。叫了兩客海南雞飯,一客炒蘿蔔糕回家給家人吃,家人也說雞飯質素真的大不如前了。
已經幫襯多次了,前幾天晚上再來一次,似乎沒以往那樣好吃了。

雞幾乎沒有味道,雖然還是滑的。還是油飯連醬汁好吃。

芥蘭切得很碎,連花也一起炒,味道一般。

2007-09-12 15 瀏覽
7個人...叫左下列食物: 1)海南雞一隻2)粉絲蝦煲3)炒芥蘭4)咖哩牛腩煲5)串燒沙嗲一打6)雞油飯7)酵餅8)炒貴勻9)海鮮哪沙同你地所講既一樣, 海南雞真係冇雞味, 但好滑, 算唔錯啦! 其他野食都好一般, 最正原來係個雞油飯囉, overall都okay既, 有下次, 但要投訴既就係服務水準真係好差, 冇人黎加水, 寫野都要自己行出間房度叫waiter, 要改善
7個人...叫左下列食物:
7)酵餅
8)炒貴勻
9)海鮮哪沙

2007-09-11 6 瀏覽
見推介得咁勁今日試過串燒唔係咁好食雪味濃妙通菜好好食海南雞飯真係好滑但雞味唔夠碗湯好得雞油飯一粒粒做得好好但可以少D油就好la服務真係唔好期望D伙記笑面迎人但係我見老細既姐姐同哥哥好好禮貌架去完勝利你就覺呢好時既服務已不差
見推介得咁勁今日試過
服務真係唔好期望D伙記笑面迎人
但係我見老細既姐姐同哥哥好好禮貌架
去完勝利你就覺呢好時既服務已不差
2007-09-09 6 瀏覽
晚上剛在貴店試了...味道不錯...可以給85分...回家在line上查了一感人故事http://motor.atnext.com/moPrintContent.cfm?article_ID=("%2CG%3CP_C%24!B++%0A&CAT_ID=18各位可看看---^O^其實頭髮長長的女侍應服務都不是太差...只是太忙才這樣吧@.@...有種感覺,貴店的每個員工和老闆...背後都有一個個故事...再說食物:雞很滑...但真的無味... 蘿蔔糕炒得很不要得...不似人吃的... 排骨茶很淡...未入味...骨還生的...$.$ 本來不想比意見...但看了這故事後...心領會了一些創業的困難... 加上好像老闆的伯伯真的幾親切(之後才知道是老闆的哥哥)

各位可看看---^O^

有種感覺,貴店的每個員工和老闆...

背後都有一個個故事...

再說食物:雞很滑...但真的無味...

蘿蔔糕炒得很不要得...不似人吃的...

排骨茶很淡...未入味...骨還生的...$.$

加上好像老闆的伯伯真的幾親切(之後才知道是老闆的哥哥)
(非會員)
好耐之前黎過,因為唔就腳,所以好耐無黎。入到去爆場,有大約十人等位,但都唔係等左好耐。D待應態度唔算差,咁爆既場算ok!海南雞飯好食,我男朋話同星加波食果D差唔多,但佢唔係好識食野,所以不可信。沙嗲真係做得好,有炭燒味好香,個汁好有心機。蝦麵麻麻地,我男友話星加波果D唔係咁,我自已覺得太油,唔夠蝦鮮味。野飲唔好,椰青唔凍,珍多冰無乜珍多。如果要講環境,我希望佢地裝修下,坐得舒服D,收貴小小無問題!
好耐之前黎過,因為唔就腳,所以好耐無黎。

入到去爆場,有大約十人等位,但都唔係等左好耐。
D待應態度唔算差,咁爆既場算ok!

沙嗲真係做得好,有炭燒味好香,個汁好有心機。

野飲唔好,椰青唔凍,珍多冰無乜珍多。

唔係誇大!的確係食過最好食既通菜昨日食lunch3個人食1)2個海南雞飯個湯好飲個飯好食個雞未至於好好食有驚喜但都係有水準的2)1碟串燒我覺得一般下次再唻時唔會嗌3)一碟通菜好好食d蝦米都好好食唔太咸唔識點形容總之我覺得好好食!上菜就慢左D個飯都差不多食晒先有菜唻冇咩服務可言冇親切既態度TOTAL食左$140
唔係誇大!

好好食
d蝦米都好好食
唔太咸
唔識點形容
總之我覺得好好食!

上菜就慢左D
個飯都差不多食晒
先有菜唻
冇咩服務可言
冇親切既態度

TOTAL食左$140
四個人訂左8點,去到見到超多人,而且我地都要等15分鐘先有位。佢個度雖然有2個鋪位,但2個都唔係好大,要坐埋出走廊。人手唔夠,踢哂腳,冇咩人理我地,坐低都係求其俾2杯水,menu都冇。我地叫左以下食品:- 油飯:$7碗,幾特別,好食,飯係啡色,唔係好似普通d白飯有d油- 串燒:麻麻,幾韌。$30半打- 海南雞:唔錯,幾滑,可一試,半隻$60- 咖哩牛腩:唔錯- 叻沙:幾好食,湯米粉加一d海鮮,算足料,4個人都可分到一碗食- 炒蘿蔔糕:炒得幾香幾好食,應該都係類似xo醬炒d野係真係ok,價錢算較平,佢地人手真係唔夠,好忙,最後張單係計錯左2樣野,幾過分,真係要check清楚。坐出走廊就真係唔好啦,好彩我地唔使。建議大家book位。

冇咩人理我地,坐低都係求其俾2杯水,menu都冇。

我地叫左以下食品:
- 串燒:麻麻,幾韌。$30半打
- 海南雞:唔錯,幾滑,可一試,半隻$60
- 咖哩牛腩:唔錯
- 炒蘿蔔糕:炒得幾香幾好食,應該都係類似xo醬炒

(非會員)
只想發表一下我的見聞: 在新加坡吃到的炒貴刁全都是咖啡色的. 黃色的炒貴刁只是港式星洲炒米的河粉版本. 在新加坡是吃不到的.請參考Wikipedia 的entry: "Char kway teow"