2010-09-12 3 瀏覽
朋友介紹+網上好評,所以決定黎呢度食飯 - 好時沙嗲。佢係尖沙咀麼地道63號好時中心144-148號舖 ,講真未黎過既話都唔易搵,因為冇諗過呢度有個商場,仲要有野好食。其實店內環境麻麻地,不過清潔和衞生程度都OK。今次叫左海南雞半隻+油飯,半打串燒,馬拉盞炒通菜同喇沙。先講海南雞半隻+油飯 : 油飯好香,但又唔會好油膩,好食。反而雞就比較普通,雞肉咬有D實,冇咩雞味。但反而個三色醬好食,點左之後個雞好食左。半打串燒: 講真我係食個沙嗲醬,其他D肉真係比較普通,甚至有D嚡口。馬拉盞炒通菜 : 好好食呀,我想講碟菜係最快食曬架,馬拉盞唔會過鹹同過油,菜都好爽脆,好惹味,正。喇沙 : 喇沙都好食,如果你鐘意椰汁的話更好,因為好重椰奶味,有蝦、芽菜,豆卜,仲有魚蛋,我覺得好足料,幾好食。總結 : 整體都唔錯呀,食到飽都每人$70左右,如果你唔嫌環境比較差D之外,我覺得都可以一試,有機會會再食過。

2010-09-10 34 瀏覽
之前有朋友話有間餐廳D野好食環境又ok,好野一定要我去試,今日就去品賞一下。我地叫左個咖哩巴東牛肉,個汁係用巴東红咖哩所以比較濃郁都好好味,甜度同辣度都剛剛好、牛既肉質幾唔難咬都好香牛味。串燒沙嗲雞肉同牛肉、好香肉質都算ok,加埋個沙嗲醬好夾好味。海南雞D肉質都幾嫩滑亦好有雞味、不過就瘦左D。"最好味就係喇沙、有幾種配料當中有蝦、魚旦都幾彈牙、豆腐卜吸哂D湯既精華非常入味、雞絲、而且個湯又香又濃。"

海南雞D肉質都幾嫩滑亦好有雞味、不過就瘦左D。

"最好味就係喇沙、有幾種配料當中有蝦、魚旦都幾彈牙、
豆腐卜吸哂D湯既精華非常入味、雞絲、而且個湯又香
又濃。"
海南雞
2010-09-09
10 分鐘 (堂食)
海南雞
2010-09-09 7 瀏覽
星期三晚上未夠7點到達, 無咩人, 直接入座分別叫了4個食物:油飯: 叫人地話好食, 又真係幾好食WOR, 就咁都可以食曬一碗CURRY牛腩: 唔會好SPICY, 所以人人岩食, 肉既份量唔算多, 不過有好多ONION, 鐘意ONION可食埋, 我就一般炒芥蘭: 好惹味, 不過覺得好油炒貴勻: 好食WOR~總括食物都幾好食, 不過好油下, 唔知叫佢少油會唔會好D...下次試下, 因為我覺得幾好食, 可以再去!

星期三晚上未夠7點到達, 無咩人, 直接入座

分別叫了4個食物:

炒芥蘭: 好惹味, 不過覺得好油

炒貴勻: 好食WOR~

油飯AND CURRY BEEF~
炒菜&貴勻, 都偏油
油飯AND CURRY BEEF~
炒菜&貴勻, 都偏油
2K
2010-09-06 10 瀏覽
5-9-2010幾年前食過呢度的油飯覺得超好食 (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=185400), 是日帶了未嚟過, 但又好鍾意食海南雞飯的朋友專程過嚟食 lunch.想食油飯, 但更想試其他食物, 最後還是轉軚叫了喇沙... 餐牌上寫住「叻沙(椰汁咖喱米粉)」, 湯底的椰味亦果然十分重, 帶黃咖喱的味道及少辣, 質地亦濃厚, 幾惹味; 所以索滿湯汁的腍身米粉都好食; 配料有豆卜, 蝦, 魚蛋及芽菜, 最欣賞魚蛋細細粒但彈牙非常, 而蝦肉亦結實爽身, 感覺不錯. 香港嚟講係幾好食的一碗喇沙, 值得試試的, 不過如果你硬要同新加坡當地的比較呢...朋友食海南雞飯... 食了佢少少油飯, 繼續偏乾身及硬身, 但又香又夠「雞油」(i.e.「立立令」), 正 又食了一件雞胸, 雞皮薄身爽滑, 肥膏少, 雞肉咬落有點實, 不過其實唔嚡口的; 三色醬當中就最欣賞酸辣汁, 夠香夠酸辣, 正 黑醬油亦濃稠, 鹹 vs 甜比例剛好, 都好食.另叫了半打串燒沙爹豬: 沙爹汁杰身濃厚, 花生味香, 少辣
5-9-2010

黑醬油亦濃稠, 鹹 vs 甜比例剛好, 都好食.

另叫了半打串燒沙爹豬: 沙爹汁杰身濃厚, 花生味香, 少辣大甜, 正! 豬肉熱辣辣, 偏乾身但唔硬柴, 亦醃得入味, 食落 lemongrass 味好香, 正
比另一以沙爹作招徠的星馬餐廳 (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2054225) 做得更好食, 值得試試.

食物繼續滿意, 環境就比上次嚟乾淨得多, 阿姐們亦無咁 rude, 朋友真好彩.

埋單每人約 $60, 會再來的.
80 年代 feel...
最好食的油飯
好椰的喇沙
肉得汁亦得
2010-09-05
80 年代 feel...
最好食的油飯
肉得汁亦得
  • 串燒沙爹豬
平民小店,成本要打得好才能經營下去,半隻海南雞只賣$65,唯有跟足星洲做法,採用冰鮮雞。雖然個人不喜歡雞味欠乏,要靠三色醬提味的吃法,卻不得不讚主理人對浸雞處理很認真,雞不肥,肉腍滑,不著冰鮮雞的腥氣,而配料的薑蓉亦有別於坊間,以青蔥剁製,雞味不足但配起蔥蓉,好味多了。更多宴會菜分享@http://foodxfile.blogspot.com/2010/08/blog-post_05.html

更多宴會菜分享@
2010-08-24 14 瀏覽
是次為本人第2次幫親,可惜成為最後一次。本月20號同女友約8時到等了15分鐘,講真座位不太舒服,是吃完即走個種。以下是我們點的三餸一“Drink”。海南雞飯後感:海南雞飯重點為飯和雞,可惜兩者欠奉。先講飯,一點雞油香味也沒有,失望!為有寄望雞,一入口,非那種走地雞“彈牙”肉地,而是雪藏雞那種咬下雞胸“齊口”個種,雞味當然沒啦!失望!半打串燒後感:肉質地非常差,可用“莓”加軟來形容。好味纯來自一大碟沙嗲醬!失望!星洲炒米後感:應改名為星洲“濕”炒米,炒米應該是條條粉都能分開乾身,我吃的像“燜米“。失望!真多冰後感:o的”渣“好怪,同出面喝的不同,喝落沒特別。可能是生意太好關係,吃物比我感覺不是一早準備好(如海南雞和串燒)就是”趕上碟“如星洲濕炒米。我想以後不會再去。

半打串燒

星洲炒米

真多冰

後感:o的”渣“好怪,同出面喝的不同,喝落沒特別。

可能是生意太好關係,吃物比我感覺不是一早準備好(如海南雞和串燒)就是”趕上碟“如星洲炒米。我想以後不會再去。
2010-08-22
15 分鐘 (堂食)
2010-08-24 92 瀏覽
來好時吃飯次數不少, 很多時候如果在尖沙咀想不到要吃什麼都很喜歡跑去尖東光顧這次是在一次對話中跟朋友提起這家的海南雞飯很好吃, 剛好有機會讓他試試平日晚上七點, 用了更多舖位, 位子比之前來又多了一些叫了半隻海南雞, 一個油飯, 一個椰汁飯, 半打沙嗲串燒還有炒通菜海南雞(半隻)來這裡不能不吃海南雞吧. 我比較喜歡散叫半隻或一隻海南雞, 他們一整套的海南雞飯兩人或以上是絕對不夠吃店家的海南雞全部都是去骨的. 雞肉很嫩, 沒有雪藏腥味. 但就是沒有太強烈的鮮雞肉味道 不得不提是他們的醬, 一共有三小碟的黑醬油, 鮮做的薑蓉及蒜蓉生辣椒醬是很正宗的新加坡海南雞有的醬料. 三種我都很喜歡醬油鹹甜度調得適中, 在新加坡吃到的會比這裡的甜一點及杰身一點, 應該是要配合香港的口味吧這裡的薑蓉有加了蔥去調成薑蔥蓉. 兩者味道沾上雞都很突出但有不會太嗆, 光用來拌飯也是很好吃蒜蓉生辣椒醬也是不嗆. 反而是會吃到清爽的辣椒味道, 調味酸甜酸甜的跟雞肉超搭, 三種醬最喜歡就是它了他們的三色醬也是我愛到好時吃飯的原因~油飯這裡的油飯很有名.吃過好時的朋友幾乎都很愛吃說是油飯, 但其實沒有很油的感覺油飯不會煮
平日晚上七點, 用了更多舖位, 位子比之前來又多了一些

海南雞(半隻)
是很正宗的新加坡海南雞有的醬料. 三種我都很喜歡
他們的三色醬也是我愛到好時吃飯的原因~

油飯
這裡的油飯很有名.吃過好時的朋友幾乎都很愛吃
說是油飯, 但其實沒有很油的感覺
油飯不會煮得太軟, 還保留了韌度也有咬口
飯粒裡面都吸了雞油跟雞湯的味道, 要慢慢吃才會吃得出來
朋友吃完半碗另外自己多加一碗來吃

椰汁飯
除了油飯, 我更愛這裡的椰汁飯.椰汁香氣都滲入每一顆飯粒裡面
這個飯也不會說只會死甜. 甜度很剛好不會太超過
椰汁飯也是不會煮得糊糊的, 還是粒粒分明很香韌
配上海南雞更有南洋味道, 椰香帶著一絲的甜味, 不會讓我覺得我在吃甜點

沙嗲串燒
叫了半打, 豬牛雞都要兩串
很容易吃得出每種肉的味道, 肉質也不會太柴, 但稍為覺得軟了一點
很喜歡他們的沙嗲醬, 有沙嗲跟花生的香味, 是不辣的帶甜

炒通菜
有馬拉盞的炒通菜, 香氣很足
不過上菜的時候不夠熱, 可能煮好擺了一會...
通菜還很綠很爽脆, 馬拉盞不會過鹹, 也沒有之前吃過的油, 可能他們油分減少了
如果可以熱熱的端上桌會更好

他們請了新員工, 沒有之前的忙, 服務來說比以前好了不少
兩人吃得很飽也不用兩百塊, 很划算
為了海南雞,三色醬跟椰汁飯, 一定會再去吃
海南雞與三色醬
椰汁飯(前),油飯(後)
沙嗲串燒半打
2010-08-09
海南雞與三色醬
椰汁飯(前),油飯(後)
沙嗲串燒半打
  • 海南雞
  • 三色醬
  • 椰汁飯
2010-08-22 10 瀏覽
唔知點解永遠都覺得尖東這一帶有種很舊的感覺,就似時間永遠靜止在我很小的時候一樣而好時給我的這種感覺更是十分強烈:街坊的裝修,好人但笑容不多的阿姐,抵食夾大件的食物...好時有幾種食物是永無失手的,是晚亦點了海南雞飯:雞夠嫩滑,但欠點雞味,很喜歡油飯,油潤夠味得來軟熟 Gado Gado:一向愛這印尼沙律,有椰菜、豆角、薯仔、豆卜,伴大量花生醬,上面有幾塊蝦片,簡單,是一種直接平實的好滋味串燒:個人較喜歡雞和牛,因為怕豬會燒得不夠熟。肉質總是軟滑而且有肉汁,味香濃,必點!酥油餅:即點即製,熱辣辣的,很香每次在這裡吃到捧腹也不用$100,超滿足,久不久也會心思思想來感受一下那種從前簡單直接又容易滿足的好時光~

好時有幾種食物是永無失手的,是晚亦點了

酥油餅:即點即製,熱辣辣的,很香

2010-08-01
  • 串燒
2010-08-19 24 瀏覽
男友知我對海南雞有要求, 帶我一試非常殘舊的裝修, 但非常多人叫左海南雞飯, 串燒, 排骨茶及咖哩角海南雞夠滑, D飯幾香雞油串燒一般, 有D燒得乾左排骨茶就太重味精味, 無藥材味咖哩角頁材實料, 唔錯見到好多人叫喇沙及星洲炒蘿蔔糕應該唔錯
男友知我對海南雞有要求, 帶我一試
非常殘舊的裝修, 但非常多人

叫左海南雞飯, 串燒, 排骨茶及咖哩角
海南雞夠滑, D飯幾香雞油
串燒一般, 有D燒得乾左
排骨茶就太重味精味, 無藥材味
咖哩角頁材實料, 唔錯

見到好多人叫喇沙及星洲炒蘿蔔糕
應該唔錯
串燒
排骨茶
咖哩角
2010-08-14
咖哩角
2010-08-13 11 瀏覽
之前上OPENRICE搵野食,見到呢間好似幾多人讚,所以就同男朋友黎左啦......其實位置唔算好難搵,但門面的確麻麻地,一去到見到入面無人勁想調頭走呀,但一埸黎到,食左先算啦我地叫左︰ 海南雞飯 幾好食呀,又唔貴,雖然雞肉唔算好鮮味,但天配埋佢提供GE醬就好味好多啦,D飯食得出係用雞油雞湯整架,成碗飯都係黃黃地架,雖然好肥,但真係幾好食,同埋D雞肉全部都係去骨架,好有心思同好體貼呀,食落去啖啖肉呀叻沙米粉個湯係椰汁咖哩架,聞落去超香呀,食落去一D都唔辣呀,有蝦、豆卜、芽菜、丸等等,好惹味呀沙爹串燒有豬、牛同雞,好好食呀,個醬尤其好食呀,應該係自己整架,唔係開粉架,個職員(可能係老板)拎過黎次後叫我地要即刻食,如果唔係就無咁好食喎,我地即刻食,真係熱辣辣呀,正呀,個人又好人,不斷同我地傾計,講下以前又講下而家,幾好傾呀...椰青麻麻地,唔夠凍呀,同埋無乜味青檸梳打好飲呀,又夠酸,又有少少甜味,好開胃呀呢間鋪頭好似曾經執過架,唔知幾時又開番,響而家呢個位置仲吸引到咁多人去,証明實力真係唔錯,希望佢響呢度撐得住啦
之前上OPENRICE搵野食,見到呢間好似幾多人讚,
所以就同男朋友黎左啦......
其實位置唔算好難搵,但門面的確麻麻地,
一去到見到入面無人勁想調頭走呀,
但一埸黎到,食左先算啦

我地叫左︰
海南雞飯
幾好食呀,又唔貴,雖然雞肉唔算好鮮味,
但天配埋佢提供GE醬就好味好多啦,
D飯食得出係用雞油雞湯整架,
成碗飯都係黃黃地架,
雖然好肥,但真係幾好食,
同埋D雞肉全部都係去骨架,
好有心思同好體貼呀,
食落去啖啖肉呀

叻沙米粉
個湯係椰汁咖哩架,聞落去超香呀,
食落去一D都唔辣呀,
有蝦、豆卜、芽菜、丸等等,
好惹味呀

沙爹串燒
有豬、牛同雞,好好食呀,
個醬尤其好食呀,應該係自己整架,
唔係開粉架,
個職員(可能係老板)拎過黎次後叫我地要即刻食,
如果唔係就無咁好食喎,我地即刻食,
真係熱辣辣呀,正呀,
個人又好人,不斷同我地傾計,
講下以前又講下而家,
幾好傾呀...

椰青
麻麻地,唔夠凍呀,
同埋無乜味

青檸梳打
好飲呀,又夠酸,
又有少少甜味,好開胃呀

呢間鋪頭好似曾經執過架,
唔知幾時又開番,響而家呢個位置仲吸引到咁多人去,
証明實力真係唔錯,希望佢響呢度撐得住啦
2010-08-11
  • 叻沙
  • 串燒
2010-08-13 4 瀏覽
今天十二時到達該店,不用等候店內環境麻麻地,幸好清潔和衞生程度不會太差,尚可以接受,況且吃的是食物,不是裝修海南雞半隻:雞肉不會太嚡身,但也不算滑,雞味亦不濃,但以這個價錢,一定不會是鮮雞,以冰鮮雞來計,雖不叫好,亦都唔係差,加上三碟醬料,提升了味道,尤以青綠色的薑茸最冶味,整體來說,算係唔錯,收貨有餘,只是之前期望過高,所以有些兒失望而已油飯:唔覺有雞油味,反而有些'旱旱地'既味但不會難食,只係唔覺得好食羅惹rojak:材料有蝦醬通菜.芽菜.青瓜.油炸鬼.和沙葛等,再在材料上灑上碎花生和汁料,幾特別,重幾好味,尤其沙葛是冰凍的,食落口更感到清甜多汁,好正星洲炒蘿蔔糕:呢樣最好味用上蛋液去炒,令到啲蘿蔔糕更好味,加上調味料又配合得很好,成碟出品,無得彈,食清晒飲品青檸梳打:唔錯,幾好飲椰汁珍多冰:椰汁味夠濃,好飲其實這食店的價格很實惠,食物質素味道亦幾好,只要不要抱著太大的期望,茶餐廳的價錢,得到的回報算是物超所值的了
今天十二時到達該店,不用等候

油飯:唔覺有雞油味,反而有些'旱旱地'既味
但不會難食,只係唔覺得好食

星洲炒蘿蔔糕:呢樣最好味

飲品青檸梳打:唔錯,幾好飲
椰汁珍多冰:椰汁味夠濃,好飲

2010-08-12
  • 星洲炒蘿蔔糕
2010-08-11 8 瀏覽
好評如潮的海南雞加油飯.叻沙今天食過了2人共餐叫咗海南雞半隻.叻沙.咖喱角.油飯先評海南雞一D鮮味都無,食海南雞預咗唔會鮮但最起碼要夠凍用冰鮮雞整唔夠凍一定霉霉地而且多數一夾就散.呢度D雞有D微暖無皮肉之間既啫喱雪味濃得很好彩....有唔錯既薑蓉幫忙先至好味D咋叻沙個湯底真係唔錯好濃不過最可惜D湯唔熱浪費了濃郁的湯底咖喱角普普通通不少餐室都有呢種味道未見特別最後最值得贊係個油飯軟硬適中能夠整到一粒粒米分開唔痴埋一團呢度個油飯都算做海南雞飯中數一數二.可惜主角海南雞咁難食唔會為碗油飯再來
好評如潮的海南雞加油飯
.叻沙今天食過了

2人共餐叫咗海南雞半隻.叻沙.咖喱角.油飯

先評海南雞一D鮮味都無,食海南雞預咗唔會鮮但最起碼要夠凍
用冰鮮雞整唔夠凍一定霉霉地而且多數一夾就散.
呢度D雞有D微暖無皮肉之間既啫喱雪味濃得很
好彩....有唔錯既薑蓉幫忙先至好味D咋
叻沙個湯底真係唔錯好濃不過最可惜D湯唔熱浪費了濃郁的湯底
咖喱角普普通通不少餐室都有呢種味道未見特別
最後最值得贊係個油飯軟硬適中能夠整到一粒粒米分開唔痴埋一團
2010-08-08 10 瀏覽
七月二十四日 (星期六)想一想,已差不多年多沒來好時了今日襯上課前,和好時聚一聚舊海南雞飯去了骨的,雞肉很嫩滑,雞皮夠薄,富雞味而不肥膩配上三款醬料,加上雞油飯,愛極了炒蘿蔔糕很大碟的,夠穫氣自家製的蘿蔔糕用料十足,吃得出豐富的蘿蔔味配上少辣,很惹味不消三十分鐘,埋單上課快樂的時間這得很快的~
七月二十四日 (星期六)

想一想,已差不多年多沒來好時了
今日襯上課前,和好時聚一聚舊

海南雞飯
去了骨的,雞肉很嫩滑,雞皮夠薄,富雞味而不肥膩
配上三款醬料,加上雞油飯,愛極了

炒蘿蔔糕
很大碟的,夠穫氣
自家製的蘿蔔糕用料十足,吃得出豐富的蘿蔔味
配上少辣,很惹味

不消三十分鐘,埋單上課
快樂的時間這得很快的~
XO醬炒蘿蔔糕
2010-07-24
XO醬炒蘿蔔糕
2010-08-08 7 瀏覽
I came here yesterday for a casual lunch with 3 friends. I'd always looked at the good reviews on OpenRice, but never got around to trying it myself. We went for lunch, so there was no wait. I heard dinner can be a different story, though.The four of us ordered the mee goreng, hainan chicken rice (half order), beef brisket curry, satay (2 orders) and beef bagus. I'd definitely recommend the chicken rice, as it was pretty close to what I'd eaten in Singapore. The beef bagus was my least favorite

The four of us ordered the mee goreng, hainan chicken rice (half order), beef brisket curry, satay (2 orders) and beef bagus. I'd definitely recommend the chicken rice, as it was pretty close to what I'd eaten in Singapore. The beef bagus was my least favorite because there was a bit too much prawn paste (or fish oil? or something like that) mixed into the sautee.

Next time I go, I want to try the char kway teow! Haven't had that since I went to Penang last year. Must. Feed. Craving. Also, they have nasi goreng and nasi lemak on the menu too...Next time!

2010-08-07
2010-08-05 6 瀏覽
放工坐一個站地鐵就去到好時, 就去食在openrice有超多好評的好時沙嗲. 因為時間尚早, 所以唔駛等位. 三個人, 其實是四個, 因為外賣左一份食物回家給家人做宵夜. 叫左一個海南雞飯, 炒蘿白糕, 印度炒麵, 咖哩角, 半打串燒, 最後還叫左三碗不同的糖水.我覺得個海南雞飯真係好好味, 雞係無骨, 湯還算清甜, 最好味都係那個油飯, 唔會齋得個油字.

2010-08-04