2011-01-02 5 瀏覽
一年前食過這間食肆,那次都食物水準都不錯,所以再來,但今次再來食, 就差了很多。order了串燒、海南雞飯、巴東牛肉、薄餅。只是覺得海南雞飯的那個油飯好有特色,其他的食物只是一般,水準無以前咁好。薄餅就一用刀切開,諗住幾個人分,點知個薄餅一切就黑晒,伙計話係新刀喎,最後叫了他們整過份薄餅給我們,而且今次坐在走廊的一個沒有伙計見到的地方,要叫他們都幾困難。下次應該唔會再去了。

2010-12-19
2010-12-27 3 瀏覽
過了中學的日子,有些朋友還會見面,有些走著人生不同的道路,多年來沒有聯絡,今次有機會在飯桌上細說中間空白了的過程,分享過去工作上的樂與怒,心情輕鬆愉快。之前想著要吃什麼,不過到尖東的一刻還未有定案,到最後決定權還在自己的手上。見到好時,就二話不說入去吃好時沙嗲,只因吃過兩次,水準也甚是穩定。不過今餐吃的未盡如意,最大可能是我吃了兩次招牌菜後還要嘗新的後果,還有就是朋友也不太好辣的。其實小局三人,吃的不多,點了咖哩魚,魚是香煎過再加入咖哩,咖哩中有蕃茄增加「酸尾尾」的感覺,幾特別又幾醒胃的,整條魚上而肉算厚,連著醬汁同吃還可以的。酸辣湯看上去有點像蕃茄湯,也比想像中稀。飲下去是充滿香茅香草之類的味道,酸和辣階有一定程度,也算是平均,入口不會太辣,不過會在喉嚨位置一直暖入胃。湯中可以吃的不多,依稀記得吃過兩隻很彈牙的蝦。可能是胃口問題,是晚大家對此也觀望多於飲。印度炒麵,其實點的時間不知又是辣,有一位朋友不太好辣,真不好意思。在我而言,這辣是和酸辣湯比較,是沒那麼辣,我還未要吃完即飲水(我吃辣的程度就是傷心酸辣粉BB辣就覺得夠辣)。這樣醬濃多油的油麵,是幾惹味但不想吃多。來碗白飯,不過不夠

來碗白飯,不過不夠,來了四分三白飯,其他的都是油飯,那又可以說說。其實這兒的油飯是幾香,但飯粒真的淋了少許。

胃口的問題,今次得不到滿足的感覺,可能同一時間試了不同類別的辣,味蕾受不了,下次要找些不辣的中和一下味蕾才可了。之前吃的星洲炒蘿蔔糕,還有叻沙福建牛肉羹比較出色。今次只俾OK面,還有機會再來。
是我的不對,未找到你們也愛吃的,下一次我會找合適一點的。

有時間也得找找多年不見的你..你......你和你了。
慶祝紀念
聖誕節
  • 推介我未推介過的星洲炒蘿蔔糕
2010-12-27 3 瀏覽
:當日book左7點鐘枱.朋友遲到.就自己去搵好時中心先.去到好時中心.唔識路.咁岩有對情侶係我前面.咁就死跟喇.去到哇.咁多人既.我有小小驚會冇位比到我.之後同佢講x小姐訂左7點,.佢就同我講.你等等.汁埋枱就得架喇.等到7點三.朋友黎到.就一齊叫野食喇.一路都諗緊叫唔叫海南雞飯好呢.因為食評都話唔係咁好食.同朋友考慮完之後.就決定要.海南雞飯.椰汁飯.串燒.酸辣湯.咖喱牛腩.薄餅.青檸sor打.海南雞飯 ; 個油飯真係好好食!! 雞好滑.d汁.都好好食.不過就冇咩驚喜.椰汁飯 ; 一開始個侍應話要等4-5個字.為左可以嘗試下個飯就等下喇..點知過左一陣.佢走埋黎話冇哂.咁失望之下就要多個油飯.串燒 ; 牛肉咬唔開..得我戈串係咁.其他都ma ma. 個汁我認為好好食.不過朋友唔鐘意佢太多花生.酸辣湯 ; 依個真係..d料好小..湯呢..得個辣字.因為朋友可以食到好酸好辣.但係都認為個湯係冇酸味..另外我本人因為一食辣食打c嗝.咁依個酸辣湯就完全冇人理過佢喇.咖喱牛腩. ; 依個都好好食!!朋友係咁用黎送飯食! 薄餅 ; 依個真係不得不提!!好有驚喜!! 真係好好食!! 我們的最
:當日book左7點鐘枱.
朋友遲到.
就自己去搵好時中心先.
去到好時中心.唔識路.咁岩有對情侶係我前面.
咁就死跟喇.去到
哇.咁多人既.
我有小小驚會冇位比到我.
之後同佢講x小姐訂左7點,.
佢就同我講.你等等.汁埋枱就得架喇.
等到7點三.朋友黎到.
就一齊叫野食喇.
一路都諗緊叫唔叫海南雞飯好呢.
因為食評都話唔係咁好食.
同朋友考慮完之後.
就決定要.海南雞飯.椰汁飯.
串燒.酸辣湯.咖喱牛腩.薄餅.
青檸sor打.

咖喱牛腩. ; 依個都好好食!!朋友係咁用黎送飯食!

薄餅 ; 依個真係不得不提!!好有驚喜!! 真係好好食!! 我們的最愛.

青檸sor打. ; 一開始認為佢有d酸.飲落又唔角.

因為太口乾. 我飲左2杯.

整體黎講.油飯同薄餅係最好食!!
酸辣湯 ; 鐘意酸既朋友可以唔洗叫.
2010-12-25
5 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
聖誕節
  • 薄餅
2010-12-26 4 瀏覽
終於在聖誕假安排到去“好時沙嗲”試食啦!他們的招牌—海南雞,也就是白切雞,要做得好挺難的,到目前為止,除了我婆婆煮的,我沒在香港餐廳吃過合格的白切雞,既然“OP”的網友評價“好時沙嗲”的雞好吃,我一定要好好嘗嘗! 來到店前,已有數人在等候,服務員問有否訂位,我還以為此店是不接受預訂的呢,看來事先沒做好資料搜集。不過一位女服務員看了看牆上的訂位名單後,說:“先給你們吧”,也許預訂的人遲到了,就讓出位來了,這樣彈性的處理手法首先使我留下好印象。 鋪子里擺了不少的餐桌,很擠,裝修頗殘舊,我們被安排在靠窗的四人位坐。看了看餐牌,很快便點了菜,因為之前看過網友的推介。 沙嗲拼盤:有牛肉、豬肉、雞肉。首先串燒不熱,是事先燒好的,放涼了,牛肉韌了點,豬和雞肉相對較軟,可調味似乎不太夠,沒我在深圳吃的羊肉串那麼惹味。

不夠熱

巴東牛肉:用碗盛著,份量不多,吃不出這巴東和咖喱有什麼不同,開頭倒也吃到塊狀的,可吃到後面成牛肉絲了,許是炆得太爛了。

煮得太爛

海南雞:要了半隻,本打算要兩個海南雞飯套餐的,先前給我位子的服務員好心告訴我說叫半隻劃算些,雞的顏色偏白,皮很薄,有層脂肪,肉也滑嫩,還去了骨頭,吃時方價多了,只是雞味淡淡的,稍有不足!

星洲炒蘿蔔糕:無疑鑊氣夠,大量的蛋花、花生碎,蝦米等增味不少,可蘿蔔糕粉多了些,吃不出蘿蔔的甜味來。

雞油飯和椰汁飯:雞油飯色澤啡黃色,油下得不多,薑也不夠,不知是不是為了牽就港人。唯整體的味道算不錯。椰汁飯則較好,有著濃濃的香甜味,不過兩者皆不是用泰國香米煮的,以致碎爛些,不是顆顆分明的。以九元一碗的價錢來說不差啦!

雞油飯不夠光澤

此店在尖沙咀區是出了名的,當晚用餐見店員並沒有持寵生驕,而是熱情款待,畢竟沒好的服務怎能留住客人的心!
2010-12-23
2010-12-26 8 瀏覽
聖誕日在睇太空館前吃個late lunch!來到時都2時45分了, 店裡仍然差不多滿坐!為了froyo下場, 2個人叫了兩款食品就夠了海南雞飯 $38湯沒甚特別, 只是用來濕濕個口主角雞認真麻麻, 如圖顯示, 雞皮基本上比雞肉還厚, 而我是不吃雞皮的, 雞肉無味, 只是吃那三款醬, 其中綠色的蔥醬最夾, 紅色的辣辣地也幾惹味, 甜豉油是最基本的!其實這個套餐最最最最最好味的是那碗油飯! 充滿油香! 淨吃已覺得很美味了~如果叫個咖哩/ 粉絲煲, 再淨叫個油飯都是$9而已!叻沙 $43一向幾喜歡濃味的湯粉!這個叻沙材料幾豐富, 有5隻幾新鮮的蝦, 加豆卜和彈牙魚旦, 配米粉湯很像椰汁咖哩, 其實應該說成是汁多過湯, 因為超香濃!幼幼的米粉吸收了湯的精華, 一起吃下去很滿足!不過如果一個人吃一碗的話我會覺得幾漏, 因為湯太濃味和杰了! 朋友是汁怪, 所以吃得超滿足!一碗2個人分享每人都分到2碗!其實很奇怪尖東會有這麼多奇怪冷清的商場幾年前已開始來吃, 到現在, 商場仍是那麼冷清, 但美味的食物依舊!這裡絕對值得翻兜再翻兜!
聖誕日在睇太空館前吃個late lunch!
來到時都2時45分了, 店裡仍然差不多滿坐!

為了froyo下場, 2個人叫了兩款食品就夠了

海南雞飯 $38

湯沒甚特別, 只是用來濕濕個口
主角雞認真麻麻
, 如圖顯示, 雞皮基本上比雞肉還厚, 而我是不吃雞皮的,

如果叫個咖哩/ 粉絲煲, 再淨叫個油飯都是$9而已!

叻沙 $43

一向幾喜歡濃味的湯粉!
湯很像椰汁咖哩, 其實應該說成是汁多過湯, 因為超香濃!
幼幼的米粉吸收了湯的精華, 一起吃下去很滿足!
一碗2個人分享每人都分到2碗!

其實很奇怪尖東會有這麼多奇怪冷清的商場
幾年前已開始來吃, 到現在, 商場仍是那麼冷清,
但美味的食物依舊!
這裡絕對值得翻兜再翻兜!
2010-12-25
3 分鐘 (堂食)
  • 叻沙
2010-12-24 13 瀏覽
這間餐廳位于尖沙咀東部一幽靜的角落, 不是它嚮負盛名, 我相信這商場必定水盡靜鵝飛.這裡經營馬來西亞和星加坡食品, 水準穩定, 價錢便宜,必值得一試!海南雞飯-名不虛傳, 是我吃過最好的, 用白鹵水浸雞, 皮爽脆肉嫩滑,雞油飯帶出飯香星加坡炒羅白糕, 內有爽口的菜脯, 還有鮮蝦+蛋香, 配合得天衣無縫!!和老板談得投契, 敬送的甜品喳咋- 口感豐腴, 內有竽頭, 香杏, 椰香...etc!!!老板張先生笑容可掬, 殷實地經營小店, 價格保持大眾便宜,但品質上乘!!我們自己攜酒 (single malt whisky) , 老板也不白眼, 還奉上冰粒, 真有人情味!任賢齊是Die hard fans, 老板說他每次到香港必是幫襯

2010-10-22
5 分鐘 (堂食)
  • 炒蘿蔔糕
2010-12-22 14 瀏覽
今日仔仔放假,老婆帶佢同我一齊食 lunch。上網找到間在公司附近,又食評推介成十大好評之類的餐廳。結果所謂招牌菜,全部淡口無味。海南雞又淡又凍。沙哆乾真真,有一串雞竟然得塊皮包肋! 一句講哂,下次都係唔好信D乜嘢投票結果!
2010-12-22
ok
2010-12-21 10 瀏覽
今次同frd試咗海南雞飯+串燒+牛筋通菜煲全部都覺得冇乜味道,味道好淡~但速度夠快,服務都及時。雖然口唔滿足(因為味道不夠想像中咁“勁”),但食完覺得胃好舒服,又好健康0添(有蔬菜,牛筋又系collagen)!但試過一次,應該都唔會去第二次。。。
今次同frd試咗海南雞飯+串燒+牛筋通菜煲
全部都覺得冇乜味道,味道好淡~
但速度夠快,服務都及時。

但試過一次,應該都唔會去第二次。。。
2010-12-21
1 分鐘 (堂食)
2010-12-21 11 瀏覽
今日lunch黎左呢到試食, 佢地有兩間舖打對面既, 我地坐左喺廚房位果邊, 講真環境真係好迫, 坐得好辛苦, 衛生麻麻, 我地叫左個海南雞飯, 半打串燒, 福建炒麵海南雞飯 - 啲雞肉好肥美, 好滑, 配左油飯, 味道唔錯半打串燒 - 3串牛肉3串豬肉, 牛肉同豬肉面都有啲甜既沙嗲粒粒喺面, 牛肉偏咸, 豬肉比較un, 總括黎啦, 串燒麻麻地好食福建炒麵 - 賣相唔討好, 估唔到福建炒麵係咁既款, 只得蝦,蛋同伊麵, 一啲都唔乾身, 啲汁好"傑"身, 味道都係一般呢到最出名都係食海南雞飯, 其他野都係一般埋單$140
海南雞飯 - 啲雞肉好肥美, 好滑, 配左油飯, 味道唔錯

呢到最出名都係食海南雞飯, 其他野都係一般
埋單$140
2010-12-18
2010-12-21 11 瀏覽
店名叫好時沙嗲,來到當然食沙嗲啦..6:30到到已經好多人,但好彩原來仲有其他舖位未開...打開餐牌一睇價錢非常經濟實惠,而份量睇到侍應拿俾客人d野食時見到份量都幾ok, 於是放心叫了野食..沙嗲當然係必食,半打36$,要了雞牛豬各2串..本身想叫咖哩/巴東牛肉,但俾海南雞飯4字吸引了..因為真係好耐冇食,令外想試下平時少食既喇沙..等食時周圍睇下,都真係好多人叫海南雞飯..心諗今次冇走雞...過左一陣沙嗲先上台...嚇呆左...應該6串非常的細...似係一串切開成2串,因為所謂的一串只有我地手一半以下長...味道雖然ok,但有點兒貴,再上海南雞飯,連湯連醬用盤托住好似成個套餐咁上,3色醬當然唔少得,而且非常好分開3隻小碟,最特別的是薑蓉因為係wasabi咁既色而且都係最好味既醬,湯就正常大路菜湯...反而雞飯真的好味 飯身軟熟而且帶了雞油非常的香...真係食完再食都冇問題...最後上了喇沙,大大碗有蝦有魚蛋有豆腐卜..加了椰汁非常香口,而湯比較濃,唔似出面既水汪汪...但再食多d會有點兒漏~!估唔到今次最大收獲竟然係海南雞飯,因為呢樣唔係主打,今次可算話係配角成功搶灘奪走我既芳心
拿俾客人d野食時見到份量都幾ok, 於是放心叫了野食..

再食多d會有點兒漏~!

配角成功搶灘奪走我既芳心
2010-12-20
2010-12-16 2 瀏覽
海南雞飯: 棉棉的雞油飯幾岩我口味, 又不會過油幾好味,海南雞滑唔夠雞味,三色醬油永遠係絕配, 成功搶分 通菜牛根煲: 日前有Blog 友勁讚的煲仔, 我也叫要試試 一上枱已先聲奪人, 份量唔細, 牛根則是黑黑的而通菜浸底, 先試牛根很香口, 但咬極都咬唔開, 以為一舊係咁點知有九成都係咁 而通菜味道吸收了牛汁精華所以唔錯, 但錯就錯在我食唔到如此辛辣還有其他食物, 也無mood 記下 沒有再吃的意欲, 找點甜品去吧
海南雞飯: 棉棉的雞油飯幾岩我口味, 又不會過油幾好味,
海南雞滑唔夠雞味,三色醬油永遠係絕配, 成功搶分

咬唔開昭的牛根
通菜牛根煲: 日前有Blog 友勁讚的煲仔, 我也叫要試試
一上枱已先聲奪人, 份量唔細, 牛根則是黑黑的而通菜浸底,

還有其他食物, 也無mood 記下

沒有再吃的意欲, 找點甜品去吧

2010-11-13
  • 油飯
這裡有以說是最高性價比的食店。這間食店是我透過OPENRICE先知道,因為人氣高企,這兒我光顧了很多次,每次也食得開懷。雖然這兒很多東西也很好吃,但是我今次唯獨想介紹我最愛喜愛的,每次隻蟹亦相當大隻,雖然有時都會有殼大肉少的情況,但一般來說,亦覺得很抵食。就是蟹煲,試過了這兒很多款做蟹之法。有三個,黑胡椒炒蟹, 粉絲蟹煲, 辣椒蟹。三樣煮法也都是一樣價錢。每款也試過,先講黑胡椒炒蟹,非常鮮味,黑胡椒能加強蟹肉本身的鮮味,少少辣,亦都是最方便吃,因為炒完後,蟹非常乾身,亦是最能夠保持蟹味的煮法。辣椒蟹,其實並不辣,個名是騙人的,我都是食了其餘兩個煮法,先試這個煮法,問過店家是不辣的才要。要知道,辣的海鮮會鮮味盡失。辣椒蟹其實是用甜甜的汁色似茄汁做成的,上碟時,成隻蟹完全被D汁蓋著,汁酸酸甜甜,又未至於(茹)魯肉那麼酸。吃起來有些少(呢HEI),因為那些汁黏少少,黏住蟹身,而我每次食蟹也會用上手吃,食完後,雙手和口不多不少也有殘餘的汁。這種食法我只食過一次,因為最不能保持鮮味,蟹本身的鮮味已被濃濃的醬汁沖散了。每啖食都的只餘汁的味道。最正要數粉絲蟹煲,這兒的粉絲蟹煲是用上黑胡椒炒加粉絲煲成
這裡有以說是最高性價比的食店。

的情況,但一般來說,亦覺得很抵食。

三樣煮法也都是一樣價錢。每款也試過,

先講黑胡椒炒蟹

最正要數粉絲蟹煲
,這兒的粉絲蟹煲是用上黑胡椒炒加粉絲煲成的,上碟時滾滾的,還有些少泡泡升上來。尤其是冬天,相比起第一個煮法(黑胡椒炒蟹),這樣煮法食到最尾,蟹也不會凍,蟹一凍人們的舌頭就食不到鮮味。除了食蟹外,還有粉絲湯可以食,所以選擇這個煮法是一個BONUS 來的。但粉絲湯就比較難攪,因為粉絲同黑胡椒結合在一起,根本很難分開它們。而黑胡椒是不能一起食落肚啊,因為一粒黑胡椒成粒吸濕珠那麼大。這是唯一麻煩的地方,粉絲配合鮮味的蟹和黑胡椒味異常配合,少少辣但非常惹味,因為蟹的精華有一部份也走到粉絲裏去。

計起價錢來說,百幾蚊的價錢~$130,食到手掌那麼大的蟹鉗
,我覺得物超所值。試想下,九龍城的泰國店做的炒蟹,由以前叫價百多元,現在要成160,隻蟹還要比這裏細幾個碼呢!
正,很大隻的蟹啊,上次食過都是百幾左右
  • 喇沙
  • 串燒
  • 蟹煲
2010-12-09 126 瀏覽
今日準備食完飯就尖東睇燈飾,揀了好時沙爹,想不到商業中心之中,有一間幾似茶餐廳的星馬餐館。首先值得一讚,出菜速度超快,不用5分鐘,就出了3碟海南雞飯---個雞油飯唔似雞油飯,但好味,海南雞好滑有雞味,最正碟豉油,甘香得嚟又唔會太咸,賣$38好抵食加多加多---大大碟夠哂菜食,個汁好好味,夠花生味巴東牛肉---"諗"得嚟,唔會散哂,個味亦都幾香濃,唯一缺點就係太少咖哩角---以$20價錢,呢個質素無得彈,熱到爆,辣度剛好肉骨茶---我嫌佢唔夠藥材味,排骨都幾諗滑,可能迎合香港人星洲蘿蔔糕---夠乾身,唔會成口油,用好多蛋去炒,不過唔夠辣,無星洲風味(又迎合香港人?)總括而言:一定會再來
首先值得一讚,出菜速度超快,不用5分鐘,就出了3碟
加多加多---大大碟夠哂菜食,個汁好好味,夠花生味
咖哩角---以$20價錢,呢個質素無得彈,熱到爆,辣度剛好
肉骨茶---我嫌佢唔夠藥材味,排骨都幾諗滑,可能迎合香港人
總括而言:一定會再來
加多加多
咖哩角
星洲蘿蔔糕
2010-12-05 8 瀏覽
今晚睇JOEY CONCERT 原本唸住去FOOD COURT 食就算後來同事介紹食海南雞飯甘就去試下啦都唔易搵架間食店係個商場到間食店座滿人就係門口開好多枱好彩我地六點幾去到仲有位過多一陣已經排滿人個到D海南雞飯真係正D雞好滑仲有D綠色唔知咩醬好好味個椰汁飯又係好味好濃椰汁味我地仲叫左咖哩牛腩、薄餅、沙嗲串燒馬拉盞炒通菜、粉絲蝦煲唯獨唔知係唔係太忙D WAITER 態度差左DD
今晚睇JOEY CONCERT
仲有D綠色唔知咩醬
好好味
個椰汁飯又係好味
好濃椰汁味
我地仲叫左咖哩牛腩、薄餅、沙嗲串燒
馬拉盞炒通菜、粉絲蝦煲
唯獨唔知係唔係太忙
D WAITER 態度差左DD
2010-11-24
2010-12-05 118 瀏覽
十月二十九日﹙金﹚經過一星期辛苦的工作,HAPPY FRIDAY的晚上總是沒有下班回家的意欲,相約好友輕鬆的盡吃一頓是其中的減壓方法。與食友約好今晚想吃泰國菜,一想便想起在OPENRICE經常看到這裏的名字,看它三百多個好評,當然要來見識見識。訂好位七時半左右到達,但事前店員已說明訂位也要等一會,真是夠囂張。先論環境,店鋪可說是佔據了這商場三樓的整個角落與走廊。座佔分怖於三四個小鋪位及這一段的走廊上,就如一間室內的大排檔樣子一樣,不甚舒適,但可見其受歡迎的程度。等了五分鐘左右,被安排到其中一小房內安坐後就與食友一起研究一下餐牌,吃甚麼好。來這裏必試的當然是海南雞飯,還點了酸辣湯﹑巴東牛肉﹑咖喱蝦以及一打沙嗲串燒飲的則要了兩個椰青。先來的是招牌海南雞飯,由於要留著肚子試多點不同食物,一人份量SHARE已經足夠了。先試一件雞,雞肉還算嫩滑,沒甚麼特別味道是正常的,因為海南雞的精華所在還是在於那個油飯,所以鄰桌的女子團單點半隻海南雞,似乎吃不到重點呢。油飯較乾及硬,色澤充滿油光,吃起來滿口油香,與其他店出品的是有點不同,而且份量不多,一個人吃一碗也不會太油膩。到了小弟最喜愛的沙嗲,串燒有豬,
十月二十九日﹙金﹚

到了小弟最喜愛的沙嗲,串燒有豬,牛,雞各四串,其中最好吃雞肉,雞肉燒得很滑而且與特製的沙嗲汁感覺特別相襯。牛肉則老了一點,很「鞋」口,下次來還是單點豬及雞便足夠了。巴東牛肉也做得不錯,但一客只配兩片薄餅,根本沒可能用兩片薄餅吃光這整碗牛肉,另加的話二十元兩片,挺貴的,不過薄餅又的確做得蠻出色,厚厚一塊,烤得夠鬆夠脆。但反正是試吃,試過就好了,沒有加錢另點,反正這些餡料單吃也不錯。

咖喱蝦有4只大蝦,咖喱加入了蕃茄作調味,所以吃起來味道不會太濃太搶,反而有點酸味中和後挺開胃的一道咖喱。可惜沒肚子容納多碗白飯,否則一定點個飯或薄餅來可把這個出色的咖喱汁清掉。酸辣湯賣相是淡淡,但喝起來才知感驚喜,夠酸夠辣而且份量足料,相當出色。

與食友打算點甜品,但由於一時間實在太飽而且沒甚麼特別的心水甜品,最後想到去附近THE ONE新開的日本雪糕店試試。結帳每人才百五元左右已吃到捧著肚子了,實在相當經濟,一定會再來。
豐富的一餐
酸辣湯
咖喱蝦
薄餅
串燒
2010-10-29
15 分鐘 (堂食)
豐富的一餐
酸辣湯