2015-09-10 2110 瀏覽
朋友推薦,可能因假期前所以都幾多人,去到都能立即入坐。我們一行五人,叫了蟹煲、串燒、咖哩牛腩、海南雞、喇沙及法包等,菜上得很快,可能肚餓我們吃得快,跟住叫第二輪,蝦煲、貴刁等,但菜未到,職員走來問係咪已上哂菜,話有人等位叫我們快啲,我哋話叫咗菜,佢依然叫我們食快啲,但我們坐下一小時都未有。所有菜拿出來不夠熱 ,蝦煲的蝦不新鮮也比較少,只有蟹煲可以。上第二輪菜時那個男職員又來叫我們快啲食,我們不理,但他不停在我們坐位後行來行去,把水壼弄響、又把碗筷放在我們的枱邊,弄完一樣又一樣。我們總共坐下未夠一小時半,但有半個小時被不禮貌對待。食物沒有預期出色,而且對客人不禮貌,我不會再光顧。
2015-09-02
5 分鐘 (堂食)
2015-09-07 2078 瀏覽
好時中心的一角,已漸漸成為好時沙嗲的天地。多了鋪位,解決當年等位之苦。數數手指,快2年没來了~店員的好客招待,有點不習慣~HAHA價格依舊經濟先來半打串燒,不夠JUICY海南雞飯依舊美味~ 黃油飯夠香,雞皮薄肉嫩~ 不用點醬汁調味也很好吃!還叫了椰漿飯 (椰汁辣飯$45)~ 魚仔輕輕煎過,很香脆,佔了差不多碟的一半。蝦仁剛好灼熟,很爽~隻隻差不多有半隻手指公大,還有7隻咁多~~ 加點花生、煎蛋,足料又惹味~ 如果可以辣一點就更好!美味又解渴的椰汁~但啫喱少了很多啊⋯⋯  只是$18,當飲椰汁都抵!學森美「識貨之人」話齋:平嘢有好嘢!
價格依舊經濟
串燒
先來半打串燒,不夠JUICY
海南雞飯
海南雞飯依舊美味~ 黃油飯夠香,雞皮薄肉嫩~
 不用點醬汁調味也很好吃!
 加點花生、煎蛋,足料又惹味~ 如果可以辣一點就更好!
真多椰汁
美味又解渴的椰汁~但啫喱少了很多啊⋯⋯
 只是$18,當飲椰汁都抵!

學森美「識貨之人」話齋:平嘢有好嘢!
2015-09-01
2015-09-06 2035 瀏覽
Lunch 同事提意食哩間,可能落雨,等咗一陣就有位,雖然環境麻麻,服務麻麻,又漏單,但 d 野食就真係幾好味,價錢吾貴,全日同一個餐牌,加$4 仲有支我最鍾意 ga 支裝可樂。
星洲炒飯
喇沙
沙嗲串燒
星洲炒飯
2015-09-02 1698 瀏覽
加多加多$46 - 份量大,菜很鮮甜,仲有蘿蔔薯仔,汁也很好味!我bb最愛胡椒蝦$80 - 得四隻,同就咁用黑椒半煎炸一樣,唔好食,同喺東南亞食完全不能比較椰汁辣飯$45 - 有小魚干、煎蛋、花生,未食已經聞到好香椰汁味,所有野撈埋一齊食好好味沙嗲$45 - 沙嗲汁正常好味,牛有d難咬,個人覺得豬最子味這個價錢這個質素會再來,不過胡椒蝦就咪搞
加多加多

胡椒蝦

椰汁辣飯

這個價錢這個質素會再來
,不過胡椒蝦就咪搞
沙嗲-雞牛豬各2串
2015-08-26
20 分鐘 (堂食)
加多加多
椰汁辣飯
沙嗲-雞牛豬各2串
2015-08-09 2277 瀏覽
之前曾在好時沙爹吃過粉絲蝦煲,至今仍念念不忘~~平時不少人的,但今晚我們9時才到,所以不用等位喔﹗雖然店名叫好時沙爹,招牌沙爹($45)沙爹汁都頗香,味道OK,但不要抱太大期望而配襯的串燒可選豬牛雞,但燒得很乾,肉質很鞋... 不好味的期待的粉絲蝦煲($87),除了比較多油之外,非常好味﹗鮮蝦很爽很彈牙粉絲吸收了鮮蝦味道,超超超超正呀~~鮮蝦湯很香呢,應該下了不少香料,正到痺呀~~~!!總結也會給個好評的~~ 因為粉絲蝦煲實在太出色了~~

之前曾在好時沙爹吃過粉絲蝦煲,至今仍念念不忘~~

平時不少人的,但今晚我們9時才到,所以不用等位喔﹗

期待的粉絲蝦煲($87),除了比較多油之外,非常好味﹗

鮮蝦很爽很彈牙

粉絲吸收了鮮蝦味道,超超超超正呀~~

鮮蝦湯很香呢,應該下了不少香料,正到痺呀~~~!!

總結也會給個好評的~~ 因為粉絲蝦煲實在太出色了~~

2015-06-22
兩姊妹相聚一刻,晚餐二口同聲要食雞飯,一於決定捐入呢個怪怪嘅商場,時間尚早,希望唔洗等位啦!到埗6:00pm,門口已有唔少人等緊,剛好仲有啦屎一張細枱,唔洗等,正呀!二人我地一共點咗1客海南雞飯,馬拉盞通菜,同半打沙嗲。先講雞飯,個雞好滑好滑,係平實嘅雞飯味道,雞味清淡唔肥無骨,唔似街外個d 刻意醃到個雞好濃味。雞飯先係重點,雞油味好濃好正,同個雞一齊食,味道就剛剛好!個湯就太咸了,試過味就棄湯lu。重有不得不提嘅3個指定雞飯醬,青bb 嘅薑茸同辣醬係預期中咁好食,但會黑醬就失望咗d 啦,太甜啦!overall 水準都係中上級嘅,$4x 蚊嘅平民雞飯,出面好難搵架啦,難怪咗多人排隊啦!呢個菜反而係清得最快嘅一個餸,通菜剛炒起上碟,熱辣辣仲要唔會太咸,好爽口,馬拉盞真係好野味呀!至於個沙嗲,個醬好甜,或者係太甜啦,本身支沙嗲就塗咗好多呢個咁甜嘅醬,想避都避唔走。d 肉又好似一大舊肉碎串埋一齊咁,唔個食緊d 乜,唔... 唔好食嘅~呢餐飯真係食得好快,7點未夠就埋單走人lu。一出門口就見到好多好多人排隊,咁滿足又抵食嘅雞飯,一d 要encore,不過都係早d 黎到,唔係次次都有咁好彩架麻!
二人我地一共點咗1客海南雞飯,馬拉盞通菜,同半打沙嗲。
2015-07-04
2015-07-22 2601 瀏覽
聽就聽得多,終於有朋友開口話去食呢間係尖東嘅好時沙嗲。八點上到去,冇book位,四個人等咗十五分鐘就有位,環境係一般般架啦。喇沙米粉,必食!有魚旦 豆卜 蝦仁,個湯杰杰地,米粉都算爽,好好味!四個人一人分到一碗。炒蘿蔔糕,用咗菜脯 蝦仁粒 蛋 一齊炒,似食緊甜嘅炒蛋。炒芥蘭,用蝦米仔炒,好香魚露 蝦醬個d味,應該每枱都有叫炒菜。肉骨茶,味精湯,好大碗湯 但得幾舊肉,後悔。咖哩雞,好杰 偏向酸味的咖哩,侍應話用咗酸籽去煮 酸係正常。唔好期望有一舊舊雞,因為已經煮爛哂 同個汁溶埋一齊。薄餅,脆嘅 好味!油飯,重椰香 少少甜, 唔似海南雞個d油飯,勝在夠大碗。四個女仔 埋單每人$100,飽住走,仲有好口渴 因為味精都幾勁。
喇沙米粉

炒蘿蔔糕
炒蘿蔔糕,用咗菜脯 蝦仁粒 蛋 一齊炒,似食緊甜嘅炒蛋。

炒芥蘭

肉骨茶
肉骨茶,味精湯,好大碗湯 但得幾舊肉,後悔。

咖哩雞

薄餅
薄餅,脆嘅 好味!

油飯
油飯,重椰香 少少甜, 唔似海南雞個d油飯,勝在夠大碗。

2015-07-20
15 分鐘 (堂食)
喇沙米粉
炒蘿蔔糕
炒芥蘭
薄餅
油飯
  • 喇沙
2015-07-22 1853 瀏覽
.............好時沙嗲的 叻沙😍$45👍👍👍👍👍 (5分滿分)有個問題 到底叫#喇沙 定 #叻沙😂???👉非常濃郁既椰汁湯底😍😍💋雖然不愛椰子 但我愛#coconut既湯底 好香!👉幼米粉掛住d湯食 好好味😛👉有魚蛋有蝦有豆卜👉蝦無左條尾可以成粒食 可惜無乜味😯魚蛋無乜特別係好彈牙👉推薦:豆卜💋💋索埋湯汁 💕💕💕💕正.............好時沙嗲 的 海南雞飯 💋$48👍👍👍👍👍 (5分滿分).............201x年明明係openrice好hit 而家好似無乜人討論咁🙈第一次去 係好時中心行左三個圈先揾到🙈地方好細😯👉#油飯 好正正💋 澱粉控最中意依d吾洗配菜就可以狂巴飯✌ 我認為油香可以再多dd👉黑鼓油 無敵正😍杰杰地既彭油 撈飯同點雞都很好 但撈飯比較好吃😍👉湯 好咸😂👉綠色既醬 好似係蔥油d fd👉紅色既醬 雖有辣椒吾太辣 吾知點解我食到泡菜味😂👉#海南雞😌 好滑好滑 都夠味既 但我覺得可以再濃d👉👉👉最要改善既係 不 夠 熱😬食個陣暖既😥
好時沙嗲的 叻沙
好時沙嗲 的 海南雞飯
.............
好時沙嗲的 叻沙😍$45👍👍👍👍👍 (5分滿分)

有個問題 到底叫#喇沙 定 #叻沙😂???
👉幼米粉掛住d湯食 好好味😛
👉有魚蛋有蝦有豆卜
👉蝦無左條尾可以成粒食 可惜無乜味😯魚蛋無乜特別係好彈牙
👉推薦:豆卜💋💋索埋湯汁 💕💕💕💕正

.............
好時沙嗲 的 海南雞飯 💋$48👍👍👍👍👍 (5分滿分)

第一次去 係好時中心行左三個圈先揾到🙈地方好細😯
👉湯 好咸😂
👉綠色既醬 好似係蔥油d fd
👉紅色既醬 雖有辣椒吾太辣 吾知點解我食到泡菜味😂
👉#海南雞😌 好滑好滑 都夠味既 但我覺得可以再濃d
👉👉👉最要改善既係 不 夠 熱😬食個陣暖既😥
2015-07-16
10 分鐘 (堂食)
好時沙嗲的 叻沙
好時沙嗲 的 海南雞飯
2015-07-04 2479 瀏覽
有一次老公買咗一隻去骨海南雞返屋企做餸,我食過之後覺得好好味,我見呢排得閒就叫老公親自帶我去食一次,原來呢間食店唔止海南雞出名,喇沙湯粉都好出名,我最鍾意就係食喇沙,所以今次兩樣點哂.先黎喇沙,濃濃嘅椰香味,再加上喇沙本身嘅香辣味,絕對係食指大動,每一啖米粉都沾上喇沙汁,而且配料都多,有魚旦,蝦,最重要嘅豆卜當然都冇缺少啦老公就食海南雞飯,去骨嘅海南雞,入口嫩滑,啖啖肉;雞油飯足滿油香味,係水準之作.
2015-06-23 2541 瀏覽
午飯時間繼續約朋友食, 今次輪到好出名既好時沙嗲, 1點去到剛好有二人位, 唔使問一定要試海南雞, 見枱枱都係叫呢樣野食, 海南雞飯, $48好搞笑, 連個盤一齊送上, 仲有湯送, 無骨雞好滑好香雞味, 岩晒我鐘意啖啖肉既人, 個底有D生菜, 等D雞油滲落生菜度, 配汁有薑溶(同出面比無咩特別), 辣醬(唔辣), 黑豉油(好濃),三個汁最鐘意黑豉油, 而個飯係油飯黎, 對我黎講偏油, 下次試下叫白飯先呢一餐好鐘意隻雞, 食完後真係可以令心情變好, 絕對無誇張, 下次會再黎食試其他野 要留意, 午市都有加一, 埋單要$53,諗左好耐呢個係咩收費....

海南雞飯, $48
海南雞飯
而個飯係油飯黎, 對我黎講偏油, 下次試下叫白飯先

2015-06-23
2015-06-18 2897 瀏覽
好時沙嗲在尖東區已屹立多年,個人近年少了幫櫬,主要還是一個懶字。少了在尖東覓食固然是一大原因,所以近來每當想起星馬菜,也必定會選擇沙嗲軒和莎巴為先。數載不見,好時依然以不變應萬變,餐廳的室內佈置仍是破舊和簡陋。不變的還有菜牌上的價錢,這些金融海嘯年代的價格已經不見了多時,現在再見,真有點仿如隔世的感覺。 星洲炒蘿蔔糕 $52, 4/5分當然先點星洲炒蘿蔔糕打打頭陣,蘿蔔糕的味道的確不錯,辛辣度剛剛好,入口外脆內綿,令人相當回味,倘若可以再加一點冬菜,效果必定追得上沙嗲軒的水準。 炒貴刁 $43, 3.5/5分另一道這裡最愛的菜式是她的炒貴刁,味道雖然沒有之前的炒蘿蔔糕那麼辛辣,但同樣是十分惹味。除了河粉之外,材料還有魷魚、魚蛋、臘腸等等,口感自然更豐富,仍然不俗。 香蘭葉包雞 $44, 3.5/5分還是第一次品嚐這款香蘭葉包雞,感覺比預期為佳。切成三角形的雞肉用香料醃過後,再以香蘭葉包成糭的形狀蒸熟。雞肉充滿着香蘭葉香,使雞肉更加味美。唯一感覺美中不足的是之前所下的醃料略為重手了一點,令整體的味道稍微偏鹹。這裡無論環境、食物和價錢都好像停落在十年前一樣,美好時光仍留在好時,實屬難
星洲炒蘿蔔糕 $52, 4/5分
星洲炒蘿蔔糕
炒貴刁 $43, 3.5/5分

炒貴刁
香蘭葉包雞 $44, 3.5/5分
香蘭葉包雞
這裡無論環境、食物和價錢都好像停落在十年前一樣,美好時光仍留在好時,實屬難能可貴。

2015-04-04
2015-06-14 2052 瀏覽
約左朋友一齊去3D展, 去之前就黎呢度食個lunch, 久仰好時沙嗲之名, 所以黎一試午餐黎講呢度幾貴...冇餐叫, 全部單點平平既炒飯($17) 味道唔錯, 蛋味突出, 不過冇諗過炒飯會咁裝同呢個份量...排骨茶, 同肉骨茶有D分別...味道中上叫左半打串燒, 的確唔錯, 個汁幾好味呢個味道唔錯...但係咩黎呢...已經唔記得左另外最好味既係海南雞, 不過冇影到相汽水$8定$10支, 係最平既飲品嚕...由於早一星期先去完馬來西亞, 當地所有餐廳既野食都好好食...黎到呢度就覺得普普通通午餐黎講4個人每人$80, 未算食飽...不過都廢事再叫味道係中上既, 不過價錢就太貴了...
午餐黎講呢度幾貴...冇餐叫, 全部單點
排骨茶, 同肉骨茶有D分別...味道中上
叫左半打串燒, 的確唔錯, 個汁幾好味
呢個味道唔錯...但係咩黎呢...已經唔記得左
另外最好味既係海南雞, 不過冇影到相
汽水$8定$10支, 係最平既飲品嚕...

午餐黎講4個人每人$80, 未算食飽...不過都廢事再叫
味道係中上既, 不過價錢就太貴了...
2015-06-11
3 分鐘 (堂食)
  • 串燒
2015-06-07 1952 瀏覽
因看演唱會的關係,來到這間很多年沒有去的鋪頭。現在的它已不止一間鋪位了,厲害!Satay當然小不了啦。$45有半打,味道如一的它,燒/烤得較乾身,當然不是乾到吃不下啦,汁偏甜。仍是很像星加坡的街邊satay。馬拉棧通菜,不會很濃味,外間的一般較重味。蝦米咬落有味。馬碲蟹肉肉丸湯,喜愛濃味的朋友一定不會喜歡。人它是淡淡的,有菜,肉丸,豆腐卜,我喜愛它當水飲。咖喱牛腩,又係果句,鍾意一舊舊有咬口的牛腩亦不會喜愛,因為牛腩煮得很溶,但它的香味很好,香香的咖喱味,再加香草味,不是只有spricy 的味道,可惜很多人只愛spricy的咖喱。薯仔都有味道,不是煮好了才放入去。以價錢論,好時還是很值得去食。難怪可以生存咁耐。

馬拉棧通菜,不會很濃味,外間的一般較重味。蝦米咬落有味。

以價錢論,好時還是很值得去食。難怪可以生存咁耐。
2015-05-31
2015-06-04 1733 瀏覽
某日, 豬大人忽然向青蛙提出想到''好時沙嗲''吃飯,希望從而可以回味多月前到星馬遊, 嚐盡各種美食之好時光。事前青蛙已叮嚀豬大人不要有太高的期望,皆因青蛙多年前曾光顧一次,覺得毫無特色可言~~~中午時分, 食客不多,不用等位, 感覺還好~排骨茶 ($57)其實即是我們常叫的肉骨茶。不過不要被其深色的外表誤以為,定必是有濃濃的藥材味.......事實上, 它就只有咸味,有顏色的有味水, 真的中伏了~雞、牛、豬沙嗲 (半打, $45)吃東南亞菜, 沙嗲串燒少不了~這裡的三款肉類串燒中, 以豬肉最香、嫩及有肉味;其餘牛肉非常韌、雞肉無味......至於其靈魂沙嗲汁則酸酸甜甜, 但香味欠奉。海南雞飯 ($48)幾乎每一檯食客都有order的海南雞飯,已去骨的雞肉不如想像中嫩滑; 三款調味的醬汁中, 黑豉油及辣醬出奇地是完全沒有味,而綠色的薑蓉醬跟平時吃叉雞飯的薑蓉一樣味道~整個午餐算得上最好吃的, 就是香口的油飯!!今次飯的顏色總算沒有騙人, 而且能為整頓飯挽回一點點分數~闊別多年, 再次光顧,整體上, 依舊沒有值得令人留戀的一刻。
某日, 豬大人忽然向青蛙提出想到''好時沙嗲''吃飯,

希望從而可以回味多月前到星馬遊, 嚐盡各種美食之好時光。

事前青蛙已叮嚀豬大人不要有太高的期望,

皆因青蛙多年前曾光顧一次,

覺得毫無特色可言~~~
中午時分, 食客不多,

不用等位, 感覺還好~
排骨茶 ($57)
其實即是我們常叫的肉骨茶。

不過不要被其深色的外表誤以為,

定必是有濃濃的藥材味.......

事實上, 它就只有咸味,

有顏色的有味水, 真的中伏了~
雞、牛、豬沙嗲 (半打, $45)

吃東南亞菜, 沙嗲串燒少不了~

這裡的三款肉類串燒中,

以豬肉最香、嫩及有肉味;

其餘牛肉非常韌、雞肉無味......

至於其靈魂沙嗲汁則酸酸甜甜, 但香味欠奉。
海南雞飯 ($48)
幾乎每一檯食客都有order的海南雞飯,

已去骨的雞肉不如想像中嫩滑;

三款調味的醬汁中, 黑豉油及辣醬出奇地是完全沒有味,

而綠色的薑蓉醬跟平時吃叉雞飯的薑蓉一樣味道~

整個午餐算得上最好吃的, 就是香口的油飯!!

今次飯的顏色總算沒有騙人,

而且能為整頓飯挽回一點點分數~
闊別多年, 再次光顧,

整體上, 依舊沒有值得令人留戀的一刻。
2015-05-16
午餐
2015-05-25 1981 瀏覽
見電視節目介紹,決定一試。點左個海南雞飯,半打豬牛羊沙嗲。先講海南雞飯,油飯夠香,可惜雞唔夠味,海南雞三款醬料都好淡,嚴格黎講稱不上招牌菜。沙嗲反而個醬夠香,好重花生醬味,但肉串太乾身。總括黎講,以價錢比較,不過不失
見電視節目介紹,決定一試。

沙嗲反而個醬夠香,好重花生醬味,但肉串太乾身。

總括黎講,以價錢比較,不過不失
沙嗲