2005-02-13 19 瀏覽
d 麵的確幾爽幾好食,其餘就好普通!
d 麵的確幾爽幾好食,其餘就好普通!
2004-09-30 12 瀏覽
元郎"好到底" 面家, 食蝦子撈面及凈雲吞.食蝦子撈面好多蝦子, 而且好香. 面無簡水味.雲吞size比旺角一般的細, 多D豬肉, 肉蝦比例5-5.
元郎"好到底" 面家, 食蝦子撈面及凈雲吞.

食蝦子撈面好多蝦子, 而且好香. 面無簡水味.
雲吞size比旺角一般的細, 多D豬肉, 肉蝦比例5-5.
2004-06-27 1 瀏覽
之前,去好到底吃其蝦子撈麵,我覺得好好食,食落有陣鮮甜味,於是我就買了一瓶蝦子回家。可是,唔知點解,我在家把蝦子灑在麵上,吃了數次,吃完之後都覺得口渴﹐渴得實在有點難受。我想,會不會是堂食的和外賣的有所不同?另外,一瓶蝦子賞味期半年,而家中只有我一人吃,分量略嫌多了一點。
我想,會不會是堂食的和外賣的有所不同?
2004-06-26 2 瀏覽
呢道D蝦子撈麵($29)最掂!!!我同老公都"勁"鍾意食,我哋覺得雲吞就一般,冇乜特別!D服務都好好,侍應姐姐有禮貌! 坐位幾迫,價錢算貴(29蚊碟撈麵,碟頭細),但覺得"值"!P.S. 我對"好到底"好有好感,因為7年前我同老公第一次拍拖食lunch就係去呢道! 所以宜家一有時間,我哋就老遠從筲箕灣"卜"入去食! ( *^_^* )
2004-01-26 19 瀏覽
面身無咩特別,同其他面店一樣湯底幾好,無一般重味精味,淡口而不致空虛乏味雲吞太細粒,不過幾好味,正如梁文轁所講,豬肉同虾係50 50.下次去試下招牌虾子面先.服務唔錯,提供既茶水有茶味,幾好14蚊既價錢,good!
面身無咩特別,同其他面店一樣
湯底幾好,無一般重味精味,淡口而不致空虛乏味
下次去試下招牌虾子面先.
服務唔錯,提供既茶水有茶味,幾好
14蚊既價錢,good!
2004-01-18 23 瀏覽
最出名0既蝦子麵未試過, 只試了雲吞麵<br />我個人就不太喜歡佢既麵喇...<br />鍾意0既人就覺得?麵好爽口, 但我就覺得偏硬...<br />雲吞只係ok, 沒有驚喜<br />不過湯底好清, 唔錯<br />
最出名0既蝦子麵未試過, 只試了雲吞麵<br />
我個人就不太喜歡佢既麵喇...<br />
雲吞只係ok, 沒有驚喜<br />
不過湯底好清, 唔錯<br />
2004-01-08 14 瀏覽
比麥奀記大dd同平dd(其實都係細同貴)雲吞ok麵都幾爽湯都唔錯但唔係超級好食可以間唔中食下
比麥奀記大dd同平dd(其實都係細同貴)
雲吞ok
麵都幾爽
湯都唔錯
但唔係超級好食
可以間唔中食下
2003-10-13 10 瀏覽
蝦子撈麵$29,好重料,但無咩味,好"寡"。而牛腩真好正,唔"痴"牙。環境好有feel,古舊得黎好乾淨。
蝦子撈麵$29,好重料,但無咩味,好"寡"。
而牛腩真好正,唔"痴"牙。
環境好有feel,古舊得黎好乾淨。
2003-02-06 40 瀏覽
條長遠路來到,指定動作係叫個蝦子撈麵同淨雲吞。收得咁貴蝦子果然落得幾重手,麵當然彈牙,同蝦子同吃咸香可口,雲吞細細粒,屬非常標準的一口size 。再加支大可樂,真的是無得頂。<br>由於坐落於唐樓,所以一貫舊舖格局,一檯一椅再加埋條上樓上的樓梯都充滿懷舊味道,花樣年華都可以考慮在此取景。
有備而來,要自已食到靚麵!<br>到了舖的大門口,倒覺得很有冰室feel,尤其吊燈很懷舊feel,知道蝦子麵好食,那不可不試嚕!來一客蝦子雲吞撈和一客蝦子牛腩撈...嘩...三十四蚊蝶撈麵,你整得不好食我X左你!<br>來了,嘩,果然是用心煮的麵,蝦子就像pizza面的料咁...不理,一試便知龍與鳳...呼...果然名不虛傳!麵很彈牙,很彈,又無水味,蝦子的口感很過癮,牛腩半肥瘦又唔黏牙,雲吞就別處更好啦!<br>來到元朗就一定要到「好到底」!
有備而來,要自已食到靚麵!
<br>來到元朗就一定要到「好到底」!
2001-07-14 18 瀏覽
呢間店我都幫襯過...真的很好....但都幾多人架....好彩....地方都ok....有2層.....都算找到位食靚麵...^^......我都覺得它們蝦子落得很足料...很好吃.....但就是地點在元朗..比較遠...............我都有間幾好食的麵家....又係蝦子落得重手.....湯底不錯...麵很爽的老牌麵家.....在旺角............就係..."好旺角麵家".........試下丫...
2001-07-14 7 瀏覽
睇外型就知呢度係老字號,一路都對有歷史0既食店較有信心,呢度亦冇令我失望.淨水餃岩岩巉巉,原來係個皮有魚0既成份,食落特別爽脆,彈牙香口兼而有之.仲有蝦子撈,蝦子落得几重手,份量足,麵夠爽又唔係好重鹼水味,正!
2001-01-20 3 瀏覽
話晒呢間係老字號, D 麵係幾好食o既, D 湯都好淡好清甜, 但D 雲吞同水餃都好細粒, 大約只有平時o既三分一size, 仲有就係一定要加底, 唔係一定唔夠食, 因為加o左都唔及其他鋪頭D 麵咁大碗!
2000-10-24 22 瀏覽
之前聽同學同朋友仔話好到底好正好好味,找都唔信,話晒佢個門面又真係差左少少嘛,不過諗住都不防一試啦,點知...真係估唔到有麵可以咁好食架!d麵又爽口又彈牙之餘,d雲吞仲好好好好食添呀!!我個日食左個雲吞撈麵,對我來講己經夠食,廿二蚊都唔算貴呀!!講落都有少少慚愧,住左係元朗咁耐都唔知有間好到底,搞到錯失左咁多食好野的機會,真係未試過食一碗麵會食到我咁滿意架。***好到底仲有一部好似升降機的物體,送食物上去二樓俾客人食架,有食物到的時候仲會叫添呀,真係好得意呢!!***
2000-09-11 9 瀏覽
是日高掛三號波,~但係一起身都仲風和日麗~~唔通天文台玩o野呀?亦都係小弟休假的日子,一早約o左自己今日去一處幾遠的地方放逐下自己,~~地點係.................元朗~對上一次踏足此地要追溯到1995年頭囉~~~大大話話有五年有多今次到訪目的唔係買老婆餅,唔係去大棠荔枝園貨倉~~就係要滿足下我個肚皮.......在佐敦搭左成粒幾鐘小巴先到....一落車成隻軟腳蟹..~~唔使俾人啜一聲,~~~~~~~全程好在有部MD陪下我,唔係死都似.!是日第一個目的地就係阜財街的"好到底"!! 呢間o野有幾間門市在市區,但係有得堂食我諗就只此一家...睇落去可能都有超過五十年歷史,,~~但係當年元朗係不毛之地,.~咁都屹立不到梗係有其原因.......就係我呢次點都要去的原因.一坐低即叫蝦子撈伊麵同淨水餃~~唔理得咁多.....個水餃皮加o左魚肉~有點似魚皮餃,你亦都可叫"魚皮水餃"。裏面有筍蝦同豬肉...例牌o架啦~比出面食o個D 水餃,質感重D...有魚肉做皮點都係實淨D..仲有唔好o徙o左碗湯~清甜又好飲..蝦子撈伊D 蝦子鹹香味直攻小弟味蕾..~~仲比永華果D 蝦子更具質感...

蝦子撈伊D 蝦子鹹香味直攻小弟味蕾..~~仲比永華果D 蝦子更具質感....伊麵亦都好稔熟..~~不消三扒兩步清碟.......唯一美中不足係張檯好跣..~~~~碟麵同碗水餃曉自己郁wor
食完急急腳埋單連手上的"馬聖" 都無時間刨~~~馬不停蹄要到下一個站...........................................(待續)